login |

Doctor Foster: kezdett a 2. évad

2017. 09. 20. 14:50 - Írta: gromit

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(A sorozatról eddig még nem volt komolyabb írás a blogon, úgyhogy először pár szóban bemutatnám.)

A Doctor Foster nem egy orvosos vagy kórházas sorozat, hanem családi dráma, mely helyenként melodramatikus, máskor pedig thrillerbe hajlik. Kaphatott volna valami kifejezőbb címet is, de tény, hogy a sorozat középpontjában történetesen egy orvos áll, az ő szemszögéből követjük az eseményeket.

Dr Gemma Foster (Suranne Jones) élete rendezett. Egy háziorvosi rendelőben dolgozik, férje Simon (Bertie Carvel) sikeres ingatlanfejlesztő, van egy fiuk, és szép nagy házuk. Egy napon viszont Gemma gyanakodni kezd, hogy férje megcsalja, és nyomozásba fog. Sőt, valósággal kémkedni kezd férje után, és ezzel váratlan események sorát indítja el, önmagát pedig lefelé a lejtőn (és valamelyest egész környezetét is).

A Doctor Foster mindössze 5 részes első évadja nem egy könnyű darab. Én egy ponton nem is akartam folytatni, de egyszerűen vissza kellett térnem, érdekelt, hogy mégis mi lesz belőle. A rövid szezon egy több szempontból is ütős jelenetben csúcsosodott ki, de az évadzáró hozott még egy felejthetetlen (kínos) baráti vacsorát is.

Természetesen már maga az alaphelyzet óriási érzelmi válságot vetít elő. Eleinte megvan még az a bizonytalanság és az ebből adódó feszültség is, hogy nézőként még mi sem tudjuk, hogy a férj a hazug vagy a feleség paranoiás (esetleg mindkettő). Bármi is az igazság, egy dologhoz kétség se férhet: a házasságukra ez semmiképp sem lesz jó hatással.

Szinte fájt nézni, ahogy az egyre kétségbeesettebb Gemma rossz döntést rossz (de legalábbis kétes) döntésre halmoz, egyáltalán nem viselkedik racionálisan. Aki szerencsés, és nem találta még magát hasonló szituációban, annak talán nehezebb is együttérezni vele. Általában jellemző a sorozatra, hogy a karakterek valahogy nem túl szimpatikusak, ráadásul férjben és feleségben is van valamennyi pszichopata hajlam.

Nekem ugyan személy szerint nem kimondottan kedvencem (valahogy mindig az van előttem, hogy riadtan néz), Suranne Jones erre a szerepre tökéletes választás volt. Alakításával még egy BAFTA-díjat is kiérdemelt.

Röviden ennyi az alapkoncepció, a tovább mögött pedig lássuk, hogyan indult a 2. évad – spoileresen.

Az első évad óta eltelt két év. Gemmával sok minden nem történt, a válás óta újra nyugodtabb lett az élete, megvan még a kertvárosi ház, az orvosi praxis, csak a fia nőtt nagyobbra.

Simon, mint kiderül, a múlt évadzáró folyományaként priuszos lett, feleségül vette az akkori szeretőjét és Londonban telepedtek le. Most viszont új családjával visszatér a kisvárosba, hogy közelebb lehessen a fiához. Amolyan házavatóval összekötött pótlagzi jellegű partijára Gemma kivételével tulajdonképpen mindenki kap meghívót.

Nem kell különösebb jóstehetség hozzá, hogy Gemma lelki világa ki fog zökkenni, csupán az a kérdés, mennyire. Na, jó, ez se nagyon lehet kérdés: eléggé. Ebből a szempontból a 2. évad Gemmája ugyanott folytatja, mint az első: hirtelen jött kétségbeesés, irracionális lépések, kínos helyzetek. Annak ellenére, hogy hangoztatja, ő nem hajlandó részt venni ebben a játékban, Simon játékában, nagyon is aktív szereplő.

Gyakorlatilag pszichológiai hadviselést látunk volt házastársak között. Gemma szerzett pár részpontot, de Simon úgy tűnik, nagyban játszik. Én meg megint úgy vagyok vele, hogy nem nagyon akarom tovább nézni, de nagyon is érdekel, mi lesz itt még.

13 hozzászólás Ne habozz!

lappa - 2017. 09. 20. 16:35

a címe annyira jelentéktelen, hogy simán elmentem mellette, de amikor láttam, hogy a sorozatot és Suranne Jonest BAFTA-ra jelölték, adtam neki egy esélyt. aztán egészben lecsúszott az egész első évad. nagyon jó volt, az egyik nagy kedvencem tavalyről, alig várom, hogy ledaráljam ezt az etapot is. :)

vikkancs - 2017. 09. 20. 16:36

Nagyon szeretem. Az első évad is jó volt, de a második még egy szintet lépett szerintem.

Dawnie - 2017. 09. 20. 19:36

Köszi az ajánlást! Szeretem az ilyen jellegű sorozatokat, erről eddig még nem hallottam. Már csekkolom is. :)

Reeka - 2017. 09. 21. 08:23

Én se hallottam még róla, de a leírás alapján nagyon tetszetős, köszönöm az ajánlót, már töltöm is! :)

Mizchris - 2017. 09. 21. 20:22

Gemma visszatért :) Nagyon jól megfogalmaztad az egész sorozat lényegét, ugyanilyen érzések kavarogtak végig bennem, miközben néztem és az ominózus vacsora-jelenet a rémálmaimban is előjön. Gemma karaktere nagyon instabil és paranoiás, de mégis van benne egy nagy adag melegség, ami miatt az ember azt gondolja, na, azért megérdemelne egy kis nyugalmat végre ez a nő. Simon első évados csalása egyébként égbekiáltó nagy gazság, főleg, ahogy intézte a dolgait, de néha már-már megszántam csórikámat, amikor Gemma megmutatta, mire képes egy sértett asszony. Bertie Carvel egy extra pont a sorozat mellett amúgy<3 köszi az írást!:)

Viry80 - 2017. 09. 23. 12:02

A címe és a leirás miatt én is sokáig gondolkodtam rajta, hogy belekezdjek e az első évadba. Végül is Suranne Jones miatt döntöttem úgy, hogy adok ennek a sorozatnak egy esélyt. A Scott & Bailey után (amit imádtam) kiváncsi voltam rá, hogy egy teljesen más szerepkörben hogyan domborít. És nem bántam meg! A történet, a karakterek egytől egyig megkapó volt, az első rész után már csak úgy “daráltam” a többit, annyira kíváncsi voltam mi sül ki belőle. Most fogom elkezdeni a második évadot, nagyon érdekel, hogy mit tudnak még beletenni az alkotók, ebbe az egyébként az első évad után akár lezártnak is tekinthető sztoriba. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Mostanában egyébként kizárólagos angol/ír sorozatfogyasztó vagyok, valahogy nekem sokkal jobban tetszenek, mint az amerikaiak. Emberközelibbek, a karakterek hétköznapibbak, sokkal jobban bele tuja magát élni az ember a történetbe, mert életszerűbb mint az amerikai sorozatoknál.

vikkancs - 2017. 09. 23. 12:38

SPOILER Azért ez a harmadik rész ütött rendesen. Kíváncsi vagyok, honnan fog folytatódni a negyedik rész? Időugrással, vagy csak más helyszínen… és ezek után mit tudnak még kihozni a sorozatból?

vikkancs - 2017. 09. 23. 12:56

Viry80: angol sorozatokról hol találok kibeszélőt, ismertetőt?

winnie - 2017. 09. 23. 13:34

“angol sorozatokról hol találok kibeszélőt, ismertetőt?”

például itt

http://www.sorozatjunkie.hu/category/uk/ (minden poszt címe alatt ott vannak a címkék, amik segítenek eligazodni. ennél például ott az “anglia lecsap”, amire klikkelve csak az angol sorozatokról szóló előzetesek ás kritikák listázódnak ki. rengeteg kincs van köztük, ott a legfrissebben indult triumvirátus, a liar, a rellik és a tin star)

vagy keress rá azon vendégírók nevére, akik ilyesmiről írnak, pl. gromit, eloise vagy userguide

gromit - 2017. 10. 03. 22:46

a 3. rész vége tényleg simán lehetne zárás és hepiend. de persze megyünk tovább, hm.

Viry80 - 2017. 10. 20. 08:20

Köszönöm winnie, ezt én sem tudtam. :)) A weboldalon, ahol a sorozatokat nézem, a sorozatok kategorizálva vannak. Rámegyek, hogy “Angol” és ott a leírásokban megnézem melyik kedvemre való, illetve hogy feliratosak e, mert mostanában nekem az is számít, valahogy felirattal sokkal élvezhetőbb mint szinkronnal. :)) Aztán ha találok jókat, akkor átjövök ide a sorozatjunkie-ra és megnézem a bővebb leírásokat, véleményeket :))

Nikolka - 2017. 11. 29. 01:33

Ez volt a “legérdekesebb” sorozat, amit valaha láttam. Úgy néztem végig a 2 évadot, hogy ki nem állhattam a főszerepĺőket. 2 teljesen dilis ember.
De ennek ellenére, vagyis éppen ezért maga a sorozat szuper volt. Bár a 2. Évad 2.fele már felvett egy olyan irányt ami nekem nagyon sok volt.
A kisfiút nagyon sajnáltam.

reenata - 2018. 07. 19. 15:46

Omg, nincs is jobb sorozat egy angol drámánál. Még csak az első évadot néztem meg de jó kis érzelmi hullámvasút ez. Jól fel lett építve és az utolsó rész elég wtf. Suranne nagyot alakít. A második évad is ki lesz végezve egy nap alatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz