login |

Neo Yokio: az 1. évad

2017. 09. 22. 19:35 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: animáció, anime, kritika,

Mikor kezdődött? Hát reggel 9-kor, mivel a Netflix kidobta mind a 6 részt a platformjára. Én meg kicsit fejet vakargatva ülök a WordPress előtt, hogy mit is írjak erről a sorozatról. Sőt, arról, hogy miért jutottam el egyáltalán a végéig?

A Neo Yokio története gyorsan összefoglalható: a főhős démonvadász gyászolja a kapcsolatát. Mindezt Neo Yokióban, egy jövőbeli amerikai városban, ahol mi többnyire az ott élő 1% életébe nyerhetünk betekintést, azokéba, akik lenézik a démonvadászokat, mivel ők csak a munkájuk miatt gazdagok, nincs a vérükben a státusz – ismerős társadalmi felállás.

De igazából a sorozatnak nem is a története a lényeg. Mármint komolyan nem. Bár ránézésre akartak belepréselni valami átívelő szálat, de mégsem ez viszi előre. És még az ötleteket sem hozhatom fel, mivel baromira nincs tele érdekességekkel a sorozat. És mégis… érdekes nézni. Tudom, ellentmondásnak hangzik.

Kezdjük ott, hogy már a casting is meglepőnek tűnik, mivel egy Jude Law és egy Susan Sarandon mellékszereplő társaságában a főszerep Jaden Smith-nek jutott. Na most, a készítő nem mondja ki, hogy 100%-ig szatirikus a Neo Yokio, de ilyen szereposztás mellett nem tudok másképp tekinteni rá. A karakter olyan egysorosokat szór, mint Jaden a Twitterjén nemrég.

Win, Lose, We’ll all be equal in the grave.

Avagy a sorozat igazi mozgatórugója az, ahogy a teljesen felszínes kisgyerek, aki azt hiszi, hogy mély, szépen lassan ráébred, hogy a világ nem ilyen egyszerű, és a 6. részre, a finálé végére konkrétan jelentős karakterfejlődésen megy át. És ez nem vicc.

Mondjuk az odavezető út egy kicsit olyan, mintha valaki Bret Easton Ellis olvasása után nekiült volna valami fanfictionnek, csak tett bele démonokat, és valahogy elkezd az egész működni a végére. Például én már az 1×04-en is nagyokat vigyorogtam, mégsem tudom azt mondani, hogy érdemes odáig kitartani, ha a premier nem jött be.

Konkrétan az a legnagyobb gondom, hogy hiába láthatunk bele gondolatokat a sorozatba, ha a tinis márkanév-pufogtatás és mélyítés mellett sajnos a készítőnek sokszor olyat is sikerül összehozni, amikor a karakter egy huszárvágással kimondja a semmibe az érzéseit, ahelyett, hogy… érzékeltetnék azokat? Ez még a végén is idegesített.

Pontozni nem is nagyon tudom, és igazából az sem lep meg, hogy eredetileg nem is a Netflixre készült a Neo Yokio, viszont japán-amerikai koprodukció, tényleges animés szakemberek is dolgoztak rajta, és valamilyen módon lekötött a felszínességével és a fahangú Jaden Smith-szel.

6 hozzászólás Ne habozz!

denee - 2017. 09. 22. 21:54

a mai animéktől nemigen lehet elvárni, hogy túllépjenek a fan service en.

human - 2017. 09. 22. 22:05

nem tudom hol írtam, hogy fanservice. Szerinted ez miért az?

denee - 2017. 09. 22. 22:26

human: nem láttam, csak abból következtettem, hogy “nincs átívelő szál”, “felszínesség”. tehát ha nem is a tipikus fan service, de értelme biztos nincs, lehet, hogy elnézhető, de nem veszít semmit az ember ha kihagyja, és sajnos ez jellemző a mai animék 99%-kára.

farkas - 2017. 09. 22. 22:27

Nagyon jót szórakoztam rajta, többször hangosan fel is nevettem az abszurditásán. Nekem abszolút anime karikatúra hatását keltette, és ezt tette nagyon értelmesen. Az abszurd világ, a karakterek és egy-egy anime sorozatban teljesen elfogadható jelenetre Lexy reakciója fergeteges. (Lexy az egyik mellék karakter aki gettó stílusban reagálja le a minden másik karakter számára elfogadható eseményt)

Biztos hogy nem való mindenkinek, de én még simán letolnék belőle pár évadot.

monya - 2017. 09. 22. 22:46

Trailer alapján nem vártam, de végül nagyon bejött! Dara után olvastam a posztot, nekem is abszolút Bret Easton Ellis ugrott be, parodizálva, démonűzősítve:) egy másodpercét nem lehet komolyan venni, szerintem a zenehasználat (amit imádtam), a felszínesség, az erőltetetten kimondott érzelmek, a full retardba tolt termékelhelyezés mind az idézőjelet támogatták

István - 2017. 09. 23. 15:06

Ma néztem végig, de azt kell mondjam kurva szar. Inkonzisztens, semmilyen az egész, a szinkron elviselhetetlen. Volt pár fekete foltja a Netflixnek idén, de ez eddig a valaha volt legrosszabb műsoruk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz