login |

Pilot: The Gifted

2017. 10. 03. 21:30 - Írta: human

35 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Megérkezett a Heroes-pótlék? Bár úgy tűnik, erre a kérdésre a pozitív választ a kommentek között fogjátok megtalálni, mivel számomra nem lett az. Pedig bíztam a FOX sorozatában a trailerek alapján.

A történet középpontjában a kormány által üldözött mutánsok állnak. Vagyis egy család, ahol az apa a hatóság oldalán áll egészen addig, amíg ki nem derül mindkét gyerekéről, hogy ők is különleges képességekkel bírnak, és hát a vérért mindent. Ez mondjuk érhető motiváció.

Így kezdődik a menekülés. Jönnek a Sentinelek, az FBI-szerű mutánsüldöző szervezet, akik el akarják vinni a kölköket, szóval a család kénytelen azokhoz fordulni segítségért, akik lekapcsolásában tulajdonképpen eddig közreműködtek. Ez lesz az átívelő szál, a földalatti mutánsmozgalom “apró cseprő” gondjainak elhárítása, és gondolom, az üldözöttek jogainak elismerése.

Ja igen, mindez az X-Men univerzumban játszódik, de már a nagyok, Loganék eltűnése után, akik így nem is tudnak segíteni senkinek.

Gondolom, nem meglepő, hogy a rohanás jön. Na, nem a karaktereké, hanem az, hogy mennyi mindent zsúfoltak a premierbe, csak hogy eljussanak az akcióig, ami egy üresen kongó, szinte falak nélküli épületbeli szaladgálást jelentett. Tényleg nem valami művészi dologhoz hasonlítanám, csak a már említett Heroes ennél lassabb, misztikusabb építkezéséhez, amivel szemben a The Gifted bőven alulmarad.

Egyszerűen olyan dolgokat tettek bele, amiket ki kellett volna érdemelniük. Nyilván ez fanfiction rész, de tegyük fel, hogy a fél másodperces drámai nézéses flashback helyett indítottak volna az autóbalesettel, utána “3 évvel később”, és a rész végén lehetett volna szép keret a háttér felfedése. Esetleg utána csöngetnek.

De az 1×01-nél maradva: egy érzelmi csúcspont sem működik. Egyszerűen többet kellett volna mutatniuk és látnunk például, ahogy az apa szereti a gyerekeit, úgy máris átéreznénk, hogy felad értük mindent, hiába volt eddig a mutánsok vallatása a munkája. Pedig ez a kettősség jó alap, csak nem sikerült rendesen építkezni rá.

Amúgy a szereplőgárda jó, rengeteg színészt kedvelek innen, és a megvalósítás is elmegy. Oké, ezt utóbbit csak megelőlegezem, mivel a fő akciójelenet felépítése inkább megmosolyogtató volt. Olyan, mintha az évad közepén járnánk, és nem lett volna elég idejük kitalálni jobbat a rendelkezésre álló 8 nap alatt. Bár az is lehet, hogy újraforgatások voltak. Szóval ezt egyelőre még nem rónám fel a sorozatnak, mert több érzelemmel a trükkök simán elmennének.

Basszus, nem akartam ennyire negatív lenni, szóval ha félreteszem a csalódásomat, akkor reálisan legalább egy 6/10-et tudok azért szórni rá. Ráadásul ennek mindenképp adok esélyt, szemben valami Inhumans-szel, pedig abban még a nevem is benne van valamennyire.

35 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2017. 10. 03. 21:59

Stan Lee felbukkanása mosolyt csalt az arcomra, meg a bár villódzó névtáblája is az “X’s”-zel…
Engem a Heroes is ott veszített el, meg igazán az X-men is, amikor már azon ment a para, hogy üldözik őket. Nehezen veszi be a gyomrom ezt, nem azért mert ilyen ne történhetne, hanem mert pontosan tudom, hogy az emberi faj pontosan ennyire gyökér, hogy inkább kiírtaná, mintsem megértené ezeket a jelenségeket.

A pilot tetszett is meg nem is, van benne lehetőség, de valóba zsúfolt volt, a Heroes sokkal szebben építkezett (amit egyébként mind máig szeretek a harmadik évad második felét meg a tavalyi feltámasztást leszámítva – igen kifejezetten szeretem a 4-dik évadot, mert az visszább vett kicsit a korábbiakhoz képest…).
Totál logikátlan volt pl. az eleje, azzal hogy a csajt el tudták kapni. Bakker simán el tudták volna intézni a rendőröket, az alapján, hogy a srác a végén feltartóztatta a robotokat azt a pár rendőrt le tudta volna szerelni… Mindegy. A végén bosszantó volt a Sentinelek töketlensége is. Látjuk, hogy egyszerre indulnak meg és veszik üldözőbe a társaságot, de aztán csak egy kapja el az egyik mutánst majd súlyos másodpercek telnek el és a többi robot sehol nincs… Majd látjuk, hogy erre-arra az árnyékban osonnak? Az elég nagy WTF? volt…
A cliff miatt gondolkodok azon, hogy nem is folytatom…
De jah, sokkal jobb volt mint pl. az Inhumans…
Viszont amit nem értek, bár valszeg a válasz, hogy el kell fogadni, mert hát képregények, hogy a pékbe van az, hogy az X-menek, az Inhumans meg az Avangers is megfér egy azon univerzumban? Üldözni a mutánsokat rossz, mármint a jó mutánsokat, mit csinál ez idő alatt az Avangers meg a többi csapat. Hulk? A Fantastic 4, azért ők se teljesen emberek? Nem kéne kiállniuk a rendszer ellen, hogy hé ember figyeljé máááá oda mit csinálsz…!
Gondolom egyszerűbb lenne úgy tekinteni ezekre mint alternatív valóságok, amik néha találkoznak…

LaCRossE - 2017. 10. 03. 22:01

“Ráadásul ennek mindenképp adok esélyt, szemben valami Inhumans-szel, pedig abban még a nevem is benne van valamennyire.”

Fogadjunk, hogy ha rólad szólna a sorozat, is izgalmasabb volna, mint amit most látunk. :D Sajnos az Inhumans nagyon félresiklott…

ON: nekem összességében “okés” volt a The Gifted pilot, bár nem volt egetrengető. Az X-men univerzum mellett Amy Acker volt a fő indok számomra, hogy bepróbáljam, de számomra csalódást keltően keveset szerepelt. :/

Kíváncsi vagyok, hogy apuci vagy anyuci lesz mutáns, mert le merném fogadni, hogy az egyiket megteszik annak a jövőben.

Neoprimitiv - 2017. 10. 03. 22:30

valami nem klappolt a résszel nekem, aztán most a poszt kapcsán esett le: igen, hiányzott az érzelmi megalapozás. Ami egyrészt rossz, mert így hogy a fenébe érdekeljen a sorsuk, másrészt meg nem akkora gond, ha a folytatásban kicsit jobban figyelnek rá, amire azért megvan az esély. Összességében nekem egyelőre nézős maradt, bár nem tudom, meddig – nekem a szuperhősös sztorik ritkán jönnek be, mindig olyan érzésem van tőlük, mint egy godmode-ban játszott játékkal.

Nézőke - 2017. 10. 03. 22:51

..ez nagy csalódás volt. Egyáltalán nem volt semmi Heroes benne,kivéve a Panetterie hasonmást… ez inkább a People of tomorrow 100% koppintása, (Peyton List nélkül sajna :() még a főhadiszállás felépítése,lépcsők felfelé,stb. is az volt, földalatti mozgalom, két db macsó vezető,akik kúlnak hiszik magukat, teleportálás, áramos mutáns, foglyul ejtett barátnő, minden ugyanaz.

A trükkök gagyik, Amy Ackerre ránézve Root jut eszembe mindig, az apa tuti mutáns,(vagy mindkét szülő az, és kézfogóval tudják előhívni a képességet,ó micsoda fordulat lesz),
kösz,nem. Kasza egy rész után.

monti - 2017. 10. 03. 23:12

kizárolag Amy Acker miatt :-D

Jesustomer - 2017. 10. 03. 23:32

Holnap akartam bepróbálni de ilyenkor amikor itt nem nagyon jön be nektek egy sorozat (mind az írók, mind a kommentelők részéről) akkor folyton azt érzem, hogy ezt azért tényleg nem kéne bepróbálni.. olyan sok jó sorozatról hallottam már amit meg én nem akarok megnézni mert gyerekek vannak benne (stranger things), vagy anno az ahs. Na majd meglátjuk mikor tér vissza a kedvem hozzá (mondjuk nem volt sok 1 hónapja se) mert nem akarom elvenni az időt a mr. robot, flash, supnat combotól.

jessm - 2017. 10. 03. 23:56

Ok, hogy heroesban láttuk már ez hasonló sztorit a bennettt a családdal azzzal a kivétellel , hogy itt a fiú is mutáns. Viszont miért kellett a szinészeknek ugyanugy játszani karaktert mint Bennett család megfelelő tagját.

Kicsit összevisza éreztem a részt, mint akik nem tudják honnan indítsák a sztorit. Kicsit össze vissza volt, és tényleg kori volt az élet halál harc,hiszen nem kötödtünk még annyira a szereplőkhőz .
Valaki által szidott tomorrow people, hiába gagyi, ennél sokkal jobban építkezett!

Nem mondom , hogy rossz volt,de nem is bizalom gerjesztő a jövöre nézve, de nem reménytelen, innen szép nyerni

Tommy - 2017. 10. 03. 23:59

Igaz, hogy inhumans után elég alacsony elvárásokkal ültem le de ebben kellemeset csalódtam.

winnie - 2017. 10. 04. 05:01

engem nem kötött le valamiért, nem nagyon érdekelt, ami történik, de kellőképpen pörgős volt, és szerintem simán hozta azt, amit ígért, kb 6,5/10

Ayrons - 2017. 10. 04. 08:31

Valaki segítsen már ki ez most az Eljövendő múlt előtt játszódik vagy a Logan előtt ? Nem jöttem rá sehogy sem.

-T - 2017. 10. 04. 08:37

Valamiért nem gondoltam volna, hogy ez nekem tetszeni fog – pedig szerettem az X-men filmeket – így nem voltak nagy elvárásaim, csak úgy bepróbáltam. De azt kell mondanom, hogy tetszett. Nem adott sem többet, sem kevesebbet, mint vártam. Voltak benne klisés megoldások, de azok sem zavartak. 7/10
Kíváncsi vagyok, hogy mi fog következni.

winnie - 2017. 10. 04. 08:45

a pilot zsúfoltságáról a készítő:

The biggest criticism that I got out of the pitch, which I thought was fair, was that it was too much for the pilot. A lot of what I had in my pitch I’ve been doing over the course of multiple episodes, and having now shot the pilot, I realize I was insane to have included the amount of story I wanted to do. But to cut myself a little slack, I was excited. I was like, “They’re going to let me do this? I want to do all of it!”

And so we went through a period where there was some thinking that maybe it would be better if the family were more troubled, which in a way wasn’t a bad idea, and I understand the instinct behind that idea, but the thing is, that family has enough trouble without also having to be troubled to start with.

winnie - 2017. 10. 04. 08:48

Ayrons: van a sorozatban olyan karakter, aki szerepelt a filmekben, hátha ebből ki lehet találni, de nem kell ugyanannak az univerzumnak lennie. azok filmek, ezek sorozatok – ugyanaz a karakter az egyikben valaki, itt pedig más. ha ki kell derülnie valaminek, akkor ki fog derülni. bár a készítő is azt nyilatkozta, hogy nem feltétlenül fogják mondani, hogy semminek nincs köze semmihez.

ezt mondta matt nix a kérdésről

Question: That show isn’t seemingly connected to the larger connected X-Men universe, but will your show be?

Nix: Yeah.

Question: Can you talk about that or how it will connect?

Nix: How should I put this? Without getting into specifics that I’ll get murdered for getting into, I would say that a fan of the movies — particularly the movies, but also the comic books — would not be disoriented at all as to where this fits in the mythology. I guess I’d say that if you look at the movies, which take place from whatever, they started in 2000 to now… they don’t all line up perfectly. You know what I mean? So it’s not like, I’m not slavishly fitting myself into a particular slot. But at the same time, if you like that world, if you like the world of the movies, there are definite nods to it. It definitely exists in the same general kind of universe, if that makes sense.

Question: Will it fit in the same way that SHIELD fits in with the MCU? Will events of the movies influence the events of the show?

Nix: Close, but not exactly. I guess I’d say in a sort of general way it acknowledges that events like the events that have happened in the movies have happened, you know what I mean? But it’s not to date… it’s still evolving. We’ll see how much that comes in. It’s certainly not “Since this happened in X-Men Apocalypse now all of these things are happening!”, which I think is cool, but they already did that.

Tomasso - 2017. 10. 04. 09:55

“Logan-ék eltűnése után..”

Melyik eltűnésük után?
Itt most figyelembe lehet venni a Logan című filmet és az abban történteket, majd ez még X évvel azután játszódik? Vagy ezt most egyenlőre nem lehet tudni, hogy hol is helyezkedik el időrendben, ha már az X-Men filmes Univerzumban játszódik a sorozat.

Vagy a filmes univerzumot egyáltalán nem kell figyelni, hanem “csak” X-Men univerzum simán?

heidfeld - 2017. 10. 04. 11:16

Ahhoz képest, hogy nem vagyok a műfaj rajongója, ez határozottan tetszett, Jamie Chung, Amy Acker kifejezetten..Határozottan látványosra sikerült a pilot.
Egy karakterrel lesznek komolyabb gondjaim, a fiukkal. Elég idegesítő. Ettől eltekintve 7.5/10.

Thomas - 2017. 10. 04. 21:35

Nekem nagyon bejött, szerintem ezt nézni fogom, de majd még meglátjuk, milyen lesz a heti rutin. Az sem zavart, hogy ilyen rohanós volt, gyorsan elröppent az idő. Legyen 8/10.

LaCRossE - 2017. 10. 10. 20:47

Bejött a második rész is :)

Tyberius06 - 2017. 10. 11. 00:18

Ez nálam egy szép kövér kasza. Apuci sztorija baromi kiszámítható volt elejétől a végéig és ráadásul idegesítő is az összes klisé halmazzal, ami nekem ebben a köntösben nem drámai egyáltalán (megjelenne Magneto vagy bármely kellően nagy hatalmú kollégája simán drukkolnék neki, hogy nyírja ki az összes balfasz embert). A térváltó leányzó sztorija hozta volna az akciót, de hát az se volt izgalmas, nem volt igazi tétje és míg a kiscsaj a “pajzs” képességével szimpatikus tök feleslegesen erőltették a tesót, aki pár óra alatt megtanulta használni a képességét, ami korábban totál irányíthatatlan volt. Aham, mert az így működik…
Még a börtönben levő csaj sztorija volt a legérdekesebb, de hát azt is már láttuk párszor.

De nem is ezek a klisé hegyek ölik meg nekem az egészet, hanem maga az alapfelállás, amit az ember-mutáns ellentétre hegyeznek ki. Ahol azt hinném, hogy az apuka lenne, akin keresztül végig kísérhetjük a változást, de NEM mert abszolult gyarló módon csak a céljai szerint működik. Amíg a munkája megkívánta elítélte a mutánsokat (ezt ugyan próbálták árnyalni a bowlingozós jelenettel, de ott nem volt épp “szolgálatban”), aztán kellett a segítségük, most a családja érdekében hajlandó lenne (a második rész alapján) elárulni őket. Az anyuka az, aki elkezdte meglátni a másik oldalt, de ez mind nem segít ha az egész világ annyira negatív, hogy nem látom a változás lehetőségét az ember fejlődéséét és ez baromi kiábrándító. Mert baromira nem szeretem a céltalan kegyetlenkedést és mások elnyomását és ez a sztori erről szól csak épp az emberek benne a gyökerek és nem látszik benne a fejlődés lehetősége.
A műszenvedés és bújkálás, mások értelmetlen “kínzása” meg baromira nem érdekel…

szpojleres mókus - 2017. 10. 19. 16:22

Iszonyatosan gagyi. Ha 20 évvel ezelőtt jön ki akkor talán megtartaná a helyét.

György Előd - 2017. 10. 20. 10:27

Nagyon gyenge, a szinészek egyszerűen nevetségesek. Nem tudom ajánlani.

mSO - 2017. 10. 21. 02:07

Elég érdekes, hogy darában megnézzem. De tény, hogy nem a legjobbak a színészi alakítások.

Desmond Wallace - 2017. 10. 21. 17:53

Három rész után azt mondom: tuti, hogy maradok.

Thomas - 2017. 10. 22. 21:29

Én is maradok, nem is hiszem el, hogy nem is egy, de két jó képregény sorozatot is sikerült végre összehozni, amikor már kezdtem lemondani a műfajról, mert nekem az Injustice is tetszik:) Mégis van élet a heti gonoszokon túl?:)

Thomas - 2017. 10. 22. 21:31

Inhumanst akartam írni, LOL:) Az Injustice is képregény, csak az játék:)

Gab - 2017. 10. 24. 21:42

Én egy dolgot nem értek, de sose látom, hogy felmerül mint kérdés. Mettől meddig mondunk valamit x-men sorozatnak? x-men egy csapat, aminek ismerjük a történetét, karaktereit és kedveljük őket. Nem értem, miért csinálnak másodszor is ,,x-men” témájú sorozatot, ha egyszer alig vagy sehogy nem szerepel benne egy normális x-men és az eredeti történethez sincs semmi köze vagyis ,,máshol-más-időben” blabla játszódik. Ennyi erővel a Hősök is lehetet volna Gifted Zero. Elég 1-2 x-men karakter és a többit elég kitalálni köré? mert a legtöbb karakter nem is létezett a sorozat előtt. Vagy jó példa a Legion is, amiben aztán végképp alig volt valami az igazi x-menből. Néha azt se tudtam ki kivel van. Annyi story van, amit el lehetne mesélni és rendes karakterekkel és mégis inkább ,,megálmodnak” valami kitaláltat, gondolom ez az olcsóbb. Annyi olyan kevésbé ismert karaktert használhattak volna itt is, akik mondjuk léteztek is a képregényben.

LaCRossE - 2017. 10. 24. 21:48

Attól X-men, hogy mutánsok játsszák a főszerepet a sorozatban (akikben megvan az X-gén).

VvD - 2017. 10. 25. 13:33

Nem kötözködésből, de az X-men csapat az nem azért X, mert a vezetője X prof?

Amúgy ez a sorozat egyre jobban tetszik. Nem gondolom kiemelkedőnek, de valahogy szórakoztat. Remélem nem basszák el. Jahh, és remélem a kopaszt kinyírják a végén – vagy ő is mutáns lesz valahogy.

BalinT55 - 2017. 10. 25. 23:24

Attól X-men sorozat valami hogy a mutánsokról szól, és nem sima metahumánokról. Legion alapból X-professzor fia szóval megvan a fő kötődés is szerintem. Az amúgy alapból nem egy könnyen fogyasztható sori volt, nem mindenkinek ajánlott, lehet ezért is nem tudtad követni ki kivel van. Aztán, a giftedbe Polaris az Magneto lánya, a portálos csaj (Blink) ő pedig volt X-men filmben is. Attól hogy nem ismert X-men karakterek vannak újra és újra elővéve még ugyan úgy az X-men “univerzumhoz” tartoznak (azért idézőjelezem mert az x-men is marvel és a képregényekbe nem is egyszer volt h együttműködtek, pl az infinity warban is ott voltak az x-menek, meg Kitty férje Starlord, és sorolhatnám)

Dunna - 2017. 10. 30. 07:49

Tegnap betettem az első részt. Az első sorozat volt életemben, amit a pilot félútján kikapcsoltam. Azt hittem kapok valami jó akciós, mutáns sorozatot erre 2 tinédzser szenvedését kellett néznem. Na arra meg épp nem voltam vevő :D

PGraves - 2017. 11. 12. 14:27

Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy érdemes-e nézni? Eddig az összes Marvel sorozatot néztem, csak most aztán kezd egyre több új jönni, és mivel így is elég sorozatot nézek, nem tudom, hogy miket kezdjek el… Ugye, most jön majd a Megtorló, azt mindenképpen, az Inhumanst eszem ágában nincs megnézni, meg most elég nagy a hype a Runaways körül, abba szeretnék majd belekukkantani, jövőre meg majd jön a Cloak & Dagger. A Megtorlón kívül kb max. 2 új sorozatot szeretnék elkezdeni ilyen témában, melyikek lennének a legjobb választások? Egyik éjjel unalmamban elkezdtem nézni a The Gifted pilotját,de , hogy őszinte legyek nem jött be.. érdemes végignézni, jobbak az új részek?

LaCRossE - 2017. 11. 21. 21:20

PGraves: szerintem részről-részre egyre jobb, hatalmas potenciált látok a sorozatban, hogy nálam később olyan favorit legyen, mint a Person of Interest volt.

Mate815 - 2017. 11. 22. 07:25

Nagyon jó cbm sorozat. A kis szöszi meg hot!

DarkEagle - 2017. 11. 23. 00:39

A kis szöszi csak 18 éves, halkan jegyzem meg. Sajnos nekem is ez volt először a véleményem aztán megláttam az Instáján a képeket és tudatosult bennem, hogy ma már nem ártatlanok a 18 éves lányok. :D

Egyébként egyet értek LaCRossE-al, részről részre egyre jobb. Úgy meg pláne hogy egyben zavartam le 7 részt mert nem volt rá időm. De nem bántam meg hogy vártam. Nagyon remélem hogy megkapják a 2. évadot mert tényleg baromi sok potenciál van benne és nem kevés kihallás a hősökre főleg a legújabb szériára, asszem abban is volt két tesó vagy mi akik együtt voltak baromi erősek.

Egyébként a sorozat nagyon jól egyensúlyoz a dráma, a poénok és az akciók terén és tényleg látványos és kreatívak a mutánsok is. Ráadásul néha el tudják érni hogy ne csak a mutánsokkal érezzek együtt ami azért ritka tulajdonság pláne országos tévén ebben a műfajban.

BalinT55 - 2017. 12. 22. 11:34

Na rég írt ide bárki is, nézi a kibeszélőt egyáltalán rajtam kívül valaki? :D Szerintem nagyon korrekt részeket hoznak és igen, vannak klisés részek is, de mernek vállalni is pl.: hogy elkapták a mutánsokat és stb, én nagyon pozitívan csalódok minden héten a sorozattal kapcsolatban :D

Mate4182 - 2018. 02. 18. 16:21

Nekem is bejovos volt. 3 adagban daraltam be az evadot.

Ayrons kerdesere:

Jamie Chung ebben a sorozatban Blink (dogos, azsiai csajszi terkapu nyito kepesseggel)
ugyanaz a karakter aki felnott korara a
Bingbing Fan altal alakitott Blink az Eljovendo mult napjai X-men filmben

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz