login |

Pilot-mustra: Law & Order: True Crime – 1×01 (The Menendez Murders)

2017. 09. 27. 17:35 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2017/18, antológia, kritika, pilot-mustra,

Emlékszem, hogy totális döbbenetemre az American Crime Story: The People vs. OJ Simpson pilotja nagyon bejött, pedig a világon semmi izgalmasat nem láttam abban, hogy szinte dokudrámásan bemutatják egy valódi ügyben a valódi nyomozást és bírósági tárgyalást. Olyannak éreztem az egészet, mint az Investigation Discovery rekreálós, interjú true crime sorozatait. És mégis, az ACS az év egyik legjobbja lett tavaly.

A Law & Order: True Crime az American Crime Story mintájára készült el (csak nem az American Horror Story-ra hajaz a címe, hanem egy NBC-s krimifranchise-éra), csak éppen más ügyet dolgoz fel, az 1989-es Menendez-esetet. Elindulunk a gyilkosságtól és a 8. rész végére nyilván sor kerül az ítélethirdetésre is. És fura módon a sok hasonlóság ellenére sem fogott meg annyira a kezdés.

LAW & ORDER – TRUE CRIME: THE MENENDEZ MURDERS – 1×01 – 6/10

Sőt, valljuk meg, hogy semennyire sem fogott meg. Teljesen korrekt lett a végeredmény, de egyetlen szereplő kivételével nem sok érdekeset találtam benne. Egyelőre legalábbis, hiszen a pilot mindössze a gyilkosságot mutatja be, és az azt követő pár napot, például az Edie Falco által alakított ügyvéd, aki a gyanúsítottakat fogja védeni, még csak külön szálon kap némi szakmai hátteret és magánéleti felvezetést.

A pilot a konkrét tettel kezdődik. Nem látjuk, hogy ki a tettes, csak annyit, hogy két ember shotgunokkal brutális módon kivégez egy jómódú házaspárt. A gyilkosságot nem sokkal később a házaspár egyik fia jelenti hisztérikus állapotban, s ezt követően két kiemelt nyomozó vezetésével meg is indul a nyomozás. A jelek pedig arra mutatnak, miután a gengsztergyilkosságot elvetni látszanak, hogy a testvérek ölték meg a szüleiket.

Hogy legyen valami Law & Order-es is az egészben, a sorozat megkapja az LO-ban megszokott részek előtti disclaimer-t, illetve olykor a helyszínváltásoknál megkapjuk a dátumkiírásokat és a hangeffekteket, ami nem erőltetett, nyilván az egész első egy nagyon hosszú Law & Order-epizódnak is elmenne, annyi különbséggel, hogy itt valóban minden szerepelő kap (idővel) értelmes karakterizálást.

De míg a Law & Order-nek jól áll a szikárság, a True Crime pilotjából mintha hiányzott volna valami. Az első rész csak felvezetett jó pár szereplőt (tele ismerős, de az ACS-helyez képest másodvonalbeli arcokkal), megmutatták kapcsolati hálót, valamint azt, hogy miképp reagált a szüleik megölésére a két gyerek (pénzszórással), de olyan érzésem volt, mintha csak le akarnának tudni pár rutin kört a fő fogás előtt. (Az pedig a rész zárásából kiderül, hogy a sorozat pilot nélkül készült, nem lett volna rossz oda valami ütős húzás.)

A sorozatot a gyilkosok motivációja mentheti meg. Mindkét testvérben van valami izgalmas, de egyértelműen az “alfa” tűnik érdekesebbnek, és már a pilotba is bevonták a flashback-eket, amik révén kezd kirajzolódni a kép a nem túl ígéretes, végrendeletből való kizárásig jutó apa/fia kapcsolattal, valamint egy elég labilis anyával.

Az esetet nem ismerem, így némiképp bennem van, hogy maradjak a folytatásra, hogy lássam, mi történt, csak ahhoz mindenképp az kéne, hogy ez a 8 rész sokkal, de sokkal többet adjon, mint egy random dokumentumfilm megnézése, vagy magának az esetnek az elolvasása. Eddig, a nyomozás kezdeti szakaszában erről nem volt szó. Talán majd, ha elkezdődik a tárgyalás?

Nyilván nem véletlenül ezt az ügyet választották a készítők, kell, hogy legyen róla mesélni valójuk.

2 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 09. 27. 19:58

Nem dobtam tőle hátast (hanem hasra feküdtem, és csaknem elszunyókáltam). Korrekt volt, de semmi több. Húztam a számat, amikor megláttam a 6/10-et, de a megnézése után én is max annyit tudok adni rá :S.
Milyen kár, de legalább nem lesz nehéz kivárni, hogy mind lemenjen, és egybe ledarálni.

-T - 2017. 09. 28. 09:00

Alapozásnak elment a rész. Lehet, hogy én is darálva fogom megnézni, mert hetiben szerintem unnám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz