login |

Pilot-mustra: Wisdom of The Crowd – 1×01

2017. 10. 06. 13:15 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Az mindig marha vicces, amikor a CBS megpróbál fiatalos és menő lenni. Vagy aktuális. Pedig ők is tudják, mi is tudjuk, hogy a nézőik zöme akkor is nyugdíjas marad, ha a fene fenét eszik. És ez nem jelenti azt, hogy ne csinálnának jó és nézős sorozatokat, főleg a krimikedvelők mazsolázhatnak kedvükre a kínálatból. De a Wisdom of The Crowd-ot szerintem érdemes békén hagyni.

WISDOM OF THE CROWD – 1×01 – 4/10

Nem az a bajom, hogy vállalhatatlan a sorozat, hanem az, hogy kisujjból kirázható. És igen, ez totál személyes dolog, de egyszerűen ki nem állhatom azokat a krimiket, amikben az íróknak nem kell megerőltetniük magukat, amikben nem kell agyalni azon, hogy ki a tettes, és hogy lehet őt lebuktatni furmányos módon.

Ezért nem szerettem az olyan krimisorozatokat, mint a Lie To Me vagy a The Mentalist, mert hiába a jó főhős, ha meg akarták oldani az ügyet, akkor elég volt előbbibe egy arcrezdülést írni, utóbbiba egy elszólást vagy horogbekapást, és megvolt a lebukása. De ugyanez a helyzet sok sorozatban a hackeléssel. Ha valami infó kell az utolsó lépéshez a nyomozónak, és nem akarnak erőlködni az írók, akkor meghackeltetnek valamit, és voilá, elkapható a tettes.

A Wisdom of The Crowd egy techmilliárdosról szól, aki ezúttal nem kórházat vesz (szia, Pure Genius!) és nem is rendőrőrsöt (szia, APB!), hanem egy alkalmazást fejleszt ki (szia, APB!), ami lehetőséget ad a közösségi nyomozásra, s mint később kiderül, a közösség igazságszolgáltatásra. Ami elég necces koncepciónak tűnik, de simán elhiszem, hogy működne, hiszen sok közösségi feedback-re épülő alkalmazás működik (a trollok ellenére is), még akkor is, ha én tuti nem szállnék be infókkal.

Az app segítségével mindenfélét lehet csinálni, infókat gyűjteni, körözött személyt előkeríteni, sőt, a ezernyi személyes jogot tiporva még lazán fel is hívhatnak ismerve a helyzetemet, hogy ugyan menjek már oda egy pad közelébe (az illető nem is kételkedik, hogy jót tesz-e?), hogy le tudják hallgatni az azon ülők beszélgetését a mobilom segítségével. Elég aggályosnak hangzik, nem?

Mindegy, a WotC-ban Jeremy Piven, miközben lánya gyilkosát akarja előkeríteni (érdektelen átívelő szál ON – ugyanúgy 40 perces az ügy, mint az epizodikusak, csak 22*2 részben fogják kifejteni…), besegít pár random bűnügy kibogozásába a rendőröknek. Vagy A Rendőrnek, akinek az a dolga, hogy kételkedjen olykor az alkalmazásban, vagy a jogszerűségben.

És, visszautalva az első bekezdésre, minderre pár kikérdezés mellett úgy kerül sor, hogy a felhasználóktól érkező infókat elemzik. Vagyis, ha megvan a tettes, csak nem tudják a hollétét, akkor azt nem kell kinyomozni (az írói erőfeszítést kíván, hogy korábban nyomokat szórjunk el, ami alapján lehet következtetni), hanem elég egy üzenetet küldeni a főhős telefonjára (lusta írás…), hogy “Itt láttuk a XY-t.”, és már csak oda kell menni, és elkapni. És én ilyen krimikre nem akarom pazarolni az időmet. Egy nagy cheat kód az alapkoncepció.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 10. 09. 21:17

1×02: 4/10. Vannak pozitívumok ebben a sorozatban. De nem Jeremy Piven. Ő nagyon csereszabatos, nem értem, hogy miért egy ennyire szürke karaktert írtak neki. Eskü, a csapatának a tagjai már most érdekesebbek (és viccesebbek), pedig alig szerepelnek. Oké, nem esek túlzásba, de a hacker gyerek jó arc, az ügyvéd pláne, a legtöbb lehetőséget pedig Richard T. Jones kapja zsaruként.

A WoTC amit csinálni akar, azt megcsinálja, hiába tartom cheat-nek az egészet, ha arról akar szólni, hogy random idegenek képeket küldözgetnek a nyomozóknak, meg az app-készítők feje megjelenik a telefonomon, akkor szóljon erről. De engem érdekelne az is, hogy legyen találgatható rejtély, vagy az, hogy megismerjük az áldozatot. (És persze minden héten jár a nézőnek valami tanulságos történet is, mint most is.)

Verdikt: hiába nyomoznak benne, attól még nem lesz krimi. És mivel nem az, ezért nem érdekel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz