login |

Pilot: Star Trek: Discovery

2017. 09. 29. 21:30 - Írta: dzsiaj

43 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(human “laikus” pilotkritikája) És akkor jöjjön még egy írás, mert… Star Trekből sosem elég? Ez persze költői kérdés volt, nyilván semmi sem elég, ha az egyik kedvenc univerzumomról van szó.

A véresszájú fanatizmustól azért messze állok. Igen, láttam és szerettem az összes sorozatot, és láttam a filmeket is. Az anyaszériát annak idején még a TV3 kínálatában fedeztem fel, és innentől egyenes út vezetett később a TNG-hez, a Deep Space 9-hoz (amely véleményem szerint a mai napig a legjobb darab a sorozatok között – itt bokszoltuk le, hogy ki szerint melyik a nyerő), a Voyager-hez, és végül az Enterprise-hoz.

Ezek tükrében vállaltam, hogy rajongói szemmel is megosztok egy véleményt a Discovery-ről, de tőlem ne várjátok az összes rejtett easter egg kivesézését (jónéhány online oldal megtette ezt már helyettem), mert ahhoz azért kevés vagyok. Kommentben viszont nyugodtan jöhetnek az esetleges felfedezések. A tovább után folytatom spoilerek nélkül.

2005 óta vártunk arra, hogy ismét betekinthessünk a Csillagflotta kalandjaiba, már ami a hivatalos televíziós frontot illeti. Ekkora éhínség után nyilván nagy volt az öröm, mikor a CBS bejelentette, hogy új sorozatot fejleszt, melyet online platformra szán.

Aztán az öröm csak tovább növekedett, mikor kiderült, hogy a staféta Bryan Fuller kezében lesz, aki eddig kiváló szériákat készített (Wonderfalls, Dead Like Me, Pushing Daisies, Hannibal), ráadásul írói karrierjét a Deep Space Nine-nál kezdte.

Később jöttek a rossz hírek: a premierdátumot elhalasztották, Fuller pedig távozott a sorozat éléről, miután összekülönbözött a CBS-szel. Mondanom sem kell, hogy az ilyesmi sosem jó ómen, szóval innentől kezdve lehetett izgulni, hogy milyen lesz majd a végeredmény, lesz-e majd változás a kreatív irányban a szezon során.

Ez utóbbira még nem tudok választ adni, az első duplarész azonban már látható, és ha teljesen nem is, de azért határozottan elégedett vagyok a látottakkal, sőt: ha rangsorolnom kéne, nálam a nyitás a második helyet foglalja el a TNG mögött.

Oké, ehhez azért látni kell, hogy Fuller nagyságrendekkel nagyobb összegből gazdálkodott, mint elődei, ráadásul 2017-et írunk: nem csupán a digitális trükkök, de a történetmesélés követelményei is sokat változtak az elmúlt évek, évtizedek során.

Ez azt jelenti, hogy két szemszögből is lehet vizsgálni a dolgot: ma, a peak tv korában, a több száz sorozat kánaánjában kiemelkedő darab a Discovery? Egyelőre nem feltétlenül. Másrészről viszont, mint sci-fi, és mint Star Trek, ez a kezdés teljesen rendben volt. Főleg annak tükrében, hogy a pilot a szó szoros értelmében csak felvezetett, és nyugodtan lehet tekinteni rá 0. epizódként is.

A sztorit nem szeretném elspoilerezni, vélhetően még mindig nem látták páran, de ha már azt írtam, hogy nem feltétlenül kiemelkedő a Discovery, akkor leginkább ezért. A fő konfliktussal persze semmi baj sincs, sőt, de ebben a nyolcvaniksz  percben nem igazán tengett túl a cselekmény.

Nyilván kellett a hely a nagy csatáknak, kellett a hely az alapozásnak, de azt nem lehet állítani, hogy kapkodta volna az ember a fejét a történetbeli fordulatok láttán. Fuller (na meg a direktor David Semel) persze odafigyelt rá, hogy ezt a hatalmas nagy, sztorinak nevezett téglát ügyesen díszítse fel, de attól még…

Ha valamire, a látványra biztosan nem lehet panasz. Ahogy mondani szokták, minden egyes elköltött dollár látszik a piloton, tévében ritkán látni ilyen igényes effekteket.

Nagy telitalálat még az eredeti sorozatból áthozott hangeffektek használata is: ha nem látom, csak hallom a sorozatot, a pittyegésekből, na meg a néhol újrahasznosított főcímdalból akkor is megmondom, hogy mit nézek. És ha már főcímdal: valami rettenetesen semmilyen ez az új. Lehet, hogy kell pár rész, mire megszokja az ember?

Az állandó karakterekből még nem mutatkoztak sokan, de a főszereplő Sonequa Martin-Green egyelőre rendben van, és hogy milyen lesz az új közegben, az majd elválik. Az igazi telitalálat azonban egyértelműen a Doug Jones által alakított Saru, aki simán lopta a közös jeleneteit bárkivel.

Ahogy vége lett a pilotnak, rohantam rögtön guglizni, hogy ő is csak vendégeskedni volt-e, és maximálisan megnyugodtam, hogy az állandók táborát erősíti.

És hogy mi várható a folytatásban? Az évad előzetese túl sokat nem árult el, de következő alkalommal kvázi új pilotot nézhetünk végig. Mindenképpen bizakodó vagyok, hiszen a kalandozás oda, ahol ember még nem járt soha, csak most veszi kezdetét. 7.5/10.

43 hozzászólás Ne habozz!

Irgum76 - 2017. 09. 29. 22:33

“Sonequa Martin-Green egyelőre rendben van”

mint azt a másik posztban is írtam szerintem borzalmas volt

a pizza monszta fejűnek sem örülök az ilyen ocsmányságoktól szó szerint mindig viszket a képem

winnie - 2017. 09. 29. 23:03

Szerintem egyenesen kifejezetten jó volt:) ráadásul elég nehéz dolga van/lesz abból fakadóan, hogy milyen karaktert kell alakítania, és érdekes réteget pakolt bele. (és tényleg nem azért mondom, mert elég jó visszhangja volt az alakításának.)

zzz'khorrah - 2017. 09. 29. 23:03

“mint azt a másik posztban is írtam szerintem borzalmas volt”
..butusság akárhány postban! Rendben volt

bullseye - 2017. 09. 30. 00:25

Azért remélem a sorozat fennmaradó részében kevesebb “dolgok amik megjelennek valaki szemében” lesz.

MrZed - 2017. 09. 30. 02:51

Akkor leírom egy Trek-en felnőtt szemében milyen is volt ez a sorozatnyitó:
– a főcím a legsilányabb amit valaha hallottam. szégyen.
– Klingonok átmentek kinézetre valami hüllő lénybe (mi baj volt a régivel?)
– a klingon nyelven pár szót beszélek, de ez itt halandzsának tűnt
– ráadásul olyan erőltetetten előadva, mintha minden szótag erőlködve jönne ki
– A kezdeti konfliktus gyerekes
– A kirobbantója, módszere, érvei, gyerekes
– Ha a tanács egyik tagja lettem volna, én magam lövöm le
– a stratégiája gyerekes, a veszteségei sokszorosa a szükségesnek
– a bátor klingon harcmodorból kb semmi se látszik
– miért lő a föderációs hajó is distruptor módon, és nem folyamatos sugárral?
– mi ég és robban amikor eltalálja a hajó pajzsát egy lövés?
– a Kirknél megszokott cowboy diplomáciából semmi sem maradt

Szóval eddig látványosnak látványos volt (látszik, hogy vizuális orgiának szánták), de mind sztori, mind dialógusok terén elég gyermeteg.

polovcev - 2017. 09. 30. 08:01

MrZed:

Egy-két pontoddal egyetértek, ezért csak abba kötök bele ami a legjobban zavart.

Nekem semmi bajom az új klingonokkal, egyrészt hasonlítanak az új filmes fajtársaikhoz, másrészt pedig a klingonok gyakorlatilag minden ST sorozatban megváltoztak valamennyire. Más a TOS a TNG vagy éppen ST VI klingonja, szóval a változtatás nem olyan nagy dolog.

A bátor klingon harcmodor? Ez mindig is zavart. A klingon taktika alapja, hogy álcázva ülnek valami aszteroida övezetben vagy megsemmisitett hajók között és várják, hogy valaki arra járjon s mikor leengedi a pajzsot neki ugranak. Állandóan lökték a szöveget a becsületről, de háborúban legalább annyira sunyik voltak, mint a romulánok.

Kirk és a diplomácia pedig már önmagában egy paradoxon.
Egyetlen tisztességes, béke szerető szervezet sem küldene egy ilyen kapitányt diplomáciai missziókra. Trumpot sem küldeném el a közel-keleti béketárgyalásokra, mert kb. annyira van érzéke hozzá, mint Kirknek.

Agent Coulson - 2017. 09. 30. 09:48

@MrZed Teljesen igazad van kb. nekem is ez jött le a két rész alapján. :)

Ace - 2017. 09. 30. 10:05

Mint HC rajongó teljessen egyetértek a kritikával. A főszereplő elmegy (de a TNG pilotjában is szörnyűek voltak még az alakítások) Saru nagyon jó. A sztori még csak most lezdődik igazán. A látvány nagyon rendben van. Szerintem az eddigi legminőségibb ST pilot. És továbbra is azt mondom hogy a véresszájúak akik nem tudnak haladni a korral inkább újrázzák a TNG-t ezt meg hagyják meg nekünk igazi rajongóknak.

AdamBan - 2017. 09. 30. 10:12

Így van, a DS9-hoz érdemes mindent mérni. Nyilván az ilyesmi részben szubjektív, de azért lehet objektív elemeket is találni az értékeléshez, az eredeti Star Trek mitológiához való ragaszkodás, a korábbi sorozatok történéseihez való kapcsolódás, egy nagyon erőssé váló átívelő történetszál, és a végén pont annyi lövöldözés és csata, amennyi nemhogy ellentmond a Star Trek lényegének, hanem egészségesen kiegészíti és többé teszi.

Még nem láttam a két első két részt, de nyilván úgy lehet ezt elrontani, ha ezektől a jellemzőktől minél jobban eltávolodnak, nem beszélve az aktuálpolitikai ideológiai propagandáról. Valójában annak az elvárásnak kéne megfelelni, hogy amit korunk hőse, a minden klasszikus franchise-t romba döntő J.J. tönkretett a filmjeivel, azt ebben a sorozatban kellene újraéleszteni. Ha ez nem sikerül, akkor nem sok jövőt jósolok ennek a sorozatnak sem. És megint várhatunk évtizedeket, míg valaki újra megpróbálja.

Malachi - 2017. 09. 30. 11:09

Igaz a hír, hogy csak 2019-ben lesz folytatás? Ha igen, akkor az elég kiábrándító.

Irgum76 - 2017. 09. 30. 12:13

zzz’khorrah – 2017. 09. 29. 23:03

“mint azt a másik posztban is írtam szerintem borzalmas volt”
..butusság akárhány postban! Rendben volt

na akkor összeszedtem a művésznő alakításából egy csokorral:
(azért nem youtube mert onnan biztos törölnék)

http://coub.com/view/y3qze
http://coub.com/view/y3r4r
http://coub.com/view/y3tmw

bamba nézés és túlripacskodott szenvedés

winnie - 2017. 09. 30. 12:20

ezek nem hiszem, hogy olyanok, hogy az, akinek eddig pozitív volt a véleménye, hirtelen azt mondaná, hogy de rossz. benne van, hogy negatívan ítéled meg, de lehet, hogy a karakterrel van nagyobb gond, mert tippre ő ilyen, nem a színész hozza rosszul:)

Irgum76 - 2017. 09. 30. 12:32

de hát TWD-ben is ilyen volt és ott teljesen más karaktert hozott csak akkor kevesebbet láttuk

Irgum76 - 2017. 09. 30. 12:39

ja a karakter meg érdekes lenne igaz kicsit Spock utánzat de jó lehetett volna ha egy jó színész kapja meg

energy - 2017. 09. 30. 13:07

Ez nem star trek! Ez a legnagyobb bajom a sorozattal, csak egy ismert névvel próbálják eladni, és ez dühit!
Amúgy lehet tetszene is, de ezen nem tudom túltenni magam.

DonMaros - 2017. 09. 30. 13:20

Ez Star Trek-nek nagyon gyenge.

CsMisi - 2017. 09. 30. 13:57

Imadom ahogy egy sorozat elvan itelve ket olyan resz alapjan amely igazabol csak elozmenye a sorozatnak.

Imadom a Star Trek-et, lattam az osszes sorozatot es filmet tobbszor (meg az eredeti sorozatot is legalabb 4szer) es nekem ez nagyon tetszik. 2017-ben, a Game of Thrones, Westworld es a Netflix siker sorozatok utan nem volt varhato, hogy kapunk meg egy episzodikus TNG-t. Az osszefuggo nagy szabasu sztori szinte alap.

En megadom az eslyt az iroknak es rendezoknek, szerintem jo lesz ez. Igen, en is furcsalok egy par dontest (klingon kinezet, holografikus kommunikacio, fedelzet kinezet) de szamomra atjon a Star Trek hangulat. Jo lesz ez.

Saab - 2017. 09. 30. 14:41

Star Trek világ de köze sincs az eddigi sorozatokhoz vagy filmekhez. Az egész olyan mintha lamantinok írták volna. A “főszereplő” csajról meg azt se tudom eddig miért nem dobták ki egy légzsilipen át az űrbe. Nem tudom eldönteni , hogy a színész ilyen irritáló vagy a karaktere. Megvárom a 3. részt de csak Lorca karaktere miatt. A főcím zeneileg és megvalósításban is trágya.

Agent Coulson - 2017. 09. 30. 15:03

Kezdés előtt még le is daráltam gyors az ENT-t (ami eddig nálam a favorit a sorozatok közül pedig az is eléggé kapta az ívet a rajongóktól akkoriban)Az első két rész alapján nagyon vegyesek az érzéseim, lehet hogy csak én vagyok így vele de a két rész során kevésszer éreztem azt hogy egy Star Trek sorozatot nézek, a képi minőség lenyügöző de a történetmesélés nagyon gyermeteg a többi ST sorozathoz képest, tele van illogikus és ostoba megoldásokkal/lépésekkel (pl. űrkomp helyett egyszál űrruhában kilebegni a mélyűr kellős közepére,a ”holotelefonálás” szintén rossz elképzelés volt legalábbis szerintem belerondít az összképbe) illetve szörnyen monoton az egész, a karakterek közül eddig Saru és Burnham az akivel kicsit is szimpatizálni tudok a többiek egyszerűen nem is nagyon fogtak meg a Föderációs oldalon, a klingonok ábrázolása bár eltér a megszokottól de az szerintem jól néz ki. Remélem a következő részekben javul kicsit a színvonal mert eddig még a JJ féle filmek is sokkalta többet tettek hozzá az ST univerzumhoz illetve több ST érzést adtak mint a DIS. 10/5 jóindulattal! :D

Greenworld - 2017. 09. 30. 15:14

Nevettem magamban amikor láttam a Kirk-el kapcsolatos hozzászólásokat.. Ezek az események ha minden igaz még jócskán Kirk és bármelyik Enterprise nevű hajó megjelenése előtt zajlanak.

A duplarészes pilotra pedig simán azt mondom hogy olyan, mint egy 1óra 20 perces látványos mozifilm, ami bevezeti az új nézőket az univerzumba. Hajlamosak sokan elfelejteni, hogy vannak olyan emberek is a Földön, akik nem Star Trek sorozatokon szocializálódtak és szükségük van valamiféle bevezetésre, hogy mi és ki és hol, stb.

A szereplőket szerintem egyáltalán nincs miért lehúzni, teljesen jól viselkedett mindenki a szerepében, a kapitány talán még jobb is volt, mint vártam, kár hogy ki is került a képből. Észbontó a látvány, remélem nem adják lejjebb ennél. A klingonok meg olyanok amilyenek, nem teljesen mindegy különben is? UFO és kész, nem ember.. :D

Én adok a nyitásnak 9/10et, hosszútávon nézősnek könyvjelzőzve :D

green777 - 2017. 09. 30. 15:18

MrZed:

http://deltafleet.scifi.hu/adatbazis/fajok/klingon.htm

Ha már ezen nőttél fel ideje, h felfrissítsd a tudásod :)

2256-ban járunk az 1×01-ben.

\\//

u.i.: a sok negatív kritika miatt félve néztem meg az első részt, de 100 %ban elégedett vagyok. Ennyi idő elteltével még mindíg megtévesztenek az önjelölt kritikusok.

9/10

QrySS - 2017. 09. 30. 15:52

Qapla! :D Nos, az elején leszögezném. Nem szívlelem a régi klingonokat… korhely banda, amely csorba fogakkal, Zámbó Jimmy séróval és zenei tudással pöffeszkedik a galaxisban, miközben gilisztát zabálnak… :DDD Éljen a Lomulán Csillagbilodalom egyébként is!!!! Szerintem ez az új design elég míves, eléggé idegen…és tiszteletet parancsol, illetve a harcias, törzsies életmódjukhoz is igencsak passzol… engem egyedül az albínó klingon maszkja zavar, ha ránézek, az új Alienek Engineer faja jut eszembe.. :DDD Mindenesetre ezeket a klingonokat nem merném szembe köpni a poshadt vérborukkal.. :DDD

Én imádtam mindegyik sorozatot a maga korában… a TOS színészileg ripacs, a filmek viszont örökzöldek számomra.. a TNG rideg, de sok jó dolog volt benne.. a DSN nagyon mély és érzelmes volt..egy igazi csillagközi jazz és blues raktajino-val…imádtam! A VOY történetei hihetetlenül izgalmasak voltak… Hetes a tinikorom nőideáljait minden ellenállás nélkül önmagába asszimilálta!!! XD
Az ENT ugyancsak tetszett, és sokat gondolkoztam, hogy ki a kedvenc kapitányom, kivel tartanék oda, ahová ember még nem merészkedett…hát, én Sisko, vagy leginkább Archer vörösingese :DDD lennék minimum….

Az új sorozat szerintem teljesen rendben volt… kellőképp Trekkes volt, és nem csak az effektek meg a látvány miatt… a flancos lens-flare felejthető lehetne már mondjuk… hanem azért trekkes, mert szerintem igen is komoly dilemmával indított a sorozat… sallangos, de mindig érdemes felülvizsgálni a Föderációs alapelveket és az egész eszmét… akár a jelenlegi világban, ahol folyamatosan küzdenek a liberálisok és a konzervatívok a populizmus szennygödréig is tuszkolva egymást… teljesen érthetőek a klingonok félelmei is, teljesen logikus részükről az ellenérzés az UFP felé… én nem ösmerem az új főhőst játszó színésznő korábbi képességeit, de a karakterét hitelesen adta át, kellően érzelmesen… a Shengzhou kapitánya hiányozni fog…

Nagy Szabocs - 2017. 09. 30. 16:20

Szóval…. Amekkora Star Trek fan vagyok az 1970 -es évek óta ez volt a legnagyobb várva-várt sorozat egész életemben és sajnos ugyanakkora hatalmas csalódás is sikeredett belőle, munt nemrég az Aluen Covenant röhelyes filmje…. Sajnos…. Pedig rendelkezem az összes létező Star Trek űrhajó modelljével is , illetve az összes Star Wars, valamint az összes Alien és Predator Figurával, sőt 1:1 -es is… De ez a sorozat eddig mármint a Duscovery számomra kritikán aluli…. :(

Nagy Szabocs - 2017. 09. 30. 16:22

Discovery sorozat értékelése részemről: 0.5 \ 10

Zoli - 2017. 09. 30. 18:00

A pilot alapján hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a sorozattal kapcsolatban. (Ha korábban is így tettem volna, akkor most az egyik kedvenc sorozatomból 1 résznél nem láttam volna többet.) Még igazából semmi nem derült ki a sorozatról, milyenek lesznek a karakterek, mennyire lesz jellemfejlődés, milyen lesz a történet és nem utolsó sorban mennyire lesz Star Trekes.

A főcím nem a leggyengébb szerintem – ez egyébként teljesen szubjektív – nekem az enterprise-é konkrétan nézhetetlen volt. Egyszer végignéztem a legelső résznél, utána mindig áttekertem. Ez nézhető, de tény, hogy unalmas. Ez a Trónok Harca hangzásvilág nekem nem igazán passzol a Star Trekhez.

A klingonok kinézete engem egyáltalán nem zavar. A TOS-ben pl. sokkal kevésbé tudtam kibékülni a barnára festett emberekkel.

A pilotról kicsit vegyesek az érzéseim. Egyrészt aminek örülök, hogy azért “Star Trekesebb” volt számomra az új filmeknél. Másrészt viszont kicsit túltolták a látványt. Sok lens flare, kevés cselekmény. Nem baj, ha nem lesz egy akciódús sorozat (bár szerintem az lesz, mert manapság az a trendi), sőt, de ne az effektekkel akarják elvinni a sorozatot. Inkább a történettel kéne, hogy szóljon is valamiről, legyen mondanivalója. A látvány csak kiegészítés legyen, hogy a kor elvárásainak is megfeleljen.

Én azért optimista vagyok, remélem hogy sikerül majd ezeken javítani és tényleg egy egész jó sorozat lesz majd ebből. Én nézni fogom, abban biztos vagyok, hogy annyira nem lesz rossz, hogy ne tudjam nézni, de azért az éppen nézhető szint nem elég.

winnie - 2017. 09. 30. 18:47

“A pilot alapján hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a sorozattal kapcsolatban. (Ha korábban is így tettem volna, akkor most az egyik kedvenc sorozatomból 1 résznél nem láttam volna többet.)”

nem. amúgy igen.

igazad van, mert bebuknál pár kedvencet, ha így tennél, ez tuti.

és nincs igazad, mert a többségnél a sorozatok zömére igaz, hogy ami nem jön be pilotkor, az később sem fog.

ilyenkor nincs mit tenni, vagy az ember elfogadja, hogy pár kedvenccel kevesebbje lesz (de erről sosem fog tudni), vagy pedig megnéz egy csomó rossz sorozatepizódot abban a reményben, hogy rálel pár kincsre a resztli között. megéri-e 8 vagy 9 rosszat/közepeset folytatni egy majdani kedvencért cserébe?

komolyabbra véve – bár a fenti is komoly volt: a nézők többsége ettől még pilot alapján ítél, kevesen csinálják azt, amit én, vagy mondjuk te, hogy nem.

de a lényeg, és a legfontosabb: a sorozat készítője ki lett golyózva, szóval ezúttal hatványozottan igaz (pozitív ÉS negatív előjellel is), hogy a pilot és a sorozat folytatása másféle lesz. lehet, hogy egyikből másikba fog váltani, jóból rossz lesz, vagy rosszból jó. lehet, hogy nem fog váltani, de az biztos, hogy más lesz, mivel más a sorozatfőnök.

a rajongók, amikor kiderült, hogy nem bryan fuller lesz a főmufti, hanem olyan veterán filmes producerek, mint alex kurtzman és akiva goldsman, nem örültek, hiszen sok gagyinak tartott kommerszhez van közük (és remek filmekhez is míg fuller kezében minden kincs lett). de simán lehet, hogy ezúttal ők lesznek a siker zálogai.

winnie - 2017. 09. 30. 18:50

arról meg beszélnünk kéne, hogy miért kellett special guest starozni michelle yeoh-t.

GK - 2017. 09. 30. 22:11

Winnie: egyetértek, amikor megláttam, hogy Guest, az nagyon sokat elvett az élményből…vártam, hogy mikor történik meg az “esemény”.

bullseye - 2017. 10. 01. 10:32

Azt nekem még úgy ahogy kikerülték azzal, hogy eredetileg arról beszéltek, lehetne saját hajója.

Bár az ugye nem lehetett volna a Discovery, mert ha az ázsiai származású kapitánynak véletlen pont ázsiai nevű a hajója, akkor a fekete kapitánynak nyilván valami afrikai jár, mondjuk Mashua ya Mungu, vagy !Xobile ((c) Russell Peters) :)

GaborM - 2017. 10. 01. 15:04

Nálam is teljesen rendben volt a pilot. Ami nem tetszett:

– Főcím. Olyan ST Enterprise meg a legutóbbi Da Vinci sorozat utánérzés. Még az Orville-nek is sokkal trekkesebb a főcíme.
– valaki már említette ezt: amikor meglövik a pajzsot a hídon egy konzol szikrázik és a kezelője elrepül… WTF?

sfefe - 2017. 10. 01. 18:49

jo lesz ez… vegre ujra trek sorozat.
a kedvenc eddig a voyeger azt meg neztem volna 100 evig. :D

Tidzsi - 2017. 10. 01. 23:04

Klingonoknak a változása, a deep space nineban is magyarázva lett, meg egy másik sorozatban is ( nem emlékszem melyik). Amúgy haladni kell a korral, nem lehet mindenki totál ember szerű mint az első sorozatban.

mohoyoyo - 2017. 10. 02. 12:25

Bocs nem olvastam végig összes kommentet lehet más is írta, de nekem ez is olyan lett mint a reboot filmek, nagyon szép, nagyon látványos, élvezhető, jól meg van csinálva, csakhogy nem Star Trek hanem egy random sci-fi akciófilm. Amit a jelenlegi készítők nem nagyon tudnak magukévá tenni az az, hogy a Star Trek-ekben sosem a látvány és az akció volt a hangsúlyos – igaz valószínűleg anyagi forráshiány miatt – hanem a technika (jefferies csőben bújkálás, elromlott warp drive, a heisenberg stabilizátor, kifogyott a diliítium…), a személyes kapcsolatok, a felfedezés (új bolygók, új fajok..). Ezek az új felhozatalból mind hiányoznak. Ebben a sorozatban eleve a felállás is olyan, hogy ezeken nem is lehet a hangsúly, az eddigiek alapján ez is egy sci-fi akció lesz amivel nem is lenne egyáltalán semmi bajom ha nem Start Trek lenne a címe…. Így is nézni fogom mert nem tűnik rossznak, de ha ez az irány marad, akkor nem fogja nálam megütni a Star Trek lécet, marad egy random jó, élvezetes sci-fi sorozat aminek elírták a címét :D

madgie - 2017. 10. 03. 22:30

Szerintem abszolút rendben volt a felvezetés, a harmadik résznél viszont felcsillant számomra egy reménysugár, hogy végre a DS9-hoz hasonló sötétebb tónusú Trek sorozatot kapunk. Nem fogom elspoilerezni, miért, viszont annak is örülök, hogy az esetlegesen darkosabb Trek mellé kapunk most megszokottan szappanoperásabb Trek utánérzést is a The Orville sorozat személyében. Szóval egy héten belül két különböző hangulat, jó lesz ez :)

Amithyel - 2017. 10. 03. 23:20

Ha valaki nem eszik az ebedbol vagy desszertbol, azt szoktam mondani, hogy tobb marad nekem :)
Ugy gondolom, hogy minden evtizednek megvolt a maga etalonja. Ami “klasszikus” amit “muszaj” nezni, ami “legendava” valt es kesobbi generaciok szamara is adott egyfajta feelinget. Star Wars, BG, Stargate, Star Trek, Supernatural es meg hosszan sorolhatnam es tobb kategoriaban (Dallas :D ). Igy csak azt mondom:
nem nezed? Nem baj, lemaradsz. Majd maskor, kesobb, evek mulva, majd raerzel.Addig en, mi, sokan, nezzuk, elvezzuk es majd – mint az elozo kritikahoz irtam – a 13. evadnal mar winnie-t sem zavarjak a klingonok ;)

QrySS - 2017. 10. 04. 08:02

Lorca kapitányról mit gondoltok? Nah és a USS Discovery hogy tetszik Nektek? Malfoy kapitány érdekes… nem szokványos… az Equinox kapitánya jutott eszembe róla… a hajó meg sokkal szebb lett, mint ahogya az első látványrajzok során elképzeltem…

Zoli - 2017. 10. 04. 09:39

A USS Discovery nekem nagyon tetszik, jobb, mint amire számítottam. Szép és igényesen kidolgozott. Illik a Star Trek univerzumba.

Lorca kapitány karakteréről még nem sokat tudunk, de az első benyomás jó. Egy háborús helyzetben ilyen karakter kell, egy Janeway féle karakter itt nagyon hiteltelen lenne. A neve viszont nem igazán tetszik, de majd megszokom.

Az “első” (3.) rész egyébként nem volt rossz, szerencsére az effekthegyek a pilothoz képest jó irányba mozdultak el. Nagyon sok minden még nem történt, de nem is az első résznek kell a legpörgősebbnek lennie. Azért egy kicsi hiányérzetem volt, úgy éreztem, hogy egy kicsivel több kellett volna. Vagy cselekményben, vagy műsoridőben.

Mindenesetre várom a folytatást. :)

Irgum76 - 2017. 10. 05. 12:36

“39
00:01:59,870 –> 00:02:02,515
My cousin was on the
Europa when it went down.

40
00:02:03,749 –> 00:02:06,835
She and 8000 others are
dead because of you.”

szerintem ebből nem következik, hogy az Europán halt meg az a 8000 ember

Irgum76 - 2017. 10. 05. 12:37

upsz ezt a másikhoz akartam

cw - 2017. 10. 05. 19:18

zoli: Janeway későbbi generáció. A jelenleg még “vad” korszaka a Star Treknek, még a kapitányok sokszor tettek az irányelvekre, ha kellett maguk mentek akciózni, felrakták a lábukat az asztalra és elküldték az admirálisokat a ‘csába. :D

Tomtom - 2017. 10. 06. 20:58

Én is azok közé tartozom, akik még a tv3-om ismerték meg a Star Trek-et.
– TOS-t meg sem néztem és nem is fogom, mert röhejes.
– TNG-t imádom.
– DS9 is tetszett.
– Voyager, örök szerelem, legalább 10x végignéztem már a 7 évadot.
– STE: 1x végignéztem, kifejezetten tetszett, de valahogy azóta nem szántam rá magam megint, de ami késik…
– J.J.A. Film 1 – Imádom. Lens flare ide, brand új alapokra helyezés oda, tökéletesnek tartom ezt a filmet. Ez a faszi (JJA) egy zseni. Tegyük hozzá, a zene legalább olyan ütős lett és viszi a filmet a hátán mint pl. az SW esetében.
– J.J.A. Film 2 – Imádtam ezt is, nem is értem miért szidják rengetegen (talán mert Sherlock rajongó is vagyok?).
– Film 3: Nem vitatom, gyengébb lett mint az első kettő, talán a sztori miatt is (elsőben töri átírás, másodikban Khááán ugye).

Discovery. Szóismétlés, de imádom. A karakterek nagyon tetszenek. A vulkáni múlt nyilván azért kellett hogy árnyalják kicsit a főkaraktert, némi (buff) misztikumot építsenek köré, amiből 1000 szálon építkezhetnek utána. Okos, erős, ki ne akarna vele azonosulni? Még ha fekete nő is? :D
Alig várom a kövi részt, kíváncsi vagyok merre megy tovább a sztori, bár nyilván epizódikus és átívelő keveredésre számíthatunk, amit egyébként ugyancsak imádok :)

Sonny - 2017. 10. 12. 19:11

Szerintem jó, pont azt mutatja be, hogy naiv tudományos-diplomata módból hogyan nő majd ki a Kirk féle cowboy generáció a Csillagflottában.8/10

schray - 2017. 10. 16. 19:21

Az első két rész azt sugallta, hogy egy akció scifi lesz, némi politikai drámával, aztán a harmadik résztől olyan fordulatot vett az egész koncepció, hogy erre nem lehet azt mondani, hogy nem vette át a Star Trek tudománnyal és felfedezéssel kapcsolatos filozófiáját. (Habár az tény, hogy itt nem olyan helyeket fedeznek fel elsősorban, ahol még senki nem járt… inkább dolgokat)

Szerintem az első öt rész alapján kijelenthetjük, hogy ez talán az egyik legjobb időszaka a Star Treknek. A Discovery intelligens, komplex, kifinomult és igényesen kivitelezett, mellé olyan rendezéssel, hogy még a kevésbé akció dús szakaszok is tudnak izgalmasak lenni.
A harmadik részben felvezetett rejtélyes dolgokat nagyon szépen, elgondolkodtatóan bontják ki, ahogy érdekesen épülnek a karakterek is. Vannak azért furcsaságok (pl. a börtönös rész valahogy nem találta a ritmust és Mudd is “túl sok” volt).

És az, hogy a sorozatban feszegetett kérdések kapcsán tudjuk, hogy a jövőben nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy most mennek, csak még érdekesebbé teszi. Én személy szerint kíváncsian várom, hogy megy tönkre majd az egész… és az ötödik rész utolsó jelenete? Hátborzongató!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz