login |

Pilot-mustra: Young Sheldon – 1×01

2017. 09. 26. 21:45 - Írta: winnie

37 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

There, I played.

Hiába hajtogattam, hogy nincs sok köze a Young Sheldon-nak a The Big Bang Theory-hoz, aminek az előzménye, azért ez a pilot rám cáfolt, mert az előbbi inkább csak formailag igaz. Tudom, hogy mindig leírom, de ismétlés a tudás anyja: a TBBT ugyanis élő közönség előtt, színpadon felvett többkamerás komédia (ergó van benne közönségnevetés), míg a Young Sheldon egykamerás, vagyis olyan, mint a legtöbb sorozat, filmszerű.

De. Van azonban egy közös pont, mégpedig Jim Parsons, aki narrátorként jelen van felnőttSheldon-ként. Azt hittem, hogy csak laza keretet fog adni a részeknek és gimmick lesz a szerepe, viszont sokkal hangsúlyosabb volt, mint vártam. Lehet, hogy csak azért, mert ez a pilot, és az elejét meg kellett nyomni a Big Bang-nézők miatt, de az első pár percben konkrétan túl soknak éreztem a pofázását.

YOUNG SHELDON – 1×01 – 5,5/10

A készítők persze ugyanazok, szóval a DNS is közös a két sorozatban, meg a karakter egyes motívumaira is rá lehet ismerni, tárgyi tudás híján a családi körülményeket passzolom. A lényeg, hogy Texas-ban vagyunk, a 90-es években, családi körben, ahol az eminens ifjú Sheldon iskolakezdésre készül (9 évesen középsuliban), a bátyjával fog járni egy osztályba, ikerhúga legnagyobb örömére, hiszen így nem neki kell elviselnie őt.

– That’s enough. No one’s adopted.
– I wish I was.
– That can still be arranged.

Mert sajnos Sheldon barátunk elviselésre szorul. Aranyos és értelmes kisgyerek, de sajnos szoc. szempontból elég nulla érzéke van bármihez, erősen tudálékos, mindent szó szerint értelmez, és még nem fogja, hogy mások előtt nem mindig kell kimondania azt, ami a szívét nyomja. (Tippre ezt máig nem tanulta meg.) Éppen ezért meg is inog az iskolai pozíciója, ami apatikus apja annyira nem bán, cserébe a vallásos anyja erősen harcol érte.

A Young Sheldon alapfelállása kőkemény kliséhalom, majd minden karakter viselkedése tipikus, ilyen szempontból nem nyújt újat a sorozat (egy kivétel van, az ikertesója, aki valami zseniálisan jó arc), de a legtipikusabb körítésből is ki lehet valami zseniálisat hozni, ha jó a humor. Ebben a sorozatban azonban inkább egyenetlen volt, hiszen a Sheldon pedantériájára épített kiszámítható poénok váltották az olykor teljesen random marhaságokat, mint a lenti tyúkos srác.

Ezzel a sorozattal eddig talán az volt a legnagyobb bajom, hogy nehezen tudok együtt érezni az ifjú Sheldon-nal. Míg az Atypical vagy a The Good Doctor hasonlóan emberi kapcsolatokkal nem túl kompatibilis főhősei (bár mindketten konkrétan autisták) kifejezetten szerethetőek, addig itt ez (egyelőre) nincs meg, csak szikra szintjén.

Vicces, hogy az amerikai CBS-nézőkhöz hasonlóan a Me, Myself & I pilotjával párban néztem a Young Sheldon kezdését, és nem egy párhuzam volt a két sorozat között. Egyrészt a 90-es évekbeli körítés (csak Snap helyett itt Dire Straits volt a zene), másrészt a jelenbeli komponens, harmadrészt pedig az apa első blikkre nem túl pozitív karaktere, illetve a gyerek és az apa kapcsolata – utóbbi kettő egyébként erőssége lehet mindkét sorozatnak.

Sokkal többet vártam ettől a pilottól, de összességében abszolút nincs negatív véleményem róla, egy idővel megszerethető, érzelmesre hangszerelni kívánt családi komédiáról van szó pár jó alakítással. S bár a humora helyenként elég jól el van találva, a sok önismétlés és az idegesítőbb húzások sajnos kissé visszavették a lelkesedésemet. Ennél a sorozatnál nagyon sok múlhat a 2-3. részen, hogy a készítők tartják magukat a kottához, vagy próbálnak kreatívak lenni.

Nem TBBT-nézőként mindig is viccesnek találtam Sheldon karakterét, mert…, mert az is. Amíg csak YouTube-on láttam pár percig, nem volt vele gondom, itt viszont szinte idegesítő mennyiségben volt jelen Jim Parsons (még nevetett is…), és bár hozta a sheldonizmusokat, nem éreztem, hogy (számomra) hozzátenne a sorozathoz, sőt, nélkül hiszem, hogy jobban tetszett volna a Young Sheldon pilotja. (Nyilván egy TBBT-rajongó ezt jó eséllyel pont ellenkezőleg fogja érezni.)

(Az a szerencse, hogy még így sem gondoltam arra egy percig sem, hogy milyen gáz ember lesz a kissrácból, pedig aki megteszi, annak, mint a Me, Myself & I esetében egy plusz, kissé tragikus réteget is rápakolhat a sorozatra.)

A 2. rész csak novemberben érkezik.

37 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2017. 09. 26. 22:04

XD, Sheldonnak kb. akkor egyidősnek kellene lennie velem, miközben Jim Parsons elmúlt 44.

Alain Prosztó - 2017. 09. 26. 22:16

Pont annyira béna volt a pilot, mint számítottam rá, csak máshogy.
Az biztos, hogy részemről ennyi volt, mert ebből egészen biztosan nem lesz olyan sorozat, amit én el tudnék viselni.

Lajosék a másodikról - 2017. 09. 26. 22:17

A Dire Straitset nem is értettem, az masszívan a nyolcvanasok közepe, itt meg 89-ben indulunk.

dave - 2017. 09. 26. 22:21

És Jon Favreau rendezte a pilotot.

verdo - 2017. 09. 26. 23:51

Nekem kifejezetten tetszett, a TBBT-hez szerintem csak az elekén kötik ennyire erősen, mint a narrálással és a további részekben nem fog látszani már a kapcsolat. De aranyos, jópofa, humoros volt, tudtam azonosulni a karakterrel, a kissrác a Big Little Liesban is jó volt, illetve néhány mondata pontosan úgy hangzott, mintha Jim Parsons mondta volna (mondjuk a “There, I played). Nagy kíváncsi vagyok mit sikerül belőle kihozniuk, de pilot alapján nekem nagyon nézős.

Katey - 2017. 09. 27. 00:01

Nekem is tetszett. Iszonyat cuki ez a kisfiú a hatalmas metszőfogaival :D
Nagyon jó ötlet volt, hogy az anyát az Big bangben szereplő anya életbeni lánya játsza, mert pl. az akcentust és a hanghordozást nagyon eltalálta, hacsaknem megjátszott hanem az övé is ilyen. a Testvére egyáltalán nem szimpatikusak egyedül a hugica sítlusa tetszik és a neszólásai jól eltaláltak.

De nagyon idegesítő, ostoba amerikaikra valló cselekedet, hogy pl. tudják, hogy a gyerek 9 évesen kezdi a gimit, tehát lb 5 évvel előrébb jár, mert annyira okos, de felháborodnak egy-egy beszóláson és elpaterolnák ahelyett, hogy mondjuk elmagyaráznák neki, hogy mit lehet és mit nem.

De olyan kis jóhangulatú sorozatocska, amit a bborongós napokon ledarálok egy-egy forrócsoki vagy tea melett az ágyamban fekve. Így jellemezném.

Jacques - 2017. 09. 27. 00:15

Én is folytatni fogom. Nekem tetszett. Az ikertestvére baromi jól játszik, remélem sok játékidőt fog majd kapni. A kis Sheldon is sheldonos volt, nem volt karakteridegen a játéka. Aki viszont nagyon meglepett, az az anyját játszó színésznő. Teljesen hozta azt a figurát a texasi akcentusával, hanglejtésével és beszédstílusával, mint amit a TBBT-ben Sheldon öregkori anyja játszik. Telitalálat volt a színésznő a fiatalkori anyja szerepére. (Minthe derengene, hogy ők az életben is rokonok talán, de nincs kedvem kiimdbzni őket.) Az viszont kicsit hülyén jött ki, hogy Sheldon faterját pont az a színész alakítja, aki a TBBT-ben is feltűnt mint Leonard iskoláskori kínzója, akivel egy bárban találkoztak, mert ez a srác arra akarta a kockákat megkérni, hogy kitalálják a valódi 3D-s filmnézést. Nyilván nem tudták még akkor, hogy ő fogja játszani a fiatal Sheldon apját, viszont ez egy jó alkalom lehetne egy cameora, hogy a színész feltűnjön ismét a TBBT-ben és Sheldon benyögne egy olyan poént, hogy emlékezteti a faterjára. :D

Zizi - 2017. 09. 27. 00:55

egyelőre nem tudom hova tenni… TBBT rajongóként Sheldon mindig is a kedvenc karakterem volt, és a kissrác is aranyos, de valahogy mégsem állt össze…

hallak65 - 2017. 09. 27. 01:52

Nem tudtam végignézni se. Valahol a felénél kinyomtam, pedig ilyen rég volt bármelyik sitcom-nál. Viszont a kislány marhára hasonlít a Talpig zűrben 2-ben lévő kislányra, csak egyenesebb fogakkal :)

winnie - 2017. 09. 27. 05:08

“mintha Jim Parsons mondta volna (mondjuk a “There, I played).”

az egyik legjobb poén volt:) egyébként helyenként nagyon parsonsos volt, főleg az egyik iskolai snittben, nem is értettem, hogy csinálja.

a Kati néni - 2017. 09. 27. 06:14

Nekem nagyon tetszett. Jó érzéssel tölti el az embert, én teljesen azt hittem, hogy Sheldont az anyja ridegen nevelte föl. Látni, hogy az anyja szereti. Olyan természetesen adja Zoe Perry. A kisfiú és az ikertestvére is egész jók, nem idegesítőek. Hasonlítanak is egymásra a családtagok.

seven - 2017. 09. 27. 08:34

BAZOOPERS

Mom - 2017. 09. 27. 08:41

Ellentétben a Me Myself and I-jal, itt megfogtak. És még csak nem is azért, mert TBBT. Sőt, nekem a kapocs inkább ellenkező hatást ért el, pedig nagyon szeretem az anyasorozatot. De nekem ez a két sorozat mind műfajában, mind atmoszférájában, mind fizikai környezetében annyira más, hogy ha nem Young Sheldon a címe, talán nem is fogok gyanút.

Amikor próbáltak rezonálni a felnőtt Sheldonra, baromira kilógott nekem. Mint pl: a Think, monkey, think! Ami nagyon Sheldonos akart lenni (lehet, hogy van is neki ilyen szavajárása, de nekem nem ugrott be), de számomra inkább erőltetett volt.
Végső soron a lényeg, hogy akkor is nézném, ha nem lenne semmi köze a TBBT-hez. Nekem Jim Parsons narrálása nem is vett el, nem is adott túl sokat az élményhez. Valakinek ezt is meg kellett csinálnia :D

A színészek, a dialógusok, a karakterek nálam mind rendben voltak, persze utóbbi kettő majd pár rész után lesz igazán érdekes. A cselekménytől nagy világmegváltást nem várok, valószínűleg nagy csalódást nem fog okozni e tekintetben, de azt a kis családegyesítős felhangot a végén a kesztyűvel, nagyon szerettem. Tudom, túl könnyű engem boldoggá tenni :P

És ami érdekes, hogy a The good doctor és ezen pilot alatt is nagyjából ugyanazt éreztem (ez nem minőségi vagy tartalmi összevetés!). Megkedveltem, együttéreztem, drukkoltam és a “pozitív végnél” őszintén tudtam velük örülni.

Ramsey - 2017. 09. 27. 09:40

Nem random dolog a csirkes dolog, Sheldon madarfobias es az egesz felelme egy csirke miatt kezdodott, ez a gyerek pedig gondolom ezt tudta.

Amugy nekem bejott a pilot, de kicsit soknak ereztem en is Jim Parsons narralasat az elejen.

winnie - 2017. 09. 27. 09:44

Ramsey: ez, illetve az, hogy erről nem tudok irreleváns, nyilván próbálnak sok visszautalást belevonni ebbe a sorozatba – gondolom, pont ennek a gyereknek köszönhető a fóbia kialakulása. a fentivel csak arra céloztam, hogy maga a jelenet teljesen random volt, hisz nem volt előzménye a pilotban, csak jött egy gyerek, plusz másféle humort hozott, kilógott a többi, viszonylag tipikusra hangszerelt humor közül.

Dave - 2017. 09. 27. 10:17

Jaj minek nevezzem ezt a sorozatot. TBBT hátán el fog vergődni, de önálló sorozatként csoda lett volna ha a piloton kívül több rész készül hozzá. A gyerek kítűnő választás, de gyanítom, hogy kb annyira tud színészkedni mint az idősebb Sheldon. Az interjúk alapján ugyanis a magán életben is szinte ugyanaz a stílusa Parsonsnak mint a Sheldonnak.
Ezt a részt amúgy másodpercre elég lett volna csak azokkal a jelenetekkel leforgatni, amik a trailerben voltak. Nem adott többet a 20 perc sem.
5/10

Jesustomer - 2017. 09. 27. 10:27

Aztamindenit
There, I played. Ez lehetne a hétidézete.
Néhol tényleg annyira Parson, hogy hihetetlen, néhol nagyon elüt mint pl amikor megfogta az apja kezét. Az a pillanat fogott meg hiszen pont ezt nem néztem volna ki, hogy Sheldonnak akkor még voltak érzései (mindenki értse úgy ahogy akarja). A Shelly Cooper seggébe kúp köll időszak még nem érkezett el, látszik meg a gyermeki báj. Én inkább azt várom,hogy mikor fut ki a robotos korba, illetve hogy meddig lehet ezt a sorozatot húzni. A baj az, hogy Jim Parson=Sheldon Cooper és nem hiszem, hogy meg kéne várni ezzel is a 10 évet mivel illendő lenne a végén szerepeltetni Jim Parsont hamár róla szól.

Jesustomer - 2017. 09. 27. 10:30

Dave: igen, parsons kb cooper de nekem pont ez tetszik benne.

winnie - 2017. 09. 27. 10:44

dave: iain armitage-t nem ismerem interjúból, de az biztos, hogy a big little lies-ban teljesen más karaktere volt.

Dave - 2017. 09. 27. 10:46

winnie: akkor máris jobb színész mint Cooper. Akit amúgy bírok félreértés ne essék.

winnie - 2017. 09. 27. 14:00

ja, nem írtam oda, de a folytatás csak novemberben jön.

heidfeld - 2017. 09. 27. 14:35

Rászántam én is 22 percet – Nem volt egy jó döntés.
Tetszett, ahogy megfogta apja kezét. Átjött, hogy az anyja mennyire szereti. Aranyosak voltak a gyerekek. Anyát játszó színésznő jó. És ennyi.
Ugye most 2 év alatt, 4 alkalommal borult virágba a Föld egyik legszárazabb helye, az Acatama-sivatag. Pont négy alkalommal mosolyogtam el magam rajta. Sejthető volt, hogy nem lesz ez egy könnyezve-nevetős sorozat, de na. Ez egy sitcom lenne..
Természetesen a humor sokféle lehet, kinek-mi, de ez..
2.5/10
Legnagyobb tanulság: Ha érzed, hogy valami nem lehet neked jó, még véletlenül se szánjál rá 22 percet sem!

Irgum76 - 2017. 09. 27. 15:38

én eléggé tartottam az alap koncepciótól
hiszen amiket elmesélt Sheldon a gyerekkoráról az elég szörnyű volt még ha a TBBT-ben jó poénnak volt elsütve
de szerencsére pozitívan csalódtam
nagyon bejött, végig nevettem az egészet
a visszacsatolások a korábbi TBBT-is sztorikra jók voltak
Proton professzor, a csirke stb

egyébként a madárfóbiája már a babakocsiban kezdődött amikor “megtámadta” egy kolibri
de akkor csúcsosodott ki mikor Mrs. Rájli csirkéje felkergette egy fára

Silver-sama - 2017. 09. 27. 20:58

Nagyon tetszett. Kár, hogy az előzetesek a 90%-át lelőtték, de még így is élvezetes volt. (a TBBT-t nem nézem és utálom)

Nikki - 2017. 09. 28. 00:49

Nekem is nagyon tetszett, bár elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem az összes előzetest, így alig maradt valami a pilotban, ami új volt… de nézném is tovább, csak tudnám mi a csodának jön a folytatás ilyen későn.

renoka87 - 2017. 10. 04. 12:19

Sziasztok!

Tudja valaki, miért csak Novemberben jön a következő rész? Illetve, hogy tényleg csak 5 részes lesz az évad, vagy csak az IMDB-nek lett ennyi leadva?

winnie - 2017. 10. 04. 12:26

azért csak akkor, mert mindig is az volt a terv, csak éppen nyáron úgy döntöttek, hogy leadják a kezdést egy kiemelt időpontban. az évad nem 5 részes lesz. 13 rész be van rendelve, és azóta további 9-et berendeltek: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/young-sheldon/

az imdb-vel nem érdemes foglalkozni, nekik nem adnak le semmit, az olyan, mint a wikipedia, a felhasználók szerkesztik, és éppen ezért sokszor megbízhatatlan. majd valaki javítja, hogy hány rész lesz. (de lehet, hogy csak azért van 5 felvezetve, mert annyinak a premierdátumát lehet egyelőre biztosra tudni.)

muhaddib - 2017. 10. 08. 12:58

Nekem az a bajom vele, hogy túlságosan jókedéjű. A “Life with Louie” kellene eszembe jutnia róla, nem pedig a “Home Alone”.

A TBBT-ben Sheldon elég sokat mesélt a családjáról, és a múltjáról. Apja kőkemény alkesz volt, aki nem igazán volt jókedéjű, hacsak nem volt berúgva vagy focit nézett.

Anyja állandóan az idegösszeomlás szélén volt, és apja halála előtt nem sokkal talált Jézusra, mikor alkoholizmusát másképp nem tudta elviselni.

Testvérei állandóan verték és cseszegették – nem csak szavakkal.

Iskolában hasonlóan állandóan csesztették, és gyűlölték.

Ez az egész pilot olyan volt mint egy családi komédia, miközben Sheldon gyerekkora elég sötét volt. Lehet ezt jól csinálni, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy komolyan vették.

winnie - 2017. 10. 08. 13:02

én, ha sotet komediat akarnek csinalni, akkor azt organikusan vezetnem fel, nem a kozepebe bumm bele. nem tudom, hogy ez-e a szandek, de utosebb leehet, ha simabol valtanak, felvezetve okoat es stb, mintha rogton elidegenitenenk sok nezot.

muhaddib - 2017. 10. 08. 16:47

@winnie: Egy új történet esetében egyetértek. Viszont ez egy előtörténet, és úgy is vezetik fel. A “Malcolm in the Middle” se aprózta el a családi gondokat, mégis tudott poénos lenni. Ott az első részben egyől láttuk, hogy nem normális a család, szegények és a gyerekek éretlenek.

Én a Malcolm és Louie tudtam elképzelni az elmesélést. A Malcolm gyerekessége és éretlensége, Louie nyers valósága a munkás osztályról nagyon bejött annak idején.

Modern köntösben lehet másképp kell megközelíteni, nyilván nem én fogom eldönteni, hogy meséljék el a kezdeteket, de szerintem volt bőven anyag amiből lehetne meríteni.

Dave - 2017. 10. 12. 09:38

Evvel most mi a helyzet?1 rész és ennyi?

winnie - 2017. 10. 17. 20:00

dave: ajánlom a poszt elolvasását:)

Dave - 2017. 11. 06. 20:58

Megvolt a 2. rész. Ez harmat gyenge.

Katey - 2017. 11. 13. 01:50

Nekem nagyon tetszett a 2. rész. sokat nevettem rajta és a kisfiú iszonyatcuki. Nagyon jól átvette a felnőtt Sheldon nézéseit fejtartásait és mimikáját és a kiscsaj még mindig nagyon jó.

cegtli - 2017. 11. 20. 23:56

nagyon gyenge és uncsi.
jim parsons túl sokat narrál, nem túl sheldonos.
erőltetett.

Squazee - 2018. 01. 15. 19:15

Nekem nagyon tetszik, olyan kis hangulatos sorozat. Semmi komoly, vagy világot megváltó, de elég jó.

ldavid - 2018. 01. 15. 20:14


– I’m starting my own religion.
(…)
– That’s terrific, Sheldon, but this is a Baptist sunday school.
– I know, I’m here to convert everybody.

:DDDDDDDDDDD

zseniális a kölyök /meg az írók

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz