login |

Twin Peaks: vége a 3. évadnak – írta Sámán

2017. 10. 02. 20:12 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit is lehetne még a korábbiak után írni a Twin Peaks 3. szezonjáról. Témának valót bőven szolgáltatott ez a 18 rész. És mégis, valahogy van egy egészen megfoghatatlan aspektusa is a sorozatnak. Sokszor nehéz értelmét találni a látottaknak, vagy épp belekapaszkodni dolgokba, és lehet, hogy nem csak azért, “mert David Lynch”.

Hosszú utat járhatunk be a májustól szeptemberig terjedő időszakban. És előfordulhat, hogy még nem is értünk a végére. Rengeteg mindent láttunk, és kaptunk az arcunkba olyan dolgokat, amiket sokszor nézni is nehéz volt, nem hogy feldolgozni őket hétről-hétre. Olyan mennyiségű WTF-élmény ért minket az epizódok alatt, hogy képtelenség kielemezni mindet.

A kibeszélőben rengeteg kommentet olvastam végig, mondhatjuk, hogy ahány hozzászólás, annyiféle teória volt egyes jelenetekre. Míg valaki A-t, vagy B-t látott a dolgokba, addig más előállt egy harmadik opcióval. Többek között ettől is volt szép az egész: mindenki próbálta megfejteni és értelmezni a látottakat.

Ha belegondolunk a Twin Peaks bizonyos mértékben erről is szól, a folytonos és valódi válasz nélküli kérdésekről, és magáról az örök rejtélyről.

Ha meg kérdezné tőlem valaki, hogy miről is szólt ez a mindenképpen újnak számító Twin Peaks, akkor nem tudnék rá megfelelően válaszolni. A jó, és a rossz állandó harcáról? Cooper ébredéséről? Egy körforgásról? Vagy a múlt elkerülhetetlenségéről?

A finálét felvezető írásomban már kitértem az évad addigi történéseire, ezért most csak az utolsó két részről szólnék. Míg a 3×17 lezárt dolgokat, izgalmasra és egészen feszültre sikerült, addig a 3×18 lassú és vontatott volt. Ezek mellett a zárás inkább kinyitott új ajtókat, mintsem bezárta volt maradéktalanul az előzőeket. A tovább mögött spoilerekkel folytatom, illetve azzal, hogy mit is láttunk.

Legutóbb ott fejeztem be, hogy a frissen visszatért Cooper ügynök útban van Twin Peaks városkájába. Igen ám, de Bad Cooper is a seriff hivatalába sietett, azaz inkább teleportált. Azt hiszem.

Míg Lucy és Andy újdonsült örömmel, addig Truman seriff inkább kétkedve fogadta őt. Utóbbi hamarosan kapta is a telefonhívást, ami révén beigazolódtak aggodalmai: valóban nem a megfelelő ember ül vele szemben. Még mielőtt rosszra fordultak volna a dolgok, Lucy betoppant a tárgyalóba, és egy jól irányzott lövéssel leterítette Cooper ügynök gonoszabbik változatát. Ez egyszer senki se bánhatta, hogy hallgatózik egy telefonbeszélgetés során.

A Twin Peaks-be érkező delegáció pedig éppen az elszabaduló Bobra érkezik a városba. Itt egy nem mindennapi küzdelem keretében a zöld kesztyűs srác végez vele. Maga a küzdelem nem egy mozifilmbe illő jelenet, a megvalósítása szempontjából viszont egész érdekes. Megértem, ha sokak ezt szimplán gagyinak tudják titulálni, de a Twin Peaks világába ez a fajta szürrealista ábrázolás illik bele a végső leszámolás során is.

Ezek után Cooper visszatért a múltba, épp Laura Palmer meggyilkolásának éjszakájára. Úgy bizony, újra láthattuk a fiatal James-t és Laurát, olyan volt mintha direkt ide forgatták volna az egészet. Nem tudom, honnan szedték elő ezeket a felvételeket, de remek élmény volt.

Cooper megpróbálja figyelmeztetni Laurát, hogy megakadályozza a tragikus végkifejletet, ám a múlton (természetesen?) még ő sem tud változtatni. Ezek után kapunk még archív felvételeket, és ismét láthatjuk Josie-t, Catherine-t vagy az épp horgászni induló Pete-et, aki végül megtalálja a part szélén fóliába csavart holttestet.

Az erdőben Lauraval sétáló Cooper pedig olyan mintha múlt és a jelen között ragadt volna. Tényleg nagyon jól össze lett rakva az epizód, veszettül hatásos volt.

A 3×18 eleje megint a vörös függönyök között zajlik. Cooper végül kisétál innen, és útnak indul Diane-nel. És naná, hogy nem szokványos az utazás. Útjukat folytonos elektromos vezetékek kísérik, amik hirtelen elteleportálják őket, majd nappalból hirtelen éjre váltunk, de a két szereplő továbbra is autóban ülve utazik. Betérnek egy motelhoz, s míg a férfi bemegy intézni a dolgokat, addig Diane saját magával találja szembe magát.

Az éjszakázás egy szenvedélyes ágyjelenettel zárul, ami rettentően túlnyújtottra sikerült. Itt egyébként a férfi arcán mintha Bad Cooper jellemvonásai tűnnének hangsúlyosabbnak, a nő le is takarja. Cooper ezután egyedül ébred, és egy levelet talál maga mellett. Amiben a nő Richardnak hívja. És Linda néven írta alá.

Azon már meg sem lepődünk, hogy reggel egy teljesen más motelből sétál ki, és másik kocsival is hajt el.

Egy Odessa nevű városba találja magát – vagy épp ide érkezik? Majd megmondjátok, mert ez számomra nem volt túl egyértelmű. Itt egy étteremben lerendez három cowboyt, és elkéri egy másik ott dolgozó pincérnőnek a címét.

A felkeresett nő kísértetiesen hasonlít Laura Palmerhez, Cooper is őt véli felfedezni benne. El is viszi egykori házukhoz, Twin Peaks-be, azonban a Laura Palmernek vélt pincérnőnek nem ismerős semmi, sem a városból, sem a házból. (A lakó sem tud semmilyen Palmer családról, és a házat is teljesen mástól vették.)

És ekkor már csak a záró pillanatok voltak hátra. A teljesen összezavarodott Cooper ez után előjön az év idézetével:

What year is this?

A háttérből pedig hirtelen Sarah Palmer kétségbe esett kiáltása hallatszik.

Laura!

A nő mintha elkezdene elérzékenyülni, a szemei kezdenek könnybe lábadni, ezután Cooperre néz. A ház hirtelen sötétségbe borul, és a rész Laura Palmer kultikus sikolyával ér véget. Ennyi. Míg a stáblista pörög, addig ők ketten ismét a vörös függöny mögött vannak, Cooper a fotelben ülve hallgatja, ahogy Laura a fülébe suttog valamit. Nem először.

A The Return-ről mindenképp lerí, hogy David Lynch agyszüleménye, minden egyes jeleneten, és történetszálon látszik, hogy nem engedett beleszólást a munkájába. Mindennek úgy kellett történnie, ahogy megálmodta. Mark Frost néhol biztosan megpróbálta egy józan(abb) útra terelni, de a gyeplőt egészen biztos nem tartotta a kezében. Ritka azért, hogy egy alkotó változtatások nélkül véghezvigye azt, amit eltervezett.

Erre inni kell!

Mi, akik végig kitartottunk, eldönthetjük megérte-e ez a 18 óra, vagy sem. Részemről úgy vagyok vele, hogy igen. Ezt egy darabig biztosan nem fogom elfelejteni. De abban is biztos vagyok, hogy a végig maradók között is lesznek olyanok, akik megbánták a döntésüket. Azzal viszont ők sem fognak vitatkozni, hogy nem mindennapi élményben volt részük.

24 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2017. 10. 02. 21:19

“vége a 3. évadnak” – hála isten!!

fishking - 2017. 10. 02. 21:56

A cikk ott téves hogy megtalálják Laura holtestét, ugyanis Coopernak köszönhetően eltűnt a holtest.
A legfontosabb pedig az hogy PETE HORGÁSZOTT!!!.
Ami a sori legelején nem történt meg.
Az már más kérdés hogy Sarah néni (Judy) fényképzúzásának köszönhetően Laura eltűnt és Cooper megint elveszítette őt. Dehogy az Óriás védelme alá került (jók) vagy Judy csapdájába azt nem tudom.
Inkább Judy-ra tippelnék, mert átléptek Diane-al az Electrycitys sötét dimenzióba. Ráadásul Judynál dolgozott (Carrie Page). Itt Cooper is Richard volt. Diane pedig Linda. Tovább szövögetve itt Cooper is meg volt már zavarodva, rá nem jellemző módon szétvert 3 embert és elég rideg volt. Minden esetre a televíziózásban egy sorozat sem ér nagyon fel vele, hiszen órákat, napokat, heteket lehet róla beszélni. Míg más soriról megnézed és kész. Ezt ügy mondom hogy Walkin dead és Game of Thrones Fan is vagyok és várom őket. De ez mindent felülmúlt!!!
Köszönjük Lynch!!

denee - 2017. 10. 02. 22:20

ugye az első részek egyikében figyelmeztetik Coopert hogy emlékezzen, “Richard, Linda és talán még valami szám volt ott”, csak érdekességnek.

a Kati néni - 2017. 10. 02. 22:24

Az egyik legjobb sorozat, amit életemben láttam.
Köszönöm szépen, Mr Lynch!

Rubber Duck - 2017. 10. 02. 23:48
deku82 - 2017. 10. 03. 00:27

Nem bántam meg végül, hogy kitartottam, de időnként voltak nehéz pillanatok. A 8. részben tőlem szokatlanul át is pörgettem részeket. A legnagyobb bajom is ez volt az évaddal, 12 részben is el lehetett volna mesélni, anélkül szerintem, hogy a tartalom sérül. Nagy köszönet a Showtime-nak!

csekov - 2017. 10. 03. 08:58

“a Kati néni”
Te milyen anyagot tolsz? :)
Mert ezt a sorozatot nagyon-nagyon beállva készítették és nagyon-nagyon beállva talán még élvezni is lehet, de józanul csak annyit lehet mondani, hogy: “ez meg mi a f@sz?”

pearl - 2017. 10. 03. 09:37

Szerintem is a legjobb sorozat. Az elmúlt 26 évben is úgy gondoltam rá, mint a legjobbra. És a 3. évad is ott van a toppon a Losttal együtt. Sok sorit nézek, TWD, GoT szeretem és várom őket, de a GoT mostani évada eltörpült a Twin Peaks mellett nálam.
Nem tolok semmilyen anyagot, még csak nem is iszom. – csak hogy tisztázzuk :) – de a legnagyobb élmény volt. Ennyit agyalni, olvasni, újranézni a Lost óta nem tettem.
deku82: lehet, hogy lehetett volna rövidebben is megcsinálni, de nem lett volna érdemes. Nem a rövid, tömör elmesélés volt a cél, – szerencsére – viszont a hangulatát épp a hol lassúbb, hogy gyorsabb esemény mesélés adta. Én szerettem, amikor percekig söpörte a padlót, a csendeket stb. A 8. részt 3x néztem meg. Lenyűgözött. Ez tényleg olyan sorozat volt, hogy nem tudtad, hogy most éppen mit fogsz kapni. És biztos, hogy nem is számítottál rá. Zseniálisak voltak a színészek. Kyle-nak Emmyt jövőre! Nekem messze felülmúlta a várakozásaimat. Hálás vagyok, hogy részem volt benne. Köszönet Mr. Lynch

Quantumleap - 2017. 10. 03. 09:57

“Úgy bizony, újra láthattuk a fiatal James-t és Laurát, olyan volt mintha direkt ide forgatták volna az egészet. Nem tudom, honnan szedték elő ezeket a felvételeket, de remek élmény volt.”

Lehetséges, hogy nem láttad a Fire Walk With Me-mozifilmet? :O

Shyllard - 2017. 10. 03. 13:32

Az archív jelenetek a Fire Walk With Me filmből voltak. Még nem tudom eldönteni hogy tetszett, volt jó pár piszok erős rész (Bob születése szerintem tömény zsenialitás volt), de legalább ugyanannyi, ha nem több olyan epizód volt, aminél csak néztem, hogy mi van és nem a jó értelemben. Kicsit úgy érzem, hogy Lynch trollkodott velünk az egész évaddal, kicsit úgy, hogy nem. Majd idő eldönti, hogy marad mindez az emlékeztünkben.

rafael - 2017. 10. 03. 13:45

nekem ez a sorozat volt az év fénypontja minden percét élveztem!!!

Sámán - 2017. 10. 03. 20:39

Quantumleap – 2017. 10. 03. 09:57

Nem láttam még, de valamikor mindenképp pótolni akarom majd. Ezek szerint onnan van?! :D

Jumboo - 2017. 10. 03. 21:13

Lehetett volna rövidíteni, de az nem Lynch lett volna. Minden nap meg tudnék nézni egy új részt. Kikapcsol.

péhápé - 2017. 10. 03. 21:33

Sámán: Emlékeim szerint Lynch még a 3. évad startja előtt nyilatkozta, hogy ez igazából nem annyira a sorozat folytatása lesz, mint a FWWM -é.
És ebből is az TMP-vel egybe szerkesztett (rajongói) változatot érdemes nézni. Már csak azért is, mert a jelkészlet (kulcs) másik fele ott van.

CaWarin - 2017. 10. 03. 22:48

Az HBO Gón már megtekinthető szinkronnal is a teljes 3. évad.

dexike3 - 2017. 10. 04. 05:07

szerintem az teljes 1-3 évadot tett zárójelbe Lynch azzal, hogy Bobby (Richard) felébredt a Valóságban. érdekes trip volt néztem volna még, talán, ha a mester folytatja. addig is megnézem egyben a 18 órás monstre filmet újra. ja Chrysta Bell (Tammy az FBI-os jány) jövőre fellép a bandájával nálunk :)

dexike3 - 2017. 10. 04. 05:10

ja nem is jövőre még idén itt lesz a dürerben (nov 19)

Serrin - 2017. 10. 05. 12:45

Szerintem a legjobb önálló sorozat lett a TP S3. Kár lett volna rövidebbre vágni, vagy éppen egy klasszikus Twin Peaks folytatást csinálni.

Köszönöm szépen, Mr Lynch!

zombi444 - 2017. 10. 06. 22:40

Kösz hogy megírtad ezt az összegzést, de az meglep hogy úgy vállalkoztál rá hogy a filmet nem is láttad? Azért ez erős. Egy csomó mindent nem is érthettél akkor belőle. Most eszembe jutott egy új teória, persze még nem gondoltam át teljesen, de azért leírom.
Az első rész úgy kezdődik hogy Laura azt mondja Meanwhile, és feltartja a kezét. Innentől kezdve álom az egész sorozat addig a pontig, amíg Cooper ki nem jön a barlangból a 18 részben és Diane várja őt. Akkor kerül vissza abba a twin peaks-be amit megismertünk az első két évadban. Persze a 25 év eltelt már közbe.
A többin majd még gondolkodom.

Quantumleap - 2017. 10. 27. 09:38

zombi444: “Akkor kerül vissza abba a twin peaks-be amit megismertünk az első két évadban.”

Oda nem kerül vissza. Már ha a várost érted Twin Peaks alatt.

Szerjózsa - 2017. 11. 13. 11:46

Mégis mit kellett ezen megbánni emberek? Vagy mit kell megérteni?

A Twin Peaks S03 a filmtörténelem egy darabja. Egy mestermű. Mint egy műalkotás, egy festmény. Ott sem keres az ember értelmet, csak nézi, és élvezi. Vagy nem.

Én igen. A világ meg pontosan olyan, mint a lezárás. Sosem ér véget, bármerre mehet, és nem a végcél a lényeg, hanem az út.

Ez az út pedig fantasztikus volt.

Jaime Lannister - 2017. 11. 19. 00:02

Leót akkor “megették” a pókok?

Rubber Duck - 2018. 06. 19. 22:41

A The Television Critics Association (TCA) vagyis a televíziós műsorok kritikusainak szövetsége jelölte a Twin Peaks: The Return-t az OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN MOVIE OR MINISERIES kategóriájában.

Csepi - 2020. 03. 29. 15:55

Leót Mr C (Bad Cooper, Doppel Cooper ahogy jobban tetszik) ölte meg (Spoiler!)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz