login |

South Park: kezdett a 21. évad – írta Sámán

2017. 09. 20. 20:10 - Írta: vendegblogger

35 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A South Park idén már a 21. szezonját kezdte. A jól sikerült 18. és 19. évad után, a tavalyi huszadik már egy könnyebben felejthető darab volt. Míg a kezdés, és az évad első fele viszonylag szórakoztató volt, addig az évad második felére, és végére, teljesen elfáradt, és ellaposodott a sorozat átívelő szála.

Az elmúlt években megszokhattuk az átívelős formátumot, a sorozat készítői idén elvileg újra visszatérnek az epizodikus felépítésű részekhez.

Meglátjuk, hogy ez megvalósul-e, mindenesetre az első rész is heti bontásra enged következtetni. Így látatlanban remélem is, hogy a 21×01-ből semmit se akarnak átmenteni a későbbiekre. Igen, ennyire volt számomra érdektelen ez a kezdés. Komolyan mondom, legutóbb ilyen semmitmondó részeket talán a 15-16. évad környékén láthattunk.

Az S17 végén már elkezdhettünk reménykedni, hogy a sorozat ismét rátalál régi önmagára, s ez a rákövetkező két szezonban meg is valósult, kaptunk egy megújuló South Parkot, ami láttán úgy gondolom, sokan fellélegezhettünk egy kicsit. Tavaly, mint írtam, ez a vonal megfeneklett, és a mostani első rész alapján rossz irányt is vettek, vagy legalábbis nem kászálódtak ki a kátyúból.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel, hogy lehessen valami kibeszélője a szezonnak.

Az idei évadnyitó középpontjában Cartman, és az Amazon ’Alexa’ nevű kütyüje állt. Egy másik szálon Randy, míg egy harmadikon South Park redneckjei kaptak jelentősebb szerepet.

Rendhagyó módon, krónikaszerűen inkább megpróbálom pontokba szedni, hogy mit is láthatunk a nyitányban – aki nem látta, szerintem ezzel be is lőheti, hogy mennyire volt ” jó” a kezdés. Arra viszont tényleg kíváncsi lennék, hogy aki látta, annak mi a véleménye? Biztos akad olyan, aki nálam pozitívabban élte meg a startot.

 • Cartman és a srácok Alexával szórakoznak, mindenféle vulgáris dolgot adatnak vele a bevásárló listához, és ezzel szórakoznak naphosszat.
 • Eközben Randy egy házfelújítós show műsorral foglalkozik.
 • A déli zászlós fickók elől ezúttal ’Alexa’ veszi el a munkát.
 • Ezért utcára vonulnak, nemtetszésüket kifejezni.
 • Amivel zavarják Randy-t a munkába, meg úgy egyébként se néz ki túl jól, hogy miközben ő egy ilyen show-t vezet, addig az utcán a redneckek hőbörögnek.
 • Közben Cartman szerelmi élete is kezd galyra menni.
 • Randy megegyezik a városi tahókkal, hogy felválthatják az Alexákat, így lesz nekik munkájuk.
 • Így ők fognak a házakban üldögélni a sámlin és írni a bevásárló-listát. Meg beállítják az ébresztőórát 7 órára, és így tovább, a többi bonyolult dologgal.
 • Cartmannek ez nyilván nem tetszik, de megtalálja a kidobott robotokat, amiket össze is gyűjt, majd a szobájában folytatja a szőrös herezacskók hozzáadását a bevásárló-listához.
 • A fő redneck vezér ráébred, hogy milyen szar is ez a munka.
 • Randy rájön, hogy a fő frusztrációt a fickó házában kell keresni, ezért felújítja azt.
 • Öröm, és boldogság mindenkinél.
 • Csapó, stáblista, vége.

Kösz szépen!

Mivel a South Park esetében sosem tudjuk, hogy mi lesz a következő részekben (a készítők sem nagyon tudják, hisz csak az utolsó pillanatban kezdenek neki az írásnak és készítésnek), ezért csak remélni tudom, hogy ennél jobb jöhet a későbbiekben. Számomra tényleg hatalmas csalódás volt ez az évadnyitó.

35 hozzászólás Ne habozz!

Adam9456 - 2017. 09. 20. 20:37

Én nagy fan vagyok, ez a rész viszont tényleg teljesen érdektelen és olyan semmilyen volt. Emellett egyáltalán nem volt vicces sem, talán egyedül Cartmanen és az Alexás dolgon mosolyodtam el de amúgy nem. A redneckes témából többet is ki lehetett volna hozni. Ennél csak jobb lehet a többi rész. Az eheti jobbnak tűnik a rövid előzetesből, Craig és Tweek rész lesz Észak-Koreával, fidget spinnerrel.

goodjohnwin - 2017. 09. 20. 20:50

Én is rajongó vagyok, általában sportból nem szoktam egyetérteni a “kritikákkal”, de ez az évadnyitás tényleg a tizenkorai évadok útkeresését idézi meg, amikor filmes és tévés formátumokat parodizáltak.
Ez a vonal (Randy) és a fehér prolik balhézása elég felesleges volt.
Cartman és a gépek viszont viccesek voltak szerintem, ez aktuális és a régi szép időket idézi.
Csalódás nem volt, csak elfogadás, hogy a srácok megint túl sokat szívtak és keveset gondolkoztak (vagy fordítva…).

the_daver - 2017. 09. 20. 22:47

Imádom a sorozatot, de ez kritikán aluli volt, külön jár a dorgálás Heidis szál, ami iszonyat gáz volt már az előző évadban is.

Remélem az új SP játékba több munkát raknak a srácok.

Sawyer - 2017. 09. 20. 22:53

Majd megnézem, de a South Park kábé Séf bácsi halálával lett számomra halott, onnantól teljesen egy sablonra épít, az átívelő szálas évadok pedig kritikán aluliak, ahogy már a poénok is. Hol vannak már a fogtündéres, ufós, stb részek?

deku82 - 2017. 09. 20. 23:21

Ez vitán felül pocsék volt, és kb. hasonlóan gondolkodunk az elmúlt 4 szezonról is. Lapozzunk. :)

CyClotroniC - 2017. 09. 21. 00:01

Én se voltam oda meg vissza a résztől, de azért tegyük hozzá, hogy volt itt bőven aktuálpolitikai réteg is, a tikifáklyás vonulókkal, meg a rájuk kivetített házátalakítós metaforával, amikor azt boncolgatták, hogy azért nem képesek nyitottabbak lenni a világra, mert akkor bizony ki kéne kapni létezésük alappilléreit, amire több évtizednyi élettapasztalat épült.

Mióta átívelős a sorozat, én is kevesebbet röhögök rajta, de azért az is tény, hogy azóta sokkal erősebb aktuálpolitikában és társadalmi dolgokban, ahogy ebben a részben is grammra ki volt számolva minden és tényleg minden aktuális események vetülete volt inkább. Az más kérdés, hogy ezért olyan áldozatokat kellett hozniuk, hogy már rég tök másról szól az egész, mint a 4 srác kalandjairól.

baggio - 2017. 09. 21. 06:45

Plusz az USA-ban az ilyen házfelújításokról szóló műsorok most tényleg nagyon mennek (az erre specializálódott HGTV nevű csatornának óriási rajongótábora van pl.), aki ezzel jobban képben van, annak szerintem nagyobbat ütött a falkiütős poén. Nálam az önmagában emlékezetessé tette a részt :)

JKJ - 2017. 09. 21. 07:01

CyClotroniC!

Ilyenkor gondolkozom el rajta, hogy mennyien nézik, de nem igazán értik angol nyelven a sorozatokat. Arról nem is beszélve, hogy értelemszerűen nincsenek képben az aktuális belpolitikai és társadalmi problémákkal sem.

Szóval ez a rész szinte csak Amerikaiként értékelhető igazán. Nekem tetszett :-)

winnie - 2017. 09. 21. 08:32

jkj: gőgös elitizmus rulez?:) azért ne süllyedjünk már le az age old “azért nem tetszett, mert nem értetted”-szintre. arról nem is beszélve, hogy ha valahol, hát épp az SP-nél volt már olyan többször, hogy a nézőnek azért tetszett egy rész, mert “nem értette”, vagyis félreértette. a vélemény előjele nem ettől függ.

azt pedig végképp abszurd hinni, hogy valamit csak nemzetiségtől függően lehet értékelni. te értékelted. mások is értékelték volna, ha tetszett volna nekik. illetve értékelték is, csak negatívan. nyilván segít, ha az ember rendelkezik plusz információkkal, ha tudja, hogy mi mire vonatkozik, de attól még nem lesz automatikusan jó egy epizód, ha utal erre-arra, és az ember fogja az utalásokat.

Martialis - 2017. 09. 21. 09:09

Maga az első rész nekem sem volt túl tartalmas, vagy szórakoztató, de bevallom, azon szakadtam, amikor az egyik redneck a zászlóját lengetve hűtötte le a társa levesét. :D

Csigusz - 2017. 09. 21. 09:17

@Martialis: +1
az szenzációs volt :D de az a poén is nagyon tetszett, hogy Randy minden egyes házban csak egybenyitja a nappalit a konyhával – és a nyakamat rá, hogy tuti van egy valódi amcsi műsör, ahol tényleg ez mehet.
Sosem várok sokat az SP-től, így nekem elment.

(Najó, az új játékot azt nagyon várom, mert az előző is nagyon jó volt!)

the_daver - 2017. 09. 21. 11:42

Értettem minden vetületét a résznek, minden áthallást, minden utalást. De ettől még nem lesz vicces semmi. Jó ez az aktuálpolitikai áthallás de néha el kéne ezt engedni, mert roppant fárasztó és erőltetett. Az egész SP azért vette fel ezt a vonalat, mert a készítőknek már elfogytak az ötleteik, pedig egy kis fantáziával hihetetlen sokáig fenn lehet tartani az érdeklődést (lásd Rick and Morty, ahol egy részben több jó ötlet van mint egy évadni SP-ban).

Addam - 2017. 09. 21. 12:08

Felvezető résznek elment. Az vajon véletlen, hogy Randy lelkes és pörög mint a gép, Sharon meg olyan mintha rohadtul nem akarná az egészet?

Adam9456 - 2017. 09. 21. 13:29

21×02
Na ez az! Az egyik legjobb rész volt az elmúlt évekbből!
Sokkal jobb és viccessebb volt mint a premier. Tweek kiakadása, a kis “dala” az elején, Garrison elnök tweetjei, az Észak-koreai híradások, Cartman rappelése. Plusz a dal a végén is.
A végén zseniális volt ahogy bevágták egy pillanatra Hillary-t ahogy mondta: I’ll take the pledge! Erre mindenki: NO ONE CARES! :D

Adam9456 - 2017. 09. 21. 13:30

*viccesebb

danger - 2017. 09. 21. 15:59

Nekem tetszett es tenyleg nem art kepben lenni az USA aktual hireivel.

JKJ - 2017. 09. 23. 18:21

Winnie. Tudom, hogy téged zavar ez a magyarázat, de én évekig éltem az államokban és ma is napi szinten követem az eseményeket. Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy ég és föld a magyar (még esetleg angolul sem értő) és a nagyjából képpben lévő néző között.

winnie - 2017. 09. 24. 08:02

jkj: engem nem zavar, mert rám igaz is lehetne akár, és mert sem amerika, sem a sorozat nem izgat – egyiket nem követem, a másikat kaszáltam a 2-3. évadban. de akkor leírom bővebben, hogy csak azt tartom gáznak, amikor valaki a felsőbbrendűségét villogtatja olyan körökben, amiket nem ismer, csak azért, mert vele nem egyező véleményeket lát. én azt elfogadom, hogy a többségnél többre tartod magad, lehet, hogy több is vagy, a gond itt a feltétlen reflex. hogy ha látsz valamit, amit nem értesz, vagy nem értesz vele egyet, akkor arról mindig ugyanaz jut eszedbe, mert nincs kedved másra gondolni, mert ezt érzed önigazolásnak. ez a “ha valakinek nem tetszik, akkor az csak és kizárólag tájékozatlan lehet, semmi más nem jöhet szóba, mert nincs más megoldás, mert aki olyan, mint én, annak tetszenie kell, mert olyan nincs, hogy aki legalább ennyit tud, az ezt ne tudja értékelni, mert csakis a tudásmennyiség függvénye a tetszési fok”.

wtf. nem láttam a kérdőívet, amivel leszondáztad a többieket:) nem kerested a magyarázatot, nem kérdeztél rá, nem kételkedtél mások ítéletében, hanem rögtön általánosítottál és ítéletet mondtál, mert ez a könnyebb út. ez a reflex. és szerintem ez a gond. (nyilván nem kell olyan maflának lenni, mint én, de engem ilyenkor mindig érdekelnek a miértek és hogyanok.)

oké, visszavonom, az azért tényleg zavarni szokott amikor valakin szemfedő van. amikor nem megérteni akarja a másik véleményét (aki lehet, hogy épp olyan “tájékozott” vagy akár jobban.) nyilván van olyan sp-néző, akinek gőze sincs mindenről, a többség ilyen, de pont azt a reakciót szállítottad, amit te is megkapnál, ha véletlenül azt merészelnéd írni az egyik részre, hogy nem jött be (vagy bármelyik amerikával foglalkozó műsorra, ami elő is fordult sokszor). mert ugyan mit tudnál reagálnál arra, ha valami fentről leszólna téged, hogy “nem érted”? online nem tudod bizonygatni, hogy nem a megértéssel van gond, hanem van a tetszésnek és nemtetszésnek sokkal kézzelfoghatóbb ismérve is.

winnie - 2017. 09. 24. 08:28

érted. ha csak rólam lenne szó, akkor elfogadnám, hogy azért nem jött be, mert hülye vagyok hozzá (bár megismétlem, egy részt sosem a kacsintások és az áthallások tesznek jóvá, azok csak a zsenialitáshoz vezető pluszt adjál) – de a többiek esetében ez csak vagdalkozás.

(és ugyebár a magas lovas attitűd mindig elfeledi azokat a tömegeket, akik hülyék hozzá, és imádni fogják ezt a részt és a soron következőket is, ami nagyon jól jelzi azt, hogy marhára nem kell semmilyen tájékozottság ahhoz, hogy valaki szeresse a sorozatot. csak éppen máshogy fogja szeretni, más miatt. csakhogy egy “marha jó volt ez a rész” kommentből nem fogsz rájönni, hogy melyik aspektusáért volt oda.)

Adam9456 - 2017. 09. 28. 22:01

21×03
Ez egy nagyon vicces rész volt és voltak benne aktuálpolitikai utalások. Randy mint SJW Társadalmi Igazságosság harcosa, ledöntötte a Kolumbusz szobrot és mindenki csak nézett. A legjobb az volt ahogy felhívta a Columbusban élő embert és lerasszistázta, meg hogy merészel egy etnikai tisztogatóról elnevezett városban élni! A DNS vizsgálat dolog az indiánnal is nagy volt.
A gyerekek is együtt végre a sztori részesei voltak ahogy a Kolumbusz napot akarták hogy ne töröljék el, és maradjon iskolai szünet. Azok az állatos maszkok :D
Az indiánon szakadtam, ahogy beleszeretett Randybe :D Aztán ahogy Randy megrugdosta Kolumbusznak öltözve :D

WillTraveler - 2017. 09. 28. 22:26

+1, hogy a 21×03 zseniális volt! Konkrétan sírva röhögős, kötelező rész! A harmadik rész – pocsék premier és a nem kevésbé rosszul második rész után – a legzseniálisabb SP részeket idézi

Dave - 2017. 10. 13. 09:52

Tetszett a 4.rész. NAgyon aktuál volt. :)
Bár nem értem, hogy Zuckerberg miért ilyen cb hanggal beszélt. A szinkronja azért csúszott direkt, mintha a régi kung fu filmek szinkronját idézné?

Néma Harcsa - 2017. 10. 17. 21:30

A 4. iszonyat jó volt, ha az SP színház lenne, járna a vastaps. Szerintem az első igazán ütős epizód ebben az évadban. (És sjunkie szempontból is eléggé aktuális.)

WillTraveler - 2017. 10. 19. 10:12

Zseniális 3. és 4. rész után az 5. rész megint pocsék volt. Ennyire hullámzó évadot.. :/

Mate815 - 2017. 10. 27. 10:01

Hibátlan az évad eddig!

Thrasher - 2017. 10. 27. 11:16

Könnyen jöhetnek nekik a sztorik, minden héten produkál az amerikai közélet egy új, olyan témát, aminek a megvitatása szinte kizárólag irracionális szélsőségek hajtogatásából áll.

humorpalanta - 2017. 11. 03. 23:53

Akarsz látni valódi hatalmat? :D

Zoli221 - 2017. 11. 17. 19:49

Nem értettem ezt a hatodik részt-Cartman most szerelmes vagy sem? Vagy csak nekem nem logikus hogy egyszer kigúnyolja Heidit, egyszer meg sír utána?

Gábor - 2017. 11. 28. 12:15

Zoli221: Logika? Cartman nem normális, pszichopata, és ezt viszi bele a kapcsolatába. Az az érdekes, hogy ezek szerint Heidi sem teljesen komplett :D Egymásra találtak :D

Dave - 2017. 12. 01. 14:48

Jaj egyem meg mackey szerelmes fejét :)

pilldreamer - 2017. 12. 03. 01:07

na viszont ezzel a 9. epizóddal szerintem megkapta a sorozat hosszú idők óta az egyik legzseniálisabb részét.

Sawyer - 2017. 12. 07. 20:51

Séf bácsi halála óta kezdett lejteni a minőség, az utóbbi évadok kritikán aluliak voltak. Kifogytak a poénokból, a trágárság meg már olyan trágárság, amivel kompenzálni akarnak, és szerintem öncélú. Az sem tetszik, hogy Randy lett évadok óta a kötelező marha minden részben, és hogy mindegyik rész egy adott sablonra épül. Még csak el sem mosolyodtam ezen a kezdésen, pedig régen a két kezem összeraktam, mikor nem volt net, hogy megszerezzem az első 7 évad 2 cd-s (!!) válogatását.

Mate815 - 2017. 12. 08. 11:16

Zseniális volt a záró rész! Az egész évad óriási volt, végig röhögtem! Jöhet a 22.

humorpalanta - 2017. 12. 11. 11:35

Az évad második fele brutál volt! :D
Millenials Against Canada!
Hát ez valami orbitálisan nagy poén XD

Sawyer - 2018. 01. 18. 19:40

Most fejeztem be a 10. rész, az évad első felében volt 1-2 jó rész, de összességében nagy tárgya…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz