login |

Liar: vége az 1. évadnak

2017. 10. 19. 21:30 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha következetes akarnék lenni, akkor ide is le kéne írnom, hogy a Rellik így meg úgy, hogy az a készítők másik krimisorozat, de minek ismételjem magam, most a Liar-ről van szó, ami hirtelen az IRL események miatt még komoly aktualitást is kapott, hiszen ahogy a pilotkritikámban is írtam, egy (vélt vagy valós) nemi erőszakról, illetve annak utóhatásairól szól, melyben az egyik fél azt mondja, hogy erőszak történt, a másik pedig, hogy beleegyezésen alapuló szex.

Na, de ki hazudik? Ki a hazug? A választ nem húzzák sokáig, nagyjából féltávnál kiderül a megoldás (vagy legalábbis minden jel erre kezd mutatni), azonban a sorozat szerencsére túlmutat ezen a szimpla, bináris kérdésen. És milyen sok mindent sikerült felhúzni erre az egyszerűnek tűnő problémakörre, le a kalappal.

Tehetetlenség – ez írja körül legjobban azt az életérzést, amit a Liar sugárzott. Mert mit tehet a férfi, ha egy nő erőszaktevőnek bélyegzi meg ártatlanul és lejárató hadjáratba kezd ellene? Hiába köti az ebet a karóhoz, a stigma rajta marad. És mit tehet a nő, akit megerőszakolnak, de nem tudja bizonyítani a történteket? Az ő szava áll szemben egy másik emberével, és a hivatalos vizsgálat jó eséllyel nem fog eredménnyel járni.

Mindkét illető totál tehetetlen. Mindegy, hogy ki a bűnös, az előítéletekkel nem lehet mit kezdeni. Persze a sorozatban csak az egyik tényállás igaz, a másik illető vagy pszichopata, vagy valami mögöttes szándék mozgatja, és ennek a vizsgálata (mit tehet az ember?), illetve a szituáció felgöngyölítése áll a Liar középpontjában. Hogy utána a történet még felkavaróbb irányt vegyen – az 1×04 hátborzongató volt.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Remek megoldás volt a flashback-ek használata, illetve ismételt felelevenítése, remek kontrasztot nyújtottak azzal, hogy míg a jelenben az “acsarkodó” feleket látjuk, addig a múltban kedélyesen csevegnek és közelednek egymáshoz – ki ennek, ki annak a reményében. (A következmények ismeretében hatottak igazán ezek a jelenetek.)

Amikor kibújt a szög a zsákból, akkor eléggé várfagyasztóvá vált a sorozat. Ahogy Andrew ráhajtott a nyomozóra, majd pedig amit csinált vele, plusz a videózós aspektus behozása, és ez az egész, “mert megteheti”-aspektus, a fölényes viselkedés a végén, amikor tudja, hogy kvázi érinthetetlen…

Mindez persze nagyon hatásosan lett előadva, le a kalappal Ioan Gruffudd előtt, aki marha jól hozta ezt a sármos pszichopatát. Aki nyilván baromira nem szorult volna efféle dolgokra, mégis így működött.

Azért pedig az íróknak jár a pacsi, hogy nem csak a két főszereplővel foglalkoztak, hanem a családot is beleszőtték a sztoriba, hogy végülis hatásosan futtassák ki a volt férj és a tesó sztoriját. Igaz, hogy a megcsalásos szál, valamint Andrew és a fia nem lett annyira alaposan kidolgozva, de adott azért némi pluszt. (Kicsit sajnáltam, hogy a srác drámájára nem erősítettek rá jobban, akár az iskolában, akár az apja kapcsán.)

Mondjuk a kedvencem így is a két nyomozó kapcsolata volt, valahol megnyugtató volt látni egy ilyen, nagyon normális viszonyt ebben az önmagából kiforduló világban. (Vanessa kapcsán mondjuk nem ártott volna még több megalapozottság, de nem tudom, hogy lehetett volna a karaktert jobban “belénk verni” anélkül, hogy ne értetlenkedtünk volna az első részekben, hogy miért foglalkoznak ennyit vele.)

Az azonban tény és való, hogy miképp a Broadchurch 3. évadjában, itt is sikerült egyszer-kétszer eléggé prédikálóvá tenni némelyik megszólalást, majdnem a “nemi erőszak rossz, értem?” szintjén, de szerencsére nem ez volt a jellemző, meg aztán valljuk meg, hogy lecsupaszítva a témát azért nem sok újat lehet elmondani róla. Üzenet pipa – ennél többet nem lehet tenni, csak megmutatni, hogy az emberek egy része, mint láthattuk, még mindig inkább homokba dugja a fejét vagy az áldozatot hibáztatja…

I told you, you had nothing to be ashamed about. I said you were going to have to be brave because…, because if you kept it to yourself, you…

Ahogy a Rellik-nél is írtam, annak ellenére, hogy nagyon bejött ez a sorozat is, a 2-3. rész környékén nekem volt egy holtpontja, egy nagyobb visszaesése, de utána szerencsére nagyon szépen kilábalt belőle, bár a megoldás kapcsán itt is azt éreztem, hogy kissé snassz a nyomravezető tényező prezentálása, bár mintha azt sugallták volna, hogy talán nem volt véletlen a dolog.

A 2. évad már be van rendelve, az utolsó jelenet fényében pedig lehet találgatni, hogy milyen szerkezetű lesz a folytatás, amit 2019-ben kezdenek csak el forgatni, s amire mindkét főszereplő vissza fog térni. (Most azon filózok, hogy vajon mennyire érdekelne az eredetsztorijuk, a múltjuk, mely, gondolom, nem volt problémáktól mentes.)

A Liar teljes első szezonja elérhető magyar felirattal az HBO GO-n, tévében szinkronnal, heti sugárzás mellett eddig két rész került adásba.

22 hozzászólás Ne habozz!

didig - 2017. 10. 17. 10:33

Ez a lezárás hát inkább nagyon összecsapott volt mint végiggondolt. Ilyen könnyen inkább a vicc kategória jut eszembe. Ráadásul a számomra a csávó 100x szerethetőbb karakter volt mint a nő. Nem tudom, sokkal jobb is lehetett volna ez az egész

-T - - 2017. 10. 17. 12:01

Most néztem meg az utolsó két részt darálva. Hát…nem erre számítottam. Az utolsó előtti rész szerintem sokkal jobb volt, mint maga a finálé. Én is összecsapottnak éreztem, pedig az évad első felében szépen adagolták a dolgokat.
És most várhatunk minimum 2 évet, mire lesz folytatás…na nem mintha kaparnám a falat, de akkor is. Jobban örültem volna, ha lezárják teljesen.

szoszilany - 2017. 10. 17. 13:28

Nekem tetszett, meg megrázó is volt az egész téma. Bár bevallom, így, hogy szerencsére nem érint személyesen, párszor megráztam volna a csajt,h “engedd már el, lépj túl rajta!” – ahogyam ki is derült, h nagyon sokan mások is tettek.
Kíváncsi lennék, hogy az utolsó jelenet akkor is ez lett volna, ha nincs második évad? Az miről fog szólni? Ki tette? Vagy ez csak számomra nem egyértelmű?
Az zavart egy picit, hogy a legfőbb bizonyítékot kilopta a csaj. Nem úgy van ilyenkor, hogy értékelhetetlen a bizonyíték, mert nem hivatalos úton jutottak hozzá? Vagy túl sok nyomozós sorozatot nézek mostanában?:)

nargli - 2017. 10. 17. 13:48

Tényleg nagyon összecsapták. Ahogy a nő megszerezte a bizonyítékot, az különösen idegesítő volt. Ha még két rész van az évadból, simán azt mondják neki, hogy így nem lehet bizonyítékot szerezni, sajnáljuk. Ehelyett jött a szöveg, hogy mivel beengedték, minden oké. Nagyon rossz volt.
A másik pedig, hogy miért mutatták meg nekünk, hogy Andrew halott? Ha lesz második évad, nem lenne sokkal izgalmasabb, hogy mi sem tudnánk, hogy hol van? Arról nem is beszélve, hogy Andrew – szigorúan mint karakter – tényleg a legizgalmasabb és legérdekesebb volt az egészben… Vagy most a 2. évad tényleg arról fog szólni, hogy ki tette?

Az pedig tényleg rossz volt, hogy az egész sorozat reklámját fölépítették arra, hogy azon izgulj, hogy ki hazudik, majd az egészet már a 3. részben lelőtték. Akkor is nagyon izgalmas lett volna, ha mi nézők már az első perctől tudjuk, hogy a pasi egy elvetemült ragadozó, csak mi sem tudjuk rábizonyítani, mert annyira ügyes.
De a két főszereplő zseniális, miattuk megérte megnézni.

Sorozatgyilkos - 2017. 10. 17. 18:22

Wow!

Félve ültem le az utolsó részhez, de nagyon jóra sikerült, a félelmeimmel ellentétben nem éreztem összecsapottnak. Micsoda wtf-pillanat a vége, még nem láttam a Rellik végét, de eddig ez az ősz sorozata számomra.

Zseniális színészek, gyönyörű fényképezés, meglepő fordulatok. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Snoopyzit30 - 2017. 10. 17. 20:25

Laura átment nyomozóba és hipp-hopp megoldotta az ügyet. Bírom a csajt, nem várt a balfék nyomozókra. Nekem bejött az egész sorozat, de főleg az első 3 rész. A cliff se fájt annyira. Anyway, jobb ez a lezárás, mintha csak simán “szökésben” hagyták volna. Így jobban lehet agyalni, hogy ki ölte meg és hogy került oda egyáltalán a fickó a semmi közepére. Ha ezt a történetet folytatják, akkor viszont hiányozni fog valóban a doki karaktere. Még elnéztem volna, ahogy túráztatja a rendőrséget egy darabig.
Azt viszont meg se próbálom átgondolni, hogy mi lesz a 2. évadban. Főleg így hogy a készítő jelezték, hogy majd csak 2019-ben fogják forgatni.

_Peter - 2017. 10. 17. 20:39

“Nem úgy van ilyenkor, hogy értékelhetetlen a bizonyíték, mert nem hivatalos úton jutottak hozzá?”

Lehet más filmekben az amerikai joghoz vagyunk szokva és ebben a briteknél jó így is. Ha mégse erről van szó, a nyomozó akkor is mondta a tech szakik szerint azonosítható a videókon, és biztos ujjlenyomatok is egyebek.

“Vagy most a 2. évad tényleg arról fog szólni, hogy ki tette?”

Azt nem értem hirtelen, ha a 2. évadban a ki ölte meg kérdést akarják feszegetni, miért úgy fejezték most be utaltak Laurára ahogy kajakozik ott a hulla környékén?

Az évadtól mást vártam, korán rántották le a leplet a 3. részben. Az évad annyira nem jött be egészében, önmagában a finálé korrekt volt. Joanne Froggatt ismét jól játszotta az áldozat mégis kitartó nő szerepet Anna Bates után.

Dawnie - 2017. 10. 17. 21:16

Én teljesen abban voltam, hogy öngyilkos lett a pasi, és kész, le van zárva a sztori. :D

szoszilany - 2017. 10. 17. 21:55

@_Peter: Szerintem egyáltalán nem egyértelmű, hogy Laura tette volna – bár nyilván a gyanúsítottak között van. Felmerül az öngyilkosság is (hiszen telefonon szólt neki az anyja ápolója, hogy ott van Laura, tudhatta, hogy vége van), lehetett a rendőrnő katona csaja is, maga a rendőrnő, vagy akár megkockáztatnám a fiát is, aki sokat szenvedett miatta. És valahogy a többiekre is biztos mind rá lehetne húzni. Ezeket mondjuk szépen ki lehet fejteni a második évadban.

De ha mindketten lesznek a második évadban, akkor gondolom sok flashback is lesz, az sem rossz.
Nézni fogom, az biztos :)

Geza Kovacs - 2017. 10. 18. 00:51

MegagigaLOL, kb. ennyi marad bennem az évadzáróról. Főleg a bizonyítékszerzés volt valami szánalmasan összecsapott időmegtakarítási tényező. Nem is tudom, a rendőrök máskor minek szórakoznak házkutatási parancsokkal, végzésekkel, hiszen elég bekéredzkedni.

barátfüle - 2017. 10. 18. 22:28

Valahol a 3. rész körül a készítők nem arra mentek el, amerre én vitettem volna magam. Azért végignéztem, hogyan oldják meg. Kicsit összecsapottnak éreztem én is. Bizonyítékot pedig tényleg nem szokás így szerezni és felhasználni a nyomozós sorozatokban. :)

szasza - 2017. 10. 19. 19:45

Remek volt! Az utolsó pár részre még a csajt is sikerult megkedvelnem… annak pedig kifejezetten orulok, hogy nyitva hagyták egy fontos kerdésre a választ. Kívancsi vagyok, hogyan folytatják, bár nem azért, mert annyira fontos, hogy végul ki tette ki a i-re a pontot. Bármelyikuk is, az indítékkal egyet lehet érteni – de veleményem szerint nem is ennek kiderítésérol fog szólni a 2. evad.

Nina - 2017. 10. 20. 00:09

Minden szavaddal egyetértek, különösen hátborzongatóan esik egybe a világban történtekkel… nyilván teljesen véletlen, de így még furább az egész. Az nagyon tetszett, hogy az elején a női főszereplő még egészen ellenszenves, megkockáztatom, utálatosnak feltüntetett liba. Viszont Joanne Froggatt remekül elfeledtette a Downton Abbey-s karakterét, ami a jó színész ismérve. Jöhet a második évad, kíváncsian várom!

winnie - 2017. 10. 20. 04:16

igen, ezt én is akartam írni, hogy sem itt, sem a rellikben nem féltek attól, hogy a főhőst ne annyira szerethető figurának ábrázolják.

Viry80 - 2017. 10. 20. 12:28

Nekem sem tetszett az utolsó rész. Értem a koncepciót, hogy majd innen akarják folytatni, hogy ki ölte meg …stb, de akkor sem tetszett. Az utolsó két rész őgy egyáltalán, olyan semmilyen volt. Nagyon erősen bekezdett a sorozat, az első pár részben teljesen a férfi oldalán álltam, neki hittem, aztán fordult a kocka. Na most ami nekem nem jött át, az a motiváció. Miért tette? Egy sármos, özvegy orvos, aki majdnem bárkit megkaphatna, miért tette ezt a nőkkel? Mi motiválta ebben, hogy elkábítsa és megerőszakolja őket? Nem értem…

winnie - 2017. 10. 20. 13:21

Viry80: nem vagyok szakember, de úgy gondolom, hogy ehhez nem kell motiváció, elég, ha valaki pszichopata, vagy beteg. mármint olyan értelemben, hogy őt nem a szex élvezete mozgatja, hanem mondjuk az indítja be, ha a másik nem tud tenni ellene semmit. vagy az, hogy visszanézheti magát, amint magatehetetlen emberekkel művel ilyesmit.

szepi06 - 2017. 10. 27. 21:59

Én most fejeztem be. Amúgy egyből arra gondoltam, az utolsó jelenet kapcsán, hogy az egyik főszereplőt úgysem nyírják ki. Én mondjuk simán kinézek vmi olyasmit, hogy Andrew valahogy megrendezte a “saját” halálát vagy mit tudom én.
A sorozatról: megmondom őszintén, hogy az első 2 részben én is a nyakamat tettem volna rá, hogy a nő a hunyó. Hihetetlen, hogy mennyire csak a jót és szépet feltételezzük valakiről (Andrew) mert jóképű, udvarias és tud bánni a szavakkal. Bármelyik nő besétál a csapdába. És ettől még ijesztőbb az egész. Szerintem jól fűzték az egész szálat. A Katy és a férje szálat örülök, hogy nem oldották meg és hogy a férj nem bocsátott meg neki.
Angol sorozatokat nem nagyon szoktam nézni, most hirtelen a Luther 1-2. évada jut eszembe és a Taboo (ha jól tudom angol volt az is).

Lemoni - 2017. 11. 02. 22:09

Hát, nem. A pilot még nagyon tetszett, aztán egyre meredekebb zuhanást produkált nekem a sorozat, aztán az 5. rész “elkaptam, bedrogoztam, megkötöztem a gazembert” jeleneténél feladtam és kaszáltam. Míg a hasonló témájú Broadchurch 3 mindvégig lekötött, imádtam, addig a Liar már csak unalmas, de legalább nagyon idegesítő lett egy idő után. Nem is a történet alakulása a problémám, hanem valahogy annyira műanyag volt az egész. Míg a Rellikben nagyon jól belesimultak a mellékszálak a sztoriba, addig itt minden olyan hozzácsapott volt. Gruffuddot imádom, de még az ő kedvéért sem bírtam végig nézni. :(

tiboru - 2017. 11. 12. 22:05

“A választ nem húzzák sokáig, nagyjából féltávnál kiderül a megoldás…”

Pont ez a fő problémám: igéretesen, egyfajta pszichodrámaként indul, aztán a negyedik epizódtól gyakorlatilag átvált krimibe…

Nikolka - 2017. 11. 29. 01:24

Tegnap értem a végére. Én is csalódott voltam a 3. rész után, és sajnáltam, hogy kiderült az a igazság. Utána sem volt rossz sorozat, átment egy sina krimibe tényleg. Viszont abból láttunk már jobbat. És így tényleg csalódás volt, mert nem ennek indult.
Engem a kameraállás is nagyon zavart(olvastam, hogy másnak tetszett), az elején még azt is hitten az első 2 ilyen jelenetnél, hogy figyeli valaki az adott szereplőt, annyira furcsa volt ez az ablakból mutatás. Főleg egy ilyen témájú sorozatnál. Meg az is zavart mikor volt egy jelenet ahol mutatták a szereplőt, de közben ment egy párbeszéd
A színészek nagyon jók voltak. Szerintem kifejezetten jó volt, hogy a főszereplő csaj nem volt szerethető(nekem legalábbis a 3.rész után sem sikerült megkedvelni, viszont rettenetesen sajnáltam mindennek ellenére, ezért is, és a tesója miatt is). Az életben sem csak olyan emberekkel történik rossz aki szimpatikus nekünk. De ezt amúgy jól ellensúlyozták azzal, hogy belekeveredett a rendőrcsaj, mert őt szerintem mindenki kedvelte.

A bizonyíték begyűjtése tényleg elég vicces volt.

Nikolka - 2017. 11. 29. 01:28

@szoszilany
Biztos, hogy őt hívta az ápoló? Szerintem inkább a fiát hívhatta. Gondolom nem volt véletlen, hogy most írt egy smst a nő, hogy mikor viszi el a cuccait. Én arra gondoltam a fiának elege lett. És így segített rá a dologra, a rendőrségre mégsem mehetett el.
De nem tudom. Ha őt hívta volna, gondolom megpróbálta volna megállítani a táskával.

DarkEagle - 2018. 03. 04. 23:43

Na, én is nagy nehezen eljutottam a végére, pedig csak 6 rész de úgy a felénél mikor kiderül a dolog meguntam. És most gondoltam leülök és befejezem. Hát bár ne tettem volna.

Való igaz, miután kiderült egyre jobb lett, mert bár tudjuk ki a genyó akkor is sokkal “szerethetőbb” mint BÁRMELYIK női karakter a sorozatban. De ami ennél is irritálóbb volt, hogy ennyire mesterkélt, ocsmány módon összeokádott nyomozói szálat sehol nem láttam, még egy kicseszett CW sorozatban is jobb a nyomozás. Há’ kérem mi a jó büdös franc volt ez? A sorozat addig működött amíg el nem telt az a 3 hónap és az a nyomozónő át nem vette az ügyet. Azon ahogy lebukott konkrétan sírva röhögtem. :D

Tudjátok, mit tennék legszívesebben az írókkal? Jól megráznám őket és én kb úgy végezném ki őket, mint a főszereplőt a végén. Hát azért ne vicceljünk már, beszambázhat egy vadidegen nő Andrew lakásába csak mert azt mondja ismeri? Nem az lenne az reflex mozdulat, hogy felhívja hogy valóban ismeri-e a nőt és bejöhet-e? Na, meg ha ennyire beavat mindenkit, akkor az ápolónőnek nem kéne instant tudnia hogy ki is a nő, nem beszélve arról hogy az egész inernet, tévé csak róluk szólt, szóval nekem senki nem fogja beadni, hogy az ápoló nem ismerte a nőt.

És akkor ott van a tény, hogy rendőrség nem használhat fel semmilyen bizonyítékot amit nem jogerősen koboznak el. Tehát ha én beszambázok valakihez, akár beenged, akár nem, akkor az a bizonyíték csak dísznek van és kész punktum.

A többi szereplő meg annyira felesleges volt és súlytalan hogy szó nincs rá. Most őszintén érdekelt itt bárkit is a kavaró feleség? Vagy azzal akarták ellensúlyozni a “ki a nagyobb rohadék, egy nő vagy egy férfi” státuszt? Mert nyilván csak erre ment ki a játék.

Áhh mindegy, nagyon felhúzott a sorozat mert tényleg sokkal jobb is lehetett volna. Ez nálam kasza, nem érdekel a 2. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz