login |

The Goldbergs: kezdett az 5. évad – írta Lantaar

2017. 09. 30. 15:10 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Itt a blogon valahogy sosem lett felkapott vagy legalább szélesebb körben nézett sorozat a 80-as években játszódó The Goldbergs, és az évek alatt még el is szivárogtak előle az emberek (az eleinte rajongó human is lemorzsolódott), nyilván nem véletlen, hogy a negyedik évad fináléjáról már nem is készült kritika. Pedig a hazai bemutatónak köszönhetően arra lehetett számítani, hogy egyre többen fognak rátalálni.

Maga a sorozat egyébként elég stabil szintet hoz minőségileg, viszont ez ebben az esetben pont az egyik legnagyobb hátránya. A 80-as évek iránti nosztalgia mellett még két dolog garantáltan adott minden részben: a címbéli család tagja iszonyatosan megbántják egymást, majd a rész végén érzelmes és gyakran banális módon kiengesztelik a sértetteket. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Működik ez a maga módján, de megvan ennek a hátulütője is, amire még az előző évad során jöttem rá, amikor Adamnek új barátnője lett. Nincs az az isten, hogy ezeknek az embereknek a való életben barátaik, kapcsolataik lennének, mert egyszerűen annyira szörnyűen tudnak viselkedni egymással, hogy azt kívülálló képtelen lenne elviselni.

Igen, a részek végén a feelgood pillanatok rendben vannak, viszont az odavezető út négy évad után már kevésbé szórakoztató. Arról nem is beszélve, hogy lassan kifutnak a nagy “nosztalgikus” popkulturális élményekből, így kénytelenek olyan témákhoz nyúlni, amik nem feltétlenül olyan egyértelműen elismert kulturális pontok, mint mondjuk volt a Star Wars.

Ez az ami látszódik a premieren is, hiszen most is egy filmes tisztelgéssel kezdték az évadot, méghozzá a Weird Science megidézésével. Viszont amíg a második évadban a Ferris Bueller-es rész egyértelműen zseniális volt, addig az azt követő próbálkozások messze elmaradtak tőle. Egyszerűen elfáradt a gimmick. Sajnos ez jellemző a premierre is.

Nem tudom, hogy hányszor lehet még azt eljátszani, hogy a karakterek irracionálisan felfújnak valami apróságot, hogy aztán egy hasonló méretű gesztussal feloldják a konfliktust miközben meg az érzelgős zene. Hányszor veszhet össze Erica és Beverly? Hányszor mehet a testvéri viszály Adam és Barry között?

Azt viszont mindenképpen meg kell hagyni, hogy a karakterekhez remek színészeket találtak még akkor is, ha a figura általában hihetetlenül idegesítő, mint Barry. Amit még nagyon jól tud a sorozat, az a különböző vendégszereplők becsempészése amikor egy való életben is megtörtént esetet adaptálnak, vagy amikor (mint most) az emlegetett filmek, sorozatok egyik eredeti színészét sikerül beszervezniük egy rövid cameo-ra.

Már nem olyan jó a sorozat, mint amilyen úgy a második évad környékén volt, de még mindig tud szórakoztató lenni. Ezt mutatja is a premier is, ami ugyan nem volt kiemelkedő még a filmek előtt tisztelgő részek között sem, de nem is bűnrossz. Egy olyan 5-6/10 közötti szintet simán tart a sorozat és a premiert kábé oda is pontoznám, bár inkább az 5 köré.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz