login |

Adam Ruins Everything

2017. 09. 06. 15:05 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

4-5 kötelező reality mellett általában a fikciós sorozatok fele tendálok, ha heti néznivalóról van szó, azonban régebben volt egy tényalapú sorozat is, ami nagy kedvencem volt, ez pedig a Penn & Teller: Bullshit!. A Showtime sorozata 2003 és 2010 között nyolc évadot ért meg, és afféle ‘debunk’ műsor volt, amiben a bűvészpáros mindenféle mítoszt…, szóval tévhitet és rossz beidegződést (itt egy epizódlista) rombolt le.

A truTv 2015-ben indult komikus sorozata, az Adam Ruins Everything nyáron lépett a 2. szezonjába, és nagyjából ugyanezt a vonalat követ. Minden héten fog egy témát (higiénia, internet, fogyás, Hollywood, szex – itt az epizódlista), és azt körüljárva cáfol pár rossz beidegződést és tévhitet. Mindezt vicces körítéssel, fiktív sztoriba ágyazva, egy kevés szakértői megszólalással. (A cím azt jelenti, hogy ‘Adam mindent tönkretesz’.)

Ez pont úgy hangzik, mint egy YouTube-sorozat, nem? Mert az is volt. A sorozat műsorvezetője Adam Conover, egy komikus, aki annak idején pár évig a CollegeHumor-nál csinálta az Adam Ruins Everything-et (a YouTube-on több milliós nézettséggel büszkélkednek az epizódok), amiben egy mindenlében kanál, fontoskodó karaktert hoz, aki mindenkinél okosabbnak hiszi magát (Conover ilyen volt tiniként) – és az is, bár nyilván azért, mert mindenféle forrásokat bifláz vissza.

A sokszor nyájaskodó figurát nyilván a sorozat szereplői irritálónak tartják, azonban, ha a néző elviseli, akkor marha szórakoztató a heti 20 perces csikicsuki, ahogy a tényeket helyrerántják (a hivatkozott forrásokat mindig kiírják a képernyőre a hitelesség kedvéért), nekem még a végére sokszor érzelgőssé vagy gügyögővé váló stílus is elfér, hiszen a karakterből adódik, amolyan kikacsintás, nem minket néznek hülyének vele. (A részek olykor 20 helyett 25 percesek, megtoldják őket egy konkrét, beszélő fejes, szakember-interjús, Tell me more-szegmenssel.)

És mint írtam, az egészet egy fiktív környezetbe helyezik, pár tipikus karakter, tipikus történetébe pottyan bele kívülről Adam, hogy kijavítsa őket. A javításokat követően persze újabb és újabb feltevések kerülnek elő az adott témán belül, hiszen a szereplők kötik az ebet a karóhoz, szajkózzák a beidegződéseket, és így mennek végig az adott adásra szánt pár sarokponton. Nyilván a témákat nem lehet 100%-osan lefedni, de pár highlight mindenképp sorra kerül.

A pörgés és a megvalósítás az egyik nagy pozitívuma a sorozatnak, tobzódik a kreativitástól és az öltetektől, néha túlzásba is viszik őket. Biztos, hogy feleennyi energiával elkészített körítéssel is működnek az “okosítás”, de épp ezért, az extra mile megtételéért jár a kalaplengetés a készítők előtt, tényleg mindent beleadnak. A humor sokszor dedós és/vagy fizikai, de ez elég jól illik a stílushoz.

Olykor nyilván olyan témák kerülnek terítékre, amiket ismerünk, amik semmi újat nem mondanak (mindenkinél lesz ilyen, ez törvényszerű), de biztos akadnak olyanok is, amik révén bővülhet a tudásanyagunk. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy általában a főtéma 3-4 területét szedik szét, így például a randis epizódban az online randi tudománytalansága (ez nyilvánvaló, de a háttere érdekes volt) és az alfahímség került nagyító alá, a kórházasban pedig az antibiotikumok és a mammográfia.

Az Adam Ruins Everything tipikusan az a sorozat, aminek nem biztos, hogy az összes része érdekli a nézőt, de nyilván bármilyen sorrendben nézhetőek az epizódjai, maximum apró visszautalások vannak, és néhány visszatérő arc. Azért is linkeltem az epizódok listáját, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy melyik az érdekes téma.

Nyilván a heti nézők azt eszik, amit kapnak: úgy alakult, hogy pont múlt héten a 2×06-ot és a 2×07-et leállítottam – előbbit azért, mert kiderült 100%-ban animált (olyat képtelen vagyok nézni, a részenként random animációs betétek sem a kedvenceim – amúgy az iskolában tanultakról szól), utóbbit pedig, mert az amerikai felsőoktatásról, s mint ilyen, eléggé specifikus, olyan tudásanyagot közvetít, amivel rohadtul nem tudok mit kezdeni.

(Végül azért csak lenyomtam a 2×07-et (hatalmas pacsi azért, hogy az egyik interjú a sorozat egyik írójával, illetve egy researcher-rel volt (kutató? – tuti, máshogy hívják, nem ugrik be), de beszédes volt számomra az, hogy talán nem a komédiáért nézem az ARE-et, hanem a tartalomért. Is. Legyen akár pozitívum, akár negatívum, de anélkül nem lenne nézős számomra. Így viszont ott van a heti rotációban.)

ui: Ja, és a legutóbbi epizódért, a 2×08-ért duplán jár az elismerés, mert az egy különleges, inverz rész volt, Emily Ruins Adam címmel, amiben az egyik visszatérő karakter Adam-et cáfolja meg, korábbi tévedéseket pontosítva.

5 hozzászólás Ne habozz!

mikkamakka - 2017. 09. 06. 16:06

penn&teller BS örök kedvenc szóval ezt is akartam szeretni, de csak az első részt láttam eddig.az egyetlen ok h Adam karaktere tényleg rém idegesítőre sikeredett. más kritikám az 1 rész alapján nincs, akik az előbbit szerették, nyugodtan próbálják be

goodjohnwin - 2017. 09. 06. 16:54

Sokszor használjuk ezt a szót, de az ARE egészen zseniális – az animációk, a fő karakter, a fikciós körítés-sztorik és maga a tényhalmozás is.
Okos, vicces, pörgős, ami nagy szó a TV-ben, az internet árnyékában.

ldavid - 2017. 09. 06. 17:22

némelyik rész azért iszonyat unalmas tud lenni (vagy csak engem hagy hidegen a téma..)

weingartia - 2017. 09. 06. 18:11

youtube-on már néztem egy csomót belőle, kipróbálom majd a sorozatot is.

Natale - 2017. 09. 06. 23:34

Orulok hogy kapott irast, nagyon jo kis sorozat, valahogy azt erzem benne hogy valoban fontos nekik amit csinalnak, es valodi, ertekes tudast akarnak atadni. Nem csak a feluletes internetes tudta-e szinten, hanem valodi tudomanyos igenyesseggel es kritikusan gondolkodva. Emiatt pedig a sokszor valoban tuljatszott koritest is elnezem. Ja, es nehany poen tenyleg tok jo.

Az elso evadban talan erdekesebbek voltak a temak, a kedvencem a tudomanyos publikaciokkal kapcsolatos resz volt. De most is boven nezos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz