login |

Powerless: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Necridus

2017. 09. 04. 18:15 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A szuperhősös komédia műfaja mindenképp jól hangzott, bár az meghökkentett, hogy Vanessa Hudgens lett a főszereplője. Azonban a DC világában játszódó sorozat a képregényes hátszél ellenére nem húzta sokáig az NBC-n, nem csak a kinti nézőknek nem kellett, de a kritikák és a kommentek szerint a junkie-knek sem nagyon. Pedig…

A sztori szerint az ambiciózus, életvidám Emily új városba költözik és állást kap a Wayne Securities-nél, ami olyan öltözékeket, tárgyakat készít, amik megvédik az átlagembert a szuperhősök által okozott rombolástól, például törmelékálló ernyőt. A lánynak gatyába kell ráznia a rá bízott részlege, ugyanis a cég sorsa múlik az új találmányokon.

Éppen ezért gondolhatjuk, hogy minden részben kapunk egy új kütyüt, ami köré épül majd a sztori. Egy fenét. Az első két részben láthatjuk az új felfedezéseket, utána megszűnik ez a szál, és csupán a karakterek cselekedeteire fókuszál a sorozat. A tovább mögött folytatom.

Amikor a legelején megláttam az intrót, végig mosolyogtam, elvégre valódi képregények borítóját használták fel a sorozat bevezetőjéhez, azonban a hatodik résznél már képtelen voltam végignézni és hallgatni. Egyszerűen borzalmas a gyors és a lassú zene közti váltás, a szárazság és a túlhúzottság.

És sajnos Emily karaktere is egyszerűen borzalmas, talán a legidegesítőbb karakter akit láttam eddig a DC-univerzumban, köszönhetően Vanessa Hudgens Disney-s játékának. Mellett még Jackie volt kiemelt női karakter, de a pókerarcán kívül más nem nagyon maradt meg belőle, szinte egy pohár érzelmi szintjére süllyesztették, s annyira unalmasra sikeredett.

Már megijedtem, hogy nem lesz értelmes női figura a sorozatba, de szerencsére ott volt Wendy, aki mondhatni az egyedül kedvencemmé avanzsált, részéről valódi játékot láttam, nem úgy, mint a többiekben. Többször ő húzta fel a jeleneteket mókás megszólalásaival, cselekedeteivel.

A férfi karakterek között ott volt a klisékirály Teddy, aki szinte az összes komédiában megjelenik. Jófiú, aki képtelen hibázni, s ha mégis megtörténik, teljesen kifordul magából, az utólag létrehozott és a sorozatba csempészett Ron semmi maradandót nem alkotott, csupán Teddy szárnysegédeként maradt meg, és végül Bruce Wayne unokatestvére, a szánalmas Van, aki a városi iroda feje, s próbál a gothami irodába bejutni – természetesen sikertelenül. Abszolút gyerekes, makacs, önző, aki szintén beállhat a tipikus, fantázia nélkül megalkotott figurák hosszú sorába.

Apróságnak tűnhet, de számomra a “cenzúra” volt még érthetetlen és nagyon zavaró. Vagy használni kell a “csúnya” szavalat, vagy eleve nem leírni őket. Egyik alkalommal kisípolják az olyat, mint a shit vagy a freaking, majd a suck, dick és a bitch olyannyira ki lesz hangsúlyozva, hogy a nézőnek előbb marad meg ezen szavak holléte a részben, mint mondjuk a karakterek nevei.

Ha már az idegesítő dolgokat sorolom, muszáj feltennem a kérdést: ki gondolta, hogy remek ötlet folyamatosan szemből venni a színészeket? Nem éreztem egyáltalán úgy, mintha benne lennék a sorozatban, sokkal inkább zavarba ejtő volt, amikor Vanessa Hudgens már öt perce engem bámult, igyekezett artikulálni és közben rángatta a szemöldökét és mozgatta a fejét jobbra-balra.

Talán az egyetlen, ami igazán szórakoztatott a sorozat nézése közben, az a rengeteg easter egg: Killer Frost, The Flash, Gotham City, The Riddler, Mr. Freeze, és még rengeteg DC-karakter NEVE hangzott el, de mégis a legjobb Adam West (R.I.P.) megjelenése volt, ami már az instantkasza utáni, utólag leadott részben történt meg. A képregényeseknek remek szórakozást nyújtott West megjelenése és narrálása… természetesen mindig szemből véve.

Kétlem, hogy ez a sorozat bárhogy is működött volna – még akkor sem, ha az eredeti koncepciónál maradnak.

Pocsék alapszituáció, történet, színészi játék, karakterek alkották a Powerless-t, s emiatt csak 3/10-et tudok adni a sorozatnak. Remélem, a DC nem próbál több komédiát összehozni, és több figyelmet fordít az olyan sorozatokra, mint az Arrow, a The Flash, vagy a Gotham. (Az iZombie és a Lucifer-szerű komikus DC-krimiket nem sorolnám közéjük, mert azok nem a szuperhősködéssel foglalkoznak.)

7 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2017. 09. 04. 19:16

Eredeti elképzelésért nagy kár.
Azért volt 4, szerintem jó rész. Különösen az, amiben az Atlantisziak voltak. Alan Tudyk hozta a szintet, meg az indiai csávó. Többi felejtős. Utalások, sokadik vonalas szuperhősök jók voltak, ám túl sok idő ment elérthetetlen, unalmas dolgokra.
Folyamatosan szemből venni a színészeket tényleg idegesítő, cenzúra és Emily karaktere szörnyű.

energy - 2017. 09. 04. 19:20

Nagyon vártam, nagyon rossz lett…
The Tick, ha valaki szuperhősös komédiát akar!

Mom - 2017. 09. 04. 19:56

A kritika jó lett, a sorozat sajnos egyáltalán nem…

Nekem ugyan nem tűnt fel, hogy folyamatosan szemből vették a jeleneteket, de ez nem is csoda, mert semmi ilyet nem szoktam kiszúrni. Ez alól egyedüli kivétel amikor direkt nem középre pozíciónálnak, mert az viszont nagyon bántja a szimmetria érzékemet.

Egyébként négy részig bírtam és az egyetlen maradandó jelenet, amikor Vanessa énekli:
“If a bulllies being mean, I always intervene,
‘Cause being kind and friendly is part of my daily routine.” (vagy ilyesmi)

Elpazarolt 80 perc volt az életemből, pedig ritkán mondok ilyet, de semmilyen érzelmet nem váltott ki, se nevetést, se kínácsiságot.

lacus - 2017. 09. 04. 21:10

a gyengeségek ellenére én nagyon élveztem, nagyon rég vártam már egy ilyen sorozatra, kár hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket
Szerintem tipikusan az a sorzat volt ami pár évad alatt a legjobbá nőtte volna ki magát, csak több időt kellett volna neki adni hogy megtalálja a saját hangját
pl szerintem a pyrex is a harmadik évadától volt jó sorozat, addig nem igazán működött

galocza - 2017. 09. 04. 23:45

néztem, nem kár érte. tehetségek elpocsékolása.

vbalazs91 - 2017. 09. 05. 00:00

Több mindennel nem értek egyet a kritikában.

Pocsék alapszituáció? Hát pont az volt, ami a képernyő elé vonzotta oda azt a kevés embert, legalább a pilot elé. Teljesen jó volt az ötlet, csak elbaszták a megvalósítást.

Az intró? Az teljesen fasza volt, talán azt sikerült egyedül eltalálni az egész sorozatban.

Szerintem az eredeti alapkoncepcióval simán működhetett volna, ezt ígérte az eredeti trailer is, nem véletlenül keltette az fel sokak figyelmét.

És nem hiszem, hogy a színész játékkal lett volna baj, egyszerűen a karakterekkel nem tudtak mit kezdeni az esetek döntő többségéban.

Egyébként tényleg gyenge lett, de mivel 20 perces volt, elfért egynek. Bár így is voltak jó részek, csak nem sok, némelyik meg ritka gyenge lett, és azokból volt több, jóval.

goodjohnwin - 2017. 09. 05. 10:10

A főcím volt benne a legjobb, odáig szoktam nézni :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz