login |

The Orville: 3 rész után

2017. 09. 24. 21:45 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika,

Akkor indulhat a versengés, ki a jobb Star Trek? A Discovery-ről remélem, holnap írunk, de érdekes, hogy az ellenfele a Trek-szellemiségű, komédiaként árult, de valójában annál sokkal komolyabban vett sci-fi. Konkrétan jó, hogy eljutottam a harmadik részig, mert mostanra minden kiderült. (A pilotról itt írtam.)

Azt biztosan kijelenthetem, hogy a pilot hibáiból a készítők is okultak. Na, nem arra hallgattak, amit én is írtam, hanem maguktól is rájöttek, hogy a humorból vissza kell venni, ha komolyan akarják venni a témákat, szóval így is tettek, ami leginkább a 3. részben érhető tetten.

Avagy a The Orville az egy erőteljes Star Trek-ihletésű sorozat lett, amiben a pozitív jövőkép mellett azért bőven feszegetnek aktuálisnak tartott társadalmi problémákat. Mindezt továbbra is néhol humorosan, és valamennyire még most is kilóg a munkahelyi komédiás poénkodás, miközben épp keményebb morális téma is van mellette. Ellenben az arányok szerencsére javultak.

Viszont, ha komoly a sorozat, akkor nem mehetek el a rossz casting mellett. Most nem is az a gond, hogy Norm McDonald hangja volt mellényúlás, mert ha nem poénkodni akarnak, akkor miért is ő lett a takonylény, a többiek pedig eleve teljesen rendben vannak, hanem Seth McFarlane az, aki kilóg.

Szóval az itteni Scotty (bár most pilóta:) nem akkora gond, csak ha azt tesszük mellé, hogy MacFarlane a főszereplő, aki viszont egyelőre nem erős drámában. Nem az a baj, ahonnan jött, hanem amit itt mutat, a mélyebb és érzelmesebb pillanatok mellé. Azt azért elismerem, hogy igyekszik. Talán idővel belejön?

Lehet, hogy még visszanézek valamikor évad közben, de most már azért látszik, hogy miért is kaphatott esetleg zöld utat a sorozat pár csatornától érkezett megjegyzés után. Szóval engem nem kapott el, de valamennyire azért már el tudom ismerni az érdemeit is.

19 hozzászólás Ne habozz!

Popeye - 2017. 09. 24. 22:15

nagyon bírom ezt a sorit. eddigi legjobb része egyértelműen ez volt. de én maradok, remélem folytatás is lesz

Lordviktor - 2017. 09. 24. 22:47

Azért minden fikázási szándék nélkül, mert megvannak az Orvillenek is a pozitívumai, de ha a Discovery nem lesz ennél klasszisokkal jobb, akkor hatalmas csalódás lesz.

bullseye - 2017. 09. 24. 22:50

Nekem bejött eddig. Klasszikusabb “high sci-fi” Star Trek, csak kicsit esendőbb, mindennapibb csapattal. Persze Discovery-t is várom, és rettegek, hogy BSG-re veszik, mint a Stargate Universe-t. :)

Platschu - 2017. 09. 25. 00:22

Ezt az egész koncepciót nem igazán értettem. Ha egy neműek, mert a rész alapján kiderült, hogy így döntöttek a hagyományaik alapján, akkor ezek szerint elég csak az egyik nem a szaporodáshoz. Ez utána felveti, hogy akkor minek élnének párkapcsolatban? Mármint ha nincs szexuális vonzalom és a populáció minden tagja bizonyos életciklus alapján bármikor reprodukálódhat, akkor minek kellene ehhez élettársi viszony? Utódnevelés szempontjából? Romantikus vonzalom? Egyáltalán létezik-e szerelem ilyen esetben? Másrészt ha születnek nők is náluk, akkor a természet miért nem szelektálta volna ki őket x generáció alatt, ha technikailag nincs rájuk szükség az utódnemzéshez? Szóval ez így nem volt elég végiggondolva szerintem.

Érdekesebb lehetett volna a történet, ha kiderült volna, hogy intellektuális ráhatás miatt indul be a biológiai órájuk, így kvázi a női író indított be sok palinál a gyerekvállalási kedvet.

Az is tetszett, hogy bárhogy bizonygatták az igazukat, a befejezés mégis keserédes lett, mivel nem tudták a tradíciókat legyőzni, holott a szülő már meggondolta magát. Nyilván ez elég aktuális ma is pl. az oltás, a füllyukasztás vagy a részben említett körülmetélés miatt is.

hallak65 - 2017. 09. 25. 02:11

nekem is ennyi volt. Az egész sorozat, mint a A Million Ways to Die in the West nyakönöntve star trek-kel. Pedig csinálhattak volna volna egy Galaxy Quest-t. Erre kaptunk egy nyavajgó Seth MacFarlane-t, akinek a legtöbb szövege az exének való beszólás, és mégis a rész végén simán egymásba kapaszkodva mennek ki a tárgyalóteremből. Nincs kigondolva az egész. A fent leírt barna űrlényes ideológia csak hab a tortán. Miért 2 nemű a faj, ha egy nem is tud szaporodni? Meg miért nem klónoznak, ha ilyen fontos a termelés, mégis 21 napig vagy meddig kell keltetni a tojást? Ez még a Family Guyban jól mutat, egy 40 perces sorozat esetén borzalmasan szétszórt. Nekem a pilot alapján számomra ez egy nem komolyan vett star trek koppintás lett volna. Erre elkezdenek star trek-et játszani? Hol a saját hang?

Ace - 2017. 09. 25. 08:25

Nekem egyre jobban tetszik. Már nagyon régóta kellett egy ilyen sorozat ahol nem a görcsös drámázás megy de nem is egy egyon humorizált komédia hanem egy könyed űr kaland. Azt viszont nem hinném ,hogy ellenfele lenne a Discovery-nek szerintem ezt ti sem meg a készítők sem gondolták azt ,hogy ez majd ellenfele lesz ugyan már… az egy teljessen más felhangú sorozat lesz és azért a régi ST sorozatok sem egészen ilyenek mint ez. Én is inkább a Galaxy Questhez tudnám ezt hasonlítani csak a karakterek nem annyira kóklerek és nekem ez tetszik. Szerintem tökéletesen megférhet egymás mellet a Discovery is meg ez is teljessen külön irány. Én nézni fogom mind a kettőt.

winnie - 2017. 09. 25. 08:34

“ezt ti sem meg a készítők sem gondolták azt ,hogy ez majd ellenfele lesz ugyan már… ”

értem, mire gondolsz, de ugye egy valami biztos, hogy a nézettsége jóval magasabb lesz az orville-nak, mint az std-nek (mármint, amikor az streaminges lesz), szóval a kettő nem lesz egy kategória sem egyik, sem másik irányba:)

mSO - 2017. 09. 25. 09:16

“Másrészt ha születnek nők is náluk, akkor a természet miért nem szelektálta volna ki őket x generáció alatt, ha technikailag nincs rájuk szükség az utódnemzéshez? Szóval ez így nem volt elég végiggondolva szerintem.”

Előfordulhat, hogy valójában jóval több a női egyed (és a legtöbbször hím+nőstény párosításban fogan a gyermek, a scifi kedvéért tegyük fel, hogy kivételes esetben hím+hím esetén is, de nem biztosan). És mivel eltitkolják az átalakításokat, ezért nem derül ki (a hírhedt arányok pedig éppúgy a propaganda részei), hogy nem két hím között történik az aktus.

ace05 - 2017. 09. 25. 10:00

Már írtam máshol, hogy bejön. A problémám innentől a sorozattal, hogy csütörtök szerintem kifogja nyírni.

Tyberius06 - 2017. 09. 25. 11:41

Ez kicsit más lesz, de:
“Miért 2 nemű a faj, ha egy nem is tud szaporodni? Meg miért nem klónoznak, ha ilyen fontos a termelés, mégis 21 napig vagy meddig kell keltetni a tojást?”

Nah pont az ilyen baromságok (mármint a kérdés feltevése) miatt röhögök fel hangosan, amikor emberek szidják az Prometheust meg Alien Covenentet, nah meg itt is megy az oltás… Vazze, ember asztrobiológus vagy? Mert ha igen, akkor ne nézz sci-fit, túl sok minden fogja felkúrni az agyad…

2 nemű a faj, az hogy szülés után úgy döntenek, hogy az egyik nemet elnyomják nem zárja ki, hogy genetikailag ne lenne szükség egyébként mindkét nemre. Az is lehet, hogy nem tudták megoldani azt, hogy kilőjék a női nemet egy az egyben, ezért van szükség a szülés utáni műtétre. Ez így működik ebben a sorozatban, ennek a sorozatnak a világában. Fogadd el… vagy ne… De ne tegyél fel hülye, átgondolatlan kérdéseket.
A klónozást meg tiltja a vallásuk vagy a szabályok/törvények… (nem, nem volt róla szó, de könnyen elképzelhető, tekintve, hogy tagjai egy Szövetségnek – mint ST-ben a Föderáció -, aminek szabályai nem tiltják a nemi átalakítást – etikai aggályok ide vagy oda -, de tiltják a klónozást – szintén morális és etikai aggályok miatt.)
A termelésnek és a szaporodásnak amúgy sincs jelentősége ebben az esetben. Alapvetően ugyanabból indultak ki, mint az emberek évszázadokig/ezredekig, amikor kimondták a nő az alacsonyabb rendű, mert…
A különbség, hogy nekik megvolt a technológiájuk hozzá, hogy tegyenek ez ellen, míg az embereknek nem és nálunk jött közbe pár kulturális forradalom, ami elméletileg egy szintre emelte a nőt és a férfit.

Én már nem emlékszem a Galaxy Questre, de mint írták mások is, meg én is kb erre a következtetésre jutottam, hogy ez egy Star Trek Fan Fiction, ami így kerülte el, hogy a CBS-Paramount céltáblája legyen…

Legtornasz - 2017. 09. 25. 21:19

Nekem nem jött be, hogy elmentek komolykodó irányba. Az ilyen típusú dilemmák jobban álltak a Picardéknak, de ott sem szerettem az ilyen részeket. Az elcseszett népnevelést tudnám feledni.
Ez itt egy STNG utánérzés volt a rosszabbik fajtából.
3/10

Bullseye - 2017. 09. 26. 10:33

Az elején, amikor a rádió nem megy ki a viharos idő miatt, és nem tudják őket befogni, de a lábnyommal rajzolt jelvény segít… na ott majdnem feladtam, mert ehhez képest a klasszikus technoblabla is komoly, hihető alap. De a tudományos tiszt meggyőzött, hogy maradjak. Mosolygó arc Aztán jött, a vulkánon képzett első tiszt, aki elfelejti, hogy van kommunikáció a hajón belül, és a végén a kétfős kommandó csak azért, hogy meglegyen a dráma. Legalább a BSG-zést elkerülték a gyors lázadás ellenére, de a szezonelőzetes kicsit zavaros/ijesztő ilyen szempontból. Innen még bármi lehet, számomra idegesítő/unalmas drámázás, Dr. Who féle rejtélyek, vagy normális ST is :)

Bullseye - 2017. 09. 26. 10:34

Így jár, akinél több ST folytatás téma is nyitva van… szóval ez nem ide ment, majd töröljétek pls.

Laca - 2017. 10. 02. 02:33

Nagyon rosszul áll a sorozatnak ez a komolykodás, ez a rész volt a legkínosabb eddig (4 epizód után vagyok már). Komolynak nagyon gyenge, viccesnek kínosan nem vicces. Nekem kasza. Kár, bíztam McFarlane-ben.

Narg - 2017. 10. 03. 21:48

Az Orville sokkal jobban Star Trek, mint a Discovery. Sztem a ST-D egyelőre nagyon gyenge, az Expanse jobb sci-fi, az Orville meg jobb Star Trek nála.

Macskapék - 2017. 10. 06. 21:21

Az első két rész teljesen magába szippantott, imádtam a sorozatot! Aztán jött a harmadik rész, ami megingatott, majd negyedik rész után már totális időpocsékolásnak érzem a sorozat követését, mivel se minőségi humor, se érdekes történetvezetés. Kasza Tibor.

zolij - 2017. 10. 06. 22:25

de ha az Orville elpusztította a féregjáratot és ezáltal Pria nem jött vissza a jövőből, akkor hogyan menekült meg az Orville a sötét anyag vihartól? De ha meg megsemmisült volna, akkor hogyan pusztította volna el a féregjáratot? Áh..

djdanif - 2017. 10. 07. 02:12

zolij: Üdvözöllek az időparadoxon világában :D

Gul Dukat - 2017. 10. 26. 07:30

Nekem eddig bejött az Orville, nekem tetszenek a történetek, bár tény, az időparadoxonos az kicsit buta volt, nekem az nem tetszett, de a tárgyalásos nagyon bejött, mert a ST-ben mindig mindenhez értett a csapat, és egy ilyen tárgyaláson is domináltak, itt meg ugye a Ed egyből átadja a lehetőséget az elsőtisztnek, mert neki van releváns tapasztalata, de látszik, hogy neki sem elég.
A Krill c. rész meg annyira bejött, hogy végig a székem szélén kapaszkodtam, nekem tetszik ez, hogy igazából Ed Mercer egy tehetséges és kompetens kapitány, akit tönkretett a válása, és emellett socially awkward, és néha faszságokat beszél emiatt. De amikor komolyra fordul a helyzet, tudja, mit kell tenni. Az is tetszik, hogy sok humor abból ered, hogy látjuk a legénységet akkor is, amikor nem élet-halál harc van, és kicsit elökörködnek, mint bármelyikünk a munkahelyünkön.
Nem szabad persze túl komolyan venni, de szerintem nagyon jól megpendíti a Star Trekes nosztalgia szálakat, és mutat egy olyan jövőképet, ami nem túl setét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz