login |

The Last Ship: kezdett a 4. évad

2017. 09. 01. 20:11 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Gettin’ the band back together. I’m a big fan.

A The Last Ship remek példa az olyan sorozatra, amibe bármelyik évad elején be lehet kapcsolódni. Anno nagyon bejött a pilotja, utána viszont a szenvedések miatt szinte azonnal kaszáltam, hogy a második szezonra visszatérjek és ott ragadjak előtte. A harmadik évad pedig még jobban bejött, élvezetes akciósorozat volt (tengeri és légi akciókkal) szóval öröm volt és boldogság.

Az S4 is új néző-barát, mint az előző szezonok (talán túlságosan is), nagyot ugranak az időben, teljesen új a történet is. Ugye a sorozat egy olyan világban játszódik, melyben egy vírus (amit “meggyógyítottak”) kiirtott 5 milliárd embert, és most azzal szembesül az emberiség, hogy a betegség jobb híján a növényeket támadja meg, és azok fertőződnek meg, így sodorva veszélybe az emberiség élelemmel való ellátását.

– We’re the good guys, right?
– I don’t know, man.

Azért írtam, hogy túlságosan új néző-barát a 4×01 (és a 4×02 – dupla évadnyitó volt), mert az egész folyamatos magyarázás volt, főleg az első 20 perc full expozíció (manapság elég sokat emlegetem ezt). Elmondták az alapszitut, hogy mi a gond, hogy mit kéne csinálni, bármi történt, akkor muszáj volt dialógban jelezni, hogy mi kell, hogy a következő lépés legyen.

Nem mondom, hogy olykor nem örülök annak, ha a készítők nem engedik el a kezünket, teljesen jogos ez a döntés, de ettől még fura, hogy nem hagyták, hogy fokozatosan kialakuljon bennünk a kép, hanem mindent a szánkba rágtak, az új karakterekre rákérdeztek, felemlegették a múltat, stb. (A leggázabb az volt, amikor felgyújtottak valamit, Chandler-nek pedig muszáj volt maga elé dünnyögnie egy nevet, hogy tudatosítsa bennünk, hogy kinek a tulajdona lángol, és hogy az illető is veszélyben lehet.)

A The Last Ship továbbra is elég nemzetközi sorozat maradt, a kezdésben Spanyolország, Marokkó és Görögország kap kiemelt szerepet, utána Algéria is képbe kerül. Eltelt némi idő az előző évad vége óta, fogynak az emberiség készletei, azonban a hajósok tudomására jut, hogy van egy immúnis növény, aminek a DNS-éből esetleg meg lehetne akadályozni a globális katasztrófát.

A spanyoloknál egy támaszpont van, Marokkó környékén a Nathan James héderezik, a görögöknél pedig Chandler húzza meg magát, titokban, távol az urbanizáció zajától, melankolikusan. Persze nem kell jóstehetség ahhoz, hogy rájöjjünk, elég hamar egymás felé fognak tendálni a szereplők, a 2. rész végére már csak Chandler-nek van a hajótól különálló történetszála pár rosszarcúval, ami sajnos elég klisés, miképp a láthatatlan ellenséget hajkurászó hajóé is.

Sebaj, hiszen azért volt szárazföldi és tengeri akció is, de nekem, mint laikusnak nem jött át (nem tudták átadni?), hogy mennyire durván kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a tengerészek, amit azért sajnáltam, hiszen nagy volt a tét. (Ráadásul az egész eksönt olyan hirtelen és sután vágták el, hogy nem is értettem.)

A sorozat továbbra is elég sok szereplőt mozgat (kár, hogy a többség még mindig elég 2D-s), így nyilván idén is lesznek áldozatok, mint ahogy új arcok is csatlakoztak a csapathoz, akik között (adja magát), hogy áruló legyen. Igazából egyelőre egyikük sem emlékezetes, max annyiról, hogy többségüknél elkezdtek pedzegetni egy-egy romantikus szálat – amiből egyébként Chandler-nek is jutott. Kettő is. Oké, másfél.

Egy kicsit egyébként még azon lepődtem meg, hogy mennyire feltűnő volt a CGI a repülők és helikopterek esetében. Eskü, eddig sosem akadtam fenn ezen, de most még én is észrevettem, ami azért jelent valamit. Persze a levegőbe emelkedő járművek csak illusztrációk és hangulatfokozók, de a robbanás überócska megvalósítására nincs és nem is lehet mentség.

Összességében nem volt túl érdekes a kezdés. Nem mondom, hogy rossz volt, de még a neccesebb helyzetek ellenére sem hozott izgalomba. Ettől persze még tipikus The Last Ship-es volt, és ki tudja, talán ez is volt a baj, hogy ez már megvolt korábban, ezt már kipipáltuk, most valami új lenne a jó. De akinek elég a “same old, same old” (nekem sok sorozatnál bőven elég!), amiből esetleg csak idővel lesz valami újszerűbb, annak nem hiszem, hogy gondot okozna ez az évadnyitó.

Én még filózok egy kicsit a 4×03-on (mondjuk nem kéne, mert ha most nem lépem meg a kaszát, akkor később sokkal nehezebb lesz), esetleg elolvasok pár véleményt (meggyőzhető vagyok), de jó eséllyel majd az 5. évadra térek csak vissza.

And the Nathan James is once again on her own.

31 hozzászólás Ne habozz!

dbew - 2017. 09. 01. 21:22

bennem tökre az volt hogy az előző évad volt az utolsó

winnie - 2017. 09. 01. 21:29

peeig már az ötödik évad is be van rendelve.

Llew - 2017. 09. 01. 21:30

Teljesen elfeledkeztem róla, erre a nézettség poszt kapcsán szembesültem vele, hogy elkezdődött. Ma gyorsan meg is néztem a három kint lévő részt.
Hozza amit eddig. Nemzetközi helyszínek, klissés szereplők és sztori elemek, tűrhető akció, de mégis szórakoztató az egész.
Amit hiányolok, hogy a hajó ne csak közlekedési eszköz legyen, de igazi hajó elleni csata ritkán van. Mégha a hajó maga mint most is veszélybe kerül.
A kommandós gyerek hirtelen felgyógyulása a 3. részre azért még itt is kilógott.

JBG - 2017. 09. 02. 00:27

Végtelenül klisés de rém szórakoztató. Az el-JackBaueresedett Keptön Muffmágnes meg nagyot oszt.

Stefan - 2017. 09. 02. 09:10

Én bírom a sorozatot minden évada bejött sose volt unalmas. Eddig a 3 rész alapján ez is rendben van és bár sokszor kiszámítható attól szórakoztat.

Laci - 2017. 09. 02. 16:55

@winnie Szerintem nézd meg a 4×3-at!

Érezhető a javulás az előző kettőhöz képest, már tényleg hogy a régi Last Shipes érzést adta. Mikor vége van és kapcsolnám be a következő részt is, ami még nincs…

Drake - 2017. 09. 02. 18:49

Egyetértek Lacival,a 3. rész már sokkal jobb az első kettőnél.Bridget Regan-t meg azóta imádom,mióta megláttam a Legend of the Seeker-ben…

Tipikusan az a sorozat a The Last Ship,ami,ha az első részeiben tetszik,akkor valószínűleg végig tetszeni fog (Mondom ezt 3 évad után).A CGI tényleg nem a legjobb,de van ennél sokkal rosszabb is más sorozatoknál.

Thomas - 2017. 09. 02. 19:01

A 3. rész állati jó volt, hozta igazi The Last Ship-feelinget:) Az 1. rész csak felvezetés volt, bemutatták az új helyzetet, a 2. részre beindult, a harmadikra meg már maximuális fordulatszámon pörög a gépezet:) Eddig nekem ez az évad jobban tetszik az előzőnél, remélem, inkább a kedvenc 2. szezon szintjét hozzák végig:)

winnie - 2017. 09. 02. 19:31

Drake: a cgi fura volt, hogy eddig fel sem tűnt, de most nyilván céget válthattak, mert már az első részben a helikopter is nagyon műanyag volt, később pedig a felszálló repülők pláne.

viszont arra, hogy az elejétől fogva tetszik, én vagyok a legjobb ellenpélda. meg egyébként is, a sorozatok nézettsége az évadok előrehaladtával csökken, szóval egy idő után a néző kiszáll. én lehet, hogy most, te vagy valaki a kommentelők között talán az 5. évad közepén mondja azt, hogy inkább néz mást helyette. remélhetőleg persze nem.

mSO - 2017. 09. 02. 20:19

Most néztem meg a White Collar végét… Bridget Regan elvonási tünetek jelentkeznek igen hamar. Ő hanyadik évadtól van ebben a sorozatban?

Drake - 2017. 09. 03. 08:15

Valószínű,hogy válthattak,mert amikor a hajóba becsapódik a rakéta,na olyan “mű” robbanást még ebben a sorozatban nem láttam az első 3 évadban.

Az meg egy érdekes dolog,hogy a néző x idő után kiszáll…nálam épp fordítva szokott lenni,ha egy több évados sorozat magába szippant az elejétől,akkor végig nézem,nem is emlékszem olyanra,hogy mondjuk a 3-4. évadban kiszálltam volna valamiből.Lehet,hogy én másképp működöm,mint a többi sorozatnéző.

winnie - 2017. 09. 03. 10:04

“Ő hanyadik évadtól van ebben a sorozatban?”

a 3. évad legelején száll be.

winnie - 2017. 09. 03. 10:15

Drake: “,ha egy több évados sorozat magába szippant az elejétől,akkor végig nézem,”

jaja, érthető a dolog. a junkie-kra, a fanatikus sorozatnézőkre jellemző a kompletizmus, ők a sorozatOT néző nézők, míg az átlagnézőre az, hogy lemorzsolódnak idővel.

én inkább a műfajért rajongok általánosságban (persze adott sorozatokért is), úgyhogy nyilván be van határolva, hogy mit és mennyit tudok nézni, és idővel törvényszerű, hogy a sokadik szezonjára egy sorozat elé már annyi frissebb sorozat kerül be, hogy egyszerűen a régire nem lesz idő. (ez persze annak köszönhető, hogy sok mindent bepróbálok.)

(korábban sok mindent néztem sokáig, de akkor is nagyon bennem volt a kisördög, hogy vajon nincsenek sokkal jobb sorozatok azok között, amik így elmennek mellettem? és ezért elkezdtem az újakat is bepróbálni, ami régi volt és kevésbé volt érdeke, mint az épp aktuális újdonság, azt pedig kíméletlenül kukáztam. szóval az számított, hogy sorozatokat nézzek, nem az, hogy bizonyos sorozatokat.)

de persze ez nem mechanikus részemről, inkább úgy vagyok vele, hogy 2-3 közepes rész után inkább nézek olyasmit, ami feltétel nélkül bejön, de a 3-4. évad tényleg eléggé választóvíznek tűnik nálam, mert sok mindenből akkor szállok, illetve szálltam ki. a modern family-ből, vagy a banshee-ból is a 4. évad gyenge kezdése után, a person of interest-nél az 5. évad kezdése riasztott el, de persze sokszor első évados kedvencek már a második szezonban elenyésznek nálam, szerintem nem egyszerű tartani a szintet, és nagyon nem akarok rutinból nézni valamit, maradéktalanul élvezni szeretném. ha az megvan, akkor nem szállok ki, legyen bármelyik szezon:)

Roxi - 2017. 09. 03. 12:40

Eddig bejön, a dupla évadnyitó hamar lepörgött ez csak azt jelentheti,hogy lekötött.Elég sok a szimpatikus szereplő benne,nekem ez nagyon sokat számít egy sorozatnál.Mondjuk Chandler sztorija annyira nem fogott meg,remélem hamar újra a hajón találja magát. Ez a szakáll növesztési hóbort micsoda? Legalább három ember is szakállat növesztett akinek eddig nem volt. Valamiféle tisztelgés Tex előtt? :)

Drake - 2017. 09. 03. 19:55

Persze,Winnie,neked ez alap,hogy minél többet bepróbálj,hisz az oldal is így működik,törvényszerű,hogy sokkal többet megnézel,mint én,vagy az átlag junkie.Én az általad is említett Banshee-t sem hagytam,hiába kezdett a 4. évad sokkal gyengébben,mint az első 3.Az a pár rész már nem osztott/szorzott,de értem a gondolkodásmódod.

Roxi,az utóbbi időben /1-2éve?) a focistáknál is divat lett a szakáll,vagy ahogy én hívom,a “bokorarc”..Ez lehet az új trendi..

Llew - 2017. 09. 05. 18:51

Ez vicces, de jópofa változatosság, hogy a tipikus nagy ellenlábasok után a görög haditengerészet lesz az ellenfél.

A szakáll nem divat hóbort. A beolvadást szolgálja, hisz az évad elején többnyire arab közegben mozogtak civil ruhában. Könnyebb elvegyülni az átlagos helyiek között, mint frissen borotvált mintakatonaként.

Roxi - 2017. 09. 06. 20:35

Llwe -még igazad is lehet.Bár azért a szőke/vörös szakáll sem mindennapos az arab világban :)
A 4.rész a mentési akció ellenére is picit laposabb lett.Túl sok volt Mike hallucinációiból.

Roxi - 2017. 09. 14. 10:11

Helyreállt a világ rendje.Bár kicsit sok az egy négyzetméterre jutó kapitányok száma a fedélzetén.Így valaki nyilván hamarosan megy a levesbe.

Zora - 2017. 09. 19. 10:45

4×05

Na, felhoztam magam a jelenbe!
(Kb 10 napja találtam rá a sorozatra, azóta darálom…)

Mike hallucinációi nekem is kicsit sokak voltak, de talán emiatt rá lehet fogni, miért van Tomra tovább szükség.
Az a felrobbant focis kisfiú nem semmi volt, nem csoda, hogy Cruis(?) ennyire vad volt a halászhajón.
Amúgy, nem értem, a hadihajó világosan megmondja, hogy minden ember menjen ki a fedélzetre és üljön le, erre felállnak, meg előbújnak, meg ilyesmi.

Szerintem hamarosan a brit titkosszolgálattal kell harcolniuk…

Jó lenne, ha Rias doki találna valamit, hogy az a drognövény hogy él túl, lehetne-e azzal a maggal kombinálni.

Amikor majd az Elnököt mutatják, remélem meg fog rajta látszódni az 1 éve tartó koplalás – mondjuk, úgy 10 kilóval legalább legyen könnyebb…

Ja, és ami 1 évad óta – a 3. eleje óta – kérdés volt bennem, miszerint mi van Mike családjával, választ kapott. Mert, az utolsó az volt, hogy a házukban otthagyta az oltóanyagot, utána már szóba sem kerültek.

Amúgy, vajon direkt nem akarták megnevezni a Magbankot? Mert valóban létezik, Norvégiában, de elég speciális felszerelés kell az odajutáshoz. (Amúgy Mo-on is van.)
Szóval, az az 1 kilónyi mag mire terem, meg kaját ad, meg megint terem, az azért pár év, addigra még 1-2 milliárd ember meghal, nem?

Zora - 2017. 09. 21. 18:22

Már elvonási tüneteim vannak a feliratra várva. Tud valaki ajánlani hasonló, akciódús sorozatot vagy filmet? Pl mint a Strike Back, de azon már túlvagyok.

Zora - 2017. 09. 22. 16:51

4×06

Csodálom, hogy nem lőtték szét az amcsi hajót, ahogy hozzájuk kerültek a magok.
Fletcher nagyon durcásan nézett, lehet, meggondolta magát?

Tyberius06 - 2017. 10. 03. 20:37

Nah bassza meg, erre nem számítottam, pedig biztos voltak rá utaló jelek, de rendesen megleptek a rész végével, bár azt sajnálom, hogy jó hollywoodi módon túltolták a szájbarágást minden oldalról megmutatva, ami addigra a flashbackből leeshetett…
A rész egyébként nem volt rossz, de kiemelkedő sem, viszont így már érthetőek az öreg motivációi is a maga őrült módján, bakker… :)

Rég leptek meg így…

Roxi - 2017. 10. 05. 20:05

Igen a vége valóban meglepetés volt, eddig semmi sem utalt erre. Az viszont borítékolható volt,hogy a kapitánynak nem lehet sokáig konkurense a Sasca szívéhez vezető úton.
A hajómester eddig nem nagyon ment szárazföldi kommandóra most,hogy szarul van egyből beszervezték.
Jön az évadzáró dupla rész.

Zora - 2017. 10. 05. 20:43

Amit írok az annyiból off, hogy még az előző évadban történt. Asszem a 3. végén, de lehet, a 2. végén. Nagyon rövid idő alatt daráltam le a 3 évadot, ezért nem tudom.
Szóval, nem tudom, anno szóba került-e, volt egy magyar jelenlét-féle. A matrózok arról meséltek, hogy valamelyik decemberben voltak a hajójukon, mellettük meg volt egy magyar hajó (?), ahol a magyar matrózok nagyon el voltak kámpicsorodva, mert karácsonyra nem tudtak hazamenni, erre a Nathan James helikoptere föléjük ment és az egyik tengerész Télapónak öltözve lengett felettük a kötélen és ajándékokat dobált le.

Most csak úgy eszembe jutott, hogy beírom.

Zora - 2017. 10. 06. 12:46

4×08

Szóval, Velleknél is olyan hatása van a nosztosznak, mint Mike-nál volt? Hogy valósnak érzékeli a hozzátartozóit?

Amúgy, oké, belekeveri a kajába. Na de ő maga mit fog enni? Ugyanezt? Vagy külön lesz vetve a drogos mag, meg a nem drogos? (Mert a börtönőrök sem olyat ettek.)
Ja, és gondolom ki tud ürülni a szervezetből, mint Mike esetén.
Na, nem semmi, hogy Krisztosz így becsapott minket…

Roxi - 2017. 10. 06. 18:08

Szerintem Veleknél ez nem a nosztosz hatása, hanem valami skizofrénia vagy ilyesmi.Mert Mike szinte egyáltalán nem érzékelte a külvilágot, miközben a “családjával ” volt. Míg Velek teljesen képben van a történésekkel,csak éppen odaképzel még egy személyt.

Nézőke - 2017. 10. 08. 11:31

hát ez igen meglepő volt bakker. Rögtön megnéztem megint a rész első pár percét,és az öreg annyit mond,hogy büszke a fiára,aki ezt lehetővé tette,és Krisztoszra mutat,aki Giorgio mögött áll,de Giorgio mosolyodik el. apró,de láthatatlan jel, jól megcsinálták.
Biztos hogy nosztoszt iszik,de génmódosítottat,hogy a többi érzékszerve ne sérüljön. Amire egyébként azt hittem,hogy a dühkezelését akarja a porrá zúzott magokkal semmissé tenni…. szép fordulat,na :D

Tyberius06 - 2017. 10. 10. 20:55

Hát ez így baromi jó zárás volt és a helyzet az, hogy onnantól, hogy felfedték Vallek motivációját, elérték nálam, hogy ne tudjak rá úgy tekinteni, mint egy főköcsögre. A finálé végén a találkozása Chandlerrel baromi jó ábrázolása volt annak, hogy mi is volt a problémája a világgal és hogy végső soron miért nincs Chandlernek igaza. Persze a mód ahogy mindezt a “békét” el akarta érni az baromi “erőszakos” (és most nem az évadban végigjárt “háborúra” gondolok), hiszen ahogy Chandler rávilágított a szabad akarat feladásáról van szó.
A 7-dik részben faszák voltak a különböző taktikák, amikkel kilőtték az ellenséges hajókat, de a 8-dikban frankón egy kardozós-kalózos film hangulatát idézte, csak ultamodern könyezetben, ahogy a “jófiúk” átszálltak a görög hajóra.
Nem volt rossz évad, bár kíváncsi leszek, hogy mit húznak az 5-dik, záró évadra, ha már a görögökkel is háborúztak :D :D
Jövőre kiderül…

Zora - 2017. 10. 12. 18:48

4×09

Nem értem, Velleknél a tea nem volt annyira kábító hatású, mint Mike-nál. Vajon ez mitől függ? És Lucia is itta, mégis voltak ölési hajlamai.
Ha minden növényben, gyümölcsben nemsokára benne lesz a nosztosz, akkor mitől függ majd a hatása?
Az utolsó részt még nem láttam, várom a feliratot.

Roxi - 2017. 10. 18. 08:53

Ütős volt a befejezés-nagyon tetszett a két hajó közötti csata. Az mondjuk picit meglepett.hogy senkit nem áldoztak be a harcban. A Lass shiptől nem ezt szoktam meg. Az viszont röhejes volt,hogy Sasha pisztolyt tartott az ürge fejéhez ,az meg azt mondta a telefonba amit hallani akart.Pedig görögül nyugodtan megmondhatta volna,hogy itt vannak az amcsik és pisztolyt nyomnak a fejemhez :)

Parafa - 2017. 10. 28. 20:50

Én most darálom, mert szeretem egyben végig nézni, igy legalább nem hagyom abba. Érdekes a történet, de a gagyi harci jelenetektől kivagyok ! Most is pár jó fiú harcol egy jól felszerelt hadsereggel, a jó fiúk egy csoportban rohangálnak nyilt terepen, a rossz fiúk oszlopok között bujkálnak, mégis hullanak mint a legyek, a jó fiúk meg lazán megússzák. Ááá…. nagyon bosszant, hogy nem tudnak egy normális harcot összehozni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz