login |

American Vandal: az 1. évad

2017. 09. 15. 21:31 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix eheti, vagyis mai premierje mindenképpen különös, nem egyszerűen megfogható sorozat. Nagyjából az a kategória, amibe vagy rögtön beleszeret az ember, vagy pár perc után tudni fogja, hogy nem neki való, hiszen teljesen hidegen hagyja.

Az American Vandal ugyanis az elmúlt időszak true crime dokusorozatainak szerkezetére építkezik, azok stílusában prezentálnak egy bagatellnek tűnő esetet, nyilván szatirikus hangnemben. A csavar az egészben, hogy a bűncselekmény mégsem annyira bagatell, a sorozat nem annyira komédia (legalábbis nem in your face röhögős), a rejtély faktor (vagyis a krimiszál) pedig abszolút kiemelt szerepet kap.

Maga a sorozat, illetve a 8 részes első évad egy fiktív dokuszéria, amit egy középiskolás srác forgat pár barátja segítségével. Mi konkrétan az ő anyagaikat látjuk, az általuk eszkábált főcímmel (executive producer: Mr. Baxter), grafikákkal, tehát egy lelkes amatőr buzgóságával összerakott cuccot, amit a rendező a munkájában komoly mélységet sejtve narrál jelentőségteljesen, miközben sommás következtetéseket és (elcsépeltnek ható) tanulságokat von le.

A rendező, mármint a sorozat egyik főhőse, egy bizonyos Peter Maldonado abszolút komolyan veszi a munkáját, a végeredményen maximum mi mosolygunk, mint ahogy azon is, hogy a fiú célja az, hogy utánajárjon, hogy jogosan rúgták-e ki (értsd: komoly a tét) az iskola egyik kőostoba, fő rosszfiúját, miután őt gyanúsították meg azzal, hogy összesen 27 hímvesszőt pingált a tanári kar 27 tagjának gépjárművére, ezzel 100 ezer dolláros kárt okozva.

Mint minden oknyomozó, Peter is nagyon lelkiismeretesen elkezd utánajárni az esetnek (irtó aranyosan lelkes), felgöngyölíti az iskolai bizottság által figyelmen kívül hagyott szálakat, saját nyomozást folytat, összefüggéseket tár fel, és közben mindent dokumentál, és ezerféle új elmélettel áll elő, gyanúsítottakat mutat be (zseniális, ahogy társával még egymást lehetséges tettesként kezelve is szentelnek szegmenst), s eközben egy kifejezetten komplex cselekmény bontakozik ki, elég sok karakterrel, köztük néhány nagyon eltalálttal.

Maga a nyomozás sarokpontról sarokpontra van felépítve, hiszen eleinte csak a festett péniszeket vizsgálják (szőrszálakig menően), később viszont komolyabban feltérképezik a tanúkat, a szavahihetőségüket (tök élvezetes, ahogy utánamennek mindennek), múltbeli eseményeket rekreálnak, netes és egyéb diskurzusokat elemeznek, s keresnek mindenben mögöttes jelentéstartalmat.

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy szatíra ide vagy oda, maga a sorozat nem komédia, hiszen minden karakter abszolút komolyan veszi magát, és a rejtély sincs elröhögcsélve, mint mondjuk a Scream Queens-ben. Lehet nézőként is agyalni, minden valóságosnak hat, még ha áthallásos, tinikrimis köntösbe is van ültetve. Számomra mindenképp nagy plusz pont volt, hogy mint szatíra, és mint krimi is nagyon jól működött az American Vandal.

Bár nem érdemes sok mindent előre tudni a sorozatról, illetve annak vargabetűiről, annyit talán elmondanék, hogy az egyik érdekessége, hogy a fiktív sztoriban az American Vandal epizódjait (amit mi is látunk) a Serial (elég nagy port vert real time, true crime podcast) első évadjához hasonlóan sorozat formátumban prezentálják a készítőik (tehát nem filmként), vagyis egy idő után már a Peter-ék által forgatott anyagokra, azok szereplőire is hatással van addigi, némi netes hírnévre szert tevő munkájuk, annak fogadtatása.

A fentiek, valamint a totálisan átívelő történet miatt fura, de mégis azt mondom, hogy talán inkább heti formátumra tervezhették a sorozatot, csak végül a Netflix lett a vevő. Persze ezt egy cseppet sem bánom, hiszen egy nap alatt megvolt az évad (harminegynéhány percesek a részek), és egyértelműen bejött, amit láttam. Sőt, nagyon tetszett, helyenként egész briliánsnak ás lenyűgözően viccesnek találtam a párhuzamok miatt, de igazából a koncepció megismerése (krimi + szatíra + áldoku) után nem is számítottam másra.

Más Netflix-sorozatokkal szemben viszont biztos, hogy nem az American Vandal-t hype-olnám mindenfele, mert egyrészt elég rétegcuccnak tűnik (meg akinek bejön az alapkoncepció, az úgyis felvette a nézősök listájára), másrészt hiába lett remek az összkép, itt a koncepció volt az úr, szerintem nem erről fogunk beszélni akkor, amikor az írókat, rendezőket vagy a színészeket emeljük ki – lehet, hogy azért, mert elég sok volt az improvizálás?

Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy lett volna gyenge pontja, sőt, bár messze nem 10/10-es a végeredmény (erős 7 vagy 8 nálam?), más kedvenc idei sorozatokkal szemben ezt simán többször is újra tudnám nézni, mert tele van nüanszokkal, olyan apróságokkal, amik élvezetessé és humorossá, illetve ismét élvezhetővé teszik a részeket, olyanná, hogy még fáradtan sem lankadt a figyelmem egyetlen másodpercre sem (ami ritka), csak úgy faltam a képkockákat.

A befejezésnek örültem, hogy nem olyan lett, mint amilyenre számítottam, szerintem nagyjából hajaz a zárás arra, amit true crime műfajban megszokhattunk, és még azt is elnézem a készítőknek (a valódiaknak), hogy a “megoldásra” való rávezetés itt is eléggé random dologgal történt meg. Arra pedig őszintén kíváncsi vagyok, hogy tervbe van-e véve egy második évad, és hogy az milyen lenne. Mert az 1000%, hogy előtte lennék a premier napján.

Ja, a legnagyobb meglepetésem? Hogy Larry Joe Campbell totálisan elviselhető volt a sorozatban.

17 hozzászólás Ne habozz!

Trallala - 2017. 09. 16. 10:57

Bíztató írás, köszönjük.

lalakov - 2017. 09. 16. 11:52

Két rész megvolt, maradok. Én azt hittem, hogy ez valós eseményeken alapszik, kár de így is jó.

Spoiler
winnie: Tudnál segíteni? A rendszám keretén(spanyol tanárnő) lévő szívet én magamban mindig “love”-nak mondtam ki, de most ez a “heart” meglepett. Rosszul értelmeztem eddig a jelentését?

Dregnarr1 - 2017. 09. 16. 11:56

@lalakov: Lényegében ugyanaz a kettő, semmi jelentésbeli különbség nincs, mindkét szó (love-heart) sok jelentéssel bír, illetve a ‘heart’ akár igeként ‘love’-ot is jelenthet.

idioty - 2017. 09. 16. 13:16

Köszi az írást, rendesen felkeltetted az érdeklődésem!

jenga - 2017. 09. 16. 19:56

Most végeztem vele. Nekem ez 10/10.
Nemtudok felidézni és mondani semmit ami ne tetszett volna benne.

zs... - 2017. 09. 17. 00:10

Hát ez tényleg az egyik legjobb 2017-es Netflix újonc lett. Mindenképp ajánlom!

Aszusz - 2017. 09. 17. 08:32

Végignéztem, abszolút bejött.

North15 - 2017. 09. 18. 01:44

Hű, ez a sorozat zseniális, nagyon eltalálták. Már az első rész berántott, és én se tudok mondani semmi, de semmi negatívat mondani egyik részről se.

JKJ - 2017. 09. 18. 10:31

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Zseniális. Minden részlet pazar. 10/10.

Mire vársz még? Kezdd el!!! :-)

FrankLuck - 2017. 09. 19. 22:04

Nah, megint egy sorozat, amit nem akartam bepróbálni – és mekkora hiba lett volna! Az első rész végi cliff…

Adam9456 - 2017. 10. 04. 13:12

Tegnap fejeztem be és nagyon tetszett. Először azt hittem ez csak egy vicces paródia lesz, és az is, de a rejtély és a nyomozás teljesen megfogott. Főleg a 5. résztől már darálva néztem a részeket egymás után, teljesen beszippantott hogy ki tehette. A vége viszont elég nyitottan lett lezárva nem teljesen egyértelmű megoldással, így simán lehet folytatás, remélem lesz!

winnie - 2017. 10. 04. 13:33

Adam9456: sorozat, így persze, hogy lesz folytatás, ha berendelik, de az nem ezzel az üggyel fog foglalkozni, és másik iskola lesz a helyszíne is. (a lezárás inkább a műfaji fogásokra hajaz, nyilván az a megoldás, de nincs elég a kezükben, hogy bebizonyítsák.)

Adam9456 - 2017. 10. 09. 12:57

winnie: Igen, olvastam hogy másik ügy, másik helyszínen, és a befejezés is így már érthető hogy a műfaji fogásokra hajaz, köszi.

CyClotroniC - 2017. 10. 16. 23:24

Nekem tegnapi dara volt az egész szezon és rengeteg mindent tud 4 órában, mégis, ha akad negatívuma, az pont az, hogy picit vághatták volna szűkebbre a zsákutcákat. De még basszus így is 4 óra alatt rengeteg hoz a sorozat.

A pilotnál röhögtem a műfajnak szóló poénokon, a második résztől már kifejezetten érdekelt az ügy is, aztán kb a harmadától/felétől már minden karakter hozzám nőtt valamennyire, majd a végére olyan kőkemény képet fest a középiskolai helyzetről, hogy csak lestem. Igazából nem is az benne a legnagyszerűbb, hogy műfajilag mennyire pontosan hozza a true crime dokukat, hanem az, hogy emellett egy baromi precíz és mély képet fest arról, hogy mennyire véresen komolyan van véve a középiskolai kasztrendszer, mennyire fontos a diákoknak, hogy mit gondolnak róluk, mennyire befolyásolja az életüket, pedig tényleg csak 4 tiniévről van szó.

Döbbenetes, hogy mi minden belefért a 4 órába úgy, hogy helyenként még picit érezni is lehetett a bő levet. Na persze nem volt vészes, különben nem egy nap fogyott volna el.

Nálam ott lesz a Top10-ben év végén.

fromdtod - 2017. 11. 02. 22:06

Köszi! Nagyon jó volt.

Bence - 2018. 02. 09. 07:43

Nem hittem a szememnek, gyerekek, ez zseniális volt.

Altemidor - 2018. 02. 21. 21:23

Első rész még nem rántott be, de másodiktól egyre jobban. Eszméletlenül precíz, nagyon jól össze van rakva benne minden, egy hibát sem tudnék felsorolni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz