login |

Pilot: Star Trek: Discovery

2017. 09. 25. 22:00 - Írta: human

303 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A rajongói kritikánk itt olvasható.) Vajon ez a sorozat lesz a rosszkor rossz helyen mintapéldánya? Tavaly alulteljesített az amúgy egész jó Star Trek Beyond, amivel kifulladt kicsit a modern felélesztése a franchise-nak, miközben a The Orville pedig megidézte a régi sorozatot, csak tettek bele egy adag lüke humort is. Ebbe a közegbe érkezett meg a CBS All Acces-re a Star Trek Discovery, ami rengeteg pénzt pumpáltak, és nem csak a pilotjába.

A történet? Nem elég, hogy a Discovery egy előzménysorozat (az eredeti ST, a TOS előttről), de a két részes pilot még annak is az előzménye. Rendben, bemutatja a forrófejűséggel és vulkáni logikával rendelkező elsőtisztet, aki idővel gondolom, majd átkerül a Discovery-re, de valójában csak egy föderáció-Klingon ellentétet vezetnek fel, aminek ki tudja hány karaktere lesz ott a későbbi részekben. Bár így kicsit magában is kezelhető az egész, egy filmként, aminek lehet, hogy ki lehet lépni a végén?

Azt mondjuk el kell ismernem, hogy a tévés szinttel összevetve (nem véletlenül streaming) remek látvánnyal bír a sorozat, a The Orville elbújhat mellett. A kiemelt költségvetéssel nyilván nemcsak a régi rajongókat akarják megfogni (ez nem tudom mennyire sikerült, majd lesz rajongói, Star Trek-fanatikusi kritikánk is, addig kommentben nyilatkoztok), de mindenképp új nézőket is akarnak szerezni.

Ez utóbbit, avagy az újoncok meggyőzését pedig egyértelműen a modern Star Trek filmek látványvilágának megidézésével akarták elérni. Na, ez már viszont neccesebb, mivel egyszerűen nincs annyi cselekmény, mint a J.J. Abrams-féle 2009-es filmben. Mondjuk az első 20 percben ez nem vehető részre, hiszen gyönyörű fényképezés mellett elég sok minden történik, de utána viszont erőteljesen változik a tempó.

Így később csak a lens flare marad meg a kib***ott sok dőlt kép, izé, dutch angle. Ez utóbbi mindig vicces, amikor nincs mögötte tartalom, mert kamu dinamikát akar csempészni a jelenetekbe, viszont túlhasználva semmi értelme. Lehet, hogy a rendező a Thor első részét elkövető Kenneth Brannagh alatt dolgozott? Most nincs kedvem kinyitni ezért az IMDb-t.

Most tényleg nem azt mondom, hogy a sok Klingon közeli, vagy drámai ellentét a USS Shenzhou legénységében unalmas lenne (na jó, egy kicsit az), hanem valahogy nem voltak jók az arányok, nem volt meg az egyensúly. A dráma nem az akcióban csúcsosodott ki, hanem… csak úgy, sehogy.

Arról nem is beszélve, hogy miközben Sun Tzu-idézettel jöttek, közben volt olyan siralmas drámai jelenet is, hogy csak a fejünket foghattunk – a radioaktív csajosat nézzétek meg rajongói szemüveg nélkül: mit tudunk meg intelligens emberektől és hogyan.

Részemről ez a kezdés egy jobbféle 6/10 volt, de full átívelés ide vagy oda, semmi sem hajt arra, hogy folytassam. Ezt lehet, hogy nem a végére kellett volna biggyesztenem, de jó lesz zárásnak is: szerencsére nem a Battlestar Galactica darkosságára hajtottak a készítők.

303 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 09. 25. 22:04

korrekt volt, de mint kábé első star trekem, így nyilván nem mozdított meg bennem sok mindent – a sok űrhajós irányítási utasítás, visszaigazolás túlságosan hidegen hagy, a klingonok lassú beszéde már inkább idegesített (ők végképp nem nyűgöztek le).

azért elég igényesen megteremtették a körülményeket (díszlet, miegymás). ha rá tudok hangolódni, akkor akár maradhat is, de tartok tőle, hogy ez nem lesz meg, de inkább csak azért, mert nem annyira a stílusom az efféle.

Lordviktor - 2017. 09. 25. 22:16

Nem legnagyobb rajongóként, de alapvetően szeretve a Star Treket bejövős volt. Kicsit túltolták az akciót, de érdekelnek a klingonok, remélem leszünk náluk eleget, a F9derációs karakterek is jók voltak. A látvány rendben volt nagyon is, de remélem nem ez lesz a legjobb pontja. A potenciál ott van, hogy baromi jó is legyen, 10/7.5

Mesemondó - 2017. 09. 25. 22:18

Unalmas volt.

TheAndrasBognar - 2017. 09. 25. 22:30

Trekkie vagyok, már megszámlálhatatlanul sokszor végignéztem mindegyik sorozatot és filmet. Azt kell, hogy mondjam, ez volt az eddigi legjobb Star Trek pilot! 8/10 simán ment rá!

Megrendeltem Amazonról a Desperate Hours-t is, jövőhéten érkezik. :)
https://www.amazon.com/dp/1501164570/ref=cm_sw_r_cp_apa_JBwYzbQ5ARD1G)

mmonitor - 2017. 09. 25. 22:35

Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül. Nekem viszont nagyon bejött. Nem volt tökéletes de melyik sorozat az? Az akcióról meg annyit, hogy éppen az lenne a halálom ha ugyanazt adná amit szó szerint több száz részben már láttam.

cherockee - 2017. 09. 25. 22:35

Hát, hát. Untam na. A Klingonok gyakorlatilag csak épp hogy nem fakadtak operázásra, nekem ez sok volt. A főhősnő meg zavart, a márkanév miatt érdekel tovább, de a főszereplő miatt nem. De az új kapitány miatt talán.

TJay - 2017. 09. 25. 22:38

Hardcore Star Trek-es voltam anno. (TNG, DS9, VOY)
Egyelőre nézhető, ígéretes. Igazán nem nyűgözött le a hatalmas elvárásaim miatt. Kicsit száraznak éreztem a színészi alakításokat. Látszik, hogy nagyon meg akarnak felelni a régi rajongóknak. Ebbe vegyítik az új filmek látványvilágát.
Nekem bejött, hogy sok régi sorozatos hanghatást visszahoztak. Piros pont.
A pilot sztorija szódával elmegy, és igenis illeszkedik a régi Trek-es irányvonalhoz. (Az új filmek túlzásaival/ripacskodásával ellentétben)

6/10-et adok egyelőre. És van benne potenciál

kpeter - 2017. 09. 25. 22:44

én nem ismerem a régi Star Trek sorozatokat, és a mozifilmekből is csak az újakra emlékszem már. Muszáj a klingonokat ennyire egybitesnek ábrázolni? Annyira hiteltelen volt az egész…

Platschu - 2017. 09. 25. 22:53

Szerintem a stílus rajongói jól jártak az Orville-Discovery párharccal, mert kicsit úgy érzem, hogy megmaradt a kecske és a káposzta is.

* * *

Star Trek : Discovery

1×01-1×02

Ez hihetetlen jó volt! Mintha csak egy mozifilmet néztem volna! Tetszik a design, álomszépek az effektek és a díszletek is. Egyedül talán a híd egy kicsit túl sötét nekem, mintha nem kapcsoltak volna fel elég lámpát. De maga a sztori! Wow. Volt pár igen komoly fordulat, amire nem is számítottam. Úgyhogy azt kell mondjam, hogy ez igen, így is lehet komoly scifit csinálni. A második rész végén lévő trailer alapján a tényleges évad is még csak most kezdődik és totál felcsigázott a folytatásra. Ez a két részes pilot simán 10/10. Azt hiszem maradok.

a_n_d_r_e_w - 2017. 09. 25. 23:10

Uhhh, nagyon vartam, nagyon nagy csalodas lett. Gondolom haborus dramat akartak kesziteni kicsit uj iranyba terelni az egeszet, de csak egy logikatlan katyvasz lett az egesz ertelmetlen donteseket hozo karakterekkel. Es ez meg a kisebb baj lenne, volt mar ennel rosszabb star trek is, de eskuszom nem lattam meg olyat, ahol egyik szereplo sem volt szimpatikus. Najo, a kapitany az lett volna, de na… Az elsotiszt, meg mint foszereplo. Akkor talan visszatertem volna, ha a hidon lovik agyon, de igy eszem agaban sincs. Ez is megy a soha nem fogom megnezni star trek sorozatok koze, de sebaj, van eleg masik :)

ace05 - 2017. 09. 25. 23:57

Először is, nagy Star Trek rajongó vagyok. A sorozatról a véleményem: meh, nézni fogom tovább, de ahogy human is írta, nincs meg az a “következő részét, de most” érzés.

A látvány szép, látszik, hogy költöttek rá sokat. De kb most jutottam el arra a pontra, hogy ez a harcolós, robbantgatós Star Trek már nem jön be annyira. De tisztába vagyok azzal, hogy új nézőket nem szereztek a jó régimódi “elgondolkodtató” trekes történet vezetéssel.

Viszont örültem volna ha Fuller eredeti terve zöld lámpát kap. Biztos jobban tetszett volna az antológia sorozat terve, ami az eredeti sorozatok előzményeként játszódott volna.

Malachi - 2017. 09. 26. 00:05

én csalódott voltam, amikor láttam, hogy hetiben adják majd. az első rész végén éreztem először a Stranger Things óta azt a hülye “bingewatch” érzést, hogy ide nekem most mindet.

attól tartok csak, hogy a folytatás szürkébb és talán unalmasabb lesz, mert azt láttam, hogy ezt a pilotot tényleg nagyon mozisra csinálták. a látvány, a kerek lezárt sztori, minden teljesen a helyén volt. a hangulat is, már az első néhány perc a sivatagos bolygón, nagyon adta – és a klingonok is kifejezetten tetszettek, éppen a sajátos kultúra és a másságuk miatt. a kapitány és az első tiszt kapcsolata, a vulkániak szerepe, szóval tényleg jó volt ez szerintem, kicsit sajnálom is, hogy nem ezen a szálon megy tovább a sztori.

szóval ha nem ül le nagyon a folytatás, akkor nyilván maradok örömmel.

gravedigger - 2017. 09. 26. 00:07

Nagyon vártam, nagyot csalódtam. Persze, a látvány pazar, de az egészet elcserélném inkább egy új Enterprise részre. Olvasom a kritikákat és a hozzászólásokat, és érdekes, hogy senkinek sem tűnik fel mi a hiba? Ez a két epizód az első két új JJ mozifilm újrafelhasználása. Szinte az összes jelenetet láttuk már, csak más szereplőkkel és persze sokkal jobban összerakva mint itt. A főszereplő csaj egy meg Kirk/ Spock hibrid… Semmi eredetit vagy érdekeset nem bírtam felfedezni ebben a két részben. Csak remélni tudom, hogy a folytatás jobb lesz, de ha fogadnom kéne… Egy biztos, nem igazán vágom a centit a következő részig…

Platschu - 2017. 09. 26. 00:50

a legnagyobb hiba talán, hogy a hajó két legfontosabb tisztje megy át kommandózni a klingon hajóra, holott vihettek volna még bőven legénységet…

Ezt leszámítva a rész teljesen rendben van. Én mondjuk sosem voltam nagy ST rajongó, mert csak a régi-új mozifilmeket és pár ST:DS9 részt láttam. Sajnálom, hogy a mai nézőket semmivel sem lehet lekötni. Ha túl vicces, az se jó, ha túl komor, akkor az se. Ha túl sok az effekt, akkor miért nem karakterorientált, ha túl sok a karakterépítés, akkor miért nem pörgőbb és akciódúsabb. Én minden esetre örülök, hogy végre van két új űrhajós sorozatunk és akkor hátha valamelyik vagy mindkettő túléli az 1. évadot és berendelik jövőre is.

human - 2017. 09. 26. 02:09

“Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül”

ha csak az ST fanokra építenének, akkor kb. nem is érdemes nekiállni, ahogy ezt a JJ által rebootolt filmek előttiek “sikerei” bizonyítják.

human - 2017. 09. 26. 02:10

Platschu: ezt az általánosítást, elmosolyodtam :D mindnél leírtam tisztán mi a baj. Arról nem is beszélve, hogy sok minden leköt “mai nézőként”, de ez a fentiek miatt nem tette.

winnie - 2017. 09. 26. 02:48

““Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül””

ez teljesen téves megközelítés. sok nem rajongónak fog bejönni, ld. eddigi és leendő kommentek. mint ahogy sok rajongók fog fújni rá, ld. eddigi és leendő kommentek:) nem a pre-existing condition lesz a megoldás.

Malachi - 2017. 09. 26. 02:49

az mondjuk érdekes, hogy több külföldi oldal átböngészése után is úgy tűnik, éppen a ST fanok írják többségben azt amit itt is valaki, hogy az eddigi legerősebb ST pilot volt és bizakodnak a jövőre nézve.

jó lenne egy erős, több évados ST sorozat, mégiscsak egy legenda, valahogy jó érzés újra tévében látni. (mondom ezt úgy, hogy anno csak a TNG-t és a Voyagert néztem úgy, ahogy)

winnie - 2017. 09. 26. 04:18

malachi: az a “baj”, hogy ha a legerősebb pilotból indulunk ki, akkor mindenre van ok, csak bizakodásra nem, hiszen a készítőt ugye szépen kinyomták a sorozatból. nagyon remélem, hogy az utódok nem fognak csalódást okozni, de érdekes lesz látni, hogy miután valaki megtervezett egy sztorit, mihez kezd más valaki ugyanezzel a történettel, hozzá tud-e úgy látni a feldolgozáshoz, alakításhoz, hogy az jól süljön el.

schray - 2017. 09. 26. 07:39

Nekem tetszett, de nem szálltam el tőle. Star Trekből a Voyager, Enterprise és az új filmek voltak meg. Ez valóban próbál a két világ közt lavírozni, ami szerintem tiszteletre méltó kezdeményezés. A látványon látszik, hogy rengeteg pénzt öltek bele, szép is, de a CGI nekem nagyon valószerűtlen, nem a minősége, hanem a túltolt kontraszt és szaturáció miatt. Elég giccses az egész scifi szinten, lehetne letisztultabb kicsit.

Nem hinném, hogy a pilot lesz a sorozat legjobb része, a végén a BSG jutott eszembe. Kicsit olyan volt ez, mint ott a minisorozat. A pilot mindig tömve van expozícióval, a BSG ezt letudta a minisorozatban és rögtön a következő résszel (33) hozta a sorozat egyik legzseniálisabb epizódját. A Discoverynél szerintem kapunk még sok perc expozíciót, mire tényleg beindulhat, de alapvetően bizakodó vagyok.

A klingonok pedig borzasztóak voltak.

bandido - 2017. 09. 26. 08:27

“mmonitor – 2017. 09. 25. 22:35
Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül.”

Csak, hogy megcáfoljalak. A régi sorozatokból láttam vagy 4 részt összesen.
Ez meg nagyon bejött az első két rész alapján. Már nézném is a többit.

Ace - 2017. 09. 26. 08:36

Nagyon jó eddig a legjobb Star Trek pilot az egyértelmű volt ,hogy a JJ mozifilmek hangulatát kell megteremteni hiszen azok sikeressek voltak és szerintem is muszály megújúlnia ennek az öreg frencsájznak mert ha nem akkor eltűnik a sűjesztőben. Szerintem az akció és a dráma is a helyén volt a látvány elött meg le a kalappal hihetetlen hol tart már a TV-zés. Szerintem pont ,hogy a következő részek adják majd meg a karakterek méítését hiszen itt még csak fel lettek vázolva. Az meg ,hogy a színészek keresik a hejüket még a pilot-ban simán el lehet nézni nézzük meg pl ST:TNG pilotját ott mit művelnek azok akik késöbb legendásak lettek mind a karakterek mind a szinészek mármint ST-n belül. Én nagyon vártam és sikerült. Egyélrtelmű ,hogy az új emberek megnyerésére és a HC fanok kielégítésére(én ide sorolom magam) készült.
Szerintem 8/10 lett mert még keresi az utat és a szinészeknek bele kell lendűlni.
A vaskalapos fanok akik meg nem tudnak haladni a korral inkább újrázzák a TNG-t.

Hajrá hajrá sok évadot neki!

Ace - 2017. 09. 26. 08:38

bocs a sok hibákért sajna nem néztem át.

Malachi - 2017. 09. 26. 08:43

winnie – hát, azt hiszem csak a formátumban nem tudtak megegyezni, mert emberünk (akinek most nem keresem ki a nevét megint) antológiát akart, de aztán mégis ez lett amit most látunk, a klasszikus felállás.

de én is csak remélni tudom – ahogy írtam is – hogy jó lesz a folytatás.

Coligny - 2017. 09. 26. 08:55

Igazán kedves a Netflixtől, hogy klingon felirattal is nézhető.:)

winnie - 2017. 09. 26. 08:56

Malachi: egy formátum megegyezés az elég bagatell lenne, rengeteg kreatív nézetkülönbség volt, folytonos harc a csatornával, de a lényeg az, hogy aki ezekért a részekért felel és aki a folytatásért felel, az két külön entitás (mármint személy, de mivel két új showrunner lett, ezért:). nyilván utólag a premierbe is belenyúltak, és én is remélek mindent, de lett légyen ez a kezdés bármilyen, semmilyen szempontból nem fogja meghatározni a folytatást.

én nyilván egyébként elfogult vagyok bryan fuller iránt, de nem csak azért volt év híre, hogy ő készítheti az új ST-sorozatot. viszont ebben semmi fullereset nem láttam (maximum azt, hogy valóban nagyon szereti a világot), úgyhogy nem bánkódom, hogy nem lesz.

Semper - 2017. 09. 26. 09:32

Huh!
6,5/10
Spoiler
Képileg szerintem rendben volt színészileg meg nem annyira.
Story eléggé izgalmasnak indult de és ezt majd a fanok elmagyarázzák nekem, miért kellett ugyan azokat a Star Trek hülyeségek meglépni amitől az egész elcsépelté és abszurdá és drámaiatlanná vált.
-Időt és energiát pazarolunk arra, hogy agyon maszkírozott színészek Klingonul pofázzanak de mégis néha megtörjük azzal, hogy egy egy mondatot random angolul mondanak.
-Első jelenetnél, még valahogy elnéztem a készítőknek, hogy a kapitány meg az első tiszt szambázik egy küldetésben back up nélkül de amikor kiszopják azt, hogy átmegyünk a prófétát elkapni akkor szintúgy e páros, megy ahelyett, hogy biztonságiakat küldenének és a fézert(nemtom hogy írják) elfelejtik kábító fokozatra állítani így amikor ahelyett, hogy elkábítaná a célpontot le is lövi így zsír értelmetlenné vált a kapitány “drámai” halála.
Komolyan e két rész alapján biztosan nem maradnék de aztán a vége főcím után láttam az előzetest és basszus kilóra megvettek vele.(bár valószínűleg az egészévad történéseit láthattuk ott de nekem nagyon bejött.

Stewe Cross - 2017. 09. 26. 09:40

Felvezetésnek nem volt olyan rossz.

A folytatásban kevesebb lens flare-t és több tech zsargont azért elvárnék.

Persze azért én maradok a folytatásra is, hiszen a Discovery része csak ezután jön.

CsMisi - 2017. 09. 26. 09:57

Erdekes, hogy sokan panaszkodnak a szineszi teljesitmenyre. Szerintem vegyetek figyelembe, hogy ez elso resz, es a karakterek 90% le lesz csserelve a kovetkezo resztol. A masik megallapitasom a kerdessel kapcsolatban: Nezzetek vegig az osszes pilotot az elozo sorozatokbol, szinte az osszesben penibilis az alakitas a hatralevo reszekhez kepest.
– Encounter at Farpoint (TNG): kegyetlen volt a szineszek alakitasa, alig szeretheto karakterek voltak az elso par reszben. Riker kritikan aluli, Picard lapos, Troi es Crusher egyenesen idegesitoek, Data volt ttalan es Geordi akik kedvelhetoek voltak. S mennyir jok lettek vegul mind.
– Emissarry: ez a peldaja a szornyu elso resznek, Kira es ODa kegyetlenul gyengek, s mennyire jok lesznek, Sisko ultra-lapos es mennyire eros lesz. Quark, O’Brien s Bashir elfogadhatoaknak mondhatoak maximum, es hat mennyire jok lesznek ok is, foleg Quark.
– Caretaker: Semmi kemia a karakterek kozott, semmi erdekesseg bennuk. Janeway talan villantott piciket, de nagyreszt ennyi
– Broken Bow: Archer szornyu (bar sokkal jobb nem lesz), T’Pol tiszta cicababa sztereotipija (nagy kedvencem lett), Hoshi gyengecske, Trip semmit sem mond … S megis kinottek magukat. Kiveve Archert, a szemlyes problemam a sorozattal maskepp.

Szoval en nem intelkezek a szereplok alakitasan legalabb az 5-6-ik reszig. Akkor lassuk jobb lesz-e mar.
Magarol a pilotrol annyit, hogy erzodik, hogy egy felvezeto sztori. Nekem tetszett, varom a folytatast. Adok egy 8/10-et egyelore.

Balumedve - 2017. 09. 26. 10:02

Én csak az új Star Trek filmeket láttam, és bejött a pilot. Persze, nekem is elegem volt a klingonokból a végére, lassan beszéltek, de ehhez képest az angol felirat piszok gyorsan haladt. Meg úgy teljesen értelmetlen számomra a kasztrendszerük, kultúrájuk, meg a morális kódrendszerük. Talán nem ártott volna megnéznem valami régebbi sorozatot is, de azt a látványvilágot már nem veszi be a gyomrom.

SPOILER// Valaki mondja már meg miért felelős a háború kirobbantásáért a Number One? Végül nem nyitottak a parancsára tüzet a klingonokra, de az előzetesekben úgy hivatkoztak az elsőtisztre, mint aki egyedül felelős több ezer ember haláláért. Akárhogy számolom, ez csak zendülés. //SPOILER

bullseye - 2017. 09. 26. 10:36

Az elején, amikor a rádió nem megy ki a viharos idő miatt, és nem tudják őket befogni, de a lábnyommal rajzolt jelvény segít… na ott majdnem feladtam, mert ehhez képest a klasszikus technoblabla is komoly, hihető alap. De a tudományos tiszt meggyőzött, hogy maradjak. Mosolygó arc Aztán jött, a vulkánon képzett első tiszt, aki elfelejti, hogy van kommunikáció a hajón belül, és a végén a kétfős kommandó csak azért, hogy meglegyen a dráma. Legalább a BSG-zést elkerülték a gyors lázadás ellenére, de a szezonelőzetes kicsit zavaros/ijesztő ilyen szempontból. Innen még bármi lehet, számomra idegesítő/unalmas drámázás, Dr. Who féle rejtélyek, vagy normális ST is :)

@Balu
Gondolom mert a pletyka így terjed majd, hogy karakterépítő dráma legyen, emberek fejének asztalba ****val. (Esetleg a torchbearert rá lehet fogni, de az önvédelem volt, viszont ha oda sem megy, akkor talán semmi nem történik.)

Trekkie4Life - 2017. 09. 26. 11:01

Gyenge eresztés volt. Eleve nagyon nem tetszenek a klingonok, kinézetre szerintem olyanok lettek mint amikor a Voyager-ben random dobálták be az idegen fajokat 1-1 epizód erejéig. Maradjunk a TNG-nél, azok a klingonok. A TOS-ban érthető módon még nem tudtak vagy nem volt pénzük azokra a maszkokra, de a TNG-ben nagyon jól eltalálták. Ja és a klingon “minden arany” belső építészettől szó szerint hányingere volt a szemeimnek. Borzalmas.

A csata meg borzasztó gáz volt, beugranak a hajók és 1 helyben lövik egymást, ennél gázabb nem is lehetne, mindnek mozognia kellett volna de főleg a kisebb föderációs hajóknak hiszen ők a mozgékonyabbak.

A karakterekre kár is szót fecsérelni, nem fogtak meg de gondolom nem is volt cél hiszen majd ezután jön az új hajó és az új legénység. Adok egy 4/10-et és várom, hogy jobb legyen ennél mert ez félelmetesen unalmas és rossz volt.

SpockCooper - 2017. 09. 26. 11:19

Nekem nagyon tetszett. Nem szabad katonai logikát keresni benne, ez már az első jelenettől hiányzik. A klingonok nekem sem tetszettek, egyébként más panaszom nincs.

winnie - 2017. 09. 26. 11:41

SpockCooper: szerintem épp az, hogy kell benne logikát keresni, hiszen van benne, csak nem mindenki fogja megtalálnia készítők eléggé alaposan átgondolták, nekik minden logikus volt. az, hogy az ő részükön vagy a nézők oldalán csúszott el a dolog, azt azért nem hiszem, hogy érdemes azzal elintézni, hogy csak ők lehetnek hülyék:)

Gerusz - 2017. 09. 26. 12:01

Rossznak nem volt rossz, de ha nem Netflixen lenne, hanem külön kéne érte fizetnem havi 6 dodót (ráadásul reklámokkal megtűzdelve), akkor biztos, hogy max. lekalózkodnám.

Ráadásul a következő rész is effektíve pilot lesz, mert még a Discoveryt is be kell mutatni. Igazán besűríthették volna ezt a dupla pilotot egy részbe, és a másodikban már lehetett volna a Discovery. Ja igen, 39 perces epizódok, WTF? Kellett az idő a reklámoknak?

A klingon hologramok között lehetett volna egy-két TNGs hosszú hajú és TOS-es cipőpaszta-klingon is, akkor talán hitelesebb lenne, hogy nem leszarják a canont, hanem ez csak egy másik etnikum, amit eddig nem láttunk.

Trekkie4Life - 2017. 09. 26. 12:06

SpockCooper: sosem volt benne katonai logika, mindig a pénz meg az elérhető technológia határozta meg, hogy mit és hogyan mutattak. Most fontosabbnak tartották a szétlőtt hajót mutogatni meg azt amikor kiment szkafanderben a csaj, az mondjuk nem volt rossz. Talán lesz majd pénz rendes csatajelenetekre is, ki tudja.

bandido - 2017. 09. 26. 12:11

“meg azt amikor kiment szkafanderben a csaj, az mondjuk nem volt rossz.”

Azért a magnetic boots SARKÁN lévő “helyzetjelző” led az eléggé facepalm.

SpockCooper - 2017. 09. 26. 12:35

@Winnie Nem azt mondom, hogy általában nincs logika a történésekben, hanem azt hogy ne akadjunk fenn azon, hogy mit keres a kapitány és az elsőtiszt ketten egy bolygón vagy miért csak ők ketten sugároznak át a másik hajóra. Ilyet Kirk és Spock is csináltak, ők a főszereplők.Ezt értettem katonai logikán.
@Trekkie4Life Igazad van.

Annatar - 2017. 09. 26. 12:41

Gerusz:

“A klingon hologramok között lehetett volna egy-két TNGs hosszú hajú és TOS-es cipőpaszta-klingon is, akkor talán hitelesebb lenne, hogy nem leszarják a canont, hanem ez csak egy másik etnikum, amit eddig nem láttunk.”

Pontosan, szívemből szóltál! Az Enterprise-ban olyan klasszul megmagyarázták a klingonok kinézetbeli változását, amire a többi film és sorozat egy félmondaton kívül nem adott addig magyarázatot, erre most teljesen átdizájnolják az egész fajt, csak mert az majd milyen jól fog kinézni. Azt meg aztán már végképp nem tudtam hova tenni, hogy a főklingonnak mitől volt ZÖLD az ínye? (Lehet, hogy a többinek is, de ezt mutatták mindig nagytotálban.) Szóval mitől zöld? Túl sok spenótot evett? A vulkániknak zöld a vére, a klingonoké rózsaszín, mi tenné az ínyüket zölddé? És akkor még a vontatott beszéd mellé, komolyan ásítoztam, és mire befejeztek egy mondatot, elfelejtettem, mi volt az elején. Szörnyű.

Azt már más is felvetette, hogy miért a két rangidős tiszt, két törékeny nő megy kommandózni a klingonok közé, de az, hogy miután Michael meggyőzi a kapitányt, hogy ne öljék meg a klingon főnököt, mert azzal mártírt csinálnak belőle, ő maga állítja át a fézert ölésre, hogy megbosszulja a kapitányt, így értelmetlenné téve a halálát, az aztán az ultimate WTF… Ennyire nem ura az érzelmeinek egy Vulkánon felnőtt ember?

Egyelőre ez nekem elég nagy csalódás volt, pedig a karakterek (a klingonokat kivéve) tetszettek, a látvány (a klingonokat kivéve) lenyűgöző, de az egész valahogy nagyon átgondolatlan.

Ace - 2017. 09. 26. 13:13

Dehát éppen gén manipuláción megy át az a szerencsétlen klingon faj erre senki nem gondolt ,hogy esetleg azért néznek ki máshogyan lehet ,hogy ez éppen a köztes állapot az “eredeti” klingon és a TOS-es ratyi klingon között. Mivel az Enterprise ban ezzel a vírusal magyarázták a kinézet változást. Én simán betudnám ennek a változást. (tudom ,hogy a készítők máshogy magyarázták de ez is simán lehetne).

Annatar - 2017. 09. 26. 13:17

Ha ez neked köztes állapot a hagyományos klingon és az emberszerű klingon között…

mSO - 2017. 09. 26. 13:37

“Azt meg aztán már végképp nem tudtam hova tenni, hogy a főklingonnak mitől volt ZÖLD az ínye?”

A klingon vér zöld.

Annatar - 2017. 09. 26. 13:44

Mióta? A VI., Undiscovered Country (A nem ismert tartomány) c. filmben rózsaszínes volt, a sorozatokban vörös. A vérbor is vörös színű. Honnan jön a zöld vér meg ez a kinézet? Gyíkemberekkel kereszteződtek?

Ace - 2017. 09. 26. 14:00

Szerintem betudható lenne simán annak ,hogy még alakulnak de tudom a készítők nem ilyen irányba vitték vagyis nem ezzel magyarázzák hanem a tartományokkal. Mivel nálunk is eléggé különböznek az Ázsiaiak, Afrikaiak stb…

A vérben Annatar-nak van igaza. Klingon vér vörös- rózsaszínes. A Romulán/Vulkáni vér zöld színű.

JKJ - 2017. 09. 26. 14:05

Ace! A “ratyi” szó használata, nem igazán elfogadható kultúrált társalgásban. Szerintem egyébként sem, de itt biztosan ne erőltesd.

Annatar - 2017. 09. 26. 14:05

Magyarázhatják tartományokkal, mondjuk az íny színére az sem magyarázat, egy fajon belül ilyen eltérések nagyon valószínűtlenek. Viszont akkor az a 24 ház, ami képviseltette magát, az mégsem az egész klingon birodalom házaiból származott, csak egy adott tartományból? Mert nekem az jött le, hogy az előbbiről van szó, akkor viszont a hologramklingonoknak sokkal változatosabbnak kellett volne lenniük, de ha jól láttam, mind gyíkember volt…

kekecki - 2017. 09. 26. 14:40

Nekem már eleve nem tetszik az, hogy megint a korai időkbe (vagyis a TOS előttire) helyezik a cselekményt. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy hova fejlődött a Föderáció mondjuk a Voyager visszatérte után száz évvel.
Ha állandóan visszafelé mennek az újabb sorozatok, akkor nem tudom, hogy a következő mikor fog játszódni. A XIX. században? Adok is egy tippet a címre: Büszkeség és balítélet meg a klingonok…

Ace - 2017. 09. 26. 14:56

JKJ! oh bocsánat elnézést kérek eme kúltúrálatlan megnyílvánulásért. Valóban “rettenetes” kijelentés volt. Helyetesítsd be kérlek a fantáziátlan/olcsó kifejezést a TOS-es klingonokra.

edg - 2017. 09. 26. 16:10

Szeretem a régi Star Trek sorikat. Szerintem ez gagyi.

bullseye - 2017. 09. 26. 17:21

Azért az nem katonai logika, hogy egy harcos fajjal teli hajóra nem két sima (még ha elég jól is képzett) humánt küldünk a vezért elfogni. Eddig is erre tartották a vörös ingeseket…

Dark Energy - 2017. 09. 26. 18:35

Én az a rajongó vagyok, aki minden filmet és sorozatot végignézett legalább 2x és mindegyiket nagyon szerette. Nyilván vannak számomra kedvesebbek pl. sorozatok közül a DS9, mozifilmek közül a Nemesis.
A Discovery nekem eddig abszolút bejött, tuti nézős.
A látvány pazar, karakter szinten viszont eddig csak Sarek és Lorca érdekel igazán.

heidfeld - 2017. 09. 26. 19:07

Szerettem a régi Star Trek sorozatokat. Ez egészen érdekes. de a klingonok kinézete nem tetszik. Egy erős 7/10 így kezdésnek.

István - 2017. 09. 26. 19:46

Én az a Trekkie vagyok, aki szerint ez összeségében szar volt.

Vannak jó pontjai, pl fényképezés, látványvilág, a TOS-hoz hű dizájn elemek modernebb formája, egy-két utalás.

Ezzel ellentétben viszont van egy csomó rossz pont. Klingon dizájn, a hajók, a színészek (a főszereplő csaj konkrétan idegesítő), zene, erőltetettnek hat sokszor, lens flare.

Ha ezt nem úgy akarják bedobni, mint TOS előtti sorozatot, hanem poszt DS9, vagy JJversebeli cucc, akkor teljesen rendben lenne, így azonban nem jó az összkép.

Klingon kinézethez hozzátenném: Átmeneti aligha lehet, mert 10 évvel a TOS előtt, és kb 60 évvel az ENT után játszódik. Ez csak szimplán annyi hogy a JJ féle kinézetet akarták továbbvinni, de jobban hasonlít a Voskra, mint a Klingonra.

Miumiu - 2017. 09. 26. 20:38

Általános iskolás korom Star Trek rajongó vagyok és nekem összességében bejött a pilot. Egyedül azt találtam furcsának, hogy egy teljesen lezártnak tekinthető történetet kaptunk, nem igazán látom, hogy lesz ebből sorozat. :)
A felütés egyébként teljesen elfogadható volt, az évszázad nyitányának nem mondanám, de kellemesen szórakoztam. Egyébként én el tudom fogadni, hogy modernizálnak, mert ha előjönnének egy TNG szerű sorozattal valószínűleg sokan a bat’leth-jükbe dőlnének az unalomtól. (Őszintén és hardcore rajongóként, azt még néha én is vontatottnak találtam.)
Ami engem megragadott, hogy éreztem, hogy akik készítették rajongói a szériának és tényleg a franchise tiszteletével nyúltak hozzá a szálakhoz. Mondjuk ebben már akkor bíztam, amikor először hallottam Bryan Fullernek köze lesz a sorozathoz. Rajongóként csomó apróságot fedeztem fel, ami másnak lehet, hogy fel se tűnik egy trekkie-nek nagy dolog. Spock apjának Sareknek a szerepeltetése például pont ilyen húzás.
Én a Netflixen néztem és már az nagyon pozitív volt, hogy feltolták klingon felirattal is (csináltam screenshotot, ha valaki kíváncsi: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155725910063838&set=a.382552683837.161381.840818837&type=3&theater).

antares69 - 2017. 09. 26. 20:42

Nem láttam a ST-ből soha egy részt sem, ellenben nagy rajongója voltam a Star Wars első három részének, a múlt héten kezdett The Orville első 3 része meghozta a kedvem az új ST:D-hez és nem csalódtam, pazar volt a látvány, a történet is OK, Sonequa Martin-Green is nagy kedvenc volt a TWD-ben, úgyhogy jöhet a folytatás minden mennyiségben!

DJackson - 2017. 09. 26. 20:55

Trekiként nagy csalódásra számítottam, de csak kicsi lett belőle, szóval már ennek is örülök. Azt hiszem ez mindent elmond arról mennyire is vártam ezt a sorozatot! Tisztességes iparosmunka lett belőle. Átlagos, darkos űrscifi, ami nyomokban Star Treket tartalmaz. Egy az egyben áthozták a kis képernyőre a JJ trek-et, az értelmet kissé fel, a lens flaret meg lejjebb csavarták.
Az a fő gond vele, hogy teljesen idegennek érződik az eddig felépített világhoz képest, pedig papíron mindennek működnie kéne. Az új, rebootolt filmeket ismerő korosztálynak ez nem fog problémát okozni, de sok régi rajongót veszíthetnek vele. Az Orville legnagyobb poénja, hogy poénból sikerült trekesebb sorozatot csinálniuk, mint az új Star Trek!

A főszereplő a kezdetektől sem volt szimpatikus, de most aztán végképp nem lett az. Vulkánon nevelt ember hogy lehet ennyire illogikus? Elfoghatta volna a klingonok vezetőjét, megelőzhette volna a háborút, erre lelövi… Már leglább érthető, hogy Sarek miért nem tett róla soha többet említést. Egy plothole máris betömve.

A másik a látvány. Szerintem rémes volt! Úgy néztek ki az űrjelentek, mint amiket egy játék motorral generáltak. A design sem volt sokkal jobb. A föderációs diszleteket még aránylag jól eltalálták, de a klingonokat kegyetlenül elbántak. Már az into darknessben sem tetszett az új kinézetük, de most aztán tényleg gyíkemberek lettek. A klingonok ráadásul mindig is az egyszerű, puritán designjukról voltak ismertek, erre most kaptak egy agyon csicsázott, giccses arany díszletet.

Lehet ebből még sok minden. Az biztos, hogy a többi ST sorozat pilotjaihoz képest fényévekkel jobb volt. Reméljük idővel ez is megtalálja a saját hangját, lehetőleg előbb mint az Enterprise. 6/10

Platschu - 2017. 09. 26. 22:30

Csak én éreztem úgy, hogy a kapitány és az elsőtiszt között több volt, mint munkakapcsolat? Ugye nem ez lesz a csavar…

Shyllard - 2017. 09. 26. 23:28

Nem láttam a sorozatokat, az új három filmet pedig igen és nekem za első két rész nagyon feküdt. Jó, a legelső, sivatagi jelenetben a párbeszéd nekem nagyon mű volt, de aztan a fszt megismerve ez is meg lett valamennyire magyarázva. Én izgatottan várom a folytatást, izgi, látványos és a fsz is nem csak szimpi, de érdekes is és a trailer alapján is átívelős lesz a széria, ami miatt duplán jöhet. Csak ide már a kövi részt.

Negye Dóra - 2017. 09. 27. 01:09

Ez egy katasztrófa. 4/10, vagy rosszabb. Nem vártam tőle sokat, de még így is nagy csalódás volt.
Minden ami Star Trek azt kb. sutba dobták. Erre egy metaforikus jelenet, amikor az ugyanezen sopánkodó srác kirobban a börtönből. Kár, hogy a filmművészet itt véget is ért.

Klingonok: eddig nem így viselkedtek, nem voltak meghunyászkodóak, nem így néztek ki, határozottan nem gyűjtötték a halottaikat. És igen, csicsa volt rájuk a legkevésbé jellemző.

Ez volt még talán a legkisebb baj vele…

Borzasztó karaktereket találtak ki, a vulkánon felnövő, tényleg illogikus, agresszív nő, aki végül is kirobbantja a háborút, csak hogy megnézzen valamit amit nem kéne, de ha ez nem elég akkor lőne is… A kapitány aki inkább az előző szereplő anyukáját játssza, folyton mosolyog, mint egy óvónéni, és a tudományos tiszt, aki inkább a paródia vonalat erősítette. A színészi játékuk ehhez képest még lehet, hogy jó is.

A sztori iszonyat gyenge, nélkülözi az izgalmat, az értelmet, (a mondanivalót, bár ezt ma már senki sem várja), és még eredetmesélésnek is gyenge, pedig azért próbálkoznak flashbackekkel. A drámatagozat szintúgy leszerepel.

Látvány… Aki Star Trekkes, az általában elmegy emellett, sok generáció munkáját láttuk már. Én elfogadhatót mondanék. A pénz látszik rajta, viszont valami megfoghatatlan profizmus mégis hiányzik, hogy értelmesen legyen elköltve. Ez értendő az operatőri illetve megvilágítási munkákra is.

Továbbá félek, hogy egyfajta feminista tisztogatásnak is áldozatul esett a koncepció, ami, hát nem jó. Sokan hajlamosak keverni a humanista fogalmával, meg azzal is, hogy a Star Trek melyiket képviseli ebből. Legalábbis a trailer youtubos kommentáradatából ez világlott ki.
Meg egyáltalán! Nem az lenne a jó a feministáknak, ha normális, értelmes női karaktereket jelenítenének meg? Mint pl T’Pol, Uhura, Jadzia, az alakváltók vezetője, Pulaski, Seven of Nine, ehelyett mit kaptunk?!

Az előző pilotok sem voltak tökéletesek, maguk a sorozatok még annyira sem, de mind törekedett a szellemi világ továbbvitelére. Egyszerűen nem érdemes őket egy lapon emlegetni ezzel. Ettől még remélem, hogy valami értelmeset hoznak ki belőle, ez a frenchise megérdemelné.

Irgum76 - 2017. 09. 27. 18:25

szerintem baromi jó volt a látvány
amikor kilépnek a hipertérből a hajók azon elaléltam
meg szerintem a csata is nagyon jó volt
igaz a kamera az tényleg nem bírt vízszintben maradni hol erre hol arra dőlt
egyik jelenetben majdnem kiesik a lány a fotelből miatta :)
a klingonokról nem gondoltam volna, hogy ők klingonok ha nem mondják
szerintem is el lettek cseszve
viszont a beszédük nem zavart
(az viszont érdekelne, hogy tényleg klingonúl beszéltek vagy csak halandzsáztak)
de ezen még túl tudom tenni magam
viszont ami kifejezetten idegesített az “Sasha” Nr 1 színészi játéka
valami csapnivalóan (leginkább szívlappáttal)rossz
szemmerezgetés és grimaszolás ennyit tud
ez TWD-ben elment huszadrangú mellékszereplőként de mint főszereplő, na ne!
amikor átmennek a hajóra és előveszi a TWD-ben tanult kommandós koreográfiát az kifejezetten röhejes volt pláne kontrasztban a kapitány ST-ben megszokott viselkedésével
még megvárom az igazi pilotot de ha ezt hozza színészileg akkor én sajnálattal de menekülök
de ez a két rész azért tetszett kár, hogy nem ezzel a kapitánnyal folytatódik ő szimpatikus volt

Co2 - 2017. 09. 27. 21:45

Valakinek bejövős a főcím?
Nekem az összes ST főcím eddig nagyon tetszett, de ez olyan ‘House’-osra sikerült.
Már a második résznél sem bírtam nezni.

Tyberius06 - 2017. 09. 27. 22:05

Hm… a klingon beszéd valóban túl szaggatott volt. Bár az is tény, hogy az összes sorozatban nem volt ennyi original nyelvű szövegük összesen mint itt.
Az hogy ketten mentek magyarázható, hogy nem akartak mást kockáztatni, a kapitány amúgy is fel akarta áldozni magát már korábban, az első tiszt meg felelősnek érezte magát a történtekért, meg ő hangsúlyozta, hogy a hajóért bármit. Azt mondjuk én se értettem, miért ölte meg a főköcsögött, azon meglepődtem.
A klingon viselkedésbe nem értem mit kell belekötni. Annyira utálom, amikor emberek mindenféle prekoncepciókkal ülnek le; mármint ami itt fentebb fel volt sorolva: eddig nem gyűjtötték a hallottaikat… – honnan tudjuk ezt? azért mert nem tért rá ki egyik korábbi sorozat sem, attól már egyből frenchise idegen? WTF? Pont az a lényeg, hogy ne ugyanazt kapjuk mint eddig 5 sorozatban, ez a motívum is csak szélesítette az univerzumot és nem ment szembe semmivel, mert nem volt eddig szó róla… A csicsa is csak dizájn és megvalósítás kérdése, most volt rá pénz, korábban nem volt jelentőssége, plusz itt egy “szent” ősi hajóról van szó, az miért ne lehetne csicsás? Hol volt az kimondva, hogy márpedig ez nem lehet, mert nem és nem… Szerintem sehol, csak eddig nem volt mutatva… Ez olyan, mintha azon csodálkoznál (miközben tudatlanul idegenként nézel epizódokat az emberi történelemből), hogy a 20-dik században már nem szokás nőket boszorkánysággal élve elégetni, de 300 évvel ezelőtt még simán ment. És felháborodnál, hogy mennyire faj idegen viselkedés a 20-dik századi történelemben (mint történet), hogy nem égetnek élve nőket… WTF???
Aztán ezen is sírok. NEM a nő robbantotta ki a háborút. Az hogy megnézte hajót és önvédelemből megölt egy klingont még nem volt casus beli. Arról nem is beszélve, hogy eleve a klingonok akarták a háborút.
Persze ez majd a trailerek alapján egy hivatkozási pont, hogy ő robbantotta ki, de tökre lejött, hogy nem…

Egyébként ez a pilot emlékeztet az egyik saját novellás/forgatókönyves projectemre, ahol elkezdtem a harmadik résszel/kötettel, majd rájöttem, hogy kéne neki előzmény, meg még egy előzmény, meg annak egy pilot stb…

Ez is tisztára olyan, de valszeg betudható Fuller távozásának és valszeg így kapunk 15 részt, mert ez a 2 rész kb csak főszereplő bealapozása és elősztorija volt…

Összességében rosszabbra számítottam, szóval simán jó lett, de ha a klasszikusokhoz akarnék vmit is hasonlítani, akkor a The Orville sokkal Star Trekesebb (kezdve a főcímmel, ahol a színész és karakter neve is meg van jelenítve… Itt is jó lett volna tovább vinni azt a hagyományt…).

cw - 2017. 09. 27. 22:07

Egész korrekt sorozat lett, oké, voltak benne baromságok (az elején jel a homokban, vagy az “új csillag”, amit láttak fényévekre :D), viszont ezek ellenére apró okosságokat is tartalmazott (mikor Surak hologramja leült az asztalra, előtte ugrott egyet a kép, mivel a valóságban, valószínűleg más irányba ült le, de a program módosította a helységhez :D). Maradok, nekem bejött.

Vincent Vega - 2017. 09. 27. 22:45

A lens flare az elején elfelejtődött :D aztán biztos be nézett JJ hogy “na de gyerekek ezt így hogy?”

Annatar - 2017. 09. 27. 23:05

Tyberius06:
Nem a hajó volt ősi és szent, hanem az a szerkezet, amit Michael megvizsgált, és ami felfénylett, hogy összehívja a házakat. A hajó álcázva volt, és az nem ősi. Csak hogy tisztázzuk a dolgokat. És nem azzal volt a fő probléma, hogy ezek a klingonok hogy néznek ki meg hogy díszítik a hajójukat meg milyen ruhát hordanak és milyen szokásaik vannak, hanem hogy hirtelen az ÖSSZES klingon gyíkember lett, holott a nagyrészüknek emberszerűnek kellett volna lennie a kánon szerint, amit nagyvonalúan sutba vágtak.

bullseye - 2017. 09. 27. 23:37

Ha jól értem, akkor a hajó is szent valahol, meg egy korábban nyilván nagy házhoz tartozott és elég ősi is (a rengeteg szarkofág alapján is), ami megmagyarázza, hogy lehet annyival nagyobb és erősebb, mint a többi ház megjelent hajói (gonosz, haszontalan, útjukat vesztett Klingonok!).

Azt már kevésbé, hogy egy ilyen ütőképes hajót miért hagytak valami roncstelepen rothadni, ahol T’Kuvma megtalálta, és lassan felújította. Meg valahogy került bele (vagy volt benne már XX éve is) egy olyan álcázó, amit képtelen felderíteni a föderáció, és mintha nem is tudna a létezéséről.

gafz - 2017. 09. 28. 03:50

Egyvalamit nem értek. Egy 60-as évekbeli sorozat előzményét egyszerűen nem lehet “csillivilli”síteni értelmesen, mert ugye a fejlődés nem visszafelé halad és ütközik történetileg a később játszódó részekkel. A rebotnak szerintem szintén nincs nagy értelme, az már nem igazi Star Trek. Ha már a “csillivilli” a divat, akkor miért nem a TNG után játszódik az új sorozat? Fel lehet rúgni akkor is a klingon békeszerződést valami ősi vallási eszme miatt…

winnie - 2017. 09. 28. 04:57

nem csak a klingonok miatt lett előzmény, még jó pár más dolog miatt is. az, hogy most jobbak a technikai lehetőségek, az egy dolog, nyilván attól még nem kell úgy kinéznie a sorozatnak, mintha 50 éve csinálták volna. akkor mások voltak a lehetőségek, nem a jövő volt fejletlenebb. (más sorozatokhoz is készülnek későbbi időpontokban előzmények, de szerintem ezek olyan dolgok, amiken könnyen túl lehet lépni.)

asyx - 2017. 09. 28. 11:57

Végre egy jobb fajta sci-fi sorozat, nem vagyunk egyformák ízlés terén, nekem bejött. Főcím tényleg fura, nekem a West World jutott róla eszembe.

Sancho Pansa - 2017. 09. 28. 12:14

Nem mintha nem lenne jó pár jobb fajta scifi.

asyx - 2017. 09. 28. 12:16

Írhatnál párat hátha valamelyik kimaradt.

ayren - 2017. 09. 28. 12:21

Hát az első két részt én simán untam, pedig amúgy szerettem a Star Trek utódszériákat, leszámítva a Deep Space Nine-t.

ayren - 2017. 09. 28. 12:23

És egyáltalán, miért pont Michael-nak hívnak egy nőt?!

bullseye - 2017. 09. 28. 13:16

A neve alapján Michaelt egy unalmas angol pasinak képzeltem. Lehet, hogy annak volt írva, csak a csaj annyira jó volt a meghallgatáson, hogy megkapta, és nem írták át, mert vagy csak elfelejtették, és már több jelenet volt, amiben hivatkoznak rá, vagy ez is valami progresszív dolog, mint a Sulu “homázs”, aminek Takei nem igazán örült. :)

Irgum76 - 2017. 09. 28. 13:47

szerintem azért hívják Michael-nek, hogy ezzel is utaljanak rá mennyire uniszex már a társadalom a ST világában

Irgum76 - 2017. 09. 28. 13:50

úgy tűnik nem én vagyok az egyetlen akinek a True Detective-re hajaz
http://coub.com/view/xyqr7

ayren - 2017. 09. 28. 14:28

Irgum76
bulseye
Ja, lehet. Persze, tudom, hogy most is van jó néhány uniszex név az amcsiknál (Robin, Dana, Charlie stb,),úgyhogy lehet, hogy a sorozat szerinti jövőben ez a folyamat tovább haladt, és már nem nemfüggő a névadás.
Vagy esetleg később megmagyarázzák.
Mindenesetre mai füllel elég fura név ez egy nőnek, mert abszolút maszkulin rezonanciákat kelt.

Silver-sama - 2017. 09. 28. 19:23

15 perc után megállítottam… HÁT MI EZ? Mi volt ezzel a szándékuk??? Ez vicc… Ez egy vicc…

Negye Dóra - 2017. 09. 28. 21:43

Tyberius06

Itt pl írnak a Klingonokról, sajnos utána húzva a discovery-ben látottakkal:
Memory Alpha / Klingon / Religion and tradition:
“At least until the 23rd century, some Klingons buried their dead in sacrophagi. (DIS: “The Vulcan Hello”) However, by the 24th century, many Klingons tended to believe that when a Klingon died, the spirit was considered to have exited the body, leaving behind a worthless shell to be disposed of.”
De a TNG-ben és a DS9-ban is volt utalás erre. A csicsa kerülése pedig a filozófiai felfogás jele: a harc élteti őket, az ezt szolgáló funkcionalitás a fontos, minden más érdektelen. Nem egy rész volt ami bemutatta a Klingon hajókat, a puritánságukat kifejezetten kiemelve. És sztem a hagyományaik, életfelfogásuk régebbre nyúlnak vissza, mint bármelyik űrhajójuk ;)

És igen, logikailag csak ő robbantja ki a háborút: Ha ő nincs, nem nézik meg azt a valamit, nincs öldöklés,nincs semmi felmutatható amivel a házakat össze lehetne fogni, mivel +4 órán át még valszeg a csillagflotta sem malmozott volna ott. Valahogy ez az ultrajó összeesküvés nem működött volna egy majdhogynem teljesen öngyilkos felfedező küldetés nélkül…
Hmmm, plothole szag.

Nálam még mindig inkább az veri ki a biztosítékot, hogy olyan emberek csinálnak Star Trek-et, akiknek a korábbi sorozatok filozófiai tanításai annyira egyszerűsödnek, hogy “a csillagflotta nem lő először!”… Persze, a klingonok miatt háborognak a legtöbben, az a legmegfoghatóbb, de sajnos kibelezték az egészet.

m76 - 2017. 09. 28. 21:54

Még jó hogy nem vártam tőle semmit, így csak annyiban lepett meg, hogy nem csak azért rossz, mint amire számítottam (identitáspolitika). Hanem azért is mert alapból is rém gyenge anyag a forgatókönyv.

Én is csak azt tudom mondani, hogy aki a régi star trek hangulatot akarja viszontlátni inkább nézze az orville-t.

Többször előfordult a pilot során, hogy szereplők illogikusan, és egoista módon cselekedtek a starfleet legénységben, ilyen egyszerűen nincs, ez teljesen összegyeztethetetlen a star trek szellemével, viszont szinte telibe trafálja az újkori politikailag korrekt identitáspolitikát (nem számít milyen ember vagy csak az milyen halmazba vagy besorolható) Pl: Ha nő vagy akkor automatikusan áldozat vagy, ami szerintem nem csak baromira igazságtalan, de iszonyatosan degradáló is a nők részére. Az eredeti star trek legyőzte a szexizmust meg a rasszizmust is teljesen pusztán azzal, hogy nem beszélt róla, mert valóban nem is számít a nem és a faj fikarcnyit sem. Erre it előrángatják és véres kardként hordozzák körbe. Ez pedig sajnos ellenkezik az elveimmel, és én olyan műnek esélyt sem vagyok hajlandó adni ami eme eszméket vallja.

Ja és ez az első Star Trek aminek a főcimének zéró köze van az űrhöz.

m76 - 2017. 09. 28. 21:57

Ez lemaradt:

Van egy óriási különbség pl Voyager és e között. Janeway nem pusztán egy női kapitány volt. Hanem egy remek kapitány, aki egyébként nő.

Saab - 2017. 09. 28. 21:59

Nem volt rossz a dupla kezdés de…….ez csak a világában Star Trek. Teljesen látszik rajta , hogy az író gárda sík hülye az egész Star Trek felfogáshoz és JJ esetében a mozi miatt indokolt volt a túltolt akció , hisz a népnek a látvány a lényeg. Itt viszont teljesen felesleges. Remélem a sorozat megéli a 2. évadot ahol már kizárólag Lorca kapitány lesz a főszereplő és ezt az idegesítő csicska “első tisztet” megöli valaki. Még hogy “Egyes”. Ezt szó csak Rikert illeti meg ezt a nullát a hisztis p*csa jelző inkább. A tudományos tiszt jó karakternek tűnik. :)

Captain Phillips - 2017. 09. 29. 20:15

Akkor ez a sorozat most a Csillagok Haboruja elott jatszodik? Vagy a Jedi Visszater utan?

heidfeld - 2017. 09. 30. 10:36

@M76: Jeneway tényleg női kapitány volt, de szerintem borzalmas. Én már rendesen a Borg-nak szurkoltam, hogy végezzenek vele.

bullseye - 2017. 09. 30. 10:52

@heidfeld: A jó hír, hogy szerintem hosszú távon ők nyertek.

Azt már eddig is tudtuk, hogy csótányok, és mindent túlélnek, a királynő elvesztését is. Elég ha 1 db megmarad valahol, pár év alatt már újra bolygókat uralhatnak. Janeway ha jól emlékszem 10 évvel későbbi, külön a Borg ellen kitalált techet lopva verte meg őket, (amihez nyilván adaptálódnak közben), de az eredeti kutatók áthozatala nélkül a fejlődés nem arról a szintről megy tovább, hanem előbb vissza kell fejteni. Szóval a Borg simán legyorsulhatja őket, és 20-25 év múlva jönnek a taktikai kockák kifejezni a neheztelésüket. :)

galocza - 2017. 10. 01. 00:14

nem fogalmatlanként, de távolról sem trekkieként:
számomra unalmas, ostoba és végső soron érdektelen.
eredeti terv szerint 2 epizódnyi sanszot kapott volna, de ebből egyet is alig szenvedtem át úgy, hogy az idő nagy részében neteztem mellette.
ehhez képest a killjoys első évad(!) jó.
persze mások biztosan találnak benne értéket, én semmit, semmit nem tudok felhozni.

galocza - 2017. 10. 01. 00:16

ja, hajrá klingonok!

zagloba - 2017. 10. 01. 01:56

Soha életemben nem láttam egyetlen ST epizódot sem, (csak a JJ-féle szörnyűséget, de azt igyekszem elfelejteni, mint a Hegylakó 2-t).
Nem volt semmilyen előítéletem, csak valahogy nem hozott lázba, elkerült ez az unverzum.

Itt is most főként Jason Isaacs miatt vártam, (őt bármiben szívesen megnézem), de maga a pilot nagyon kellemesen meglepett.

Jó volt a sivatagos nyitány, és nekem az utána következő eseményekkel sem volt gondom. Kicsit BSG-s érzésem volt, de ez legyen a legnagyobb probléma.

A látvány szép, és meggyőző, a kamera kicsit sokat rángott, illetve – főként az elején – nagyon gyorsak voltak a vágások.
A klingonok nekem furák voltak, egyelőre nem érzem azt a nagyon fenyegető erőt bennük – kb- mint a dalekok a DW-ban. Megörökölte őket a sorozat, úgyhogy benne vannak.
Más bajom nem volt eddig.

Összességében bejött, és kíváncsian várom a folytatást.

JKJ - 2017. 10. 02. 10:29

SPOILERS!

Nyolcadik percében járok a harmadik résznek. Eddig volt:
– Random idegen lény az űrben támad, majd mintha mi sem történt volna.
– Rabszállító pilóta értelmetlen halála.
– Pont jókor, jó helyen mentőhajó.
– Nevetséges verekedés a kantinban.
– Főszereplő elhívása, amikor ennyi idő alatt nem tudott volna megebédelni egyébként sem.

Mi lesz itt még…?

JKJ - 2017. 10. 02. 11:05

Mire a végére értem a harmadik résznek, rájöttem, hogy nincs értelme sorolni a hibákat. Ez egyszerűen nem az én sorozatom és nem is Star Trek. Ez egy kamutudományos maszlag. Értelmetlen események között sodródnak buta szereplők. Magyarul egy rossz sorozat.

bullseye - 2017. 10. 02. 17:20

Hát én maradok még, mert ST, meg érdekel, hogy a tech, ami nyilván nem működik, hiszen a későbbi hajókon sem volt, az pontosan hogyan nem fog működni.

De. Ez tényleg nem Trek. A kapitány már a bemutatásakor ott tart erkölcsileg, mint ami Siskonak vagy egy évadnyi háborúba, meg a biztos vereség felismerésébe került – és ő legalább rosszul érezte magát miatta. És felhozza a csigaszörnyet a hajóra, mert miért ne… persze már az előzetesben kiszabadul. Ráadásul legénységen belül megy a titkolózás, sunnyogás, széthúzás.

És persze megint volt dolgok a szemekbe vetítve, mert effekt.

wondorog - 2017. 10. 02. 18:02

Szerintem a szörnyet alapból a kapitány szabadította el az USS Glennen, ami egyféle fegyverteszt lehetett.

JKJ - 2017. 10. 02. 18:23

wondorog:

Sajnos ez nem fog kiderülni. Lehetett volna érdekes vonal, ahol azt próbálják kideríteni, hogy mi történt a másik hajón, de mivel nem voltak hozzáférhetőek a “log-ok”, soha nem fogjuk megtudni, hogy mi történt.

Én ezt mindig gyenge írásnak tartottam. Ez egyértelműen erre példa.

CsMisi - 2017. 10. 02. 19:18

JKJ kukacos vagy. Vagy estleg elvarod, hogy mindent a szadba ragjanak. Az altalad felsorolt 5 hibabol 4re vilagos magyarazat van a resz folyaman / vege fele. Komolyan elvarod a sorozattol, hogy most mindent ragjanak a szajunkba, nem igy az erdekesebb? Azt varod el, hogy ragjak a szankba (VIGYAZZ SPOILER-rel folytatom)
*
*
*
*
*
hogy Lorca tervezi a Burnham fele atutalast, hogy elmondja a resz elejen mondjuk Landrynak, vagy estleg Landryval tervezzek, hogy hogyan lehet megoldani, hogy atvegyek a foglyokat (jo esellyel a pilota is tul elte es tudott a tervrol), hogy a kantinba provokaljak Michaelt mert teszteli stb stb? Erre nem jossz ra magadtol, vagy nem eleg ha a vegen bevallotta Michaelnek, hogy az o terve volt az egesz? Nekem tetszik, hogy a nezok intelligenciajara biznak egyes dolgokat es nem mindent elarulnak, hogy “a nezo tudja mirol van szo”. Nekem tetszik ahogy felvan vezetve, es nem zavar a kis miszterium. lesznek valaszok. Ki kell varnunk. Fuller keze erzodik benne …

Dark Energy - 2017. 10. 02. 19:22

Star Trek-et nyomokban tartalmazhat kategória, de ettől nekem simán nézős.
Az eddigi három rész arra legalább jó volt, hogy a kakukktojás Enterprise bekerült a Star Trek kategória alá, mert nálam az eddig totál kilógott, hát most már nem.
Baromi jó úgy nézni a Discovery-t, hogy folyamatban van TOS nézése (2. évadban tartok), belenézegetek régi kedvenc DS9 részekbe, és a JJ féle mozifilmeket is újra elővettem.

zolij - 2017. 10. 02. 19:32

Nos, határozottan más mint az eddigi Star Trekek, de eddig nem érzem azt, hogy ez feltétlen rossz lenne. Az mondjuk sajnálatos, hogy a spórás prezentáció közben felhozták a Romulust is (ha jól értettem), mert tudtommal ekkor még senki nem találkozott romulánnal.

ace05 - 2017. 10. 02. 22:56

A spóránál már kezdtem azt hinni, hogy választ kapok arra, hogy miért hagynak maguk után “kondenzcsíkot” a jj universe csillaghajói.

Platschu - 2017. 10. 02. 23:13

1×03

Egész jó kis rész lett, még ha többnyire kergették egymást a lekapcsolt stúdióban. Így is pár dolgot újra kell majd néznem felirattal, mert nem volt minden világos…. izé… érthető. :D Sajnos a főszereplő csaj továbbra sem túl szimpatikus, mert próbál ilyen StarBuck jellegű kemény csajszi lenni, de közben pedig inkább néma leventének tűnik. Apropó BSG! Egy Cylon férkőzött a legény soraiba!

Tyberius06 - 2017. 10. 02. 23:24

[b]Zolij[/b], rosszul tudod: a Csillagflotta és a Föderáció megalapítására pont a Romulán háború miatt volt szükség (mármint a háború után). Sajnos az Enterprise kaszája miatt anno erre már nem került sor, de időrendben pont az következett volna egy esetleges 5-6-7-dik évaddal. Asszem a ST történelme szerint 2156-2160 között zajlott (a Discovery 100 évvel később játszódik) a Föderációt 2161-ben alapították.

[b]JKJ[/b]-nél én is azt érzem, hogy ST kapcsán az élő fába is bele kötne, mert miért ne. Amit felsoroltál az első 8 percre, az kb lefedi a TNG 95%-át, akkor mit sír a száj??? Inkább bosszantó önismétlés megint, de nem idegen az ST-től… És Star Trek, mert ott van a címében, az hogy neked nem tetszik, az ízlés kérdése. Megint az van, hogy minden ami régen volt az jobb… izé nem. A TNG felét lehetne mai szemmel kukázni, a TOS se úszná meg. Mindegyikbe voltak baromi gyenge részek és csak évadok elteltével forrtak ki annyira, hogy elnyomják a kezdeti szenvedést és megenyhülten (elfeledve a nehéz kezdeteket) rásüssük az egészre, hogy igen ez jó…
Annyira nem értem, hogy mit kell mindig a ST filozófiájával jönni. Az ST filozófiája kb azért működött, ahogy működött, mert baromi önismétlő volt, ami aztán ki is nyírta a frenchise-t, illetve nem egyből alakult ki, hanem évadok/sorozatok alatt… Janeway szerintem is balfasz volt sok tekintetben, nem volt a legjobb kapitány. Az igaz, hogy Lorca már most ott tart, ahova Sisco-nak kellett egy kis idő eljutni, de mi nézők a legtöbbet a 24-dik századi ST-ből láttunk, ez a story meg a 23-dikban játszódik, totál más korszak, más preferenciák, más sorsok. Mivel még nincs annyira kidolgozva Lorca, nem tudhatjuk, hogy miért ilyen. Plusz az egész ST legnagyobb hibája (és ezért szeretem az Orville-t, mert az némiképp szembe megy ezzel), hogy a faji és nemi diverzitás ellenére a karakterek uniformalizáltak, nincsenek mélyen igazi egyéniségek, mindegyik az egyenhipózott felsőbbrendű erkölcsi és morális eszmeiséget hirdető pojáca, aki meg próbálna néha kibújni ez alól (karakterizálás címszó alatt), azt a végére a “bölcs-mindentúdó-én vagyok a jani” kapitány jól leosztja és a néző is megkapja a morális tanmesét.
Lorca azt az utasítást kapta, hogy nyerje meg a háborút – kicsit szabadon értelmezi, lehet hogy pl az ő példája lesz tanmese a későbbi generációknak, hogy ők már jobban illeszkedjenek az egyenhipózott Star Trek szellemiségbe, ettől a Discovery nem megy szembe a Star Trek szellemiségével, csak bővíti az univerzumot.

Azt se értem, hogy milyen illogikus cselekedetek voltak és mi ment szembe a ST szellemiségével. Emberek szeretnek dobálózni ezzel a frázissal, mintha szentírás lenne, csak szerintem senki nem tudja, hogy mit is jelent egyébként…

[b]Negye Dóra[/b]: nagyon nagy hülyeség amit írsz a háború kirobbanásával kapcsolatban – ezt a logikát követve, ha anno a vulkániak épp leszarták volna áthaladva a Naprendszeren, hogy a hülye ember fellőtt egy térhajtóműves űrhajót, akkor nem lett volna Enterprise, nem lett volna Föderáció, sőt az egész totál másképp történik… Akkor se lett volna öldöklés meg háború…
Kutatók, a dolguk, hogy felfedezzenek dolgokat. Semmi kivetni való nem volt abban, hogy ő odament megvizsgálni azt a vmit. A fél DS9 erről szólt, hogy addig mászkáltak a Gamma Kvadránsba a drága föderációsok, míg a Dominiumnak elege nem lett… Ott is Sisco volt a hibás már az elején, ha ezt vesszük… De lehetne a Borgot is hibáztatni, mert ha nem ölik meg a feleségét (vagy ilyen alapon Picardot, mert akkor épp Borg volt), akkor nem ment volna a DS9-ra…
De és itt a lényeg, és ezt ki is mondták, hogy a klingonok ott várakoztak és adták a jelet, hogy a Csillagflotta oda menjen. Tök mindegy, hogy leszállt volna arra a szarra vagy sem, akkor is támadtak volna, mert háborút akartak…

Harmadik rész egyébként érdekes volt, volt benne egy kis túlélő horror rész, amit szerintem baromi gyorsan lenyomtak, lehet kicsit ketté kellett volna ezt bontani, mert így nekem zsúfolt volt az egész.
Jó, hogy a csigaszörnyet nem tudták le ennyivel, és adóztunk a tudomány (de inkább fantasztikum) oltárán is ezzel az új technológiával és hatásaival, azok a torzulások szerintem nem a szörnytől voltak, szóval jah… kíváncsian várom a folytatást…

zolij - 2017. 10. 03. 00:04

Tyberius06: akkor úgy mondom, hogy senki nem találkozott romulánnal személyesen (2266-ban láttak Kirkék először romulánt). Tehát volt ember-romulán háború, de nem tudták hogy néznek ki valójában. Na most ha be lehet lesni a Romulusra, akkor elég valószínű, hogy azt is tudnák hogy néznek ki.

Malachi - 2017. 10. 03. 07:10

jó volt ez, én is örülök inkább, hogy ez a kapitány nem mindenben a megszokott ST elveket követi. de elég világos lehet azért, hogy ez nem egy átlagos hajó (fekete jelvény, titkos kutatások) gondolom teljesen szabad kezet kapott.

a lényről, ami leaprította a klingonokat – nekem úgy jött le, hogy mindkét hajón volt egy-egy, bár lehet nem jól figyeltem. gondolom csak a kapitány (és talán az első tiszt meg egy kutató) tudhat róla és azzal is kísérleteznek ugyanúgy, ahogy a csillámspórával.

eleve az amit felsorolt a hirtelenszőke muki a több száz kutatásról, meg amit a kapitány mondott arról, hogy csak egy dolga van, megnyerni a háborút, nagyon változatos lehetőségeket jelent a folytatásra. bármi lehet. ha minden rész legalább ilyen lesz, maradok.

már jobb, mint a Voyager pedig abból megnéztem 4 évadot.

zero - 2017. 10. 03. 08:33

Elfogom nézegetni, de csalódás és nem tudom Star Trek sorozatnak tekinteni, egyáltalán nem örülök, hogy van egy jó univerzumuk, ráéreznek egy olyan eddig bemutatatlan hézagra, amiből jó sorozatot lehetne készíteni, és még pénzük is van rá, és ezt kapjuk.
A klingonok majdhogynem gornok lettek, ekkora kollektív hülyeséggel bemutatva kíváncsi leszek, hogy lesz ábrázolva a valódi ellenfél, akitől az álcázót kapták, a klasszikus hajódizájnokat dobták, hogy a letisztult föderációs hajók mellett húztak párat a csillagkapuból, meg idependerített párat a jövőből a temporal cold war? nah.
Bármit tovább lehet csiszolni jobb technikával,de ez teljes hátraarc, ilyet még az Into Darkness se csinált. Nem találtam rá magyarázatot, de remélem lesznek cikkek, riportok, hogy miért érezték ezt feltétlen szükségesnek.

Dave - 2017. 10. 03. 08:48

Tetszik de a kapitánnyal kapcsolatban zavar a szem sztori. Ha jól értem balesete volt és mivel nem akar bionikus szemeket a sajátja csak annyira lett rendbe hozva hogy lassan változhatnak a környezetében a fények. Ahham. És evvel a defektel ő simán dolgozhat sőt irányíthat egy csillaghajót? Ahol azért ha gáz van eléggé szaporán villognak a dolgok. 😀

leila - 2017. 10. 03. 09:24

Nem volt ez rossz, de ahogy feljebb írta valaki, ez nem Star Trek. Volt egy DS9 rész, “In Pale Moonlight”, Sisko meghasonlásáról szólt, hogy a háborúban egy Csillagflotta tiszt meddig mehet el, és miközben nem is ő végezte a piszkos munkát, neki csak a lelkiismeretével kellett megküzdenie.

Ilyen finomságok nincsenek itt. Itt szörnyek vannak, kis body horror, rejtélyek, sötét folyosók és izgalom. Sok köze nincs a Star Trek univerzumhoz, ki lehetne cserélni a klingonokat, mint főgonoszt akármivel (ez vizuálisan majdnem meg is történt), egy háború van az űrben, lövik egymást és kísérleteznek fegyverekkel. Átlagos történet.

Értem én, hogy a TNG és a DS9 lassúságát már manapság nem lehet eladni. Szépek a képek, amiket mutatnak, van egy viszonylag átgondolt történet, amire építenek, még érdekes karakterek is vannak, de ez nem ugyanaz a világ, amit 20-30 éve láttunk.

Platzschu - 2017. 10. 03. 10:44

De nem is a 20-30 évvel ezelőtti technikával készült ST-t akarjuk látni… Az a tévés korszak már elmúlt és most kaptunk egy modernebb, felpörgetett, akciódúsabb változatot. Ma már nem lehet olyan scifit eladni, amin elalszanak a nézők.

A hajó tele van rejtélyekkel és még rejtélyesebb legénységgel, akiket szép lassan mutatnak be nekünk. Nekem kifejezetten tetszett, hogy az új kapitány ilyen zavarba ejtő, mert egyelőre még nem vagyok róla meggyőződve, hogy a jó oldalon áll-e egyáltalán.

winnie - 2017. 10. 03. 11:58

az ez nem star trekezoknek (ami ugye eleg abszurd, mert kabe azt jelenti sokaknak, hogy “je, a regi nem ilyen volt”) tenyleg erdemes elolvasnia par interjut, mert en laikuskent sokkal jobban hiszek azoknak, legalabbis eleg meggyozoek, mert latni, hogy mennyi gondolat es tervezes volt a szezonban, hogy mennyi utat gondoktak vegig, hogy mi mindenben akartak megfelelni, stb. jo par st-ismero probal nyilvan egy olyan idoszakot vagy helyzetet bemutatni, amit meg nem mutattak be, de csak a technikai lehetosegek javulasa (persze nem mindenki hivatkozott erre) nem hiszem, hogy azt kell, hogy jelentse, hogy ez nem st.

persze azt is siman elhiszem, hogy hiaba a szandek, ha a vegeredmennyel gond van, illetve nyilvan a diszletek, vagy az alaposan, eleg nagy mugonddal megtervezett jelmezektol nem lesz st, de nyilvan a gondolatisagot sem fogja nelkulozni.

(igen, azt is tudom, hogy en vagyok az utolso, akinek szava lehet st-ugyben, de valahol fura, hogy ezeket a plecsniket minden reboot vagy folytatas megkapja ettol vagy attol, es tippre azert akadnak olyanok, amik nem szolgalnak ra, nem?)

meg aztan en mindig bajban vagyok, amikor valaki azt irja, hogy ez nem st, mas pedig azt, hogy ez nagyon st, hogy kinek higgyek?:) ez az, a kert en total szubjektivnek erzem az egeszet. attol meg nem lesz “nem st”, hogy valaki mast akart latni, mast kepzelt el.

JKJ - 2017. 10. 03. 12:07

winnie. Senkinek se higgy. Miért is hinnél?

Nézd végig elfogulatlanul a Next Generation-t, ahol értelmes karakterek, értelmes problémákat próbálnak megoldani ésszel és nem erővel. A TNG-ben nem feltétlenül a sztori az érdekes (bár sztem az is), hanem a világszemlélet, ami előre mutató volt.

Összehasonlítva a Discovery-vel, amiben gyakorlatilag olyan érzés, mintha ma élő és mai szemlélettel élő embereket vittek volna előre a jövőbe. Teljesen hiteltelen, hiszen az értelmesebb emberek már ma is jobban állnak a felvázolt témákhoz, mint a szereplők.

NEm is tudom, minek írom ezeket le, amikor nyilván nem fogod megnézni a TNG-t. Minden esetre senki sem vitatja a felszíni minőséget a Discovery-től, de az már most látszik, hogy nélkülöz minden értelmes mélységet, ami (számomra legalábbis) a Star Trek univerzum alapköve.

Tyberius06 - 2017. 10. 03. 12:58

JKJ, az a probléma azzal, amit írsz, hogy nem helyezed kontextusba normálisan. A Discovery 100 évvel játszódik a TNG előtt, nem lehet ilyen szinten egymáshoz hasonlítani őket. Gondolj bele mennyit fejlődött az emberiség bizonyos szinten csak a 20-dik században szemléletileg. Mik vezettek oda ahol most tartunk? Mekkora különbségek vannak az inkvizíciót és boszorkányüldözéseket hirdető középkori-kora újkori történelmi idők és a felvilágosultabb 19-dik század között. Aminek szintén megvoltak a maga hibái. Nem várhatod azt, hogy a 3-dik világháború után egy konstans világszemlélet legyen az uralkodó 3 évszázadon keresztül egyik pillanatról a másikra és ezt ugyanúgy ábrázolják nekünk. Hol van akkor a fejlődés, az előre haladás? Ennyire nem egyformák az emberek, akármennyire is előremutatóan gondolkodnak, akármennyire is pozitív a szemléletük…
Ez nem egy konstans dolog, csak azért mert a 24-dik század második felében van egy hajó, amin mindenkin erőt vett a hurráoptimizmus meg ilyenek. Valahogy el kell jutni addig… Plusz az emberiség hajlamos a saját hibáiból tanulni, hol van az leírva, hogy ez ne szólhatna egy ilyen hibáról? Lehet, hogy a Discovery mutat majd egy olyan negatív példát, ami eljuttatja az emberiséget arra a szintre, amit a TNG-ben láttál… Az egész a tanulásról szól. Asszem nem egy TNG, meg DS9 vagy épp VOY epizód említett dolgokat 22-23-dik századi technikai kísérletekről, amiket ilyen-olyan okokból elvetettek és betiltottak és nem csak más birodalmak (romulán, klingon) kísérleteztek ilyen dolgokkal, a Föderáció is ugyanúgy, hiszen ez kell a fejlődéshez mindenképp.
Az sehol nincs kőbe vésve, hogy ezt ne lehetne ábrázolni, vagy jobban körül járni, ettől még nem megy szembe a ST szellemiségével, pont hogy azt az utat mutatja, hogy jutunk el oda… Az ST hajlamos volt eddig mindig feketében vagy fehérben ábrázolni a dolgokat, de ugyanakkor említette, hogy voltak ott más színek is, tehát a világ még mindig színes, attól függetlenül, hogy az eddigi sorozatok (főleg a TNG meg a Voyager) leginkább csak a fekete-fehéret használta…
Nem szeretem az Into Darknesst, de az is pont ezt a problematikát járta végig, amit itt kb Lorca képvisel (ott ugye az admirális vagy ki). Picardék se azért voltak annyira “jók”, mert eredendően ennyire jók voltak, hanem mert voltak leckék, amiket megtanultak, hogy a világot jobbá tegyék.

Bender - 2017. 10. 03. 15:12

Szerintem a USS Discovery a 31-es szekció egyik titkos kutatóhajója lehet. Aki ismeri a 31-es szekciót, tőlük aztán nem állnak távol az ilyesmik. Lehet jönni azzal, hogy nem Star Trek, de a 31-es szekció mindig is a Föderáció titkos, sötét oldala volt, és lehet, hogy most ezt az oldalt is bővebben kifejtik.

Idézet a wikiből: “A Csillagflotta alapító-okiratának 14. cikkelyének 31. szekciója kimondja, hogy “a Csillagflotta normái megkerülhetőek, ha a Föld rendkívüli veszélybe kerül”. A 31-es szekció erről a bekezdésről vette a nevét, tekintve, hogy olyan eszközökkel is él, melyek tiltottak a Csillagflottában, ill. a Föderációban. Mindezzel együtt a szervezet a Föderáció érdekeit védi, és ezért a Föderáció hajlandó szemet hunyni a szervezet alkalmanként nem megengedett módszerei felett is (már ha egyáltalán tudomást szerez róluk). A 31-es szekció feladatai közé tartozik többek között az ellenséges vagy ellenséges érzületű fajok, csoportok figyelése, valamint ezen csoportokba való alkalmankénti beépülés információszerzés illetve bomlasztás végett.”

Csak ennyit szeretnék hozzáfűzni, amúgy a rész tetszett. Karaktereket ki kellene bontani, mert eddig csak Saru és Burnham, valamint a gépészről, illetve Burnham szobatársáról tudunk valamit. Lorca meg eléggé unszimpatikus, löki a maszlagot.

Irgum76 - 2017. 10. 03. 15:34

szerintem kissé elhamarkodottak az “ez nem ST” kijelentések
eddig kaptuk egy kétrészes előzményt és egy pilotot
ha ebből megtudja valaki állapítani, hogy ez most hű-e ST univerzumhoz hát gratulálok neki
egyébként az TOS-ben mi volt? Kirk lement egy bolygóra szétrúgott pár segget aszt vissza
na jó a Gornt azt leágyúzta
maga a cím is azért lett ez mert mikor a sorozat indult a cowboyos filmek voltak a sikeresek és egy űrben játszódó westernként akarták eladni

TheAndrasBognar - 2017. 10. 03. 15:42

Szerintem is a 31-es szekcióról van szó. Meg amúgy sokan erre spekulálnak. Bryan Fuller is (amikor még volt köze az egészhez) azt mondta, hogy nem hiába NCC-1031 a hajó regisztrációs száma. Mondjuk nem túl jó ötlet egy titkos szervezettől ennyire a kirakatba tenni a fekete jelvényes embereit…

Amúgy mindig is érdekesnek tartottam ezt az oldalát a Csillagflottának/Föderációnak. Jók voltak anno a DS9 és ENT 31-es szekciós részei.

JKJ - 2017. 10. 03. 15:54

Tyberius: Ne haragudj, de nem akarok veled vitatkozni. Lehet eltérő a vélaményünk és ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor az az igazság, hogy nem is neked írtam amit írtam.

Platschu - 2017. 10. 03. 19:21

JKJ: Oké, nem tetszik Neked, de nem kötelező nézni. Elmondtad, hogy miért nem, ezt is elfogadtuk. Mostantól legalább mások örömét ne rontsd már el, légy oly kedves!

Brynden Rivers - 2017. 10. 03. 22:03

Minden negatívum amit leírtok igaz.

Aztán jött a 3. rész meg Jason Isaacs és a sorozat szintet lépett :)

Amithyel - 2017. 10. 03. 22:57

NAgyon vartam! Nagyon kedvelem a Star Trek-et.Ugy volt jo ahogy volt. Fel kell vezetni a sorozatot.Winnie van egy rossz hirem, a klingonoknal vannak idegesitobb lenyek is, gyere elj Londonban.
Majd a 13. evadnal mar nem fognak a klingonok annyira zavarni. Kell mar egy sorozat a sci-fi rajongoknak is. A Star Trek evtizedekig volt az nekunk mint pl a Supernatural.Elegem van a 7-10 reszes evadokbol (GOT), nem akarok honapokat varni egy uj sorozat evadjara. Olyat szeretnek ami egesz evre odaszegez a kepernyo ele, minden heten. Es ez ilyen lesz.

Aredhel - 2017. 10. 03. 23:37

Az első két rész után fenntartássaim voltak, de a harmadik nagyon bejött. Bár a főszereplő csaj nem szimpatikus, de az új karakterek megvettek kilóra. A kapitány kellően karizmatikus, a külseje alapján nem is gondoltam mennyire, és körüllengi még némi misztikum is. Az uborkafejű fickó, aki a pilotan is volt, szintén bájos lett, de a tudományos tiszt eddig a favorit. Kicsit hajaz a Firefly-os pilótára, de őt is mindig bírtam. Plus a sokat beszélő kadét annyira cuki volt. Szó szerint látszanak a pattanások az arcán. Remélem nem fogják kinyírni a dráma kedvéért valamikor. Jó lesz ez a legénység, tetszik.

Malachi - 2017. 10. 04. 07:54

Amithyel – nem akarlak elkeseríteni, de most lemegy ez a 15 rész, aztán legközelebb 2019-ben várható folytatás ha lesz berendelés. Ami szerintem hatalmas hiba, nem is értem.

Monoton - 2017. 10. 04. 10:29

TheAndrasBognar
“Bryan Fuller is (amikor még volt köze az egészhez) azt mondta, hogy nem hiába NCC-1031 a hajó regisztrációs száma.”

Azt olvastam valahol, hogy imádja a Halloweent ezért ez lett a regisztrációs száma :D

Ace - 2017. 10. 04. 10:58

Továbbra is nagyon jó nézzétek meg a 3. részt. Itt körvonalazódik végre az igazi legénység. Látszik ,hogy a kapitány nem egy üres báb csak eddig nagyon bejött amit láttam tőle bár gondoltam ,hogy Jason Isaacs elbír a szereppel.

bullseye - 2017. 10. 04. 11:32

Azért ha már olyan filozofikusan nézzük, az eredeti ST is az akkori kortól jó irányba előrevetített jövőt mutatta. A hajón ott egy orosz, egy fekete nő, (egy ázsiai vezet… bocs!), és a szigorú, hideg logikának is van szerepe, pl., hogy folyton vitázik a kissé morcos emberséggel.

Discovery egyelőre a jelent mutatja, csak scifibb háttér előtt. Az eddig felvezetett két vita- és töréspont a kissé naiv főtudós és az őt kihasználó opportunista kapitány, valamint a vulkáni képzést kapott, de állandó dühkitörésekkel operáló főhős, meg a gyáva elsőtiszt. Ebből is lehet valami előremutató dolog (hogy nehogy véletlen az első 1-5-80 rész alapján döntsek), de egyelőre erős kétségeim vannak. És ha nem lesz, arra nem az a magyarázat, hogy mert ez még X évvel előrébb van, meg az Enterprisetól hátrébb, és ott sem vitték túlzásba, hanem az, hogy ez egy sorozat, ami termék – a TOS meg tulképp bukás volt eredetileg.

Negye Dóra - 2017. 10. 04. 11:47

Tyberius06: Ezt imádom, amikor már elvesznek az észérvek, csak marad az, hogy “felfedezők” a kontextusból kiragadva. :D :D :D
Attól még, hogy felfedezők nem kell minden 99%-ig halálos küldetésbe belemenni, mert elvileg felelősségteljes humanoidok. (Persze a felelősségteljes döntések néha hiányoztak a korábbi sorozatokban is, de azért nem építettek rá egy egész háborút.) Inkább fogd fel amit írtam korábban.

Szintén nem kéne erőltetni a sokat változtunk vonalat sem: 2256-ban játszódik a DIS, az ötéves küldetés (TOS) pedig 2265-ban. Már a TOS-ban is “fejlettebb” erkölccsel álltak hozzá a problémákhoz (a holdraszállás mellett ez is kellett ahhoz, hogy megszeressék az emberek), amit talán meg is csillant a pilot kapitánya, csak hát nem kicsit zanzásítva.

De nézzük a 3. részt.
A kreatívok brutálisan rosszak:
Nagyon rossz karakterek: mindenki hisztis/ellenszenves vagy csak tiniként viselkedik, pusztán mai kor szelleméhez mérve szinte sötét középkoriként, mindenki gyűlöli/féli Micheal-t, mert “kirobbantotta a háborút”. Bár erről beszélgettünk korábban, de ettől még a sorozatnak pont az ellenkező logikát kellene követnie. Meg amúgy is egy normális ember, nem a ballépései alapján ítéli meg a másikat, főleg, ha már mindenki ennyire tájékozott, hogy mi történt a csatamezőn.
A tudományos tiszt/első tiszt akit sokan méltatnak is ultragáz: még nem nagyon volt (értelmes)logikus következtetése, csak félőssége, a kettő kombinációja pedig már önmagában alkalmatlanná teszi ezekre pozíciókra.
Az új kapitány és a handikeppje is érdekes, jogosan merült fel a korábbi hozzászólásokban, hogy így egyáltalán hogy tudja irányítani a hajó legénységét mondjuk egy csatában. És reméljük, hogy akarnak is vele valamit kezdeni a hangulatvilágításon túl…

Technológiai blabla: Minden eddiginél jobban kilóg a lóláb: már a tudományterületek neveit is keverik minden fogalom nélkül.

Sztori: iszonyat lassan adagolt, gagyi időthúzó konfliktusokkal/párbeszédekkel.

Design: Felszínes. A geekeket gagyi, inkább a hozzá nem értést kifejező poénokkal akarják
beszívni: kikommentezett MSDN-es kód a kijelzőn, amiben a szöveg szerint még kb génmanipuláció is van. Ha el akarnak egy ilyet sütni, akkor nagyon könnyen lehet jobban csinálni, Gorn csontváz a kapitánynál, picardos boros üveg, egy-egy mondat megismétlése a korábbi sorozatokból.

Logikai bukfencek: egy totál új és ígéretes technológia (aminek meg kell bukni a Star Trek későbbi sorozatai alapján), amit mégis a Klingonok határvidékén próbálgatnak…
Kifejezetten militarista ábrázolás, erre mindenki visszapofázik a felettesének.

Egyebek: egy-az-egyben Doomból átemelt szörny és hangulat. Az utóbbi még talán működhetne is. És még a végén egy kis Alien 4 is befigyel.

Eddig tényleg a 31-es szekció útja van taposva, bár ez egy annyira gagyi dolog volt a DS9-ban, hogy inkább békében elfelejtettem volna.

Ace - 2017. 10. 04. 13:14

Negye Dóra: aha és a TNG-ben mikor Picard pökhendien kijelentette ,hogy ők mindennel szembenéznek és kaptak egy Borg kockát meg utánna hadjáratot indított a Borg? Abban mi volt a felelőség teljes? Persze rá lehet fogni az egészet Q-ra is de nem kell azt gondolni ,hogy ott nem voltak felelőtlen döntéseknek súlyos következményei. Semmivel sem tartom rosszabbnak ennek a háborúnak a kirobbanását mint ott pl a Borg-nál.

Bikuci - 2017. 10. 04. 13:25

Még egy részt sem láttam, és nem is vagyok trek rajongó, de a kommentek alapján nem is fogom megnézni.

Tyberius06 - 2017. 10. 04. 13:29

Negye Dóra: Te elfelejtetted volna, szerintem az egyik legjobb dolog volt a DS9-ban.
Továbbra sem értem a fennakadásodat azon, hogy megvizsgálták azt a klingon cuccot, amiről nem tudták, hogy klingon cucc… Semmi különbség nem volt eközött meg aközött, hogy Picardék vizsgálgattak mindenfélét, amit találtak az űrben, csak itt kiderült, hogy hupsz ez egy klingon cucc és az épp ott levő klingonok meg morcosak… Persze ott is hagyhatták volna, de miért tették volna. Semmi fenyegetést nem mutatott, csak egy tárgy volt az űrben. Utólag lehet azt mondani, hogy hiba volt oda menni, mert kitört egy háború a kíváncsiságuk miatt, csak nem érdemes, mert adott pillanatban nem tudhatták, hogy ez fog történni, és ilyen alapon az ajtón se kéne kilépniük, mert nem tudhatják, hogy melyik porszemet sértik meg ezzel… Amiben egyet értünk, hogy a végén Michael és a kapitány kommandója a Klingon hajóra el volt baszva, bár meg lehet indokolni, én is látok benne olyan variációt, hogy ez mégis miért működhetett, de az valóban “érdekes” volt.

És nem arról van szó, hogy sokat változtunk, hanem hogy mi vezetett ehhez a változáshoz. Ezt pofáztam legutóbb. Kirkék lehet, hogy totál pozitívan álltak hozzá a jövőhöz és az ábrázolásuk is ez alapján történt, de hány hibának kellett megelőznie mindezt? Illetve ahogy Mi sem vagyunk egyformák, úgy ők sem, és ez független az iránymutató ideológiától, a Star Trek többnyire eddig a pozitív oldalt mutatta, de mindig voltak a partvonalon lázadó kapitányok, akik felül akarták írni a Föderáció magasztos elveit, mert nem értettek velük egyet, csak mivel a “jó” csapat volt a középpontban, így ezek a lázadó elemek soha nem voltak eléggé kifejtve, csak egy 1 epizódos tanmeseként elmondva, hogy nah kedves néző, így és ezt nem szabad csinálni, mert mi ennél már jobbak vagyunk by Picard-Kirk-Janeway etc Team…

Miért volna baj az, ha ezúttal belülről látjuk a “lázadó” elemeket és rajtuk keresztül jutunk el arra a következtetésre, hogy miért nem jó az amit csinálnak, főleg, hogy a régi rajongók már ismerik a tanmesét…

Karakterek meg logikai bukfencek:
– a trailerben valami olyasmi volt, hogy 8000 ezer ember halt meg a háború első 2 napján, míg az epizódban ezt megváltoztatták arra, hogy a felrobbanó Europán haltak meg annyian: nah abban egyet érthetünk, hogy ez bullshit. A csillagflottának nem volt soha akkora kapacitású kutató hajója, ami 8000 embert szállított volna. Asszem a legnagyobb az a Galaxy osztály volt (Enterprise-D a TNG-ből), ami több mint 1000 embert vitt a hátán, de nem 8000-et. Ezért volt baromi sokkoló pl. a DS9 második évad zárásában, amikor a Jam Hadar elpusztította az Odyssey-t az összes civillel a fedélzeten.
– szerintem is kicsit túltolják Michael hibáztatását a háború miatt, de ez se egy új aspektus, mert ha emlékszel azért a Voyager elején is eléggé rendesen próbálták kiközösíteni Tom Parist, aki véletlen kinyírta egy kadét társát és emiatt börtönbe küldték, plusz a Maquie kapcsolatai miatt – ott is meg volt ítélve a ballépése miatt -, aztán ott volt az ellentét a föderációs legénység és a maquie legénység között is, ott se “követték az ellenkező logikát”, szóval annyira nem róható fel a Discoverynek sem…
– a visszapofázást én is megfigyeltem, de szerintem arról van szó, hogy több különböző “csoport” tevékenykedik a hajón különböző megbízásokkal és ebben a katyvaszban próbálnak meg lavírozni a karakterek. Ez persze lehet hiba, de azt is el tudom képzelni, hogy a kapitány bizonyos ponton túl leszarja ezeket az apróságokat, amíg a cél szentesíti az eszközt és mindenki csinálja a dolgát… Ez mondjuk nem teljesen hatékony, de legalább színesíti a karaktereket és nem válnak egyen zombivá…
– A 31-es Szekció, márha tényleg arról van szó meg annyira nem gáz, tudjuk hogy a kezdetektől létezik és mutathat egy érdekes kontrasztot a karakterek között, akik mondjuk szembe állnának a szekció elveivel és próbálnának az eredeti filozófia szerint tevékenykedni…

heidfeld - 2017. 10. 04. 14:40

@Bikuci: Nyugodtan nézzél bele, mert nagyon jó. Sötétebb a stílusa, mint az előző sorozatoknak. Láthatóan költenek is rá. Karakterek többsége érdekes.
Engem kilóra megvettek a 3. résszel is.
Vélemények, kommentek érdekesek, hasznosak lehetnek, de magunknak sem árt értelmezni, megnézni epizódot, sorozatot. Nagyon jó dolgokról maradhatunk le, bár borzalmakba is belefuthatunk.
Egyébként 31-es Szekció nekem is eszembe jutott, illetve nem csak munkakapcsolat lehetett Michael és a kapitány között.

ar - 2017. 10. 04. 21:56

Nem szamolom magam nagy terkkie-nek, de mindent vegigneztem ami ST. Nekem az Enterprise a kedvencem, a TNG es a Voyager a megosztott masodikon. Szerintem ez a pilot borzalmas volt. m76 tokeletesen leirta amit gondolok. Azonnal kaszaltam, sry.

burnside - 2017. 10. 04. 22:24

Trek-rajongokent nagyon vartam a pilotot, de nem gondoltam, hogy ennyire csalodnom kell majd. A klingonok: ezt a prezentaciot egyszerüen nem lehet komolyan venni több evadnyi TNG, DS9, es megannyi mozifilm utan. Barokk belsöepiteszet egy klingon hajon? Ne menjünk jobban bele. Remenykedtem, hogy nem a JJ-universe latvanyvilaga hodit, tevedtem. Gyönyörü a kep, de nagyon sokszor tul sok es celtalan. A csatajelenet merö csalodas: tömegesen lepnek ki a hajok warp-bol es hirtelen egy helyben allva elkezdik löni egymast? A technologia teren ujra fütyültek a konzisztens törtenetvezetesre. (Ami nem lenne nagy gond, ha nem ismernem a 24. szazadi vivmanyokat /hologram-kommunikacio/)
A hidon allva a rengeteg hangeffektet hallgatvan hol TNG, hol TOS utanerzese van, de meg nem tartunk ott, vagy? A föcimet nem ertem hogyan keszithettek ennyire laposra: fegyver-, komm- es egyeb tervrajzok ismerös melodiak kisereteben (utanerzes). Tessek?
Azota mar volt szerencsem az ujabb epizodhoz, amely utan azt mondom, nezem tovabb a sorozatot, mert vegre kijelölt egy iranyt a pilot züravara utan, es ebbe a szalmaszalba tudok csupan Trekkerkent kapaszkodni.

winnie - 2017. 10. 05. 05:01

burndside: pedig a díszlet volt az egyik legfontosabb és legalaposabban megtervezett elem. állást foglalni nem tudok, de megint csak azt tudom mondani, hogy nem véletlen olyan, kérdés, hogy az okok jók-e:)

jason isaacs egyébként így beszélt az írókról:

“One thing they don’t need to worry about — and this is not to silence them, because they’re the most fun people to engage with, online at least — is that there’s nothing corporate going on here. The writers room is full of insane, diehard Trekkies, including the woman who’s written a number of the novels, and people who’ve worked on the films, and the TV shows — like Akiva [Goldsman], one of the head executive producers who was at the very, very first Star Trek conference in 1976. So anyone who thinks, “Why don’t they know the Star Trek Universe?,” believe me, you’d lose or at least draw in Trivial Pursuit against any of them.”

röviden-tömören - 2017. 10. 05. 05:10

Az első két rész a látvány miatt rendben volt (nyilván nem a JJ-s effekttár miatt). Szerintem a csatajelenet nem volt annyira rossz így. Egyrészt előzmény sorozat, és még nincs delta kitérő manőver; másrészt egy ekkora űrcsata nem nézett volna ki jól. Nem a vörös posztó lengetéseként mondom, de “Csillagok háborújás” lett volna, ha egymást kerülgetve, akadályozva, lőttek volna össze-vissza. Próbáltak mindenből meríteni, mint a legelső JJ-s filmnél. Csak míg a DS9 indítása a Wolf 357-tel jól sikerült – pedig nem volt emlékeim szerint annyi “külső felvétel” – ez most olyan állóvizesre sikerült. Azért nagy lehúzást sem érdemel.

Ezek_nem_klingonok. Klingoffok.. Semmi nincs belőlük ezekben a Farscape-es felújított scarranokban.. Borzalmas.

Vártam a harmadik részt, bár gyötört a balsejtelem, hogy sokat fogjuk látni a klingoffokat, ha már háború. Szerencsére és egyelőre nem.

Csak nekem tűnik nagy logikai bakugrásnak, hogy büntetést kapott? Kielemezve a helyzetet senki nem jött rá, hogy igaza volt? Sarek lehengerlő logikája, vagy akár az övé (lehiggadva) – hol a fenében volt? Értem én, hogy történetmesélés, de csak azért, hogy ne csak felmentéssel végződjön egy kvázi bíróság a Star Trek “univerzumban”, +, hogy eljusson a Discoveryre ezt kiindulóponttá tenni..

Harmadik rész szerintem összecsapott, spórolós. És kijött rajta, hogy mennyire rossz színész is a TWD-s ex-Sasha, mikor nem instruálják eléggé.

Cylon-megjelenés oda nem illő volt – és ő is rossz volt már a BSG-ben is. Többi karakter idegesítő. Kapitány még jó – vele kellett volna kezdeni..

Hajószétlövés érthetetlen – rájöttek, hogy mi baj volt? Már a minimál Dead Space hangulatú Resident Evil matinén kívül? Nem. Akkor csak megvizsgálhatta volna más is.. Megszerezhető tudás-, erőforrás-, és anyagpazarlás. “Csak egy hajó..” Pfff..

A Discovery túl tágas. És nehezen hihető koncepció. Meg persze húzza a csíkot, és csillámlik a sejtelmes vonósugár, amit nem véletlenül nem mutattak soha kívülről korábbi ST-ben, amikor “bevontattak valamit a dokkba”. Mert hülyén néz ki. Mindig egyenes vonalú 80% átlátszatlan, zöld (néha más) sugarat mutattak. Itt meg visszafelé görbült. (Igen így lehetett korábban is, de nem mutatták. Ez most olyan volt mintha egy csillámporos kéz bekanalazta volna a fjúcsör rabomobilt..)

Spórák és “funkciójuk”: meh.

4. rész ha magához tér és nem lesznek klingoffok még nézem, de ha ugyanez, mint a harmadik volt, akkor dara.

röviden-tömören - 2017. 10. 05. 05:12

Apropó. Csillagok háborúja. R2D2 ott van a Discovery közepén..

Ace - 2017. 10. 05. 08:55

Ezt a hajók csak álltak és lőték egymást már nem elösször olvasom. Ezt honnan vettétek? Merthogy amint elekzdték lőni egymást a hajók mindegyik elindúlt legalábbis a Battle at the Binary Stars-ban ez volt. A Shenzhou is kb azonnal kitérő manőverbe kezdett plusz utánna elkezdte üldőzni egy kisebb klingon hajó. Srácok itt nem vadászgépek kergetik egymást még a Star Wars-ban is a nagyobb cruiser-ek Csillagrombolók csak lassan mozognak hiszen nagyon nagy monstrumok a vadászgépekhez képest szinte állnak. Itt azért kisebbek a hajók de a mozgás is nagyobb volt mint pl SW csatahajóinál. Szóval azért szerintem erős és kb oda sem figyelt aki azt mondja ,hogy csak álltak és lőték egymást…

Amúgy láttam ,hogy volt kérdés ,hogy mennyi embert bír kb egy csillagflotta hajó egy Galaxy osztájú hajó(ST:TNG Enterprise-D) max kapacitása 15000 fő bár ennyien szerintem nem szoktak lenni rajta átlagosan szerintem 1-2ezer. Azt írják az Európán valóban 8000 körül haltak meg hát furcsa de nem lehetetlen hogy tényleg ilyen sokan voltak rajta….

Bender - 2017. 10. 05. 10:47

Szerintem nem az Európán haltak meg 8186-an, hanem a háború első 6 hónapjában ennyi halott. Van az a fogalom, hogy MIA (ütközetben eltűnt), az nem számít a halottak közé, szóval ezenfelül sokkal több áldozat is lehet.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 11:51

röviden-tömören: nem a háború kitörése miatt ítélték el, hanem mert lázadást szított és megtámadta a felettesét. A háború kitörése csak tetézte a dolgot, mert kellett valakit hibáztatni (ez már politika), de az árulás/lázadás mindenhol, mindenkorban elegendő indok a büntetésre, ez nem volt logikátlan.

Bender: az egyik rab mondja Michaelnek a 3-dik rész elején, hogy 8000 ember halt meg miatta az Europán, amikor az felrobbant. A korábban kiadott évad trailerben ez a szöveg még úgy hangzott, hogy 8000 ember halt meg a háború első 2 napján, ami már valamivel reálisabb lenne. Ezt a számot pontosítja Michael, mert lelkiismeretből tudja a pontos számot, hányan haltak meg “miatta”…
Utána néztem a ditl.org-on, ami egyfajta győjtőhelye a kánon szintű és egyéb kiegészítő Star Trekes adatoknak, anno ezt használtam én is forrásként, amikor 15 éve még Star Trek Fanfiction-öket írtam (azok a régi szép idők, amikor még a DS9 meg a Voyager hasított a Viasaton). Sajnos Discovery-s infók még nincsenek, így nem tudom, hogy az Europa milyen hajóosztályba tartozott, de pl. a Galaxy Classnak (Enterprise-D/TNG) 1000 fő a személyzete és maximum 15000 embert tud befogadni, ha evakuálni kell mondjuk más hajókat vagy bolygót, szóval nagyon extrém esetben. Ez az adat egyébként valami DS9-os Technical Manualból származik. A kedvenc hajótípusum az Akira Class pl 500 fős személyzettel dolgozik és 4500 az evakuációs befogadóképessége.
Itt jön a poén: a legelső (TOS) Enterprise-nak 203 fős személyzete volt, a Kirkösnek már 400 körüli, míg a Kelvines Enterprise 1100 fős legénységgel mászkált (bár ez utóbbi adat nem kifejezetten kánon).
Szóval az Europán és a mellette levő hajókon, hogy több mint 8000 ezer ember legyen, kicsit erős, bár könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben ennek a vesztességnek a hatására csökkentették le a személyzetet… De akkor is fura…

Irgum76 - 2017. 10. 05. 12:37

“39
00:01:59,870 –> 00:02:02,515
My cousin was on the
Europa when it went down.

40
00:02:03,749 –> 00:02:06,835
She and 8000 others are
dead because of you.”

szerintem ebből nem következik, hogy az Europán halt meg az a 8000 ember

Ace - 2017. 10. 05. 12:48

Tyberius06: szerintem használd a Memory Alpha-t nagyon jó kis Star Trek wiki. Europa elvileg Luna-class volt de nem írnak max legénységet. Szerintem elképzelhető ,hogy ennyien voltak rajta de a másik verzió is jónak tűnik ,hogy összesen haltak meg ennyien.

Ace - 2017. 10. 05. 12:58

bocs a dupláért
Irgum76 szerintem is neked lesz igazad ez volt a teljes szöveg:

-My cousin was on the Europa when it went down. She and eight thousand others are dead because of you.
-Eight thousand, one hundred and eighty-six.

Szóval összesen haltak meg szerintem is ennyien nem csak az Europán.

Samu - 2017. 10. 05. 15:06

http://memory-beta.wikia.com/wiki/Luna_class
Azaz 350 fős a legénység.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 15:11

Elfogadom, főleg mivel mondom a trailerben eleve az első 2 napra mondja ugyanezt a nő.
Bár a 8000 így is baromi nagy szám, 3 hajó semmisült meg teljesen asszem a többi csak erősen sérült, mint a Shenzhu.
De igazából mindegy, csak fura volt.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 15:24

Bocsi a dupláért!
Köszi Samu a linket, de az alapján biztos nem Luna Class volt ez az Europa, mivel a Luna Class egy 24-dik századi hajó, annak is a végéről, a Discovery meg a 23-dik század közepén játszódik… (ugyanakkor van egy 24-dik század végi Europa is, ami tényleg Luna Class). A Memory-alpha és beta oldalak szerint ez Europa-type, bármit jelentsen is, de még nincs részletezve…

Bobi64 - 2017. 10. 05. 15:30

Klingonokat eléggé túltolták. Amúgy újított a Star Trek sablonokon kicsit. Legalábbis szerintem. Először nem tetszett, de már bejön a dolog…

Ace - 2017. 10. 05. 15:30

Bocs lehet én néztem be a Luna-t. Ez valóban TNG utáni osztály. Valószínüleg Europa class lesz ez majd egy új hajó osztály.

spyblat - 2017. 10. 07. 14:08

Valami elkerülte a figyelmemet. Azt értem, hogy a főszereplő csaj zendülés miatt ül, de végül a klingonok támadtak. Akkor miért őt teszik felelőssé a 8000 ember halála miatt?

Tyberius06 - 2017. 10. 08. 01:41

@spyblat: mert valakit hibáztatni kell. A terve az volt, hogy erőt mutat és elsőként támad a klingonokkal szemben, de ezt ugye a kapitány leszavazta. Ami a többségnek átment, hogy az ő lázadása (ami azért elég példa nélküli úgy ált. a Csillagflottánál) okozta a káoszt, ami végülis a csatához vezetett, mert lényegében addig eljutottak, hogy becélozták a klingonokat, de a kapitány épp visszatért mire tudta volna a legénységet kényszeríteni a tüzelésre. Szóval az aggresszív lépést megtette (amivel ismét szembe ment a Csillagflotta szabályzatával), amire reagáltak a klingonok… Mi nézők tudjuk, hogy mi zajlott le a klingon hajón, milyen párbeszéd folyt, hogy ők mindenképp háborút akartak, de ezt a karakterek nem tudják, szóval számukra Michael aggresszíója vezetett a klingon támadáshoz, ami az Europa pusztulásához stb…

Platschu - 2017. 10. 09. 11:49

1×04

Egyre jobb és jobb ez a sorozat is. Intelligens, látványos és még a sztori is szépen haladt mindkét szálon.

JKJ - 2017. 10. 09. 11:53

Intelligens? Ez? Nyomokban sem tartalmaz intelligenciát. Áltudományos, nevetséges maszlag.

Sancho Pansa - 2017. 10. 09. 11:55

Egyetértek, a négyes nagyon jó rész volt, jól összerakták, valahogy így kell okosan Star Treket írni.

Platschu - 2017. 10. 09. 12:22

Nekem tetszett, ahogy végre a főszereplő kezd beilleszkedni és párhuzamot vontak a szörnyike és ő közte. Végre mutatták normálisan is a dögöt és nem csak sötétben kergették egymást. Az is jó megoldás volt, hogy Michael nem erővel akar megoldani mindent, mint az a bizonyos szereplő, ami itt egy váratlan halálesethez is vezetett. Tetszik, ahogy az írók ezt simán meglépték a 4. részben, mert eléggé váratlan volt. A gyászreakció is lecsengett végre nála és a végén lévő búcsúbeszéd kifejezetten szép és megható volt.

A klingon szálnak még nem látom az értelmét, mert azt vártam, hogy valamelyik esetleg a Discoveryre kerül, mint legénységi tag és így kapcsolják össze a két szálat. Ám még rengeteg rész van előttünk, tehát ezt még bőven kifejthetik.

Nagyon pofás lett a térváltás, ahogy a hajó önmaga tengelye körül elkezd pörögni. Szép munka. Olyat se láttam még, hogy a hajó belső gyűrűje is forog, mint egy repülő csészealj, de tény, hogy látványos. :)

Én őszintén szólva azt vártam, hogy a spore drive oda és vissza működik. Tehát azt hittem, hogy az lesz a csavar, hogy ők mehetnek látogatóba ide és oda, de cserébe bármilyen a hálózathoz kapcsolódó lény is megjelenhet náluk. S valami hasonló történt, ha jól értettem a techno blablát.

S akárhányszor elhangzik a “weapons at maximum”, akkor eszembe jut az SG-1 200. részben előadott kis ST jelenete. :D

Malachi - 2017. 10. 09. 15:10

Nem Star Trek, nem Star Trek, nyenyenye… Akkor azok sem voltak Star Trekek, amiket eddig láttam, de inkább maradjunk annyiban, hogy ez után a rész után simán bolondnak nézem, aki tovább “nemstartrekezik”.

Király volt a harmadik (negyedik) rész. Van saját fűszeres navigátoruk!

wr - 2017. 10. 09. 16:45

Nekem az a furcsa(még mindig), hogy a klingonok ahányszor megjelennek a különböző sorozatokban, annyiféleképpen néznek ki. Biztosan van logika abban, hogy százévente új fajjá alakulnak (külsőleg), de ez az egy dolog sehogy sem jön át.

Dark Energy - 2017. 10. 09. 19:27

Egy kicsit haragszom, amiért nyúltak a Dűnéből, spóra-fűszer, Ripper – Navigátor.
Elengedem viszont a Discovery tányérjának forgását lásd Csillagkapu, de még a spore drive ötletet is, lásd Dark Matter blink drive-ja.
Teljes jóhiszeműséggel elfogadom, hogy volt bőven, ami hatással volt az alkotókra és ötletet adott és lett belőle easter egg.

Tyberius06 - 2017. 10. 09. 22:37

Asszem megvan a magyarázat arra, hogy miért nincs a jövőben ez a technológia. Egyértelmű, hogy a lénynek nem tesz jót az ugrálás, márpedig a Föderáció szabályzata… Ami így helyes is.
Jó volt a rész, lehet áltudományosnak nevezni (de akkor az összes Star Trek az (kivéve azt a részét, amit azóta feltaláltak), szóval nem kell a sírás. Egyet értek Malachi-val, szánom azokat, akik ezt le-“nemstartrek”-ezik. Kicsit modernebb és pörgősebb, mint a korábbiak, illetve ez szerializált, míg a régiek többnyire epizódikusak voltak (kivéve Enterprise 3-dik évad és a DS9 egy jelentős része, az erőteljes háborús főszál miatt).
Szépen van felépítve és a látvány… Huh, nekem leginkább a roncsmező illetve az elhagyatott Shenzhu tetszett, azt baromi szépen megcsinálták.

Aredhel - 2017. 10. 10. 07:27

Szerintem kifejezetten buta rész volt. Amennyire tetszett az előző, annyira csalódáskeltő lett a következő. Szó se róla, a látványvilág ott van, jók a színészek, a “fíling” is tetszik, de a sztori. Csak azért, mert nagyondenagyon szükség lenne rá, még nem vetek be kipróbálatlan és teszteletlen technológiát. Hogy a biztonsági tiszt hogyan halt meg, az nettó baromság. Azért, hogy a főszereplő okosnak tűnjön, nem kell lebutítani a környezetét. A végén meg a megmentett kolónián a kislány szövegelése (who saved us) nagyon nem kellett volna.

Mr. Spock - 2017. 10. 10. 09:55

Ez egy elképesztően látványosan kivitelezett hulladék.
Az intro minden kritikán aluli.
A tartalom meg iszonyatos.
Már első rész sem tetszett, de ez egyre rosszabb.
A főszereplők rosszak. Pláne mivel szakítva minden eddigi Star Trek szériával, ebben igazából csak egy van.
A férfi nevű nő. Ez a hülyeség csak ront a gyengén megírt karakteren. Egyáltalán nem úgy viselkedik ahogy ezt egy csillagflotta tiszttől elvárhatná az ember.
A többieknek meg mellékszereplők.
A kapitány mellékszereplő!
És van egy Spock-ot helyettesítő idegen első tiszt, meg a kabintárs csaj. Ennyi.

És a klingonok miért lettek ilyen borzalmas gyíkemberek?
Semmi szükség nem volt erre, hiszen a régi megvalósítás nagyon jól működött.
Most meg sem lehet őket különböztetni egymástól. És 10 percig kell olvasni a képernyőt, mert klingonul brekegnek végig. Egy borzalom.

Ráadásul az egész egy ökörség. A Star Trek frencsájz eddig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a technika a tudomány mai állása szerint értelmesen magyarázható legyen.
Spóra hajtással egy pillanat alatt bárhová?
Nevetséges és szánalmas.

A látványon kívül az egyetlen pozitív eddig hogy nem a kimondhatatlan nevű űrhajó maradt a helyszín.

Roddenberry forog a sírjában.

a_n_d_r_e_w - 2017. 10. 10. 10:26

Begombazott gigantikus medveallatka teleportal az urben. Na reszemrol eddig birtam, ennel melyebbre mar nehezen tudna sullyedni a sorozat, de biztos vagyok benne, hogy megoldjak. Viszont annak mar nem leszek szemtanuja.

Dave - 2017. 10. 10. 11:15

Az intró nekem tetszik.
A fullparaszt klingonok viszont nagyon túl vannak tolva.

Platschu - 2017. 10. 10. 11:23

Még nem tudhatjuk, hogy kapcsolódnak be a főszálba ismét. Valami oka csak van, hogy ilyen mélységben bemutatják őket.

Sprock - 2017. 10. 10. 14:33

Midikloriánokkal közlekedik a Discovery?

marxcie - 2017. 10. 10. 16:55

***biztos sok SPOILER lesz ***

Szerintem szepen alakul(nak) a konfliktus(ok). Michael vs kapitany, meg kell nyerni a haborut vs Starfleet alapelvek, egyszer. Klingonokkal meg nem tudom mi lesz, ugye az albinonak most kb ketfrontos habourt kell vivnia, szoval abbol is lesz valami (meg ha egyelore se a klingon belharc, se a klingon cicazas nem igazan kot le, de tart valahova, az latszik).

Amit nem teljesen ertettem hogy mi ertelme volt a vegen a menozes a sporedrive-al, marmint egyreszt lehet azt mondani igy raijesztenek a klingonokra, megmutatjak hogy az emberisegnek olyan tecnologiaja van, ami nekik nincs, viszont el is vesztik a taktikai elonyuket, szerintem egy relative jelentektelen konfliktusban. (Maga a banyaszkolonia fontos, mint azt el is mondjak egy parszor, de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat, szerintem, megorizve a meglepetes erejet egy kovetkezo alkalomra.)

A taktikai tiszt halala… hmm. Egyreszt igen, hulye volt. Lehet azt mondani, hogy meg volt sertodve, mivel a kapitany bevonta Michaelt, es nem gondolkozott, meg akarta mutatni hogy o is kemeny csaj… nem jott ossze. Bennem vannak olyan kerdesek, ha mar megvizsgalnak egy veszelyes valamit, miert nincs egy elkulonito kamra, megfelelo eszkozokkel mint egy medbay, automatizalt robotszondakkal esatobbi, foleg ha felfedezo hajo, de tegyuk fel hogy nincs, nem is lehet, ugyanugya a Csillagflotta szabalyok miatt. Eroltetett, de mondjuk atmegy.

Mindenesetre nekem egyelore bejon, igen nem oldschool ST, de az nem is baj, az a regi tipusu hurraoptimista mentalitas egyszeruen ma mar nem megy.

Malachi - 2017. 10. 10. 18:58

“de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat” – nem értek volna oda. azon ment végig a para, hogy elkésnek. így is éppen leszakadtak a pajzsok, mire befutott a hajó.

korum - 2017. 10. 10. 20:22

A csajnak azért van férfineve, mert egy, a Doctari Alphán történt klingon támadásban meghalt fiú emlékeit töltötték bele a vulkániak, a klingonok meg azért ilyen nagyon mások, hogy élesebb legyen a különbség, mikor a sorozat végén a TOS-os klingonok vállnak belőlük :)

heidfeld - 2017. 10. 10. 20:42

Nálam sima heti lett. Kicsit zavaró a klingonok hüllősített kinézete, de a többi rendben van.

Platschu - 2017. 10. 10. 21:10

Szerintem az évad végére majd tuti átalakulnak a klingonok, aztán az összes trekkie jön vissza kanosszajárásban.

Gondolom ez a spore drive ott fog megbukni, ha valami zaftos vegyi fegyverrel taccsra vágják a spóra hálózatot. Esetleg ennek lehetne köze a klingonok átalakulásához.

Tyberius06 - 2017. 10. 11. 00:40

@Mr. Spock: Roddenberry nem forog a sírjában, mert már rég elporladt. A tudomány jelen állása szerint nem lehet fénysebességgel utazni, az nem magyarázat, hogy a 3-dik világháború utáni földön, amikor alig pár ember él akkor volt egy tudós beállítottságú és szarból várat építve összerakott egy működképes űrhajót, ami képes volt a fénysebességre mindezt a 21-dik század közepén. Ennél nem nagyobb képtelenség a spóra meghajtás sem. Gondolkozz, ember, mielőtt hülyeséget írsz.
Karakterek: a probléma az, hogy a régi sorozatokat leginkább egybe látta az ember, tömbösítve a viasaton egymás után 2 rész, vagy minden hétköznap 1 és fel se tűntek a gyengébb részek, viszont amikor 170 rész után visszatekintett az ember akkor azt mondta, hogy ez egy jó szórakozás volt. Viszont a különbség az, hogy akkor nem tudtál napi szinten reflektálni a láttotakra, mint jelen korunkban, hanem reflektáltál az egészre… Pl. TNG első részének első 45 percében nem volt Riker, de ha jól rémlik még Troy se nagyon, mivel ők később jöttek az Enterprise-ra. Azok a sorozatok epizódikusak voltak, ez szerializált, és ráadásul egy 2-szeresen dupla piloton vagyunk épp túl a történet kibontása még csak most indul igazán és most kezdjük megkapni a karaktereket is.
És igen, ez alap koncepció volt, hogy nem a kapitány a főszereplő (hála égnek, idegesített, hogy mindig a főgyökér mondta meg a frankót az volt a középpontban még ha egyébként egy tök érdektelen karakter is volt, mint számomra Archer vagy épp Janeway, és bár bírom Stuartot (Sir Patrick), de Picardot annyira nem csipáztam, Riker sokkal jobb karakter volt. Persze a legösszetettebb karakter Sisko volt ha csak a kapitányokat veszem), a 4-dik részre meg már egyre több karaktert megkaptunk. Ami másik különbség, hogy egyelőre még nem sokat kaptunk a karakterek szabadidős tevékenységeiből, bár tekintve, hogy egy háború kellős közepén egy titkos kísérleteket folytató kutatóhajón vagyunk ez talán annyira nem meglepő.
Nem értem, hogy miért akarnak az emberek egyszerre mindent. Felhalmozódott 5 sorozatnyi elvárás és azt várják, hogy 1-2 részbe ez az 5 sorozatnyi referencia bele lesz sűrítve, mert hogy annak úgy kéne lennie. Nooooormáááááliiiiisssss?????
És akkor még azt nem vettük ide, hogy mi van akkor ha ez a sorozat egy kicsit a saját útját akarná járni az univerzumon belül és nem majmolnia korábbiakat mindenben (kapitány főszereplő stb…).

Spore drive szerintem már az elején meg fog bukni a lény halálával, márpedig anélkül nem fog menni… Azért befogni ezeket a lényeket, hogy kiszolgálják így az embereket meg nem lehet, mert hogy az nagyon ellene menne a Föderáció szabályainak, egyenlő lenne a rabszolgasággal…

winnie - 2017. 10. 11. 05:00

“Roddenberry forog a sírjában.”

lehet, de a készítők között ott van egy bizonyos rod roddenberry, többek között azért, hogy tovább vigye gene szellemiségét, és ügyeljen bizonyos dolgokra. azért neki valamennyire lehet hinni atekintetben, hogy nem olyan a végeredmény, ami forgásra kényszerít valakit.

egyébként is, még mindig van, aki azt feltételezi, hogy egy 50 évvel ezelőtt élt ember a mában nem alkalmazkodna, ennyi idő alatt nem változtatna a gondolkodásán.

Moncsi - 2017. 10. 11. 06:01

Nekem nagyon bejön, talán csak a klingonokba tudnék belekötni, egy kicsit lassúak.
Nagyon szép az egész és engem a sztori is érdekel. Ugyanúgy behúzott mint az eddig ST sorozatok.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 12:08

@Tyberius06
Talán neked kellett volna gondolkoznod mielőtt leírtad ezt a rengeteg hülyeséget.
A “forog a sírjában” az egy szólás, amit még a tanulatlan emberek is ismernek, úgyhogy ez a magyarázkodásod a porladással teljesen értelmetlen.
A tudomány jelen állása szerint a NASA a WARP hajtómű lehetőségével kísérletezik, azaz látnak lehetőséget a fénysebességnél gyorsabb utazásra, ami cáfolja értelmetlen állításodat.
A spóra hajtás meg egy baromság a tudomány mindenkori állása szerint.
Szarból nem épített várat senki. Ekkora hülyeséget. A fejedben nagyon elkeveredett valami.
Az hogy te egyben láttad a sorozatokat, nem jelenti azt hogy mások is. Rengetegen vannak akik ezt nem is a Viasaton látták hanem más adókon, heti egy részt és szezononként.
De te láthatóan képtelen vagy elvonatkoztatni a szűklátókörödtől, így nyilvánvalóan ezt is rosszul látod.
A TNG első részének az első felének felhánytorgatása rendkívül ostoba húzás. Én 4 rész után írtam véleményt, ha nem tűnt volna fel.

A Discovery-ben egyértelműen egy kiemelkedő főszereplő van. Az előző sorozatokban mindig több volt.
De sokkal nagyobb baj a karakterek kidolgozása. Egyedül a kimondhatatlan hajó kapitánya, a kínai nő, aki ebben a sorozatban eddig csillagflotta tiszttől elvárható módon viselkedett. Gyorsan meg is ölték a készítők.
Eddig egy korábbi sorozat sem dobta ki a szemétbe a megelőző szériákat, hanem azokból építkeztek.
Ami ennél a sorozatnál is megfigyelhető, mit ahogy mostanában a mozifilmeknél is, hogy kényszeresen mást akarnak csinálni, talán mert az újabb generáció mindig mást akar mint az előző, akár jobb akár rosszabb, csak más legyen, és őket célozták meg ezzel a sorozattal, és a készítők is mindenáron bele akarnak vinni valamit amit ők raktak bele. Mint Abrams. Nem tud építkezni, nem tud beilleszkedni, hát akkor reboot-ol.
Ezért lett ez is egy látványos hulladék.
Az hogy látványos az mára már alapelvárás, és a látványvilágot összevetni a régebbiekkel óriási ostobaság.
Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy “új megközelítésben ábrázolt” Star Trek világot.
Egy hajón mindig a kapitány “főgyökér mondja meg a frankót”.
A rengeteg dolog meg amit bebeszéltél magadnak, miszerint te tisztában vagy azzal hogy mások mit és hogyan tettek és mit gondolnak, illetve mik az elvárásaik, na az a nem “Nooooormáááááliiiiisssss”.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 12:14

@Winnie

Ha az én apám lett volna Roddenberry, és valami hulladék gagyival szerzett pénzzel tömik ki a zsebeimet, én is azt mondanám hogy nagyon jó.
És ha megbukik akkor meg azt hogy lehet hogy mégsem volt olyan jó.

Roddenberry készített kettőt 20 évnyi szünettel, de az alapkoncepció nem igazán változott.
Több központi karakter, nem dobta a szemétbe a korábban látottakat, stb…

Irgum76 - 2017. 10. 11. 12:41

Mr. Spock:

nem akarok nagyon a legénység vitájába beleszólni :)

viszont most a az újabb Star Wars lázról jutott eszembe hogy nézzük meg George Lucas mit művelt a saját kezével az előzmény részekkel és mit az agyon szidott Disney az új részekkel

azt, hogy Roddenberry mit csinált volna az új technikák adta lehetőséggel és egy rakás pénzel már sosem tudjuk meg

ugyanúgy azt sem tudjuk egyenlőre, hogy mire fog kifutni ez a széria
szerintem korai még megítélni

rodosto13 - 2017. 10. 11. 16:59

Mr. Spock

A NASA nem foglalkozik jelenleg a csillagközi utazás témakörével (nem fejlesztik a Warp hajtóművet), mert ahogy írják, jelenlegi ismereteink szerint nem lehetséges a fénysebesség felett utazni. Minden fénysebesség feletti utazás kapcsolatos dolog csak spekuláció/álom. Forrás: NASA saját oldala, 2017. aug. 4 Szóval bármilyen furcsa, a tudomány jelenlegi állása szerint pontosan egy szinten van a spóra meghajtással.

De összességében azokkal kapcsolatban amiket írsz: elhiszem, hogy rosszul esik, ha nem a korábban megszokott dolgok vannak, én is átéreztem anno Csillagkapu rajongóként az Universe kapcsán, de akkor is néztem, mert érdekelt, és most a fél karomat odaadnám, ha még menne a sorozat :)

rodosto13 - 2017. 10. 11. 17:01

Na valamit jól elszúrtam a linkkeléssel, ezt szerettem volna: https://www.nasa.gov/centers/glenn/technology/warp/warp.html

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:25

@rodosto13

Oké, ezek szerint feladták azóta. Pár éve még kutatgattak kísérletezgettek a WARP-pal.

És hogy tisztán lássunk, mert úgy látom némi félreértés lehet itt, a WARP nem fénysebesség feletti utazás. Ezt az egyetemes szabályt hogy fénysebesség fölött nem megy semmi, már régóta tudjuk. A WARP ennek a megkerülésével próbál messzebbre jutni kevesebb idő alatt, mint ahogy azt a fény teszi meg.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:35

Nem szeretnék Star Wars vitába keveredni, de Lucas szerintem csak két kis dolgot rontott el igazán, de azt nagyon nagyon.
A sok gagyi CGI, és ŐT. Viszont a történet az teljesen logikus, és illeszkedik az Original Trilogy-ban történtekhez, sőt a Prequel Trilogy keretek már a 70-es években, az első Star Wars film előtt fel volt vázolva nagyjából.
Akit érdekel olvassa el a korábbi forgatókönyveket.

Amit Jar-Jar Abrams művelt a frencsájzzal az meg rosszabb mindennél ami valaha is létezett.
De én nem az ultragagyit szeretem alapul venni mikor megítélek valamit.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:46

Ahogy most olvasgattam egy oldalon sem írják hogy végleg feladták volna a WARP-ot, csak azt hogy jelenleg nincs meg hozzá a tudás.
Viszont egyértelműen komolyan foglalkoztak vele.
https://futurism.com/a-quick-rundown-of-the-alcubierre-warp-drive/

És szerintem az hogy írnak róla egyáltalán, azt jelenti, hogy valamilyen szinten azért foglalkoznak vele, ha nem is egy fő projekt.

krumpli - 2017. 10. 11. 21:59

Nekem összességében tetszik, de van benne pár röhejes részlet, amelyek fölött nehéz szemet hunyni.
Egyrészt az igazi klingon death-metálos, ezek viszont lassú beszédű, agonizáló nigga-rapperek, akik majdnem megfulladnak beszéd közben. Szörnyű.
Aztán itt van az óriási űrbéli medveállatka. Ennél talán még Süsü, a sárkány is hitelesebb lenne.
A spóra-hajtómű is borzasztó kínos, és mivel a később játszódó sorozatokban ilyesmi nincs, a medveállatka nyilván egyszeri és megismételhetetlen, és a sorozat végére meg fog dögleni. Valószínűleg azért találták ki ezt a spórás űrhajótranszporter-baromságot, mert a klingonoknak meg álcázójuk van, és így lesznek kiegyenlítettek az erőviszonyok. Remek dramaturgia…
Azt meg el meg se tudom képzelni, hogy mennyire volt beszámíthatatlan állapotban a forgatókönyvíró, amikor kitalálta, hogy legyen ez az óriási medveállatka, amely spórákat zabál, és szuperszámítógépként irányítja a térugrásokat… Vagy ha józan volt, akkor egyszerűen csak hülyének nézi a nézőket.

Tyberius06 - 2017. 10. 11. 22:37

Mr. Spock,

látom azért szövegértéssel illetve inkább feldolgozással neked is akadnak gondjaid, nem baj, nem vagy vele egyedül.
Nem kell hülyének nézni az embert, pontosan tudom, hogy mit takar a kifejezés, de ha már egy ilyen balfasz közhelyhez nyúlsz, csak mert neked nem tetsző, vagy a te ízlésedtől eltérő dolgot kreáltak egy egykor volt filmkészítő utódjai/követői, gondoltam, hasonló faszsággal reagálom le, mert csak hogy egyensúlyba hozza a balfaszságszintet.

Noh, szerencsére mások kivesézték a WARP kapcsolatos fenntartásaidat szóval akkor az ugye világos, hogy ha finggázzal akarnának közlekedni az is benne lehetne, mert a sci-fibe belefér és nem nagyobb hülyeség, mint a spórák vagy a WARP, de ennek technikai részleteibe ne menjünk bele… Nagyon sok módon utaztak eddig is az ST világában, ha azt vesszük a tudomány jelen állása szerint Q sincs, vagy olyan lény, amelyik csettintésre formálná a galaxist, szóval lapozzunk, a spóra is egy élőlény, ha annak az a képessége, hogy lehet vele baromi gyorsan utazni, és van hozzá egy izé-szörny ami még navigál is, nem nagyobb hülyeség, mint a TNG “Utazó” lény…
A szűklátókörűségről meg annyit, hogy te vagy képtelen elvonatkoztatni a korábbi szériáktól, ezért is keresed képkockánként a hasonlóságokat az új meg a régi között, azt csalódsz hogy nincs. Én meg örülök, hogy nincs – ez tetszik, nem tetszik kérdés. Értem én, adja magát, hogy “muszáj” összehasonlítani a régiekkel, de ezt lehet helyénkezelve objektíven is csinálni, nem szemellenzővel, hogy régen minden jobb volt… Eleve totál más a régi és az új sorozatok szerkezete és felépítése, más a történetvezetés stílusa. Ez koncepcionális, a mostani alkotók úgy döntöttek, hogy egy egyévados sztorit mondanak el 15 részben szérializált formában. Anno Roddenberryék kiragadtak eseményeket egy-egy hajó legénységének életéből ráfokuszálva 7-9 főbb karakterre, akik fura mód mind a hajó felsővezetésének tagjai voltak és csak elvétve kaptunk valamit a többiekből. Ettől már a DS9 is eltért a rengeteg civil karakterrel és volt a Voyagerben is törekvés rá csak kisebb mértékben. A lényeg, hogy pl a TNG és a Voyager, szinte teljesen epizódikus volt (a TNG-ben még csak főszálak se voltak igazán), bár a Voyagerben azért 2-3 évadot lefedő átívelések voltak, először a kazon-konfliktus, aztán a Borg. A DS9 már sokkal összetettebb volt ebből a szempontból, de ott ugye adva volt, hogy nem nagyon mozdulnak az állomás miatt. Ott az átívelés sokkal jellemzőbb volt a karaktereken és a bajori politikán és valláson keresztül, majd pedig a 3-dik évadtól a dominium-háború eluralta az egészet. Az Enterprise-ba végig a temporális hidegháború volt a téma, de az első két évad sokkal inkább volt epizódikus (amolyan Voyager szintű), míg a 3-dik átment teljesen szérializáltba. Ha összevetjük az összes sorozatot akkor a TOS tűnik a leginkább random jellegűnek, de a 70-es évek vége előtt (filmtörténeti szempontból) nem igazán beszélhetünk szérializáltságról a napi szappanoperákat kivéve, ami meg totál más kategória.
Szóval visszakanyarodva a Discovery-re. Az eredeti elképzelése Fullernak eleve évados antológia volt, mint az American Horror Story esetében.
A TNG első részének felhánytorgatása pontosan annyira volt jogos az én részemről, mint a te mindenbe belekötő véleményformálásod 4 rész után, amikor több mint 700 résszel és az azokból kinyert tapasztalataidhoz akarod hasonlítani, mindezt úgy, hogy 12 évvel vagyunk az utolsó nem véletlenül megbukott (az eredeti sorozatok szellemiségét követő) Star Trek sorozat után, mert annak is az első két évadában ugyanazt akarták lenyomni, mint amit a többi sorozat képviselt, csak nem vette figyelembe, hogy közben sokat változott a világ. És onnan már lehetetlen volt javítani igazából.

A kimondhatatlan hajó: Shenzhu (senzu), baromira nem bonyolult… És abban igazad van, hogy annak kapitánya viselkedett egyedül igazi Csillagflotta tisztként (bár az első tiszt a Discovery-n is úgy viselkedik, az hogy nem “bátor”, az fajspecialitás, ha figyeltél ezt korábban kifejtette, hogy miért olyan a fajtája amilyen még a klingon támadás előtt), de ez nem véletlen. Ezt kifejtettem korábban, ami ugyan csak egy feltételezés, de elképzelhetőnek tartom, hogy a sorozat egy kifordított jellemfejlődési és “nevelési” mechanizmust használ a főszereplőn keresztül. Az eddig szériákban mindenki “mintatiszt” és tökéletes volt, persze voltak hibáik és néha megkérdőjeleztek ezt vagy azt, de a kapitány biztosított minket nézőket, hogy megkapjuk a leckét. Itt a halott kapitány, a mentor elvesztése lesz a katalizátor, hogy a főszereplő, aki a tanítást adja, eljusson arra a szintre a hibáin túllépve és azokból tanulva, hogy a kapitány a mentor végül büszke lehessen rá. Ez egy másfajta fejlődés történet. De ha azt vesszük az eredeti szériákban baromi kevés karakter fejlődött igazán. Data egyértelműen a csúcs, ahogy próbált emberré válni, Sisco-nak eleve meg volt írva a sorsa. De pl. Picard semmit nem fejlődött, ő csak úgy volt azt megmondta a frankót. Janeway szintén.
A Discoveryben Georgiou volt Picard, aki elérte a legfelső szintet, Lorca pedig a totál ellentét, persze tévedhetek, de nekem ennyiből az jött le, hogy ő totál bukott, nála nincs esély a menekvésre, nem igazán van lehetőség a megváltásra, persze ez csak 2 rész alapján és lehet totál mást szánnak a karakternek.
Az pedig, hogy a jelenkori készítők mindig mást akarnak, mint az elődök, hát basszus ez totál evidens. Most miért másolnák a régit (főleg, hogy az már egyszer nem jött be TNG-VOY-ENT párhuzam baromi megfigyelhető, meg is döglött az utóbbi és vele a frencsájz). És itt van az, ahol leginkább tévedsz. 4 rész után hiányolod azt a “jót”, amit 700+ részben kaptál. És ez a “jó” eléggé megfoghatatlan, mert összességében lehet a régiekre azt mondani, hogy ezért vagy azért jók voltak, meg egy-egy kiemelt részre, de nem minden részre. 700+ résznyi fejlődést és történetet, hatásokat keresel 2+2 részben.
Érted, hogy mi ezzel a probléma?
És mindezt úgy, hogy eltelt közben több mint egy évtized és mind a globális nézői igények megváltoztak, plusz ott van annak árnyéka, hogy a régi már nem működött 2005-ben sem, amikor még az ST valahol csúcs közelben volt, bár 2002-ben pl. a Nemezis baromi nagyot bukott, aminek oka volt. És nem, nem az hogy a Nemezis alapvetően szar lett volna (mert voltak nála bőven rosszabb filmek azok között is, amit maga Roddenberry csinált), hanem hogy az embereket már nem érdekelte az, amit az ST próbált újra és újra szájbarágni, mert már hallották elégszer. Szóval amiről te beszélsz, hogy “jó” volt, az már nem működött 15 évvel ezelőtt sem, azóta meg még tovább fejlődött vagy épp visszafejlődött minden, az igények változásáról nem is beszélve.
És nem bebeszélem magamnak, hanem tapasztalom, pl amikor olvasom a te véleményeidet is, hogy olyan elképesztő elvárásokkal ültél neki, amik nélkülözik az objektív vizsgálást, az értelmezést, a helyén kezelést. Rásütöd, hogy szar, mert nem olyan mint a régi, de ha a régit akarod látni, miért nem nézed újra azt? Sokan valami újra, valami frissre vágynak, más megközelítésre, nem újra és újra ugyanarra, mintha megakadt volna a lemez a lejátszóban…
És igen a Discovery ad vmi újat, felhasznál ezt azt a régiekből és a saját képére formálja. Ha pl. behoznák ténylegesen a 31-es szekciót, az is adna még egy csavart az egésznek és megmagyarázna elég sok dolgot egyes karakterek viselkedésével kapcsolatban. De lehet tényleg más megközelítést alkalmaznak és ezúttal nem a kapitány a főhős, max egy antihős, hogy illeszkedjen a jelen kor “divatjához” és a főszereplő az a hős, aki a “jót” és “tisztát” képviseli, ami egyébként sokkal hihetőbb, mint a mindig makulátlan kapitány, akinek mindig igaza van (és most nem a rangja miatti előjogokra gondolok), mert ő már egy majdnem éteri magasztos lény…
Leragadni a múltban és újra és újra azt ismételni sem nnnnoooorrrrmááááálliiiiiss… :)

Melkon - 2017. 10. 12. 09:34

Én scifi rajongóként többször is próbálkoztam a Star Trekekkel, de sosem bírtam végignézni. Utoljára a DS9-el próbálkoztam, mert épp befejeztem újra a Babylon V-öt és azt gondoltam, hogy a DS9 hasonló.

Sajnos nekem mindig fájdalmasan bénának tűntek a részek.

Ez a sorozat viszont nagyon tetszik, kíváncsi vagyok mi lesz belőle, ennek hatására talán megpróbálkozok újra egy másik sorozattal.

Ami nem tetszik: Ostoba karakterek. Csekély ST ismereteim miatt nem tudom mit kell érteni a tipikus csillagflotta tiszt kifejezés alatt, de a Shenzhu parancsnoka nekem egyszerűen fájdalmasan sötétnek tűnt.
Az egyik tisztje kiment egy felderítő útra, éppen hogy túlélte, majd az első dolga odarohanni és szólni, hogy ez egy csapda. Reakció? “Jaj ugyan már, csak beverted a fejed”… Igazán talpraesett parancsnok. :)

Alapvetően a fejlettebb hajtómű fejlesztős sztori tetszik, jó hogy intelligensebb módon próbálnak előnyt szerezni, mint simán jobb fegyverekkel és pajzsokkal. Viszont a szuperszámítógép medve nekem is wtf. (a köré épülő sztori jó, csak az alapkoncepció áll gyenge lábakon)

Mindenesetre a világ tetszik, sok sorozat volt az elején inkonzisztens és mondott ellent önmagának 1 évad után. Például a csillagkapuban is erősen változtak a szabályok a 2. évadra és ez elég sok sorozatra jellemző, szóval ezeket egyelőre gyerekbetegségként kezelem.

Melkon - 2017. 10. 12. 09:57

Illetve a teszteletlen technológiát élesben kipróbálás is nehezen értelmezhető számomra. Ilyen nincs, ennek soha nem kéne működnie.

El tudom fogadni, hogy a parancsnok nem túl okos és rákényszeríti az embereit a technológia kipróbálására. Persze nehezen értelmezhető, hogy egy kutató hajót hogy vezethet valaki, aki ennyire inkompetens és felelőtlen.

A sorozat részéről egy jó válasz lehetett volna, ha ez a kísérlet katasztrófához vezet, pl lerobban a hajó, csomóan meghalnak stb stb. Kár hogy a gagyi megoldást választották és varázslatos módon pont elsőre sikerült. Ha ennyire egyszerű, akkor nem is értem miért kell ekkora tudós csapat.

marxcie - 2017. 10. 12. 11:43

Malachi – 2017. 10. 10. 18:58
“de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat”

en itt arra gondoltam, hogy megvarjak hogy szepen korejuk gyuljenek a klingonok jo kozel, kidobnak par granatot es valtanak. en siman az atmoszfera felso retegebe leptem volna be, meg szenzorhatokoron kivul, es onnan tamadtam volna. vagy oke, nem volt ido, masodpercek voltak hatra (mint mindig), oke, egybol a telepules fole kell belepni mert sietni kell, meg igy sem ertem ezt az egy helyben allunk dolgot, bar lehet ugy is nezni akkorra mindegy volt, mert a klingonoknak addigra leesett hogy van valami uj technologia.

Melkon:
“Kár hogy a gagyi megoldást választották és varázslatos módon pont elsőre sikerült. Ha ennyire egyszerű, akkor nem is értem miért kell ekkora tudós csapat.”

na de a testverhajo a medveallatka felfedezese miatt mar tesztelte a technologiat, ott volt a kesz eszkoz, viszont naluk valami felrement, kicsit megcsusztak a sracok minden tengely menten, szoval a felelem ott volt hogy valami itt is mellemehet, viszont elotte a testverhajo joparszor megtett mar ilyen utat, szoval lehet tudtak ez meg a kvazi biztonsagos tav/sebesseg. vagy kockaztattak, ami hulyeseg, nyilvan, foleg ha ugy tekintunk a Discoveryre mint a haboru szent graljara.

Mr. Spock - 2017. 10. 12. 13:29

@Tyberius06

Teljesen lényegtelen hogy mit mesélnek el, ha azt rossz keretek között teszik.
Ez a sorozat csak attól Star Trek, mert a gyíkembereket Klingonnak nevezték el, a hajó a hasonlít a Star Trek hajókra, és Csillagflotta a szervezet elnevezése.
De az egész koncepció alapjaiban más. Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.
Tehát nem az a baj hogy új, ahogy te beszélted be magadnak, hanem hogy teljesen más világképet mutat.
Nos a WARP ki lett vesézve és kiderült hogy nincs igazad. Annyit mondanak hogy jelen pillanatban nem lehetséges a megvalósítás. Ahogy Einstein tudományos elméletei sem nyertek bizonyítást hosszú időn keresztül. Tehát szerencsétlenségedre kiderült hogy tudományosan nem lehetetlen, ellentétben a te finghajtóműveddel, amit a nagy eszeddel kitaláltál. Abban viszont igazad van hogy a finghajtóműved pont ugyanolyan tudományos mint a spórameghajtás. De ezzel csak saját elméleted alatt vágtad a fát.
Q az nem technológia hanem egy szereplő. Ahogy az utazó is. És a klingonok is. A Star Trek-ben a szereplők sosem tudományos alapon voltak megkreálva. Habár egyáltalán nem meglepő ez a szánalmas próbálkozás a bizonygatásra, de hát mit is várhatna az ember hiszen láthatóan nem vagy képes értelmesen értelmezni semmit amit látsz vagy olvasol.

Szó sincs arról hogy az TNG Voyager Enterprise folytonosság miatt az egész frencsájz megdöglött. Ezt a hülyeséget megint csak te beszélted be magadnak, hogy elhitesd magaddal hogy igazad van. De nincs. Egyszerűen rossz irányba mentek el.
Az is hülyeség hogy te azt képzeled hogy a régi szériák folytonosságába való illeszkedés az másolás lenne.
Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek. Mert nem az.
Szintén hülyeség hogy megint bebeszéltél magadnak egy olyan hülyeséget, hogy bárki is az előző 700 rész-ből a jót hiányolja. Ki lett fejtve hogy nem ez a baj, de nem vagy képes megérteni.
Mindegyik szériában voltak elképesztően gagyi részek. Soha szó sem volt arról hogy ne lettek volna. De a Star Trek egy értékrendet, egy világnézetet képviselt.
Én ezzel az elvárással ültem neki, és nem azzal amit te magadnak bebeszéltél. De képtelen vagy megérteni, és folyamatosan mindenféle hülyeségeket aggatsz rá másokra, amitől neked nyilván egyszerűbb, de csak saját magadnak hazudsz vele.
A Discovery valóban alkalmazkodik a jelen igényeihez. A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.
Szerinted balfaszság, mert azt képzelted micsoda elmés riposztot írtál, pedig csak elképesztően nagy hülyeség volt, akárhogy is próbálod magyarázni.
A kapitányok sosem volt makulátlanok. Hiszen Picard-ot Ahab-hoz hasonlították a First Contact-ban. Nem beszélve hogy Kirk-ről ilyet mondani egyszerűen eszement dolog.
A szűklátókörűség nem az hogy valaki elvonatkoztat a 25 évnyi folytonosságtól, hanem az amikor valaki mindezt kidobja, és meg van győződve arról hogy az új a jó, mert neki bejön a finghajtómű. Szóval balfaszságokat egyedül te irogatsz.
A Shenzhou-t nem úgy ejtik ahogy te írod. Sokkal inkább Shencsó, de magyar ember számára nem természetes hangzók vannak benne, mint rengeteg kínai szóban.
Azaz kis túlzással kiejthetetlen. A kis túlzás meg szintén egy eszköz amit emberek használnak valaminek az érzékeltetésére, és amivel szintén nem vagy tisztában, ezért nyilván ez is balfaszság számodra, mint ahogy minden amit nem értesz, vagy rosszul tudsz, vagy ráfogsz másokra.

Tyberius06 - 2017. 10. 12. 18:23

Mr. Spock

te biztos telepata vagy bakker, mert te aztán tudod, hogy én mibe mit látok bele, illetve mit beszéltem be magamnak, viszont érvelésed kb ott veszít a lényegéből, hogy engem támadsz, engem hülyézel (akár szó szerint, akár anélkül), személyeskedsz, de nem érvelsz az ellen amit írok, hanem azzal érvelsz, hogy én mit mibe látok bele és hogy ettől én milyen értelmezésre vagyok képtelen. Azt cáfold, amit írtam, ne azzal érvelj, hogy azért hülyeség valami, amít írok, mert beleláttam valamit valamibe.
Nem érvelsz az igazad mellett az egyes felvetett kérdésekben.
A WARPpal sem tévedtem, mint ahogy a finghajtóművel vagy épp a spóra meghajtással sem, de te képtelen vagy felfogni és megérteni, hogy azért mert nem tudsz róla, hogy valaki (kínaiak, oroszok, ÉSZAK KOREA – ők úgy is mindig kísérleteznek valamivel, pláne az oroszok) folytatott e valamilyen kísérletet, az attól még meg történhetett. Jelen pillanatban a finghajtómű se megvalósítható – JELEN PILLANATBAN -, pont ahogy a WARP SEM. Szóval jelen pillanatban mindháromnak ugyanakkora a valószínűsége, attól függetlenül, hogy melyikkel foglalkoztak komolyabban, mert láttak benne fantáziát és melyikkel nem. A WARPban láttak, lehet a fingban is, csak annyira nevetséges, hogy inkább nem hozták nyilvánosságra, viszont az, hogy milyen meghajtások lehetségesek, annak igazából az emberi képzelet szab határt, meg végső soron a fizika, csak előbb ugye el kell képzelni. Te nem tudod elképzelni, hogy űrspórákkal lehetne közlekedni, ami megvan alapozva a történetben, mert asszongya, hogy egész hálózat van belőle a galaxisban, csak nem tudnak benne navigálni MÉG. A jelen ismeretünk az űrről meg igencsak hagy maga után kívánni valót, mondhatni eléggé szegényes, de ez nem igazán felróható, hiszen kb 50-70 éve foglalkoznak vele mélyebben és nagyobb áttörések is inkább csak az utóbbi évtizedekben voltak, tehát bőven van benne van a pakliban, hogy 20 év múlva felfedeznek arra utaló jeleket, hogy van ilyen is. És bár az űrspóra nem karakter a szó szoros értelmében, mint ahogy a “izé-szörny” sem (bár erre voltak készítő magyarázatok, hogy eredetileg a legénység tagjának szánták, csak túl költséges lett volna a megvalósítás), de ugyanúgy élőlények, mint az Utazó vagy Q és akkor máris kikerülnek a technológia alól (mégha akként is funckionálhatnak), ergo amit írtál az itt össze is omlik, mert a spóra is egy szereplő, a szörnyike is egy szereplő, és mint írtad, azok nincsenek tudományos alapon megkreálva… Szóval szép próbálkozás volt, de itt te vágtad magad alatt a fát… :) Mert van egy szereplő spóra/Q/Utazó, aminek van egy képessége, és ahogy fentebb írtad ennek nem kell tudományos alapúnak lennie. Szóval a párhuzam, amit ezek között húztam megállta a helyét.

Világkép: miért más ez a világkép, mint a korábbiak? 4 RÉSZ után???? Mert van benne egy háború (aha, jó hogy mindegyik korábbiban volt valamilyen katonai konfliktus, általában nem is egy)? Vagy mert a hajó kapitánya, aki nem a főszereplő sokkal “rugalmasabban” kezeli a szabályzatot, mint az utódai? Lorca egyből elárulta a nézőknek, hogy a felettesei eredményeket akarnak a klingon konfliktus megoldására és rábízták, hogy azt miképp éri el. Az valóban lehet zavaró, hogy a mai trendeknek megfelelően az írók egy “anti-hős” karaktert írtak szemben a korábbi makulátlan csillagflotta kapitányokkal, de attól még ugyan nem megy szembe semmilyen világképpel. Amit látom nem értesz meg, mert azzal vagy elfoglalva, hogy én mibe mit képzelek bele, hogy az egy dolog, hogy a Star Trek egy értékrendet képvisel, de ezt már tudjuk, ezt láttuk 700+ részen keresztül, mi azzal a probléma, ha látunk valamit abból, ahogy ez az értékrend kialakult. Ráadásul nem is feltétlen ezt kell látnunk. Te nem tudsz elvonatkoztatni attól, amit már láttál, én igen. Te az értékrendet és a világképet tekinted Star Treknek (lehet, hogy csak többek között, de nagyon azt emeled ki, mintha a többi nem számítana), én az egész ehhez kapcsolt univerzumot. A probléma a te megközelítéseddel, hogy ha lenne egy teljesen klingon központú sorozat, mondjuk Kahless korából, akkor az nem lenne Star Trek, mert azt azért el kéne ismerned, hogy a klingonok úgy általában nem a Roddenberry által képvisel hurráoptimista, pacifista jövőkép szószólói és ezt a történelmük (amit már ismerünk a különböző sorozatokból) alá is támasztja. Pedig a klingonok úgy általában a Star Trek szerves részét képezik. És szerintem attól, hogy ugyanabban a világban játszódna, még simán ugyanúgy a Star Trek frencsájz részét képezné, mint mondjuk a TNG. Ahogy olvasom, a te értelmezésed szerint, viszont ez már nem lenne Star Trek. De kifejtheted, mert kiváncsi vagyok, hogy egy tisztán klingonokról szóló sorozat, hogy férne bele a te általad elképzelt Star Trek világképbe… Vagy az a sorozat az már nem Star Trek lenne, hanem Klingon? És akkor lenne egy Klingon frencsájz is…? Meg egy Vulkán frencsájz? Mondom a legjobbat: Borg frencsájz… :)
Persze, félre ne érts, értem én, hogy optimális esetben ezek összessége, plusz a világkép meg bla-bla adják ki a Star Treket (amit Roddenberry 50 éve meg legutóbb 30 éve megálmodott), de ezt már unalomig ismerjük. Mi zárja ki, hogy az összességet adó részletekkel külön-külön is foglalkozva legyen?
Én úgy tekintek a Discoveryre mint egy részletre. Egy sztori a milliónyiból, ami formálja ezt a szépen felépített univerzumot.

És nem, továbbra se bebeszélek magamnak dolgokat, hanem arra reagálok, amit tőled olvastam. Te írtad, és most idézlek:
“Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy “új megközelítésben ábrázolt” Star Trek világot.”
Tehát te magad írod, hogy hiányolod a jót a Discoveryből, mert a látvány világgal nincs gondod.
Én erre írtam, hogy a 700+ részben felépített jót keresed ebben az eddig leadott 4 részben.
De ha már folytonossági kérdés: az hol folytonosság és nem másolás, hogy mindegyik korábbi sorozatban van legalább egy-egy rész, ami valami tárgyalótermi baromság, ahol egy vagy több fő karaktert gyanúsítanak valamivel, amit nem is ők követtek el és ezzel mutatják be és kritizálnak valamilyen földi (többnyire diktatórikus) rendszert csak egy idegen fajra vetítve. Nem minden esetben, de igen sokszor vannak visszatérő elemek az egyes sorozatokban újra és újra, ahol persze végül mindig az “igazság” a Föderáció értékrendje győzedelmeskedik. És ezzel egyébként nincs gond 1-szer vagy 2-szer, de amikor újra látod ugyanezeket 5 különböző Star Trek sorozatban, akkor az már önismétlés és unalmassá válik. És igen 15 év ST után eléggé megcsappant az érdeklődés, és tök mindegy, hogy a rossz irány vagy mi miatt, de valszeg az is közre játszik, hogy az emberek elképzelése is megváltozhatott közben és az is, hogy bizony valamilyen szinten önismétlővé vált a Star Trek. Ez nem folytonosság kérdése, hanem önismétlés kérdése és ezt tapasztalatból írom, nem bele látom, mint ahogy a fentebbi konkrét példám is mutatja. Mint ahogy a csökkenő nézettség is bizonyíték arra, hogy csökkent az érdeklődés, és ebből azért le lehet vonni a következtetést, nem kell hozzá belelátás, hogy csökkenő nézettség esetén valami nem passzol a nézői igényekhez, a többség igényéhez. Szóval szó sem volt arról, hogy a folytonosság miatt döglött volna meg a frencsájz (főleg, mivel az ENT 200 évvel a többi előtt játszódott), hanem az önismétlés miatt, illetve ez így nem igaz, mert ez csak egy része lehetett az okoknak. De mivel olyan kurva okos vagy, gondolom tudod mi az önismétlés, így nem írom le kimásolva az értelmező szótárból a fogalom jelentését. :)
És ha ezt a jelenséget te folytonosságként akarod kezelni, hát ahogy érzed, de csak magadnak hazudsz vele… :)

“Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek.” – ez azért picit erős, de köszi jót röhögtem rajta. :)

“A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.”

Nah vegyük végig:
– sekélyes történet vezetés, 4 rész után még nem tudom eldönteni. Ezen a ponton még lehet igazad lesz, de ez ugye egy szerializált cucc, szemben a korábbi epizódikus sorozatokkal, amivel kapcsolatban te is elismerted, hogy voltak gagyi részeik. Plusz itt van egy összefüggő történet, ez korábban nem mindig volt jellemző, általában a karakterizálás részenként és totál random történt, de néha figyeltek arra, hogy ne menjenek szembe magukkal az írók. Szóval korábban se volt teljesen fenékig tejfel, pláne nem mai szemmel objektíven nézve, de összességében koherens volt a végeredmény.
– kidolgozatlan karakterek: 4 rész után, komolyan? nah légy oly kedves és igazold már példákkal, hogy 4 rész után mely sorozat melyik karakterei voltak olyan überfaszán kidolgozva a korábbi Star Trekekben… Abban igazad van, hogy ennyi idő alatt igazából 1 karakterrel foglalkoztunk igazán, meg valamennyire Lorca-t sikerült megismerni, de az ő motivációi eléggé homályosak még, illetve az első tisztről és annak hátteréről tudunk még valamennyit. A többiek egyelőre még nem voltak annyira kidolgozva, inkább csak a felszínt kapartuk velük kapcsolatban, ez való igaz.
– szakít a jól felépített világképpel: erre kíváncsi vagyok. Tudnád részletezni példákkal, hogy pontosan miben szakít? Érdekel, hogy te miképp látod ezt. Én nem találtam eddig olyat, amivel szakított volna (klingonok kinézete nem ér), olyan van, amit másképp más megközelítésből mutat be, de egyértelmű szakítást még nem találtam.

” A kis túlzás meg szintén egy eszköz amit emberek használnak valaminek az érzékeltetésére, és amivel szintén nem vagy tisztában, ezért nyilván ez is balfaszság számodra, mint ahogy minden amit nem értesz, vagy rosszul tudsz, vagy ráfogsz másokra.”

Ezen meg olyan jót röhögtem megint. Olyan jól ismersz, netán még azt is tudod, hogy milyet szartam ma… :D :D
Értem én, hogy ezzel a kioktató túnussal próbálsz valamit kompenzálni, csak nincs mögötte tartalom. És ha már a balfaszságoknál tartunk meg az általánosításnál, mert ezt az eszközt te is nagyon jól tudod használni normális érvelés helyett. Nem értem a spóra meghajtás működését, de nem tartom balfaszságnak, elfogadom, mint egy lehetséges dolgot. A balfaszság kifejezést egyetlen egyszer sem ilyen esetben használtam, mint amit felsoroltál, ezt már te láttad bele, hogy én mit tekintek balfaszságnak és mit nem.

Malachi - 2017. 10. 12. 19:27

már ezért a kommentháborúért megéri nézni a sorozatot. nekem eddig bejön!

Ace - 2017. 10. 13. 09:44

Na most láttam a 4. részt. Aki szerint ez nem Star Trek tényleg nem nagyon látott még Star Trek-et…
Azt is látom páran nem fogták fel mennyire fontos egy háborúban a Dilithium, az összes hajó, örposzt, űrálomás minden ezzel üzemel tehát az utánpótlása a legfontosabb egy ST háborúban. Szóval bármelyik csillagflotta kapitány megkockáztatta volna a kisérleti hajtómű beüzemelését és nem menőztek vele hanem kihasználták az előnyeit ennek a stratégiailag nagyon fontos helynek a megtartása érdekében. Lorca ambíciózus meg lehet érteni ,hogy nyerni akar és a flotta is eredményeket vár tőle szóval nyomás alatt is van. Nekem tetszik a feszültség ilyen egy háború. Michael végre kezd több dimenziós karakter lenni a rész végén látszott rajta ,hogy nem ért egyet a lény kihasználásával valószínűleg ez konfliktus lesz közte és a kapitány között. Saru karaktere továbra is nagyon tetszik rajta látszik ,hogy szeretne helyesen cselekedni de a faji sajátosságai félőssé tesztik ez a kettőség még késöbb nagy karakterfejlődést okozhat nála ,hogy melyik oldal nyer ez nagyon bejön nekem.

A hajtómű kérdés a világ mai állása szerint a Warp Drive és a Spora meghajtás sajnos egy szinten mozog tehát mind a kettő Scifi és kinevetni egyiket a másik miatt felesleges mert mindegyik a fantázia szüleménye felesleges belekötni. Régebbi sorozatokban is volt alternatív utazás lehetősége ez sem elrugaszkodottabb mint pl egy Quantum örvény hajtómű ami szintén ST kánon vagy az Utazó közlekedése.

Nekem eddig nagyon tetszik amit látok, Jó ,hogy mertek megújulni és azt is látom ,hogy a korábbi sorozatokból a legjobb/legérdekesebb dolgokat próbálják öszegyúrni(kivéve a mindíg fedhetetlen erkölcsös tisztek) csak sajnos az elvakúlt gyűlölködők ezt észre sem veszik.

Irgum76 - 2017. 10. 13. 15:43

“Warp Drive és a Spora meghajtás sajnos egy szinten mozog tehát mind a kettő Scifi és kinevetni egyiket a másik miatt felesleges mert mindegyik a fantázia szüleménye felesleges belekötni.”

ez azért nem így van,Warp Drive elméletben létezik!
csak nincs pénz rá benzinre :)

Alcubierre-meghajtás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alcubierre-meghajt%C3%A1s

“Az Alcubierre-meghajtás vagy Alcubierre-metrika (lásd: metrikus tenzor) Einstein téregyenleteinek egyik spekulatív megoldása, melyben egy űrhajó azáltal tud gyorsabban haladni a fénynél, hogy előtte a téridő összenyomódik, mögötte pedig kiterjed. Az ötletet Miguel Alcubierre (sz. 1964) mexikói elméleti fizikus vetette fel 1994-ben.”
“Tömeg- és energiaszükséglet:
Ha bizonyos, Ford és Roman által feltételezett kvantum-egyenlőtlenségek igazak,[12] akkor néhány térhajtómű gigantikus (és negatív) energiákat igényelne. Például −1064 kg tömeggel ekvivalens energiára lenne szükség[13] egy kisebb űrhajó mozgatására a Tejúton keresztül. Ilyen nagyságrendű tömeg nagyobb, mint az ismert univerzum tömege.”

Irgum76 - 2017. 10. 13. 15:52

ja és egy érdekesség:

“Sci-fi megjelenések:

A fénynél gyorsabb utazás témája gyakran megjelenik a sci-fiben, amikben a szerzők tisztában vannak vele, hogy a világegyetemben létező irdatlan távolságok másképpen nem hidalhatók át elfogadható idő alatt. A Star Trek televíziós sorozat használta először a “térhajtómű” kifejezést, amivel a történetben a fénynél gyorsabb haladás lehetővé vált. Az Alcubierre meghajtás (vagy más, hasonló elméletek) akkor még nem léteztek. Alcubierre elismerte egy William Shatnernek írott emailben, hogy elméletét a Star Trek televíziós műsorban elhangzott kifejezés inspirálta.[24] Erre az 1994-es írásában is utal.[25]”

Irgum76 - 2017. 10. 13. 16:07

ja és ez alapján:
Tyberius06 – Mr. Spock
1-1
a warp létezik de a 60-években még badarság volt
így a mostani spóra meghajtás is badarság lehet 50-évmúlva ez sem lesz akkora badarság mint most látszik
(végül is ha a spórákra kvantumpárokként gondolunk amik behálózzák az univerzumot már most sem akkora blődség)
(bár nekem sem igazán jött be ez a meghajtás ötlet)

Mr. Spock - 2017. 10. 14. 10:09

@Irgum76

Ha a spórákra kvantumpárokként gondolunk akkor valóban nem hülyeség.
Viszont az felveti a kérdést hogy akkor miért nem kvantum drive-nak hívják.
A leglogikusabb válasz meg valószínűleg az hogy azért nem mert nem az. (Occam borotvája)
Továbbá, valóban nem létezett WARP elmélet a TOS idején, viszont megvoltak az elméleti fizikai tételek, amik alapján a WARP-ot a sci-fi írók mint tudományos elemet használhatták, ahogy már a TOS előtt is tették.
A fing/spóra hajtóműnek az ég világon nincs semmiféle elméleti fizikai alapja, kivéve ha ha valaki úgy értelmezi hogy valójában a fing is tartalmazza a kvantumpárok egyik felét, így az elmélete elméletileg helyes. Viszont az szerencsétlen egyén aki ilyet mond nagyon el van rugaszkodva az ésszerűség talajától, mert ha a fing kavantumpárok egyik felét tartalmazza, akkor ugyanúgy minden más is, és elképesztő baromság ezen az alapon valamit fing/spóra hajtóműnek hívni.

@Tyberius06
Te a saját malmodban őrölsz.
“klingonok kinézete nem ér”
:DDDD
Sikerült a fejedben mindenféle hülyeséget össze-vissza kuszálni.
Amíg nem vagy képes kilépni a szűk látókörödből, amíg mindenáron te akarod megmondani hogy mások miről mit gondolnak, annak ellenére hogy nem az van leírva, és valami érthetetlen okból a szarásodat is belekavarod a beteges mondanivalódba, addig veled nincs értelme beszélnie senkinek.

Tyberius06 - 2017. 10. 14. 19:31

:D :D :D :D :D :D :D
Mr Spock ismét jól megnevettettél, kommentjeid, főleg, amikben engem szapulsz felérnek az emberi faj paródiájával, ahol te magad vagy a VICC.

Nagyon egyszerű magyarázata van, miért nem kvantum hajtómű. Ha követed a The Orville című sorozatot, akkor feltűnhetett, hogy az ottani hajtóműt hívják kvantum hajtóműnek, mivel nem használhatják jogi okok miatt a WARP hajtómű kifejezést. Az Orvillos alkotóknak nagyon kell figyelniük, hogy mennyire lépik át azt a keskeny határt, hogy nehogy véletlen jogi szempontból valaki Star Treket kiáltson rájuk. Mivel az Orville használja a kvantum drive-ot, így valszeg ciki lenne ha a Discovery is azt használná, sőt lehet jogilag se lehetséges.
Látom nagyon leragadtál a finghajtóműnél, ebből is látszik, hogy jómagad szűklátókörűbb vagy mint én, és nem vetted a finghajtóműben levő cinizmust. De mondok jobbat. Annyira mindenáron a technológiát akarod belekeverni (szűklátókörűen), hogy nem fogod fel, hogy a spórák lehetnek élőlények, amiknek ez a képessége, hogy felhasználva őket az űr azon részén, ahol ez a spórahálózat ki van “épülve” képesek az arra alkalmas hajók közlekedni. A navigáláshoz kell szörnyike. De ez egyébként kiderül a 4-dik részből. Ez egyszerre egy technológia ami egy biológia és egyben kozmikus létformán alapul.
Azért problémás, hogy kritizálod és kizárod a spóra meghajtást, mint elméleti lehetőséget, mert nem gondolkozol el azon, hogy mi volt az emberi történelemben. (Szűklátókörűség). Ha a középkori embernek beszélsz a dizel üzemű meghajtásról, vagy a sugárhajtásról, szerinted az hogy nézett volna rád, valszeg az inkvizíció vitt volna mágjára záros időn belül? Ha valaki írt volna egy “sci-fi”-t a 15-dik században egy autóhoz hasonlatos járműról (és itt most a meghajtásra gondolok, de vehetjük a repülőgépet is), az pont annyira lett volna technikailag megalapozott, mint számodra most a spóra meghajtás.
És ha erre azt mondanád, hogy tévedek, akkor valami a te fejedben van nagyon összekuszálódva…
És ismét a vicces az, hogy engem nem támadsz, az én szűklátókörűségemről papolsz, de képtelen vagy értelmesen érvelni az igazad mellett, vagy értelmes módon cáfolni, hogy szerinted én mit gondolok rosszul. Egy deka értelmes pro-kontra érvelés nem hangzott el tőled, azon kívül, hogy a szűklátókörűségemre hivatkozol, vagy arra, hogy mibe mit látok bele… Izé, akkor ki is a szűklátókörű…?

De valóban értelmetlen ezt tovább folytatni, mert akivel nem lehet értelmesen megvitatni (pro-kontra), vagy értelmes eszme cserét folytatni valamiről (IGEN RÓLAD van szó), azzal nem lehet mit kezdeni.

Te szűklátűkörűen leragadtál az én szűklátókörűségemnél és meghagylak ebben a boldog ignoranciádban…

Saibinu - 2017. 10. 15. 00:16

Hmm… aki a klingonok külső megjelenésén háborog, egy kicsit megértem őket… de én elfogadom azt a tényt, hogy a klingonok ábrázolása azért többször is változott, amelyet meg is magyaráztak.

Az első generációs klingonok jobban hasonlítottak az emberre a 22. század környékén…
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a1/TOS-day_of_the_dove_klingons.png

Még ebben az évszázadban kitört egy járvány a klingon világokon. A vírus okozta mutáció, nem csak külsejükben, de viselkedésükben is változásokat okozott. A klingonok megjelenésében így jelentős eltérések lehetnek. Vannak olyanok akik még kevésbé hasonlítanak az emberekre, de vannak olyanok amelyek megjelenésükben mutatnak hasonlóságot. A sima homlok a vírusnak köszönhetően szinte teljesen kiveszett a fajból. Vannak ugyan arra vonatkozó adatok, hogy nem minden klingont érintet a fertőzés, de a többséget igen.

Így vannak a súlyosan érintett a fertőzés, így az utódaiknak tovább örökítették a mutációt, vannak olyanok akiket kevésbé, de a továbbörökítés még így is adott és vannak olyanok akik immúnisak mutatkoztak. Az immunitást így továbbörökítették ők is utódaikra.

a vírus maga, nem természetes folyamat lévén jött létre, hanem mesterségesen, klingon kutatók által.

Annatar - 2017. 10. 15. 15:36

Saibinu:

Pont fordítva, az emberszerű megjelenés történt a vírus miatt, de csak néhány generációt érintett, kb. 200 év alatt a mutáció hatása elmúlt, és visszatért az eredeti barázdált homlok.

Lényegében az történt, hogy semmilyen magyarázat nem volt arra sokáig, hogy miért lettek a TOS simahomlokú klingonjaiból a mozifilmekben barázdált homlokúak, viszont onnantól teljesen magától értetődőnek vették, hogy a klingonok mindigis így néztek ki. Az Enterprise sorozatban oldották csak fel az ellentmondást, ld. 4×15 – Affliction és 4×16 – Divergence.

Saibinu - 2017. 10. 16. 01:07

Igen… tényleg. Igazad van.

Ace - 2017. 10. 16. 08:51

Mr Spock,
talán azért nem Kvantum Drive-nak hívják mert olyan már van a Star Trek-ben! Ahogy előzőleg már írtam Kvantum örvény meghajtás(Quantum Slipstream Drive) volt ST-ben habár az idővonal szerint jóval késöbb a Voyager-ben többször is említésre került tehát az ST kánon-nak már van ilyen meghajtási módozata. Ezért valami újat kellett kitalálni valami nagyon mást mint az eddigiek ,hogy ne legyen önismétlés és nincs is ezzel gond. Ahogy már többen leírták már elméleti szinten létezik warp drive de mikor kitalálták még bőven Scifi volt. Ahogy most pl a Spora.

De szerintem felesleges téged győzködni te már elkönyvelted magadban ,hogy ez egy baromság és képtelen vagy elfogadni. Csak azt nem értem ha szerinted ezeken elcsúszott a sorozat nálad akkor miért vagy még mindíg itt…

Dave - 2017. 10. 16. 11:56

Hát behalok, hogy az egyik cellatárs az 5-részben Clem Fandango a toast of londonból : :D

https://www.youtube.com/watch?v=XnBP_X4Zx-I

Mr. Spock - 2017. 10. 16. 15:48

@Annatar
Csak azt nem értem hogy most ezek a gyík-klingonok honnan jöttek.
Ezek is mutánsok csak ezek gyík vírussal fertőződtek talán?

És ha igen akkor az nem értelmes, hogy mégis mi értelme van annak, hogy kreálnak egy különböző klingont ahelyett hogy egyszerűen máshogy hívnák.

Az hogy korábban megváltoztatták a klingonok kinézetét az nyilvánvalóan azért volt, mert a kis költségvetésből erre futotta, de a nagy mozifilm költségekbe már belefért, hogy rendesen meg legyenek csinálva.
És ehhez még egy aránylag hihető sztorit is eszkábáltak.

Ez a mostani változtatás teljesen értelmetlen, azon kívül hogy szerettek volna valami ijesztőbb külsejű főellenséget.
Viszont nem kellene klingonnak hívni őket, mert ennek azon a logikus célon kívül, hogy a klingon név használatával akarják elérni hogy a tudatlan tömegek valamilyen kapcsolatot találjanak a Star Trek világgal, ezáltal megkönnyítve a sorozat elfogadhatóságát, és ezáltal elérve a nézőszám magasabban tartását, szerintem semmi értelme sincs.

@Ace
“ezért valami újat kellett kitalálni”
Nem értem mit értesz azon hogy kellett? Miért? Mi volt az ami miatt rá voltak kényszerítve hogy csináljanak valami újat?
Kijelentettél valamit, aminek láthatólag egyáltalán nincs alapja.
Az a tény, hogy eddig az ÖSSZES Star Trek-ben WARP hajtómű volt, és szerepelt egyszer egy Kvantum Örvény hajtómű, az egyáltalán nem hordozza magában azt a következményt hogy most ez miatt új dolgot KELLETT kitalálni. Pláne hogy ennek most zéró tudományos alapjának kell lennie.

“Ahogy már többen leírták már elméleti szinten létezik warp drive de mikor kitalálták még bőven Scifi volt. Ahogy most pl a Spora.”
Kivéve hogy nem, mert egyáltalán nem úgy ahogy a Spóra. Fogtál egyetlen egy dolgot és csak azt használtad összehasonlításnak, és minden mást kényelmesen kizártál, ami miatt a pozitív jellegű összehasonlítás megbukna. Mint például, ahogy már leírtam a WARP az tudományos alapokon feküdt már a korai időszakban is, ellentétben ezzel a mycelium hálózaton utazó spóra-hajtóművel (utána néztem), amit valami óriás szőrös izé irányít. Ez pontosan 0 százalék tudomány és 100 százalék fikció.
Tehát a két dolog között egyáltalán nem vonható olyan párhuzam, ami az egyik létét a másikéval igazolhatná.
Azaz tök hülyeség az állítani, hogy én bármit is elkönyveltem volna magamban, vagy hogy képtelen lennék bármit is elfogadni, mint ahogy a finghajtóműves ember is állítja tudatlansága legsötétjében, hanem egyszerűen a logika nem ezt diktálja. Amit te meg a finghajtóműves képtelen elfogadni, és te is bebeszélted magadnak, hogy ki mit és miét gondol. Csak hibásan.

Egyébként véleményem szerint az eddigi Star Trek-ben a legmegvalósíthatatlanabbnak tűnő dolog a Transzportálás volt, és még annak is volt tudományos alapja.
De tényleg nem akarok több szót erre vesztegetni, nem kötelező logikusnak lenni.

“Csak azt nem értem ha szerinted ezeken elcsúszott a sorozat nálad akkor miért vagy még mindíg itt…”
Nyilvánvalóan hozzászólni a témához és véleményt mondani. Nem csak az mondhat véleményt és szólhat hozzá bármihez aki szerint az jó. Ez nem Észak-korea.

@Tyberius06 – 2017. 10. 14. 19:31
(nem olvastam el)
Teljesen fölösleges írnod bármit is nekem címezve, mert el sem kezdem olvasni, mivel teljesen nyilvánvalóvá vált már egy ideje, hogy hasonlóan a korábbiakhoz ugyanaz az sötét szűklátókörű tudatlan őrjöngés van benne ragozva.
Csak a helyet foglalod vele.

Annatar - 2017. 10. 16. 22:15

Mr. Spock:
Én sem értem a gyíkklingonokat, nem illenek a sztoriba. Én csak kiigazítottam Saibinut ;)

Platschu - 2017. 10. 16. 22:39

1×05
Milyen kellemes kis epizód volt ez is. Mélyítették főként Lorca, illetve Saru és a két doki karaktereit. Én azt vártam, hogy a végén Michael magának adja be a DNS-t, de itt csavartak rajta egyet. A végén lévő tükrös jelenet pedig WTF.

Platschu - 2017. 10. 16. 22:40

Ja és még valami. Archer kapitány neve is szerepelt a monitoron. Király. :D

Vödör - 2017. 10. 16. 22:55

Az első négy részt megnézve, Star Trek laikusként azt kell mondjam, hogy kifejezetten tetszik. A kapitány, a magas űrlény tiszt, meg a főszereplő csaj kifejezetten érdekes karakterre sikerült. A történetben vannak váratlan, és pont ezért a “realitást” erősítő fordulatok (a biztonsági tiszt a 4. részben). Két dolog viszont zavaró: az űrcsaták nagyon röhejesnek tűnnek, bár ez ha jól gondolom a star trek kánon miatt ilyen, és a klingonok rettentő érdektelenek, a kinézetük, a nyelvük, az egész dizájnjuk, a motivációjuk rettentő unalmas. Remélem lesz más ellenség is mert ez a jó karakterek elpocsékolása.

Tyberius06 - 2017. 10. 16. 23:44

1×05

Hupsz, tovább magyarázták az egész spore drive dolgot, ami így tetszett. Akinek szólna úgy se olvassa, mert be van sérülve, de itt a magyarázat, van egy csillagászati jelenség, amit tudnak használni, ergo alkalmazkodtak egy felfedezett csillagászati jelenséghez és építettek köré egy hajót meg egy kisérleti technológiát.
Ami poén, hogy meg is említik, hogy nem lehet emberkísérletet folytatni és szerintem ezzel meg is kaptuk a magyarázatot arra, hogy miért nincs ez a technológia a jövőben. A szörnyike nem jó megoldás, mert nem szeretik ha be vannak törve és lemerítik mint egy elemet. Az emberekre meg érdekes hatással lesz (tükör). Megkockáztatom, ha lesz második évad, abba már nem lesz ez a meghajtás. Egyébként ebből a szempontból talán érdekes lett volna ha Fuller eredeti terve az antológia Star Trekkel megvalósult volna és a második évad már totál más lett volna új karakterekkel/hajóval stb…

A két fuckolás inkább volt röhejes mint cool. Alapvetően nem zavar szabadabb szöveg, kifejezetten szeretem, de itt nagyon a semmiből jött, csak azért hogy benne legyen… Azt kb ennyi a negatívum.

Tetszik, hogy szépen részről részre bontják ki, hogy miképp is lehet Michael a hajón, bár kicsit talán szájbarágósnak tűnhet, mintha győzködnék a nézőt (vagy a rajongókat), hogy miképp történhet ez. Igaz, anno Janeway szintén hasonló eszközhöz nyúlt, bár Paris vétsége nem lázadás volt, bár összességében volt ott minden a rovásán.
Saru karaktere egyre jobban kap értelmet, egyre összetettebb…

Klingonok: én megértem mindenki szájhúzását miattuk, bár engem nagyon nem zavart a design csere. Fura, meg szerintem esélytelen rá értelmes magyarázatot adni, és ebben egyébként egyet értek Mr Spockkal, hogy tök felesleges őket klingonnak hívni, ugyanakkor simán elfogadom, hogy így néznek ki.

Jah jó kis utalás volt Archer neve illetve Pike is ott van az Enterprise kapitánya Kirk előtt. Nem emlékszem a Beyondos kapitány nevére (Idris Elbe – a fő kötsög), de nem rémlik, hogy ott lett volna.
Biztos volt még több utalás is…

Platschu - 2017. 10. 17. 00:21

Ez a Mudd nevű karakter nekem ugyan semmit nem mond, de állítólag szerepelt a TOS-ban. Itt lehet róla olvasni:

http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Harcourt_Fenton_Mudd

* * *

Más. Szakadjatok már le erről a homlok témáról… Nem lehet csak simán élvezni a szériát? Az évad végéig még megmagyarázhatják, mert a készítők is rajongók. Tehát csak ezért elítélni ezt a sorozatot. Komolyan mondom, hogy szégyen, amit sok “trekkie” művel a sorozat kapcsán. S roppant fura, hogy nekem kell védenem ezt a sorozatot, holott ez is simán mozifilmes látványt hozott. Eszméletlen szépen a díszletek, csak most döbbentem rá megint, ahogy a rész elején üresen mutatták.

* * *

Az már csak puszta véletlen, hogy itt és az eheti Orvilleben is távcsöveznek, illetve pont az ellenséges hajón kommandóznak. :D

Claire8310 - 2017. 10. 17. 00:43

1X05
Nekem egyre jobban tetszik, az is hogy a kapitány nem egy makulátlan jellem, talán így háború közepén jobb is egy ilyen vezetőt követni. Stamets szerintem baromi jó karakter, és Michael is egy re jobban érik.
Nem vagyok nagy Trek fanatikus, csak a TOS láttam a sorozatok közül, de az pont elég volt, hogy Mudd-ra felkapjam a fejem:)

Utolsó jelenet a tükörrel. Esetleg egy kis Mirror Universe is befigyelhet még az évadban? Ezzel a hajtóművel talán nem is lenne lehetetlen.

Irgum76 - 2017. 10. 17. 10:50

1×05

én arra számítottam, hogy előbb-utóbb feltűnik a medveállatka szörny ragadozója egy medveállatsün monszta

Malachi - 2017. 10. 17. 11:33

Oké, most már tuti, hogy végig maradok. Jó lesz ez.

Dark Energy - 2017. 10. 17. 17:43

Na de jó, hogy a TOS-t most néztem nyáron újra. Mudd karakteréért piros pont jár a 1×05 résznek.

CIVILWAR - 2017. 10. 17. 20:40

1 x 05

Ha a tükrös cliffhangernek a következő epizódban nem lesz valami elfogadható és gondolatébresztő következménye a következő epizódban, akkor én ezt kaszálom.

(Nem vagyok startrekes forma amúgy, ha ennek van jelentősége).

A pilot nekem nagyjából bejött, és a franchise általános tudomány/felfedezés/békénhagyjukahelyilakosságot éthoszával sincsen problémám, de a pilot óta eltelt három rész kiábrándítóan gagyira lett megírva.

Akármilyen csilivili a díszlet, sajnos nem vagyok hajlandó olyan dolgot nézni, amiben a cselekményt olyan hülyeségek viszik előre, minthogy “az űrhajó az univerzumot behálózó gombaspórák mentén bárhova tud teleportálni, ha az üvegedénybe helyezzük az óriás nyáladzó űratkát”, amiből olyan magyarázatok következnek, hogy pl. “az üvegedény űratka nélkül csak aprót teleportál, mert a feltalálójának nem jutott eszébe, hogy értelmeslény-alapú meghajtást építsen bele”.

Melkon - 2017. 10. 17. 22:10

Uhh, a tükrös dolog elsőre fel sem tűnt. A háttérzene természetesen igen, de vissza kellett néznem, hogy mit is kéne nézni. :)

Pozitívum, hogy nem arról szólt a rész, hogy Burnham győzködi a legénységet, hogy a medvének ez fáj, hanem ellenőrizte egy orvos és elhitték.

A Klingon hangárt kár, hogy nem mutatták.

Kérdés az ST Fanokhoz: Miért nem lehetett simán elrepülni a klingon területről? Gondolom a hajó by default a fénysebesség sokszorosával tud menni, nem érzem reálisnak, hogy el tudnák közben kapni őket. (mivel a fegyverek lassabbak)

Tyberius06 - 2017. 10. 17. 23:19

“Miért nem lehetett simán elrepülni a klingon területről? Gondolom a hajó by default a fénysebesség sokszorosával tud menni, nem érzem reálisnak, hogy el tudnák közben kapni őket. (mivel a fegyverek lassabbak)”

Lehet tévedek, biztos van itt olyan aki mélyebben benne van a témában, de nekem úgy rémlik, hogy a klingon hajók (bird of prey) gyorsabbak a kor föderációs hajóinál WARP meghajtáson. Szóval a biztosabb megoldás elhagyni a klingon területet és biztonságba húzódni az új hajtómű volt.

CIVILWAR: az egész egy kísérleti stádiumban levő fejlesztés. A távolságnak abból a szempontból van jelentősége, hogy az “medveállatka” kapcsolatban van a gombákkal és kvázi látja a hálózatot, tud benne navigálni. Ez a szimbiótikus kapcsolat nincs meg a számítógép és a hálózat között, ezért nem tudnak benne navigálni, de kisebb távolságokra nagyjából biztosabban tudnak repülni.
És nem, nem jutott eszébe, hanem nem tudtak róla, mi kell a normális működéshez, míg fel nem fedezték a kapcsolatot a lény és a hálózat között. Most már tudják, de etikailag olyan határon mozognak, amit egyébként nem szabadna erőltetniük. Az bizonyítottá vált, hogy a medveállatka (szörnyike) nem szereti, ha lemerítik, mint egy elemet, szóval a Föderáció részéről az ő használatuk ki van zárva… Marad az emberi erő, akik ugye hajlandóak alávetni magukat a kísérletnek, de elvben a Föderációs szabályok tiltják az emberkísérletet… Azt hogy a mérnök faszi bevállalta egyrészről oké, másrészről szabályt szegett, harmad részről lehet, hogy nem kívánt mellékhatásokkal jár… Illetve biztos, mert nyilván oka lesz annak, hogy a jövőben nincs ez a meghajtás…

Ace - 2017. 10. 18. 09:01

Melkon:

Warp-ban is utol tudják érni a gyorsabb hajók a lassabbakat és lőni is tudnak egymásra a hajók a sub-térben.

Melkon - 2017. 10. 18. 09:56

Tyberius06 , Ace:

Köszi, volt ilyenre példa valamelyik ST sorozatban?

Ace - 2017. 10. 18. 11:26

Ha jól emlékszem Voy-ban volt ilyenre példa illetve Nemesis és Into Darkness filmekben is.

Mr. Spock - 2017. 10. 18. 15:56

@Melikon

“The propulsion system of the torpedoes is a warp sustainer engine. The engine coils of the torpedo grab and hold a hand-off field from the launcher tube’s sequential field induction coils. A miniature matter/antimatter fuel cell adds power to the hand-off field. When launched in warp flight, torpedo will continue to travel at warp, when launched at sublight, torpedo will travel at a high sublight speed, but will not cross the warp threshold.”

magyarul a lényeg:
A torpedók meghajtása fenntartja a WARP mezőt, amit kilövéskor vesz át, és a szükséges energiát egy mini anyag/antianyag “üzemanyag cella” biztosítja.
Tehát amennyiben WARP térben van kilőve a torpedó akkor az adott WARP sebességgel utazik, ha meg normál térben akkor egy magas fény alatti sebességen.

forrás:
http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Photon_torpedo#Star_Trek:_The_Next_Generation_Technical_Manual

Szóval az egész egy tudományosan megalapozott baromság.
A WARP mezőben valójában nem a hajó halad, hanem körülötte a tér. De ettől ha eltekintünk is, amikor a torpedó átveszi a hajó WARP mezejét, akkor pont olyan gyorsan fog menni mint a hajó a kilövés pillanatában, de nem tud gyorsulni.
Azaz csak akkor “éri utol” a célját, mikor a hajó ami kilőtte, kivéve ha közben a kilövő hajó megváltoztatja a sebességét.
Tehát a kilövő hajónak gyorsabban kell haladnia, mint az üldözött, és kilövés után lassítania kell, hogy ne egyidőben érjen oda a torpedóval a másik hajóhoz.
Elméletileg viszont a másik hajónak csak annyit kell tennie mikor látja a torpedókilövést, hogy kilép WARP-ból és a torpedó elmegy Kukutyinba.

Mr. Spock - 2017. 10. 18. 20:10

@Melikon

folyt.
Közben eszembe jutott, hogy a TNG egyik részében, mikor először találkoznak a Borg-gal, Warp közben “hátrafelé” lőnek ki torpedókat.

Ace - 2017. 10. 19. 08:15

Na megvolt az 5. rész akinek egyenlőre nem annyira jött be Michael az örülhet mert most volt sok Saru meg Lorca ami szerintem amúgy nagyon jó mert ez a két karakter rendkívűl érdekes számomra. Jason Isaacs valami félelmetesen jó már nem csodálom hogy őt választották a kapitány szerepére nagyon meggyőző. Ahogy elmondta mi történt az előző legénységével nagyon dúrva. Saru is kezd kibontakozni és rétegeket kapni.

Mudd miatt jár a pacsi. Meg a képernyős listáért is.
Medveállatkától is elbúcsúztunk és gondoltam ,hogy Stamets tette nem marad mellékhatás nélkül. A rész végén amúgy eljátszottam a gondolattal ,hogy mekkora csavar lenne már ha kiderűlne ,hogy meg lettünk vezetve és minden a Mirror univers-ben játszódna de persze ez kizárt mert ott a történelem azért máshogy volt.

Melkon - 2017. 10. 19. 08:45

Ace:

Gondolom itt is végtelen párhuzamos univerzum létezik és nem csak a Mirror.

Dober - 2017. 10. 19. 12:41

Majd jönnek az önként jelentkező navigátorok, akik egy idő után kiégnek, és mehetnek a bolondok házába. Vagy az Istencsászár elé áldozatnak, mint a WH40K-ban.

Solmyr - 2017. 10. 19. 17:43

Komolyan vehetetlen az egész. Mi az, hogy a stratégiai fontosságú üzemanyagbányát nem védik rendesen, a legközelebbi hajók is marha messze vannak, és csak egy deus ex machina csodahajó tudja megmenteni a Starfleet üzemanyagellátását? A gombaspróra-meghajtós medveállatkáról már nem is beszélve. Óvodásoknak írják ezt?

Melkon - 2017. 10. 19. 18:43

Solmyr:

Egy háborúban nem tudsz mindent egyformán bevédeni. Van kismillió stratégiailag fontos terület, ez pont lazábban volt védve for whatever reason.

Számomra idegesítő lenne, ha az ilyen apróságokat is a szánkba rágná a sorozat.

Tyberius06 - 2017. 10. 19. 22:56

Solmyr: miért lett volna bevédve? Illetve értem a fennakadást, de ha belegondolsz (nem tudom mennyire ismered az ST világát, szóval semmiképp nem kioktatnálak) a Föderáció és a Csillagflotta nem valami hódító, csapásmérő, hadiiparra és háborúra kiélezett szervezet. A háború fél éve tart, az előtt X ideje béke volt, a klingonokról meg baromi rég nem hallottak, nem volt semmi ami a békéjüket fenyegette. Egyszerűen nincs akkora harci kapacitásuk, annyi hadihajónak is használható űrhajójuk, amivel le tudnák fedni a Föderáció összes stratégia fontosságú létesítményét. Plusz fogalmuk sincs, hogy a klingonok milyen hírszerzéssel rendelkeznek, honnan tudják, hogy hol vannak jelentős Csillagflotta/Föderációs erőforrás raktárak.
Fél év baromira nem elég, hogy egy nem háborúra tervezett szervezetből átalakulj olyanná… 100 évvel később ez már kevésbé jelent nekik gondot, azt a domínium háború még úgy is rendesen hazavágja őket.
A gombaspóra-meghajtós medveállatkán meg át lehet lendülni, nem kevésbé hülyeség, mint 100 másik hasonló baromság, ami felbukkant már az ST-ben.

Ace - 2017. 10. 20. 08:18

Solmyr:

Azt azért ne felejtsd el ,hogy a Föderáció még viszonylag nem olyan régen alakult(Enterprise végén) és szerintem még gyenge lábakon is áll a csillagflotta sem a kemény háborúkat megjárt szervezet + a klingonok álcázó technikájára sincsenek felkészülve minden háborúban előfordúlhat ,hogy egy nem várt ponton de stratégialiag fontos helyen próbál az ellenség lecsapni. Szerintem ezzel nincs is gond. Medveállatka valóban fura de nem hiszem ,hogy hosszú távra terveznek vele…

Mr. Spock - 2017. 10. 20. 10:29

Tényleg elképesztő emberek miket hitetnek le saját magukkal, csak hogy az elméletükbe illeszkedjen valami.

A csillagflotta TUDOMÁNYOS küldetéseire az Enterprise D Picardékkal vitt magával 250 foton torpedót, és több száz antianyag aknát, illetve 12 sornyi legmodernebb fézerrel volt felszerelve.
A foton torpedó a nukleáris robbanófejet váltotta, csak hogy legyen elképzelés a hatásáról.
Ezenfelül a hajó szétválasztható volt, aminek semmi köze a tudományos felhasználáshoz, és csak azért csinálták hogy harc közben megnöveljék a támadó hajók számát.
Na ennyit arról hogy a Csillagflotta mire gyártott hajókat akkor, amikor a fő irányvonal egyértelműen a felfedezés volt.

http://memory-alpha.wikia.com/wiki/USS_Enterprise_(NCC-1701-D)#Weaponry

Persze ehhez képes Kirk idejében, amikor ez az izé is játszódik, nyilván kevesebb volt a fegyverzet, de nincs róla adat.
Az biztos hogy egyszer sem ők pusztultak el a csatákban, pedig volt néhány.

És ebben a sorozatban is, a csatában komoly pusztítást végeznek a csillagflotta hajók a gyík-“klingonok” kifejezetten harc tervezett hajóiban.
Erről ennyit.

Olyan nincs, hogy kevés a hajó a néhány legfontosabb helyet megvédeni. A csillagflotta nem csak földi hajókból áll.
És ezen az egy helyen van a 40 százaléka a Föderációs dilitiumnak.
40 SZÁZALÉK !!
Hagyjuk már a hülyeséget. Ha erre nincs meg a védelem akkor semmire sincs, és a Föderáció jobb ha összepakol és feloszlatja magát.

A Csillagflotta a fennállásának kb. 100 éve alatt mennyire áll még gyenge lábon?
Ennyi idő alatt a legfejlettebb tag technikáját minden tag könnyedén átveszi, és közösen gyorsabban fejlődnek.
Ráadásul elhangzik hogy a Vulkániak sikerrel megoldották a gyík-“klingon” problémát.
Tehát nem igaz hogy ne lennének felkészülve.

Fél év? Milyen fél év? Miért nem csak egy hét akkor már? Vagy legyen 10 perc.
A csillagflotta nem háborúra tervezett szervezet? Hanem mi?
Az állig felfegyverzett hajóhad akkor minek?
Szarrá lövik az állandó háborúban élő gyík-“klingonokat”, de nem háborúra tervezett szervezet?
Atya világ, el sem tudom képzelni mi lenne ha az lenne.
Ha megtámadnak valakit és csak védekezik az is háború.
Az nincs háborúra tervezve aki nem tudja megvédeni magát.

A gombaspóra-meghajtós medveállatka meg messze a legnagyobb baromság amit valaha kitaláltak a TNG óta, mióta odafigyelnek a részletekre.
A közelében nincs semmi.
Lendüljön át rajta akinek nincs agya.

Ace - 2017. 10. 20. 10:59

Egy több fajból álló csillagszövetségnél 100év az kb semmi szóval szerintem még nem egy olyan masszív és meghatározó szervezet az Alfa quadráns-ban mint TNG idejében. Belekötni bármilyen semmiségbe bele lehet és úgy látom neked ez nagyon megy ;)

Ja és (irónia on)igen milyen könnyedén vette a Föderáció a Borg vagy Dominium/Cardassia elleni háborút… többször elhangzott ,hogy a Föderáció nem egy militarizált társadalom persze megvédik magukat ha kell de állatalában mindíg csak utólag reagálnak dolgokra pl Quantum torpedó kifejlesztése vagy az Akira osztályú hajó kifejlesztése melyek mind a Borg illetve a Dominium fenyegetésére való fejlesztések voltak a flottánál egy militarizált társadalom azért nem így működik. Eddig is mindíg meglepték általában a támadók a Föderációt akik késöbb próbáltak alkalmaszkodni a háborúhoz de az elején mindíg döcögött az szóval ez nem újdonság továbbra is tartom azt amit leírtam.

Mr. Spock - 2017. 10. 20. 15:48

@Ace

Nem kötözködés, csak te vetted annak.
Nem semmiség, hanem hibás “magyarázat” ami javításra szorul, mert egyszerűen nem állja meg a helyét.
Mint pl. mi az hogy “Egy több fajból álló csillagszövetségnél 100év az kb semmi”.
Honnan jött ez a megállapítás?
Már miért lenne kb. semmi?
Valamiféle indoklás kellene egy ilyen kijelentéshez.

Mert a tények azt mutatják hogy a 100 év nagyon is hosszú idő. Valószínűleg egy fejlett és intelligens civilizáció ennyi idő alatt képes behozni több száz éves lemaradást, ha megkapja a szükséges segítséget, ahogy egy Föderációban (szövetségben) ez normális.

De a fejlődés külső segítség nélkül is rendkívül nagy 100 év alatt.
néhány példa:
1. A 60-as években sci-finek tűnő kommunikátorok mára meg el is avultak.
2. Dubai 1950-ben kis település volt. 50 évvel később már a világ egyik kereskedelmi központja.
3. És hogy milyen gyorsan lehet az ismétlőpuskától eljutni a tömegpusztító fegyverig pl. az is mutatja hogy
Röntgen 1895-ben fedezte fel az ionizáló sugárzást, és 50 évvel később atombombát dobtak Hirosimára.
Nem 100 év, hanem 50.
Ráadásul a tudományos áttörések a 30-as években történtek, tehát a 100 évhez képest pikk-pakk megvoltak vele. Ráadásul mennyivel egyszerűbb lett volna ha jön valaki aki már megcsinálta, és elmondja hogyan kell.

Tyberius06 - 2017. 10. 20. 22:21

Mr. Spock, nem kötözködés, de eddig egy nyamvadt érvelés nem hangzott el tőled, csak folyton panaszkodsz ez vagy amiatt, meg ismétled, hogy ki mit lát bele a mibe. Viszont kivételesen felhoztál valós példát (VÉGRE!!!!), amivel már lehet mit kezdeni.
Az Enterprise-D Picardékkal a cardassiai háború után vitt magával 250 foton torpedót, márpedig abba a háborúba igen sokat vesztettek. Persze ez is belelátás, hogy azért vitt magával, mert volt a háború és egyébként nem vitt volna magával, de ugyanakkor az többször ki volt mondva, szóval kánon, hogy a Föderáció zászlóshajója az Enterprise volt, szóval egyfajta státuszszimbólum. Plusz az megint plusz 100 év, plusz 100 év tapasztalata ahhoz képest, hogy mi volt a Discovery idején. Szóval baromira nem releváns mit csinált az Enterprise-D, még az se nagyon, hogy Kirkék mit csináltak, mert ők is később vannak/lesznek 10 évvel. És bár nem volt rá utalás a TOS-ban (nyilvánvaló okok miatt), de ez a klingon háború is rengeteg hatással lehetett pl a későbbi hajógyártásra, mind mennyiségben mind minőségben. Ez nem belelátás, ez logikai következtetés…

Az emberi fejlődés rohamos mértékével kapcsolatban igazad van egyrészről, mert amiket példaként hoztál azok állják a helyüket, viszont a tudományos áttörések főleg a 20-dik században hellyel-közzel a fegyverkezési verseny(ek)hez köthetőek. Atomenergia térnyerése, a kommunikációs eszközök és számítástechnika fejlődése stb… És bár nem bizonyított, sőt az egész leginkább a jelen hivatalos álláspontok szerint csak humbug, de van jónéhány összeesküvés elmélet mely szerint ezen fejlődés egy részéért az idegenekkel való kapcsolat felvétel a felelős… Mielőtt félreértenél és erre is azt reagálod, hogy miben mit látok bele, nem állítom, hogy ez valós, de ez is egy elmélet.
Ami tény, hogy a háborúk és az ezzel járó fegyverkezés általában hatalmasat dob a technológiai fejlődésen. Viszont amennyire jelenleg ismerjük a Star Trek történelmet a Xindi konfliktus után volt egy Romulán háború azt utána jó 90 évig semmi fegyveres konfliktus nem volt a jelen idővonal szerint.

Visszanéztem a jelenetet – idézet tőled:
“Olyan nincs, hogy kevés a hajó a néhány legfontosabb helyet megvédeni. A csillagflotta nem csak földi hajókból áll.
És ezen az egy helyen van a 40 százaléka a Föderációs dilitiumnak.
40 SZÁZALÉK !!
Hagyjuk már a hülyeséget. Ha erre nincs meg a védelem akkor semmire sincs, és a Föderáció jobb ha összepakol és feloszlatja magát.”

Erre én se emlékeztem, de az admirális említi, hogy a klingonok rajta ütöttek a bolygót védő flottán és felszámolták azt és a legközelebbi hajó, ami segíthetne az baromi messze van időben, ezért volt szükség a Discovery-re meg a spore drive-ra. Szóval volt védelme a bolygónak, de azt kicsinálták a klingonok. Ha számolunk, akkor tök mindegy, hogy mennyi hajó semmisült meg a klingon oldalon, és maradt nekik mondjuk 3-4 amivel tudtak bombázni, ha a föderációs oldalon meg volt egy pajzzsal védett bányász állomás és nulla hajó. Az mondjuk necces, hogy miért nem volt légvédelem, de ezt se tudjuk biztosra, mert nem volt említve de akár még az is lehetett. Szóval összességében elképzelhető (spekuláció – tudom kedvenc szavad belelátás), hogy a klingonok kinyírták a flottát, ami védte a bolygót (ez tény, mert ki van mondva), plusz szétverték a légvédelmet (ennek létezéséről nem tudunk, de akár lehetett is, nem oszt nem szoroz az eredmény szempontjából, szóval lényegtelen), és még maradt 3-4 hajó, amivel tudtak kényelmesen bombázgatni a Discovery érkezéséig.

Viszont valamit baromira félre értettél itt: “Fél év? Milyen fél év? Miért nem csak egy hét akkor már? Vagy legyen 10 perc.
A csillagflotta nem háborúra tervezett szervezet? Hanem mi?
Az állig felfegyverzett hajóhad akkor minek?
Szarrá lövik az állandó háborúban élő gyík-“klingonokat”, de nem háborúra tervezett szervezet?”

Az első dupla epizód vége és a 3-dik rész között fél év telt el. Ahol a történet jelenleg tart, a klingonokkal a háború fél éve tart, maximum 7 hónap attól függően mennyi idő telt el a 3-4-5-dik rész között. Ez tény, mivel a 3-dik rész elején kiírták, hogy 6 hónappal később vagyunk a “bináris-rendszeri csata” után.

“Ráadásul elhangzik hogy a Vulkániak sikerrel megoldották a gyík-“klingon” problémát.
Tehát nem igaz hogy ne lennének felkészülve.”

Ezt is rosszul tudod. Elhangzik, hogy a Vulkániak sikerrel oldották meg a klingon problémát, de pl a Föderációban nem tudták, hogy hogyan. Sarek elmagyarázza nevelt lányának, Michaelnak, hogy a vulkániak miképp tették helyre a klingonokat, de hozzá tette, hogy ez közel sem biztos megoldás a Föderációnak. És Georghiou kapitány nem is tudott “Vulcan Hello”-ról, Michaelnek kellett felhomályosítani, márpedig a kapitány volt a Csillagflotta egyik legnagyszerűbb kapitánya. És ha figyeltél, akkor totál egyértelmű volt, hogy T’Kuvma mindenképp háborút akar, nála nem működött volna a Vulcan Hello, mert eleve úgy ment oda, hogy ki akarta kényszeríteni a Föderációból a háborút. Ezek ott zajlottak a szemünk előtt, elhangzottak magától T’Kuvma-tól. Neki valamiért személyes problémája vagy épp ideológiai volt a Föderációval. Kifejtette, hogy sértésnek tekinti a Föderáció azon jelmondatát/üdvözlési formuláját, hogy “Békével jöttünk”… T’Kuvma csak az indokot kereste, hogy bezúzza a Föderációt… És amikor Michael beazonosítja a Klingont a jeladó tetején a szimbólumból, akkor mindenki megdöbben, mert 100 éve nem volt kapcsolatuk a Klingonokkal, szóval nem voltak felkészülve semmilyen háborúra.
A romulán konfliktusnak vége volt szintén 90 éve, a klingonoknak híre nem volt szintén 100 éve, egyszerűen nem volt olyan nép, akivel harcolni lehetett vagy kellett volna. Szóval nem voltak háborúra felkészülve.

Az Enterprise-D-s példa szintén sántít. A Galaxy osztály csésze szekciója a lakó és tudományos szekció, nem azért szétválasztható, hogy több “hajó” vegyen részt egy harcban, hanem, hogy civilek és tudósok a tányér szekción el tudjanak menekülni, amíg a harcihíd (alsó szekció) minimális személyzettel szembe száll az ellenséggel. Az Odyssey pusztulása épp ezért volt súlyos a DS9 s02e26 végén, mert nem számítottak a Jem Hadar kamikaze akciójára, ami kinyírta a civileket is a hajón…
Ez valamelyik TNG részben el is hangzott, mármint a tányér szekció leválasztásának funkciója.

Abban meg van egy kis különbség, hogy valaki felkészül egy esetleges támadás ellen és fegyvert tesz a hajóira, vagy úgy építi a hajóit, hogy azok egy inváziót sikeresen véghez vigyenek. Tehát egyrészről megállja a helyét, amit írsz, hogy szétlőnek mindent, de ez a hivatalos Csillagflotta/Föderációs álláspont szerint védelmi funkciót lát el. Mert sehol a Star Trek történelmében nincs olyan (kivéve a Star Trek IX: Insurrection – de ott is kicsit árnyaltabb volt a szitu), hogy a Föderáció lett volna az agresszor. Az egy dolog, hogy hatékonyan védik meg magukat.
Erre pont jelen korunk a legjobb példa. Az EU és a NATO európai hadosztályai pont arra jók, hogy pár hónapig, max fél évig feltarthassanak egy esetleges orosz támadást Kelet-Európa ellen, de nincsenek arra felkészülve és nincs elég erejük ahhoz, hogy évekre feltarthassák az orosz támadást, vagy épp sikeres ellentámadást tudjanak indítani. Amennyiben nem vetnek be nukleáris fegyvereket, de az ugye akkor GAME OVER emberiség kb. Ezek a geopolitikai elemzések ugyan csak elméletek, de kb “hivatalos” elméletek, amiket főleg a tavalyi Brexit miatt kezdtek el készíteni, hogy milyen későbbi hatásai lehetnek a Brexitnek Európára nézve. De a haderő tekintetében az EU messze el van maradva mennyiségre az oroszoktól… Az EU önmagában soha nem volt invézív szövetség, hiszen az elmúlt 50 évet végre kb békében töltötte. Van egy minimális hadserege, illetve leginkább a nemzeteknek vannak egyéni hadseregei, amiket olykor elküldenek a Közel-Keletre rendetlenkedni, de nincs egy egységes komolyan vehető európai központi hadsereg.

A Föderáció jelen esetben kb az EU-nak felel meg. (igen, jogos, ez tényleg belelátás, csak mert úgy is a fejemhez vágod, de mint viszonyítási alap szemléltetem, és azért van némi összefüggés a két szervezet között). Van védelmi ereje, de nincs arra felkészülve, hogy valami gyökér nekimegy pusztán hobbiból… És arról nem is beszélve, hogy az is belelátás csak épp a te részedről, illetve spekuláció, hogy mennyire lehet erős 100 év után a Föderáció. Ez egyébként Ace részéről is spekuláció. Sőt az én részemről is az lesz. De a Föderáció nem egységes, mint ahogy az Eu, vagy az USA sem az. Hiába egy ország, egy szövetség, nem mindegyik tagállam ugyanazon a szinten. Megvannak a kultúrális különbségek és megvannak a technológiai különbségek is. Hiába van pl az embereknek transzportere meg replikátora, ha pl. X tagfaj azt elutasítja, mert tiltja a vallása. És a Föderáció alapvetően nem zárja ki az egyes tagok egyéni hitvilágát, az más kérdés, hogy az alapító emberek, túlléptek ezeken a dolgokon, a vulkániak meg eleve a logika a “vallása” (teljesen képletesen értve nyilván). Persze, mi emberek szeretjük ami jó és könnyebben átveszünk jobb technológiákat, viszont arról asszem nincs semmi info, hogy ez valójában hogy zajlott. Hogy ténylegesen mindenki betett mindent a közösbe, és mindenki szemezgetett belőle, hogy neki épp mi kellett. (ha van ilyenről hivatalos infód Mr. Spcok, arra viszont tényleg kíváncsi lennék, csakhogy jobban megismerjem az ST világát. Előre is köszi, ha tudsz ilyet.) Szóval ez egy erős és nagyon optimista feltételezés, spekuláció, mégha valahol elvárható is lenne, hogy ez így megtörtént. De abban egyébként egyet értek, hogy 100 év elég a meglévő szövetségnek, hogy felzárkózzanak egymáshoz, szóval ezt nem vitatom.
Az már más kérdés, hogy geo/űrpolitikai szempontból mennyire jelentős a Föderáció ereje és szerepe az Alfa kvadránsban, nyilván képvisel egyfajta erőt, de mivel korábban, illetve a romulánok óta nem volt komolyabb összetűzése senkivel, így ezt nehéz felmérni. Az sem világos, egyáltalán hány tagja van a Discovery idején.
Szóval mennyiségre, bár pontos számokat nem tudok és most nincs kedvem végig túrni az adatbázisokat, valszeg a Klingon Birodalomnak sokkal több hajója van és nagyobb harci tapasztalata (hiszen ők folyamatosan harcolnak ha mással nem, hát egymással, vagy épp a romulánokkal), mint a Föderációnak, akik a harcot max szimulátorokban tapasztalhatták meg. Amennyire utána tudtam nézni, a legtöbb megnevezett hajóosztály a 23-dik században 10-30 évvel a Discovery után készült, szóval arról egyelőre nincs pontos adat, hogy mekkora hajóflottája volt a Föderációnak az Discovery idején.
Az viszont tény, hogy az egyes tagvilágoknak megvan a saját hajóflottája – a vulkániaknak, andoriaiaknak pl biztosan -, de mind a Föderáció, mind a Csillagflotta többnyire emberi találmány. Okés benne van rahedli más faj is, de mégis csak az emberek vannak túlsúlyban. T’Kuvma felháborodása is az emberek kétszínű “békével jöttünk” jelmondata ellen szól, a klingonok ezen a ponton a Föderációt az emberekkel mint fajjal azonosítják, az egy aprócska részlet kérdés, hogy a Vulcan is tagja meg másik X világ, de akkor is az emberek a szálka a szemükben. És gondold végig, ha a Föderáció jelmondata a “Békével jöttünk”, akkor mennyire valószínű az, hogy emellett egy invézív háborúra épülő geopolitikát folytatnának…
Persze kell a védelem, a vulkániak is baromi békés nem háborúzó faj, de amikor kellett neki tudtak menni a klingonoknak, illetve ahogy a sztori szólt, amikor az ominózus klingon támadás után legközelebb találkoztak a klingonokkal, akkor azonnal támadtak, nem szaroztak… De nem háborúztak, csak egyet odacsaptak figyelmeztetés gyanánt – ez volt a Vulcan Hello…
És Ace-nak abban igaza volt, hogy a Föderáció mindig is reagált a konfliktusokra nem kirobbantotta őket. És mindig utólag reagált… Persze ez nem zárja ki, hogy az egyik konfliktusra fejlesztett eszközei később ne lennének hasznosak, de első körben igen csak szopóra állnak.

A gombaspóra hajtóműről meg tényleg le lehet kattanni. Szerinted nincs, szerintem van, a Star Trek szerint is van, szóval ennyi, vesztettél. De pont te mondasz ellent magadnak. Felsorolod, hogy 50-100 év alatt mit fejlődött az emberiség, mennyivel többet látunk a világból, és ami körülöttünk van, aztán kijelented, hogy a spóra izé hülyeség… De nem indoklod meg miért, hanem csak mert… DE MIÉRT????? Ha 100 év alatt eljutottunk a tekerős telefontól a miniatűr smart-watchokig, a nincs élet a Marsontól a jah mégis, csak mikroszkópikusig és lehetne folytatni a sort, akkor mi zárja ki szerinted, hogy odakint a kozmoszban, aminek még mindig csak a töredékét ismerjük, ne létezhetne egy a Discoveryben felvázolt gombaspóra hálózat? Mi zárja ki? A jelen tudásunk és ismereteink hiánya… semmi más. De attól még rohadtul ott lehet…
Az hogy ez neked nem tetszik, szíved joga, de az erősen szubjektív, attól még nem lesz hülyeség…

krumpli - 2017. 10. 21. 18:35

A gombaspóra hajtóművel nem az a baj, hogy tudománytalan, mert a star trek amúgy is tele van tudománytalan dologgal, hanem az a zavaró, hogy valami _biológiai_ szövetről van szó, ami behálózza az univerzumot.
Volt már térhajtómű, kvantumörvény hajtómű, féregjárat, transztér járat, meg ki tudja még mi, amelyek szintén a fikciók, de elvben mind fizikai alapúak, ezért valamivel hihetőbbek voltak. A biológiai alapot belekavarni viszont már nagyon-nagyon sántít.
Talán egyedül a Voyager Equinox részében volt az, hogy élőlényekből vontak ki valami anyagot, de azzal is a térhajtóművet turbózták fel.
De nyilván rá fognak jönni, hogy a spórahajtás nem működőképes, vagy súlyos mellékhatása van, mert a később játszódó sorozatokban nincs szó róla.

Mr. Spock - 2017. 10. 21. 18:58

Így nehéz.
Először is milyen érvelés?
Mégis értelmes ember miért akarna érvelést olyan kijelentések mellé, hogy ki mit csinált, illetve olyan közismert vagy könnyen ellenőrizhető tények mellé hogy:
1. “A “forog a sírjában” az egy szólás-mondás”
2. “A tudomány jelen állása szerint a NASA a WARP hajtómű lehetőségével kísérletezik.” (akkor is ha jelen pillanatban szünetel éppen)
3. “A spóra hajtás meg egy baromság a tudomány mindenkori állása szerint.”
4. “Az hogy te egyben láttad a sorozatokat, nem jelenti azt hogy mások is.”
5. “Az hogy látványos az mára már alapelvárás”
6. “a látványvilágot összevetni a régebbiekkel óriási ostobaság”
7. “egy hajón mindig a kapitány “főgyökér mondja meg a frankót”.”
8. “Teljesen lényegtelen hogy mit mesélnek el, ha azt rossz keretek között teszik.”
9. “A kapitányok sosem volt makulátlanok. Hiszen Picard-ot Ahab-hoz hasonlították a First Contact-ban.” (hopp ez egy érvelés)
10. “A Shenzhou-t nem úgy ejtik ahogy te írod.”
stb…

De ne kelljen már érvekkel alátámasztani hogy miért kék az ég.
Semmiféle érvelés nem kell ezek mellé az egyszerű tények mellé. A legtöbb tény magáért beszél, akkor is ha van aki nem érti, a többi amit mondtam könnyen ellenőrizhető, sőt néha linkeltem is.

Az például viszont szerinted érvelés hogy “Az Enterprise-D Picardékkal a cardassiai háború után vitt magával 250 foton torpedót”.
De ez nem érvelés. Ez egy kijelentés ami nincs alátámasztva semmivel.
Mégis hol van erről bármiféle adat ami ezt a kijelentést alátámasztja?
Mert ez nem olyan amit normális ember fejből tud.
Én mondjuk emlékszem olyanra hogy a DS9 kapott rengeteg (talán 5000) foton torpedót, de nem tudom biztosra. Így nem ér semmit ha nincs hol utánanézni, vagy nagyon nehéz megtalálni. Csak mendemonda.
Szóval mégis hol írják vagy említik, hogy az Enterprise mikor és hány torpedót kapott pluszba, mert enélkül ez nem ér semmit ez a kijelentés.
Ahová kellett én raktam linket. Nálad a linkek száma NULLA.

Ez meg pláne nem ér semmit mint érvelés:
“… és egyébként nem vitt volna magával”
De komolyan, mi ez már? Miért ne vitt volna?
Pontosan így azt is ki lehetne jelenteni hogy a galaxis elnöke Zaphod Beeblebrox végig be volt zárva egy kék telefonfülkébe ami kívül kisebb mint belül, és a hármas raktár sarkában állt egész végig. És ez a kijelentés pontosan annyit is érne, mint amit te mondtál.

A te érvelésed az hogy valamire ráfogsz valamit és kész.
Vagy egy dolgot összekapcsolsz valamivel aminek köze nincs hozzá és kész. Illetve szándékosan kimaradnak azok az elemek amik ellentmondanak neked.
Ez így nem érvelés.
például:
Az Enterprise D-t csak arra hoztam fel példának, hogy a Csillagflotta katonai szervezet, és hogy tudományos küldetés ide, tudományos küldetés oda, állig fel voltak fegyverezve. Tehát releváns, mert megmutatja hogy mi is a Csillagflotta.
Egyébként meg a szétválasztás egyik fő feladata a két harci egység megléte, a másik amit te mondasz.
De míg én ezt is arra hoztam fel hogy rámutassak hogy a Csillagflotta igenis katonai szervezet, amihez nincs szükség arra hogy említse az ember a másik funkciót, addig te ahhoz hogy bizonyítsd hogy hibás az állításom, CSAK azt írod le hogy mentőhajónak használják.
De így ez félrevezetés abból a szempontból amire fel lett hozva példának.
Vagy az hogy összekapcsolod, hogy az Enterprise státusz szimbólum, és különben sem volt háború, és EZÉRT nem vitt magával 250 torpedót.
Ez egyszerűen nem áll meg a lábán. “Kismillió” oka lehet hogy nem vitt magával 250 torpedót,
Az is lehet például hogy azért nem volt éppen 250 torpedójuk mert csak kedden hozták volna meg a szállítmányt.
De semmi nem bizonyítja hogy valóban nem volt annyi korábban, csak te mondod.
Szóval amit előadsz az egyáltalán nem érvelés. Ezek közül semmi sincs logikailag alátámasztva rendesen.
És ezen vita a szempontjából az is irreleváns hogy a Csillagflotta az agresszor, vagy a védekező. Fel van fegyverezve van nincs, ennyi a volt a kérdés. Az ok már más jellegű vita tárgya.
Az is tök mindegy kinek milyen vallása van stb…
Az embereket ismerjük így tudhatjuk hogy nyilván elfogadják az információt arról hogy a vulkániak hogy intézték el a klingon problémát.
Minden más ebből a szempontból irreleváns, mert nem ide tartozik, és így mellébeszélés.

Gombaspóra izé nem létezik.
Indoklás.
Ha valami ilyen mértékben szakít a folytonossággal, ha valami ilyen mértékben eltér valamitől, akkor az már valami más.
Ha szart ad el valaki egy jól csengő név alatt a jó helyett akkor az már nem az, akárki is próbáljon is mindenáron ragaszkodni hozzá. A legtöbb értelmes ember visszautasítja ha szart próbálnak eladni neki.
Ezért a neve ellenére is, ez az új szemét ez nem Star Trek.
Sokkal inkább Star Wreck.
Tehát mivel ez nem Star Trek, a Star Trek szerint nincs is gombaspóra izé. Indoklás vége.
Vesztettél.
És azt is megindokoltam hogy miért hülyeség a spóra izé az állatkával.
De akkor mégegyszer. Mert tudományosan egy teljesen megalapozatlan baromság. Ismerjük az elemi részecskékig lebontva a galaxisunk felépítését, és már tudjuk hogy ilyen spóra izének, amin állatok navigálnak, a lehetősége sincs benne. Tehát az zárja ki, hogy a tudományos megismerésben már túljutottunk azon a szinten ahol ez előfordulhatna. És az ég világon semmi köze sincs hozzá bármiféle fejlődésnek.
Esetleg tudnék egy kivételt ez alól, ami által meg lenne a lehetősége, de sokkal inkább fikció mint tudomány, ráadásul soha nem lenne bizonyítható, mert a fizika által létrehozott korlátokat nem lehet a gyakorlatban átlépni, így nem éri meg megemlíteni sem.

“Ezt is rosszul tudod. Elhangzik, hogy a Vulkániak sikerrel oldották meg a klingon problémát, de pl a Föderációban nem tudták, hogy hogyan.”
És én tudom ezt is rosszul? Nyilván. Mint annyi minden mást.
Talán azért mert az hogy a Vulcan a Föderáció egyik alapító tagja csak a Star Trek-ben tény, míg ebben a Star Wreck-ben meg nem tagok? Vagy hogyan?
Mert máshogy nem sok értelme van annak, hogy nem tudják az emberek. Ez nem olyan információ amit el kellene titkolni a szövetségesek előtt.
Tudniuk kellene. De nem tudják, így ez a sorozat újabb hibája.

A történelem egyértelműen mutatja hogy akár van háború akár nincs, amíg van ellenség addig fejleszteni kell, különben a ellenfelek lehagynak és akkor megtámadnak. Persze ha nincs háború akkor egy idő után lassul a fejlődés, de ez valószínűleg mindenki érintettre hasonlóan igaz. A lényeg hogy lépést tartsanak egymással.
Egy ilyen lemaradás lehet oka annak hogy a gyík-“klingonok” támadtak, de a csata nem ezt támasztja alá, mert mindkét fél kommoly veszteségeket szenvedett, és nem nyert senki.

A Föderációs technológia megosztásáról a tagok között nem tudok én sem pontos adatokat. Ami bizonyos hogy a hírszerző szervezetek nem szívesen osztják meg egymással az ismereteiket. Viszont ahányszor föderációs technológiáról volt szó, soha nem azt mondták hogy földi, vagy vulcani, stb… technológia, ami arra enged következtetni hogy megosztják egymással a tagok.
Ugyanígy, a Csillagflotta is mint a NATO egy katonai szervezet, ahol valószínűleg egységesítve vannak azon dolgok amik szükségesek egy optimálishoz meglehetősen közel álló működéshez.
ÉRVELÉS! (nehogy már hiányozzon):
pl. baleset esetén egy földi hajó is tudjon eszközt “kölcsönözni” ami a vulkáni vagy andorián vagy stb… technikával kompatibilis.

ui.:
A spekuláció, hogy ki mit miért csinálhat az nem “belelátás”. pl.: az hogy a klingon háború hatott a hajógyártásra az nem “belátás”, hanem ésszerű következtetés.
Amit te csináltál, hogy te ellentmondást nem tűrően pontosan megmondtad, hogy ki miért GONDOL valamit, és más miatt nem is gondolhatja. Az a “belelátás”, ha valaki azt mondja hogy azért gondolom ezt meg azt, mert a Viasaton egyben láttam az egészet. Ami egy hülyeség, mert nem így volt. Szóval tök fölösleges ezt megpróbálni kiforgatni, azzal hogy mindenfelé beleirogatod hogy “belelátás”.

És nem panaszkodtam, ez egyszerűen hazugság.

asterix - 2017. 10. 21. 22:55

Nekem egyre jobban tetszik. Az intro hasonlít a Westworld zenéjére. Hát tényleg nem az a kifejezett Start Trek vonal, de én nem bánom :).

Irgum76 - 2017. 10. 22. 00:31

Mr. Spock:

van olyan tudományos elmélet, hogy a körülünk lévő világ és mi benne mind hologram egy fekete lyuk információ halmazának kivetülése

ehhez képest egy multidimenziós gombának több valószínűség tartalma van
mivel multidimenziós nem lehet kizárni a tudomány mai állása szerint hiszen képtelenek vagyunk érzékelni, mérni a ha jól emlékszem 13 dimenziót amivel jelenleg a fizikusok számolnak
a kvantumpár elméletet elfogadtad csak az elnevezéssel volt gondod
a gomba dns-e mindenhol megegyezik akárhány termőteste van a a gomba maga a gombafonál hálózat
így ha a mulidimenzionális dns-el manipulálnak hasonló az eredmény lehet mint a kvantumpároknál az információ azonnal távolságtól függetlenül jelenik meg a gombahálózaton belül

nekem sem teszik ez a megoldás de nem jelenthetjük ki, hogy ez így sz*r mert nem tudományos
a tudomány jelenlegi állása szerint gyakorlatilag bármi lehetséges és bármi amit biztosnak véltünk holnap már tévhit lesz
pl.: az univerzum tágulása korábban azt tartották, hogy a tágulás folyamatosan csökken a nagy bummhoz képest ma már tudjuk, hogy egyre gyorsabban tágul mimnél távolabb van de az okát nem tudjuk

mondjuk az ürmedveállat-szörny dehidratálódása majd az űrben való feléledése elég hülyeség volt az biztos

Tyberius06 - 2017. 10. 22. 00:51

Oké, azért néhány dolgot eléggé rosszul értelmeztél azt látom, mármint a hozzászólásaimmal kapcsolatban. A felsorolt 10 pontból 2 olyan van, amit érveléssel kellett volna alátámasztanod, a “forog a sírjában” pont nem ez, az egyszerűen egy kritika volt részemről, mert (és igen ez általánosítás a részemről) tele a hócipőm amikor emberek (nem csak te és nem csak ST témakörben) ezzel a hülye kifejezéssel jönnek, csak mert szerintük az eredeti már nem élő alkotó mit hogy csinált volna ha még élne és hogy mennyire nem helyeselné, ami most történik… Izé, nem tudhatod, tehát az hogy forog a sírjában az értem, hogy egy kifejezés, de nem tudhatod, hogy mennyire helyeselné vagy ellenkezne akármi ellen is…

Az egész “érvelés” nem ezekre vonatkozott, hanem olyan állításokra, amiket csak kijelentettél, azt jól van az úgy.

A Warpos példa ki lett vesézve, azzal nem is vitázok, nincs is rajta mit, nem is volt arról szó, hogy ott érvelni kéne…

3. “A spóra hajtás meg egy baromság a tudomány mindenkori állása szerint.”

Ezt hol olvastad? Nah ide már jöhetne az érvelés. Mert erre mindig csak annyit írsz, hogy: “Gombaspóra izé nem létezik.”

Az indoklásod tanulságos, csak épp egy feltételezésre építkezik.
Indoklás: gondolj bele, napjában fedeznek fel valamilyen új fajt vagy új dolgot (nem feltétlen technológiai jellegűt) csak a Földön, mégis hogy lehetne teljes biztossággal kizárni a lehetőségét, amikor még azt se tudjuk, hogy mi van a saját naprendszerünkben, de még azt se mik vannak az óceánjaink mélyén. Persze vannak baromi fejlett szondáink és nagyon sok mindent tudnak mérni, napjában lehet újabb és újabb olyan csillagászati felfedezésekről olvasni, amik korábban elképzelhetetlenek voltak, vagy csak soha nem gondolt a létezésükre senki. Szóval, akkor hogy lehetne kizárni akárminek is a lehetőségét?
A tudomány jelen állása szerint nem ismerünk ilyen gombákat, de szerintem nem is keresték, mert ez egy fikciós történetnek egy eleme. És eddig nem keresték (feltételezhetőleg), így nem is nagyon találhatták meg, és nem feltétlen azért mert nincs is. De ha keresték is, határozottan kijelenthető, hogy van olyan műszer a földön, ami mindent kimutat és megmutat? Tart már ott a fejlettségünk?
Én értem, amit írsz azzal sincs bajom, amire hivatkozol, mert az okés, hogy jelenleg nem tudunk róla, de 10 évvel ezelőtt másik 10 dologról nem tudtunk, amiről ma már tudunk… Ezért mondom, hogy nem zárható ki…
Hogy ki hogy látta a sorozatokat, azt kiragadtad és magadra vetted. Igen általánosítottam ott, hogy baromi sokan egyben látták, nem állítottam, hogy mindenki, nem is kifejezetten csak rád gondoltam, hiszen honnan a fenéből tudnám a te sorozatnézési szokásaidat, de általánosítottam, hogy baromi sokan egybe látták. Ezzel nem zártam ki azt, hogy más ne láthatta volna részenként vagy akár német adókon, vagy originalban az USA-ban stb… De ez megint nem kívánt érvelést.

5-6. a régi sorozatok látványával soha nem volt gondom. Még csak azt se hoztam fel eme sorozat védelmében, hogy szép, illetve nem ilyen értelemben, hanem csak megállapítottam, mert tényleg az és kiemeltem egy jelenetet, ami tényleg szép volt. Ez se kívánt érvelést, soha nem is volt róla szó, hogy kívánna. A mai világban a látvány nem releváns már, ez oké, ebbe nincs mit belekötni. Ettől nem lesz jobb, de attól még szép…

7. elbeszéltél amellett, amire eredetileg hivatkoztam. Te felróttad a sorozatnak, hogy nem a kapitány van a középpontban, amire én hivatkoztam, hogy ez koncepcionálisan van így és hogy ennek örülök, mert mindig a kapitányok voltak (főgyökerek) a középpontban és osztották a frankót és ez számomra már baromi unalmas volt. És itt arra gondoltam, hogy mint tűt a szénakazalban megtalálni, hányszor volt igaza Rikernak Picarddal szemben akármilyen kérdésben is vagy Chakotay-nek Janewayjel szemben, vagy akármelyik másik tagnak a kapitánnyal szemben? Az egy dolog, hogy a kapitány a főnök és a főnöknek-vendégnek stb… “mindig igaza van”, de nincs… Értem én, hogy ez is koncepcionális lehetett (feltételezés, nem tudom biztosra), hogy a kapitány egy erkölcsi iránytűként funkcionál, aki a nézőkhöz szól és levonja a következtetést és azért kapitány, mert ő már eljutott erre a szintre, míg az alárendeltjei még fejlődnek (belelátás, következtetés – lehet helytelen, én így értelmeztem). Csak ezt kifordítottad abból a környezetből, amiben írtam…

8. Ezt kifejthetted volna bővebben, hogy mire alapozod ezt. Mert felróttál néhány dolgot, amire mentek reagálások, amikre már nem reagáltál érdemben, csak azt szajkóztad, hogy ki mibe mit lát bele.

9. hopp ez egy érvelés volt valóban. Viszont ez egy egyszeri alkalom volt, arról hogy Picard esetleg bekattan és megszállottan üldöz valamit… (rég láttam a First Contactot, nem is emlékszem erre, de nem is vitatom.) Ettől még nem lesz kevésbé makulátlan, csak mert van egyfajta megszállottság benne… Akkor lenne kevésbé makulátlan, ha mondjuk néhányszor csak úgy hobbi szinten felrúgja az Elsődleges irányelvet a céljai érdekében vagy morálisan megkérdőjelezhető dolgokat tesz rendre. Ebből a szempontból Kirk közelebb áll ehhez, bár ő ált. véletlen rúgta fel (csal az emlékezetem, nem emlékszem már úgy a TOS-ra, de pl az új ST mozikban ez előkerült – bár azokat ekézik is sokan emiatt). Meg ez a makulátlanság leginkább azokra a tanmesékre ment, amit kvázi a nézőknek szóltak ki a kapitányok indirekt módon, hogy “ez így vagy úgy nem jó… érti?” Vagy épp levonták a következtetést a “helyesről” és “jóról”.

10. ugyanaz a kategória mint a forog a sírjában…

Nem értem ezeket miért hoztad fel… Egyik se olyan, ami indoklást, érvelést igényelne.

Ilyen kijelentéseidre gondoltam:
““A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.””

Ezt nem sikerült megindokolnod egyszer sem, csak kijelentetted, hogy így van, azt jól van az úgy…
Vagy amikor a világképet hozod föl, hogy azzal szakít, de nem fejted ki, hogy miben érzed ezt a szakítást.
És ha erre azt reagáltam, hogy szerintem meg nem, akkor én vagyok a szűklátókörű, és a hülye, mert csak egy hülyének kéne ezt elmagyarázni, annyira evidens…

Holott szerintem csak egyszerűen nem vagyunk egy véleményem, de attól nem leszel hülye, hogy nem egyezik valamiről a véleményünk.

Az nem érvelés, hanem egy megállapítás volt, hogy a Enterprise D a cardassiai háború után vitt magával 250 torpedót és itt nem azon van a hangsúly, hogy azért vitt E magával, mert volt a háború, hanem azon, hogy volt egy pusztító háború, ami akár hatással IS LEHETETT arra, hogy ennyi torpedó volt már azon a hajón… Összekapcsolva a következő kiragadott idézeteddel, pedig írtam egy feltételezést, hogy ha nem lett volna a háború, akkor lehet nem lett volna ennyi fegyver rajta. De lehet, hogy lett volna rajta ugyanennyi. Nem tudhatjuk. Viszont a továbbiakban szó nem volt arról, hogy miért volt rajta vagy nem volt rajta annyi. Ez nem volt kérdés, tettél egy kijelentést, amibe behoztad a TNG-s 24-dik századi viszonyokat egy topikban, ahol a 23-dik századról és a Discoveryről beszélünk, amire reagáltam, hogy a Discovery előtt 90 évig nem volt háború, míg a TNG előtt volt és ez hatással lehetett arra, hogy mennyi fegyver volt az Enterprise-ra aggatva.
És azzal van alátámasztva, hogy az ST története szerint a cardassiai háború után játszódik a TNG sztorija. Te hoztad fel, hogy az Ent mennyi torpedót hordozott, én meg mondtam, hogy talán azért mert épp előtte szopott be a Föderáció egy háborút, ez (a föderációs-cardassiai háború) viszont kánon…

http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Federation-Cardassian_War

Sehol nem írtam, hogy az ENT mi miatt kapott esetleg plusz torpedókat. Te írtad a mennyiséget, én csak azt, hogy ennek lehet köze a háborúhoz. Ez így ugyan nincs leírva, de nem is állítottam, hogy ez így volt, hanem írtam egy lehetőséget, hogy akár ezért is.
Ezt rendszeresen benézed az írásaimban, az esetek legtöbbjében feltételezek dolgokat, hogy ez vagy az történHETett, a lehetőségét vetem fel, nem azt mondom, hogy így volt azt kész… De rendre félre érted, vagy félre akarod érteni ezeket. Ne felejsd el még mindig egy sci-fi sorozatról folytatunk eszmecserét…

“Ezenfelül a hajó szétválasztható volt, aminek semmi köze a tudományos felhasználáshoz, és csak azért csinálták hogy harc közben megnöveljék a támadó hajók számát.”

“Egyébként meg a szétválasztás egyik fő feladata a két harci egység megléte, a másik amit te mondasz.”

Öhöm… nah ezt pont fentebb szépítetted, szóval akkor bagoly mondja, ne mássz fára mert elüt a villamos???? És egyébként ez ahogy a második idézetben szépítettél már, egy opció volt extrém esetekre. A későbbiekben épített Prometheus osztálynál (http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Prometheus_class) viszont már teljes mértékben erre a taktikára építettek és ez volt a hajó fő profilja is.

Viszont itt te következtettél rosszul: “A csillagflotta nem háborúra tervezett szervezet? Hanem mi?
Az állig felfegyverzett hajóhad akkor minek?”

Azzal nincs vita, hogy a Csillagflotta katonai szervezet e vagy sem, mert az. A profilja viszont nem a hadakozás elsődlegesen. Az, hogy védelemnek milyen fegyverzettel látják el a hajókat megint más kérdés, mert a Föderációs szabályzat/törvény szerint nem léphetnek fel agresszorként… De az utcsó kérdésre a válasz, hogy megvédjék magukat…

A gombaspóra nem szakít a folytonossággal… Ezt beleképzeled a te szerinted az ST-ben levő folytonosságba. A gombaspóra egy lehetséges űrbeli jelenség, vagy élőlény (mint a Q), ami behálózza az univerzumot (függetlenül attól, hogy most tudunk e róla vagy sem). Ugyan már milyen durva dolgok szoktak lenni, minden jelen kori tudományos alap nélkül, a mindenféle energia lényektől kezdve a Star Trekben. Az egész Star Trek ezektől hemzseg… szóval a folytonosságba éppen belefér…
És te vesztettél, mert amiről te beszélsz az ízlés. Neked nem tetszik az ST: Discovery és leszarozod és ha neked nem tetszik, akkor már nem is Star Trek. Tudom milyen ez, én így vagyok a nem létező Die Hard 5-tel, mert olyan nincs… ugyan ott ültem a díszbemutatóján, de akkor sincs Die Hard 5… De attól, hogy én tagadom a létezését, meg szarnak tartom, attól az még Die Hard 5 és a frencsájz része. Sokan így vannak az új Terminatorokkal (Genesys, atyám, hogy azt hogy ekézik a népek), vagy az Alien univerzummal az Aliens után…

““Ezt is rosszul tudod. Elhangzik, hogy a Vulkániak sikerrel oldották meg a klingon problémát, de pl a Föderációban nem tudták, hogy hogyan.”
És én tudom ezt is rosszul? Nyilván. Mint annyi minden mást.
Talán azért mert az hogy a Vulcan a Föderáció egyik alapító tagja csak a Star Trek-ben tény, míg ebben a Star Wreck-ben meg nem tagok? Vagy hogyan?
Mert máshogy nem sok értelme van annak, hogy nem tudják az emberek. Ez nem olyan információ amit el kellene titkolni a szövetségesek előtt.
Tudniuk kellene. De nem tudják, így ez a sorozat újabb hibája.”

Ne haragudj, nem értem miről beszélsz. Kifejtettem, hogy miért nem tudott a Föderáció róla, ez lehet a sorozat logikai bukfence, ha beleerőltetjük, de tény, hogy a Discovery történetében a kapitány nem tudott a Vulcan Helloról. Nemtom, hogy jön ide a Star Wreck, meg hogy a Vulcan micsoda a föderációban… Ez nem volt kérdés, köze nincs ahhoz, amiről írtam.
Valszeg, nem volt kötelező tananyag az Akadémián az, hogy a Vulcan hogyan oldotta meg a klingonokkal levő nézeteltérését. Lehet benne volt a tananyagban, de nem volt olyan releváns információ. Az is lehet és ez még közelebb is állhat a valósághoz, hogy a Föderáció elutasította ezt a megoldást és direkt maradt ki a tananyagból, mert hogy nem annyira diplomatikus arcba lőni őket (szerintem ez elég logikus következtetés, mivel még nincs forrás arra, hogy miért nem tudott a Föderációs kapitány a Vulcan Helloról) – ugye a Föderáció nem lehet agresszor, a Vulcaniak meg hamarabb találkoztak a klingonokkal, mint hogy (alapító)tagok lettek volna, így akkor még nem is volt ilyen szabályzat. A kapitány simán elvetette, pont erre hivatkozva a Vulcan Hello-t, hogy ők nem lőhetnek először. Tehát mondhatni a Vulcan Hello mégha tudtak volna is róla, de nem úgy viselkedtek, akkor is szabályzat ellenes lett volna…

“Persze ha nincs háború akkor egy idő után lassul a fejlődés, de ez valószínűleg mindenki érintettre hasonlóan igaz. A lényeg hogy lépést tartsanak egymással.”

Igen, de a Föderáció 100 éve nem találkozott a klingonokkal, nem tudtak róluk sokat, a Föderáció nem háborúzott 90 évig, a klingonok folyamatosan harcolnak, ők eleve arra vannak nevelve, abban élnek, a Föderáció nem… A Föderáció ugyan fegyverkezik a maga módján, de nem ez a fő profil, ők “Békével jönnek”, felfedeznek stb… A klingonok hódítanak…
A kiegyenlítettség pedig betudható annak (feltételezés), hogy a Föderáció folyamatosan fejleszti magát, és mivel több nép legjava adja össze tudását, így ez adhat nekik egyfajta technikai előnyt, ami szerintem leginkább döntő az nem is a technológiai előny, hanem a harci tapasztalat, ami egyik oldalon van, másikon nincs.

“Amit te csináltál, hogy te ellentmondást nem tűrően pontosan megmondtad, hogy ki miért GONDOL valamit, és más miatt nem is gondolhatja. Az a “belelátás”, ha valaki azt mondja hogy azért gondolom ezt meg azt, mert a Viasaton egyben láttam az egészet. Ami egy hülyeség, mert nem így volt. Szóval tök fölösleges ezt megpróbálni kiforgatni, azzal hogy mindenfelé beleirogatod hogy “belelátás”.”

Tévedés, amit én csináltam az általánosítás volt, ez egy rossz szokásom, és az egészet a sorozattal szembeni elvárásokkal kapcsolatban fogalmaztam meg.
És nem volt ellentmondást nem tűrő, itt van idézet tőlem, ezzel indult az egész:

“a régi sorozatokat leginkább egybe látta az ember, tömbösítve a viasaton egymás után 2 rész, vagy minden hétköznap 1 és fel se tűntek a gyengébb részek, viszont amikor 170 rész után visszatekintett az ember akkor azt mondta, hogy ez egy jó szórakozás volt. Viszont a különbség az, hogy akkor nem tudtál napi szinten reflektálni a látottakra, mint jelen korunkban, hanem reflektáltál az egészre… ”

Ebbe nincs semmi ellentmondást nem tűrő. A feltételezésem pedig a különböző fórumokon, vagy itt a blogon az egyes cikkek alatt az emberek (elismerem nem reprezentatív többség) megnyilatkozásai alapján készült. Az való igaz, hogy nem tudhatom ki mit gondolt, vagy hogy dolgozta fel a látottakat, az egy logikusnak tűnő feltételezés, hogy ha már láttad az egészet (régiek), akkor egyben formálsz róla véleményt; főleg mondjuk néhány év/hónap elteltével. Régen, amikor én néztem akkor nem volt nagyon lehetőség (legalábbis nekem nem) minden rész után a neten kitárgyalni (vagy minden hétvége után) a látottakat, így évek múltán a megfelelő fórumon egyben nyilatkoztam róla, és ezt olvastam másoktól is. Azt meg szintén más emberek írásaiból szűrtem ki, több más sorozattal kapcsolatban, hogy amikor darál az ember, akkor kevésbé tűnnek fel a rosszabb részek, mert kvázi elvesznek… Legalábbis nekem annyira nem tűnnek fel, és mondjuk 170 résznél pláne nem az marad meg, hogy melyik volt ultra gagyi.
Szóval amikor szapulod a mostani sorozat karaktereit, akkor igazából nem feltételezem, hogy teljesen el tudsz vonatkoztatni attól a tapasztalattól, amit a korábbi sorozatokban megszereztél. Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnál elvonatkoztatni, csak annyit, hogy én nem feltételezem akárkiről is, de ez az én véleményem. Felvetődik a kérdés, hogy mi volt a véleményed a Voyager karaktereiről 4 rész után, vagy a TNG karaktereiről 4 rész után? (és itt a kérdés nem az, hogy most mi a véleményed, hanem amikor friss volt x évvel ezelőtt első nézéskor, akkor mi volt a véleményed – nyilván ellenőrizhetetlen, de érted mit akarok ezzel szemléltetni?) És vajon mi lesz a véleményed a Discovery karaktereiről 5 évad után, feltételezve, hogy mondjuk szereti az ember (nem te, te utálod, értjük). Vagy mi lesz a véleményed akkor, ha mondjuk 7 évad után elbúcsúzik a sorozat és 10 évvel utána kell értékelned, mert mondjuk jött egy új ST sorozat és óhatatlanul ahhoz hasonlítod.

krumpli - 2017. 10. 23. 13:03

6. epizód
ez a kapitány egy állat a kikezdhetetlen erkölcsökkel rendelkező Picardhoz, Janeway-hez meg a többihez képest, de ez sokkal érdekesebbé teszi ezt sorozatot. Itt mindenki “morálisan összetett” személyiség. (bár szigorúan véve ez a kifejezés valójában azt jelenti, hogy immorális) Kissé már az Enterprise sorozat mirror universe-ére emlékeztet.

Platschu - 2017. 10. 23. 14:09

1×06

Ez is klassz rész volt. Látványos, szórakoztató és még a karakteret is építették szépen.

A részből nagyon hiányoltam Winona Ridert, ha már ő volt a mozifilmben is Spock anyja. Örülök, hogy ennyit beszéltek Spockról is, remélem később Zachary Quinto is beugrik egy cameo erejéig.

A kapitány milyen önző már, hogy kvázi a halálba küldte a szeretőjét, aztán kamuból vár a felsőbb utasításra a megmentése érdekében, nehogy a nő leleplezze. Rohadék.

Ha jól láttam, akkor kaptatok végre barázdált fejű klingonokat is. Remélem mindenki boldog. :)

Mr. Spock - 2017. 10. 23. 17:31

@Tyberius06

Nem értelmeztem rosszul.
Nem tudhatom mit kellene mások szerint érvekkel alátámasztanom, ha nincs konkréten leírva, és véleményem szerint egyértelmű. Én nem találgatok hogy ki mire gondol és miért.
Ezért sorba vettem a lehetséges első néhányat. Ennyi.

“Az nem érvelés, hanem egy megállapítás volt, hogy a Enterprise D a cardassiai háború után vitt magával 250 torpedót”
Bizonyítás? Link? Semmi? Így ez nem megállapítás hanem a semmire alapozott kijelentés.
És félre sem értettem. Nem azt írtad hogy lehetett az oka.
“pedig írtam egy feltételezést, hogy ha nem lett volna a háború, akkor lehet nem lett volna ennyi fegyver rajta”
Ez nem feltételezés, ez kijelentés.
“Az Enterprise-D Picardékkal a cardassiai háború után vitt magával 250 foton torpedót, márpedig abba a háborúba igen sokat vesztettek. Persze ez is belelátás, hogy azért vitt magával, mert volt a háború és egyébként nem vitt volna magával”
Ez is tök egyértelmű. Ha nincs háború nincs 250 torpedó. Ezt nem lehet máshogy értelmezni.
“Ezt rendszeresen benézed az írásaimban, az esetek legtöbbjében feltételezek dolgokat”
Csak nem feltételes módban vannak elmondva, úgyhogy nem benézés. Te nem fogalmazol pontosan.

Ha a Csillagflotta a védelemre felkészült, azzal a háborúra felkészült, ezért egy háborúra felkészült szervezet. Ennyi. A következtetésem tökéletes, és te mellébeszélsz ezzel az agresszor emlegetéssel. Semmi köze hozzá. Arról volt szó hogy mire van a hajó. Ha fel van fegyverezve akkor harcra is. Pont. Nincs értelme ezt csűrni-csavarni.

“mert a Föderációs szabályzat/törvény szerint nem léphetnek fel agresszorként”
Ez így van. A Star Trek-ben.
A Star Wreck Discovey-ben meg a vulcani hajók meglátnak egy gyík-“klingont” és azonnal lőnek, pedig a Vulcan tagja a Föderációnak. Tehát a vulkáni hajók agresszorként léptek föl.
Erről ennyit.

Csészealj leválasztás
“egy opció volt extrém esetekre”
Miért mert ha el kell menekülni vele, úgy hogy hátrahagyják a másik szekciót akkor az nem extrém?
Nincsenek mentőkabinok talán? De vannak!
https://www.youtube.com/watch?v=CKxqFXvtPi4&feature=youtu.be&t=20
https://www.youtube.com/watch?v=HOw3qM4Qj0c
És lassabb talán elhagyni a hajót mentőkabinokkal, mint szétválasztani a hajót? NEM!
Tehát egyértelmű hogy elsődlegesen harc miatt fejlesztették ki, és másodlagosan menekülésre is használható. Ráadásul ha nem mentőkabinnal menekülnek, hanem leválasztják a csészealj szekciót, az a nyilvánvalóan kevésbé extrém megoldás.

“A gombaspóra nem szakít a folytonossággal…Ezt beleképzeled a te szerinted az ST-ben levő folytonosságba.”
De szakít, és csak te képzeled bele hogy nem, vagy hogy szerinted nincs a Start Trek-ben folytonosság. Van. Ha te nem látod és más látja, és megindokolja akkor van. Ez megtörtént kismilliószor kismillió fórumon. Ennyi. Az hogy nem tudod ezt elfogadni, mert te nem látod, az a te hibád.
Nem élőlény mint a Q. Ez nevetséges. Azért találtad ki hogy kimagyarázd hogy nem kell tudományosnak lennie, miután közöltem hogy az élőlények nme tudományos alapon lettek kreálva a ST-ben. Bukta.
Baromság a spróra hajtás mert az űrben nincsenek sprórahálózatok.
Ha lenne ilyen hálózat az már feltűnt volna, tekintetbe véve a jelenlegi tudást a galaxisunkról. Tudjuk miből áll a naprendszerünk, mik a fizikai szabályok, lehetőségek, és Tejút ettől nem különbözik, ahol a Star Trek játszódik.
Tudásban túljutottunk azon a ponton ahol még lehetségesnek tartható lehetett volna egy ilyen spóraháló.
Hol kellene ennek még utána olvasni?
És egyáltalán hol? Hiszen nincs ilyen, és nem lehetséges ilyen, már elméletileg sem, csak és kizárólag a fantázia terméke.
Nem tudom mit kellene ezen még érvelni.
Az óceánok mélye teljesen más, mert azt kevésbé ismerjük, mint a világegyetemet. Mint az közismert tény. De aki ezt nem tudná annak ott a Goggle.
Nem tudom milyen újabb csillagászati felfedezéseket nem tudtak elképzelni a csillagászok vagy elméleti fizikusok mostanában. De valószínűleg nem olyanok amik ellentmondanak a jelenlegi tudásnak olyan szinten, amin a tudomány már túljutott egy jó ideje.
Ez a spórahálózat itt kb. olyan mintha valaki azt mondaná hogy lehetséges a mi galaxisunkban felfedezni egy új elemet a Hidrogén és a Hélium között.

Nem azt róttam fel a sorozatnak. Sőt azt mondtam hogy sosem egy főszereplő volt, hanem több. Ezt is félreértelmezted.

Mit kellene azon kifejteni hogy valami jó is rossz lesz, ha rossz keretek közé teszik?
De megpróbálom.
Ha már régóta úgy működik az ERŐ használata, hogy évekig kell tanulni, majd jön valaki (legyen pl. Disney) és beleszarik ebbe a koncepcióba, és leredukálja a tanulási időt 5 másodpercre, mert (bármilyen ok), az ERŐ az attól még egy jó alapkoncepció marad, de a keretek, amik korábban egyértelműen meg lettek határozva, el lettek k.rva és ezáltal sz*r lett az egész.
Na hasonlót csinált a Discovery is és az eredmény is hasonló.

““A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.””
“Ezt nem sikerült megindokolnod egyszer sem”
Ez nem igaz. Fő vonalakban elmondtam:
“Ez a sorozat csak attól Star Trek, mert a gyíkembereket Klingonnak nevezték el, a hajó a hasonlít a Star Trek hajókra, és Csillagflotta a szervezet elnevezése. De az egész koncepció alapjaiban más. Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.”
Csak te nem érted az összefüggést.

Vulcan Hello
Akkor ezt is elmagyarázom részletesen. Úgy látszik itt mindent muszáj A-tól Z-ig magyarázni különben valamiért.
Ha a vulkániak sikerrel megoldották a gyík-“klingonokkal” való találkozásokat, és tagjai a Föderációnak, aminek a a legfőbb külső védelmi szervezete a Csillagflotta, aminek nyilvánvalóan szintén tagjai a vulkániak, akkor az a logikus hogy erről jelentés kellett hogy készüljön, erről megbeszélés kellett hogy tartsanak a Csillagflotta Parancsnokságon, majd erről egy direktívát kellett hogy kiadjanak, hogy milyen eljárást alkalmazzanak ilyen esetekben, és minden Csillagflotta kapitánynak tudnia kellene róla.
És azért mert ezek a dolgok így működnek a világban.
Ennyi. Nem bonyolult, nem is értem mit nem lehet ezen érteni.
A direktívák persze lehet hogy fajonként különböznek esetleg, mert azt nem tudni, hogy ebben az időszakban még mennyire kötelező jellegű bármely direktíva bárkire nézve, de az biztos, hogy az ilyen jellegű információ megosztása az kívánatos és elvárható, mert minden tag jól jár vele ha mindenki tud róla, és senki sem jár rosszul.
Ez is teljesen egyértelmű kellene hogy legyen, az információ jellegéből következően. Nem értem mit kell ezen magyarázni.
Továbbá, ezt az információt nyilván nem az akadémián tanítják, mert teljesen szükségtelen ezt tanítani. Egyszerűen semmi értelme sem lenne.
Ez nem Kobayashi Maru teszt.

Mivel a csatában a gyík-“klingonok” nem nyertek, így nyilvánvaló hogy lépést tartott a Föderáció a többi fajjal.
Az meg hogy 90 éve nincs háború, nem számít, mert egy katonai szervezet állandóan készen áll rá. Továbbképzések, hadgyakorlatok stb…

Nos egyének esetén az általánosítás az általában hiba, ezért én általában nem általánosítok, mert nagy általánosságban én is hibáznék, ha így tennék.

Hát nekem feltűntek a gyenge részek. És emlékszem is például a gagyi francia forradalmas Q részre, meg a ritka gagyi “oljaszörnyes” részre amelyik megölte Tasha-t stb…
Nem voltak jók az biztos, de még a ritka gagyi “olajszörny” sem múlja alul nálam a spóra hálózatot a medveállatkával.
Ráadásul az egy epizódos megjelenés volt, itt meg egyenlőre nagyrészben erre épül a sorozat.

Igen nyilván hat az emberre az hogy látta a korábbi sorozatokat, és ez megnyilvánul az elvárásban. De nem abban hogy feltétlenül azt hozza az új ami jó volt az előzőekben, hanem abban hogy átjöjjön az hogy Star Trek-et nézek.
Azt meg nem látom be hogy miért ne kellene így lennie. Hiszen mikor úgy döntöttek hogy Star Trek-et csinálnak akkor azt is vállalták egyben hogy megfelelnek annak a már kialakult elvárásnak ami ezzel jár. És ennek az elvárásnak egyáltalán nem sikerült megfelelni, mert nem sikerült a Star Trek érzést átmenteni, sőt a jó néhány dologgal amit sokan felemlegetnek, pont hogy ezt rombolták le.
Egyáltalán nincs Star Trek érzés, mert az apró dolgok amik jellemzőek erre a világra azok hiányoznak, mások lettek stb… Az hogy pittyeg néhány műszer, mint a TOS-ben, és klingon meg stb… az nagyon kevés az érzés átadására, ha más meg kizökkenti az embert, mert olyasmi ami környezet idegen.
És akkor példának felhozhatnám hogy a DS9 mennyire eltért a korábbi sorozatoktól, és mégis azonnal tudta hozni a Sta Trek érzést. Mert az apró, de meghatározó dolgok azok megmaradtak, azaz nem rúgták fel a Roddenberry által létrehozott világot.
Ha nem Star Trek lenne ennek a címe akkor ezt a sorozatot egyenlőre az ‘érdekes, talán lesz belőle valami’ sorozatok közé lehetne sorolni, ahol még a spórahálózat is elfogadható lenne, mert nincs meg a felépített környezet.
Töröljék hogy Star Trek, írják ki az elején hogy “valamikor a jövőben egy messzi-messzi galaxisban” és semmi gond nincs vele.
Viszont mint Star Trek, egy hulladék.

Tök egyértelmű hogy sehol sem következtettem rosszul semmire, és nem értelmeztem rosszul sem semmit, ahogy azt állítod.
Az te voltál mindenben amire most válaszoltam.
Részemről ennyi, nem akarom tovább ragozni, így is vagy ezerszer többet írtam már mint eredetileg szándékoztam.

Tyberius06 - 2017. 10. 23. 20:40

Mr Spock

““Az nem érvelés, hanem egy megállapítás volt, hogy a Enterprise D a cardassiai háború után vitt magával 250 torpedót”
Bizonyítás? Link? Semmi? Így ez nem megállapítás hanem a semmire alapozott kijelentés.”

Ez belinkeltem neked. A cardassiai háború a 2350es években, illetve a 60-as évek elején zajlott, az Enterprise-D és a TNG története asszem 2366-67 körül indult. Összekötöd a pontokat, máris megkapod, hogy az Enterprise-D a legfrissebb konfliktus után indult útnak rajta X fegyverrel.

A “lehet” szó nekem nem tűnik kijelentésnek, sokkal inkább feltételezésnek, tekintve ez a lehetséges rövidített verziójaként is funkcionál… Hol a probléma?

“Nem élőlény mint a Q. Ez nevetséges. Azért találtad ki hogy kimagyarázd hogy nem kell tudományosnak lennie, miután közöltem hogy az élőlények nme tudományos alapon lettek kreálva a ST-ben. Bukta.”

Mire alapozod, hogy nem élőlény? Az erdei gomba is élőlény, mire alapozod, hogy az űrgomba nem élőlény? A medveállatka meg egyértelműen élőlény… BUKTA.

“Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.”

Ezt az egyet nem értem. Mert úgy látszik ebből vonod le azt a következtetést, hogy a Discovery nem Star Trek. A klingonokkal kapcsolatban értem a fennakadásod, de engem nem zavar a kinézetük, nem annyira releváns számomra, hogy most kevésbé emberszerűek, de ez csak én vagyok.

“Baromság a spróra hajtás mert az űrben nincsenek sprórahálózatok.
Ha lenne ilyen hálózat az már feltűnt volna, tekintetbe véve a jelenlegi tudást a galaxisunkról. Tudjuk miből áll a naprendszerünk, mik a fizikai szabályok, lehetőségek, és Tejút ettől nem különbözik, ahol a Star Trek játszódik.
Tudásban túljutottunk azon a ponton ahol még lehetségesnek tartható lehetett volna egy ilyen spóraháló.
Hol kellene ennek még utána olvasni?
És egyáltalán hol? Hiszen nincs ilyen, és nem lehetséges ilyen, már elméletileg sem, csak és kizárólag a fantázia terméke.”

Azt se tudják biztosra, hogy van e 10-dik bolygó az Oort-felhőben, csak feltételezik, és lószart nem tudunk a galaxisunkról, csak tapogatózunk és felfedezünk dolgokat, amiket aztán felülírnak 10 év múlva… Volt már rá példa.

Bizonyíték, hogy nem létezik ilyen? Asszongyák UFO-k sincsenek, azt arra sincs bizonyíték. Mondok jobbat. Isten létezését is tagadják (minden vallásosság nélkül mondom ezt, mert nem vagyok az), de kijelenthető az biztosan, hogy évezredekkel ezelőtt nem látogatott ide vmi idegen faj, amire az emberek felsőbbrendű lényekként tekintettek (StarGate sorozat ugye – ami messze áll a Star Trek realizmusától ez tiszta sor, de akkor is)?
És a tudomány sok mindenen azt hitte, hogy túl jutott, amíg meg nem cáfolják. Vannak baromi jó műszereink, de az univerzum baromi nagy, és nem tudunk mindenütt ott lenni és minden porszemet vizsgálni. MÉG… Fél éve olvastam valamit extrém bolygórendszerekről, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak, aztán “megdöbbentek” a kutatók, hogy jééé ilyen is van…

A spora hálózat ugyan miben különbözik a bajori istenektől, akik üzemeltetnek egy stabil féregjáratot? A Gondviselőtől, akinek olyan technológiája van, ami pillanatok alatt 70 ezer fényévnyire repítette a Voyagert? Nah látod technológia, az hogy illeszkedik bele a Star Trek folytonosságba? Vagy csak azért illeszkedik bele, mert már láttad és elfogadtad? Izé, akkor 10 év múlva a spórahálózatot is elfogadod?

De mindegy, ezen a ponton egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet. :)

A Star Wars-os egy jó példa lenne, de a klingonok megváltoztatásán kívül nincs ahhoz fogható a Star Trekben, mint mondjuk a midikloriánok, vagy Rey instant ERŐhasználata (amit megmagyaráznak majd, igaz utólag és kényszerből gondolom, de ez tök mindegy). A spóra hajtómű nem ilyen. Tucatnyi ponton bele lehetne kötni a Star Trek sorozatokba önmagukon belül, amikor valami hasonlót generáltak, igaz, csak 1-1 részre, mint itt a Discoveryvel, a különbség tényleg annyi, hogy itt a spore drive az alapkoncepció egyelőre, de nyilván nem örökre…

Vulcan Hello
Itt kevered a szezont a fazonnal. A vulcaniak nem voltak a Föderáció tagjai, amikor a Vulcan Hello-t alkalmazták. A vulcaniak már a 21-dik században találkoztak a klingonokkal az emberek csak a 22-dikben. Tehát a Föderációs direktívák nem voltak rájuk érvényesesek, mert még Föderáció se volt, de még az emberekkel se találkoztak.

“In 2016, a Vulcan starship encountered the Klingons near H’atoria, and was immediately attacked and destroyed. In all subsequent encounters, the Vulcans fired upon the Klingons on sight, earning the respect of the Klingons and paving the way for formal relations. Centuries later, Michael Burnham referred to this policy as the “Vulcan Hello”. (DIS: “The Vulcan Hello”)

While it is not explicitly stated, this is strongly implied to be the first contact between Vulcans and Klingons.”
http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Vulcan_history

És lehet ez meg volt vitatva 2161-ben a Föderáció alapításakor, vagy 2150 környékén mikor a Broken Bow Ent epizód játszódott és az emberek először találkoztak a klingonokkal, de 100 évvel vagyunk ez után, és Georghiou kapitány nem tudott róla (ő max tanulhatott volna róla, ha lett volna erről anyag). Plusz arról van szó ugye, hogy 90 éve nem volt kapcsolat a klingonokkal (előtte meg nem volt Föderáció), tehát erre kidolgozott protokol se volt, hogy mit kéne tenni, és ismétlem, lehet volt róla szó 100 évvel a Discovery története előtt, de a kapitány mégis a “normális” föderációs protokolt akarta követni. Szóval lehet rögtön elvetették anno, hogy ezzel a továbbiakban foglalkozni kéne, mégha a vulcaniak által megosztott infók között ott is volt.

És a Vulcan Hello nekem taktikának tűnik, szóval ezt lehetett volna tanítani az akadémián, mint történelmi/diplomáciai érdekességet, hogy a Vulcaniak így jártak el.

Viszont a végére megint eljutunk oda, hogy neked nincsenek meg “azok az apró dolgok”, nekem pl megvannak, szerintem semmivel nem rosszabb mint a TNG, sőt igazából hozzá ad az univerzumhoz, egy olyan oldalt, amit hiányoltam a korábbi sorozatokból. Szóval nekem az jön le, hogy találtál két elemet, ami nem jön be (spóra hálózat meg klingonok), azt aszondod, hogy ez már nem is Star Trek… Oké…

1×06

Ez a rész nekem picit hullámzó volt. Egyrészt jók voltak a Michaelös részek, többet megtudni az ő és Sarek kapcsolatáról, illetve hol helyezkedik el az egészben Spock. A rész eleji radikális vulcani is érdekes volt a kijelentéssel, hogy a Föderáció egy kísérlet a vulcan részéről. Ez a gondolat tetszett… :)
Lorca egyenesen halad abba az irányba, amibe gondoltam már az elején, de így már világos, hogy szimplán csak kattant a faszi. Viszont ettől még érdekesebb lesz a karaktere. Ami már kicsit neccesebb volt, bár erre voltak jelek, csak nekem nem jött át a fíling az az admirálissal való kapcsolata. Mármint jól összegezte a nő, hogy miről szólt a dolog, de nekem ott túl hirtelen volt a váltás abban a beszélgetésben, amikor barátira fogták a dolgot.
Érdekesség volt az Enterprise említése, a holoszoba (ami egy kezdetleges változata volt a későbbi holodeckeknek), illetve az ételszintetizátor, ami meg a későbbi replikátorok őse. Mindegyik létezhetett már ebben a korban, amennyire utána olvastam, az Enterprise meg már egy ideje úton volt.
Stemets is kezd megkattanni, szóval lesznek itt még mellékhatások, ami viszont fura volt, hogy nem tiszta milyen meghajtással ért a Discovery a nebulához. Vagy kellően közel voltak, hogy tudják használni a rövidtávú verzióját a spore drive-nak?
Noh mindegy, ettől még érdekes rész volt.

Dave - 2017. 10. 24. 08:40

Nekem ez a sorozat egyszerüen tetszik. :)

zolij - 2017. 10. 24. 12:28

Tyberius06: szerintem spórahajtóművel mentek a nebulához (mintha kilépésnél még látszódott is volna az alert a híd képernyőjén). Tippre amikor így felülről “esik be” a hajó, az mindig az, ha sima warppal mennének akkor orral előre esne ki a hajó a warp mezőből.

Dark Energy - 2017. 10. 24. 18:08

Kiváló rész volt, nagyon bejön, ahogy a karaktereket árnyalják.
Sarek mindig is kedvenc vulkánim volt Spock után, ez a rész csak megerősítette és örülök, hogy bővül a karaktere ezen sorozat által is.
Olyat, amit Lorca taktikai érdekből csinált, még Kirk sem tett, pedig neki minden harmadik TOS részben volt nője. :)

Yooha - 2017. 10. 24. 18:53

Hú, attól féltem, hogy Lorca képes lesz kinyírni az admirálist, csak hogy kapitány maradhasson.
Mondjuk így, hogy nem siet megmenteni, is tulajdonképpen halálra ítéli, érdekes.

heidfeld - 2017. 10. 24. 21:04

Nagyszerű rész volt. Tényleg bevállalósak a karakterekkel. Jó, mondjuk 2017 van.
Kicsit féltem, hogy milyen lesz a sorozat. Nagyok voltak az elvárások is. Nos, az enyémnek bőven megfelelnek.

Malachi - 2017. 10. 25. 02:09

azért Lorca végül is csak az admirálisnő parancsára hallgat. betartja a szolgálati utat, nem önállóskodik. ja, hogy ez ezzel jár, hogy nem tudja megmenteni, hát nagyon kellemetlen.

Melkon - 2017. 10. 25. 08:37

zolij:

Valóban gyanús, de én azt feltételezném hogy a spore driveot nem használják már. Ha használnák azt biztos kiemelnék, mivel potenciálisan sérülhetnek tőle az embereik.

Ramilles - 2017. 10. 25. 12:19

Mr Spock

Hogyne, ismerjük az univerzumot töviről hegyire, nem is értem mit verjük magunkat ezzel az űrhajósdival, a ST 22-23. századában ha Te már most 2017-ben bírtokában vagy az Univerzum minden titikának. Mondok egy újdonságot. Az Univerzum végtelen, és ebből matematikailag az jön ki hogy bármi érted BÁRMI megtörténhet csimota. Ha elképzelek egy bolygót, ahol kék mikiegerek élnek sűrített tejen, annak is megvan a valószínűsége mert VÉGTELEN. Akkor a Voyager folyadékűrje mekkora baromság volt ilyen alapon? Vagy maga a Q kontínum? Vagy hogy egy brit akcentusos francia borászleszérmazott teázzzon? :D Fantázia, ember, nyitottság….

Melkon - 2017. 10. 25. 12:24

Ramilles:

Off: Igazából fogalmunk sincs arról, hogy az univerzum végtelen-e. Lehet hogy igen, lehet hogy nem, egyelőre tudtommal egyik verzióra sem utal semmi. :)

krumpli - 2017. 10. 25. 15:09

az Enterprise-t mikor említették? én nem vettem észre.

Tyberius06 - 2017. 10. 25. 15:54

@krumpli: a rész elején, amikor Burnham és Tilly futnak a folyosón és Burnham magyarázza a másik nőnek, hogy lehet belőle kapitány, hogy kb milyen utat kell bejárnia és ott említette az Enterprise-t, mint egy “szükséges/célszerű” állomást, ami jól mutat a hivatali lapon.

@Yooha: nekem volt egy olyan érzésem, hogy Lorca számított arra, hogy a klingonok csapdát állítottak, mert ha jól emlékszem kifejezetten ajánlotta, hogy az admirális menjen tárgyalni. Nekem legalábbis az jött le. Persze nem lehetett biztos benne, hogy ez történik, de alapból paranoid a fazon és ugye már az elején felvetette a csapda lehetőségét, amikor tudomást szerzett a vulcani-klingon találkozóról…

Ramilles - 2017. 10. 25. 18:36

Melkon

Pontosan, lehet hogy végtelen, lehet hogy nem, lehet van millió idegen faj, lehet csak mi vagyunk, lehet van folyadékűr, lehet van gombameghajtás :)

Amúgy Lorca szerintem érhető. Janeway a teljes temporális direktívát húzta keresztbe, hogy megmentse a legénységét, Sisko lazán kinyíratott Garakkal egy romulán diplomatát, hogy belerángassa őket a háborúba…azt tették, amit helyesnek éreztek, és Lorca is azt teszi.

Mr. Spock - 2017. 10. 25. 20:12

“Összekötöd a pontokat, máris megkapod”
Nem kapja meg senki, csak te, mivel elhitetted magaddal, de semmi sem bizonyítja. Háborúk voltak, lesznek. Ilyen a történelem.
Ez így tészta-lekvár-tészta.

“Mire alapozod, hogy nem élőlény?”
Én nem mondtam ilyet. Azt mondtam hogy nem MINT Q. A gomba nyilván élőlény, mert a gombák az élőlények közé vannak besorolva. De nem MINT Q. Óriási és rendkívül lényeges különbségek vannak, ami által az összehasonlítás eleve értelmetlen a vita tárgya szempontjából.
És itt a gond. Valahogy nem érted meg ezeket az apró de kritikusan fontos dolgokat, ami által folyamatosan rosszul következtetsz.

“Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.”
Minden ami jellemző, de itt meg nem. Ennyi. Olvass utána mi a jellemző.
Néhány példa, pl. az általános hogy egy egységes csapat (bridge crew) kerülnek szembe valamivel ami morális kihívást jelent, és azt oldják meg. Vagy pl. a csapat tagjai között van interakció, itt meg szinte semmi, a veszekedésen és bizalmatlanságon kívül. Ezekre egy halászcsónakot nem bízna értelmes ember, nem hogy csillaghajót.
Szerinted ez a főhős az szimpatikus? Mert nagyon nem az. És eddig az összes sorozatban szimpatikus főkarakterek voltak. Ez is egy jellemzője a Roddenberry féle Star Trek-nek. Persze lehet mondani, hogy mindenkinek más az ízlése, de rengeteg különböző karakter volt. És volt ugyan aki kilógott, mint Wesley Crusher, vagy talán Neeelix, de a legtöbb karakter szimpatikus volt. Még Quark is. De itt meg egyik sem szimpatikus. Már a 3 közül, akiket az első 4 részben valamennyire meg lehetett ismerni.
Továbbá teljesen hiányzik az idealizmus, ami szintén fő jellemzője a Star Trek világnak.
A Star Trek arról szól többek között, hogyan legyünk jobb emberek. Csak egy példa, mikor Kirk azt válaszolja Spock-nak arra hogy a klingonok haldokolnak, “Dögöljenek meg!”, majd amikor odakerül, akkor mégis ő az aki főszerepet vállal abban hogy a béke létrejöjjön a klingonok és a Föderáció között.
Ami meg a legidegesítőbb hogy a gyík-“klingonok” állandóan percekig brekegnek, úgy hogy olvasni kell. Valami iszonyat. Legalább nézték volna meg a Star Trek 6-ot, hogy hogyan is kellene ezt megcsinálni.
https://www.youtube.com/watch?v=vhW6S395j1U&feature=youtu.be&t=2020
Az egyenruhák meg tök egyformának tűnnek. A Star Trekben mindig ránézésre lehetett tudni mit lát az ember. Ebben az időszakban Kirk arany, Spock kék, Scotty piros stb… Itt meg minden egyenruha egyformának tűnik, és nem emlékszem egy rangjelzésre sem. Bár gondolom vannak, mert valószínű hogy nem felejtették le, de ha nem tűnik fel, akkor az rossz kivitelezés.
És akkor az olyan apróság hogy ha lehet akkor alkalmazzák már a sorozatban a kornak megfelelő (2000-es évek) tudományos tudást, és ahol lehet használják is, és ne fantasy elemekkel helyettesítsék.
És stb… stb… stb… de lenne még mit sorolni.
Viszont ennyi már csak elég hogy világos legyen, hogy nem a két fő probléma ez egyetlen probléma, ahogy azt te értelmezted. Itt nagyon nagy bajok vannak ezzel mint Star Trek.
Valami másnak mondjuk simán elmegy.
Ja és azt hiszem már mondtam hogy intro az borzasztó lett, bár annak semmi köze a “Roddenberry világhoz”, csupán önmagában ultragagyi.

Már megint előrángatsz valamit aminek szinte semmi köze az egészhez. A bolygókutatás az csillagászat, én nem erről beszélek. Nyilván nem ismeri senki az összes csillagot bolygót stb…
És még én keverek szezon fazont. Hát persze.
Egyébként ha létezik, az Oort felhőben sem mások a galaxis fizikai törvényei mint a Föld és Hold között. És tudjuk milyen elemek vannak az űrben, illetve miből állnak a bolygók ha vannak. Így ott sincsen gombaspóra hálózat az űrben. És nem tudom hogy a jó életbe van ennek egyáltalán köze ahhoz hogy azt mondtam.
Sehogy sem logikus hogy ha nem látok bolygókat valahol akkor lehet gombaháló máshol. Ennyi erővel lehet a Maci Laci is az Oort felhőben.
De majd biztos X év múlva megváltozik minden mert szerinted volt már olyan jellegű példa hogy felfedeztek egy bolygót a Mars és a Föld között, és fölül is lett írva az addigi ismeret?
Mert ehhez a gombához ilyen szintű változásra van már szükség az ismereteinket tekintve. Csak te ezt nem látod át, mert ha nem látsz egy bolygót egy másik galaxisban, akkor biztosan tudod hogy lehetséges egy gombaspóra hálózat bárhol.
Szerintem meg ha lenne akkor rájöttek volna, hogy valami van ott, mert minden hatással van mindenre, csak különböző mértékben. (Newton) Eleve csak így lehet “látni” a fekete lyukakat is, ami ugyan extrém példa de jól megvilágítja hogy miről beszélek.
Ha lenne egy ekkora mindent behálózó gombaháló, annak valamilyen hatást kellene gyakorolnia a környezetére. És tudnánk hogy valami van ott. De nem tudunk semmi ilyesmiről.
És mint ismeretes, minden élőlény bocsát ki elektromágneses sugárzást, amely az adott élőlényre jellemző frekvenciával rendelkezik.
Nos a sugárzást mérjük. Onnan tudunk rengeteg mindent. Gombáról szó sincs.
Persze lehet hogy ott rontották el a tudósok, hogy ilyen gagyi Hadron Collidert építettek egy olyan fasza futópálya helyett amivel be lehet lépni a Speed Force-ba.
Szóval szerinted lószart sem tudunk.
Mert Higgs bozont azt bezzeg találtak, de pár milliószor nagyobb spórákat azt meg nem vették észre a hülye tudósok. Pedig biztos ott van, mert medveállatkák futkoznak rajta.

“És a tudomány sok mindenen azt hitte, hogy túl jutott, amíg meg nem cáfolják.”
Például? Min jutott túl a tudomány amit aztán újra kellett értékelni? Hitelt érdemlő linkek? Vagy megint csak kitaláltál valamit?
Aranycsinálás elmélet a középkorból, meg hogy a tűz az egy elem típusú “tudományos” teóriáktól kímélj meg.

Én is tudok írni olyat hogy én meg 5 perce olvastam, hogy mégsem tartották elképzelhetetlennek, és nem is döbbentek meg. De nem érne az sem semmit.

“A spora hálózat ugyan miben különbözik a bajori istenektől, akik üzemeltetnek egy stabil féregjáratot? A Gondviselőtől”
Akkor újra. Abban különbözik hogy az űrgomba nem olyan “élőlény” mint pl. Q.
Q, a Caretaker és bajori “istenek” egy felsőbb intelligencia akik képesek manipulálni a teret, a fizikai törvényeket nem átlépve, ami egyáltalán nem tudománytalan, és nem volt akkor sem az amikor készítették a sorozatot, csak túlmutat az akkori és jelenlegi lehetőségeinken.
Az űrgomba meg egy tudattalan izé amiből sok van és mindent összeköt az űrben és medve állatka utazgat rajta, ami teljes mértékben tudománytalan fikció.
Csak te ezt a két jelentősen eltérő dolgot összekapcsolod, mert szinte semmiféle kritériumot nem állítasz fel. Pedig a kritériumok elengedhetetlenek ahhoz hogy érdemben lehessen valamivel foglalkozni. Persze ha vannak kritériumok amik kizárják az elgondolásodat, akkor nem tudsz érvelni vele, így ezt nem veszed figyelembe, hátha másnak nem tűnik fel?

Vulcan Hello
És akkor nem mondták el mert X éve volt? Mostanra egyenrangúak a tagok, nincs vulkáni “lenézés”. Klingonok még vannak. Találkozás velük valószínű. A vulkániak logikusak. A logikus az ha elmondják.
És ha a kapitány nem emlékszik akkor is benne kell hogy legyen az adatbázisban. Tök mindegy milyen régen történt. Tudnia kellene.
Te keversz bele mindent ami szezonfazon.
A linked a Discovery sorozatból veszi az infót így nem bizonyít semmit azonkívül hogy ebben a sorozatban van.

Neked azok a dolgok vannak meg amiket belemagyarázol. Minden amit elmondtál abból indul ki hogy a Discovery jó, és ehhez van igazítva minden elgondolásod, mint pl egy spórát egy szintre emelsz egy mindenható élőlénnyel, hogy igazolhasd a teóriádat.
Én meg először megnéztem mi a logikus, és összevetettem azzal ami a történet. Na úgy meg már nincsenek meg a dolgok.

Amit te leírsz az alapján a világon minden lehetséges, és lehetnek Orkok is meg lézerkardozó volt birodalmi rohamosztagosok is.
Csak ha elfogadjuk hogy tudományos, akkor az a tárgykör szűnt meg teljesen hogy Fantasy.

ui.:
Véleményem szerint, ha egy kicsit is gondolkodtak volna, vagy legalább kikérik néhány értelmes ember véleményét, lehet hogy eljutottak volna odáig, hogy nem spórákon utazgatnak, hanem egy eszközzel ami a Sötét Energiát használja. Hülye medveállatka nélkül.
Nem lehet belekötni, mert senki sem tud semmit a Sötét Anyagról és a Sötét Energiáról, csak annyit hogy valószínűleg van, mert a hatása ki lett mutatva. És ugrálhatnának bárhová, mert az egész gombaháló baromságnak ez az egyetlen célja.
Persze ettől az egy dologtól még nem lenne jó a sorozat, de nem lenne ennyire szar sem, mert ez van annyira tudományos, hogy illeszkedjen a Star Trek sorozatok eddigi koncepciójába.

Mr. Spock - 2017. 10. 25. 20:45

Ramilles

Talán nem ártana különbséget tenni az között hogy nem tudjuk hány bolygó van meg mi él ott, amiről senki sem beszélt és csak a te fantáziádban létezik, hogy volt róla szó, Én speciel azt mondtam hogy ismerjük az elemi részecskékig az univerzum felépítését, és nincs gombaspóra háló az űrben, csimota.
Az meg mióta ellentmondás hogy egy francia teát iszik. Nevetséges. :D
Én meg láttam angolt Renault-t vezetni, és Evian-t inni, ami számodra nyilván elképzelhetetlen a nagy fantáziáddal csimota. Mindenki azt iszik amit akar csimota. Érted? Fantázia ember! Nyitottság!
Ja a Voyager folyadékűrje egy baromság és ez meg is lett vitatva másik fórumon. De legalább nem arra épült az egész sorozat csimota.
Az meg mennyire értelmes érvelés már, hogy ha valamit elcsesztek 10-20 vagy akárhány éve akkor most is nyugodtan el lehet cseszni, sőt sokkal inkább?
A Q kontinuum miért is baromság csimota? Azt sem tudod mi az csimota.
Fantázia? Nyitottság? Ja de nem ennyire. Van egy ésszerű határ csimota.
Ez nem Hófehérke és a hét törpe, vagy Süsü a sárkány hanem Star Trek csimota.
Mondok újdonságot. Van különbség csimota. Érted ember?
De te nyugodtan nézd a kék Mikiegeres, Transformeres-es meg Godzillás Star Wreck-et csimota. Ilyeneknek készítették, akik nem értik a különbségeket. Akik szerint BÁRMI történik az elfogadható. Érted?

Ramilles - 2017. 10. 25. 22:38

Mr. Spock

A képes beszéd megértéséhez egyfajta alap értelmi szint szükséges, részedről ez nincs meg, így nem eröltetem. :D

Az, hogy te mit tudsz elképzelni, az hadd ne korlátozza már az írókat, maximum nem nézed, ennyi. Az a mondanivalód lényege, amin fölöslegesen pattogsz már vagy egy hónapja, hogy BÁRMILYEN Star Trek jó, ha az egyezik a te finom ízléseddel, a többi mehet a kukába. Milyen ésszerű határ? Mekkora az esély, hogy galaxisunkban mindenki antropomorf felépítésű? (Tudom az általad sokszor körbenyálazott TNG eröltetett bele egy magyarázatot) Mindegy, vedd elő a rojtos szélű négyzetrácsos füzeteidet amibe a lakásszerte nagy sikert aratott fan-ficjeidet írtad, és próbálkozz a Netflixnél, az majd hű lesz a csak általad elképzeld ST aranysztenderdhez.

Mr. Spock - 2017. 10. 25. 23:39

Ramilles

Te csak a személyeskedést erőlteted az értelmi szinteddel, mert ami értelmes az mind meghaladja a te felfogóképességedet.
Nézzél inkább Tranformerst, ne ide irogasd a hülyeségeidet hanem az gyógyotthonban a falra mielőtt még beadják az esti gyógyszereidet.

Tyberius06 - 2017. 10. 25. 23:39

Mr. Spock

Nem figyeltél:
“Összekötöd a pontokat, máris megkapod”
Nem kapja meg senki, csak te, mivel elhitetted magaddal, de semmi sem bizonyítja. Háborúk voltak, lesznek. Ilyen a történelem.”

Az egész abból a nézetkülönbségből indult ki, hogy mennyire militarista a Föderáció. Te felhoztad, hogy mennyi fegyver van az Enterprise-on, én utaltam rá, hogy lehet összefüggés eközött meg a cardassiai háború között. Nem feltétlen kell összefüggésnek lennie, de lehet közte.
Persze való igaz, nincs bizonyíték rá, mert nem volt kimondva, de ez nem zárja ki az összefüggést. Mint ahogy aközött is van összefüggés és ez meg ki lett mondva, hogy a Borg és a Dominium hatására kezdett el kifejezetten hadihajókat nagy mennyiségben gyártani a Föderáció… De ez más tészta…

““Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.”
Minden ami jellemző, de itt meg nem. Ennyi. Olvass utána mi a jellemző.
Néhány példa, ”

Bakker, köszönöm, ha ezt leírtad volna már az elején és nem csak bedobod a tök általános ez szar, mert felrúg ezt azt, akkor mondjuk a min. 8 wall-of-text legalább egy része meg se született volna.
És ráadásul vannak dolgok, amikkel egyet is értek. A klingonok beszéde szerintem is baromi darabos és tud zavaró lenni, kizökkentő. Engem nem is az olvasás zavar, mert eleve angol felirattal nézem, hanem a túl töredezettség.
Főcím, valahol egyet értek, valahol nem. A TNG főcíme üres volt, a DS9-é szintén, a TOS-ra nem emlékszem, de szerintem az is. A VOY-nak szép és tartalmas volt a főcíme, az ENT-nek csak a zenéjével volt gondom, de a jelenetek jók voltak. Szóval ebből a szempontból a Discovery nem esik ki, bár nem is jó. Nah az Orville-nek annak szép, igaz eléggé VOY koppintás, de mindegy.
Amiket felhoztál megközelítéseket, azokkal helyenként egyet is tudok érteni, de ezeket nem tartom annyira idegennek, mint pl. a Star Wars-os midikloriánokat.
Az idealizmus hiánya, ezt is értem viszont nem rovom fel neki, tekintve, hogy egy bekattant anti-hős vezeti a csapatot. Illetve erre utaltam korábban, hogy az egész sorozat más megközelítést használ. A korábbi sozatokban 100 évvel később már eleve jobbak vagyunk és ezt az elképzelt jövőképet mutatja a nézőknek Roddenberry, amire én itt gyanakszom és persze tévedhetek, hogy itt az utazást látjuk, nem a végeredményt. Pl. a háború pusztításában, hogyan maradjunk emberek, jobb emberek. Értem amit írsz, és megvan, de ezeket én nem tudom felróni neki. Nekem nem ettől lesz Star Trek, hogy vannak ilyen ráfogott vélt vagy valós jegyek, amiknek feltétlen érvényesülni kellene. De értem, hogy számodra ez esszenciális, számomra nem…
Szereplők: nekem nincs bajom a főszereplőnővel. Lorca pedig nekem sokkal élethűbb, mint az eddigi kapitányok. Siscoval még tudtam azonosulni valamennyire, bár ő is eléggé tiszta volt, de se Kirk, se Picard, se Archer, de legfőképp se Janeway nem volt hatással rám…
Sarut érdekes karakternek találom, de még nincs eléggé kibontva, Tilly talán az egyetlen, aki lóg a levegőbe, Stemets-cel sincs nagyon bajom.
Ha vissza gondolok a különböző sorozatok karaktereire, akkor leginkább ki tudnék emelni 1-2-őt, akik sorsa és története érdekelt a többi viszont totál semleges, vagy még annyi se. Wolf-Riker-Troy-Data a TNG-ből, a TOS-ból max Spock, a DS9-ból Bashir és Jake kivételével a többiekkel egész jók voltak, Bashir csak Garakkal működött jól, míg Jake valamennyire Noggal, de önmagukba nem voltak jók. A Voyagerből Torres, Seven-of-Nine, Paris meg valamennyire Tuvok okés volt. Az Enterprise-ból senkire nem emlékszem, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőlem.

“Nyilván nem ismeri senki az összes csillagot bolygót stb…”

Oké, itt álljunk is meg.

“És tudjuk milyen elemek vannak az űrben”

Valóban tudjuk? Az összeset? Tényleg? Kérnék egy linket, biztos van ilyened, ha ennyire biztos vagy benne, ami határozottan 100%-osan állítja, hogy az űr minden elemét ismerjük… Sok sikert hozzá… És még utána is azért megtartom a kétkedés jogát magamnak.
Ami miatt egyébként hajlanék arra, hogy a spóra hálózat sokkal inkább a fantázia szüleménye, hogy találtam rá utalást, nem a hasukra csaptak a kedves alkotók, hanem a midikloriánokhoz, izé evoluciós elméletekhez fordultak, csak picit felturbózták azt.

http://www.esotericonline.net/profiles/blogs/cosmic-mycelium-shroom-spores-the-panspermia-theory

Mielőtt félre értenél, ilyet bárki írhat, szóval forráskritika természetesen él, de az elmélet létezik, csak kicsit tovább gondolták ezt a Discovery alkotói és áthelyezték a myceliumot az űrbe. Visszatérve a korábbi bekezdéshez, tényleg ismerhetjük, minden elemét az unverzumunknak… Kétlem. Ezt szerintem nincs az az éppeszű tudós, aki határozottan ki tudná jelenteni a jelen fejlettségi szintünkön. Épp most néztem egy StarGate epizódot, 1×16 Enigma, nézd meg, érdekes, persze nincsenek egy súlycsoportban realizmus és fantázia kérdésében, de abban pl eljátszadoztak a gondolattal, hogy amit mi biztosra veszünk kvantumfizika meg kvantumelmélet (ezek egyébként csak a mi elnevezéseink, a mi ismereteink a jelenlegi műszereink által, amik emberek által/általunk vannak programozva, szóval a másodvélemény egyébként nem lehetséges), a részben szereplő sokkal fejlettebb idegen bolygóról származó “fajnak” (akik szintén emberek voltak egyébként, csak fejlettebbek) csupán “alapfokú tudományok egy tévedése…”
Amit te kizársz az a kétkedés. Elfogadod azt, hogy a fán az alma piros, valójában az agyad dolgozza fel és mondja azt hogy piros. Egy színvak esetében sosem lesz piros (persze ráfoghatjuk, hogy az egy betegség, és ez az általánosan elfogadott álláspont, mert a többség pirosnak látja és a többség akarata erősebb, ugye), de viszonyítás kérdése, hogy kinek van igaza.
Amiről te beszélsz az a jelen tudásunk és kizárod azt, hogy azért mert most egy fajta módon ismerjük a körülöttünk lévő világot, az nem változhat meg 100-200 év múlva. Izé, szerintem meg igen…

“Akkor újra. Abban különbözik hogy az űrgomba nem olyan “élőlény” mint pl. Q.
Q, a Caretaker és bajori “istenek” egy felsőbb intelligencia akik képesek manipulálni a teret, a fizikai törvényeket nem átlépve, ami egyáltalán nem tudománytalan, és nem volt akkor sem az amikor készítették a sorozatot, csak túlmutat az akkori és jelenlegi lehetőségeinken.”
De csak azért nem olyan élőlény, mert te azt mondod, hogy nem olyan élőlény, hogy beleférjen a te logikádba. Ha azt el tudod fogadni, hogy létezik egy olyan lény, aki képes manipulálni a tér-időt, akkor miért nem vagy képes elfogadni/elképzelni ugyanezt az űrgombákról? Hol zárja ki az egyik a másikat? Hibás az elméleted. A Q-t, meg a Gondviselőt, sőt még a bajori isteneket se tudja kimutatni a mostani technológiánk, pedig “És mint ismeretes, minden élőlény bocsát ki elektromágneses sugárzást, amely az adott élőlényre jellemző frekvenciával rendelkezik.”
“Az űrgomba meg egy tudattalan izé amiből sok van és mindent összeköt az űrben és medve állatka utazgat rajt”
Szóval tudattalan, ez a probléma, mert nem beszél… Izé, ez egy olyan szűklátókörű kritérium… meg még diszkriminatív is. :D :D
Mutass egy cikket hitelt érdemlő linkkel, ami egyértelműen kimondja, hogy márpedig űrgomba nem létezik és nem is létezhet sohanemsem, de soha… Az nem magyarázat, hogy azért nincs ilyen cikk, mert nincs ilyen cucc. Tudod, “addig ártatlan, amíg a bűnössége nem bizonyított…”
Ergo, amíg nincs kizárva a létezése, addig bármi lehetséges, még Maci Laci is az Oort-felhőben. Max kevésbé valószínű, de nem lehetetlen.

“Vulcan Hello
És akkor nem mondták el mert X éve volt? Mostanra egyenrangúak a tagok, nincs vulkáni “lenézés”. Klingonok még vannak. Találkozás velük valószínű. A vulkániak logikusak. A logikus az ha elmondják.”

Höhö, láttad a 6-dik részt? Nincs vulcáni lenézés, persze ez is Discovery, az meg nem Star Trek. Jó vicc.
De megint nem értelemezed rendesen. Vulcaniak 2016-ban 150 évvel a Föderációs tagság előtt találkoztak és hellóztak a klingonokkal. Nem arról van szó, hogy elmondták e, hanem hogy mennyire releváns. De figyelmen kívül hagyod, mert nem illik bele a Discovery szapulásodba. Ezek tények:
– 90 éve nincs kapcsolat a klingonokkal, akikről alig tudnak valamit az emberek.
– az első kapcsolat 90 év után az volt, hogy Michaelt kis híjján kinyírta a klingon.
– mivel Michael tudása az volt a klingonokról, hogy az erőt ismerik el (A vulcániak ugye ezt mutattak feléjük – ez a Vulcan Hello), így kéri Sarek tanácsát, hogy az alapvetően békés Vulcán hogy oldotta ezt meg. És Sarek mondja, hogy közel se biztos, hogy működni fog a Föderációval is ugyanez.
– Ez egyedül Michael teóriája volt, hogy ezzel próbálkozzanak
– nem az a kérdés, hogy tudtak e róla a Föderációban, hogy a Vulcan így oldotta meg a dolgot. A kapitányban fel sem merült, hogy végig zongorázza a Föderációs tagok egyéni lehetséges diplomáciai fogásait a klingonokkal, mert a Föderációs direktíva kimondja, hogy “békével jöttünk”.
– ha van egy direktívád arra, hogyan kell kezelni a kapcsolatfelvételeket, akkor van bármi jelentősége annak, hogy tudd, hogy X faj hogy vette fel 200 évvel korábban a kapcsolatot? Nincs. Tudhatsz róla, de nem szükségszerű.
A Vulcan megoszthatta ezt az infot bármikor, nincs jelentősége. Benne lehet az átadott történelem tudásban, de nincs jelentősége. Érdekes adalék, háttérinfo, de max ennyi. Tehát, az hogy a kapitány erről a taktikáról nem tudott, nem zárja ki, hogy a vulcaniak ne adták volna át az információt.
És senki nem mondta, hogy nincs benne az adatbázisban, meg se nézték (nekünk nézőknek nem mutatták legalábbis), de ismétlem ha benne is lett volna ugyan mi a jelentősége? Abban az adatbázisban milliónyi adat van benne. Konkrétan mielőtt Michael előállt az ötlettel, miért is kellett volna nekik utána nézni szigorúan, hogy a vulcaniak hogyan léptek kapcsolatba a klingonokkal? Utána meg már felesleges volt, mert a néző megkapta a kellő információt, tehát ez nem igényelt mégegy jelentet, hogy utána néznek az adatbázisban is. Plusz a kapitány elvetette az ötletet azonnal…

“A linked a Discovery sorozatból veszi az infót így nem bizonyít semmit azonkívül hogy ebben a sorozatban van.”

Ami a kánon része. Pont. Ennyi. Ilyen alapon a Gondviselő meg csak a Voyageres linkek között van, ami csak azt bizonyította, hogy abban a sorozatban van. Szóval a linkem pontosan azt bizonyítja, hogy ez a Star Trek kánonban így szerepel. És később ha lesz egy Neked sokkal “Star Trekesebb” Star Trek és hivatkozik ezekre az adatokra, akkor nem igazán vitázhatsz vele vagy köthetsz bele, mert a kánon része.

“Neked azok a dolgok vannak meg amiket belemagyarázol. Minden amit elmondtál abból indul ki hogy a Discovery jó, és ehhez van igazítva minden elgondolásod, ”

Ez nem igaz ebben a formában. Annyit mondtam, hogy tetszik a Discovery, azt nem mondtam, hogy jó. Minden, amit írok abból indul ki, hogy rávilágítsak dolgokra, amiket te fekete-fehéren elutasítasz, hogy azokra van magyarázat és valójában színesek.
Lefikázod a spórákat, de semmivel se rosszabbak, mint másik X jelenség a Star Trekben, max nehezebben emészthetőek, de semmivel nem rosszabbak. A klingonok kinézete valóban értelmetlen, de ettől is el lehet vonatkoztatni. A tudományos részek elég következetesek a sorozaton belül. A karaktereket ugyan igazították a 21-dik századik “követelmények”hez, de ez se felróható neki. Az idealizmusból visszavettek, ez igaz, mint mondtam korábban, semmi nem zárja ki, hogy ne juthatnánk el addig a világnézetig. Eddig mindig egy baromi pozitív oldalát láttuk a dolgoknak, amik egy olyan társadalmi utópiát vetítettek előre, amiben a mai fiatalok többsége lehet már nem annyira hisz. Anno olvastam pár “kritikát” fórumokon arról, hogy az embereknek mennyire nem jött már be a Star Trek önismétlő utópiája, főleg, amikor BSG szintű “realizmushoz” volt hasonlítva és azt kezdték el éltetni a népek. A készítőknek értelemszerűen alkalmazkodni kell picit a trendekhez. Ez még mindig üzlet.
Az elmúlt 2 évben daráltam a TOS-t és a TNG-t és most van párhuzamosan folyamatban a VOY és a DS9. Kimerítő… sok benne az önismétlés, nem folytonosság, ugyanazt adják újra és újra, csak picit változtatva a sorozat viszonyaihoz rajta.
A felsorolásodból értem már, hogy mi zavar, DE azok alapján nem jelentheted ki általánosan, hogy ez nem Star Trek, csak mert te nem találtad meg ugyanazokat a momentumokat centire, amiket a régiekben kerestél, amiket ráadásul kb ugyanaz az alkotógárda, ugyanazon felügyelet alatt készített 18 éven át.
Én pl. megtaláltam azokat a momentumokat, sőt egy sokkal “teljesebbnek” tűnő ST-t kaptam eddig, amiben nem minden olyan fene tökéletes, de ahol benne van a lehetőség, hogy elérjék azt. Mert az utazást nem ismerem, hogy jutottak el arra a szintre az emberek, ahol Picardék is áltak. És jobban érdekel az, mint megint egy ugyanolyan sztori, amit már korábban 5 sorozatban végig vettek.

Malachi - 2017. 10. 26. 05:56

na, most viszont már azt szeretném kérni a két startrek evangelistától, hogy cseréljenek telefonszámot, mail címet, akármit és vigyék el máshová ezt a parttalan, kizárólag a másik túlokoskodására irányuló értelmetlen habverést.

érveim: ez amit itt kiírtok magatokból nem a sorozatról szól, hanem arról szerintetek milyennek kellene lennie egy startrek világnak, tehát szigorúan véve OFF, nem riadtok vissza a személyeskedéstől amire senki nem kíváncsi, ráadásul hiába lépném át szó nélkül ezt a színvonaltalan cicaharcot és olvasnék véleményeket az aktuális részről, folyamatosan a ti wall of textjeiteket kell átgörgetnem, ami elveszi a kedvemet az egésztől.

egy ideig viccesek voltatok, most már csak kínos inkább ez az egész.

winnie - 2017. 10. 26. 06:00

ha gondoljátok egy az egyben, eredeti dátumokkal átteszem a beszélgetést a rajongói kritika topikjába, és ott lehet folytatni, hmm?

todie - 2017. 10. 26. 09:47

Malachi: +1

winnie: jo otlet.

Tyberius06 - 2017. 10. 26. 11:38

Igazatok van, az én részemről elnézést mindenkitől, en a magam részéről lezártam, nincs igazán már miről írni.
Felőlem mehet a másik topicba, azt nem követem, könnyebb elkerülni az értelmetlen oda-vissza irogatást.
Az utolsó előtti wall-of-textemben viszont az aktuális epizódról írtam, az gondolom nem Off-topic.

Platschu - 2017. 10. 26. 22:53

Legalább megtanultam mi az a wall-of-text. Bocsi, srácok, de én is már csak áttekertem a vitát az elmúlt hetekben. Lassan már rajongani sem szabad nyilvánosan a Discoveryért vagy az őstrekkiek felfalnak reggelire. :)

Hegemaster - 2017. 10. 27. 03:30

Olvastam a kommenteket és elég hülye logikát követ szerintem az a gondolatmenet hogy–> a discovery spóra hajtóműve hülyeség —> tehát nem lehet kánon —> tehát nem is star trek, tehát nincs spóra hajtómű a kánonban.

Ez akkora baromság, meg ugy az egész írás. Jó ne tessék megkövezni én nem azért néztem meg a elmult 10 hónapban az összes eddigi sorozatot hogy kioktassak másokat, isten ments:D Csak ilyen alapvetésekről ne legyen már vita. Kánon az, amit a studió annak mond. Pont, lezárva. Nem ugy csinálják hogy készítenek x sorozatot és minden néző döntse el magában hogy akkor szerinte ez kánon e vagy nem.
Saját példával élve én utáltam a 7ik star wars filmet, mégse irom hogy az nem lehet része a nagy egésznek mert szerintem szar.
Szval a Discovery a nagy egész része és tetszhet vagynem tetszhet de a létét ne kérdőjelezzük már meg. Ittvan, és nemfog mostmár eltünni.

Amugy tényleg nagyon rossz a sorozat. A Star Trek nekem eddig a sok beszélgetésről szolt ami közben persze haladt a cselekmény de minden részben rengeteg plusszt tudtak adni 1-1 karakterhez.Rengeteg minden derült ki. It 6 rész után semmit se lehet kb tudni senkiről, csak amit eddig láttunk. Hiányoznak a random storyzgatások mikor csak ugy beszélgettek az étkezdében vagy valami. Itt csak annyit beszéltetik a szereplőket amennyire feltétlenül szükséges. Jó mondjuk az eddigi star trekkeknek nemvolt ugymond főszereplőjük hanem egy hajóról szolt. ezért meg lehetett oldani talán a sok besélgetést, de itt?? mintha kb végigjártak volna a Discoveryn hogy: Van itt valaki aki csak akkor szolal meg ha muszáj? ohhh Burnham, dejó hogy ittvagy, mstantol valóságshowt csinálunk az életedből, tudod, mintha itt se lennénk :D
Egyedül talán Tilly és a meleg gépész csávó az aki olyan star trekkes az egészben. viccesek és be nem áll a szájuk. Ja és 6 rész alatt a Discoveryn belül igazán bemutathattak volna 1-2 mellék karaktert. igy kb olyan mintha az egész hajon lennének 6 an a többi ember meg csak hologramm lenne. vagy mintha csak telepakolták volna statisztákkal az egészet hogy élettel telibb legyen. De attol hogy látom hogy egyszerre 30 ember járkálgat a folyoson az nem változtat azon hogy a főszereplők nem szólnak hozzájuk, tényleg mintha ott se lennének.
ez remélem változni fog.

Ramillies - 2017. 10. 27. 06:11

Sorry, kissé elragadtattam magam, elnézést kérek az indokolatlan személyeskedésért.

Visszatérve a témához, az elején az egyik rab megjegyezte, hogy nem látott még fekete starfleet emblémát. Ez vajon mit jelent, akik ilyet viselnek azok hová tartoznak?

Ace - 2017. 10. 27. 08:44

Kicsit késve de megvolt a 1×06.

Nagyon örülök a sok kis utalásra a rajongóknak ebben a részben aztán volt itt minden: Enterprise, Spock, Amanda Grayson… Végre sokat szerepelt Sarek. Jason Isaacs lubickol a szerepében. Sajnos Saru-ból most nagyon minimális volt de lesz még biztos késöbb idő rá is.
Az új biztonsági tiszt nekem gyanús nem tudom de valahogy az az érzésem ,hogy szerintem lehet ,hogy a 31-es szekció ügynöke túl jó mindenben és ráadásul mindenki bizalmát el akarja nyerni. Mindegy meglátjuk.
Remélem késöbb szerepeltetik majd Spock-ot is (jó lenne ha Quinto-val) kiváncsi lennék a Michael és közte lévő viszonyról ,hogy vajon hogyan viszonyúlnak egymáshoz.

Lorca-t nem mondanám teljessen negatív karakternek hiszen Michael-nek is segített és több réteg van rajta. Az ,hogy nem rohan segíteni az admirálisnak meg valamilyen szinten érthető eddíg minden kapitány nagyon ragaszkodott a hajójához és csináltak megkérdőjelezhető dolgokat ha személyes érzelmek vezérelték őket.

Itt írta valaki ,hogy a régebbi sorozatokban többet csacsoktak egymással az emberek és mindenkiről tudtunk mindent a 6-részben… aha csak most egy háborúra összerántott legénységről van szó és vajon melyik az életszerűbb? Az ,hogy barátságossan elcsacsognak magukról mindent és Pókerezgetnek vagy kicsit mindenki magába fordúl és nehezebben barátkozik? szóval szerintem ezzel semmi gond nincsen később úgyis kiderül mindenkiről minden.

Mr. Spock - 2017. 10. 27. 20:14

@Tyberius06

Nem olvastam végig a HSZ-t
Képtelenség. Ez hosszabb mint a nagy indián könyv.

1. Militarista Föderáció.
Az hogy épp két háború között van pont azt igazolja, hogy kevesebb fegyverrel van éppen ellátva. Az ellenkezőjét amit igazolni szerettél volna.

2. Roddenberry világkép
Csak nem tudtam, hogy itt működik a spanyol inkvizíció, és mindent amit mondok, ami ráadásul számomra teljesen nyilvánvaló, hosszasan és tételesen igazolnom is kell.

3. Midiklorián
Mint említettem, attól hogy egy rosszal mentegetsz egy másik rosszal, az még rossz marad.

4. Ismeret
Tudjuk milyen elemek vannak az űrben, annyira hogy tudjuk nem lehet mindent behálózó gomba. Jelenleg kvarkoknál, leptonoknál tartunk. A gombákon rég túljutottunk. Bármit is találnak a fizikusok, szinte biztos hogy nem gomba lesz. Így kijelenthető hogy ez fantasy. A Star Trek jó ideje igyekezett nem fantasy elemekre építeni.

5. Hibás a következtetésed
Nem zártam ki semmit. A kétkedést sem. A rendelkezésre álló adatokból a lehető legjobban valószínűsítettem. Ahogy Mr. Spock-tól ez elvárható.

6. Logika
A gomba tökéletesen belefér a logikámba. És az alapján lett hülyeség. Csak a te logikádban egyenértékű a gomba egy embernél is felsőbbrendű intelligens létformánál. Ami nonszensz.
Diszkriminatív? A gombával? Mintha nem lennél tisztában a jelentéssel. Mindjárt kiderül hogy gombarasszista vagyok, és rám támadnak a gyilkos galócák.

7. Mutassak olyat hogy valami nem létezik?
Ez a legnevetségesebb követelés. Azt kell mindig igazolni hogy valami létezik.
Tényleg nincs kizárva a gomba létezése. Csak nevetségesen kicsi az esély rá. Ergo fantasy.

8. Höhö, nem láttam a 6.részt.
Na eddig olvastam. Gondolom innentől olyan van benne amit már nem láttam.
Miről szól? Talán űr-MaciLaci gombapörköltet kap csigatésztával, és koviubival, hogy elvigye őket máshová egy pillanat alatt, és kinyírhassák a gyík-“klingonokat”?

Mr. Spock - 2017. 10. 27. 20:27

Malachi

Az biztos hogy hosszú.
Nem rajtam múlott. Először keveset írtam. Aztán jött a spanyol inkvizíció.
https://www.youtube.com/watch?v=kUEpMJB6lgU

“ez amit itt kiírtok magatokból nem a sorozatról szól, hanem arról szerintetek milyennek kellene lennie egy startrek világnak, tehát szigorúan véve OFF”

Szigorúan véve, nem értem már miért lenne OFF? Ez a sorozat a Star Trek világ. Legalábbis annak kellene lennie.
Tehát a sorozatról van szó.

Platschu - 2017. 10. 29. 10:09

Nekem ami furcsa még egy picit a sorozatban, hogy ennyire szokatlan módon kezelik a szabályszegést:
– Michael felhasználja Tilly leheletmintáját
– Tilly kilopja a spórákat
(- Stamets magát beinjekciózza)
Tehát értem én, hogy Lorca is öntörvényű vezető, de a valóságban egy seregben nem lehetne ilyesmiket csinálni vagy nagyon hamar mindenki menne a feje után hősködni és káoszba fordulna a rend.

Tyberius06 - 2017. 10. 30. 13:28

Hm… Borzalmasnak épp nem nevezném, de nekem se jött be annyira. Való igaz ezt az alaptémát már számtalanszor végig vették (nem csak Star Trekben), bár itt azért csavartak egyet rajta és a maga morbid módján ebbe volt némi fekete humor, hogy Mudd újra meg újra megölte Lorca-t. Azon pl. jót röhögtem, amikor kitranszportálta az űrbe a hajó elé :D
Viszont maga a rész szerintem írásilag volt rosszul felépítve. Egy csomó random dolog csak azért volt benne, hogy A-ból B-be juttassa a karaktereket, és emelett Burnham érzései nekem már túlzsúfolttá tették a részt. Pedig érdekesen indult a hajónaplós dologgal, az idézte a régi sorozatokat, azzal sincs gond, hogy vannak érzései, de bakker az egész olyan érzelemmentes adatközlés volt a részéről a rész alatt.
Az mondjuk plusz pont volt, hogy ezúttal nem a “főszereplő” volt az aki újra élte a napot és tudott is róla, az viszont negatív, hogy ismét Burnhamet tették a középpontba. Szóval ha mondjuk Tillyt helyezték volna előtérbe Stamets-cel és a végén hozták volna csak be Burnhamet az nekem jobban bejött volna.
Aztán az idővel azért volt pár varia, de már a rész közben is ráncoltam a homlokom. Az egy dolog, hogy nem szkennelték át alaposan a lényt, mert hogy egyfajta “ismerős” jelenség volt, csak egy állat, alaphelyzetben a Földön se röntgeneznél egy bálnát, hogy nincs e benne egy kishajó, mert hogy fel se merülne ekkora hihetetlen dolog, és az is tiszta, hogy a műszereik nem mutattak értékelhető adatokat elsőre, a többire meg már nem volt idejük, de aztán a végén már abba a fél órába nagyon sok minden belefért, kezdve attól, hogy Stamets azonnal meggyőzi Burnhamet, hogy az azonnal megvizsgáltatja a lényt Tillyvel alaposan stb… A végén már olyan volt, mintha Burnham is rendelkezett volna minden infoval, a korábbi újraélésekből, ami ugye nem igaz.
Nekem a végére már nem állt össze a “real-time”. Főleg, hogy Stamets is csak azt az utolsó 30 percet élte újra meg újra és egyedül ő rendelkezett minden infóval…

Kivételesen az első két rész után ismét megnéztem az főcímet (ált átugrom minden sorozatnál, amelyiknek hosszabb van) és jah, szokatlan, de igazából nem mondanám rossznak, jobban bejön mint a TOS-TNG-DS9 trio-é… :)

krumpli - 2017. 10. 30. 14:16

az volt még zavaró, hogy a kapitány bevonása nélkül kezdtek akciózni a tisztek, ezt hogy gondolták? Így tök amatőrnek tűnt. A star trek-es és csillagflottás szokások szerint stametsnek is neki kellett volna jelentenie. Szóval tényleg meg lehetett volna írni jobban is.

Platschu - 2017. 10. 30. 17:20

1×07 Winnienek lehet tetszeni fog ez a rész, mert ő imádja az időutazós részeket.

Szerintem sem volt rossz, bár nem is volt annyira kiemelkedő. Valahogy azt éreztem, hogy ez a rész nem igazán illeszkedik bele az évad történetébe, mintha csak egy önálló mini-kaland lett volna.

Az sem tetszett már a rész elején, hogy Burnham az egyenruhájában alszik. Ez most komoly?!A jelmeztervezők adhattak volna rá egy pizsamát vagy szabadidőruhát.

Viszont jó volt látni, hogy lazul a legénység. Éppen az Orville kapcsán olvastam azt az észrevételt, hogy bezzeg ott a legénység milyen laza és láthatjuk őket munkán túl is. Nos, most itt is láthattuk őket.

Tetszett az űr bálna is, bár mondjuk ilyenkor gondolhatnának arra is, hogy egy vákuumban mászkáló lényben nem tesz-e kárt a mesterséges gravitáció.

Gondolom Stella rövid cameóját a régi TOS részhez igazították a jelmeze és a hajviselete alapján.

zolij - 2017. 10. 30. 22:43

krumpli: lehet hogy Stamets először a kapitányhoz ment, csak nem hitt neki. Burnham meg is kérdezte tőle, hogy miért nem Tylerhez ment ezzel (mint biztonsági tiszt) és mondta hogy próbálta, de nem hitt neki, ugyanez lehetett a kapitánnyal is.

Tyberius06 - 2017. 10. 31. 00:45

Ahogy Zolij is írta, nekem is az jött le, hogy próbálkozott Staments elég sokszor míg végül Burnhammel sikerrel járt. Bár pl. az utolsó loopnál eléggé összeértek a dolgok és az nekem nagyon fura volt.

Az imént viszont belefutottam ebbe a fanmade cuccba via Facebook

https://www.youtube.com/watch?v=4EwIgahBzKI

Nah ez nekem jobban bejön, mint az eredeti. Az új főcímből nekem nagyon hiányzik a színészek és karaktereik összekötése, ami ebben a fan verzióban benne van, bár az fura, hogy a doki karaktere nincs a “főszereplők” közé sorolva, de az implantátumos csaj meg igen.
Illetve kicsit túlhasználta a spore drive effektet a készítő, viszont összességében jobban tetszik…

Ace - 2017. 10. 31. 09:43

A részről még nem olvasgatok mert nem láttam.

Viszont ezt a fanmade főcímet megnéztem. Érdekes de nekem az eredeti jobban tetszik tudom ,hogy ez Star Trekesebb de nekem pont azért tetszik az erdeti mert egyedibb és én díjazom ,hogy mer egy kicsit más lenni viszont vannak benne nagyon Trek-es motívumok is szerintem jól eltalálták. Ha ilyen lenne mint ez a fanmade akkor egy kvázi sormintát követne csak a DS Nine és a Voy után… de nem rossz próbálkozás.

Mr. Spock - 2017. 10. 31. 16:10

Youtube ajánlotta
egy volt Star Trek író a “két” új ST sorozatról:
https://www.youtube.com/watch?v=-oKsdc1VATg

Micheal Burnam-ről:
“in the real world would not last 2 minutes in the military”

Melkon - 2017. 10. 31. 21:39

Whao, ez a rész nagyon jó volt. :)

Az utolsó loopot (és az azelőttit) jó lett volna részletesebben mutatni, így kicsit gyenge lábakon állt.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha nem fél órát mondanak egy loopra, hanem 1-2 órát, sokkal egyszerűbb lett volna odaképzelni a hiányzó részeket.

Illetve a végén nem teljesen értem Mudd miért vette be, hogy önként megadják magukat.

Irgum76 - 2017. 11. 01. 12:19

Szerintem eddig az évad legjobb része volt
még ha nem is eredeti történet, igen jó pár formában láthattuk már ezt a loopos megoldást
de nekem ezek mindig bejönnek
már majdnem hanyagoltam a szériát de most újra várós lett

Platschu - 2017. 11. 01. 22:23

Azért Michael mennyire megszívta volna, ha Mudd mégis a hajót eladását választotta volna, mert akkor feleslegesen lett öngyilkos.

Ace - 2017. 11. 02. 08:25

Szerintem is rendben volt a rész oké már sokszor láttunk ilyet de korrekten megoldották. Az eleje Michael narrálásával nagyon Star Trekes volt. Én szerencsére elkerültem a spoilereket és igazán meglepődtem amikor valaki csak úgy kisétált az űrbálnából lövöldözve egy Andoriai sisakban aztán kiderült ,hogy Mudd az… eléggé WTF volt. Szerintem a végére szépen kijátszották a szélhámost. Kezdem megkedvelni a legénységet. És amit korábban írtak most azért kommunkiáltak bőven a legénységi tagok és még lazultak is kicsit.
Stamets csak nekem tünik másnak mióta része a hajtóműnek? mintha igencsak megváltozott volna a régi arrogáns stílusához képest? hmm lehet hogy ez is egy mellékhatás… mindenesetre érdekes.
A kapitány folyamatos megölése nagyon dúrva volt így egymás után jól összehozták.

Tyberius06 - 2017. 11. 06. 21:51

1×08

Nem volt rossz rész. Egy korábbi vitatéma itt volt boncolgatva, mert igaz erős túlerőben, de igen csak szét lett répázva a Föderáció szája, igazából a Discovery se bírta az iramot.
Nem volt rossz rész, de azért voltak fenntartásaim. A csata az elején tetszett, a klingonok már “tömeggyártják” az álcázót, ez mindenképp szopóág a Föderációnak. Ennyi rész után se világos, hogy kik is a főszereplők igazán. Bár ez valszeg a szérializáltság “átka”. Burnhamről tudjuk, és mióta Tyler csatlakozott, ő is feszt jelen van. És innen adódik az egyik főbb problémám. Ez a két karakter túl sokat van a képernyőn, minden körülöttük összpontosul. A múltheti részben kaptunk egy kis plusz Stametset meg egy pici Tilly-t, a friss részben meg Saru volt a harmadik és Tilly meg Stamets kaptak egy pici külön sztorit. Ellenben kaptunk klingonokat L’Rell egész sokat szerepel és az ő ellenpólusa Kol is ott őgyeleg majdnem minden klingon témájú részben, de egyértelműen a nő a fontosabb és érdekesebb karakter…
Tilly és Stamets szála érdekelne jobban, bár nyilván húzzák majd az évad nagy részében a spore drive hatásait. Régebbi sorozatokban egy ilyen szál lement volna egy karaktercentrikus részben, mint mikor Tom Paris átlépte a 10-es fokozatot, azt párzott Janewayjel, itt meg részenként 1 perc ha jut és ettől egy picit túl széttagólttá válik ez a szál.
Szóval ez lehet a szérializáltság átka, vagy csak nem akarnak az alkotók túl sok karakterrel foglalkozni egyelőre, de mostanra érdekelne jobban a többi karakter is, így kifejezetten örültem, hogy Saru kapott egy “őszinte” szálat.
A klingon vonalon nem vagyok meggyőződve az admirális haláláról. Először nem is értettem L’Rell motivációját amikor az admirálissal beszélt, túl felszínesnek és átlátszónak tűnt volna nekem egy segítek megszökni aztán jól elárulom őket megoldás, vagy hogy így szerezzen információt. Viszont Kol meg nincs meggyőződve L’Rell hűségéről, izé…

Jövőhéten félévad zárás, utána kap egy darát az elejétől a sorozat eme 9 része másodnézésre, mert kiváncsi vagyok mi az ami felett átsiklottam.

Malachi - 2017. 11. 07. 01:44

1×08 – a dupla pilot után a másik kedvencem eddig az évadból. Volt minden, űrcsata, idegen világ, kapcsolatfelvétel, klingon trükkök, izgalom – és még csak most jön a java. Számít-nem számít, nekem eddig ez a rész volt a leg ST-esebb és a következő még jobbnakn ígérkezik. Érdekel milyen megoldást talál majd a kollektív tudat(?) a helyzetre.

Melkon - 2017. 11. 07. 19:47

Jó volt ez a rész is, természetesen a Stamets-es szál ígérkezik a legérdekesebbnek.

Szerintem jó, hogy nem megy le 1 rész alatt, bár abból is lehetne egy tök jó rész, viszont súlytalanná tenné az egészet. No meg így izgibb. :)

Ace - 2017. 11. 10. 08:19

1X08 Hát ez tényleg jó kis rész volt a csata az elején mindent vitt. A Föderáció igencsak bajban van az álcázó technika ellen. Az idegen világ és a kapcsolat felvétel a régi Star Trek-eket idézte. Tyler még mindíg gyanús nekem valamiért nem tudom elengedni ,hogy ő egy imposztor bár egyenlőre nem utalnak nagyon erre. Nagyon érdekel mi van Stamets-el de szerintem is jó ,hogy nem zavarják le egy rész alatt ráadásul érthető is miért titkolja. Végre kaptunk Saru-ból többet aminek nagyon örültem a félelmei nagyon érdekessé teszik és szerintem egyszer nagy vívódása lesz emiatt illetve karakterfejlődése.
Klingonok beszéde egyre kevésbé zavaró nekem a kinézetükel eddig sem volt bajom. Admirálist tuti látjuk majd egyenlőre L’Rell szándékai nekem sem tiszták bár gyanús ,hogy a Discovery-re akar kerülni…
Ez a rész jó kis felvezetése volt a félévad zárónak minden adott ,hogy ütős részek következzenek nagyon kíváncsi vagyok.

Tyberius06 - 2017. 11. 13. 11:20

1×09

Hm… volt egy raklap egyszerűsége a résznek, különösebb fordulatok nem voltak a főszálat tekintve, de ettől függetlenül pörgött rendesen. Továbbra is 2-3 karakterre koncentrálnak csak, bár most viszonylag többet kaptunk a Culber-Stamets párosból is, főleg a végén (annyira bírom, hogy az IMDB alig tudja követni, hogy előbbi hány részben is szerepel). Továbbra is hiányolok egy Tilly központúbb részt, bár majd a második etapban gondolom lesz ilyen is.
Tylerrel kapcsolatban lehet igazuk lesz a rajongói összeesküvés elméleteknek (http://urszekerek.blog.hu/2017/10/24/kicsoda_valojaban_tyler_hadnagy), főleg így a végét elnézve és L’Rell hatását a csávóra, de őszintének tűnik a félelme, már-már tényleg emberi, szóval ha meglépik azt a fordulatot, akkor valami olyasmit tudok elképzelni, hogy szándékosan szétbuzerálta a klingon nő a másik agyát, hogy jobban beilleszkedjen.
Az érdekes volt, hogy a klingon szál egy részét így zárták, és a transzporter is jó megoldás volt, legalább nem követték el azt a hibát, hogy Burnhammel kézitusában kinyíratták volna Kolt…
Visszatérve a klingonokra, nekem nem tűnt anno furcsának, hogy felzabálják a leölt ellenséget, ezáltal megszerezve az “erejét”, ilyen volt a földi történelemben nem egy törzsi népnél, bár közben néztem “professzionálisabb” értékeléseket, ahol szintén túl erősnek érezte ezt az illető (és neki volt is köze a Star Trekhez íróként), szóval hajlok rá, hogy a klingonokkal nem voltak ilyen hátsó szándékaik, bár mint ahogy a földi hagyományok és valláson belül is a különböző ágak eltérő szabályokat tartalmaznak, nem tartom kizártnak, hogy Kol is egy ilyen radikális nézetet vallott, szóval épp belefér… Bár ezek ugye eleve gyík klingonok szóval fuck knows… :D
A trükk az álcázó felderítéséhez jó volt, bár itt is a raklap egyszerűség dominált, nem kellett fifikás megoldás, megvolt a terv és azt végig vitték.
Viszont a vulkániak nekem kezdik nagyon nem adni. Furcsálottam az admirális döntését, az elég erősen megkérdőjelezhető volt morális szempontból, mert bár logikailag valóban igaza volt, de a Föderációs szabályok szerint annyira nem volt helyes döntés a bolygó magára hagyása, főleg hogy miattuk került veszélybe. És fura, hogy itt Lorca volt a másik oldalon, bár ő totál be van kattanva a háborútól, szóval neki csak a harc kellett.
Az is érdekes, hogy mi lehet Lorca szándéka Burnhammel, ami miatt ennyire nem akarta átengedni.
Viszont biztosra veszem (meg valahogy mutatták is), hogy Lorca babrált bele a végén az ugrásba és nem véletlen. Az a kitüntetés, tuti nem az lett volna, ismét szembe ment a paranccsal és bár csatát nyert, meg az admirális is visszakerült, valszeg csak vissza akarták csalni, vagy lecsalni a hajójáról.

Az utolsó jelenet meg szerintem: Hello Mirror Universe… :)

Dark Energy - 2017. 11. 13. 16:00

A végén már azt hittem, hogy L’Rell Voq-nak szólítja Tyler-t, mindenesetre elég komoly kondicionálást kapott Tyler a klingonoktól. Akár ő Voq, akár nem, ez jó kis cselekmény-szál.
Az a nagyon vad ötlet nálam is átsuhant, hogy eleve Mirror Universe és most érkeztek meg a normálba, hátha itt a megszokott kinézetű és viselkedésű klingonokkal találkozunk. :)
Persze a valószínűbb az, hogy most érkeztek meg a Mirror Universe-be.

_Ra_ - 2017. 11. 13. 20:07

Ok, egyre jobban kezdem elhinni, hogy Stamets-ből lesz az utazó a Voyagerből. o.O

Platschu - 2017. 11. 14. 21:21

1×08-1×09
Ez a sorozat továbbra is szuper. Szépen van felépítve, haladnak a főtörténettel és a karakterekkel is. Végre a kisebb legénységi tagok nevét is tudjuk.

Hetekkel ezelőtt belefutottam a Tyler/Voq teóriába, de gyakorlatilag most megerősítették. Szerencsére most már L’Rellt is átemelték, még ha egy picit sután is, remélem lesz gyakorlati haszna is a jövőben.

A klingonok külsejét is még mindig meg tudják magyarázni a másik valósággal.

A Stamets teória is lehet igazzá válik, bár tudnám a vonatkozó Voyager rész hátterét. Majd mindjárt utána olvasok.

Azt kell, hogy mondjam, hogy rég szórakoztam ilyen jól scifi sorozaton. Így természetes, hogy nagyon várom a folytatást. :)

Melkon - 2017. 11. 14. 21:28

Nagy kár, hogy a Tyleres elméletet olvastam, kíváncsi vagyok mit gondoltam volna magamtól. Mondjuk az operálós jelenet viszonylag egyértelművé tette.

Nem értem Stamets miért akart egy utolsót ugrani, a saját területükön egy átlagos utazás miért fájt volna…

Egyébként Lorca szerintem nem ezt akarta. Én is arra tippelek, hogy nem a beharangozott úticélra akarta vinni a hajót, de nem hiszem hogy ez a terv része volt.

Melkon - 2017. 11. 14. 21:41

Egyébként valaki világosítson fel, miért volt logikus lépés álcáznia magát a hajónak?

Mindenki tudta hogy hol vannak, simán szétlőhették volna. Az egyetlen amit az álcázással elérhettek az az, hogy ők nem tudnak lőni, ami nem hangzik túl logikus célnak.

Ha megijedtek szimplán el kellett volna menekülniük.

heidfeld - 2017. 11. 14. 22:39

Nagyon kellemesen csalódtam. Egyértelműen várom a szezon második felét!

Platschu - 2017. 11. 14. 23:25

Lőtték minden irányból a klingon hajót és kvázi körbeteleportálták, ezért remélték, hogy az álcázást bekapcsolja. Az már egy dolog, hogy elmehetett volna álcázva, de ettől még ugyanúgy látták volna az érzékelőkkel és akkor is körbe tudják ugrálni.

Egyébként ha igaz a Voq teória, akkor az megmagyarázná, hogy miért kellett annyit klingonul karatyolniuk, hogy a színész hangját ne ismerjük fel.

Ami szerintem nem volt annyira szerencsésen felépítve, hogy L’Rell mire fel kezdett el haverkodni az admirálissal és próbálta megszöktetni. A saját menekülése miatt? Vagy csak vissza akart jutni Voqhoz? Most akkor lesz L’Rell-Voq/Tyler-Michael szerelmi háromszög? :)

A kapitány egyébként lehet azért csepegteti a szemét, mert talán a másik univerzumból jött egy baleset részeként és eleve oda is akar visszajutni.

Melkon - 2017. 11. 14. 23:29

Platschu:

“Lőtték minden irányból a klingon hajót és kvázi körbeteleportálták, ezért remélték, hogy az álcázást bekapcsolja.”

Ettől miért is lesz jobb a klingon hajónak? Kikapcsolják a fegyvereket egy csata közben, ez miért logikus?

Az álcázás nem teleportálás, ha már tudják hol vagy semmit nem ér.

Platschu - 2017. 11. 14. 23:46

Mert vesztésre álltak. Sok kis lövést bevitt a Discovery, míg az állandó teleportálással a klingon hajó nem igazán tudott benne kárt tenni. Így bekapcsolták az álcát, hogy majd jól lelépnek, csak azt nem tudták, hogy így is, úgy is már követni tudják őket az érzékelők miatt. Tehát a Discoverynek nem is kellett volna akkor már tüzelnie, csak simán továbbra is körbetáncolnia az ellenséget, hogy az összes térbeli koordinátát begyűjtsék.

Melkon - 2017. 11. 14. 23:50

Platschu:

Oké, akkor még egyszer: Az álca miért segít a “lelépésben”?
Mellesleg meg sem próbáltak lelépni.

Szerintem elég ostobának kell lenni, hogy menekülés közben kikapcsold a fegyvered, hogy még csak kerülgetnie se kelljen a lövéseid a támadónak.

Az “álcázok és meg sem mozdulok” elég béna stratégia, főleg egy ekkora hajónál ahol már csak a robbanásokból is lehetne közetkeztettni, hogy merre megy.

Szerintem ebben semmi logika nem volt, egyszerűen ez a reakció kellett hogy beválljon a varázsterv.

Tyberius06 - 2017. 11. 15. 08:19

Melkon:

Jelenet újranézve: Burnham tartotta fel őket. Amikor elkezdett a Discovery ugrálni, Kol kiadta a parancsot az ugrásra, de Burnham akciója miatt, majd a kihívás miatt erre nem került sor…

De egyébként igazad van, valóban van egy olyan szaga, hogy az egyhelyben toporgásnak volt szolgáljuk ki a plotot érzete.

Ace - 2017. 11. 15. 09:19

1X09 Nagyon jó kis zárás volt. Kol szálat szépen lezárták és az újonan megnyitott dolgok is érdekesek. Tyler elméletről eddig nem hallottam én inkább a 31-es szekcióhoz kötöttem volna de ez után a rész után már tényleg a Klingonos verzió a valószínübb. L’Rell terve még mindíg nem tiszta. A Harc nagyon tetszett az álca bekapcsolása pedig egyértelműen helyes döntés volt a klingonok részéről nem tudtak mit kezdeni a Discovery ugrásaival ezért visszavonulót fújtak az ,hogy nem mozdúlt a hajó már kevésbé volt logikus de valóban betudható annak ,hogy Michael lefoglalta őket bár bennem az is megfordúlt hogy mozgott az csak lassan vagy nem nangyon mutaták.
Stames-ből még bármi lehet az Utazó is egy lehetséges következtetés. (Amúgy a TNG 1X01 és 7X20 epizódokban van jelen nem a Voyager-ben).
A rész vége kifejezetten tetszett én mindíg szeretem ezt az elveszve dolgot az űr scific-ben nem tudom az okát miért de felcsigázott nagyon.

Tyberius06:
Nem szeretnél írni a félévad záróról? Én szívesen olvasnám tőled ha jól láttam Winnie-ék keresnek vendégbloggert hozzá.

Melkon - 2017. 11. 15. 09:31

Tyberius06:

Visszanézem este én is, de nem úgy volt, hogy először álcázták magukat és megálltak egy helyben, és Burnham csak akkor kezdte el feltartani őket, amikor érthetetlenül későn úgy döntöttek, hogy el kéne menni?

Egyébként attól, hogy a kapitány épp pvp-zik valakivel még a hajó simán elmenekülhetne, elég diszfunkcionális az a legénység, ami ezt nem tudja megoldani. :P

Amúgy az ilyen logikátlanságokon már túltettem magam, nem rageelek rajta, csak gondoltam rákérdezek, hátha valakinek van valid magyarázata.

Ace - 2017. 11. 15. 09:55

Melkon: De biztos ,hogy nem mozdult? Vagy csak úgy tünt ,hogy nem mozdul lehet én is újra nézem majd…

Melkon - 2017. 11. 15. 10:05

Melkon:

Nekem úgy rémlik, hogy simán kiadta a parancsot, hogy hideoljanak, és csak jóval később döntött úgy, hogy tűnés innen. Azt hiszem akkor amikor a körbeugrálásoknak már vagy a harmadánál jártak.

Ace - 2017. 11. 15. 10:17

Valóban a térhajtóművet késöbb kezdte el emlegetni Kol ,hogy elugorjanak de szerintem az impulzus(fény alatti hajtómű) működött azért de valóban tény ,hogy mutathadták volna egyértelműbben is.

Irgum76 - 2017. 11. 15. 11:26

ehhh srácok, ti mit néztek?

az álcázás azt jelenti nem tudják befogni az érzékelőkkel
ergo nem tudnak rá tüzelni még ha egy helyben is áll

erről szolt az akció, hogy a halál hajón elhelyezett érzékelők segítségével a körbe ugrálással adatokat gyűjtsenek, hogy különtudják választani az álcázó jeleit a háttérsugárzástól

Irgum76 - 2017. 11. 15. 11:32

valaki írta, hogy miért kellet az utolsó ugrás
azt is mondja a mérnök srác, hogy biztonságba legyen a legénység
mivel még mindig a frontvonal peremén voltak és nem akartak többet kockáztatni

Irgum76 - 2017. 11. 15. 11:56

egyébként bejött ez a fél évad
kedvencem maradt az idő loopos

viszont Sonequa Martin-Green (Michael) alakítása végig irritált
mondjuk úgy tűnt, hogy a rendező visszafogta egy kicsit
talán szögesdrótos bézból ütővel csapkodta,
hogy “ezt ne told már ennyire túl”

ami csesztet benne:
fej balra biccent, szem kidülleszt, homlok ráncol
és kezdjünk el hatalmas artikulációval tagoltan beszélni
“Chhhaptain…….phhhlease…..”
és ezt az egy “színészi eszközt” alkalmazzuk minden szituációra
kezdve a milyen kaját replikáljak reggelire kérdéstől a kapitány haláláig

Tyberius06 - 2017. 11. 15. 12:21

Bakker Irgum, köszi, nem tudtam mi zavart a stílusában.

Időhiány miatt nem tudtam kifejteni, de Irgumnak igaza van. Max manuálisan tudtak volna a semmire lőni álcázás alatt. És Kol azért maradt mert tisztességes harcra számított, de amikor a Discovery ugrálni kezdett akkor érezte hogy szopatva van. Ezért kellett Burnhamnek közbe lépni…

Melkon - 2017. 11. 15. 12:24

Irgum76

“ehhh srácok, ti mit néztek?

az álcázás azt jelenti nem tudják befogni az érzékelőkkel
ergo nem tudnak rá tüzelni még ha egy helyben is áll ”

Mi van? Nem tudnak ugyanoda lőni mint azelőtt? :D
Ennyire béna a technológia 200 év múlva?

Nem arról szólt az akció, hogy le tudjanak lőni egy hajót aminek pontosan ismerik a koordinátáit, hanem hogy képesek legyenek megtalálni az álcázott hajókat.

Melkon - 2017. 11. 15. 12:27

Tyberius06

“Max manuálisan tudtak volna a semmire lőni álcázás alatt.”

És ebben mi a nehézség? Eddig lőttük X koordinátát, lőjük továbbra is. Az álcázó NEM segít, ha mindenki tudja hogy hol vagy.

“És Kol azért maradt mert tisztességes harcra számított”
Tisztességes harcra? Egy háborúban? Ezt nem nagyon tudom hova tenni.

Álcázó bekapcsolásával nem tudnak lőni, tehát harc aligha lehetett volna belőle. Álcázni és megállni egy helyben továbbra sem látom az ég világon semmi értelmét.

Irgum76 - 2017. 11. 15. 13:27

“Nem arról szólt az akció, hogy le tudjanak lőni egy hajót”

pedig de
az, hogy ezzel az összes álcázott hajót betudják mérni “csak” a bónusz

Tyberius06 - 2017. 11. 15. 18:43

Melkon

“És ebben mi a nehézség? Eddig lőttük X koordinátát, lőjük továbbra is. Az álcázó NEM segít, ha mindenki tudja hogy hol vagy.”

De ez az, hogy nem tudják, mivel álcázva van és nem ismerik az energia jelet, ezért kellettek a jeladók a klingon hajóra. A nehézség meg az, hogy közben elmozoghat a hajó és nem tudják érzékelni. Plusz a rendszer nem manuális célzásra van kitalálva. Volt valamelyik sorozatban asszem erre példa és ott se volt egyszerű megvalósítani.
Kol egyébként azért ment álcázásba, mert szembesült a Discovery “erejével” és kellett neki az idő, hogy milyen stratégiával feleljen, és amikor a Discovery elkezdte a programozott ugrálást, akkor rájött, hogy itt valami “cselszövés” van, ekkor adta ki a parancsot az ugrásra.
És azért nem ugrottak el ezután, mert Burnham első lövése a navigátort lőtte ki, akihez Kol beszélt. A vágásból látszik, hogy Kol lefelé beszél, a tiszt visszakérdez, amikor először adja ki a parancsot, majd Kol megmagyarázza, hogy nem kíván bedőlni a Föderáció trükkjének, illetve akkor jött a jelentés, hogy a celláknál is volt valami szabotázs. Ekkor kiadja a másodjára is az indulási parancsot, mire Burnham lelövi a navigátort, majd még egy Klingont a karzaton és csak utána jön elő, hogy Kollal akar beszélni…
Szóval nincs logikai bukfenc, csak annyira gyorsan pörögnek az események, hogy első nézésre az embernek ezek az apró részletek, hogy melyik klingon mikor halt meg nem tűnnek fel és amikor visszagondol rá, akkor hiányérzet van…

Ace - 2017. 11. 16. 08:45

Tegnap nem sikerült újra néznem de még mindíg tartom magam ahhoz ,hogy szerintem mozgott az a klingon hajó csak nem nagyonb tünt fel az ugrást meg egyértelműen Burnham akadályozta meg.

Valaki aki kedveli is a sorozatot igazán írhatna a félévad zárásról a kétkedőknek ez a félévad szerintem nagyon rendben volt.

winnie - 2017. 11. 16. 09:07

támogatom!:)

Agent Coulson - 2017. 11. 16. 13:28

A 7.résztől folyamatosan javul a színvonal, talán van még remény a sorozat számára! :)

Zombiebie - 2017. 11. 16. 20:42

Azon kevés sorozatok egyike, amely a negatív kritikát nevetségessé teszi azzal, hogy minden része egyre jobb és jobb. E09 szerintem igen jó lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz