login |

The Blacklist: kezdett az 5. évad – írta Lantaar

2017. 10. 02. 14:30 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem gondoltam volna, hogy az általam nézett három, szerdai visszatérő sorozat közül pont a The Blacklist-et fogom a legjobban élvezni.

A negyedik évad finoman szólva sem lett a legerősebb az eddigiek közül. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az első felében rettentően el lett nyújtva az egész Liz körüli családi mizéria. Az évad második felében pedig ugyan ígéretesnek tűnt a bosszúhadjárat Red ellen, de a végén sokkal nagyobb lett a füstje, mint a lángja.

Kicsit nehéz körülírni, hogy miért, de rombolás ide vagy oda, nézés közben súlytalannak érződött minden cselekmény.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Viszont a történtek megágyaztak az ötödik évados premiernek, amiben szerintem egy elég jó irányba nyitottak a készítők. Remélem, tartják is ezt az irányt az évad során. 6.5/10-et simán megérdemel a rész, bár az is igaz, hogy ezt leginkább James Spader játékának köszönheti.

A rész fő szála arra lett felépítve, hogy Red miként próbálja újraépíteni a bűnözői szervezetét az előző évad történései után, miközben Liz próbál dűlőre jutni, hogy mennyire befolyásolja a munkáját a tény, miszerint Reddington az apja. Mint ez kiderült, nem igazán.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Red, mint briliáns underdog mennyire élvezi a helyzetét. Azt, hogy megint van mit építeni, van miért küzdenie. És bizony Spader nagyon élvezetesen adja elő mindezt. A kocsilopástól kezdve, a háttérben szövögetett tervek beteljesítéséig, egyszerűen minden percét öröm volt nézni. A rész végén pedig a rövid táncjelenet apa és lánya között akármennyire is klisés, olcsó és egyszerű szentimentalizmusra játszott, mégis működött.

Ami viszont nem működött, az Ressler B-szála. Sajnos ő már a kezdetektől fogva idegesítő volt és még az évek alatt elerodálódott morális érzéke sem menti meg. Egyszerűen unalmas és idegesítő. Remélhetőleg ennek a szituációnak a végén, amibe most keveredett bele, a kórboncnok asztalán fogja végezni.

Nem tudok mást mondani, mint hogy felesleges a karaktere, főleg az után, hogy már nem az a kiscserkészi beállítottságú “lawful good” ellenpólus a törvénytelenség különböző mértékeit elfogadó kollégái mellett.

Ami még érdekes volt az mindenképpen a rész végi flash forward, ami Tom Red keze általi halálát vetíti előre. Kíváncsian várom, hogy milyen kamu csavarral fogják kimagyarázni magukat, hogy Tom miért marad életben.

19 hozzászólás Ne habozz!

mohoyoyo - 2017. 10. 02. 16:48

Teljesen egyetértek, a történet is egész jó volt, Spader nagyon jól játszik tényleg. Nagyon remélem, hogy erről fog szólni az évad, és a “balck lister”-ek mind a lhetséges konkurencia lesznek akiket ki kell iktatni a képből hogy épülhessen a birodalom :)

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 10. 06. 20:35

megnéztem s05e01-t, igaziból csak megszokásból

hát, ez az új irányvonal elsőre nagyon nem tetszett, bár tény, hogy megint csavartak egy jó nagyot a felálláson – és az epizód végére se barátkoztam meg vele, de ha így jut el redington a céljához, akkor még jó is lehet

amúgy a spinoff sorozatban volt bármi olyan dolog, ami kapcsolódott a fő történethez?

Zora - 2017. 11. 05. 19:28

5×04

Hm. Kihez került a táska?

Zora - 2017. 11. 14. 17:17

5×05

Tom simán kimagyarázhatja magát, hiszen ő is ismerte Niket. Kérdés, milyen néven volt Tom benne Nik telefonjában.

A heti ügy: mindkét fél – CIA-főnök és a kirúgott ügynök – tisztességesen játszott, kár, hogy nem tudtak egymás cselekedeteiről. :-(

Zora - 2017. 11. 18. 16:30

5×06

Tényleg létezik ilyen betegség? Mert hasonló van az 50 első randi-ban is.

Azért Tom, ahhoz képest, milyen fifikás bűnöző, meg stb, nagyon ostobán viselkedett. Tudta, hogy a lányt megfenyegették, tudta, hogy követik, erre a legnyilvánosabb helyen találkozott vele.
(Vagy ez direkt volt? Hogy a főmegbízót kiugrasszák a bokorból?)

Cooper barátjához meg: Kb 20 éve tudom, bár Amerikában sosem jártam, hogy ott ha megállít a rendőr, az autóban kell maradnom. Atombomba is robbanhat, árvíz is jöhet, addig nem szabad az autóból kiszállni, míg a rendőr meg nem engedi. Úgyhogy valahogy nem tudtam sajnálni a barátját. Meg különben is: attól, hogy kiszáll, és megnézi a rendszámot, még meg fogja tudni, miért nincs feltüntetve a biztosítás?

Zora - 2017. 12. 02. 14:33

5×08

Elég béna, időhúzós résznek tűnik. Míg Tomékat kergetik, aztán Redék menekülnek, aztán Tom lelép, aztán újra elkapják, aztán az a hasbaszúrásos verekedés – mindenesetre Red titka Tommal együtt a sírba szállt.

Hm. Szóval, 10 hónap időugrás. Az újabb részig 2 hónap szünet.
Én örülnék egy reboot-nak, nekem nem kellenek magánéleti szálak, jöjjenek újból a feketelistás bűnözők, Liz térjen oda vissza.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 12. 12. 21:51

ma jutottam el 5×08-ig…

az évad elején nagyon nem tetszett, hogy redington csóró és erőtlen lett, de ahogy megoldották a visszakapaszkodását, az tetszett

de már előző évad végén is rettenetesen idegesített ez a táskás dolog, most meg már főleg

tom már megint hülye volt, megint indulatból próbálta a jót csinálni, aztán mi lett belőle – amúgy mintha kissé sűrűre vágták volna a végét – semmiből ott vannak az emberrablók, agyonszúrkálják, aztán jön az ömlengés, meg a halál(t sejtető képsorok) és liz 10 hónapos kómája

rettenetesen szappanoperásra veszik a végét, de szerintem tom nem halt meg, kamu temetés volt, hogy egyedül kapja el a rosszfiúkat

áhh, nagyon gyenge rész volt, nem tudnak már mit kezdeni ezzel a sorozattal

Zora - 2018. 02. 02. 11:15

5×11

Jó volt, pörgős, olyan első évados érzés, ahogy Red komplikál, meg azt hisszük átverik, aztán ő veri át a cimboráját…
Liz meg… Azt hittem, az oldódás közben legalább egyszer elhányja magát, de jó kemény lett, kíváncsi vagyok a valódi gyilkosra.

Raven - 2018. 02. 08. 19:11

Erdekes, sokakkal ellentetben nekem kifejezetten tetszik az evad, a nyolcadik resz is kivalo volt.

adnam - 2018. 03. 30. 11:06

5×16

Szép lassan, de teljesen át megy egy teljesen sötétebb tónusba a sorozat, de teljesen jól áll neki. A pszichológus csaj ezek után maradni fog?

Szula - 2018. 04. 17. 13:45

Azzal nem volt gondom hogy Liz keményebb lett viszont ez hogy Reddington 2.0-át akarnak belőle csinálni nekem nagyon nem jön be. A csontvázakról sem tudunk még semmit és mivel Reddington is egyfolytában keresztbe tesz és hazudik Liznek miatta egyre ellenszenvesebb a karaktere. Azt mondja nem szeretné hogy Liz olyan legyen mint ő de pont a tettei és annak következményei miatt egyre mélyebbre süllyed a lánya. Nem tudom kié lehet a csontváz de valami nagy wtf-ra készülhetnek vele az írók ha ennyire húzzák a dolgot és Reddington is képes mindent megtenni azért hogy a lánya ne tudja meg hogy ki az.

Zora - 2018. 04. 18. 19:23

@Szula

A csontváz Liz anyjáé.

5×17

Huh, borzalmas volt a téma. Úgy értem, Samar-ral értek egyet, hagyni kellett volna, hogy az összes ilyen férj meglakoljon.
És még többszázezrek vannak a fejlett világban is?????????

Szörnyű!!!!!

Zora - 2018. 04. 18. 19:26

Hahó, itt volt pár perce egy kommentem!

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 18. 22:28

sikerült megnézni S05 évadzárót

SPOILER!

hát, átfutott egyszer ez a megoldás a fejemben, de elhesegettem az egészet, mert emlékeim szerint egy raymondtól szerzett poháron volt a dns minta, ami alapján liz tudta, hogy ő az apja – innentől kezdve mindegy, hogy ki volt valójában a zsákban, az általunk raymondnak ismert ember liz apja…

sfefe - 2018. 06. 07. 22:58

Haat ez a sorozat is erett mar a kukara…
Egyre zagyvabb nem tudjak mar, hogy csavarjak, ez az 5. evad is mar csak ugy volt…

Energiavampir - 2018. 06. 10. 15:05

szerintem ez még mindig egy remek sorozat, és egész ügyes zárást találtak ki az 5. évad végére, ebből így úgy is ki tudnak jönni
Én várom a folytatást

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 14. 14:29

szerintem érdekes felvetést sikerült húzniuk – bár valahol már fárasztó ez a sok csavar

red másik lányánál már kicsit besokaltam, illetve 1-2 korábbi érdekesnek szánt vonalra visszatérhetnének

amikor ruszki apu fülébe súgott valamit, az mi lehetett
ruszki anyuval most akkor mi van? a legviccesebb teória alapján red valójában liz anyja, csak átműtette magát :) anno red kereste őt valahol
liz agymosásával mi van? milyen gondolatot tettek be a fejébe?

Florabell - 2020. 04. 09. 22:49

Sokkal jobb mint a negyedik,úgyhogy érdemes folytatni.A második feke különösen tetszik Liz magánnyomozós szálával.Egyszerűen ezekhez a sablon nyomozásokhoz muszáj valami többlet,hogy izgalmassá váljanak+ most ismét bedobtak izgalmasabb,egyedibb bűnözőket is a feketelistán,nálam az alibi kreátor vezeti a listát eddig,de a sorozatgyilkosokat ölő sorozatgyilkos sem volt semmi.A befejezés viszont nagyon kiábrándító,mármint nem cselekmény tekintetében(Liz csakúgy brillírozott az évadzáróban,úgy látszik végre felnőtt a karakter)hanem a válasz a kérdésre,hogy ki van a bőröndben. Rájöhettem volna már előbb is,ráadásul ezzel megint kezdetét veszi egy újabb időhúzó kérdés kibontása,amire a válasz,mondhatni egyáltalán nem érdekel,meg szerintem nem is viszi előre a cselekményt.Azért adok egy esélyt a hatodik évadnak,elvégre ki tudja,na meg kíváncsi vagyok Liz továbbra is megmarad-e ebben a kiforrottabb állapotában.

Pomi - 2020. 10. 24. 08:56

Az első sorozat, amit nem hagytam félbe (jó esetben félbe, általában inkább az első egy-két résznél).
Bejön az örökké változó csűrcsavaros történet, szimpatikusak a szereplők, James Spader egyszerűen brilliáns.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz