login |

Decline and Fall

2017. 09. 05. 14:50 - Írta: gromit

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

Az angol BBC idei kosztümös minisorozata egy szatirikus regény adaptációja Jack Whitehall főszereplésével. (Evelyn Waugh könyve magyar fordításban Jámbor pálya címmel jelent meg.)

A történet az 1920-as évekbe kalauzol el minket, ahol az ifjú, nem különösebben előkelő Paul Pennyfeather egyházi ösztöndíjjal teológiát hallgat Oxfordban. Miután egy diákcsíny szenvedő alanyaként kicsapják az egyetemről, és még az örökségéhez sem juthat hozzá, jobb híján elszegődik tanárnak egy kis magániskolába, valahol az Isten háta mögött Wales-ben.

A bentlakásos fiúiskola tanári kara tele van fura figurával (kissé lököttől a totál őrültig), és ott van még az igazgató (David Suchet) két majdnem-felnőtt lánya (Katy Wix és Gemma Whelan) is. Az egyik diákjának anyja pedig a csinos és fiatalos, és emellett nagyon gazdag Mrs Margot Beste-Chetwynde (Eva Longoria), aki mindenkinek elcsavarja a fejét – nem is lehet kérdéses, hogy főhősünk is bolondulni fog érte.

Ez a kiindulópont, de a 3 részes széria nem ragad le az iskolánál, hanem Paul kalandos sorsát követi, amerre vetődik. Jack Whitehall végig remekül hozza a kissé félénk és nagyon naiv srácot, aki leginkább csak hagyja magát az élet (más karakterek és az események) által sodorni. A mellékszereplők szinte mind karikaturisztikus figurák, parádés szereposztással.

Összességében a Decline and Fall nem az a hangosan röhögős fajta komédia (habár a fizikai humor és abszurd helyzetek láttán tuti van olyan, aki rám fog cáfolni), viszont nagyon szórakoztató. Természetesen a magas színvonalú irodalmi alapanyag maga adott volt, szerintem az adaptáció is jól sikerült, a szatirikus él is működik.

A színészek mellett ki kell emelni a stílusos megvalósítást is (a ruháktól a gazdag család modern villájáig), de azt talán mondanom sem kell, hogy ez a BBC kosztümös sorozatainál szinte már alap.

Jack Whitehall-rajongóknak kötelező darab – még akkor is, ha teljesen más, mint a Bad Education vagy a Fresh Meat. Továbbá azoknak ajánlom, akik vevők egy könnyedebb hangvételű kosztümös (mini)sorozatra, enyhe társadalomkritikával fűszerezve.

3 hozzászólás Ne habozz!

monti - 2017. 09. 05. 15:25

nézem,zseniális

humorpalanta - 2017. 09. 06. 19:38

Ez nekem teremtetett.

Mizchris - 2017. 11. 02. 07:20

Nos, ilyen szereposztás és ilyen ajánló mellett véletlenül sem hagynám ki :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz