login |

Zoo: vége a 3. évadnak

2017. 09. 24. 15:50 - Írta: DennyKeh

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Leköszönt az idei évre (vagy végleg?) a Zoo harmadik szezonja, ami a maradó rajongók közül sokakból váltott ki pozitív és negatív érzelmeket egyaránt, de úgy vélem, hogy utóbbi tábor van többségben.

Szó mi szó, a sorozat az első évad után elvesztette a logikus felépítettségét, így, aki ettől nem tudott elvonatkoztatni, és véresen komolyan vette a sorozatot, annak megértem csalódottságát. A cím alapján állatokkal teli részekre kellett volna számítani az embereknek – köztük én is ott  voltam -, amit az első évad még meg is kaptunk, a másodikban még csak-csak feltűntek, de a harmadik évadra szintre teljesen eltűntek, és felváltották őket a hibridek.

De ha kikapcsoljuk magunkban azt, hogy logikus, ésszerű felépítésre számítsunk, plusz a lehetetlent is lehetővé tesszük ebben a sorozatban, akkor bizony remek és piszok szórakoztató kis évadot kaptunk, amit a finálé meg is koronázott.

Mint ahogy winnie is írta az évadnyitónál, a történetünk 10 évet ugrott az időben, ahol Észak-Amerika egy részét a hibridek teljesen uralmuk alá vették, és az évad ennek a megoldásán is fáradozott. Kisebb-nagyobb sikerekben. A tovább mögött spoileresen folytatom tovább.

Nem is szaporítom a szót, bele is ugrok a közepébe.

A 2. évad végén a Pásztorok Pangeán elszabadítottak egy gázt, aminek hatására az egész világ terméketlenné vált, viszont itt jön a képbe Clementine, aki Mitch lánya, aki terhes lett egy bizonyos Samtől, akiről később kiderült, hogy

  • ott volt Pangeán, mikor Jackson kiszabadította a szigetre a hibrideket.
  • És a hibridek megölték a szüleit.
  • És végül Abigail nevelte fel.
  • És beadta neki, hogy Jacksonék a rosszfiúk.
  • És nem mellesleg Abigail felelős az egész hibridáramlásért.
  • Aki amúgy Jackson eltitkolt testvére.
  • És végül felfedeztük azt is, hogy Sam neve mégsem Sam, hanem Connor, Connor Oz, azaz ő Jackson fia, akit halottnak vélt mindenki.

Nagyjából itt fel is soroltam minden egyes WTF-momentumot az évadból.

Az évad elején minden karakternek meg volt a maga élete:

Dariela és Abe együtt nevelték Isaac-et, Jackson Tessával a kerítésen belül szorgoskodott életeket mentve, Mitch egy tartályban töltötte az utóbbi 10 évet, Logan nyomozó lett, míg Jamie kiadott egy könyvet, hogy miken mentek keresztül – ebből meg is gazdagodott, de a könyv miatt megromlott a kapcsolata Jacksonnal, ami miatt a srác bujdosásra kényszerült.

Végül persze mind egy oldalon találják magukat, amikor elkezdődnek a bajok, és vehetik fel újra a harcot. A fináléban mellesleg a nyomás alatt mindenkiből kitört az állat, és elkezdte szemrehányóan dobálózni a “Ez a te hibád”-szöveggel. Epic jelenet volt!

Azzal magyarázzák meg Abigail megőrülését, hogy az apja életét adta Jacksonért, ezáltal választva a fiát, a lánya helyett, aki mindvégig mellette volt, és tudott mindenről, szóval elárulva érezte magát, és mikor megtörtént a baj, a saját kezébe vette az irányítást. Volt is 10 éve, hogy kiagyaljon egy tökéletes tervet, jeladókat szereljen fel szerte a világon, hogy hibridfészkekkel borítson be minden kontinenst, és ismerjük be, remekül bevált.

A másik probléma ugye a terméketlenség megoldása, amire rájöttek, hogy úgy gyógyítható meg, hogy össze kell gyűjteni 6 hibridnek a gerincvelői folyadékmintáját (hellóóó, ismerős? Bizony, korábban már volt hasonló), amit Clem babájának a CLM-fehérjével összekeverve meg is oldható minden probléma.

Ezzel a terhességgel is olyan lehetetlen dolgok mentek végbe, hogy hamarabb végzek, ha azt sorolom fel, hogy mi ment normálisan alatta: a hányingerek és a szédülések. Ennyi. Leesett az állam, mikor láttam Clemet 9 hónaposan szülésre készen, holott a rész elején még hasa sem volt.

Athena Karkanis remekül hozta ezt az őrült, megszállott szerepet, emellett nem mehetek el szó nélkül, de amellett sem, hogy Jacksonnak minimum kétszer akadt lehetősége, hogy megölhesse testvérét, mégsem tett. Mert hitt abban, hogy “át lehet állítani a jó oldalra”. Egyszerűen nem értettem, hogy mi a fenéért kell ezen ennyit gyötrődni, aki a világ pusztulását akarja, annak már nincs visszaút, könyörgöm! Számomra ez a jacksoni gyötrődés volt a sorozat idei mélypontja.

Az idei évadban is plusz pontot adok a remek témára, valamint, hogy megtartották állandónak Logant, bár a fináléban úgy tűnik, hogy búcsút is intettünk neki végleg. A hibrid témából a maga módján kihozta a legtöbbet a sorozat, élvezhetőek voltak a részek, már persze akkor, ha úgy álltam hozzájuk, hogy ne vártam tőlük világmegváltást, és persze az élvezhetőség érdekében ki kellett kapcsolnom magamban mindent. Mert ez a Zoo.

A finálé felvetett egy másik cliffhangert, ezzel pár embernek visszaadva a hitét a sorozatba, bár kérdés, hogy Abigail tartja-e majd a szavát, és visszaadja-e majd a babát a csapatunknak. Valamint ugyancsak emlékezetes volt, hogy miután egy kutyát megölt egy hibrid vaddisznó, az később feltámadt, viszont immár hibridként.

Ez utóbbi már hajaz az első évados történetekre, a mutációra és fertőzésre, ha tényleg fertőzni képesek a hibridek, és most, hogy a kerítés már nincs többé, akár a 4. évad szólhatna jobban megint az állatokról, mint a csapatról.

Ha bekövetkezik a berendelés, én mindenképp visszatérek arra is.

8 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 09. 24. 15:55

megnéztem a finálét, meg persze a prívjöszliket, ahogy láttam, továbbra is kakukk maradt minden:) és azért nem bántam meg, hogy nem vagyok. viszont ez a családfás dolog nálam nagy negatívum lett volna.

ahogy olvastam, a nézők részéről egyébként a kritikát legnagyobb része abigail-t érte, bár nyilván nem tudom nyilatkozni róla.

Szaby59 - 2017. 09. 24. 16:23

Az Abigail karakter valami ritka béna főgonosz lett, mondom ezt úgy, hogy az alakítás tényleg rendben volt. Ennyire bugyuta karaktert eljátszani elég nagy kihívás lehetett.
Dariela elviselhető lett az előző évadhoz képest, de megmosolyogtató volt, hogy egyszer elküldik pihenőre aztán őt is meg a Jackson csaját is (akiről időközben kiderül, hogy pont jó plot-tool lesz, mert ő amúgy ott dolgozott csak visszavonult, de most visszajön) visszaerőszakolták két rész múlva valami über “badass” szerepben vagy legalábbis próbálnak úgy csinálni mintha nélkülözhetetlenek lennének.
Jackson annyira kiégett/elhasznált/you name it – karakter lett, hogy neki jutott az a fontos szerep, hogy Abigail mindig megússza és a sztori is “sínen” maradjon. A nagy reveal Sammel kapcsolatban meg inkább nevetséges volt, főleg, hogy a színészt sem maszkírozták el, hogy öregebbnek tűnjön.
Szóval megkellett volna ritkítani kicsit a szereplőgárdát is…

Ami pozitívum, hogy az utolsó részre a CGI elég jól sikeürlt (főleg a Beaconos jelenetek), de a többi dolog sem volt annyira ciki mint szokott.

Szvsz. a rész jó volt, de finálénak valami pocsék. Kb mintha most következne a tényleges évadzáró. Értem én, hogy cliffhanger kellett, de ennyire félbehagyni(!) egy évadot – főleg ilyen gyatra nézettséggel – felelőtlen húzás volt.

Szula89 - 2017. 09. 28. 16:17

Ha lesz 4. évad én továbbra is nézni fogom, nekem még mindig jó kis sorozat. Viszont ha a nézettséget nézzük nagy csoda kéne hogy legyen még egy évad de reménykedem. Ami sorik beugranak most a Stichers és a Dark matter után ez lenne a 3. nyári sori amit nézek és nagy cliffhangerrel kaszálják el idén.

BadWolf - 2017. 12. 23. 01:04

Én minden évadot néztem, nagyon tetszet, érdekes volt. Várom ha lesz 4. évad mert minden évad nyitottan zárodik le. Hogy mi lesz? Meg menekülnek-e az emberek?

winnie - 2017. 12. 23. 03:53

nem lesz 4. évad, érdemes a sorozatok kapcsán a címkére kattintani, mert az listázza az összes lényeges posztot:

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/zoo/

Edem - 2018. 11. 10. 21:54

Nos, hát hol is kezdjem.
Rettenetes érzést hagyott bennem ez az évad (is) de ez űberel mindent.
Ki kell írnom magamból ezt a mély fájdalmat.
Komolyan… Ilyen pocsék ótvar, semmilyen befejezés pfff…. manapság ez a divat.
A főgonosz ch….nem lehet megölni, nem lehet megállítani, feltámad, átver, ott van mindenhol, tud mindent, hagyjuk már..
Jackson persze soha semmit nem tesz, azon kívül, hogy kicseszik a társaival. Árulás butaság, logikátlanság. A világot el akarják pusztítani de persze mindig van valami, az összes részben ahol valaki árulása, vagy önzősége miatt.
Ez az egész arról szól, hogy mindenki önző, áruló, béna balek…. Förtelem, annyira rossz, annyira fájdalmas ez az évad. A kis nézettség mellett egy ilyen pocsék résszel befejezni.
Ja és arról semmi szó nem esett, hogy a baba vérátömlesztésénél mi került a vérbe?????
Semmi infó…vagy, hogy a melvatox b amúgy mire lenne jó. Azon kívül, hogy képeket látni.

Zsaru - 2019. 01. 27. 23:03

Tiszta szar ez az egész, legalább egy normális befejezést le forgathattak volna akkor is ha kevés nézője volt.
Mocskos Jenkik de utálom őket.
Főleg ez a mocskos CBS.

winnie - 2019. 01. 28. 04:52

ez technikailag megvalósíthatatlan, és ez minden sorozatra igaz, hogy kasza esetén nem lehet befejezést forgatni nekik – több millió dollárt senki nem fog olyasmire kiadni, amit nem néznek. (eleve nem tudnák összetrombitálni az írókat és a színészeket.) ráadásul nem biztos, hogy a néző jobban járna azzal, ha valami sosem tervezett dolgot kitalálnak zárásként csak azért, hogy legyen zárás.

szóval ez nem ország vagy csatornaspecifikus dolog. aki már látott sorozatot, tudja, hogy ez mindenhol így van. a készítők azért nem zárják le a sztorit, hogy a csatorna is folytatni akarja. ha lezárnák, hogy a nézőnek esetleg jobb legyen, akkor lehet, hogy már hamarabb elkaszálják a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz