login |

Pilot: The Good Doctor

2017. 09. 27. 21:30 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Csak be kellett már találjon egy érzelmes sorozat is nálam, nem? A This is Us-t megúsztam, a Red Band Society-t nekem túltolták, de az ABC újoncánál valahogy megvan az egyensúly, és egy nyuszis jelenet közben még talán egy könnycseppet is elmorzsoltam. Mondjuk amikor egy ember élete volt veszélyben, akkor nem.

A fentiek annyira nem is meglepőek, azért David Shore a House évadjai alatt is el tudott kapni párszor, főleg a sorozat elején. Azt pedig semmiképp nem lehet felróni ennek a drámának, hogy 5 év után megfáradt a House, nem?

A történet középpontjában egy sebészgyakornok áll, aki autista. A kórházban, ahova rezidensnek érkezik, nem mindenki örül a jövetelének, viszont azt már a pilot is gyorsan felvezeti, hogy eléggé zseni a csávó. Annyira pedig azért bízok Shore-ban, hogy ez nem csak kínos “emberi” pillanatokat jelent majd hosszútávon, hiszen már ebben a részben sem csak efféléket kaptunk.

Igazából ez is a furcsa pilotok közé tartozik, mivel kisfilmként tényleg voltak remek pillanatai, és sok sorozathoz képest teljesen korrekten vezette fel a főbb karakterek legjellemzőbb vonásait, például a hatalmi helyzetet a kórházon belül, de azért mégis csak egy különleges esetet kaptunk, nem pedig a jövőbeli heti rutint, így pedig kicsit nehéz behatárolni a majdani sorozatot. Mondjuk a kezdés után mindenképp kap esélyt tőlem.

Persze az érzelmi húrokat pengető felépítése, néhol hatásvadászata azért már most is belőhető. Ezúttal egy mondhatni idealista, bár inkább “tiszta”, ártatlan főszereplőt kapunk, aki az autizmusa miatt fog nehezen boldogulni az emberekkel. Illetve, hát House is beteg volt, de ő bezárkózással reagálta le a dolog.

Hasonlítgatom itt, mondjuk egy jó sorozathoz, szóval elfér bőven. Sima 8/10-et adok az első részre, a többi pedig jövő héten kiderül. Basszus, csak ne legyen jó, mert úgyis annyi néznivaló van? Vagy legyen jó, mert kórházasból rég kaptunk igazán minőségit?

16 hozzászólás Ne habozz!

Vanda - 2017. 09. 27. 23:13

Nekem tetszett, átjött a House feeling. És Alisha!!! :)

Eni - 2017. 09. 27. 23:23

Sokáig gondolkodtam, hogy milyen érzés volt nézni a pilotot: Kellemetlen. Volt egy fajta kínos, szorongó érzésem az egész alatt.
Hogy egy autista gyereknél, hogy lesz a késöbbiekben karakterfeljődés azt csak az ég tudja…

A mellékszereplők nagy része pedig idegesítő volt számomra.

És természetesen mindenképpen kellett egy korházi kufircolós jelenet. Bravó!

Nálam ennyi volt. Kasza.

Katey - 2017. 09. 27. 23:32

Örülök, hogy lett kibeszélője, és nagyon várom a jövőheti részt.

Remélem hosszútávon nem lesz csalódás, mert az első rész nekem annyira tetszett, hogy aztán éjjel gyorsan újranéztem.
Imádom az orvosos sorozatokat, az mindet nézem/tem, mondjuk pont a House-t nem, mert Hugh Laurie-t nem igazán volt szimpi. Azért néztem pár részt, mert érdekes esetek voltak benne, de valahogy sosem tudtam igazán megkedvelni, hogy folytassam is.

Nőként sírtam is rajta rendesen, a nyuszis jelenetnél is, és a végén is a beszéde alatt, és az utolsó kérdésnél is könnyes lett a szemem. Csak azon tűnődöm, hogy én nem biztos, hogy sokáig tudom nézni majd, ha kirekesztik, vagy túl kegyetlenek lesznek vele, mert a főnök faszi utolsó beszólása is nagyon feldühített, hogy nála majd csak ennyit csinálhat, hogy szivogathatja a trutyit. Emberi igazságtalanságokat nem igazán tudom tolerálni, főleg ha bárminemű mássággal kapcsolatosak, de ha a betegségekkel akkor meg főleg nem.

winnie - 2017. 09. 27. 23:38

majd a másik lesz a fő kibeszélő.

“Nőként sírtam is rajta rendesen, a nyuszis jelenetnél is, és a végén is a beszéde alatt,”

hahh, én már korábban is:) valahogy olyan felszabadító volt nézni bizonyos pillanatait, a tiszta, ártatlan (nem tudom, mi a jó jelző) gondolkodást, és persze highmore is kellett hozzá.

szpojleres mókus - 2017. 09. 28. 00:18

MI kell a sikerhez?
Vegyél egy dr. houset, vonjad le a goromba természetét, és csináljad meg autistára.

ayren - 2017. 09. 28. 07:40

Nekem már nagyon hiányzik egy jó kórházas sorozat. Mindenképp nézős lesz a két pilotkritika alapján, csak legyen időben m. felirat. A House überkedvenc volt, pont ezért viszont nem szeretném, ha nagyon arra hajazna.

winnie - 2017. 09. 28. 08:17

szpojleres mókus: magyarul egy jó és eladható karakter, mert amit te mondasz, azt egy egyelemes minta alapján mondhatod. ilyen alapon az is elég a sikerhez, ha egy lemezkiadóról csinál valaki szappant, vagy azonos korú emberekről családi drámát:)

de ez maximum egy sorozat indításához elég. olyanból már sokat láttunk. a sikerhez jó történetek is fognak kelleni. az lesz a nehéz, és ahhoz nem lesz sok köze a house-nak.

hummel - 2017. 09. 28. 10:28

Lehet, hogy túl sok koreai sorozatot nézek. Volt egy Good Doctor elnevezésű sorozat ott is, autista doki alapkoncepcióval.

winnie - 2017. 09. 28. 10:33

igen – a posztok többségénél ezt ki is emeltem:) a koreai the good doctor alapján készült a sorozat.

winnie - 2017. 10. 05. 09:10

1×02: a, ez váratlanul ért. Az első 20 perc akkora csalódás volt a remek pilot után minden szinten, hogy csak pislogtam, és szívem szerint ott kaszáltam volna a sorozatot. Freddie Highmore (nyilván érthető módon) partvonalra volt kényszerítve, de az sokkal jobban zavart, hogy végig robot volt, egyféle, szinte alig kapott lehetőséget, és a futószalaggal leredukálták “egypoénosra”.

Szerencsére a rész második fele egész jól sült el, sőt a vége nagyon jó lett, végre több lehetőséget kapott Highmore is, a karaktere “megnyílt”, és még a tematika is működött, a kredit kérdését is ügyesen szőtték bele mindenhova, a flashback viszont elég erőltetettnek tűnt, még ha a végén valamennyire ismét igazolódott a jelenléte. (Nem biztos, hogy hiányozna, ha elhagynák.)

Érdekes, hogy mondhatni nem volt fő eset (vagy, ha igen, az sem a főszereplő esete volt), viszont itt nagyon előjött az, hogy mennyire nem érdekes a többi karakter (Richard Schiff-et is csak a játéka adja el), durván hidegen hagyott, amikor moralizálni kezdett a másik két rezidens. Antonia Thomas még úgy ahogy működik, ha Sean-nal együtt van, de a srác teljesen homály.

Verdikt: nem tudom. Bizakodok, de a kissé hegyibeszédeskedő megközelítés, valamint az orvosi eset kezelése nem túl biztató számomra. Utóbbi ugyanis nem rejtély, mint a House-ban, és nem is valami pörgős, mint a sürgősségis sorozatokban, hanem mindössze a metódusra megy rá, ami…, szóval nem túl izgi. Ráadásul (bár nem vagyok orvos) fura volt, hogy a megoldás, amihez nem kellett volna autista orvos, másnak nem jutott eszébe.

5,5/10

Vivien - 2017. 10. 10. 01:23

Nagyon furan van megvagva a sorozat…A zene is kb felbe vagva…a szereplok merevek nem tunnek elonek…meh :(

Saibinu - 2017. 10. 16. 01:10

Az eredeti sorozat (koreai) írója Jae-bum Park, dolgozott az amerikai változaton is.

winnie - 2017. 10. 16. 07:12

ennek van valahol nyoma? mert altalaban az eredeti keszitok nem szoktak ilyesmivel foglalkozni, nem utaznak el ezert amerikaban, csak nevleges executive produceri rangot kapnak, ami a szkriptek megkapasaval es velemenyezesi lehetosegevel jar, de altalaban sem az eredeti keszito nem akar foglalkozni azzal, ami nem az ove, sem pedig a sorozat keszitoje nem akarja, hogy az alaphelyzeten kivul komolyan tamaszkodjon az eredeti sorozatra, hiszen sajat sztorik letrehozasa a cel.

Saibinu - 2017. 10. 16. 12:06

Van. Fel is van sorolva a forgatókönyvírói stábban. 4 epizód erejéig részt vett a forgatókönyvírói munkálatokban.
Az amerikai sorozatnál Jaebeom Park -ként van feltüntetve.

babylon - 2017. 11. 28. 22:27

Legyen jó mert nekem csak 1 top10es Kórház sorim van aminél megmaradtam az pedig a Grace Klinika :)))
juppiiii

Ladi - 2017. 12. 10. 22:45

Nekem ez a sorozat nagyon bejött, a 10.részben amolyan Bates Motel szerű átalakulást láthattunk.

Egyébként nagyon pozitív hogy eddig egyáltalán nem lett kiszámítható a sorozat és nem old meg mindent elsőre, illetve hogy ő is tévedhet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz