login |

Második blikk: The Orville

2017. 09. 18. 20:52 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika,

(Pilotkritika itt.) Csupa jó hírem van. Azoknak, akiknek nem jött be a pilot, az, hogy nem érdemes megnézni a folytatást, mert nem lett jobb. Azoknak pedig, akiknek bejött, az lehet az örömhír, hogy én utoljára jelentkezem írással a sorozatról, mert előfordul, hogy két rész után is belőhető valamiről, hogy milyen stílust vagy szintet fog képviselni. És a The Orville esetében ez a helyzet.

A pilotkritikámban leírtam, hogy miért nem jött be a The Orville kezdése, így most nem ismételném magam, inkább csak meglepődésemet fejezném ki, hogy mi a franc lehet az írókkal vagy a FOX fejeseivel, hogy ezt az epizódot ilyen formában tálalták?

Lehet, hogy a többség más véleménnyel lesz és a nézettség is rám cáfol majd, de biztos, hogy ez volt a legérdekesebb formája az epizód történetének tálalására? Viccen kívül, a sorozathoz pozitívabban hozzáállókat kérdezem: ennél többet nem lehetett volna kihozni belőle egy minimális erőfeszítéssel? Egy kis mélység nem fért volna el? Vagy kevésbé összecsapott megvalósítás? A slusszpoén jópofa, de…, áhh!

Nekem komolyan az elég lett volna, ha valamennyire érdekesen mesélik el a történetet, de a mostani A-sztori, miszerint az Orville egy leamortizált hajóra bukkan, amire átmegy a kapitány és az elsőtiszt, hogy megvizsgálja (és természetesen nem alakulnak jól a dolgok), annyira vékony lett, hogy hiába a mögötte húzódó (30 éve még érdekesen hangzó, de oké, belefér) gondolat, az egész semekkorát sem szólt. És csak lógott a levegőben.

Azt aláírom, hogy a B-sztorit kapó Alara karakterét sikerült egy kicsit közelebb hozni a nézőhöz (bár nagyon sematikus, dedós (békebeli?) írás révén), ezért is adom meg nyugodt szívvel a 3/10-et a részre. Azt viszont nagyon nem bírom, amikor csak azért írnak egy részben C-sztorit is (ld. Bortus és a tojása), mert van egy ősrégi hollywoodi sorozatos biblia, ami szerint az A-B-C szerkezet a menő. (Jobban örültem volna, ha a kapitányék kapnak bővebb kifejtést.)

Nem viccelek, ha azt mondom, hogy szinte minden jelenetben találok valami hajmeresztő vagy WTF-dolgot, amin csodálkozok, hogy miért így oldották meg. Nyilván mindez tudatos, valamiért így akar tisztelegni a sorozat, hogy közben bizonyos részleteiben más akar lenni, de hiába pakolják tele az űrsztorikat hétköznapi témákról szóló, már-már banális párbeszédekkel, azok sokadjára nem biztos, hogy lekötik az embert.

Tény, hogy a dialógok karakterizálásra tökéletesek lennének, de részemről inkább a történet érdekelt volna, ez meg vékony volt megint. Na, nem mintha az 1×02 olyan sokat tett volna hozzá a volt házaspár figuráihoz. Szerethetőbbé például biztos nem varázsolta őket, inkább idegesítőek a folytonos perlekedéseikkel. (Le sem kell írnom, de verdikt: kasza nyugodt szívvel.)

28 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2017. 09. 18. 21:10

nagyon retró érzés, és emiatt elég gagyi is, de még nézem tovább, úgyse nagyon van ilyesmi.

Platschu - 2017. 09. 18. 21:10

1×02

Nem is tudom. Ez már fele annyira sem volt vicces, hanem inkább kínos. Az epizód első fele unalmas volt, de a második felében volt 1-2 jó ötlet. Továbbra sem tudom, hogy mit gondoljak erről a sorozatról, mert olyan semmilyen. Az űr bevetítése iszonyú gagyi a vezérlőben. A stílusát tekintve továbbra is azt érzem, hogy sokat akar markolni, aztán keveset fog. Bukta lesz ez hosszabb távon.

ALDO - 2017. 09. 18. 21:13

Van már valami előzetes nézettségi adat, hogy mennyi néző maradt a pilótból?

Lady Winter - 2017. 09. 18. 21:15

Lehet, hogy a kisebbséghez tartozom, de nekem bejön ez a sorozat. Ránézésre totál Star Trek-et idéz, hangulatban, könnyedségben viszont már inkább a Csillagkapura emlékeztet a megmosolyogtató beszólásaival. Tetszik, hogy nem akarja túl komolyan venni magát, laza, könnyed, nem sírva röhögös, de kellemesen el tudok kacarászni rajta. A posztban feltett kérdésre pedig az a válaszom, hogy nekem elég érdekes volt így is, jól szórakoztam rajta. Nem igénylem mindig a “mélységet”, a fajsúlyosabb sorozatok mellé ez bőven elfér kikapcsolódásnak. Ja és nem stresszelek azon, hogy lehetett-e volna jobb, mert biztos, de ilyen alapon kb. soha semmivel nem lehetnék elégedett az életben :)

winnie - 2017. 09. 18. 21:16

lady winter: nem hiszem, hogy bárki gondolkodna ilyesmin, de én legalább megkérdezhetem, és tényleg érdekel a válasz, mert komolyan megdöbbentett a dolog, hogy “csak ennyi” az egész sztori, hogy komolyan beérték ennyivel, hogy azt akarják, hogy ennyiért cserébe áldozzak fel 40 percet, amikor annyi más opcióm is lehetne. szóval az sosem ért, ha az ember tisztában van azzal, hogy mik az általános elvárások egy sorozat kapcsán. például itt, nagy nehezen, kábé a 20. percre végre elérkeztünk a fősztorihoz, végre lehetett volna mit nézni, erre az egészet elintéztek vázlat szintjén. és nagyon érdekes kérdés, hogy van-e, akinek ez is bőven elég? hogy az írók jó gondolják-e, hogy nem törekednek többre? vagy a többség inkább szeretett volna mélyebben elmerülni a dologban?

például én sem igénylem a mélységet, főleg egy ilyen sorozatban nem, csakhogy itt a készítők látványosan azok akartak lenni, és a folytatásban is erre akarnak törekedni, márpedig így nem fog menni. ha nem az lenne a cél, akkor nem ezt csinálnák, így viszont két szék között lehuppannak.

LaCRossE - 2017. 09. 18. 21:32

ALDO:
7,64M; 18-49: 2.6

El-ahrairah - 2017. 09. 18. 21:38

Meg kell vallani, helyenként kifejezetten esetlen a sorozat de én továbbra is érzem benne a potenciált. Ha lesz egy kis ideje kibontakozni és a készítők tanulnak a hibáikból akkor ez egy remak kis sorozat lehet.
Talán más nem is kéne minthogy elhagyjanak néhány “kötelező” fordulatot.

Platschu - 2017. 09. 18. 21:56

De ez a görgetett fekete függöny a csillogó flitterekel annyira gagyi! A csili-vili stúdiódíszlettől annyira elütött a mögöttük lévő űr, hogy ezt fájdalmas volt nézni 2017-ben. Mert az animációkon még túltenném magam. Van köztük igazán mutatós, máshol meg kifejezetten retró megvalósítás, de ez az űr… Ez annyira gyenge megoldás.

Az is ciki szerintem, hogy ennyire koppintották a Star Trek : Voyager főcímét… :S

Tyberius06 - 2017. 09. 18. 22:17

Nekem kifejezetten tetszett a főcím, azt annyira jó volt látni, szerintem nem volt ciki. Én mindig is szerettem a Star Trek főcímeket, mert összekapcsolták a karaktereket a színészekkel. És ez annyira jellegzetes ST húzás. Kis Star Wars utalás is volt. A C szál is jellegzetes ST volt.
Azért nem fenékig tejfel… a házaspár sztorija tök hidegen hagy és az a vonal unalmas volt. Alara szálát jobban is meg lehetett volna valósítani, ugyanakkor voltak olyan “emberi” húzások, amik nálam emelték a pontszámot. A füvessüti és a tequila ilyenek voltak, az ST ehhez képest nagyon steril. MacFairlane poénjai a tojásokon a bugyuta poénok sorát erősítették, de az meg nem idegen MacFairlane-től…
Én nem értem a problémát az űr ábrázolásán. Nekem is fura volt, csak nem tudtam miért és így hogy lelőttétek, hogy mi volt a bibi vele, se érdekel és nem tartom gagyinak vagy rossznak. Egyszerűen belefér abba, ahogy ez a sorozat tiszteleg/reflektál/koppint stb… a Star Trek előtt…
És nekem ezek az apróságok teszik jóvá… (mert a sztori az semmi, a karakterek legtöbbjére se emlékszem, mert még semmi hátterük nincs, de ezzel így voltam szinte mindegyik ST sorozatnál is 2 rész után). Nem veszi komolyan magát a sorozat és az alkotók sem, lehet csak a Fox venné komolyan… Nekem ettől van bája… :D

(persze lehet 5 rész múlva simán kaszálom, mert túl sok lesz vagy túl kevés…)

winnie - 2017. 09. 19. 05:13

“Van már valami előzetes nézettségi adat, hogy mennyi néző maradt a pilótból?”

majdnem mindenki az előzetes alapján, mert a foxnak szerencséje volt, mert az egyik amerikai focimeccs egy órát csúszott, így főműsoridős nfl-felvezetést kapott. bár persze így máskor kezdődött.

most csütörtökön jön a nagy próba.

Mom - 2017. 09. 19. 09:08

Én arra lennék kíváncsi, hogy akinek tetszett, mert ST-s, annak akkor is tetszene-e, ha nem ismerné az ST-t?
Én például egyetlen egy ST epizódot sem láttam életemben. Tehát ahhoz nem tudom kötni. Így felmerült bennem, hogy talán azért nem (sem) jött be, mert hiányzik a nosztalgia-szemüveg.

Van esetleg, akinek bejött, de nem nézte a Star Treket?

Ez már korábban is felmerült bennem más sorozatoknál, de most pont kapóra jött a példa :)

Ace - 2017. 09. 19. 09:13

Még azért bőven lehet sansza ,hogy magára találjon. Én továbbra is tartom ,hogy ez egy könyedebb űrkaland. Ráadásul szerintem vékony jégen kell táncolnia mert a CBS árgus szemmel figyeli szerintem a hasonlóságokat az ST-vel mivel nagy pereskedők. Tudom a forgatókönyv írókat ez nem mentesíti de valamilyen szinten nekik is kötve lehet a kezük. Remélem megtalálja az egyensúlyt és sikeresen ellavírozik ezen a könnyedebb scifi vonalon tisztelegve az ST-nek.

leila - 2017. 09. 19. 11:21

Nekem ez egyelőre ok, kis limonádé, de el kéne már dönteniük, mit akarnak, paródiát, hommage-t vagy akciót. Most két szék között vannak a pad alatt.

Inkább az a félelmem, hogy a hamarosan kezdődő ST:D fogja nagyon komolyan venni magát.

JKJ - 2017. 09. 19. 12:56

Mom. Nekem egyértelműen a nosztalgiaszemüveg miatt tetszik. Anélkül számomra gyenge lenne.

nade - 2017. 09. 19. 13:11

tudtommal a producer/showrunner ugyanaz, aki a Star Trekekben rendezőként is csak klisé epizódokat tudott durrogtatni, valszeg ezt hozta magával.

winnie - 2017. 09. 19. 13:32

david a goodman viszi a sorozatot, ő nem rendező, az st-s múltja enterprise-os

– The Forgotten (2004) … (written by)
– North Star (2003) … (written by)
– Judgment (2003) … (story by) / (teleplay by)
– Precious Cargo (2002) … (teleplay by)

korábban csak szobázott st-sorozatokban, de akkor még csak asszisztensként. egyébként a family guy showrunnerje volt sokáig.

de erre van a stáb, közös a munka. és ugye ott van a fő írók között brannon braga, aki eléggé nagy SF-múlttal bír, 93 és 2005 között csak ST-t írt, meg André Bormanis, aki ugyancsak korábbi ST-író, ráadásul a tudományos oldalról érkezett. őket egészítették ki további family guy-os írókkal, meg liz heldensszel, aki se nem FG, se nem ST-s író, de elég nagy a tapasztalata,

Tommy - 2017. 09. 19. 22:46

Látatlanban azt hittem, hogy komédia lesz.
Szerintem jól döntöttek, hogy azért mégsem veszik túl komolyan magukat mert azzal tuti bukna.

Aki el tud tekinteni a hibáitól jót fog szórakozni. Azért valljuk be helyenként már láttunk ennél rosszabb Star Treket is.

Összességében nekem tetszik.

Sancho Pansa - 2017. 09. 20. 05:01

Tommy: Én nem nagyon találok benne hibát, csak azt, hogy roppant unalmas és semmi érdekes nincs benne. Ettől nem tudok eltekinteni, bár ha azt mondod, hogy eltekintek attól, hogy nem szórakoztató, akkor szórakoztató lesz…

Igazából itt van előttem 30 most futó sorozat, és még 30, ami most fog indulni, és egyikre sem mondanám, hogy helyette nézném az Orville-t. Ha végtelen időm lenne, akkor talán, de így semmi értelme.

stone - 2017. 09. 20. 08:30

Szerintem jó lett, remekül illik majd a komoly Discovery mellé.

A sorozat epizodikus (mint a ST), alapvetően angol humoros, nagyjából a Galla, Monty vonal, ahol fa arccal mondanak baromságokat a szereplők. Persze nem kell egy MP film minőségére számítani, azt évekig írták a műfaj géniuszai, és a poénok 80+%-át így is kidobták, mert nem volt elég jó.
Aki nem szereti az angol humort, vagy a sci-fit, vagy a kettő keverékét, annak nyilván nem fog tetszeni, ez legalább a világ 4/5-e. :)

Az, hogy komoly is, meg paródia is, szintén a műfaj sajátossága, én örülök, hogy nem amcsi humoros, abból van tucatnyi sorozat.

Csak abban reménykedem, hogy nem fogják korán elkaszálni az alacsony nézettség miatt, mint annak idején a Star Treket, vagy a Frieflyt, csak mert új a műfaj és nehezen szokják meg az emberek.

winnie - 2017. 09. 20. 08:38

cserébe majd az st lesz most átívelős:) viszont szerintem egyáltalán nem ilyen az angol humor, macfarlane attól elég távol áll.

stone - 2017. 09. 20. 09:29

Mom kérdezte, hogy ST előélet nélkül bejönne e.

Szerintem nem, vagy biztos nem 1-2 rész után, de nem azért, mert tele lenne ST utalásokkal, mert eddig nem volt benne.
Inkább azért kell hozzá, mert könnyebb megkedvelni azt, ami ismerős, márpedig itt a protokoll, a technológia, az eljárások, az egész felépítése ST-es.

Nem véletlen, hogy a filmekben is csupa folytatásokat, meg ismert képregény figurákat hoznak be, sokkal kisebb a kockázat.

Az sem lehet véletlen, hogy ez most jelent meg, pont a ST előtt pár héttel, nem kizárt, hogy már régóta tervben volt, de egyszerűen túl nagy volt a kockázat ST sorozat nélkül.

winnie - 2017. 09. 20. 10:09

a premierek időpontját a véletlen hozta, hiszen az ST-t már januárban el akarták indítani, majd május volt a terv, míg ezt már két éve is ide szánták.

korum - 2017. 09. 20. 20:34

Szerintem közelebb van a TNG-hez, mint az új ST sorozat lesz. Ami jó.
Amúgy meg vagy lehetne benne több vicc, és működhetne vígjátékként, vagy kevesebb és drámaként, ez így kicsit két szék között a földre. De nem nagyon, azért még nézem :)

Narxis - 2017. 09. 21. 15:11

Teljesen rendben van ez a sorozat eddig.

heidfeld - 2017. 09. 22. 10:27

Megnézve a második részt ez a legelső szériára szeretne hasonlítani. Sajnos a színészek jóval gyengébbek, hiányzik a lendület, és több humor sem ártana.
MacFarlane egyik legrosszabb színész a Fox-nál. Nélküle, 30 percben biztos jobb lenne a végeredmény.
És igen, néhol bántóan gagyi a technikai kivitelezés is. Maradt négy rész esély nálam, aztán landolhat a kukában. Kár érte.

Dave - 2017. 09. 22. 15:04

A 3. rész után már csak a foskazal jelző jut eszembe.Kasza.

Yooha - 2017. 09. 24. 10:40

Hát márpedig én vállalom, hogy nekem ez tetszik!
Én vígjátéknak látom, nem tudom mi volt az alkotói szándék, de nem is számít. Ahol az idegen a homlokából élvez, véletlenül rátaposnak a zselé legénységi tagra, meg „ugye ihatunk kólát a hídon?”, azt nem lehet komolyan venni. A 3. rész azért komolyabb volt, főleg a vége, meg a végének a vége, de attól még vígjáték. A Jóbarátokban is volt, hogy Rachel és Ross szakítottak, ott is volt dráma, de azért egy könnyed valami volt alapvetően.

winnie - 2017. 09. 26. 15:39

Yooha: a különbség annyi, hogy amit írsz két példát, az 2*3 másodperc. sok drámában ennél jóval több poén is van, de attól nem lesz vígjáték. az 1×02-ben egyik történet sem volt például vicces: az egyik egy idegen fajt mutatott be nekünk (még akkor is, ha emberi szemmel vicces a kotlás), a másik egy karakter abszolút komolyan vett vívódását a rá bízott feladattal (hiszen emberéletekről kellett döntenie), a harmadik pedig két karakter kirándulását egy másféle környezetben, ami egyébként kis híján örökös fogságukat okozta. egyikben sem volt semmi vicces. a poént ott volt, hogy miképp töltötték el a ketrecbe zárt időt. banális veszekedéssel. ez az, ami komédia lehet, akkor sokkal inkább az, hogy elkezdődik a két főszereplő között egy házastársi perpatvar valami fontos pillanatban, mert az legalább 2 percig tart, csak az a gond, hogy 2 unalmas percig.

nyilván elfogadom, hogy komédiának látod annak ellenére, hogy a készítők az ellenkezőjét hajtogatják, de szerintem ahhoz sokkal több humorra tett kísérlet kellene, és ez most független, hogy viccesnek találok-e valamit vagy nem .

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz