login |

Narcos: vége a 3. évadnak

2017. 09. 13. 14:50 - Írta: BotondB

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Az érdekes, de kicsit langyos kezdés után ezúttal is gyorsan felpörgött a Netflix kokainbárókat bemutató sorozata, s végül ismételten egy kiváló évadnak lehettünk szemtanúi.

A Narcos első két szezonja a világ talán valaha volt legismertebb drogbárójának, Pablo Escobarnak eseménydús életét, és „uralkodását” tárta fel előttünk, a nézők és kritikusok egyöntetű véleménye szerint jókora sikerrel. Bár a legjobb évadot illetően a rajongók véleménye megoszlik (sokan a jóval több időt felölelő, érdekesebb és autentikusabb első évadot preferálják, míg mások a bukást elmesélő, feszültebb és valamivel izgalmasabb másodikra esküsznek), de a harmadik évad iránti hatalmas várakozás a két tábort gyorsan egyesítette.

A Cali kartellt bemutató új szezon (ha nem elé, de) nyugodtan mellé tehető az első kettőnek, ami egy ilyen magas színvonalú sorozat esetében már önmagában is sokatmondó. A tovább után már spoileresen írok az évadról.  

A harmadik szezon tehát, ahogy már az évadnyitós írásomban is említettem, valamivel lassabban indult, mint vártuk, de ennek azért logikus okai is voltak. A Cali kartell élén ugyanis nem egy ember állt, hanem négy.

A Gentleman of Cali névre hallgató kvartett tagjait már az első rész elején megismerjük, de négyen együtt nem sokszor tűntek fel a későbbiekben. Közülük a híres Rodríguez-Orejuela testvérek, Miguel és Gilberto játszották a legfontosabb szerepet a kartell életében, így természetesen a sorozatban is inkább ők kapták a fontosabb jeleneteket.

A szezonnyitó elején máris megkaptuk a látszólagos alapkonfliktusunkat: Gilberto véleménye, miszerint mindnyájuk legjobb esélye az önmaguk feladása és a kormánnyal kötött megállapodás nem arat osztatlan sikert három üzlettársa körében. Nyilván átlagemberként ez valóban okos gondolkodásnak tűnik a kartell vezérétől, de aki egyszer elkezdi ezt az életmódot az nagy valószínűséggel képtelen lesz egyik napról a másikra nyugodt és relatíve eseménytelen mindennapokkal betelni.

Később aztán nem is ez a konfliktus került a középpontba, hanem a kolumbiai rendőrséggel ellentétben a Cali kartellt leszerelni, vezetőit pedig rács mögé juttatni akaró DEA, elsősorban a nagy visszatérő Pena, és kollégái.

Itt meg is jegyezném, hogy a texasi ügynök visszahozása jó döntésnek bizonyult. Nyilván tudtuk, hogy nem ő lesz a szezon legizgalmasabb figurája, de a többnyire epizódok elején hallott narrálása végig rengeteg érdekességet tett hozzá a sztorihoz, és bár Murphy még narrátorként volt a legjobb, de ezen a téren is előrelépést jelentett. Ehhez ugyanakkor Pedro Pascal kissé minimalista, de talán pont emiatt kifogástalan alakítása is nagyban hozzájárult.

Ami a nagy négyes tagjait illeti, Pacho és Chepe is egy-két jelenettől eltekintve inkább amolyan comic reliefként szuperáltak. Mindkettejük karakterét úgy írták meg, hogy az már szinte abszurd módon szerethető legyen a közönség számára. Mondjuk én ezt annyira nem éreztem jó döntésnek, érdekelt volna kicsit részletesebben az ő történetük is, de összességében sok humoros vagy épp látványos pillanat köthető hozzájuk.

Velük szemben a Rodríguez testvérek jóval komolyabb szerephez jutottak, de míg a talán túlságosan ésszerű és megfontolt Gilberto csak simán jó volt, addig az elsőre higgadtnak tűnő Miguel-ből rendesen kiszabadult az állat a végére.

A sztori legjobb figurájának, ennek ellenére egyértelműen a kartell biztonsági embere, Jorge Salcedo bizonyult. A folyamatos rettegésben élő, munkájától elmenekülni képtelen becsületes kisember kétségbeesésében szemünk láttára fordul főnökei ellen, s igyekszik a DEA kezére játszani Miguel Rodríguezt.

A Pena csapata által rácsok mögé juttatott Gilberto távollétében a többi Gentleman között kezd egyetértés formálódni, miszerint nem akarják magukat feladni, és a kissé naiv, de megfontolt vezér bentről küldött határozott tanácsai ellenére Miguel kezdi elveszíteni józan ítélőképességét.

Az évad második felében azonban már inkább Jorge körül forognak az események, minden epizódra jutott néhány végletekig feszült pillanat. Miguel fia, David hiába a sztori leggyűlölhetőbb karaktere, mégis jobb érzékkel szagolja ki Salcedo ideges viselkedésének okát, mint a kartell újdonsült vezetője, de a feszültség és az izgalom a szezon utolsó előtti epizódjában hág tetőfokára, ami ezzel a harmadik évad talán legerősebb részéve nőtte is ki magát.

Ezzel szemben az évadzáró már nem tudta tartani a szintet, de így is korrekt minőséget hozott.

Pena és David versenyfutása a kartell könyvelőjének megtalálásáért, noha kellően nagy téttel bíró esemény volt, mégsem hozott semmi újat a korábbi hajszákhoz képest. (Pallomari egyébként Chepéhez hasonlóan irreálisan vicces karakter volt, mindig jókat mulattam rajta.) A kissé lehangoló zárás, miszerint a nagykövet mindvégig tudta, hogy Pena és társai nem járhatnak teljes sikerrel pedig talán kevésbé meglepő, mint elsőre hinnénk.

Összességében azonban megint hihetetlenül minőségi szórakozást kaptunk a Narcos készítőitől. A sorozatra már korábban is jellemző rendkívül izgalmas jelenetek mellett idén végre többet tudtunk meg egy kartell belső működéséről.

A vérprofin megszervezett Cali kartell hierarchiájának, és belső szokásainak megismerése mellett, újabb, a kokain történelmének eddig homályosabb részletei derültek fel előttünk a harmadik etap során. Jorge Salcedo karaktere Pablo után a sorozat eddigi legjobbja volt, de több üde színfoltja is akadt a szezonnak (a már említett Pallomari és Chepe, illetve a DEA-nek dolgozó Feistl), valamint Pedro Pascal Pena ügynöke is csont nélkül hozta a kötelezőt.

A történet legnagyobb hibája ugyanakkor egyértelműen a Cali kartell élén álló négyes hiányos jellemábrázolása volt: Miguel kivételével a kvartett többi tagja ugyanis leginkább egydimenziós szerephez jutott, ami több szempontból is nagy elszalasztott lehetőségnek tekinthető, jó lett volna több érdekességet megtudni az ő személyükről is. Ugyanakkor a fényképezés továbbra is szemkápráztatóan gyönyörű, a színészi alakítások pedig bőven megütik (sőt egy kicsit túl is lépik) az egy ilyen sorozat esetében elvárható színvonalat.

A néhány nyilvánvaló hiba ellenére tehát ismét kitűnő évadon van túl a Narcos, így a fentiek tükrében a 9/10-es pontszámot is indokoltnak tartom napjaink egyik legérdekesebb sorozatának.

13 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2017. 09. 13. 15:55

Könnyen lecsúszott ez az évad is, kövi se legyen rosszabb. Jó volt olvasni azt a cikket a tegnapi napi hírekben is az igazi DEA agentről, aki ebben az évadban segített a karakterében és a történetben.

Mordekai - 2017. 09. 13. 20:10

Jorge Salcedo, mint “becsületes kisember”? Ezek szerint nem tudta, kik a munkaadói? :)

JBG - 2017. 09. 13. 20:44

a Game of Thrones drámai feszültségeinek nagy tisztelőjeként azon kaptam magam, hogy a Narcos 3. évada bizony sokkal drámaibb és sokkal feszültebb, összességében sokkal magával ragadóbb volt, mint a GoT utolsó szezonja.

gez - 2017. 09. 14. 13:13
danger - 2017. 09. 14. 14:18

Keves evad van amit daralni tudok, de ezt nem tudtam abbahagyni!

tityesz - 2017. 09. 14. 15:06

Erdekes evad volt,az elso reszek pedig nem tetszettek annyira,fura volt,hogy kb kivettek a legkarakteresebb Gilbertot par resz utan,de Miguel felnott rendesen a feladathoz. Pachot nagyon hianyoltam az egesz evadbol osszessegeben,mar az elso ket evadban is mindig vibralt korulotte a levego. A 4.evadtol kicsit odzkodok,Mexiko annyira nem mozgat.

Tr7 - 2017. 09. 22. 19:53

Nagyon bejott az evad. Nekem kicsit hianyzott Escobar de ez annak is betudhato, hogy iden tenyleg nem kaptunk karakteres gonoszokat.
Jorge biztos sokaig nem fogom majd elfelejteni. Nagyon jo karakter volt.

kovg1987 - 2017. 10. 01. 14:59

nem volt rossz ez az évad (Jorge, a fiacskája meg Pacho állat volt, a két új DEA ügynök is szerintem telitalálat volt), de nekem közel sem tetszett annyira, mint az első kettő. Továbbra is magas netflixes minőség, de nálam ez most csak 7/10.

szerintem kifejezetten jót fog tenni a sorozatnak a “költözés”, várom a mexikói évadot! :)

egy igazi szakember - 2017. 10. 13. 13:41

Nekem jobban tetszett az első két évad, ebben az évadban nem láttam olyan alakítást, mint Mouráé volt.

Az hogy mennyire korrupt a politika, szerintem egyáltalán nem meglepő, a politikusok nélkül valószínűleg sokkal kevesebb bűnözés lenne a világban.

Ezek a sorozatok elriasztják az embert a bűnözéstől, mivel úgy ábrázolják még a legnagyobb királyokat is, mint a halálra ítélteket.

Aki szereti a Narcost, semmiképpen se hagyja ki a Gomorrát, ott is érkezik hamarosan a 3.évad.

Egy fan - 2017. 10. 17. 21:02

Hozta az előző 2 szintjét. Jorge szerepe nagyon ütős volt. Alig várom a 4.-et

maffiavelli - 2017. 11. 08. 14:03

Nekem nagyon beütött ez az évad (is), szerintem közel áll a tökéleteshez. Letudom a GoT 7/1-et, aztán szerintem elkezdem újra az 1. évadtól – immár harmadszor :D

Snoopyzit30 - 2017. 11. 12. 19:40

Piszok jó volt ez az évad. Örülök, hogy erős voltam és megvártam, amíg darálni tudtam, így egyben mindig sokkal jobb.

Nekem a tavalyi is 10/10 volt ez is simán megvan annyi. Minden pillanatát élvezet volt nézni. A háttérsztorinak direkt nem néztem utána, így végig izgultam, hogy elkapják-e őket.
Ami még kiemelkedő volt az a zene és persze Jorge karaktere. Tényleg akkor ő most nem is a családjával ment a tanúvédelmi programba?

Az idei Top3-ba benne van, szóval a JAws-on biztos a jelölése nálam.

Pierre75 - 2017. 11. 14. 16:51

Remekül sikerült az évad. Egyetértek a kritikával: több Pacho és Chepe kellett volna. Kicsit több Los pepes se ártott volna, árnyalva a képet.
Jorge kulcsszerepet kapott, de nála sem a morál sikoltott fel, hanem az elődjét és asszonykáját előtte küldték a pokolba és Salcedo tudta, ha újabb bűnbak kell Cali úriembereinek, az ő és kis családja lesz. Így az életösztön csinált a fiúból DEA informátort. Furcsa dolog ez a US tanúvédelem. Jorge a jelek szerint meg is unta:
http://ew.com/tv/2017/09/03/narcos-jorge-salcedo-interview/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz