login |

Finálé előtt: Twin Peaks – írta Sámán

2017. 09. 03. 18:20 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Két héttel ezelőtt már felvázoltam az évad eddigi történéseit, most pedig itt vagyunk a dupla részes finálé előtt pár órával. Bár a Showtime fejese szerint nincs feltétlen elvetve a folytatás lehetősége, kommunikáció ide vagy oda, a nézettségi mutatók finom szólva se verdesik a plafont. No, majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő a Twin Peaks számára.

Közel sem vagyok biztos benne, hogy minden kérdésünkre választ fogunk kapni a maradék közel 2 órában, viszont egy igazán emlékezetes fináléra számítok, a 3×16 legalábbis erre enged következtetni.

Lesz majd itt minden, az elszabaduló érzelmeken át, a kávéiváson keresztül, cseresznyés piteevésig, és a David Lynch féle katyvaszig. A tovább mögött spoileresen folytatom.

– What about the FBI?
– I am the FBI!

Dougie Jones nincs többé! Agent Cooper visszatért! Már útban is van Twin Peaks felé. Talán ez volt a legfontosabb kérdés a The Return kapcsán., hogy visszatér-e Cooper ügynök, vagy sem? Ha igen, mikor? Most visszatért, 25 évvel később, hogy megigya a kávéját, megegye a pite adagját, és mély levegőt szívhasson a Twin Peaks-et belengő fenyőillatból.

Ez volt mindenképp a legfontosabb történés a 16. részben. Viszont akadtak még érdekes dolgok. A rész elején Richard Horne, és Bad Cooper koordináták alapján egy sziklához mennek, ami végül Richard halálával(?) zárul. Kiderül az is, amit már többen feltételezni véltek, hogy Richard valóban Bad Cooper és Audrey fia volt.

Kettejük jelenetét a sziklával, viszont a távolból Jerry Horne figyeli egy távcsővel, ami szerintem borzasztóan vicces volt, a mellékelt kép szerintem elárul mindent, az évad szempontjából mondhatjuk, hogy tipikus Jerry-s pillanat volt.

Ha leszámítjuk Cooper visszatérését, akkor a kedvenc jelenetem a részből az a Dougie háza előtt lezajló lövöldözés volt. A Tim Roth és Jennifer Jason Leigh által alakított bérgyilkos páros várakozik az utca egyik végén, a másikon meg az FBI ügynökök, közéjük keveredik az egyik szomszéd, aki neheztményezi, hogy a háza előtt várakoznak. Majd az FBI előtt szétlövi a bérgyilkos párost.

Amit Dougie házából a két Mitchum fivér néz végig, és elsütik az alábbi párbeszédet, szintén zseniális:

– What the fuck kind of neighborhood is this?
– People are under a lot of stress, Bradley.
– Yeah.

Diane-ről kiderült, hogy valójában csak egy Tulpa volt. Eddig is feltételeztük, hogy nem evilági személy, vagy hogy egy másik oldalon áll, mint amit sejtetni lehetett.

Az Audrey-s szál nekem egyelőre nagyon homályos, ő akkor most megőrült, valamiféle intézetben van, vagy egy másik világban/dimenzióban? A finálé után remélhetőleg okosabbak leszünk vele kapcsolatban is, és végül átláthatunk mindent.

Nagyon vártam ezt az új Twin Peaks-et, a nyitány után csalódott voltam, hiszen teljesen mást kaptam, mint amire vártam, és mint amire számítottam.

Most viszont szomorú vagyok, hisz remek élmény volt végignézni, még a kezdeti bosszankodás ellenére. Biztos vagyok benne, hogy nem egy mindennapi finálét kapunk, szóval készítsétek be a kávét, meg a pitét, és merüljünk el ebben a hihetetlen történetben, vélhetőleg utoljára.

19 hozzászólás Ne habozz!

Mikilós - 2017. 09. 03. 18:33

Hát én a 5. vagy 6. részig birtam. A Tudatlan Cooper egyszerűen untatott. Meg olyan lassú. És hiányoltam Twin Peakset.
Végignéztem az eredetit, ott is voltak számomra érdektelen dolgok, de ez. Majd a szinkronosra visszatérek.
Az egész évad amúgy az Idióta Cooperről fog szólni? Lesz benne egyáltalán több Twin Peaks?

winnie - 2017. 09. 03. 18:38

Mikilós: szó van róla az írásban is, hogy a 3×16-ban visszatér cooper és elindul twin peaksbe, szóval itt érdemes visszakapcsolódni.

Winkie - 2017. 09. 03. 18:58

winnie, Mikilós:
ha 10 részt kihagysz, utána annyi dolgot sem fogsz érteni, mint előtte. Majden minden részben elcsepegtetnek valamit, ami hozzátesz a mitológiához. A 8. részig érdemes eljutni (az eléggé vízválasztó rész, aki látta, tudja, hogy miért), azután már Twin Peaks városából is többet kapsz (igazából már a 7. részben is).

Néma Harcsa - 2017. 09. 03. 19:45

Cstalakozom, ez esetben felettébb ellenjavallt kihagyni a köztes epizódokat.

California Max - 2017. 09. 03. 19:49

Sok furcsa es egyelore ertelmetlen dolog van a sorozatban de most ereztem eloszor valamifele eloremutato gondolatsort egy regi nagy sorozat ujrainditasaban. Altalaban nem tudnak semmi eredetit hozzatenni a regi nagy dolgokhoz. Itt sikerul, ugy tud megujulni, hogy nem zavaro az oreg regi szineszek jelenlete, sot, es a sok regi mellett erdekes uj karakterek is vannak boven. En imadtam dougiet is, de nyilvan good coopra vartam en is.

Néma Harcsa - 2017. 09. 03. 19:51

Az ún. nagy visszatérés esetében pl. kifejezetten kevésbé édes elérni az úticélt, ha helikopterrel lerövidíted a túraútvonalat, höhö. De tulajdonképpen már az sem az igazi, ha belenéztél egy spolieres posztba, és előre tudod, hogy egyáltalán lesz nagy visszatérés.

winnie - 2017. 09. 03. 19:53

Winkie: két lehetősége van (meg nekem is). vagy megnézni az utolsó 3 részt, vagy semmit. érdekel, így megnézem. veszíteni nem vesztek, az, hogy mennyit nyerek, 10 vagy 80%-ot, már másodlagos. a win megvan. (de tényleg, a vége, legalábbis, hogy mire megy ki a játék, az érdekel, de a közbülső dolgok döbbenetesen nem.)

ergó a kasza után nincs nagyon harmadik választás – illetve, akinél van, az balek vagy romantikus lélek. persze mindig megvan a parányi esély, hogy visszaszáll a sorozatba, mert bejön neki, de ha a folytatás 3-4 része sem jön be, attól még ugyanúgy csekkolja az utolsó hármat, és akkor bukott pár órát az életéből:)

(igazából a fentieket azért mondom, mert tényleg elég sok sorozatnál hangzik el, hogy “majd x rész után” vagy “nem érdemes kihagyni”, szóval ilyen szempontból a TP nem tűnik kivételnek.)

pearl - 2017. 09. 03. 19:57

Kávé és cseresznyés pite az biztos lesz. Nagyon várom, hogy nézhessem és már sajnálom, hogy vége ennek a remek utazásnak. Biztos, hogy nem fogunk csalódni. Valószínűleg nagyrészt megkapjuk a válaszokat. Komolyan hálás vagyok, hogy követhettem ezt a csodálatos történetet. Nagy űrt hagy majd maga után.

Néma Harcsa - 2017. 09. 03. 20:27

@winnie: osztom a véleményed a kihagyásokkal kapcsolatban, a Wire-be pl. bármikor belenéz bárki, és úgy is leköt, szótakoztató, stb. Itt nagyon sokat levon az átugrás, és nem az érthetőség szempontjából. Persze ki tudja? Nyilván az, aki átugorja és spoilerek nélkül végignézi, tehát senki.
Jómagam 2. évadzárós őrületre számítok némi nosztalgiafaktorral.
A folytatástól peddig tudtommal Lynch (és nem Frost, haha) zárkózik el, így a csatorna nyugodtan mondhatja, hogy ajtaja mindig nyitott olyan nagy művészek előtt, mint D.L. (megintcsdak tudtommal ez a hivatalos álláspont.) PErsze Lynch megtrollkodhatja a Showtime-ot azzal, hogy jó, akkor itt egy 86831 oldalas script a következő 30 epizódra. :)

Gerion - 2017. 09. 03. 21:54

Hát, szerintem az utolsó két rész nagyon tömény lesz. Mindenki, régiek és újak Twin Peaksben vannak már vagy rövidesen megérkeznek. Külön kedvencem lett Freddie Sykes a zöld kesztyűs cockney srác (Oi! Your better stop this!):-)

reatard - 2017. 09. 04. 06:45

Még párszor szerepelhetne a posztban a kávé és pite…

Bikuci - 2017. 09. 04. 08:55

Nagyon sok sorozat van, ami időt vesz el az életedből (a többség ilyen), és van olyan, ami hozzátesz. Utóbbira példa TP.

Sancho Pansa - 2017. 09. 04. 09:04

Inkább fordítva, de nem hiszem, hogy lenne sorozat, ami hozzátenne.

A TP mindenképp elvesz, ez saját tapasztalat, és többségi tapasztalat. Én speciel örülök, hogy vannak, akiknek bejött, sokaknak bejött, csak nem kell másra erőltetni, valamint azt hinni, hogy ez többségi vélemény lenne. Ez a TP erőteljesen rétegsorozat, mint sok más darab, amire te mondanád, hogy csak időpocsékolás, pedig mások hihetetlenül nagyra értékelik.

Bikuci - 2017. 09. 04. 10:45

Ki mondta, hogy ez a többség véleménye lenne? Pont fordítva gondolom én is. A többség nem hogy nem így látja, de meg sem érti.:)

Bikuci - 2017. 09. 04. 10:47

Sancho: Amúgy ki az, aki rád erőlteti? El kell látni a baját, mert ne mondjuk senkinek, hogy milyen sorozatot nézzen.:)

demerzel - 2017. 09. 04. 11:51

Lynch szimbolikája érdekes, sokszor nyugtalanító. Pont az a jó, ahogyan a banálist a természetfelettivel keveri, rámutatva, hogy ez mind együttél. Persze én is a hajamat téptem az elején, de rá kellett jönnöm, hogy a TP hat rám. Ebben rejlik Lynch igazi ereje. Az Útvesztőben-t sok-sok éve láttam, de mély nyomot hagyott bennem.
Más befogadói attitűddel ülök le egy TP elé, mint egy Killjoys elé, és mást is kapok.

ironagent - 2017. 09. 04. 21:27

A Twinpeaks mindig is egy átverés volt, egy blöff.
Összdobáltak összefüggéstelen jelenteket és azt mondták rá, hogy az okos emberek majd értik, közben ők sem tudták mit akarnak. Sületlenség.

fv - 2017. 09. 05. 13:18

Finálé után (SPOILER): Muhahahahaha. Ez az egész sületlenség még akár jó is lehetett volna, ha jól lett volna megcsinálva. Egy barátom egy éve azt mondta, hogy ne várjak válaszokat, mert Lynch-et az ilyesmi nem érdekli: Lynch csak egy expozör. És valóban – 18 óra idétlenkedés után kaptunk egy expozíciót.

Sniper - 2017. 09. 07. 23:47

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz