login |

The Fosters: lepihent az 5. évad – írta nzoli17

2017. 09. 08. 15:05 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Az évadnyitós írásban említett hiányosságok, és felvázolt várakozások után megkaptuk a The Fosters egyik legjobb fél éves etapját, és mindezt letudták zárni a sorozat talán egyik legjobb részével. Sőt, egyes netes értékelések szerint a legjobb rész lett, de például az IMDb-s még azért változhat idővel. A lényeg, hogy nem csak én voltam oda a zárásért.

Nézzük spoileresen a tovább mögött, hogy mi is történt ebben a 9 részben. Vagyis hát igazából 8-ban, mert, mint írtam a szezonnyitónál, az 5×01 inkább az előző évadhoz tartozott, és azt is hivatott lezárni, nem az újat megnyitni. 

Az évad kiválóságát, és erősségét egy egyszerű tényező határozta meg: az egyszerűség. Minden rész erre épült, egyszerű hétköznapi valóságos történetekre. Minden fő karakter megkapta a saját kis boldog, problémás történetét.

Kezdjük Mariana-val.

Az ő sztorija kapta talán a legtöbb időt ezekben a részekben. Új barátokra, és új motivációra vágyott, ezért belépett egy görkoris extrém sportcsapatba. Emellett még kinézte magának az új szomszédfiút is, akinek természetesen van barátnője.

A lány karaktere teljesen megváltozott így az 5 év alatt, és idén sikerült a történetével kimaxolni. Arról nem is beszélve, hogy az ő karaktere hozta a legtöbb poént az évadzáróban. Konkrétan ennyit Fosters-epizódon nem röhögtem, mint a jelenetein. És ez igaz volt az egész évadra is. Legtöbb poénos részből kivette a részét, és csak úgy szállította a pusztító egysorosokat. A folytatásban is hasonlóan ő fogja kapni a sztori nagyobb részét, mert bedobták Nick lehetséges visszatérését is, aki segíteni jönne vissza.

A másik pozitív meglepetés számomra Brandon.

Sokáig idegesített az ő karaktere (színész miatt is), de most neki is remek sztorit írtak. Az évad nagy részében két nő között ingázott, vagyis nem csalta meg a barátnőjét, de mikor befogadta a garázsba az exét a gyerekével, ott lehetett érezni, hogy közeledik hozzájuk, még ha kicsit csak sajnálatból is.

De végül helyesen döntött, és az igazán aranyos és jópofa barátnőjénél maradt, akiről kiderült a 9. részben, hogy rákos, és már nem először. A lány nem tudja, hogy Brandon tudomást szerzett erről, és így ezekkel az információkkal igazán megható, és egyben szomorú is volt az ő bálozásuk.

A maradék idő nagy részét Callie töltötte ki.

Próbál helytállni a művésziskolában, próbálja saját magát is elhelyezni a világban, és építgették az Aaron-nal való kapcsolatát is. (Érdekesség, hogy Elliot Fletcher valóban transznemű, egy másik nagy kedvencben, a Shameless-ben is ilyen karaktert játszik.)

Callie sokáig evickélt a hétköznapi életben, de mivel Callie mindig is Callie marad, így az évad végére részt kellett vennie egy tüntetésben, és naná, hogy az évad úgy ért véget, hogy a barátnőjét szökteti meg a hatóságok elől. Ezt sose fogják elengedni az írók, Callie-nek muszáj bajba kerülnie.

Erre a három kiemelt szálra hegyezték ki a félévadzárót is, de még így is elég zsúfolt epizódokban lehetett részünk, hiszen nagyon sok minden történt.

Eleve rengeteg a karakter a sorozatban, akik mind kaptak kisebb-nagyobb szerepet: jöttek új szomszédok, akik közül a feleséggel Stef-nek fájdalmas emlékei vannak. Volt egy esküvő Mike és Anna között, Lena szülei is voltak látogatóban, kiderült, hogy Lena apja beteg. Vitték tovább az előző évadban elindított sulis szálat is. Szóval volt történés bőven. Jesus hullámvasutazik. Néha jól van, aztán megint elkapja a dühroham, de szép lassan helyrerázódik ő is. Emma-val való kapcsolatát remekül írják ezzel a betegséggel. Jake-kel bemutatták kicsit a számítógépes játékok világát, de tényleg csak nagyvonalakban.

Egy kis kihagyott ziccert érzek, mert van, amivel lehetett volna többet foglalkozni. Főleg a párkapcsolat és a legjobb barát esetével, hiszen annyira mindennapos téma, hogy a legjobb barát féltékeny az ember párjára, és fordítva, de ezt is elintézték pár perc alatt. Pedig ilyen tényleg mindenkivel előfordul az életben legalább egyszer, főleg tiniknél.

Összegezve egy igazán jó fél évadot kaptunk, a készítők visszatértek ahhoz, ami a sorozat erőssége volt mindig is, a hétköznapi problémák igazán jó megírásához és bemutatásához. A részeket igazán ajánlom azoknak is, akik a 4. évadot nem nézték végig a túlzó és irreális sztorik miatt. És természetesen reménykedem abban, hogy a folytatás is hasonló lesz.

 

4 hozzászólás Ne habozz!

Savitar - 2017. 09. 08. 16:27

Hát, nem tudom… tényleg ennyire tipikus amerikai család lennének? Hogy is mondjam, zavar.. egy Shamelesst sokkal inkább érzek ‘valószerűnek’, mint ezt.

Brandont unom, talán a Callie-szál volt anno érdekes a lányotthonos dologgal

nzoli17 - 2017. 09. 08. 18:27

Nyílván nem hasonlítható a shamelesshez. Shameless a földhöz vág, nincs happyend egyik karakternél se. Itt azért elég mézes mázas, meg a végére mindig mindenki helyrerázódik.Shamelessben a drogos/függő/alkoholista visszaesik, aki boldog kapcsolatban van az végleg elszúrja stb stb.Itt meg mindenki csodaváltozásokon megy keresztül.De pont ezért szeretem a Fosterst is. Képes jóérzést adni az embernek abban a heti 40 percben,jól esik nézni, és elgondolkodtat ,hogy igen így is lehetne hozzá állni az emberekhez meg problémákhoz, de persze, ez nem a valóság tudom én is. De magák a problémák bemutatása az nagyon életszagú, és aktuális, és bátran mernek minden témához hozzányúlni és boncolgatni.

PositiveRush97 - 2017. 09. 09. 09:59

Nekem hatalmas kedvencem ez a sorozat, évek óta nézem és soha nem okozott csalódást, ami ettől elvárt azt mindig hozta is és mint említetted, rengeteg karakter van benne számomra emiatt se tud unalmas lenni, a színészek is nagyon jól teljesítenek, eddig minden évadot nagyon élveztem, olykor voltak olyan apróbb szálak amik nem tetszettek, de összességében mindig örömmel néztem és vártam a következő epizódot, ahogy most is várom a folytatást, kiváló fél-évad záró rész volt, remélem kap majd 6.évadot.

Mom - 2017. 09. 10. 16:48

-Why are they slow-dancing?
-Because it’s a slow song.

Itt többször is vissza kellett tekernem, annyira jól adták elő :D Csak hét idézetének felesleges lenne jelölni, de itt azért megosztottam veletek :)

Gyorsan letudom a negatívumot:
Nálam ilyenkor csúszik meg az összkép, mint pl az iskolai konfliktus. Még ugyan nem tudjuk, hogy mire fog kifutni, de a két forgatókönyt, amit most el tudok képzelni:
– Lena elfogadja a klassz állásajánlatot és a gyerekek megsértődnek, vagy
– Lena nem fogadja el és akkor A: váratlan fordulattal (a.k.a Nick) megmarad a suli, csak továbbra is vacakabb állása lesz, mint lehetne, vagy B: mindenképpen átalakítják a sulit.
Túl idősnek érzem már még Jude-ot is ahhoz, hogy egy ilyen döntésnél ne értenék meg, hogy a jelzálogot fizetni talán előbbre való, mint egy kétesélyes idealista küzdelem, aminek a nyereménye még csak nem is olyan jó. Igazából itt nincs min dilemmázni. De ők fognak, ebben biztos vagyok.

És akkor gyorsan evezzünk is pozitívabb vizekre :)
Marianából főleg az etap második részében szerintem kicsit visszavettek, de ennek én kifejezetten örülök, mert az előző éves önzőzéseit már nem sokáig lehetett volna ép ésszel nyújtani.

Brandon elképesztően éretten viselkedik ebben a mostani párkapcsolatában és ez, mint legidősebbnek, nagyon is jól áll neki és talán már el is volt várható. Csak azt nem tudom, hogy mit csinál egyébként? Suliba nem jár, dolgozni meg nem látjuk…

Emma és Jesus sokkal komolyabb konfliktussal küzdenek, mint az átlag tinik és mégis felnőtteket megszégyenítő kitartással igyekeznek megküzdeni vele. Nem tudom, milyen eredménnyel, de én nagyon drukkolok. (Már csak azért is, mert talán túl heppiendes a legtöbb konfliktus, de én éppen azért szeretem nézni ezt a sorozatot és nem másik hasonlót)

Callie-ékről most csak annyit, hogy ők ketten miért ne jöhetnének ki a templomból? Ez nekem nem világos. De ha vannak shipperek, akiknek kedvezni szeretnének ezzel, hogy AJ-vel zárták őket össze, akkor innen üzenem nekik, hogy nincs ízlésük :) Ha csak sima dramaturg eszköz, akkor az íróknak a legjobbakat, a casting felelősnek más munkát kívánok, sok szeretettel! :)

Tavasszal pedig természetesen ott leszek a folytatásnál!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz