login |

Star: kezdett a 2. évad

2017. 09. 29. 18:10 - Írta: Thomas

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Empire és testvérsorozata, az ugyancsak zenés Star egy nézőcsalogató dupla crossoverrel kezdték meg új szezonjukat, de hogy az egész csak egy lufi volt, vagy érdemes-e emiatt belekóstolni az egyik sorozat nézőinek a másikba is, erre majd később visszatérek. Először picit visszakanyarodnék az 1. évadra, amiről végül a pilotkritika után nem született finálés írás a blogon.

A kezdő 12 rész történetét nehéz lenne pár sorban összefoglalnom, hiszen az írók szinte az összes létező szappanoperás klisét bevetették, ami csak egy harcedzett néző eszébe juthat a műfaj kapcsán.

Csak címszavakban, mi is volt itt: gyilkosság, elásott holttest, nemi erőszak, késelés, drogok, embercsempészet, faji kérdések, nemi identitás kérdése, kiderülő apa-fiú kapcsolat, terhesség, autóbaleset, lebénulás, kapcsolaton belüli erőszak és természetesen titkok és hazugságok minden mennyiségben.

Ennyi alapján azt gondolhatnátok, hogy le fogom húzni a sorozatot, de a műfaj kedvelőjeként én remekül szórakoztam az összes olcsó(nak tűnő) húzáson és a túlzásokba eső cselekményen. A megvalósítás végig igényes maradt, a sorozat markáns képi világot kapott és a színészi játékra sem lehet panaszom.

Az általam eddig nem kedvelt Queen Latifah-ra mintha csak ráöntötték volna az anyatigris, Carlotta szerepét, Benjamin Bratt remek volt simlis menedzserként és Jude Demorest is kitűnő választás volt az akaratát bármi áron elérő főszereplőnek.

Mindemellett természetesen volt két fő szál is, az egyik egy gyilkossági ügy, aminek kapcsán a nézők is sokáig a sötétben tapogatóztak, a másik pedig a lányok karriertörténete, sok zenével és ad hoc videoklipszerű álomjelenetekkel. Ez utóbbi szál a fináléban, az Atlanta NextFest, egy nagy zenei tehetségkutató döntőjében csúcsosodott ki, ahol már igazán profi előadásokat láthattunk a csapattól.

A zene hiába sarkalatos pontja az összképnek, hiszem azt, hogy bármilyen műfaji irányultsággal maximálisan élvezhető a sorozat. Magam sem vagyok a hip-hop és a popzene rajongója, de eszembe sem jutna felróni, hogy miért nem például countryt énekelnek, hiszen a karakterekhez és a miliőhöz tökéletesen illenek az elhangzó dalok.

Mindezek miatt és ellenére nem félek egy 8/10-et kiosztani az 1. évadra, hiszen pár közepesebb rész után, a vége felé egyre jobban megtalálta a hangját, és a rengeteg hozzávaló egy veszettül szórakoztató koktéllá állt össze. Akinek pedig már a 2. évad nyitánya is megvolt, várom a tovább mögött néhány spoileresebb gondolattal.

Az 5 hónapos időugrásnak köszönhetően egy egészen új alapfelállást kaptunk a második etapra. Simone nevelőotthonba került, Star a lemezük megjelenésén “dolgozik” a kiadó elnökével, Alex elvesztette a babáját és éppen összebútorozni készül Derekkel, Carlotta már a csapat új menedzsereként ténykedik, Cotton pedig a börtönből szabadul.

Persze az évad fő szála ismét egy gyilkossági ügy, a fináléban látható mészárlás lehet, aminek a megoldásából már kaptunk egy szeletkét, ám a szereposztási híreket nem követőként fogalmam sincs, hogy csak megjátszották-e Jahil halálát (a szappanos logikám szerint még elő fog kerülni). Evát, a gyönyörű kis szarkavarót viszont teljes szívemből sajnálom, ő tudott volna még színt vinni a folytatásba.

Azt különösen nem várom, hogy milyen konfliktusokat okoz majd Alex és Derek között az abortusz elhallgatása, ahogy Hunter irányításmániás anyukája sem volt a kedvenc karaktereim között, de az biztos, hogy ő még fog némi gondot okozni Starnak. Az már érdekesebb lehet, hogyan alakul majd a csapat karrierje az új, vasmarkú kiadóvezető mellett.

És akkor itt ejtenék pár szót a marketingfogásként elkönyvelhető crossoverről. Emiatt senkinek sem érdemes megnézni az Empire évadnyitóját, ha különben nem tervezte, hiszen mindössze egyetlen jelenetben tűnt fel Carlotta, hogy egy szívességet kéjen Lucious-től, de ennek a lényege a Starban is elhangzott. Ahogy az Empire-szereplő itteni feltűnése is inkább csak egy kikacsintás volt a mindkét sorozatot követőknek.

Ami meglepett a premier kapcsán, hogy eltűnt az a karcos, szemcsésre szűrőzött képi világ, ami az 1. évadot jellemezte, a Star világa most sokkal sterilebbnek, világosabbnak tűnik. Erre nem értem, hogy miért volt szükség, mert nálam ez is egy külön hangulati elem volt.

Mindent összevetve elégedett vagyok a nyitánnyal, jól felvázolták az évad főbb konfliktusait és csapásirányát. Ez most nálam egy 7,5/10-et ért, de biztos vagyok benne, hogy amint beindulnak az események, fog ez még feljebb kúszni.

11 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 09. 30. 10:33

Kiváló írás, meghozta a kedvem a sorozathoz, de még az Empire-höz is.

Thomas - 2017. 09. 30. 13:29

Igen?:) Ennek örülök! Majd várom a beszámolódat, remélem, tetszeni fog!:)
Az Empire-höz nekem is egészen megjött a kedvem, de most megnézve ezt az évadnyitót, annyira az nem az én világom.

Thomas - 2017. 10. 06. 20:51

A 2×02 már jobb is lett egy fél ponttal:) Star megint alakított, ahogy beviharzott a kiadóvezetőhöz, meg ahogy kizavarta a csávót a stúdióból, szakadtam a röhögéstől:)

Jahillal kapcsolatban nem tévedtem nagyot, csak így fura, hogy miért mondták be a tévében, hogy hármas gyilkosság, ha csak két holttest volt. Minek vinnél el az egyiket? Na mindegy, ez a legkevesebb, nem vettem be:)

A parókás jelenet marha jó volt az elején, meg Star dala a végén ütött!:) Alexandra nem értem, hogy miért lopta el azt a karkötőt. Jó lesz ez, egyre jobban szeretem ezt a sorozatot:)

Thomas - 2017. 10. 12. 19:53

2×03 nem lesz a sorozat legjobb része, de azért voltak benne jó jelenetek, pl. amikor a csajok Noah háttérénekeseiből előléptek előadóvá:) Jahilt sajnálom, hogy így lekoptatták, mert végül is nem nagyon tehetett mást akkor, mint hogy eltűnik, de nem kell őt sem félteni:) A cliffhanger érdekes, úgy tudtuk, hogy Star szülei nem élnek, igaz? Persze tipikus szappanos fordulat ez is, mikor előkerül egy halottnak hitt rokon, szóval nem meglepő:)

Most már talán vége lesz a kiadóvezetővel történő küzdelemnek egy kicsit, de öröm, hogy ez a sorozat még a gyengébb részeivel is lazán hozza a 7/10-es szintet:)

Thomas - 2017. 11. 17. 20:31

Nagyon más lett ez az évad ezzel, hogy a kiadóvezetőt ennyire kiemelt szereplővé tették. És megmondom őszintén, nem is tetszik annyira, mikor még a lányok és a közvetlen környezetük volt a középpontban. Ezekre a kiadós huzavonákra csak legyintek általában, nem is valami érdekesek, de az biztos, hogy nem hozzák azt a feelgood hangulatot, amit az 1. évad. Persze még így is szeretem, de inkább csak 7/10 környékén mozog.

És a kép a legnagyobb fájdalmam, már annyiszor leírtam, hogy az 1. évad olyan jól nézett ki azzal a szemcsés, karcos képi világgal, most meg ugyanaz az olcsó, digitális kinézete van, mint a Nashville-nek.

Thomas - 2017. 12. 01. 20:05

Az a baj, hogy túl sok a szereplő, nincs a fókusz a lányokon, hanem hirtelen mindenkiről akar szólni. Tegye fel a kezét, akinek hiányzott 3 új, állandó szereplő erre az évadra! Cotton, Derek és Jahil meg mintha már csak mellékszereplők lennének, Miss Bruce-t pedig végképp nem értem, hogy mit keres a főcímben a részenkénti 1-1 jelenetével:) Cserében jöttek hasonlóan elb*szott figurák, csak egy fokkal érdektelenebben, legalábbis nekem nem nagy dráma, hogy Ayannának bizonyítania kell apuci előtt, hogy el tudja vezetni a kiadót, vagy Noah elvesztette az 1 vagy 2 részben szereplő barátját, hogy Star apjáról ne is beszéljünk, aki kimondottan felesleges szereplő eddig, Hunter anyjával együtt. Most is megvan a vezérfonal, mint tavaly, most a showcase-re való készülés, de nekem jobban tetszene, ha a lányokkal a középpontban látnánk, ahogy eddig, nem ennyi nézőpontból, ahogy próbálják átverni, kitúrni egymást. Na mindegy, majd lesz valahogy, de ez a 2×07 nekem csak 6/10 volt.

Thomas - 2017. 12. 08. 21:10

A 2×08 kicsit visszaadta az évadba vetett hitemet, lezárásra került egy felesleges szál, meg úgy összerázódtak a dolgok, ez már legalább egy 7,5/10-et ért. Készen állunk a nagy showcase-re, aztán bármi is lesz, új dolgokba kell kezdeni az évad második felében. És jó lenne pár felesleges szereplőt kiírni, vagy visszavenni a jelenlétükből. Nem értem, minek kellett Ayannát és Noah-t állandóvá tenni, így ők biztos nem fognak eltűnni, pedig egyikük sem szimpi.

Thomas - 2017. 12. 15. 21:04

Anyám, nem tudom, mit szívhatott, aki ezt a félévadzárót írta:) Végigdaráltak itt egy fél évadnyi képtelen fordulatot és még a showcase is belefért:) Valami perverz módon mégis akkor élvezem a legjobban a Start, amikor totálisan elszállnak az írók, szóval nekem ez verte az első 8 részt:)

Judit - 2018. 01. 26. 18:20

Sziasztok!Valaki tudna segíteni,hogy hol tudnám megnézni a második évadot?Nem találom sehol!Előre is köszönöm!!

Ex - 2018. 02. 27. 20:17

Sziasztok. Hol van a második évad?

Manci - 2018. 03. 01. 13:55

Sziasztok! Én is érdeklődnék, hogy hol lehet megnézni a 2. évadot? :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz