login |

American Horror Story: Cult – 7×06: Túl a féltávon – írta Orsi

2017. 10. 17. 19:05 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Rögtön azzal kezdem, hogy sokakkal ellentétben számomra ez eddig a legizgalmasabb évad, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobbnak is tartom. A 6. résznél járunk, most már világos, hogy a Cult merőben más, mint a korábbi szezonok. Ez valóban a legamerikaibb amerikai horror sztori.

Lehet, hogy sokak tetszését nem nyeri el, mert az AHS soha nem kért tőlünk ennyi ismeretet és tájékozottságot, mint amennyit most egy rész tényleges megértése követel, ezért egy kicsit jobban bele kell ásnunk magunkat egy-egy epizódba. A tovább mögött folytatom spoilerekkel – többek között a rész ismertetésével, hátha van, aki nem nézi, de érdekelné, milyen is ez a szezon.

Az évad eleve arra épít, hogy tudjuk ki az a Donald Trump, milyen traumát jelentett a demokrata szavazóknak a megválasztása. Valamelyest ismernünk kell ezt a drámát, amit az elnökválasztás közben zajlott és tudni, hogy Trump milyen nagy pofával mondogatta a közhelyeit, a nyilvánvaló ferdítéseit és azt, amit sokan hallani akartak, valamint, hogy mennyien gondolták, hogy ezt az embert (bohócot!), az életben nem választják meg.

Csakhogy Amerika olyan helyzetben van (erről ezeroldalas elemzést lehetne írni), ami miatt ez megtörténhetett és a Cult ebben, a kifejezetten valóságos világban játszódik. Ez nem disztópia, ez a realitás, Trump pedig egy jelző: a USA (természetesen nem egyedüli országként) most tényleg egy olyan hely, ahol ő nyerhet, illetve hatalmon maradhat. Kai ezért örül ennyire Trump megválasztásának, mert valamiféle önigazolást lát benne, eljött az ő ideje.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy habár antológiáról beszélünk, ezek az évadok egy univerzumban játszódnak. Erre emlékeztet minket a Freak Show évadból megismert Twisty is, tehát minden para, történet, ami az AHS-ban történt, ebben a világban játszódik. Ilyen formában tehát igenis kapcsolódnak az évadok, de ezt a profi AHS-néző amúgy is tudja, bár olykor azért szerintem jó erre emlékeztetni magunkat.

A 6. részben Kai teljesen kimaxolja fanatizáló képességét és eléri Meadow-nál, hogy lője le, de persze ez is csak egy nagyobb terv része. Kai lelövése és a beszéde alatti merénylet Las Vegas árnyékában még drámaibb (újra is vágták, az eredeti változat itt tekinthető meg) és számomra még jobban igazolja, hogy Murphy miért választotta 7. évad témájának az emberekből kitörő terrort.

Ahogy említettem egy elég erős jelenettel kezdünk, amiben Ally a merénylet elkövetőjeként van bemutatva, aki nem csak végzett pár civillel, de magával Kai-jal is. Elsőre legalább is ennyi látszódik. Noha tudjuk, hogy ez biztos csalás, Ally-t túl könnyű lenne így kikapcsolni a sorozatból, plusz Kai meséje sem érhet így véget.

Rögtön visszaugrunk arra az estére, amikor Meadow mindent elmondott Ally-nek, abban a kettő másodpercben, amit Ally ablaka alatt töltött. Meadow-t egy rejtélyes kéz elkapja, de Ally végül kiszabadítja Meadow-t, aki tovább folytatja a tényfeltáró meséjét Ally-nak a szektáról, az egész koncepcióról, amit Kai képvisel. Ally elég szkeptikus, hogy lenne már Ivy tagja ennek a szektának, mikor soha nem tartozott semmilyen csoporthoz, semmilyen tradicionális vallást nem követ, ő egyszerűen nem ilyen.

Meadow rávilágít, hogy pontosan ezeknek a hiánya az, ami miatt Kai sikert tud elérni az embernél. Ally szerint ezt nyilvánosságra kell hozni, de Meadow tudja, hogy nem ez a megoldás, nincs más lehetőség, Kai-t meg kell ölni.

Izgalmas, hogy végre láthatjuk Ivy első találkozását Kai-jal, és végre megismerjük Ivy mérhetetlen gyűlöletének okát Ally iránt. Az egész Ozzy születésével kezdődött, akit a sejtésemmel ellentétben nem Ivy, hanem Ally szült. Ivy endimetriózisa miatt nem lehetett az anya, ami egy szörnyű trauma volt számára, mert valójában nagyon vágyott a terhességre, a szülés minden küzdelmére.

Ivy keserűen jegyzi meg, hogy Ally folyamatosan azt éreztette vele, hogy ő nem is az anyja Ozzy-nak, ráadásul Ally 3 éves koráig szoptatta Ozzyt, csak azért, hogy fontosnak érezhesse magát. Mi van?! Nevetséges, de közben nagyjából 6 év rohasztott sérelme szól Ivy-ból.

Na, ez történik, hogy ha az emberek nem beszélik meg a problémáikat. Ilyen nevetséges hülyeségek tudnak elfertőződni egy ember lelkében. Ivy hallja magát, de még jobban Kai-t. Itt születik meg a döntés, hogy valahogy el kell távolítani Ally-t, de úgy hogy ne kaphassa meg Ozzy-t. Visszamenőleg így az is értelmet nyer, hogy Ally-t eddig miért nem nyírták csak egyszerűen ki.

Kai brillírozik a városi tanács előtti beszédében, szónoki képességei tényleg lenyűgözőek, mire jön Sally Keffler (Mare Winningham) az iszákos képviselőjelölt, aki mondataival úgy elnyomja Kai-t, mint egy csikket. Úgy érezhetjük, van még remény, vannak még emberek, akik nem dőlnek be a nagy, hatásvadász szavaknak, sőt valaki még érvelni is tud ellenük.

Sally kiröhögi Kai-t , aki magát konzervatívnak nevezi, na hagyjuk már, nem konzervatív vagy barátom, hanem reakciós. És a végső gyomros ezzel viszi be:

People like Mr. Anderson and Trump are not the garbage. They are the flies that the garbage has drawn.

Gondolhatjuk is, hogy ezzel véget ér Sally földi pályafutása, otthon bizonyára már várják bohóc barátaink. Előtte még Ally toppan be hozzá, aki a televíziós vita után jogosan hiheti azt, hogy Sally meg tudja állítani Kai-t. Sally egy spangli és egy whisky mellett meghallgatja Ally-t (a szektáról és a gyilkosságokról) és a hallottakat teljesen rezignáltsággal veszi tudomásul.

Óriási szöveget írtak Mare Winningham-nek, legszívesebben az egészet be copy/pase-tezném. Sajnos az ő szerepe hamar véget ér és mert nyilván jön Kai és a haverok és kinyírják szegény Sally-t. Fontos, hogy ugye folyamatosan csepegtetik az infókat, hogy hogyan lett Kai-ból ez szörnyű figura, hogyan jött össze ez az egész szekta, mik a motivációik. És Kai-tól most a jövőre vonatkozóan hangzik el egy sajnos nem is olyan lehetetlen vízió:

Knowing stuff has no value anymore. Not when the answer is in my back pocket or sitting on my desk. The youth has it figured out. The future will be filled with beautiful idiots who just want to feel.

Ally eközben elbújik a fürdőszobában, ahonnan sikongat, mert Ally sokat sikongat és Ivy lesz az, aki utána néz, hogy kitől jöhet a hang. És itt jön be az, hogy ebben az évadban mennyire máshogy használják a horrort.

Itt nem az az izgalmas, hogy a szörny megtalálja-e Ally-t, a horror nem abban van, hogy attól félek, hogy rányit és megöli, hisz pár perccel ezelőtt megtudjuk, hogy Ally-t nem lehet megölni, őt őrültnek kell beállítani és kész. Az a horror, hogy Ivy és Ally szembesülni fognak egymással. És Ally valóban tudja, hogy az elefántszamárfejű csíkos ruhás szörnyeteg, aki vele szemben áll, az a szeretett felesége.

Ally tehát megússza, és amikor össze akarja szedni Meadow-t, akit Dr. Vince-nél hagyott mint értékes szemtanút, szembesülnie kell vele, hogy a doki elengedte Meadow-t és ráadásul egyáltalán nem bízik meg benne. Ally, Meadow keresésre indul. A keretes szerkezetbe zárt történet ott folytatódik, ahol elkezdődött. Kai beszédet tart, a lelkes tömeg transzparensekkel skandálja, hogy We want walls.

Közben Meadow előveszi a fegyverét és hátba lövi az előtte álló nőt, majd Kait és még pár embert. Ally próbálja megállítani Meadow-t, de így sem tudja megakadályozni, hogy Meadow szájába vegye a pisztoly csövét és meghúzza a ravaszt.

És jön a csavar, ami az egészet újraírja. (Ez a fajta építkezés, ami nekem legjobban tetszik ebben az évadban.) Valójában minden ki volt tervelve. Ismét visszaugrunk az időben, amikor Kai szex/szeretkezés közben meggyőzi Meadow-t, hogy le kell lőnie őt, persze nem lehet súlyos a sérülés, csak az kell, hogy Kai kórházba kerüljön, ahol majd felépül és erősebben tér vissza, mint valaha:

We’re a Christian country. Everybody loves resurrection.

Ebben a jelenetben benne van, hogy Kai már nem csak manipulálni tud, hanem egyenesen fanatizálni, ami egy sokkal veszélyesebb képesség. A másik, hogy Kai tudatában van annak, hogy nincs olyan, hogy igazság, pontosabban az igazság nem objektív, hisz nem mindegy, hogy ki mondja ki.

Ezért kell Ally, akinek el kell mondani mindent, mert Ally-nek (ennek az őrült nőnek) kell felfednie a szektát, a gyilkosságokat. Ugyanis az ő szájából elmondva az igazság átváltozik egy őrült nő fantáziálásává. És ettől a zsenialitástól eláll a szavam.

Because when it comes out of her mounth that’s when the truth can hide plain sight.

Összességében azt gondolom, hogy ez az évad sokkal nehezebben emészthető, mint az eddigiek. Legalább három dologra kellett rákeresnem a rész megnézése után. Emellett elég kemény politikai, de inkább társadalmi „igazságok” mondódnak ki, amik egyszerűen csak pofán vágnak.

Nem állítom magamról, hogy olyan baromi sokat tudok arról az atmoszféráról, ami most az USA-ban uralkodik, vagy úgy egyáltalán a politikáról, egyszerűen csak abban vagyok biztos, hogy ha élvezni szeretném ezt az évadot, akkor egy kicsit jobban ki kell nyitnom a szemem.

11 hozzászólás Ne habozz!

Gery89 - 2017. 10. 17. 20:47

Nagyon sok rosszat hallottam azelott az evadrol, most hoztam fel magam…es en imadom valamiert :)

Ayesha - 2017. 10. 17. 20:49

Szerintem sok ember már csak “divatból” fikázza :)

winnie - 2017. 10. 17. 20:55

ayesha: és még többen azért, mert nem tetszik nekik:) (de miért akarná bárki is fikázni? ha elkezdi a sorozatot, akkor azért teszi, mert bízik benne, hogy be fog jönni, mint némelyik korábbi évad. amit olvastam eddig kritikát, az általában elég jól alá volt támasztva, szerintem totál érthető, ha valakinek nem jön be ez a szezon.)

Silver-sama - 2017. 10. 17. 21:08

Rengeteg a névismétlés, erre figyelj oda legközelebb. Valamint a kritikához viszonyítva túl sok a cselekményleírás – (véleményem szerint) ennek fordított arányban kellene lennie.

“Na, ez történik, hogy ha az emberek nem beszélik meg a problémáikat. Ilyen nevetséges hülyeségek tudnak elfertőződni egy ember lelkében.”

Ez különösen tetszett. Milyen igaz :)

Az első 2 rész nagyon bejött az évadból. Sajnálom, hogy Ally-re és Ivy-ra (megjegyeztem a nevüket, yay! – volt azért jótékony hatása az ismétléseknek :D) koncentrálnak, mert sokkal érdekesebb lenne látni, hogy globális szinten hogyan élik meg az emberek a következményeket – akár rész/család szerkezetben. A szekta szál sem tűnik olyan érdekesnek, mint amilyennek ígérkezett.
Mindenesetre le tud kötni, és egy erősebb második féllel még mindig tartom az álláspontot, hogy a kedvenc évadommá válhat.

bessie - 2017. 10. 17. 21:30

Második rész már meg se bírtam nézni, annyira elegem lett Sarah karakterének állandó sikítozásaiból. Többé-kevésbé minden évadot szerettem, de amíg meg nem győznek, ezt passzolom. Nem divatból, hanem mert ez az egész téma, kivitelezés nekem nem jön be. Mindentől függetlenül örülök, hogy nemcsak sikoltozásokból állnak a részek, meg sírásokból.

Deny - 2017. 10. 17. 21:43

Nagyon bejön az évad :) Nekem az 5. rész nagyon beteg volt, bizonyos jeleneteket át kellett pörgetnem, pedig nem szokott soha zavarni az ilyesmi, de itt sok volt.

A 6. rész is remek volt, most már nagyon érdekel, hogy hová fog kifutni a történet.

csernakakos - 2017. 10. 17. 21:47

Az elso ket resz katasztrofa volt, a harmadik alatt csak eppen, hogy nem vagtam eret, na de a negyedik epizodtol beindult es nagyo feljott. Most mar kitartok mellette, meg ha nyomaba se er az AHS elso es masodik evadanak.

Gabi - 2017. 10. 18. 06:15

Szuper évad… Teljesen más atmoszféra jön át, mint az első 4 évad alatt. 5-6 nem túl jó, ezekkel sem lehet eg lapon említeni. Nekem nagyon tetszik ez a politikai vonal, ami a horror storyban új jelenség. Jobban a realitás talaján mozgunk, számomra ezért különösen hátborzongató. Kifejezetten jó az, hogy az első pár részben szépen megismertük a sztorit, és csak szép lassan bontakozott ki az “elszabadul a pokol” érzés. Egy bánatom van, hogy ha az évadnak vége, egy újabb évet kell várnunk a következőre.

Csigusz - 2017. 10. 18. 09:06

Amennyire hidegen hagyott előzetesen mind a téma, mind pl az intro, annyira kedvelem a szezont. A régi klasszikus arcok ugyan hiányoznak, de Billie Lourd és Billy Eichner is fantasztikus friss arcként, míg Evan Peters talán eddigi legjobbját hozza.

A részről pedig: ami leginkább zavart, hogy amcsiban a törvények értelmében már abban a pillanatban halomra lőhette volna a bohócokat, hogy beléptek a házba, tehát kicsit életszerűtlen volt, hogy kvázi hagyja magát megölni.
A hét mondata meg egyértelműen amikor Kai kiposztolja a búcsúüzenetet:
“- Dehát ez nem igaz.
– Már hogyne lenne igaz? Fent van Facebook-on.” :D:D:D

Tokeen - 2017. 10. 18. 10:59

Ez szerintem is az eddigi legkomolyabb és egyik legjobb évad. Semmi hülyülés, itt kőkemény dráma és horror van.

stewieo - 2017. 10. 18. 17:17

Kedvenc évad eddig, leginkább Kai karaktere miatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz