login |

The Strain: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Lantaar

2017. 09. 19. 18:50 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Vannak sorozatok, amiket kompletizmusból nézek. Teljesen átlagos sorozatok, amik ugyan nem szögezik a szemem a képernyőre, viszont háttérben netezés mellett tökéletes időtöltők. Néha viszont jön egy-két darab, amelyek az ígéretes kezdet és alapszituáció ellenére nem elég, hogy képtelenek beváltani az azokhoz fűzött reményeket, hanem meg közelébe sem próbálnak érni azoknak.

Az előbbieket sem hagyom magára, viszont a kompletizmusom megfűszereződik némi mazochizmussal és egy jó adag ellenszenvvel. Pusztán dacból nézem végig a sorozatot, nem hagyom, hogy kifogjon rajtam és leírjam egy egyszerű kaszával. Nézem, hogy a jövőben legyen hivatkozási alapom és viccekhez alapanyagom. Jelenleg két ilyen sorozat van a listámon: a Preacher (bizony!) és a The Strain.

Vártam valamilyen szinten a The Strain negyedik évadját. Kíváncsi voltam, hogy a készítők hozzáállása vajon változik annak tudatában, hogy ez lesz az utolsó dobásuk. Mint kiderült, nem. Bár látszólag megpróbálták felpörgetni a sorozatot az időugrással, hogy minél hamarabb eljussanak a végkifejlethez, még mindig rengeteg töltelékanyag volt az évadban.

Tartom magam a premierkritikámban írottakhoz, miszerint az évadok kábé 2/3-át ki lehetne vágni, annyira felesleges. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Eph lázadós mellékszála teljesen felesleges volt, pusztán egy alibi, hogy visszarángassák a Mester elleni harcba, max egy epizódban el lehetett volna intézni. Dutch ember-tenyészetes sztorija is túl lett húzva, de még Fet és Quinlan vonalán is voltak bőven üresjáratok. Például a Quinlan-t humanizáló részek az évad cselekménye szempontjából teljesen jelentéktelenek voltak, a karakter építésére és a motivációi hátterének bemutatásához pedig nagyjából két évaddal elkésett.

Végül pedig ott van Zach. Carl 2.0. Az idei emós-kanos tinédzser történetszála nézése közben egy valamiben reménykedtem, mégpedig abban, hogy valami lassú, brutális és véres halált fog halni az utóbbi évek egyik legrosszabb gyerekkaraktere. Erre persze, hogy inkább megpróbálták megváltani a karakterét az utolsó 10 percben… Gyávák!

Nagyon nehéz olyan oldalára találni a sorozatnak, amit legalább semleges színben lehet feltüntetni. Pozitívat még nehezebb, bár nem lehetetlen. Setrakian utolsó része és a halála kimondottan jól sikerült, méltónak érződött a karakteréhez. Mellette még Fet volt, aki ismételten szórakoztató volt. Gyakran a hátán vitte a sorozatot, illetve a küldetést, de mégis mindig talált okot egy mosolyra, soha nem adta fel.

A sorozat hibáit viszont ezek nem fedik el. Mint azt korábban már mondtam, az egyik legnagyobb probléma mindig is az időhúzás volt. Rengeteg felesleges szálat szőttek az írók, pusztán azért, hogy a részek kötelező idejét kitöltsék. Ne értsetek félre, nem utálom zsigerből a töltelék részeket. Volt már bőven példa arra, amikor a filler is értékes résszé tudott válni, pusztán azért, mert a készítőknek volt egy jó ötlete. Itt viszont nem erről van szó.

A történet és a végkifejlet szempontjából ezek csak felesleges körök voltak. Futtatták a karaktereket körbe-körbe (ld. például az egész Lumen-es mellékszálat) a red herringek után, kudarcot kudarcra halmozva, ami önmagában megint nem lenne baj, ha sikerült volna érdekesen tálalniuk azokat a készítőknek. Itt viszont nem ez történt. Még a látszatát sem akarták kelteni, hogy a főbb karaktereknek bajuk eshet és a végeredmény mindig ugyanaz volt: üres kéz és felesleges szenvedés, ami semmiképpen sem befolyásolja sem a történetet, sem a karaktereket.

És ha már a karaktereknél tartunk, ebben az évadban kaptuk a sorozat egyik legszebb példáját az “elméletileg kiemelkedően intelligens emberek hihetetlenül nagy baromságokat csinálnak”-problémára. Az évad közepén Eph rátalált az egyik haláltáborra (helló, a légkalapács gyengédségével belénk sulykolt Holokauszt-párhuzamnak!) ahol a strigoiok vérré konvertálják az emberi foglyokat.

A nőt, aki odavezette őt meg a lázadó csajt megharapta egy strig és bármelyik pillanatban átváltozhat. Eph le akarja lőni mielőtt ez megtörténne, de a lázadó 2 másodperc alatt, mindenféle komolyabb konfliktus nélkül rábeszéli, hogy engedje el a fertőzöttet, hogy emberként élhesse le az utolsó perceit. Mindezt úgy, hogy Eph tudja jól, hogy abban a pillanatban, ahogy valaki átalakul, a Mester azonnal hozzá fog férni az emlékeikhez és képes lesz átvenni felettük az irányítást. Eph pedig aktívan próbál bujkálni a Mester elől.

Látjátok, mi a probléma? Mert Eph, a CDC egyik korábbi vezető orvosa nem. De úgy másfél perccel később a Mester emlékezteti rá, amikor átveszi az irányítást a nő felett, hogy egy kedélyeset cseveghessen vele.

Napestig sorolhatnám az ehhez hasonló értelmetlen, a nézőket hülyének néző jeleneteket, de felesleges. Mindezekhez még hozzájön egy nevetséges főgonosz, akit az első évadban lehetetlen volt komolyan venni a gagyi külseje miatt a későbbiekben pedig kábé annyira volt hihető valódi fenyegetésként, mint egy szombat reggeli rajzfilm bajuszpödörgető rosszfiúja.

Az már csak részletkérdés, hogy mi vezette a vizuális dizájnereket, hogy a Mester egyik legfontosabb külső jegye a nyakáról lógó, oldalanként egy pár herével felturbózott óriási szeméremajkak legyenek.

Egyszerűen még azoknak sem tudom ajánlani a sorozatot, akik kimondottan keresik a pocsék filmeket, szériákat, reménykedve, hogy annyira rossz a megvalósításuk, hogy az már élvezhető lesz. Ez csak egyszerűen frusztráló. Mind a fináléra, az évadra és a sorozatra összességében sem tudok 3/10-nél többet adni. Már az első évad után megérdemelte volna az ezüst töltényt.

18 hozzászólás Ne habozz!

Skirm - 2017. 09. 19. 20:06

Az első évad eleje, meg a 3. éved eleje tetszett.
Az öreg zsidó meg a náci strigoi közös jeleneti voltak a kedvenceim mindig és igen, az öreg méltó befejezést kapott. Kb miattunk néztem végig a sorozatot. Nem tudom valahogy félrement az egész sorozat, mármint értem hogy a készítők így álmodták meg, de én az első rész után teljesen más, esetleg gyorsabb történet kibontakozást vártam.
Ha már szóba került a kritikában is, elmagyarázná nekem valaki, hogy a lumen akkor miért is volt mindkét oldalról olyan rohadt fontos ha a végén abszolut nem használták fel? Vagy én maradtam le valamiről ?

A kis srác meg… Vannak olyan szereplők akiket élvezet utálni, a karakterük, a történetük stb miatt. Ez meg csak szimplán idegesítő volt, túl gyorsan érte a végzet, ahhoz képest mennyi ember halála következett a tetteiből.

Thrasher - 2017. 09. 19. 20:13

Jól van, kösz, megnyugtattál, hogy nem volt rossz döntés kaszálni 2 szezon után, mert ugyanazt a tökölést tolták még a legvégén is.

Valószínűleg ez az egyetlen epizódnál használt főcím volt a legjobb dolog az egész sorozatban…
vimeo.c*m/138512275

Stiel - 2017. 09. 19. 20:24

Én 3 évadig húztam. Rossz, de addiktív – már csak ezért sem ajánlom. Egy-egy jobb jelenet időről időre van, de ne dőljetek be, nem éri meg. A sztori repetitív és tele van hülyeséggel. Sajnos ez az elején még nem látszott.

Cseho - 2017. 09. 19. 20:39

A Zach-et alakító kölök valami eszméletlen rossz színész. A 4 évad alatt összesen vagy 2 pofát tudott vágni. Hihetetlenül irritáló kis rohadék volt.
A Mester a végére pedig meghülyült. 4 évadon át óvatos volt erre az utolsó részre indít egy frontális támadást mert ki ha én nem alapon.
Az utolsó jelenet meg mi? Dutch és Fet nagyon szerelmesek voltak, de amint elmúlt az apokalipszis le is szarják egymást.

winnie - 2017. 09. 19. 20:45

cseho: 3 évad alatt, mert az első két évad között váltás volt, de éppen ez mutatja, hogy mekkora művészet volt az első szezonban gyenge csávó helyére egy még gyengébbet hozni azzal a felkiáltással, hogy egy fokkal idősebb srác kell, aki mélységet tud adni a karakternek.

Lantaar - 2017. 09. 19. 20:50

Skrim: Eredetileg a könyvekben a Lumen-nek konkrét szerepe volt. Tartalmazta a Mester születésének a helyét, amit egy atombombával el kellett pusztítaniuk, hogy a Mestert megöljék. A sorozatban viszont soha nem értek el a keresztény mitológiai részekhez, így a Lumennek annyi volt a szerepe, hogy a legendák szerint tartalmazza azt, hogy miként lehet megölni a Mestert. A végén pedig két dolog derült ki, mégpedig az, hogy Isten Fénye (vagy valami hasonló) képes csak megölni a Mestert, innen jött az atomos tervük, illetve az utolsó részekben Setrakian még lefordította azt, hogy a Mestert le kell gyengíteni, meg kell fosztani az emberi segítőitől, hogy meg lehessen ölni.
Ahhoz képest, hogy mennyire kevés információval szolgált, végtelenül túl lett bonyolítva a könyv utáni kutatás, annak a megszerzése. 2-3 rész alatt el lehetett volna intézni, hogy utána valamelyik fináléra le lehessen eleget fordítani belőle, hogy tudja a csipet csapat, hogy mit kell csinálniuk.

polovcev - 2017. 09. 19. 20:52

Soha nem bocsátom meg a készítőknek, hogy a büdös kölök nem pusztult el már a 2. évadban. Eichorst és Setrakian nélkül pedig az egész nem ért semmit. Az évad elején behozott két csaj meg úgy tűnt el, hogy már a csapat sem emlékezett rájuk.
Én sem értettem minek erősítettek rá a holocaust vonalra, amikor a két szórakoztató karakter már teljesen kimerítette a témát.

zso17 - 2017. 09. 19. 21:20

Zach nem Carl 2.0 szerintem. Carl soha az életben nem tudott olyan idegesítő/irritáló/ellenszenves lenni mint ez a gyerek…

Skirm - 2017. 09. 19. 22:12

Lantaar köszi, így van, legalábbis lett volna értelme.
A könyvekbe érdemes belekezdeni ?

mark - 2017. 09. 19. 22:28

Jól indult, de alaposan elcseszték. Az első két évadot szerettem, mai napig élénken emlékszem pl. a 2×11-re, az milyen remek kis rész volt. Aztán a harmadik évadtól iszonyú mélyrepülés kezdődött, felesleges köröket futottak, a Mester és Eichhorst is folyton éppen csak megmenekült. Az utolsó évad pedig különösen borzalmasra sikerült, talán ha egy normális rész volt idén. Zack pedig… Aki látta, tudja. Az meg különösképpen rossz húzás volt, hogy kvázi az utolsó pillanatokra “megjavult”, inkább búcsúztatták volna komplett “közellenségként” (persze így is az marad már). A mitológiai részt is sokkal jobban megoldhatták volna. Megbánni nem bántam meg, hogy végignéztem, csak tényleg sajnálom, hogy így elbarmolták.

(Érdekes, hogy a Preacherhöz van hasonlítva a The Strain, azért előbbi bőven tud szórakoztató lenni, a Strain meg már évek óta nem. Nagyon nem. Legalábbis szerintem.)

Lacisx - 2017. 09. 19. 23:03

Bár egyetértek a elírtakkal, de mindennek ellenére valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva én élveztem ezt a 4 évadot, szemben The Walkind Dead-el, ami hihetetlenül fel tud húzni.

Ez valamiért nem tudott felidegesíteni, maximum néha megmosolyogtam a megoldásait.

A főbb szereplők egyébként jól el voltak találva: Setrakian, Eichhorst, Dutch, Quinlan, Fet. Jó színészek, jó karakterek.

A kissrác viszont tényleg borzalmasan idegesítő volt.

Azoknak tudnám ajánlani, akik lefekvés előtt egy nem túl komolyan vehető, könnyed, altató szórakozásra vágynak.

Geza Kovacs - 2017. 09. 19. 23:17

Nekem a 2. évadig tetszett, a 3. évad alap sztorija még jó volt, az évad is jó lehetett volna, de végül tönkretették. A 4. viszont egy végtelenül B vagy inkább C kategóriás gyenge valami volt.

Ebből az egészből valami sokkal erőteljesebb akciósat kellett volna kihozni az okoskodás nélkül. Ehelyett Walking Dead módra mindenféle csapatok alakultak teljesen értelmetlenül, összeismerkedtek, aztán mindig elfogytak a reszli tagok, és újak keletkeztek. Pedig a sima alapgárda pont jó lett volna.

Azt kár is elemezni, hogy milyen következetlen volt az egész a könyvmániával meg Zack anyjával. Végül egyiknek se lett semmi jelentősége.

Thomas - 2017. 09. 20. 02:15

Én mos kellemes szájízzel búcsúztam a sorozattól, mert az utolsó részek tetszettek, nagyjából onnantól, hogy összejött a csapat és elindultunk a végkifejlet felé. Azért nagyon haragszom, hogy az évad első felét így elhúzták, igazán csak az atombombás szál volt érdekes és fontos.

Maga a finálé magasan a legjobb volt a 4 közül, bár ebben is volt egy-két barom húzás. Nincs az ínyemre, hogy az évek óta egy marék molylepke értelmi szintjén mozgó Zach kapta meg a megváltás lehetőségét és végezhetett a Mesterrel:( A végére atomrobbantási szakértő lett belőle:) De már maga a nagy terv sem állt össze, mi értelme volt, hogy aki robbant, felülről zuhanjon le egy ketrecben, miért nem lent várt? És ha volt hozzá távirányítójuk (ki is hangsúlyozták, hogy van, csak a felszínről nem működik), minek kellett odamennie Ephnek a bombához és ott még tekergetni, kapcsolgatni rajta? A lift előtt kellett volna várnia valakinek a távirányítóval és ahogy meglátja a Mestert, robbantani. Mindegy, ebben a sorozatban kár értelmet keresni.

Összességében nézve tényleg az volt a sorozat szerencséje, hogy jók voltak a karakterek, és 1-2 kivétellel jó színészeket találtak rájuk. És szerettem a lassabb tempóját, a kényelmes történetvezetését, csak a tét nélküli harcokat utáltam, aminek a végén valaki folyton elmenekült. Többnyire azért szórakoztatott, ezért is maradtam, bár nyilván ha a 3. évad közepén kaszálom, amikor eléggé gödörbe került, akkor sem vesztettem volna sokat.

Mate815 - 2017. 09. 20. 08:12

Nagyon ócska volt. Rhona Mitrának mi a tököm értelme volt?

Gab - 2017. 09. 20. 23:12

Én nem figyeltem ezekre a részletekre, de leírva valóban van 1-2 hülyeség. Bár sokszor a Eph fel akarta adni, lehet emiatt a figyelme is lankadt. Az öreg halála rész tényleg frappáns volt, végre a nagyképű német megkapta ami járt és az öreg elégtételt vehetett. Ha visszaemlékszünk a drámát és a feszültséget a repülőgép indította el, ahol az emberek katatóniába estek, akkor volt erő a sorozatban. Az elsőszülött egyértelműen egy ,,Blade” \ penge klón akart lenni, jó lett volna látni többször akcióban, fura, hogy a mester ilyen könnyen elintézte. Az emberi múltjára való emlékezés, talán csak arra volt jó, hogy lássuk, miért döntötte el, hogy addig amíg a mester él, nem lehet, lesz soha szabad. Az is igaz, hogy Fet valóban a hátán elvitte a storyt, szerethető karakter volt végig. A kis srác? hát abban mindenki egyetért, hogy a kis szemét aki nem volt képes felfogni, mi történt az anyjával és képes volt robbantani, tényleg nem érdemelt sok jót, talán a végére belátta, hogy így tényleg nem maradt senkije és tette talán az egyetlen helyes dolgot, amit tehetett. Felteszem egy kérdést, ezzel a storyval, mit lehetett volna kezdeni, többet kihozni? Esetleg mindenki feláldozta volna magát egy végső nagy BUM ban? vagy nem sikerül felrobbantani és a mester jót röhögött volna, miközben látjuk, ahogy átváltozik Fet és mindenki? ez se lett volna igazán jó vég. A könyv ezek szerint egy atombombát és a kapcsolatok gyengítését írta le, de egy egész könyv? kicsit valóban túl volt húzva a könyv jelentősége. A sorozatokba kell sajnos az üresjárás is, hisz akkor minden 1-2 évad lenne. Ezt valóban nem lehetett tovább mesélni.

winnie - 2017. 09. 21. 04:53

“A sorozatokba kell sajnos az üresjárás is, hisz akkor minden 1-2 évad lenne. Ezt valóban nem lehetett tovább mesélni.”

ez duplán kérdőjelet érdemel:) miért kéne bármiféle üresjárat bármibe? mi van azokkal a sorozatokkal, amikben sok év alatt semmi üresjárat sincs? egy író sem úgy ír, hogy “na, most teszek bele üresjáratot”. végig érdekeset akarnak, s hiába nyűgözi le őket egy-egy sztorielem vagy történetszál, ha a néző nem találja érdekesnek, akkor nyilván üresjáratnak fogja tekinteni azokat. de a cél attól még nem ez.

(mint ahogy a sorozatot is lehetne tovább mesélni, ha érdekesen szövik a sztorit, ha elodázzák a véget, nem véletlenül volt itt is további évad tervezve, de le kellett zárniuk, szóval nyilván innen már nem nagyon tudták volna folytatni.)

stewieo - 2017. 09. 21. 16:27

Nálam simán volt ez azért egy 5/10 legalább. Voltak bugyutaságok sajnos bőven, de valamiért mégis szerethető volt. Néha én is nehezen vettem rá magam egy-egy rész megnézésére, de miután elindítottam már simán beszippantott.

Sawyer - 2018. 07. 01. 18:46

Az első évad elég jól kezdett, aztán mint valami béna képregényadaptációként süllyedt volna évadról évadra.

Sokat nem akarok írni róla, a végére minden karakter idegesítő lett. Ugyanazt a párhuzamot véltem felfedezni, mint A rejtély befejezésénél: időugrás, apokalipszis, a főhősök bujkálva tervezgetnek egy végső leszámolást, időhúzás, és a vége hirtelen lezárva. Az öreg zsidót is feltűnően hanyagolták az utolsó évadban, a náci volt az egyetlen karakter, aki miatt még érdemes volt nézni.

1. évad – 7/10
2. évad – 6/10
3. évad – 5/10
4. évad – 4/10

Összességében nem fog hiányozni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz