login |

Pilot-mustra: Dynasty – 1×01

2017. 10. 12. 19:14 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

You never know who’s gonna stab you in the back.

Úgy mentem neki az új Dynasty-nek, hogy csak annyit tudtam a régiről, hogy létezett, mást nem, sosem láttam, nem szerettem. De azért sejtettem, hogy nagyjából milyen stílusú lehet, amikor a készítő elmondta, hogy az egyik legfőbb jellemzőt jelentő catfight-okat, a cicaharcokat megtartották az új sorozatra is, és azokat minél organikusabban próbálják tálalni. Igen, hardcore heti szappan, gazdagemberes heti szappan érkezett a CW-ra.

DYNASTY – 1×01 – 5,75/10

Nem szoktam gyakran .75-özni, de csak nem akarok hatost adni erre a kezdésre, mert a pilot első 20 percében totál eltemettem a sorozatot, a rész végére viszont azon kaptam magam, hogy élvezem, fun volt. És rohadjak meg, ha nem játszott szerepet benne olyan alantasnak tűnő húzás, mint a fent említett cicaharc. A zene, a bitch-ezés, az egymásnak esés és a végén a tesó meg az inas nézése… – tökéletes volt.

– Bite me, Cristal!
– Please, call me mom.

Tudom, hogy ilyesmit nem illik élvezni és minőséginek tekinteni a peak TV korában, és előfordulhat, hogy az 1×03-ra már beleunok a hajtépésbe, de most működött. És valamennyire a történet is összeállt a negyvenvalahányadik percre, de senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy leginkább a műfaj rajongói, illetve a guilty pleasure keresői fognak jól járni a Dynasty-vel.

A sztori Gazdagékról szól, KőGazdagékról, akik a Ewing-okkal ellentétben áramban utaznak. Apu viszi a boltot, az ő lánya jön haza abban a reményben, hogy kinevezik az egyik megürült magas posztra, de kiderül, hogy csak azt jelenti be a szülő, hogy újra fog házasodni. Ez nyilván dupla sokk, hiszen nem elég, hogy nincs meg az állás, de még valakit (aki alig idősebb nála) még a nyakára is hoznak.

Ezt követően a táblára kerül a többi figura is, hiszen van például zöldlelkületű tesó is a családban, valamint zord inas, jóvágású sofőr és persze egy üzleti vetélytárs is, köztük máris egy elég bonyolult kapcsolati háló feszül, de valójában szinte minden csak háttérként szolgál a mostohaanya és mostohalánya közötti vetélkedéshez a cégért, illetve a családfő figyelméért.

A Dynasty pilotja tele volt minden műfaji kellékkel, kábé azokkal, amiket anno az Empire is felvonultatott (mínusz flashback-ek): volt itt titkos szerető, áskálódás, manipulálás, hátba szúrás, megcsalás, titkos rokon, sötét múlt, árulás, üzleti fifika és persze (naná!) gyilkosság is. (Viszont a Dynasty-pilot közel sem annyira elszállt, mint az Empire-é volt, inkább a földön jár.)

Mindezt ráadásul elég manipulatívan is tálalják a készítők, nem egyszer látszólag a “véletlenek” összjátékára alapozva, amitől sokan a falra másznak majd, de mint írtam, amikor beindultak a dolgok, akkor elkezdett működni a gépezet. (Például a szirmos jelenet a semmiből arra a zenére remek csúcspont volt.)

Most már csak azt kell eldöntenem, hogy mi a helyzet Nathalie Kelley-vel, mert sokszor őt éreztem a színészek között gyenge pontnak. Olykor direkt illegette magát és szándákosan játszott rá dolgokra, de máskor nagyon kilógott, viszont a balhét nagyon jól kezelte, abban a szituációban ő vitte a prímet. A többiek, akik között olyan öreg rókák vannak, mint Grant Show vagy Alan Dale, nyilván hozták, amit kell.

Az elején szerintem a random cégnév-dobálás és kiszámítható üzleti sztori volt, ami teljesen elaltatott, de amikor a karakterek és az érzelmek kerültek elő (nem mintha azok nem lettek volna kiszámíthatóak), akkor a maga módján élvezhető lett a Dynasty, valahogy megnyugtatja a nézőt az, hogy a bemutatott idillikus kép csak a vihar előtti csendet tükrözi, hiszen jött valaki kívülről és látványosan beletrottyant a kompozícióba.

Gond csak az lehet, hogy mindebből nehéz lesz bármi eredetit kihozni. Persze adja magát a kérdés, hogy akarnak-e a nézők egyáltalán eredetit?

A sorozat heti rendszerességgel, az amerikai sugárzás után felkerül itthon a Netflix-re, magyar felirattal.

17 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2017. 10. 12. 19:15

Ilyen pontozást se nagyon láttam még itt. 5,75, mitől lett a 75? Miért nem 5 vagy 6 akkor már? :D

winnie - 2017. 10. 12. 19:39

leírtam. de korábban is előfordult már egyszer vagy kétszer, hogy nem tudtam látványosan dönteni.

LaCRossE - 2017. 10. 12. 19:43

Ah, egyszer lehetne 6,66 is a pontozás egy arra alkalmas sorozatnál.

Egyelőre még gondolkodom, hogy belenézzek-e. Ez a sztori egyszerre riaszt picit, de valamiért mégis vonz. Olyan guilty pleasure érzetem van, pedig még nem is néztem meg.

-T - 2017. 10. 12. 21:32

Ez volt az a sorozat, amit nagyon vártam már, de miután megnéztem, elég vegyes érzéseim lettek. Az eleje tényleg dögunalom volt. A párbeszédek viszont bejöttek. A színészekkel sem volt különösebb bajom, Nathalie Kelleyt kivéve, mert valahogy nekem is ő tűnt a leggyengébbnek. Egy-egy jelenetnél olyan arcot vágott, hogy nem tudtam elhinni neki semmit.
Mindent összevetve, nem volt rossz a kezdés, viszont a végére megfogalmazódott bennem, hogy mi hiányzik. A hangulat és, hogy izgulni tudjak a szereplőkért.
Emlékszem, a felújított Dallas-szal is ez volt a problémám. Nem volt meg benne, ami a régiben igen.
1-2 részt még biztosan meg fogok nézni, hátha belövik az irányt, aztán a többi majd kiderül.
5/10

Vox - 2017. 10. 13. 04:24

Függetlenül attól, hogy nem érdekel az egész, de a Netflix egy ilyen kaliberű sorozathoz képes magyar feliratot készíttetni, a saját, normális szériáihoz (de mondhatnánk akár a hasonló típusúakból is – pl. Rick and Morty) meg nem? Egyáltalán ki nézi ezt a magyar Netflix-előzfizetők közül?

winnie - 2017. 10. 13. 08:04

ööö, én néztem:)

oké, viccen kívül, egyrészt azt kell mondjam, hogy ne a sorozat minőségét nézd, hanem az van, hogy a heti máshonnan való sorozataikhoz csinálnak feliratot (good place, blacklist, chesapeake shores). ez konzisztensnek tűnik. másrészt pedig teljesen jogos a dolog. én inkább azon döbbenek, hogy a saját-saját sorozataik, illetve filmjeik nem kapnak ilyen azonnali, 0-day feliratot. oké, ha nem is a sorozatok (nyilván idővel fognak kapni, de fura, hogy a friss marvel-sorozat vagy más nem jön ki magyarul), de akkor a filmek legalább. de nem hogy azonnalit nem kapnak, semmilyet sem. van vagy 100 filmes felirat a netflixen, de netflix-filmhez talán csak az adam sandlerekhez van.

JKJ - 2017. 10. 13. 09:32

Én azt gondolom, hogy a Netflix az ilyen és hasonló nemzetközi forgalmazást csak úgy vállalja el, ha feliratot is kap a sorozatokhoz. Nem hiszem, hogy ezt nekik kellene produkálniuk. Persze, semmit nem értek a témához :-)

Én csak amiatt fogom megnézni, mert a Netflixen van. Egy próbát megér alapon :-)

Vox - 2017. 10. 13. 20:47

@winnie: No offense, nem a nézőkkel vagy a sorozattal van a bajom, pusztán az elvet nem értem. :)

@JKJ: nem hinném, hogy így vállalja el. Pont az az érdekes, hogy kis piac a mienk, eleve nem hiszem, hogy olyan túl sok állandó előfizetője lenne a Netflixnek, így nehezen akarom elhinni, hogy megérné a jogtulajnak még fizetni a feliratért is.

Kukabúvár - 2017. 10. 14. 17:00

ez valami hihetetlenül rossz – 2/10 max

Thomas - 2017. 10. 18. 20:47

Az Empire-t ugyan nem nézem, de bő 1 évadnyi Star után ez a pilot egyszerűen sokkolt, hogy itt tart ez a műfaj:) Nem is tudom megmondani, hogy most jó volt vagy rossz volt, amit láttam, mert ez nem is egy sorozatrész volt. Mintha januárban leadtak volna egy összefoglalót, hogy “ez történt az évad első felében”. Valahogy semmi nem volt normálisan kidolgozta, egy helyzetet nem lehetett kiélvezni (pedig jól a karakterek és az alaphelyzet), mert csak pörgették az eseményeket, 2 percenként valami forulat, stb. Azért az új Dallas pilotja nagyon nem ilyen volt, meg ehhez képest a Star is egy lassú, visszafogott valami:)

Remélem ez csak a szokásos pilotbetegség, hogy mindent be kell lengetni, mindent meg kell mutatni (ez is 200%-osan csúcsra járatva), aztán majd beáll valami élvezhető tempóra, mert én nem összefoglalót szeretnék nézni egy sorozatról, hanem magát a sorozatot:)

Roxi - 2017. 10. 21. 16:06

Bocsi,de nem vagyok képben.Itt is vannak régi szereplők,mint az új Dallasban vagy csupa új szereplő?

Thomas - 2017. 10. 21. 21:12

Ez remake, nem folytatás. Nagyjából ugyanazok a karakterek, kisebb-nagyobb változtatásokkal, csak persze más színészek alakítják őket.

winnie - 2017. 10. 21. 22:18

1×02: 4/10. Míg a pilotot kőkeményen telezsúfolták, a második rész tempója elég visszafogott volt, hiszen pár szálat el kellett varrni (‘ish’), plusz néhány érzelmi húrt is megpengettek (nem áll jól a sorozatnak), így a nagy cicaharcos szembenállást eléggé visszafogták, miképp az üzleti machinációkat is.

Ettől még voltak érdekesebb momentumok ebben az epizódban is, de némelyik kiemelt szál nem túl érdekes (például nyilván a tesó románcából lesz valami, de most csak helykitöltő), Nathalie Kelley továbbra is nagy kérdőjel, mert szinte végig azt éreztem, hogy nem bír el ezzel a karakterekkel, viszont volt két jelenete, amiben tökéletes volt. Most akkor mi van?

Verdikt: azért még kap egy részt tőlem. És az a bizonyos temetős jelenet nem volt semmi, kiszakadt belőlem egy hangos röhögés. Más kérdés, hogy a sorozatnak olyan nézők kellenek, akik a rész végi cliffhanger-re aggódni kezdenek vagy agyalni, hogy vajon mi lehet a helyzet. Belőlem ilyesmit nem váltott ki egy másodpercig sem a dolog, majd kiderül a folytatásban, és talán ebből is látszik, hogy nem rám szabták az új Dynasty-t.

-T - 2017. 10. 27. 13:25

Pár vicces beszólást és jól kreált jelenetet, zenét leszámítva, így 3 rész után, engem baromira untat, mert többet vártam tőle.
Lehet, hogy még visszatérek, de egyelőre pihentetem.

Thomas - 2017. 10. 29. 15:09

Szerintem nem rossz Dallas-pótlék, nálam bőven a szórakoztató tartományban van:) Bár egyelőre nehéz komolyan venni a családtagok egymás iránti érzelmeit, amit a 3. részben nagyon hangsúlyozni akartak.

Roxi - 2017. 11. 01. 18:45

Megnéztem a pilotot,elsőre bejött így folytatni fogom. Meglepett,hogy Grant Show játssza Blake-t aki emlékeim szerint egy öreg pasi volt. Aztán megnéztem kettőjük életkorát és annyival nem is fiatalabb(55 éves),mint az eredeti Blake volt(63)

Roxi - 2017. 11. 13. 20:10

Most vagyok szinten,így 5 rész után abszolút nézős.Nem egy halálra izgulom magam sorozat.De tetszenek a párbeszédek,lassan a karakterek is kialakulnak. De ennyire nem nézi más?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz