login |

Pilot: Wisdom of the Crowd

2017. 10. 03. 18:00 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Huhh, ébresztő! Brr. Na, akkor lássuk, mit tud a CBS új, izraeli alapokon nyugvó krimisorozata, ami a közösségi nymozást teszi előtérbe. Az gondolom nem meglepő, hogy mindezt teljesen valóságtól elrugaszkodottan teszi. Van egy sanda gyanúm, hogy nem a Szilícium-völgy agyai fogják megváltoztatni a bűnüldözést.

A történet egy milliomosról szól, aki a lánya megölésének évfordulójára készíttet egy olyan programot, ami összeköti a tenni akaró embereket, hogy közösen vegyenek részt az igazságszolgáltatásban. És természetesen mindenki felvállalja ezt, hiszen tenni akar a város jobbá tételéért.

Akkor jöhet a feketeleves? Az egyik az, hogy a lágy megölése a pilot alapján nem lesz elég átívelő szálnak, pedig a rész végére pont ez kap cliffhangert. Nincs benne elég változó, nem fektették le rendesen az alapjait. Persze ez kicsit a pilotbetegségre vezethető vissza, de annyira nullák a karakterek, és olyan keveset árultak el az ügyről, hogy egyszerűen nem érdekel senkinek a sorsa.

A zsúfoltság sajnos azt is eredményezte, hogy a 40 perc körüli játékidőben nem csak a fő szálat kellett bemutatniuk, hanem mellette még egy kisebb, heti ügyet is megoldanak, így vezetve fel azt, hogy miképp válik a főszereplő lányának ügyében való nyomozásból a rendőrség eszközévé a kifejlesztett rendszer.

Komolyan mondom, nekem már néha a külsősök besegítése is sok volt, hiába szült olykor jó sorozatokat, de ami a Wisdom of The Crowd-ban megy, az aztán végképp siralmas. Teljesen meghatóra és epic-re van beállítva ahogy az emberek besegítenek, közben meg a józan paraszti eszem csak azt látja, hogy mennyien járnának pórul a valóságban. Persze, két bűnözőt egy random járókelővel kell lehallgatni – ennél még az APB is hihetőbb volt…

Arról ne is beszéljünk, hogy nem véletlenül kapnak képzést a nyomozók, hiszen nagyon sok mindent be kell tartani az eljárás közben. Ezt nem lehet azzal lesöpörni, hogy önként adja fel mindenki a privacy-jét, főleg, hogy lassan mintha ezt sulykolnák nekünk alapállásként, szerintem idővel el is hiszik az emberek, hogy nem tehetnek semmit ellene, hogy mindezt el kell fogadniuk.

Visszatérve a sorozatra: annyi buktató van egy nyomozásban, ami miatt a gyilkos szabadon távozhat a tárgyalásról, hogy lehetetlenség az egész felállás, amit a Wisdom of the Crowd próbált elénk tárni. Mondhatni ez volt a végső döfés, nem pedig a tény, hogy Jeremy Pivenre mennyire nem illik ez a főszerep.

Részemről random, 5 alatti krimi eddig a WotC, mondjuk 3/10, de szerintem ennek három esélyt sem adok, annál többet ér az időm, és szerintem a tietek is. Aki nem ért egyet, az most szóljon.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 10. 03. 18:08

olyan furcsa volt látni némelyik posztoknál sorjázni az egyöntetűen pozitív kritikákat:)

semmi extra, színtelen-szagtalan krimi, amiben ez az egész cheat kód az írók számára, még a hackelésnél is jobb. ha valamire nem tudnak megoldást, akkor írnak köré valami random segítséget, mint itt a lehallgatás.

simán elhiszem, hogy működne a közösségi igazságszolgáltatás, ahogy az emberek írnak review-ket, meg frissítik tapasztalataikkal a közösségi appok adatbázisait, de az egész még akkor is nagy privacy fuck off, ha aki letölti az appet, az lemond minden jogáról. komolyan lenne olyan, aki lemond?

3? 4? per 10.

energy - 2017. 10. 04. 19:35

nagyon gyenge volt
a lánya hátrahagyott egy megható üzenetet, amit csak öngyilkosok szoktak
a sajtótájékoztatós színészi alakítás gyenge volt
kicsit APB

winnie - 2017. 10. 04. 19:40

már nem emlékszem, mert rég elfelejtettem, de az szerintem nem hátrahagyott üzenet volt, csupán egy üzenet korábbról, nem?

winnie - 2017. 10. 09. 21:17

1×02: 4/10. Vannak pozitívumok ebben a sorozatban. De nem Jeremy Piven. Ő nagyon csereszabatos, nem értem, hogy miért egy ennyire szürke karaktert írtak neki. Eskü, a csapatának a tagjai már most érdekesebbek (és viccesebbek), pedig alig szerepelnek. Oké, nem esek túlzásba, de a hacker gyerek jó arc, az ügyvéd pláne, a legtöbb lehetőséget pedig Richard T. Jones kapja zsaruként.

A WoTC amit csinálni akar, azt megcsinálja, hiába tartom cheat-nek az egészet, ha arról akar szólni, hogy random idegenek képeket küldözgetnek a nyomozóknak, meg az app-készítők feje megjelenik a telefonomon, akkor szóljon erről. De engem érdekelne az is, hogy legyen találgatható rejtély, vagy az, hogy megismerjük az áldozatot. (És persze minden héten jár a nézőnek valami tanulságos történet is, mint most is.)

Verdikt: hiába nyomoznak benne, attól még nem lesz krimi. És mivel nem az, ezért nem érdekel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz