login |

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: kezdett a 2. évad

2017. 10. 16. 21:05 - Írta: superpityu

42 hozzászólás | kategória: kritika,

Fulfill the prophecy! Find Him! Find Dirk Gently!

Mindfuck! Visszatért a legfurcsább és az egyik legjobb tavalyi sorozat és ismét bizonyította, hogy még mindig képes újat mutatni. Az előző évadban is sokszor eldobták a sulykot, de amit most is letettek az asztalra már a cold openben, na, arra nehéz akármit is mondani.

Egy több mint két hónapos időugrás után vesszük fel a történet fonalát, látjuk mennyi minden történt a szereplőkkel ez idő alatt. Persze rengeteg szálon indulunk, de mivel minden mindennel összefügg így már a premierben is összeér pár kapocs, miközben megismerkedünk az új karakterekkel.

Nem elég, hogy az alapgárda is baromi erős, de melléjük behozni Tyler Labine-t, mint egy kissé kótyagos seriffet, vagy éppen John Hannah-t bajuszpödörgetős gonoszként egyszerűen fantasztikus.

Aki nem ismeri a sorozatot, azoknak csak ajánlani tudom, teljesen rendhagyó a mai drámák és komédiák mellett. Sokkal összetettebb, és nem igazán rágja a néző szájába, az összes történést, cserébe egy ponton sem ül le az. Mindig van valami meglepő csavar, ami el tudja gondolkodtatni a nézőt. Néhol annyira over-the-top és szokatlan, hogy elmondani sem lehet, mennyire furcsa élmény nézni.

A megvalósítás pedig pazar, látszik raja, hogy nem sok pénzből készül el, de mégis igényes, többek között annak köszönhetően, hogy bőven vannak benne kreatív ötletek, amelyek elvonják a figyelmet a tipikusságról. Például a 2×01 egyik jelenete alatt Del Shannon-tól szól a Runaway, amit magam sem tudom, mikor hallottam, hiszen nem túl gyakran futok bele ilyen dallamokba, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy ez a szám mennyire tökéletesen festi le az egyik új szereplőt és a vele egy pillanatra összekacsintó régieket.

És ha már zene, akkor mindképpen jár még mindig a pacsi a sorozathoz szerzett muzsikáért, aminek bizonyos taktusaitól még mindig kiráz a hideg annyira jó. De spoilerekkel folytatom a tovább után.

Todd, Amanda és Farah is felkerültek a legkeresettebb emberek listájára, miután őket nem sikerült elkapniuk a tavalyi évadzáróban. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Blackwing lehet a szezon főszála, miközben a cold open egy párhuzamos univerzumot festett le elsőre, szóval lesz itt meglepetés még úgy érzem.

Nem is tudom, hol kezdjem, de máris látszik ahogyan egy irányba tartanak bizonyos szálak. Hiszen nem lehet a véletlen műve, hogy Todd és Farah pont abban a kisvárosban bujkálnak, ahol felbukkan John Hannah és elkezd egy szimpla tollal gyilkolászni. Miközben a frászt hozzá egy Suzie nevű 40es anyukára, akinek elképzelni sem tudom mi lesz pontosan a szerepe, de a Bart-os találkozása fantasztikus volt.

Közben Amanda és Vogle is úton vannak, ők pedig a lány látomásai nyomán próbálnak rájönni, hogy hova is kellene menniük, de tippre pár részen belül ők is elérkeznek abba a városba, ahová a szereplőink jelentős része már elérkezett.

Dirk közben pedig próbálja meggyőzni Friedkin-t, hogy nincsenek képességei. Viszont ahogyan tavaly is, úgy idén is megtalálja egy új ügy, ami még tovább bonyolítja az amúgy is elég furcsa sztorit. Közben pedig látjuk, hogy Ken és a corgi is be lett gyűjtve, cserébe viszont Bart megmenekült.

Nagyon nehéz ennyi alapján bármire is következtetni, hogy mire is fog kifutni végül a sztori. Annyi biztos, hogy a történet ki van most is dolgozva, át van gondolva és engem mint rajongót egyáltalán nem hagytak cserben. Elszórtak egy csomó morzsát, amelyeken lehet gondolkozni, hogy miként is passzol a kirakósba.

Imádtam a premiert, na!

Find the boy!

42 hozzászólás Ne habozz!

39lépcsőfok - 2017. 10. 17. 00:06

Nagyon jó volt! Susie karaktere a legjobb. Biztos összeállnak majd a dolgok pár részen belül.

Edrick - 2017. 10. 17. 00:06

“- Come on, Dirk, we have to go now.
– You came… You came to rescue me!
– That’s right, we’re badasses now. We’re big badasses, and we came to rescue you, Dirk.
– We used a magic rock given to us by Thor to find you.
– I knew I could rely on Thor!
– Hurry up. We have to get to the Lost City of Gold to collect the Sacred Algae before it’s too late!
– Yeah, Dirk, we need that algae!
– Okay! Let’s go! Oh.. This is a dream, isn’t it?
– Yeah. Yeah, it is.”

Egyetértek, zseniális, nekem is nagyon tetszett. Már ennyi alapján is látszik, hogy simán lesznek annyira kreatívan-őrültek, mint tavaly. Azt pedig nagyon szerettem :)

Girk - 2017. 10. 17. 07:24

Megnéztem négy vagy öt részt ebből, de lehet többet is.
De nem jó sorozat, pedig a könyv nem volt rossz.

Claire8310 - 2017. 10. 17. 08:26

Jó kis kezdés volt, már most felcsavarták az őrültség-faktort 11-re és jól van ez így:)
John Hannah remek volt szerintem is. Jó volt visszatérni.

heidfeld - 2017. 10. 17. 08:55

Nyáron ledaráltam az első évadot. Jók a színészek, egyedi a stílus, kreatív ötletek, és néha lehetett nevetni is, de..
Nem szegezett a fotelba. Zseniális ötletek mellé, jutottak rosszak is, néhány idegesítő karakter.. Nem tudom, nekem valami hiányzott.
Hiába emeltem meg a heti megnézhetők számát, hiába kaszáltam négyet is, régi sorozatok közül. Csak téli dara lesz. És inkább csak Alan Tudyk miatt.

clegane - 2017. 10. 17. 12:53

én a legelső nézt láttam, de az inkább csak fárasztó katyvasz volt, mint ötletes vagy vicces. lesz-e jobb annál, ez lenne a kérdésem?

clegane - 2017. 10. 17. 12:54

nézt? képes voltam ezt írni hogy nézt? nem valami autokorrekt a ludas? vagy kávéznom kéne? részt akartam írni.

Réka - 2017. 10. 17. 19:19

@clegane: a sorit holisztikusan kell nézni, szval kb a legvégén jössz rá a nagy ösazefüggésekre, de ahogy haladnak a részek, egyre izgibbek a szálak :) tarts ki, szerintem.

hallak65 - 2017. 10. 18. 08:05

@clegane. Röviden: Igen! Elijah Wood karakterét kell követni. Ő a “néző”. Az ő szemén keresztül fogjuk fel az egész katyvaszt. Amikorra neki kezd leesni a dolog, csak addigra kezd a nézőnek is leesni mi történik. Pont a kiszámíthatatlanságában rejlik a sorozat varázsa. Nincsenek klisék. Nem tudod mi fog történni és pont ezért kell minden sorozatjunkienak ráakadnia erre a gyöngyszemre. Hirtelen nem tudok még egy ilyen mindfuck comedy sorozatot mint ez. Talán The Wrong Mans vagy Wilfred. Valaki?

California Max - 2017. 10. 19. 21:03

Azt tudja valaki h en miert nem lathatom a 2. evadot a netflixen, egyelore csak az elso van ott. Nem frissul be vagy mi lehet?

emese - 2017. 10. 20. 03:45

Szórakoztató volt, de.
De nem anynira imnt a pilot. Ráadásul nekem épp az a bajom, hogy nem volt eléggé katyvasz, túlságosan egy irányba tartanak a szálak. Mindzzel egyótt nézős marad.

John Hannah fergeteges volt, és
““Have you noticed an acceleration of strangeness in your life?””

Geza Kovacs - 2017. 10. 22. 01:54

Hát emberek, sok furát megnéztem már az elmúlt években, de ez az évadnyitó a top 3-ban van.

Edrick - 2017. 10. 22. 22:37

@California Max:

“Azt tudja valaki h en miert nem lathatom a 2. evadot a netflixen, egyelore csak az elso van ott. Nem frissul be vagy mi lehet?”

Az első etap Netflixre tavaly csak akkor került fel, mikor már a teljes évad. Tippre most is hasonló lesz a helyzet.

2×02: eszméletlenül bejött

Edrick - 2017. 10. 22. 22:37

“mikor már a teljes évad [lement].”

emese - 2017. 10. 25. 03:19

2X02: Oh my goodness!
És “I….. love you!?’ :)

arcfej - 2017. 10. 26. 01:36

Fuck!
Ettől a sorozattól tényleg agyfaszt lehet kapni! Annyira abszurd, hogy csak értelmetlenül lesek, de valahogy mégis élvezem.

emese - 2017. 11. 01. 14:09

Az első évad klasszikus science fictionja, a testcserével, időutazással nagyon bejövős volt.
A karakterek és a dumák most is hatalmasak, de ez a fantasy-irány nekem jóval kevésbé adja. Persze még most is hatalmas szórakozás, és közel sem jár a kaszához, de sajnálom, hogy antológiasorozattá válik, azt gondoltam, hogy a fura sci-fi vonalon marad majd végig a show.

jenga - 2017. 11. 02. 14:22

En meg csak tegnap daraltam le az elso evadot. Fantasztikusan szorakoztato.
Ma lenyomtam a 2. szezon eddigi 3 reszet is. Ez a szezon nyilvan nem lehet olyan, mint az elso, hiszen mar nincs mit felepiteni(smerjuk a karaktereket, az oldalakat, motivaciokat), de ettol meg hasonloan magas a szinvonal.

dinnyemano - 2017. 11. 05. 22:04

Az első évad eleje nem tetszett és ahogy haladtunk egyre jobban rántott be.
A másodikat már alig vártam, és hogy már ismerősek a szereplők, meg tudom, hogy bármikor-bármi megtörténhet benne, így IMÁDOM!
Vannak olyan részek, ahol visítok itt magamban a röhögéstől, meg százszor visszanézem,
pl 2X2-ben az I …. love you?
2×3-ban a Rózsaszín hajú kihallgatása…:DDDD

Kész vagyok! Kár hogy nem lehet darálni!
Bár akkor meg hamar vége lenne… :D
Egyszerűen “it grows on you”!

A legviccesebb sorozatom!

emese - 2017. 11. 06. 04:20

2×04 kész vagyok! Ez a sorozat valami veszettól jó, úgy a sztori, a rendezés, mint a színészek.

dinnyemano - 2017. 11. 10. 21:31

ó, a 2×4 inkább bedurvított, pedig arra készültem, hogy negyven perces visítok majd a röhögéstől… :(

Edrick - 2017. 11. 12. 16:19

2×05: hát ez.. erre szavakat nem találok. Az a tömény feelgood jelenet a vége felé a vallomásokkal és a zenével egyszerűen tökéletes volt. Simán könnyezős volt egyrészt a röhögéstől, másrészt a hihetetlen feelgoodság miatt. Teljesen kész, imádom.

Ja, és lehet, hogy a blackwinges srác lesz az eltűnt fiú?! Vagy véletlenül szorongatott a jó boszorkány a rész elején egy ugyanolyan babát, mint amilyen neki van? Ebből a sorozatból bármit kinézek – és mégis az lesz a válasz, amire nem számítok :D

Nagyon jó, csak így tovább

arcfej - 2017. 11. 12. 22:49

Tudtok hasonló sorozatot? Egyszerűen most ennek a részeit várom a leginkább hétről hétre.

Geza Kovacs - 2017. 11. 12. 23:28

Eddig még gondolkodtam, hogy esetleg ajánlanám-e valakinek a sorit, meg hogy ha igen, kinek, de a mai rész után már biztos nem fogom. Ez a Narnia krónikájával kevert Star Warsba oltott Avatar valami egészen elképesztő volt. És igen, pörgött, volt története is, valahol – bárhogy is tiltakozok bevallani – még tetszett is, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ezt nézem hétről hétre :-)

Zuzu - 2017. 11. 13. 22:35

a pajta-buli vége mennyire feelgood volt már!?
Nagyon tetszett az 1. évad is, de most annyira rajta vok ezen hogy jelenleg a legjobban várt sorozat hétröl hétre… pure gold! :-))

emese - 2017. 11. 14. 02:57

2X05:
Az évad eddigi legjobb része – már ha ebben az őrületben lehetséges rangsorolni.
Szegény Sherlock…

todie - 2017. 11. 19. 11:23

ez az uj LOST, ennyi. es ez nagyon jo dolog:D

Claire8310 - 2017. 11. 20. 21:35

Jól hallottam ki a részből, hogy Mr. Priest Svlad Cjelli-nek hívta Dirköt? Mert a könyvben az az eredeti neve, ha igen, aranyos kikacsintás volt.

Noximilian - 2017. 11. 21. 14:03

@Claire8310:
Japp, jól hallottad :)
Monjduk nem ez az első alkalom, az első évadban is volt egy két elejtett félmondat ami a könyvekre volt amolyan visszautalás, meg már ebben is akadt, de attól függetlenül nagyon tetszenek az ilyen apróságok.

BTW, míg Dirk karaktere ezzel a jajbajbasodrokmindenkit búvalb… letargikus állapotával egyre kevésbé szimpatius, addig a Rowdy3 hihetetlen sebességgel kedvelteti meg magát velem :D

Edrick - 2017. 11. 26. 15:47

2×07: hogy mit csinálnak még a maradék 3 részben, nem tudom, de egyszerűen hihetetlen, hogy eddig mit hoztak össze.

RIP Wakti Wapnasi :( Reméltem, hogy legalább ő túléli, ha már Sherlock nem

norby - 2017. 11. 26. 23:55

Ez a sorozat egyszerűen hihetetlen… D.A. büszke lenne rá. És azok a beszólások: Rest in trees :)

emese - 2017. 11. 27. 04:07

2X07
Akkor a Blackwinghez begyűjtött kómás fickó a másik boy aki álmodja Wendimort?

Edrick - 2017. 11. 27. 10:49

@emese: Szerintem igen :) Es talan Dirk is azért szerepel nev szerint a profeciaban, mert sokat beszélt hozza régebben, es a fazonban az alakult ki, hogy o tud neki segíteni felébredni. De ez mar csak az en tippem, viszont a komas fazonban biztosabb vagyok

emese - 2017. 11. 29. 20:39

@Edrick: egyetértek :)

Edrick - 2017. 12. 03. 13:42

2×08: hát Project Moloch bejött :) Ahogy Dirk előadta a megoldást, egyszerűen fergeteges volt. És a végére még egy “Did it!” :D

“I don’t understand anything that’s happening here. And I love it!”

arcfej - 2017. 12. 13. 19:53

őőőőő Hát nem tudom, hogy ez már a túl elborult kategória, vagy még az épp hogy jó és zseniális. Kicsit már kezd sok lenni nekem talán!!! Azért megnézném, kié lesz a Mage wandja, melyik csajé

Edrick - 2017. 12. 17. 17:35

Na, ezt valahogy így kell csinálni. Elképesztő évadra odabiggyeszteni az elképesztő lezárást. Tengernyi egysoros, hullámvasút és WTF. Bart és az egzisztenciális krízis?! És nagyon szépen fordították meg Ken-t Friedkinnel. Remek jó alapokat fektettek le a folytatáshoz is, szóval nagyon remélem, be is rendelik, mert ez hajszál híján tökéletes volt.
Nem tudom, nem szeretni. Kész. Teljesen kész.

U.i.: DID IT!

Claire8310 - 2017. 12. 17. 22:05

Remek évad, micsoda finálé. Így kell ezt, imádom. Minden annyira a helyén van, a szövegek, az összes színész, a sztori őrültsége. Samuel Barnett erre a szerepre van kitalálva. Érzelmileg is elkaptak azért. Plusz Dirknek visszatért a sárga dzseki is egy kicsit :)

Mehet a szurkolás a következő évadnak, hátha. Alan Tudyknak mééég több szerepet ebben, ha lehet.

arcfej - 2017. 12. 18. 18:57

Mi lett a Mage wand-jával? Ott hagyták a bányában? A 9. rész végén közelről mutatta a kamera, azt hittem lesz jelentősége.

arcfej - 2017. 12. 18. 19:05

Friedkin biztos elbassza a dolgokat az univerzum szövetében (vagy megjavítja, mert végre megtalálta a helyét?). Abban biztos voltam, hogy ő is különleges egyén, nem csak egy idióta. Ken fordulása nekem nem volt teljesen logikus. Nem értem a motivációját. De ezen kívül nagyon élveztem és várom a folytatást :) igazán apró hiba más sorozatokhoz képest :D
Talán elkezdem a könyvet

G. - 2017. 12. 18. 21:17

Fuckin hell, ez a sorozat nagyon adja!
Kb. 1 hete próbáltam be a pilotot és szinte hihetetlen, hogy mennyire bejön az egész. Nagyon (nagyon!) szerethető karakterek, kiválóan átgondolt történet és valami egészen elképesztően király hangulat.
Őszintén remélem, hogy lesz 3. évad!

G.

mSO - 2018. 03. 05. 16:15

Hát ez az eddigi legjobb sorozatélményem. Őrült zsenialitás! Mindegyik évadban van valaki új Holisztikus… mármint Dirkön kívül. Az elsőben a Holisztikus Bérgyilkos, a másodikban a Holisztikus Színésznő :D Remélem, valahogy megoldják a folytatást, mert ez kell!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz