login |

The Goldbergs: kezdett az 5. évad – írta Lantaar

2017. 09. 30. 15:10 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt a blogon valahogy sosem lett felkapott vagy legalább szélesebb körben nézett sorozat a 80-as években játszódó The Goldbergs, és az évek alatt még el is szivárogtak előle az emberek (az eleinte rajongó human is lemorzsolódott), nyilván nem véletlen, hogy a negyedik évad fináléjáról már nem is készült kritika. Pedig a hazai bemutatónak köszönhetően arra lehetett számítani, hogy egyre többen fognak rátalálni.

Maga a sorozat egyébként elég stabil szintet hoz minőségileg, viszont ez ebben az esetben pont az egyik legnagyobb hátránya. A 80-as évek iránti nosztalgia mellett még két dolog garantáltan adott minden részben: a címbéli család tagja iszonyatosan megbántják egymást, majd a rész végén érzelmes és gyakran banális módon kiengesztelik a sértetteket. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Működik ez a maga módján, de megvan ennek a hátulütője is, amire még az előző évad során jöttem rá, amikor Adamnek új barátnője lett. Nincs az az isten, hogy ezeknek az embereknek a való életben barátaik, kapcsolataik lennének, mert egyszerűen annyira szörnyűen tudnak viselkedni egymással, hogy azt kívülálló képtelen lenne elviselni.

Igen, a részek végén a feelgood pillanatok rendben vannak, viszont az odavezető út négy évad után már kevésbé szórakoztató. Arról nem is beszélve, hogy lassan kifutnak a nagy “nosztalgikus” popkulturális élményekből, így kénytelenek olyan témákhoz nyúlni, amik nem feltétlenül olyan egyértelműen elismert kulturális pontok, mint mondjuk volt a Star Wars.

Ez az ami látszódik a premieren is, hiszen most is egy filmes tisztelgéssel kezdték az évadot, méghozzá a Weird Science megidézésével. Viszont amíg a második évadban a Ferris Bueller-es rész egyértelműen zseniális volt, addig az azt követő próbálkozások messze elmaradtak tőle. Egyszerűen elfáradt a gimmick. Sajnos ez jellemző a premierre is.

Nem tudom, hogy hányszor lehet még azt eljátszani, hogy a karakterek irracionálisan felfújnak valami apróságot, hogy aztán egy hasonló méretű gesztussal feloldják a konfliktust miközben meg az érzelgős zene. Hányszor veszhet össze Erica és Beverly? Hányszor mehet a testvéri viszály Adam és Barry között?

Azt viszont mindenképpen meg kell hagyni, hogy a karakterekhez remek színészeket találtak még akkor is, ha a figura általában hihetetlenül idegesítő, mint Barry. Amit még nagyon jól tud a sorozat, az a különböző vendégszereplők becsempészése amikor egy való életben is megtörtént esetet adaptálnak, vagy amikor (mint most) az emlegetett filmek, sorozatok egyik eredeti színészét sikerül beszervezniük egy rövid cameo-ra.

Már nem olyan jó a sorozat, mint amilyen úgy a második évad környékén volt, de még mindig tud szórakoztató lenni. Ezt mutatja is a premier is, ami ugyan nem volt kiemelkedő még a filmek előtt tisztelgő részek között sem, de nem is bűnrossz. Egy olyan 5-6/10 közötti szintet simán tart a sorozat és a premiert kábé oda is pontoznám, bár inkább az 5 köré.

1 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 07. 19. 20:20

Nekem pont most kezdett el tetszeni. Az Comedyn már többször elkaptam részeket belőle, de annyira nem fogott meg. A negyedik évadtól kezdett jobban lekötni. Az ötödiket pedig már teljesen szándékosan néztem. Valóban van már benne egy-két elhasznált sztoriszál, de nekem pl az összeveszések inkább a motorja, ha idegesítene, vagy unnám, akkor az egészet kukázhatnám.

És mivel most döbbentem rá, hogy a CC egy évvel le van maradva, kellemes meglepetés ért. Akár ki is deríthetem rögtön, hogy hogy oldották fel az évad végén nyitva hagyott szálakat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz