login |

Inhumans, a mozifilm (vagyis a 75 perces pilot) – írta Spyblat

2017. 09. 04. 21:15 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

Egyes országokban már előfordult már, hogy egy-egy sorozatepizódot, általában nyitórészt moziban is leadnak, de itthon erre még nem nagyon volt példa. Most viszont megtörtént, hiszen az ABC új Marvel-sorozatának a majdani tévés hossznál 10 perccel rövidebbre vágott dupla pilotját mi is megnézhettük. (Fura, nem mondom. Valahogy adná magát, hogy ez fordítva legyen.)

Az Inhumans – 1×01-1×02-t teljes egészében IMAX-kamerákkal forgatták és a Fórum Hungary bizony bevállalta, hogy limitált előadás számban, de itthon is meg lehet nézni a produkciót a legnagyobb magyar vásznon.

Most függetlenül attól, hogy a kezdeményezés üdvözítő és reméljük lesz még rá példa, erős túlzás lenne azt állítani, hogy olyan baromi nagy várakozás előzte volna meg az Inhumans indulását nálam.

Eleve nem olyan ismert figurákról van szó, aztán az állandó kavarással sikerült letornászni az ember elvárásait. Előbb Inhumans-mozifilmről volt szó, dátum is volt hozzá, majd fogták és behozták az emberteleneket az Agents of SHIELD második évadjába, hogy aztán diszkréten áthúzzák a naptárban az önálló alkotás bemutatóját. Aztán most itt vagyunk, hogy jött egy különálló sorozat.

Vannak azok a fajta filmek, melyről már a megtekintés közben tudjuk, hogy ez bizony rossz. Ennek ellenére valamiért mégis szeretjük. Na, a mezei Marvel-fanatikusnak valami ilyesmi érzés lesz az Inhumans. Ugyanis ez minden, csak nem jó. Rettenetesen össze van csapva sorozat kezdése. Akkorát csapnak bele a lecsóba, hogy minden maszatos lett tőle. De durván.

A sztori szerint az Inhuman-ek egy része valamikor elhagyták bolygónkat és békésen a Holdra költöztek, ahol megalapítottak egy rejtett várost, Attilant. Itt a királyi család uralkodik. Spoileresen a tovább után folytatom.

Black Bolt kellemesen uralkodik feleségével, Medusával. Van egy belső köre, illetve van alsóbb kaszt, akik tagjai dolgoznak, szóval annyira azért nem igazságos. A király öccse Maximus erő nélküli, benne nem szunnyad Inhuman gén, de valami kis hatalmat akar, ezért rövid úton egy puccsal ő lesz a király. Black Boltnak és a belső körnek sikerül a Földre menekülnie, ahol sok jó nem vár rájuk.

Ami tetszett, az a probléma kiváltó oka: gyönyörűen utalnak az Agents of SHIELD-re, melyben ugye az Inhumanek génjeit felszabadító cucc elszabadult a vizekben és csak úgy ömlöttek a különleges képességűek. Egy ilyen frissen átalakult lányért küldi egyik emberét a király, ám őt lekapcsolják. Innentől már csak negatívum van.

Értem én, hogy valamerre el kellett indítani a történetet és nem lehetett alapozással tökölni, de így csak azt érték el az alkotók, hogy egy nagy kapkodás lett az egész. Maximus lázadásán hiába érezhető, hogy már régebben gyökerező dologról van szó, túl hirtelen történik. Emiatt Iwan Rheon hiába jó a szemétládák alakításban, látszik, hogy ő is el van veszve, motivációi meg egy bot egyszerűségére vannak degradálva (Földet elfoglalni, népet átverni, tesót kinyírni).

Aztán ott vannak a drámai pillanatok, amelyek kellő megalapozottság híján röhejbe fulladnak.

Ilyen például az, amikor Medusát megfosztják az erejétől (menő hosszú haja van, amelyet mozgatni tud). A jelenet, amikor lefogják és lenyírják legbecsesebb kincsét sokkolni akar, már csak azért is, mert baromi megalázó helyzet, de valahogy mégis inkább közröhej tárgya az egész. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag elvették a karaktertől már most azt, amitől érdekesebb lenne: az erejét.

A másik Black Bolt visszaemlékezése. A király ugye néma, mert a legkisebb hang a szájából pusztító erejű. Na most, amikor tiniként először szólalt meg, miután ereje lett, a falhoz kente a szüleit, akik ebbe bele is haltak. Drámai, tragikus múltat fed fel a jelenet, mégis csak röhögést vált ki a nézőből. Ezek mind-mind a kapkodás miatt vannak, túl sokat akartak a dupla pilot-ba sűríteni.

A színészek amúgy elmennek. Senki nem alakított maradandót (Anson Mount rendőrségi jelenete egész jópofa), szóval van hova kiforrniuk a karaktereknek – a folytatásban nyilván erre lesz idő, kérdés, hogy a mindössze 8 részes évadban milyen utat tudnak befutni.

Kíváncsi leszek a folytatásra, de csak és kizárólag Marvel fanatizmusom miatt. Valószínűleg azzal fog elmenni néhány rész, hogy a Hawaii körül szétszóródott belső kör megtalálja egymást, aztán valahogy a Holdra visszajutva lenyomják az öcsikét. Ahogy a régi biosztanárom mondta: Innen szép felállni.

Az IMAX egyébként meseszép, még akkor is, ha a hazai IMAX csak 2K-t tud. Mindenesetre, aki csak a sorozatra és nem az élményre kíváncsi, az ráér megvárni a tévés premiert. A plusz 10 perc talán még dob is majd a végeredményen. Mert ez így csak egy gyenge 4/10 volt. Meglátjuk, mi sül ki belőle.

ui: az meg már csak hab a tortán, hogy egy Holdon lévő titkos város lakásaiban is IKEA bútorok vannak.

22 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2017. 09. 04. 21:36

Remélem hirtelen kasza lesz, mert Anson Mount, Iwan Rheon, de még Serinda Swan is jobb sorozatra termett mint EZ!

Benjy - 2017. 09. 04. 22:00

Az Iron Fist, na meg persze a Dexter után képtelen vagyok még egy sorozatot is megtekinteni, ami Scott Buck kezeiben született. Valaki igazán megtéríthetné már, hogy hagyjon fel ezzel a szakmával, mert nem megy neki.

DarkEagle - 2017. 09. 04. 22:01

Nálam az egész ott bukik meg hogy egy ilyen overpower Inhuman mint Black Bolt nem tud tenni lényegében semmit az amúgy egyszerű ember testvére ellen csak elmenekül mint egy kutya. Még az sem biztos hogy belenézek pláne ezután a kritika után. Tőlem lehet ez a világ legszebb IMAX filmje is attól még egy szép szar marad csak. :D

Ahogy a mondás tartja, fújhatod te a kupac szart ezer féle parfümmel attól még büdös marad. És hogy őszinte legyek jelenleg 2 sorozatot nézek az ABC-től. SHIELD-et meg a OUAT-ot. Utóbbi lehet kasza is lesz, attól függ mit hoz az új évad de eddig amibe az ABC belekezdett és tetszett mindet kaszálta 1 évad után, amiben lett volna potenciál azt meg elszarták 1-2 évadon belül és totál unalmassá vált. Ebből a szartengerből, elnézést a szóhasználatért de ez akkor is tény, legalábbis számomra, emelkedik ki némiképp a két említett sorozat. És ha azt nézzük mennyi más sorozatuk van és mennyi bukott meg hát joggal mondhatom szerintem hogy az ABC nem termelt ki túl sok maradandó emléket számomra.

Ezzel lehet vitatkozni de úgysem lesz senkinek se igaza mivel a mondandóm magamra vonatkozik csak. Lehet szidni a CW-t pl mert tömegnyál kb minden sorozatuk de tőlük még 1-2 sorozaton kívül egyet se kaszáltam bármennyire is felhúztak. Amin azért érdemes elgondolkodni.

És akkor ott a tény amit a Marvel nagyon szarul csinál, hogy nem dobja össze legalább a tévés univerzumot egymással. Épp ez a másik ok amiért a CW-s comic sorik sikeresek mert egy univerzum. A Marvel viszont fél ezt meglépni vagy nem tudom. A finom kis cuki utalásaikkal meg kitörölhetjük kb, lásd Netflix sorikban a Bosszúsokra utalgatás. Egyszerűen logikailag minden egyes sorozatuk bukás.

Mesemondó - 2017. 09. 04. 22:06

Na és ez mikor lesz elérhető a pórnép számára?

wirth6 - 2017. 09. 05. 00:14

@DarkEagle: ahogy a CW összehozza a DC sorozatait, úgy a Netflix is összehozza a maga Marvel sorozatait. Persze ebbe a sorozatos világba nem csatlakozik az Agents of SHIELD a Legion vagy az épp emlegetett Inhumans, de ugyan úgy az Arrowverse-be se csatlakozik a Gotham a Lucifer vagy a Preacher.

winnie - 2017. 09. 05. 05:15

itt vannak a premierdátumok, a link mindig elérhető a főoldalról: http://www.sorozatjunkie.hu/2017/01/12/2017-es-sorozatos-premiernaptar/

Csigusz - 2017. 09. 05. 08:51

A bevezetésért jár a plusz pont, végre valaki érti, hogy ez az évekkel korábban tervezett mozifilm HELYETT van, és nem mellette.

Neoprimitiv - 2017. 09. 05. 08:52

DarkEagle: “Egyszerűen logikailag minden egyes sorozatuk bukás.”

nézettségileg viszont nem. Aki logikázni akar, fejtsen sudokut.

“tőlük még 1-2 sorozaton kívül egyet se kaszáltam bármennyire is felhúztak. Amin azért érdemes elgondolkodni.”

Nem érdemes. Csak annyit jelent, hogy neked a CW megközelítése jön be. Magánügy egészen addig, amíg nem te vagy a döntéshozói székben.

Ettől még az Inhumans lehet majd egy rakás szar (engem már az előzetesek fixen elriasztottak), de az, hogy neked az ABC sorozataiból csak kettő jön be, az rólad mond el sokat, nem a csatornáról. Nem neked szólnak, ennyi.

winnie - 2017. 09. 05. 08:53

neo: én is ezen lepődtem meg:)

” egyet se kaszáltam bármennyire is felhúztak. Amin azért érdemes elgondolkodni.””

ilyen alapon én is leírhatnám, hogy mindet kaszáltam.

van, aki szerint ezen érdemes lenne elgondolkodni? hogy én mit csináltam egy sorozattal? hogy egy jelentéktelen ember mit tett? WTF. szerintem abszolút nem érdekes. az a hülye, aki ilyesmi elgondolkodik.

és dc kontra marvel tv ügyben eleve tök felesleges a vita, hiszen mindegyik dc és marvel sorozat nézettsége hasonló. nincs jobb vagy rosszabb, sikeresebb vagy nem sikeres, viszonylag kis sávban mozognak az eltérések. a flash a legjobb, utána a shield, utána a többi.

The Flash – 2,48M (18-49: 0.9, #T9)
Agents of SHIELD – 2,08M (18-49: 0.7, #T12)

a többiek 2M alatt, 0.5-0.6 körül.

ami biztos, hogy annak idején a shield (és a supergirl) volt képes arra, hogy kezdeti érdeklődést generáljon a tévében, valamint a flash, de az csak cw-szinten.

winnie - 2017. 09. 05. 09:02

Csigusz: ezt lehet mondani, lehet spekulálni, lehet, hogy igaz is lesz, de ettől még te, én, vagyis mi nem tudjuk. a hivatalos álláspont szerint a film még mindig tervben van, annak a szkriptjét más írta, más a története, és kevin feige novemberben azt mondta, hogy szerinte a Phase 4 része lesz.

igazából az hiányzik az egészből, hogy miért kellett nekik inhumans sorozat? ha esetleg a filmet lefújják, akkor minek kellene sorozatot csinálni a koncepcióból? ez nem kötelező. akár helyett, akár mellett, érdekes kérdés az, hogy miért pont olyan koncepciót valósítanak meg tévében, amit akartak/akarnak moziban is?

Benjy - 2017. 09. 05. 09:24

/OFF

Nekem azt meséljétek majd el egy nézettséges posztban, hogy hogy lehet, hogy a Supergirlt nem követte az összes CBS-es názője a CW-re?

/OFF vége

winnie - 2017. 09. 05. 09:36

Benjy: ld. még, hogy miért akkora sokk egyes nézőknek, ha napot vált egy sorozat, miért nem képesek másik napra követni? ez olyasmi lehet, hogy ha egy filmet az rtl ad le reklámokkal, akkor négyszer annyian nézik meg, mintha a közszolgálatin menne le.

igazából a gondolkodásmód kellene mögé, mi nem tudjuk, hogy egy amerikai hogyan viszonyul a csatornákhoz, de anno, még 5-10 éve írtuk, hogy sokan még a cw csatorna létezéséről sem tudnak odakint. ami számunkra abszurdnak hathat, de azért, mert mi másképp látunk rá a rendszerre.

spyblat - 2017. 09. 05. 10:32

Ez a DC vs Marvel a tévében érdekes téma. Én, mint képregény fanatikus, érdeklődve figyelem melyik mit csinál. A DC létrehozott egy saját kis univerzumot, melyben átjárnak egymás között a szereplők. A Marvel meg úgy gondolta, hogy nem érdemes összezavarni a nézőket, inkább legyen minden ugyanabban az univerzumban. Komolyan nem tudom megállapítani, melyik a jobb vagy rosszabb. Szerintem mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya.

Csigusz - 2017. 09. 05. 12:24

@winnie: a film is a királyi családról szólt volna (Black Bolt és a többiek) a Marvel pedig ugyan mostohán kezeli a tévés dolgokat (nem járat át karakterek, nem utal, nem mos össze), viszont a filmes patikamérlegen van kimérve és adagolva.
A felvetésed jogod, hogy miért volt szükség egyáltalán erre a sorozatra… tényleg érthetetlen.
Viszont ha már megcsinálták minek szedjék elő 5 éven belül újra a Royal Familyt? Lehet valami féle ‘igényfelmérés’, és ha jók a számok akkor akarnak további történeteket velük – akár azt már moziba szánva? (De itt meg bejön az megint, hogy nagyvászon esetében nyilván teljes újracasting jönne)

(a képregény rajongóitól elnézést, de pl nem értem ezt az Inhumans koncepciót, gyakorlatilag ez egy Xmen light ahol a sötét jövőkép, meg a “mutánsok” utálata kivételével az írók olyan random képességű arcot hoznak létre akit akarnak – mármint ez most az AoS-féle verzióra igaz)

wirth - 2017. 09. 05. 12:52

@Csigusz: pont ez szerintem a lényege az Inhumansnak, hogy úgy írhassanak lényegében “X-men” történeteket és “X-men” karaktereket, hogy közben nem csinálnak promóciót a szuperhőscsapatnak, melynek filmes jogai egy rivális stúdiónál vannak.

Csigusz - 2017. 09. 05. 13:52

@wirth: eddig ebbe így nem gondoltam bele, de simán lehet valami ebben az okfejtésben is.

Llew - 2017. 09. 05. 19:00

Az előzetes sem ígért túl sokat, de pl ami Medusa haja kapcsán írtál az tényleg röhejesé teszi az egészet. Anno mikor kijöttek a képek mentek a találgatások, hogy miként csinálják majd meg mozgásban. Hát így, megoldják, hogy ne kelljen. Ez olyan, mintha a Bosszúállokat Hulk poszterrel reklámozták volna, aztán a filmben csak Banner játszik, mert azt mondják nem tud átváltozni random ok miatt.

Uatu - 2017. 09. 06. 08:15

@Csigusz:
Képregényes oldalról konkrétan ez történt. Amikor az X-men filmes jogait nem tudta visszaszerezni a Marvel/Disney, akkor a Marvel úgy döntött, hogy az Inhumanst megpróbálja benyomni az X-Men helyére. Volt egy időszak amikor a Marvel képregényekből az Inhumans folyt, az X-Men-t kivonták a fö sorozatokból, a saját képregényeik meg csak a ” futottak még” sorba kerültek. Aztán eladásokban ez csúfosan megbukott.
Ezért is tettek le a filmről.
Szerintem ez a sorozat erre egy újabb próbálkozás. Már várom, hogy ősszel milyen új képregény koncepcióval áll fel a Marvel. (remélem a mostani fő sorozatukat gyorsan elfelejtik)

v0m1t - 2017. 09. 06. 09:00

rottentomatoes 0%-on áll 10 értékelés után :/

winnie - 2017. 09. 06. 09:20

v0m1t: így van, de maga a szám valamelyest félrevezető, hiszen bináris skáláról van szó, tehát egy film, ami 100 vélemény szerint 4,5/10-es 0%-ot kap, ami viszont 10 ember szerint 0/10, de két ember szerint 6/10, az 20%-ot.

nem néztem végig mindet, de ahol írtak a főoldalas blurb-be osztályzatot, ott vicces módon pont 2/5, 4/10 és C- volt, vagyis tényleg 4/10-eseket szórtak, mint véletlenül mi is. na, nem mintha ez bármit is jelentene. ha valami nem jó, akkor mindegy, hogy kicsit vagy nagyon nem jó.

Brynden Rivers - 2017. 09. 13. 23:54

Borzasztóan néznek már ki a képek is a sorozatról, engem ezzel elvesztettek.

Tyberius06 - 2017. 10. 01. 19:18

Hát ez bűn rossz volt. Unalmas érdektelen, logikátlan, kapkodós, megalapozatlan… És igen, az a hajvágás úgy összességében is gáz volt, kb mint anno Scofield azért volt mindig hosszú cuccba, hogy a sminkeseknek ne kelljen órákat tölteni a kipingálásával… Itt gondolom, ahogy a kritikai is írta inkább a “haj-effekt” kilövése volt a cél… gáz…
Még a 3-dik részt asszem megkapja, de nem hiszem, hogy tovább húzom…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz