login |

Pilot-mustra: The Orville – 1×01

2017. 09. 17. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Pont azzal fogom kezdeni, amivel az (egyébként marha jó) American Vandal esetében is kezdtem: annak ellenére, hogy korábban ekképp harangozták be, ez a sorozat nem paródia. Nagyon távol áll attól, kifigurázni pedig végképp nem figurázza ki a Star Treket, inkább tiszteleg előtte, amolyan békebeli módon.

THE ORVILLE – 1×01 – 2/10

2418-ban járunk a Földön, főhősünk egy…, nem tudom, szürke valaki, aki korábbi ballépései után kap egy utolsó esélyt arra, hogy egy űrhajó kapitánya lehessen. Egy régi haverjával össze is verbuválja a legénységét, és bele is vágnak az első küldetésükbe, ami sima szállítmányozási feladat egy másik bolygóra, de persze nem alakulnak simán a dolgok.

ST-módra elég diverz a csapat, nem csak földiek vannak benne, hanem mindenféle idegen lények, akik köré később lehet majd mitológiát is építeni – kár, hogy ebből semmit sem villantottak a pilotban, mindössze egy random, ellenséges fajt hoztak be, akiket halomra lehet ölni. (Gáz volt, hogy minden alapozás nélkül rögtön ilyen konfliktust írtak az elejére.)

A készítő Seth MacFarlane, amivel nincs gond, hiszen a Cosmos-t is elég jól elkormányozza, képes komoly dolgokra is. A nagyobb gond az, hogy az egója, vagyis ő maga a főszereplő is, márpedig a színészi képességeiről szerintem a rajongói sincsenek meggyőződve.

A FOX a kezdeti, humort hangsúlyozó promók után gyorsan visszakozott, és nyár végi kampánya során már az űrkaland jellegre koncentrált, ami egyrészt nem csoda, mert humorra való törekvés helyenként előfordul az első részben (elég random, de cserébe váratlanok a poénok), viszont a space adventure jelleg elég zsenge lett így elsőre. (És azt sem győzik egyébként hangsúlyozni, hogy klasszikus módon epizodikus a sorozat, vagyis minden rész másmilyen lesz, másféle hangulatú, más kérdésekkel és szereplőkkel foglalkozhatnak majd hetente.)

Az első nagy problémám a The Orville műanyag kinézete volt. Nyilván sok pénzt költöttek rá, és még azzal is lehet menteni a külsőségeket, hogy szándékosak retrósan futurisztikus a stílus, de engem lehangolt, hogy a Földön játszódó részek úgy néztek ki, mintha egy modern Jetson-családot néznék. Oké, mindez légypiszok, mert az első évadban már nem nagyon fogunk visszatérni a bolygónkra, de ettől még nem volt jó első benyomásnak.

Sajnos a második benyomásom sem volt túl kedvező, mert unalmas volt, de ezt betudom annak, hogy nem lüktet benne scifi-véna. Haladtam volna ugyanis a sorozattal, néztem volna a kibontakozó történetet, erre azt kellett figyelnem, hogy pátoszt sugárzó, valódi nagyzenekari kíséret mellett egy percen át dokkol vagy elindul egy CGI-űrhajó. Talán valami ütős sztori, vagy csúcspont után ez rendben lett volna, de amikor még sem a főhős, sem maga a hajó (az Orville) nem jelent nekem semmit, ez végtelenül untatott.

Az nyilván jópofa, ahogy a The Orville tudomást vesz önmagáról és kikacsint (a pofátlan expozíció tipikus esete volt, ahogy minden legénységi tag egyesével bemutatta magát a kapitánynak, vagyis a nézőnek), viszont ezeket a jeleneteket máskor épp túlzottan komolykodó hangulatúnak tűnők váltják, amiket végképp nem tudni, hogy mennyire kell “szó szerint” venni, és mennyire idézőjelesnek.

És bár természetesen a komédia és a dráma sokszor megfér egymással, itt előbbi inkább viccek, pár idióta poén formájában volt jelen, ezek pedig, bármilyen kevés is szuperált belőlük, túlságosan is oldották a hangulatot, és képtelen voltam komolyan venni a feszültnek szánt részeket, pedig a teljes élvezethez azoknak is működniük kéne. A fegyverrel való sakkban tartás, majd a lövöldözés így csak filler, “ugorjunk” jelenet volt, nulla téttel.

Összességében a The Orville pilotja valami döbbenetesen hidegen hagyott. Eleinte azért, mert nem értettem, hogy ez mi akar lenni, de a helyzet még azt követően sem változott, hogy leesett, hogy hommage-ban gondolkodnak. Néztem és közben nem tudtam elhinni, hogy valaki a szkript olvasása vagy a pilot megnézése után nem mondta azt, hogy “ezt nem kéne”, hogy “ez nem fogja érdekelni a népet”. Tök jó lenne, ha ma egy ilyen stílusú, ártalmatlan sorozat sikeres lehetne, de egyelőre nem látom erre az esélyt. (A premiernézettség erős volt, holnap kiderül a folytatásé.)

A fenti pontszám értelemszerűen azt tükrözi, hogy mennyire volt érdekfeszítő ez a kísérlet számomra, ha kilépek magamból, akkor talán a közepest is megadnám arra, hogy végülis azt nyújtották, amit tervbe vettek. De ma, hogy érvényesülni lehessen, sokkal, de sokkal érdekesebb vagy gondolatébresztőbb sztori és körítés kell, csak azzal nem lehet eladni egy gyenge alaphelyzetet, hogy klasszikusokat idéznek meg vele mindenféle erőfeszítés nélkül. És ebből hiányzott a kreativitás és az ambíció. Meg a téma iránti személyes kötődés.

Sok nem nekem való sorozat esetében érzem, hogy nagyon ott van a szeren, hogy mindenki a maximumot nyújtja, de a pilotból nem éreztem, hogy Seth MacFarlane két évet dolgozott a The Orville-en egy csomó profi scifi-íróval és a Family Guy korábbi showrunnerjével. Totál érdektelen volt a végeredmény, mintha egy valóban a 90-es években készült, elfeledett ST-klónt ástak volna elő valahonnan.

13 hozzászólás Ne habozz!

lacus - 2017. 09. 17. 16:41

a promóképekből valami alánevetős ST paródiára tippeltem volna, durva hogy ezt komolyan gondolták
Egyébként pozitívumnak könyvelem el ezt a világos, színes látványvilágot, unom már a sötét tónosú scifiket, további pozitívum még Adrienn Palacki és így hirtelen nem is jut eszembe több
Egy karizmatikusabb kapitány sokat dobhatna az összképen
Pár rész esélyt én adok neki, nem engedek el ilyen könnyen egy űrhajós scfi sorozatot

ALDO - 2017. 09. 17. 17:42

Először én is valami elborult Star Trek paródiára számítottam, mint az a német film, aminek nem jut eszembe a címe. Aztán rájöttem, hogy ez egy 40 perces sci-fi sorozat, amit elvileg komolyan gondolnak. Talán pont ezért valahogy eléggé idegennek találtam a humorosabb párbeszédeket és jeleneteket. Azok nélkül is működött volna. A karaktereket egyelőre elég szürkék, később talán ez változhat. Az epizód sztorija sem volt valami acélos, ennek ellenére egyszer sem pillantottam az időzítőre, hogy mennyi van még hátra. Az egészet átlengi egyfajta egyszerű, szerethető gagyiság, ami az ősrégi sci-fi filmekre és sorozatokra jellemző. Kíváncsi leszek az amerikai közönség mennyire lesz rá vevő hosszútávon én mindenesetre pár részre még maradok.
10/5

Agent Coulson - 2017. 09. 17. 17:44

Őszintén szólva én azért kezdtem el nézni mert az előzetesek és a szereplőgárda ígértesnek tűnt plusz rengeteg pozitív visszajelzést hallottam róla, az egész ugye egy ST paródia lett volna de a pilot teljesen mást mutatott mint amit az előzetes ígért, gondolok itt a szokásos Seth MacFarlane-s humorra ami már az első percekben jellemezte az epizódot és ami a trailerekben azért nem volt túl erőltetve, a főszereplők olyan ”semmilyenek” voltak egyedül talán Adrienne Palacki-t és Victor Garber-t emelném ki akik kicsit szimpatikusak voltak (lehet csak azért mert a LoT-ban illetve az AoS-ben annyira megszerettem az általuk alakított karaktereket). 7 éves korom óta vagyok nagy Star Trek rajongó de ez inkább a megcsúfolása volt a Star Trek-nek mintsem az egészséges kiparozidálása,remélem a Discovery beválltja a hozzáfúzött reményeimet mert az Orville pilotjával már embereket lehetne kínozni a Rura Penthe-én(a Trekkie-k biztos értik). :P

m76 - 2017. 09. 17. 18:00

Nem rossz de a jó nem ilyen. 5/10, 2. esélyt azért simán kiérdemelte, mert volt néhány szimpatikus jelenet benne.

Egyébként az egész pilot egy tipikus ST:TNG epizód volt.

ST:Homage-nak jobb mint a fanmade sorozatok. Már csak ezért is megéri esélyt adni neki.

Puppa - 2017. 09. 17. 19:48

Engem Seth MacFarlane játéka/színészi képessége nyűgözöt le, mármint hogy nincs neki.

m76 - 2017. 09. 17. 22:42

Puppa: Pont annyi színészi képessége van mint vártam. Így ez nem is okozott meglepetést. Ha az ember jól lövi be az elvárásait, akkor nem nagyon érheti csalódás.

polovcev - 2017. 09. 18. 00:44

Én már évek óta nem láttam ilyen színtelen-szagtalan valamit. MacFarlane-t soha nem szerettem, de el tudnék tekinteni tőle, ha lett volna bármi a pilotban, amit érdemes volt leforgatni. Az ex-szál berakása szerintem nettó hülyeség, mert vagy az évad végéig lovagolni fognak rajta, ami unalmas, vagy két rész múlva jegelik s akkor meg semmi értelme.

Nem tudom. Talán ha 15 évvel korábban csinálják meg akkor az ST hiány miatt kitartok mellette, de ez így harmatgyenge.

Ace - 2017. 09. 18. 08:26

Jó kis űr kaland lesz ez Killjoys meg ilyenek elbújhatnak mellette. Sztorikat tegyék érdekesebbé meg a szereplőket és jó lesz ez.

winnie - 2017. 09. 18. 16:32

ace: örülnék, ha így lenne, de ha nem érdekes (vagy nem elég érdekes), mint írod, akkor miért lenne ez jó kis űrkaland? ha már most érdekes lenne, akkor adná magát ez a következtetés.

Zsolt - 2017. 10. 05. 09:28

Sziasztok!

Én más véleményen vagyok. Az első 4 részt láttam eddig és szerintem okés. Szépen lassan építi fel magát a sztori és alakulnak a karakterek.
Tököm tele van a sok látványos szar filmmel, amelyeknek se füle se farka, sztori nulla, illogikus hihetetlen baromság, nincs felépítve, átgondolva, stb…. lásd még bővebben Transformers filmek címszó alatt :))

Szerintem a JJ Abrams féle reboot is egy kalap…. Miért kell eldobni mindent és akciófilmet csinálni a Star Trek-ből?? Nem is beszélve a Discovery Klingonjairól…

Az ST az mesél, elgondolkodtat, kérdéseket vet régieket új formában, más szemszögből, vagy a mai életben aktuális kérdéseket elemez, stb

Nekem mai napig a TNG az etalon, Picard és csapata elég magasra tette a mércét, az írókkal és a shorunnerekkel egyetemben.

Az Orville erre a klasszikus Star Trek alapra épít, azt követi, de visz bele egy kis csupasz pisztolyos kifacsart humort.

Nem vígjáték, de ott vannak azok az elemek amelyek miatt az ST kicsit steril világához képest életteli, abszurd, vicces, kínos, stb.

– Eleve ugye az alapfelállás, hogy nagy nehezen, végre kinevezik emberünket kapitánynak, erre az első tisztje az exnej lesz.

– Amikor veszekednek és közben a legénység a hátuk mögött kitárgyalja őket, sőt jó kollégák módjára benyomják a hangosba az egészet.

– amikor a haláli komoly vészhelyzetben segítségkérő tudós mögött a háttérben annak kutyája egész idő alatt a golyóit nyalogatja

– amikor a kapitány és neje reggel neglizsében az állatkertben veszekednek, mert az asszony idegesítően eszi a müzlit a pasi meg sört reggelizik és a nyolcadiknál az asszony már kicsit ideges

– stb stb

Ez a “real life experience” érzés ad egy kis pluszt a ST világhoz.

Ami engem is zavar kicsit, hogy jó lenne azért ha megtalálnák az egyensúlyokat és eldöntenék, hogy alapvetően mi akar lenni a sorozat?

Klasszikus Trek, humorral fűszerezve vagy ST Vígjáték nyomokban ST-vel, lásd Galaxy Quest??

Anno sírva fogtam a fotel karfát és fogtam a fejemet miközben szakadtam a röhögéstől, amikor a tipikus Star Trekkes “Nagy ünnepélyesen elindul az űrhajó az űr végtelenjének, miközben legénysége komoly arccal átérzi a felemelő pillanatot” című dolgot brutálisan kifigurázták, amikor a rutinból kiesett pilóta az ügyetlen kormányzásával induláskor helyből meghúzta az űrhajó oldalát….

Szóval szerintem EZ STAR TREK és nem rossz.

Adok neki esélyt.

Sancho Pansa - 2017. 10. 05. 10:06

zsolt: Az a baj, hogy nem csak Transformers vagy Star Trek-film vagy Discovery van, hanem sok másik sorozat is, amikből egy csomó zseniális meg rohadt jó. Ezek mellett kinek van ideje egy “nem rossz” sorozatra?

MiMi - 2017. 10. 11. 01:58

Az a baj ezzel, hogy komoly sci-fi-nek, ötlettelen, üres, unalmas, vígjátéknak gyenge.

Peet - 2017. 11. 05. 13:41

egyenlore csak youtube-on lattam par snittet de most hogy mondjatok, egy Family Guy – szeru Star Trek utanerzes… erdekes otlet, talan azoknak keszult, akik nem kivancsiak Picard/ Janeway erkolcsi megfontolasaira, es a ST muszaki-fizikai megkozelitesere sem. En megmaradok a CsK:Atlantisznal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz