login |

Family Guy: kezdett a 16. évad – írta Lantaar

2017. 10. 04. 14:45 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Kedves Seth MacFarlane!

Azért mert egy Puskás Stadion (vagy bármelyik tetszőleges sportlétesítmény) méretű lampshade-et aggatsz a részre annak az utolsó 2 percében, attól még nem lesz szatíra, amit csinálsz! Az pedig nem számít önreflekciónak, ha fogsz pár (jogosan) kritikus véleményt a sorozatodról és berakod őket egy 4. falat bontogató meta epizódba mindenféle válasz vagy ellenvélemény nélkül, hogy aztán bármilyen változás nélkül ugyanazt csináld, ami kiváltotta azokat a kritikákat!

Ez a kezdete annak a képzeletbeli nyílt levélnek, ami megfogalmazódott bennem az idei premier nézése közben. Bár levél helyett legszívesebben beleüvölteném MacFarlane arcába, de ez most lényegtelen. A lényeg, az, hogy ez a rész bármelyik évad közben maximum idegesítő lett volna, vagy csak simán el lett volna könyvelve szarnak. De az évadnyitókra kicsit más mérce vonatkozik

Az évadnyitónak nem csak azt a célt kell szolgálnia, hogy valahol el legyen kezdve a szezon, ezért akármilyen részt le lehet annak adni. A premiernek fel kell tüzelnie a régi nézőket, kétséget kell keltenie a sorozatot korábban kaszálókban, hogy jól döntöttek-e amikor elpártoltak tőle és az esetleges új nézőknek kellően fel kell keltenie az érdeklődését, hogy visszatérjenek a következő héten, hogy bepótolják a lemaradásukat a korábbi évadokból.

Ehelyett kaptunk egy idétlen kvázi clipshow-t, amiben más elismertebb sorozatok jeleneteit vágták össze mindenféle valódi kreativitás nélkül, paródiának álcázva. A tovább mögött folytatom.

A rész röviden annyiról szólt, hogy Peter kiakad azon, hogy őket nem jelölik Emmy-re, ezért megpróbálják leutánozni az elmúlt évek legsikeresebb díjazottjait, egy iszonyatosan kusza, zavaros részben.

Csak dobálják egymás után a jeleneteket a különböző sorozatokból, és a poént vagy iszonyúan suta szójátékokkal, vagy olyan kritikusnak beállított beszólásokkal próbálják előadni, amiket már ezerszer hallottunk máshonnan, akár évekkel korábban.

Ez talán a legnagyobb baja a sorozatnak: rettentően lassú. Próbál aktuális témákat megközelíteni, illetve popkulturális utalásokkal reflektálni, de a produkció sebessége miatt legalább egy évvel lekésnek mindenféle relevanciáról.

Az pedig külön értekezést érne, hogy az elmúlt években miként fejlődtek tovább a negyedik falat bontogató, meta filmek és epizódok abból a megközelítésből, amit a Family Guy ilyen részekben annyira szeret használni.

Ma már nem elég, ha a képünkbe nyomnak egy 4. falas beszólást, hogy belénk sulykolják a poént. Láttunk már jobbat, okosabbat és kevésbé erőltetettet tucatnyi másik filmben és sorozatban. Elég csak az évpremier után két és fél órával később adásba kerülő Rick & Morty-fináléra ránézni és láthatjuk, hogy ég és föld a kettő megvalósítása közötti különbség.

Már régen elfáradt a Family Guy és lehet, hogy itt lenne az ideje, hogy végre véget vessen a csatorna a szenvedésének, viszont amíg nem hozz vállalhatatlan számokat, amíg gyakorlatilag hasonló kulturális alapkőnek számít, mint a The Simpsons vagy a South Park, addig ez nem fog megtörténni. Főleg úgy, hogy MacFarlane még mindig a FOX házi kedvencének számít (lásd például a The Orville berendelését, ami az eddigi részek minősége alapján pusztán a készítő/főszereplő neve miatt készült el).

Katasztrófa. 3/10.

11 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2017. 10. 04. 15:10

Engem elszórakoztatott, de nem is vártam mást. Semmi más célja nincs ennek a sorozatnak. Agyatlan szórakoztatás.

Sancho Pansa - 2017. 10. 04. 15:18

Á, a kifogás bingó egyik dzsókere: az “agyatlan szórakoztatás”. Nyilván, ha szórakoztató lett volna a rész, akkor nem éreztem volna, hogy mennyire gány. Vagy ő sem érezte volna. Ez tényleg rettenet volt, sokkal jobban is meg lehetett volna csinálni a koncepciót, de már nagyon régóta nem szórakoztató az FG, kivéve egy-két fellángolást. Vagy csak éppen a szar részeket láttam a 14. évadból, amit nem hiszek.

Kissur - 2017. 10. 04. 15:21

Abban egyetértek, hogy a premiernek és a finálénak az a célja, hogy megtartsa a nézőt, valami nagyot kell mutatni. Ezt pedig sok sorozat nem veszi figyelembe, vagy nem érdekli őket. De egy ilyen sorozatnál szerintem nincs értelme. Esetleg megpróbálhatnának egy olyat, hogy egész évados átívelés, mint a South Parknál és ott be is jött. De tény, hogy Seth MacFarlane már nem vicces. Alkotott egy friss, új dolgot, de most már csak erőlködik.

Hudsonka93 - 2017. 10. 04. 15:33

*16. évad

Lantaar - 2017. 10. 04. 15:43

Hudsonka93: Oh shit! Az az én hibám, elnézést!

Thrasher - 2017. 10. 04. 15:54

9/10

Ha ez kusza, és kreativitás nélküli volt, akkor a Simpsons évadnyitóra szavak sincsenek.

Shartin Mort - 2017. 10. 04. 17:53

Két hete redditen lehetett kérdezni Seth MacFarlanetől, ahol elmondta, hogy 2010 óta semmilyen formában nem vesz részt a Family Guy megírásában.

Thrasher - 2017. 10. 04. 19:00

“dráma még annyira se”

na jó, én mentem

winnie - 2017. 10. 05. 04:40

Shartin Mort: persze, de ez a stáblistából is látszik. az überproducerek már csak felülről istápolják a sorozataikat, hiszen esélytelen lenne minden projekttel foglalkozni. de ettől még minden szkript átmegy rajta, és évadok elején ott van a tervezéseknél.

Csatornapatkány - 2017. 12. 19. 20:16

“2010 óta nem vesz részt az írásában.” Erről már hallottam, s ez mondjuk meg is magyarázza, h miért nem olyan jó, mint az Amerikai fater, amiben nem random ökörségeken kell nevetnünk, hanem van történet is, s a poénok nem erőltettek, s izzadságszagúak, hanem csak úgy jönnek… A szituációból fakadnak… Mondjuk ott sem minden esetben találnak be, Roger néha iszonyúan túl tudja tolni a ripacskodást, akárcsak Peter (mondjuk kissé másként),de a legtöbb epizód betalál, tartja a szintet. Durván fan lettem, az FG_t meg csak néha nézem, mert vhogy csak a Brianes és Stewies részek tartják bennem a lelket.

XD - 2018. 09. 30. 22:35

Én véleményem szerint a family guy 13 évada volt a fordulópont, azután már csak a mélyrepülés, az egész egy akkora Sz@r hogy szavakba nem önthető………. ezek a bejátszok is amiktől tényleg “híressé vált” a sorzoat azok is teljesen fantáziátlanok…….. semmi ujat nem tudnak kitalalni de látszik hogy nem is akarnak

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz