login |

Pilot: Philip K. Dick’s Electric Dreams

2017. 09. 22. 22:00 - Írta: human

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika, pilot-mustra,

P.K. Dick újra megérkezett a tévébe egy antológia formájában, méghozzá az angol Channel 4-ra, talán azért, hogy pótolja az onnan Netflixre vándorolt Black Mirrort. Kár, hogy ez első nekifutásra nem sikerül neki. Mondjuk erről nem az író tehet, hanem azok, akik az itthon eddig még kiadatlan Hood Maker című történetet adaptálták.

A legfőbb probléma az, hogy egyszerűen nem modern dologról szól, vagyis nem úgy, hogy jobban üssön. Miközben mi arról olvashatunk, hogy az MI lassan egy kép alapján megtippeli, ki meleg, addig a Hood Maker leragad ott, hogy a kormány figyel minket. Ez nyilván Dick egyik kedvenc témája volt, csak valahogy modernebbre kellett volna szabni.

A történet röviden annyi, hogy a normális emberek, és a gondolatolvasók között erősödik az ellentét, amit próbál kontrollálni az “ügynökség” azzal, hogy gondolatolvasót alkalmaz. A kibontásért talán érdemes megnézni a részt, bár szerintem legfeljebb közepes aggatható rá.

Pedig a színészekkel nincs gond, és a jövőbeli helyszín is Screamers-szintű kidolgozással bír technikailag: kicsit olcsó, de azért nem túlzottan. Tipikusan olyan város, legalábbis a díszletek alapján, amiben semmi kedvünk nem lenne élni. A gond az, hogy a történet valahogy… kevés, lebeg a semmiben, nincs jól vezetve még annak ellenére sem, hogy csak 50 percnyire kellett kihúzni a novellát.

Persze simán lehet, és érdemes is tovább nézni a sorozatot, hiszen epizodikus antológia, így a következő rész egy másik novellát hoz majd el nekünk, konkrétan az Impossible Planet-et (A seholsincs bolygó). Így nem tudom azt mondani, hogy tuti, nem folytatom, de azért nekem furcsa, hogy pont ezt választották a legelsőnek.

Tipikus 6/10 amúgy ez az első rész, olyan, aminél egy kísérletező, de bénább sorozatot is érdemesebb nézni. Szóval ez azért elég nagy csalódás a producereket, valamint P.K. Dick munkásságát nézve.

(A sorozat 6+4 részes első szezonja a következő sztorikat dolgozza fel: 1×01 – The Hood Maker, 1×02 – A seholsincs bolygó (Impossible Planet), 1×03 – Az ingázó (The Commuter), 1×04 – Real Life, 1×05 – Crazy Diamond, 1×06 – Human Is, 1×07 – Kill All Others, 1×08 – Közterm (Autofac), 1×09 – Safe and Sound, és 1×10 – Father Thing)

27 hozzászólás Ne habozz!

Annatar - 2017. 09. 22. 22:21

Nekem tetszett, kellően nyomasztó volt a hangulata, engem az ósdisága sem zavart. Lehetett volna modernizálni, de az akkor egy más történet lett volna. Szerintem úgy lehet felfogni, mint egy alternatív történelmi filmet, és nem jövőbe helyezettet.

cherockee - 2017. 09. 22. 22:50

Nem csak a kormányról szól, az csak az egyik fele. A másik fele, és szerintem a fontosabb, főleg a végén, hogy van-e bizalom úgy, hogy ha nem ismered a másik tényleges gondolatait, nem csak azt amit mond, és ha nincs bizalom, akkor elkerülhető-e az erőszakos reakció, önvédelemből, végtelen félelemből (lásd még a nyomorult életkörülmények közé taszított, szenvedéssel teli életet élő gondolatolvasók, akik még le is vannak nézve, amikor sok tekintetben többre képesek). A végén ez volt a lényeg a főhős hazugsága miatt, hogy a csaj megbízik-e benne most, hogy látta mi volt, és ahogy a srác mondta, úgy, hogy nem tudja a valós érzelmeit leolvasni, csak a gondolatait. Én most akarom újranézni, mert a kivitelezés szerintem is nem annyira lett telitalálat (valami hiányzott, pontosabban nem tudom, szerintem a város jó, a színészek nagyon jók), de a történet, és szerintem az események a végén elgondolkodtatóak. Nekem egy közepesnél jobb Black Mirror-ral felért.

Claire8310 - 2017. 09. 22. 23:13

Nekem is bejött, még a nyomasztó képi világa is. Meg ahogy a telepaták működtek, több okból is tényleg félelmetes (az agy fölötti uralom átvétel miatt is, meg az hogy mennyire bennük ragadnak az emlékek. Egyik sem volt kellemes gondolat)
Megpróbálok nem Black Mirror pótlékot keresni benne.
Holliday Graingert meg eltartott egy darabig amíg felismertem, pedig hetente látom a Strikeban, itt is nagyon játszott. Nekem a vége is ütött, bár valahol éreztem, de közelik a két tényleg nagyot játszó színész szeméről igen csak eladta.
Szóval ez alapján nálam menni fog hetibe.

clegane - 2017. 09. 22. 23:47

nekem is nagyon tetszett. csatlakozom ahhoz, hogy sokkal több volt benne egy “megfigyel a kormány” sztorinál.
pont ezért is tetszett jobban egy Black Mirror epizódnál, mert amíg az leragad a topikja sulykolásánál, ez szépen a karakterekre koncentrált inkább, és meglepően úgy alakult, hogy nem a szituáció volt benne a legfontosabb, hanem a szereplők.
az külön tetszett, hogy nem “modernkedték” el a dolgot (mondtam már hogy nem birom a Black Mirrort?), hanem megvolt neki az “így képzelte el PKD az 50es években a jövőt”, “ósdi” hangulata, és ezt nem is akarták updateelni.

Enzo - 2017. 09. 23. 00:04

Hát, így hogy nem döntően pozitív a verdikt, lehet hogy még halogatom az elkezdését (amúgy is jön a dömping és kevés az időm)…viszont ugyanakkor mivel antológia, remélem ír valaki a következő rész(ek)ről is, mert elvileg simán hozhat egy 8-9-10/10-et is a következő hetekben, nem?

Annatar - 2017. 09. 23. 01:20

Enzo, szerintem nézd meg és döntsd el magad. Többünknek is jobban tetszett, mint humannek ;)

cherockee - 2017. 09. 23. 01:29

@Enzo:

Szerintem ez most valami, ami human-nek nem tetszett, de sokaknak igen, és ezért javaslom próbáld meg. Nekem mindenképp meglepetés volt, hogy utána több ideig velem volt a hatása, gondolkodtam rajta, ez szerintem az, ami elvárható egy Philip K. Dick feldolgozástól.

Lordviktor - 2017. 09. 23. 10:47

Az eddigi legrosszabb Black Mirror rész volt. A jövő heti kap még egy esély de ha az sem üti a közepest akkor ez hamar kasza lesz.

human - 2017. 09. 23. 11:24

mindenképp érdemes esélyt adni neki, hiszen antológia, de azért a többünknek sem egy tömeget jelöl egyelőre.

winnie - 2017. 09. 23. 12:04

meg azért is írtam oda, melyik rész, mely sztori lesz. plusz ugye mondnek más a készítője, némelyikben egész király színészek kerültek.

Mardred - 2017. 09. 23. 13:12

Nekem is bejött és igazából a “kormány figyel” dolgon teljesen átsiklottam, láttam persze, de nem az volt szerintem sem a fő mondanivaló.

cherockee - 2017. 09. 23. 14:52

human, tényleg ne vedd rossz néven, nem bizonygatni akartam, csak máshol sem rossz kritikákat láttam. szerintem van ez a műfaj annyira szubjektív, hogy ne legyen semmi 100%-os, ez van. esetleg azt érdemes megnézned, hogy más szemmel nézve a történetre mennyire változik a véleményed, munka közben néztem, és gyakorlatilag a rész vége után gondoltam vissza rá, az utolsó mondatok hatására (szó szerint, asszem az utolsó 3 mondat).

(megjegyzem nekem a blade runner, ha már dick, ha már a 2029 most jön, na az nem ütött anno, elismertem a munkadarabot, majd néztem magam elé, hogy ennyi? most akarom újranézni a 2. rész előtt, mert szinte biztos, hogy én mentem el valami mellett, de lehet csak másban láttam már amit mások a blade runner-ben először)

Jack Bauer - 2017. 09. 23. 18:26

Én sem ájultam el a kezdéstől de nem rossz, 7/10.

A Mute (2017)-re leszek majd még kiváncsi idén.

human - 2017. 09. 24. 00:25

cherockee: valahol jogos amit írsz, legalábbis ez lehetett a gondolat mögötte, viszont az egész szerelmi szál nagyon alul volt írva, mintha utólag tették volna bele. btw: nyilván munka mellett háttértévéként simán működik egy 6/10 (nekem az országos sitcomok jobban pl. főzésnél), a kritika nem ilyen helyzetben értékeli a sorozatot :)

AlfStokes - 2017. 09. 26. 07:57

Tegnap este ota probalok ertelmet keresni a masodik resz, az eredetitol novellatol teljesen kulonbozo lezarasan. Ott volt nemi csattano, itt meg csak egy teljesen ertelmetlen szerelmi szal. Segitsetek legyszi.

wondorog - 2017. 09. 27. 15:26

Nekem az jött le, hogy a robot eltérítette a hajót, és nem a Földre szálltak le, hanem valami másik halott bolygóra (nem is a Naprendszerben, a roboton kívül senki sem erősítette meg, a Vénusz, Szaturnusz és Mars megváltozását), és az utolsó képkockák oxigénhiány okozta hallucináció volt, mielőtt meghaltak volna. A robot céljait viszont én sem értem.

energy - 2017. 10. 05. 23:34

lapos gyenge az első 2 a többi már nem érdekel

Bdave - 2017. 10. 06. 08:02

Első két rész elmegy kategória. Harmadikat hétvégén tervezem megnézni. Eddig úgy érzem nem PKD legjobb novellát sikerült kiválasztani, pedig vannak neki igazán ütősei.

clegane - 2017. 10. 09. 08:18

nekem nagyon tetszett az első 3 rész (a 4.et még nem láttam). igazából az benne a furcsa, hogy PKD novellái amúgy inkább az agynak szólnak, fura de érdekes sztorival, csattanóval. a sorozat epizódjai meg fogták ezeket és raktak bele egy nagy rakás lelket, szívet, amitől olyan, mintha nem is PKD, hanem Ray Bradbury novellák lennének.
szerintem ez egy nagy bravúr, és örülök neki.

clegane - 2017. 10. 10. 16:38

ok a 4. rész nagyon bénácska volt, kár Buscemiért.

galocza - 2017. 10. 15. 23:10

2 epizód után eléggé el vagyok bűvölve.

galocza - 2017. 10. 15. 23:11

(de én perverz vagyok, megnézem a blade runnert úgy, hogy senki nem tart puskát a fejemhez.)

Irgum76 - 2017. 11. 20. 21:44

valaki röviden elmesélné miről szólt a 4. rész?
mert nekem lövésem sincs pedig jó pár művész filmet is láttam
gondoltam talán a zene adja meg a kulcsot a megértéséhez de az is kb annyira zavaros mint az epizód
szóval nem lettem okosabb
itt a szám:
https://www.youtube.com/watch?v=qzFdnkGNgwE

G. - 2018. 01. 13. 18:34

Megnéztem a 10 részt, és tényleg nagyon hullámzó a minőség.
Az évad fele kapcsiból szemétre való, de vannak érdekes részek is: Az Autofac-ban remek a csavar, viszonylag jól is néz ki és értelmes sztorija van, a Human Is vége is jó (mondjuk ezért végig kell szenvednünk magunkat 40 pernyi unalmon) és a Real Life is nyitva hagy kapukat.
A baj az, hogy ennek kellene vigasztalnia 7 résznyi irgalmatlanul szar CGI-ért, közepes vagy az alatti és tökre lezáratlan történetért.
Kaptunk egy új Black Mirrort? Nem.
Megnézem a 2. évadot? Talán igen, de a gyengébb epizódokat erősen pörgetve.
Verdikt: Néha elismerő hümmögés, többnyire meh. IMDb segít az epizódválasztásban, a fent felsorolt részeket ajánlom nézésre, az antológia jelleg miatt tökre működik a csemegézés!
G.

baggio - 2018. 01. 28. 15:58

Borzasztó kár, hogy a legjobb részeket januárra időzítették az októberi első hatos helyett, így sokan a kezdeti csalódás után pont ezekről maradnak le… Pedig az újak szerintem mind jobbak pl. a Black Mirror legutóbbi évadának bármelyik epizódjánál (mondjuk a metalhead esetében ez nem volt nehéz)

Enzo - 2019. 05. 06. 01:26

Féltávnál vagyok, egy mondatos értékelések:

1×01 The Hood Maker – tetszett, néztem volna ezt a világot még tovább is.
1×02 Impossible Planet – hú, sokféle érzést kiváltott belőlem a rész, de kicsit furán és hirtelen lett lezárva.
1×03 The Commuter – nagyon bejött az alapötlete, Macon Heights-t meg is jegyeztem, de ha jól emlékszem, ennek se ltt normálisan vége.
1×04 Crazy Diamond – talán a leggyengébb rész eddig, nem sok minden maradt meg belőle, nagyrészt csak a szirtről lecsúszó házak meg a creepy disznóemberek.
1×05 Real Life – na végre egy rendesen elmesélt és már-már korrektül lezárt sztori, csavarral és elgondolkodtatással, így kell ezt!

Enzo - 2020. 04. 26. 17:14

Megnéztem a második felét is, úgyhogy folytatva az egy mondatos értékeléseket:

1×06 Human Is – érdekes kérdést boncolgat a rész, komplett kis ügyes történet
1×07 Kill All Others – abszolút központi eleme a paranoia, elég nyomasztó, de nem lóg ki egyik irányba se
1×08 Autofac – szép kerek sztori két nagy csavarral, talán az évad legjobbja (+némi Westworld utánérzés)
1×09 Safe and Sound – a túldigitalizált iskolai világ érdekes, csinos a főszereplő lány, de valahogy az összhatás mégis olyan felemás
1×10 The Father Thing – kicsit sok lett az apa-fia expozíció az elején, ezért a befejezés részben elnagyolt, részben cliffhanger-es lett kicsit

Szóval ha top 3-at kéne választani, akkor meglepően egybevág az IMDb rating, @G. fenti kommentje, és a saját jelöltjeim is:
1×08 Autofac
1×05 Real Life
1×06 Human Is

Utána következő polcra kerülne az 1×01 The Hood Maker, 1×03 The Commuter, 1×09 Safe and Sound trió, aztán egyszer nézősnek jó az 1×07 & 1×10, túl befejezetlen az 1×02 és a leggyengébb (IMDb szerint is) az 1×04.

Összességében nem bántam meg, hogy belekezdtem, sőt maradnék a 2.évadra is, ha lenne, egyrészt a megszokottól eltérő élmény volt antológiát nézni, másrészt sok érdekfeszítő világot (/disztópiát) varázsoltak elénk a készítők.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz