login |

Chicago PD: kezdett az 5. évad – írta Sue

2017. 10. 11. 22:05 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Tény, hogy nem aratott nálam kitörő sikert a negyedik évad zárása, mert több ponton is rossz szájízt okozott a copy-paste szaga a történetvezetésen.

Az előző évad ott ért véget, hogy Sophia Bush karaktere, Lindsay nyomozó az FBI kötelékébe távozott, egy laza huszárvágással véget vetve ezzel a Holstead és közte húzódó magánéleti drámának is. Az áthelyezése egyértelműen Jay-t és Voightot viseli meg legjobban, de amíg utóbbi megérti a lány döntését (bár csak segítséggel), addig Halstead az üres lakásban bóklászva gyászolja a kapcsolatukat.

A kérdés viszont már akkor is az volt: hogy lesz tovább? Eddig ezzel kapcsolatosan keveset tudtunk meg, de hogy mit, azt spoileresen fejtem ki a tovább mögött.

Ami biztos, hogy Voight terápiára jár, közben bővül a csapat létszáma, mert Burgess és Upton is marad, de Antonio is visszatért a rész végére a rövid életű és nem éppen sikeres ügyészségi kitérő után. Ami emiatt nekem kérdéses: mennyire lesz kiegyensúlyozott a karakterek közt az évad?

Másrészt pedig a járőrös szál ezzel akkor végleg véget ért? Mert jelenleg nagyon úgy fest, és ennek én nagyon nem örülök, tekintve, hogy ez egy komoly erőssége volt a korábbiakban ennek a sorozatnak. Innen szép nyerni, azaz bebizonyítani, hogy nem válik 12 egy tucat jellegű, nyomozgatós darabbá a sorozat.

Nem vagyok lelkes? Így is mondhatjuk. Hogy a történetről is megemlékezzek egy kicsit: a csapat egy fegyverkereskedőket érintő rajtaütés alkalmával tűzharcba keveredik, amelyben Halstead eltévedt lövedéke egy kislány életét is kioltja.

Ráadásul jó darabig úgy van mindez feltüntetve, hogy mindenről Halstead tehet. „Mellesleg” a kislány éppen egy nem legálisan működő napköziben töltötte a napját, vagyis a rendőrök egyáltalán nem tudtak arról, hogy abban az épületben gyerekek vannak.

Mindezek után persze beindul a boszorkányüldözés, vagyis a harc a rendőrök és a feketék lakta környék közt, s a kölcsönösen működő előítéletek rendesen megnehezítik a nyomozást is a lövöldözésből megszökött rosszfiú után.

Mindezt még megspékelték egy kicsit nekünk némi felügyelettel, amit a csapat, vagyis elsősorban Voight kapott egy régi ismerős képében maga fölé, mellé pedig a környék képviselőjét is, tehát mondhatni minden szempontból ideális körülmények közt zajlott annak felderítése, hogy mi is történt.

Végül Antonio besegítésének köszönhetően sikerül összeállítani a képletet, vagyis hogy kit lőtt meg eredetileg Halstead, akin keresztülhaladvaa golyó egy ajtón is túljutva szegény kislány életét követelte. Teljesen véletlenül persze az is kiderül, hogy ennek a rosszfiúnak a bandája komoly pénzekkel segítette a képviselőt a választási kampányában.

Illetve azt is kiderítik, hogy a férfi, aki a lövöldözés után a kórházba kerülve gyanúsan hárítja a rendőrök kérdéseit, valóban ehhez a bandához tartozik, méghozzá a banda eszeként. Végül a képviselő és Voight elbeszélgetésének köszönhetően megússza a börtönt is, mert így remélhetőleg további csinos összegeket tud a környék fejlesztésére előteremteni – az ügyleteinek legalitása már más tészta, ebbe ne menjünk bele.

Hogy a magánéleti vonalat se hagyjuk ki a buliból: Ruzek szeretne káposztát melegíteni Burgess-szel, aki viszont ebben nem partner annyira, miközben rendkívül (nem) meglepő módon Halstead és Upton közt is elindult valami. A legnagyobb pozitívum az én szememben mindenesetre Antonio visszatérése, úgyhogy egyelőre még inkább a remény oldalára billen a libikóka. Aztán meglátjuk, májusra hova jutunk.

Vegyes érzések vannak bennem a folytatást illetően: egyrészről bizakodom, hogy a hirtelen történt létszámgyarapodás ne okozzon nagy történeti gikszereket és egyenlőtlenségeket a csapattagokra vonatkozó történetszálak közt. Másrészről viszont tényleg tartok attól, hogy a járőrös történetszál elvesztése mennyire lesz nálam hatással a sorozat tetszési indexére.

10 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 10. 11. 22:27

Nekem így 2 rész után egyenlőre nem hiányzik Lindsay, pedig bírtam a karaktert, de már annyira drámakirálynőt csináltak belőle, hogy sok volt.
Antonio visszatérésének örülök és én is hiányolnám a járőrözős szálat, mert az mindig adott hozzá egy kis pluszt.

Ami negatív volt nekem az egyértelműen az évadnyitó. Mindig utálom, ha arra fűzik fel a történet egy részét, hogy valamelyik csapattag köré akarnak valami drámát felhúzni. Most Halstead volt a soros, épp őt dobta a gép vagy mi? Jó lenne már úgy megírni egy részt, hogy nem a csapattagok egyéni drámájáról szól.

A 2. rész már sokkal inkább hasonlított a megszokott részekhez, de valahol kezdem azt érezni, hogy nem kötnek le annyira a részek, mint az előző évad második felében.

Rájöttem egyébként, hogy mi a bajom. Azt szeretném, ha nem epizodikus jellegű lenne, hanem ezekkel a színészekkel lenne 4-5 vagy akár 10 részen keresztül tartó átívelő sztori, komolyabb nyomozásokkal, komolyabb beépülésekkel. Ja és Roman karaktere is hiányzik, de ő nagyon.

Szerintem én ebben a szezonban végleg el fogok búcsúzni a chicagói rendőröktől. Hogy ez csak az évad közepén vagy a vége felé fog bekövetkezni azt nem tudom, de most nagyon úgy érzem.

Aldo - 2017. 10. 11. 22:49

A járőrös szál már az előző évad elején végleg elhalt, amikor Kim is bekerült a csapatba. Valahogy nekem annyira nem hiányzik, sem Lindsay sem. A sorozatra ráférne egy alapos vérfrissítés, mert a szereplők fele csak statiszta szinten van. Ezért is tartok egy kicsit a megnövelt létszámtól. A másik hiba, hogy sokszor válnak a heti ügyek önismétlővé.
Szerintem szokásomhoz hívem az első pár rész heti nézős lesz, de aztán megint átcsúszik nyári darára.

LaCRossE - 2017. 10. 14. 17:22

Háát, öhm, már az előző évadban sem volt nagyon járőrös szál.

Azt meg végképp nem értem, hogy hogy lehetett bármit belelátni Upton és Haldstead közé.

Chicago sorozatok közül még mindig ez a kedvencem. Justice-t kaszálták, a Fire-t én kaszáltam (mindig ugyanazt látjuk ismétlődni, és nem merik semennyire sem felrázni a dinamikát – hányszor láttuk már, hogy Severide megszívja egy csajjal vagy hogy Boden már kismilliódszorra bajba kerül a feletteseinél?). Szóval nekem már csak ez meg a Med maradt meg.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 24. 19:39

A 3. és a 4. rész már sokkal jobb volt, mint az első 2 rész. Remélem tartani fogják ezt a színvonalat.

Főleg a 4. részt most sikerült feszültséggel megtölteni és a szereplők között is jó volt a dinamika. Előjöttek feszültségek és az is érdekel, hogy Antonio mit kavar a háttérben az államügyésszel. Egyenlőre az nem túl valószínű, hogy Hanket akarja megbuktatni, ahhoz ő túl lojális vele szemben. Most újra kezd előjönni Hank sötét énje, ami határozottan jót tesz a sorozatnak. Ilyen is ritkán van, hogy minden szereplőt jól tudtak mozgatni.
Lindsay pedig egy kicsit sem hiányzik.

Huba - 2017. 10. 27. 20:05

05-ben előjött végre Hank az igazságosztó, nevettem :)

barátfüle - 2017. 11. 04. 09:44

A héten nem volt rész?

winnie - 2017. 11. 04. 10:43
Babrafax - 2017. 11. 04. 22:40

Nekem az 5-dik rész jól bejött.A gazdag picsa aki tovább adta az örökbefogadott gyereket egy pedofil hálózatnak elég szar alak volt.Néger barátunk elég jól alakítottde sapkás barátunk balkézről fogant lányával vajon mi történt? Bár,hogy az idősebbik meghalt elég tré volt.Hank fiát is kinyírták ,bah! Addig képben voltam ,hogy a kis csaj elment bokszolni Antonio sulijába és utána? Vagy én nem figyeltem elégé?

barátfüle - 2017. 11. 05. 11:57

Ó,köszi winnie!

Snoopyzit30 - 2017. 11. 10. 12:46

Az 5. rész nekem is bejött. Ez az évad eddig jobb, mint amire számítottam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz