login |

Shrink

2017. 09. 08. 21:13 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika,

– Can you read?
– Yes, I can read.
– You’re hired.

Azt hittétek sosem írunk a Shrinkről, mi? Főleg, hogy a Seeso streaming szolgáltató, ahol ez a sorozat is fut, nemsokára beszünteti a működését, szóval az 1. évad után a készítők már az új otthonát keresik a sorozatnak. Ez persze másik téma, de a lényeg, hogy a Seeso elég ambiciózusan állt neki a komédia műfajának, rengeteg stand-up különkiadással, na meg a Shrink-hez hasonló saját gyártásokkal.

De térjünk a sorozatra, ami egy kezdő pszichiáterről szól. Vagyis egy olyan figuráról, aki a “rendes” orvosin végzett, de sehova nem vették fel gyakornoknak, így eldönti, hogy terapeutának áll. Avagy semmi tényleges előképzettsége nincs, viszont van egy olyan kiskapu államának törvényében, miszerint felügyelettel ezervalahányszáz terápiás foglalkozás megtartása után is szerezhet valaki képesítést.

Mondanom sem kell, hogy ezzel baromi kevesen szoktak élni, pedig még ügyvédi hivatásra is van hasonló vészmegoldás odakinn. De persze ez baromi nehéz, egyrészt 1920 órányi tényleges terapeuta órát nem egyszerű összeszedni, hiszen nem igazi doktorhoz ki akar menni, másrészt közben még pénzt is kéne keresni máshol, mivel az előbbiért nem kérhet semmit.

Mondjuk anyagi szempontból segít a főhősnek, hogy hazaköltözik a szüleihez, és azok lepukkant garázsában rendel. Ez természetesen okoz némi súrlódást közöttük, de nem tipikus sitcom helyzeteket kell elképzelni, hanem kicsit mélyebbre mennek a problémákban.

Nem is ez a lényeg amúgy, hanem sokszor a betegek, akik feldobják a Shrink-et, hiszen tényleg csak a legelkeseredettebbek és legfurábbak mennek a főszereplőhöz, olyanok akiknek vagy nincs pénze, vagy már az összes “normális” terapeutában csalódtak.

Amúgy én nem is a trailer miatt bukkantam rá, hanem mert a SeeSo bukásáról szóló topikokban mindenki ezt ajánlotta, hogy semmiképp se hagyjuk ki. Így ültem le az első rész elé, hogy mi ez a hype, és el is kapott rögtön.

Az tetszett, hogy bár a Shrink is kicsit kínos humorra épül, amit ki nem állhatok, de itt valahogy jól fogták meg. Emellett ráadásul tele van őszinteséggel, emberi problémákkal. Most nem csak a néhol zseniálisan megírt betegekre gondolok (a nevével hazudó volt a kedvencem), hanem még a főszereplő élete is adott néha elgondolkozni valót.

Igazából nehéz efféle komédiát ajánlani, de ha valakinek valami furcsa kell, annak szerintem érdemes megnéznie a pilotot. Az egész évad hasonló, szóval ott le is lehet lőni, ha nagyon nem jön be, utána sincsenek zseniális javulások, de borzasztó csökkenések sem.

Mivel a pilotkritika kimaradt, így az évadra adok valami, legyen mondjuk 7/10.

3 hozzászólás Ne habozz!

Antistar - 2017. 09. 09. 12:24

8/10

ubul - 2017. 09. 09. 13:18

volt egy ugyanilyen című Kevin Spacey-s film is, az se volt rossz

El-ahrairah - 2017. 09. 10. 13:43

Egész jó kis sorozat.
A pácienses oldal engem nagyon megfogott, ezek a rövid kis bevágások nagyon jó és érdekes hangulatot varázsolnak az egésznek. Az otthoni szál is ötletesen van megvalósítva, jók a karakterek és átérezhetőek a problémák.
Kár, hogy a többi részére nem jutott elég fantázia, ismétcsak a tízezerszer látott, gagyin megvalósított sitcom kliséket láthatjuk. Külön frusztráló, hogy a főhős iq-ja kb. 50 pontot esik minden alkalommal amikor szembejön egy ilyen csak azért, hogy lehessen belőle bonyodalom.
Ennek ellenére csak a páciensek és a beszélgetések elég érdekesek voltak, hogy elvigyék a hátán a sorozatot.
Ha esetleg találnak vevőt a második évadra, sztem azt sem hagyom ki majd.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz