login |

Wynonna Earp: vége a 2. évadnak – írta Lantaar

2017. 09. 05. 19:43 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Azt kell, hogy mondjam, hogy a második évad premierkritikájában tévedtem. Tévedtem, mert a készítők korántsem olyan irányba vitték a sztorit, ahogy azt sejteni lehetett a nyitórész alapján és elismerem, hogy ez szerintem baromi jól sikerült.

Joggal kérdezhetitek egyből, hogy számosítva mennyit jelent az a “baromi jó” és erre csak annyit tudok mondani, hogy 7/10. Simán.

Azoknak, akik esetleg nem követik a sorozatot, illetve az azzal kapcsolatos híreket (szóval majdnem mindenki rajtam kívül) az évadra és annak a történetére nagy hatással volt a főszereplő, Melanie Scrofano való életbeli terhessége.

Az igazat megvallva, az évad első négy részében eszembe se jutott, hogy rejtegetni próbálnak valamit a készítők a Wynonnára aggatott kabátokkal (vagy, ahogy azt egy másik oldalon megjegyezték: Wynonna Bobo cosplayével), hiszen télen játszódik az évad, az USA egyik északi államában.

Aztán kiderült, aminek ki kellett és egy új vetülettel gazdagodott a sorozat. Eddig az egyik legfontosabb téma arról szólt, hogy hiába próbál valaki elrohanni a rá hárult felelősségtől, az előbb vagy utóbb úgyis utol fogja érni. A tovább mögött folytatom komolyabb spoilerek nélkül.

Emellé viszont idén megjelent egy másik, mégpedig az, hogy milyen világot hagyunk az utódainknak. Mindezt persze nem egy világos, napsütötte szempontból, hanem valódi, félelemmel és bizonytalansággal teli perspektívából közelítik meg.

Ritka, hogy azt mondom egy sorozatra, filmre, vagy bármilyen más szórakoztatóipari termékre, hogy lelke van. Ritka, mert bár rengeteg olyan van, amit szórakoztatónak találok, kevés olyan van, ami valamilyen módon képes megmozdítani valamit bennem (így hirtelen talán csak a The Unstoppable Wasp képregény ugrik a közelmúltból). Viszont a Wynonna ilyen sorozat lett számomra.

Nem csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen fordulatokat vagy szörnyeket találnak ki az írók. Kíváncsi vagyok, hogy mi történik a karakterekkel, hogy miként reagálnak a különböző eseményekre. Ha történik velük valami, akkor őszintén sajnálom őket vagy örülök nekik.

És bizony ilyen érzelmi hullámvölgyek jellemezték az évadot. Legyen az Wynonna terhessége, a gyerek apjának a kiléte, Wynonna Dolls-hoz és Doc-hoz fűződő viszonya, Doc útkeresése, illetve Waverly és Nicole kapcsolatának az ingadozásai.

Egyszerűen akármihez is nyúltak az írók az évad során azt nemcsak, hogy sikerült remekül kivitelezniük, hanem mindezt úgy csinálták, hogy nem csak kikerültek rengeteg klisét és trope-ot, hanem még a fejük tetejére is állították azokat, mint például Wynonna és Doc jelenete a finálé végén, miután Wynonna elküldte az újszülött lányukat a Ghost River Triangle területéről, hogy az biztonságban legyen.

Gyakorlatilag bármilyen másik sorozatban ez a jelenet kettejük között úgy zajlott volna, hogy az egész beszélgetés egy hatalmas veszekedésbe torkollik, pusztán azért, hogy a következő évadban feszültség legyen közöttük, amit fel kell oldani egy nagy, romantikus összeborulás közepette. Itt nem ez történt.

Mindketten belátták, hogy rengeteg hibát követtek el és akármennyire is utálják az így keletkezett helyzetet, még így is ez a legjobb megoldás, amíg nem számolják végleg fel az Earp átkot. Mindezért, de legfőképpen pedig a lányukért még jobban össze kell fogniuk, még nagyobb erőfeszítéssel kell küzdeniük.

A színészek pedig egyre jobbak, részről részre egyre jobban elmélyülnek a karaktereikben, ami még élvezetesebbé teszi az alkotásukat és a sorozatot magát is. A négy főszereplő közül mindegyik részletesebben ki lett dolgozva az évad során, bár Dolls még mindezek ellenére is a legvékonyabb karakter.

Melléjük pedig idén kaptunk két állandó mellékszereplőt Jeremy és Rosita szerepében, akik szintén elég jól sikerültek, annak ellenére is, hogy velük kapcsolatban kicsit jobban hagyatkoztak a készítők bevált klisékre, főleg Jeremy esetében, mint a token geek.

Ami viszont nem változott, de legalább nem is romlott, az a sorozat költségvetése, ami még mindig rendkívül szegényes, viszont látszik, hogy a készítők megpróbálják kihozni a maximumot belőle.

Ez persze nem változtat azon, hogy az effektek még mindig szörnyűek és valahol az Asylum-os mockbusterek szintjéhez áll közel, de a történet bőven kárpótol a vizuális hiányosságok miatt.

Összességében csak javasolni tudom a sorozatot és az évadot, nemcsak azoknak, akik kedvelik a hasonló természetfelettivel foglalkozó szériákat, hanem mindenkinek. Szenvedjétek végig a katasztrofális pilotot pár feles mellett és onnantól csak folyamatosan javulni fog a színvonal, majd találkozunk a már berendelt harmadik évad premierjénél, jövőre legfőképpen egy ilyen ígéretesnek tűnő cliff után.

4 hozzászólás Ne habozz!

guyslikepaige - 2017. 09. 05. 20:42

A kritika minden szavával egyetértek, sőt a magam részéről megadom neki a 8/10 is.

Jól összerakott fordulatos történet, frappáns, néhol humoros párbeszédek, szerethető karakterek. Érdekel a sorsuk, az egymáshoz fűződő kapcsolatuk, érdekel a jövőjük, még negatívnak kikiáltott karaktereké is. Kevés olyan sorozat, ami kiváltja belőlem ezt az érzést. Nekik sikerült.

A Wynonna Earp-nek valóban lelke van. Részemről nagyon várós a folytatás, kívánom, hogy hasonló színvonallal kápráztassanak el minket a 3. évadban is.

heidfeld - 2017. 09. 05. 21:27

Műfaj nem a kedvencem, költségvetés tényleg szűkös, de valamiért nézem.
Lelkesek a színészek, néha vannak poénok is. Van valami érdekes hangulata a szériának. De legnagyobb erőssége Waverly. Lassan 120% a cukiság faktora. Amikor meg privát táncot mutatott be a csajának.. Oké, szexi volt, ám ahogy mosolygott, aztán meg ahogy vissza nézett rá.. Ezt tanulni nem lehet.
Dominique Provost- Chalkley óriási találat volt Waverly szerepére.

Kitana - 2017. 09. 05. 22:00

Szeretem a természetfelettis sorozatokat, ezt tavaly nyáron amolyan Supernatural-pótlékként kezdtem nézni és gyorsan ledaráltam az első évadot. A második évadot már hetiben néztem és teljesen egyetértek a kritikával. Ennek a sorozatnak tényleg lelke van, a karakterekkel együtt lehet érezni, örülni, aggódni és izgulni, a színészek pedig nagyon odateszik magukat. Tetszik a modern westernes hangulat, a zene, a humor és az egész felépített világ. A második évad nálam 8/10 pont, várom a folytatást!

Zs - 2017. 09. 08. 00:02

En iden nyaron talaltam ra a sorozatra. Gyorsan le is daraltam azokat a reszeket amik mar le mentek aztan vartam a tobbit. Nagyon ra kattantam. :D Csak azt sajnalom, h nem igazan porog a sorozatrol semmifele kibeszelo sajnos nem eleg ismert. Szoritok,h ez idovel mashogy alakuljon mert szerintem nagyon jo kis sorozat. :) Es kifejezetten jo latni ahogy tenyleg a szineszek jateka egyre jobban passzol a karakterekhez. (Nalam nagy kedvenc Waverly karaktere, gondolom ezzel nem vagyok egyedul. :D) Nalam ez az evad 8/10 siman volt. Es izgatottan varom a kovetkezo evadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz