login |

Salvation: vége az 1. évadnak

2017. 09. 22. 15:03 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Oh my god, we are the bad guys.

Az évadzárós kritikáknak mindig úgy állok neki, hogy megpróbálom rövidre fogni a mondandómat, aztán folyton azon kapom magam, hogy csapongani kezdek és elszalad velem a ló. Lehet, hogy most is ez lesz, pedig semmi értelme nem lenne, mert a Salvation-ön nincs mit túlmagyarázni. Egy semmi extra, de elnézegethető nyári thrillersorozatról van szó, amiben a meteoros körítéssel próbáltak elfedni egy közhelyes politikai összeesküvős drámát.

A közhelyes persze még jelenthet élvezeteset, de a végén azért nem fogom ajánlani a sorozatot (mondjuk ártalmatlan időtöltés – de tényleg csak időtöltés), mert a készítők híján voltak az ambícióknak és ócska befejezést írtak a szezonnak, rettenetesen gyenge cliffhanger-rel. Azzal nincs semmi bajom, hogy nulla lezárást kapunk, ez teljesen természetes, de a szezonfinálé mindenféle csúcsponttól mentes volt, mondhatni simán csak félbeszakították a történetet egy “Van egy jó ötletem!”-dumával.

A pilotkritikában próbáltam találgatni, hogy hová fogják kifuttatni a történetet – arra, hogy elkerülik az aszteroidát valahogy, vagy becsapódik, de páran kilövik magukat az űrbe, hogy a Salvation egy totálisan más sorozatként folytatódjon. Nyilván az utóbbi idővel adja magát (már csak a sorozat címe miatt is), de az írók úgy döntöttek, hogy nem siettetik a Nagy Ütközést, még az 1×13 idején is több, mint 100 napra van a fenyegető apokalipszis.

Nyilván íróként vonzó és kihívást jelentő lehet egy olyan világot bemutatni, amiben az élet a közelgő világvége árnyékában zajlik, azonban így sajnos csúnyán beintenek az alapkoncepciónak. De, mint írtam, az sokkal nagyobb fakjú volt, hogy egy ezerszer látott, hatalmi harcos huzavonás sztorit tákoltak a világ megmentésére tett kísérleteket bemutató sorozat köré: egyrészt voltak belső villongások és machinálások, másrészt pedig küszöbön áll egy III. világháború. (Oké, ez utóbbi, a szembenállás harmadik érdekelt felével nem annyira elcsépelt téma.)

A tovább mögött spoilerek nélkül folytatom.

Az összeesküvést ráadásul elég tipikusan vezényelték le: először is bedobták a titokzatos kódneveket (Atlas, Resist, Salvation, még volt egy negyedik is…), másodszor pedig az akciós részeket 80%-ban egy macguffinra építették: amikor valami történést akartak, akkor csak valami rövid sztorit kellett írni az EMDrive köré. (Amikor pedig gond volt, akkor meglepő módon nem mindig a “hackeljük meg!” dzsókermegoldáshoz folyamodtak, hanem a “hívjuk aput!”-hoz.)

Ha már apu, akkor Mark Moses mindenképp pozitívuma volt a szezonnak, de annyira átlátszó volt a Salvation-írók gondolkodásmódja, miszerint amikor kellett valami katalizátor a cselekménynek, akkor a semmiből behoztak a sztoriba egy-egy új karaktert (olykor csak egy-egy jelenetre), totál random módon, hogy tovább gördítsék a dolgokat. Némelyiküknek volt is értelme, de hogy Taylor Cole miért kapott 2 részt csaposként, máig nem tudom.

Az első részekben még szimpatikus volt, hogy valós, tudományos infókra is építkeztek, de a részek előrehaladtával a konspiráció és a szappanosabb elemek átvették az irányítást. Mondjuk annak ellenére, hogy bőven voltak romantikus kapcsolatok és hargszomrádok (sőt, még a felnőtt karakterek gyerekeinek is kiemelt szálakat írtak…), azt nem éreztem, hogy túlzásba estek volna a habzást illetően, de ez mindenképp olyan aspektusa volt a szezonnak, ami egyeseket eltántoríthat a bepróbálástól.

Annak ellenére, hogy elég vázlatosak voltak a karakterek, nem nagyon mélyítették el őket, amikor a világvége közelségének rájuk gyakorolt hatása került a középpontban, akkor nálam elég jól működött a Salvation, egy-két érzelmes húrt jól és jókor pengettek meg.

Mivel végignéztem az első szezont, így nem lenne fair rugdosnom a Salvation-t. Korrekt volt, nem akart több lenni, mint ami (nagyjából a 2 részes katasztrófa minisorozat/tévéfilmek szintje), csak azt sajnálom, hogy itt is az összeesküvős marhaságot erőltették, amikor annyiféle jó sztorit lehet mesélni még. De az is biztos, hogy aki az elején nem talál kapcsolódási pontot, az a drámai jelenetek egy részét csak röhögni fog.

Ja, ne feledjük a hét idézetét sem, ami azért jelzi, hogy az írók tisztában vannak a sorozattal és sajátmagukkal is:

FYI, I have skills other than body disposal.

15 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2017. 09. 22. 15:59

Időpocsékolás. Az első 15 perc volt a legjobb része a sorozatnak:(

Gerusz - 2017. 09. 22. 16:02

Ide is bemásolom, mert itt relevánsabb. És leírja a legnagyobb problémámat a sorozattal (a sablonos karakterek, kiszámítható csavarok, és a Jilliant játszó színésznő játéka mellett):

Van egy dolog, amit nagyon nem szeretek a sci-fikben: ha vesznek egy létező technológiát, vagy egy létező tudományos elméletet, és aztán teljesen fikcionális tulajdonságokat adnak neki.

Már akkor aggódtam, hogy ez lesz belőle, amikor Darius még a harmadik részben kiakadt, hogy vagy belevezetik a szondát az aszteroidába, vagy a gravity tractor vontatja arrébb, a kettő együtt nem megy. De, menne, a gravity tractornak tökmindegy, hogy egy, vagy ezer darabban van az aszteroida. Arról ne is beszéljünk, hogy valós időben irányították a szondát – a Jupiter 2017-ben a legközelebb 4.4 CSE-nyire volt a Földhöz, ami cca. 36 fénypercet jelent.

A fináléban (spoiler) meg még jobban elmentek full retard irányba. Az egy dolog, hogy az elvileg centinewton hajtóerőt produkáló EM-hajtómű elemelkedett önerőből (földfelszíni gravitációban 1 cN csak 1 mg tömeget képes felemelni), fogjuk rá arra, hogy azok a kristályok sokkal hatékonyabbá tették. De a fináléból ordít, hogy az íróknak halvány lila gőzük sincs arról, hogy hogyan működik egy gravity tractor. Vagy a gravitáció úgy általában. Hívják inkább vonósugárnak és kész.

(Akit érdekel: egy gravity tractornak mindegy, hogy mekkora tömegű az aszteroida, amit el kell térítenie. Főleg úgy, hogy végtelen a deltaV-je (az EM-drive legnagyobb előnye), és a tolóereje nagyobb, mint a közte és az aszteroida közötti gravitációs erő (lásd: előző bekezdés). Vigyázat, matek:

F=GMm/(R^2) – M: az aszteroida tömege, m: a gravity tractor tömege, R: a tractor és az aszteroida távolsága, G: gravitációs állandó
F=Ma – M: még mindig az aszteroida tömege, a: az aszteroida gyorsulása F erő hatására. Helyettesítsük be az F-et az első egyenletben:
Ma = GMm/(R^2) – egyszerűsítsünk az aszteroida tömegével:
————-
a = Gm/(R^2)

Ebből látszik, hogy az aszteroida gyorsulása csak és kizárólag a gravity tractor tömegétől és távolságától függ. (G állandó, 6,674 * 10^-11 m^3/(kg*s^2))

Tehát egy 50 tonnás GT az aszteroida tömegközéppontjától 500 méterre konstans 1,3348*10^-11 m/s^2 gyorsulásra kényszerítené az aszteroidát, függetlenül attól, hogy az aszteroida 1, 10 vagy 1000 tonna.

Tehát ha a vasmag nélküli aszteroidán működne a GT, akkor a vasmagoson is. Ha a vasmagoson nem működik, akkor a vasmag nélkülin se működött volna eleve.)

Trallala - 2017. 09. 22. 18:24

Utánaszámoltam, ellenőriztem, a fenti matek példánál nekem is ez jött ki. :-)

A sorozat háromnegyedénél járok, de egyre érdektelenebb számomra. Már az aszteroidának drukkolok.

Tommy - 2017. 09. 22. 19:26

Sajnos annyira semmilyen a sorozat, hogy a cikk címében lévő “Salvation”-t látva azt hittem lemaradtam egy új sorozatról pedig minden egyes részét láttam.
Összességében egy gyenge 4/10 et adnék rá.

Bert Maverick - 2017. 09. 22. 21:38

Megnéztem az első kb. három részt, de annyira fájóan buta volt, hogy kaszáltam. Ezek szerint nem jártam rosszul a döntéssel.

winnie - 2017. 09. 23. 08:35

“Megnéztem az első kb. három részt,”

akkor lemaradtál arról, hogy mekkora interkontinentális atomháború áll kirobbanófélben pár renegát hackernek köszönhetően:)

mSO - 2017. 09. 25. 20:42

Amikor észlelték, hogy az űrszemét nem módosított semmit az aszteroida pályáján, felmerült bennem, hogy mi van, ha ez az egész egy jól megtervezett hack és valójában nincs is aszteroida, csak a műszerek jelzik, hogy van…

gesu - 2017. 10. 04. 17:37

Nagyon jó sorozat remélem hamar jön a 2. évad!

winnie - 2017. 10. 04. 18:01

nagyon kicsi az esély a második évadra, de a “hamar” itt nem értelmezhető. akkor jön(ne) az új szezon, amikor ez jött, szóval nyáron, ami még messze van. és minél több ideig nincs hír a sorsáról, annál későbbre tolódhat.

winnie - 2017. 10. 19. 01:52

és a kis esély is esély, mert berendelésre került a 2. évad!

sfefe - 2017. 11. 04. 01:38

Nehol kicsit beleporgetek mert sok a langyi duma de azert nem rossz sorozat. Kicsit tobb kellene a komolyabb temabol es elhagyni az omlengest…

Sigismundus - 2017. 12. 27. 19:47

Ez félelmetesen szar… nem szokásom nézés közben abbahagyni sorozatot, de az 5. rész óta már csak szenvedve, mást is csinálva közben néztem, de a 8. résznél, az elején azt mondtam elég… Ez nem Timeles hangulat, ami nem akar más lenni egy szórakoztató ponyvánál. Ez a sorozat halálkomolyan azt hiszi magáról hogy komoly nagy tudományos-összeesküvős-katasztrófa dráma.

Biohazard - 2018. 07. 21. 23:41

Szégyenszemre, 5 rész után feladtam. A ’24’ jutott a sorozatról eszembe, rengeteg túljátszott paranoia oldalág, a fő story meg csak sodródik,de nagyon lassan.
Meggyőződésem, hogy ezt meg lehetett volna csinálni pörgős érdekesre, mondjuk 3 részes mini-sorozatban. SCI-FI vonalról teljesen letérve átmentek halandzsába, az eredeti felvetés soha nem került elő (hiszen nem mondták el, hogy jön az aszteroida), így meg maradt áskálódós politikai ki-az-erősebb, tisztára 24-re hajazó megoldásokkal. Még a lehetőséget sem érzem benne, hogy távolról azt hozza az évad végére, amivel beharangozták. SCI-FI helyett kémfilmes-akciós.
Nem tudom jó szívvel senkinek ajánlani. :(

hajnaczky - 2018. 09. 04. 14:01

Nézem a 2.évadot is.Qrva jó sorozat!

winnie - 2018. 09. 04. 15:13

akkor érdemes a második évados kibeszélőbe írni, mint ahogy azt is, hogy miért jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz