login |

Black-ish: kezdett a 4. évad – írta Lantaar

2017. 10. 08. 14:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Ilyen az, amikor a Black-ish készítői mindent beleadnak!

Rendkívül kíváncsi voltam a premierre, szimplán azért, mert a nyár során engedtem a kíváncsiságomnak és bevizsgáltam a Hamiltont, amibe kapásból beleszerettem. Így az is felkeltette az érdeklődésemet, amikor meghallottam, hogy egy, a musical által inspirált résszel fogják nyitni a következő évadot.

A sorozatnak szezononként mindig volt egy-két kiemelkedő része, de még sosem nyitott ilyen erősen. Az előző évad premierjéhez képest leírhatatlanul jobb lett a mostani.

Ez nem csak annak köszönhető, hogy zenés hibridet kaptunk, amivel a Black-Ish gyakorlatilag csatlakozott a musical résszel rendelkező sorozatok táborába, hanem maga a mondandó, illetve annak a kifejtése miatt is. Most nem volt B-történetszál, így a teljes játékidőt egy gondolat kifejtésére tudták fordítani.

A rész története röviden: Dre kiakad azon, hogy amíg Kolumbusz Kristófnak saját, államilag elismert, munkaszüneti napos ünnepe van, addig nincs olyan ünnep, ami ilyen szinten megemlékezne az afrikai-amerikai lakosságról, illetve a történelmük fontos eseményeiről. Erre Dre felveti, hogy ilyen ünnepnek kellene lennie Juneteenth-nek, azaz július 19-nek, amikor a legutolsó államban, Texas-ban is eltörölték a rabszolgaságot.

De a rész lényegét a zenei betétek adják és ezek rendkívül jól sikerültek. Itt nem csak egy gimmick-ről van szó, egy divathullám meglovagolásáról, hanem ezek a részek hozzáadtak a történethez. Felerősítették mind a drámai, mind az örömteli pillanatokat. A tovább mögött folytatom.

Illetve a Black-Ish a maga módján egy fokkal emészthetőbbé tette a rabszolgaság kérdését, amire nagy szüksége van a témának, s mindezt tette anélkül, hogy bagatellizálta volna azt.

Egyetlen egy apró kifogásom van a résszel kapcsolatban, mégpedig az, hogy annak ellenére, hogy a karaktere hihetetlenül idegesítő volt az előző évad során, Daveed Diggs mégis hiányzott a részből. Egyszerűen furcsa volt, hogy ha már a Hamilton eredeti szereplőgárdájából az egyik kulcsember, Lafayette és Thomas Jefferson egyszemélyes megformázója a sorozat visszatérő szereplője, akkor pont erre a részre miért nem hozták vissza.

Ettől függetlenül véleményem szerint ez egy kihagyhatatlan része lett a sorozatnak, csak ajánlani tudom azoknak, akik kaszálták vagy csak egyszerűen érdeklődnek utána. 8/10, mindenféle gondolkodás nélkül.

1 hozzászólás Ne habozz!

gimbi - 2018. 01. 05. 23:00

De nagy csönd van:)

Nem rég daráltam a sorozatot, és ez tényleg kiemelkedően jó volt. Nálam kb 5 és 9/10 között mozognak a részek, a “normál” részek is elmennek mint egy rendes sitcom, de mikor komolyabb témákat feszegetnek akkor tud igazán jó lenni.

Ui: Lafayette-nek vagy nincs szerződése 4. évadra, vagy egyszerűen túl egyértelmű lett volna és valószínűleg lopta volna a showt, ha ő is benne van:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz