login |

Rellik: vége az 1. évadnak

2017. 10. 19. 19:41 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Még mindig nem vagyok képes továbblépni azon, hogy a The Missing-gel korábban nagyot robbantó Harry és Jack Williams új sorozatait, a Rellik-et és a Liar-t Angliában két konkurens csatorna ugyanabban az időpontban adta, kvázi versenyeztette egymással.

A nézettségi versenyben a Liar nyert, elég simán, köszönhetően annak, hogy a Rellik elég sok nézőn kifogott – a visszafele mesélt történet sokakat összezavart. A pilotok terén nálam az egyik 8,5, a másik 8 pontot kapott, és összesítésben is talán a Rellik-et hoznám ki győztesnek, de szoros volt a “küzdelem”, és azt is el kell ismernem, hogy bár összességében mindkét sorozatról abszolút pozitív a véleményem, szerettem őket, a kezdeti szintet egyik sem volt képes tartani.

A pilotkritikában írtam a Rellik sztorijáról, legyen elég annyi róla, hogy egy áldozatait savval leöntő sorozatgyilkos után folyik a nyomozás benne, illetve…, szóval mivel visszafele mesélik a sztorit, ezért “kezdődik el” a nyomozás (a legvégén), hiszen a pilot első perceiben elkapják a tettest, míg a folytatásban azt látjuk, hogy akad a nyomára, majd hogy távolodik tőle az arcán savas sérüléseket viselő nyomozó.

Érdekes, hogy mindkét sorozat nagyjából az 1×03-ra eresztett le egy kicsit, illetve kezdett el egy helyben járni, hogy utána a végére lábra kapjon, de még az efféle szubjektív tényezőkön kívül is elég sok mindenben rokon volt a két sorozat akár szerkezet, akár motívumok, akár üzenetek, illetve “tanulságok” kapcsán. (Ráadásul a nagy kérdésre még a finálék előtt választ kaptunk, hogy aztán némi időugrást eszközöljenek.)

A Rellik, mondanom sem kell, javarészt az időmanipulálásával ragadta meg a figyelmemet, és ez az aspektus nem is nagyon eresztett. Egyszerűen zseniálisan jó működött bizonyos esetekben, kezdve azzal a tényezővel, hogy folyamatosan haladtunk a pont felé, ahol tudtuk, hogy a gyilkos összefut a főhőssel – az 1×04-ben látjuk először Gabriel-t anélkül, hogy szanaszét lenne égve az arca.

A fordított szerkezetnek köszönhetően marha érdekes volt annak a megoldása, hogy miképp lehet úgy történetet visszafele mesélni, hogy közben a néző egyre többet és többet tudjon meg a karakterekről és a nyomozásról. Nem volt egyszerű feladat, mégis folyamatosan képes volt meglepni a Rellik, és nem csak bizonyos húzásai kapcsán, hanem karakterizáció terén is.

I’m not a monster.

(Annyit azért még elárulok, hogy miután kiderül, ki a gyilkos, a sorozat visszaugrik a pilot elejére, és onnan folytatja a történetet, immáron előre fele mesélve. Tehát nem az első gyilkossággal fejeződik be a szezon. Ami egyébként eléggé lezárt, gyakorlatilag cliffhanger-től mentes, de persze lehetne folytatni, ha nagyon akarnák.)

A tovább mögött folytatom minimális spoilerrel, de aki nem néz be oda, annak mindenképp aláhúznám, hogy abban, hogy ennyire bejött a sorozat, hatalmas szerepet játszott az, hogy szeretem a nemlineáris, vagy épp visszafele történő történetmesélést. Aki ilyesmire nem indul be, az előfordulhat, hogy jóval kevésbé fogja értékelni.

Az például rettenetesen jól működött, ahogy a főszereplő nyomozót felvezették, mint szimpatikus, némiképp szánnivaló főhőst, illetve ahogy megismerhettük a komplex kapcsolatát a másik nyomozóval, Elaine-nel. Majd ahogy haladtunk előre (vagyis visszafele) a sztoriban, szép lassan kiderül, hogy egyáltalán nem pozitív figura, helyenként már-már tapló tendenciákkal rendelkezik.

De nem csak Gabriel-ről változ(hat)ott a véleményünk. A Rellik annak ellenére hozta a meglepő húzásokat, hogy például pontosan tudtuk, hogy senkinek nem eshet baja, hogy savazással fog végződni Gabriel és a gyilkos első(?) találkozása, stb. Mindez többek között annak köszönhető, hogy (számomra abszolút meglepő módon) jó pár mellékszálat is futtattak a fősodor mellett.

Ezek egy része rendőrségi, szinte magánéleti szál volt, a (visszafele történő, közel sem egyszerű) karakterizálást segítették elő, de ott voltak a bűnüggyel kapcsolatos mellékszálak, a red herring-ek is, melyek önmagukban is kiadtak egy-egy minitörténetet.

A minisztorik feldolgozása volt egyébként a legnehezebb, mert miközben az ember figyel a fősztorira, hogy mindenre emlékezzen és követni tudja a dolgokat, nem egyszerű a semmiből feltűnő, a saját sztorijukat éppen lezáró új karaktereket elhelyezni az összképben. Ld. amikor a szemüveges fickó felbukkan a repülőgépen, majd a korábbi történéseket látjuk, amiket nem nagyon tudunk hová tenni, de mivel fokozatosan kapjuk a kirakósa újabb és újabb darabkáit, idővel összeáll a kép, és utólag minden értelmet nyer.

Nevezhetem ezt intellektuális kihívásnak? Kicsit fellengzősnek hangzik, nem ezért néztem a sorozatot, de a tálalási mód, a folytonos agyalás és gondolkodás, az olykor lefárasztó odafigyelés remek élményt jelentett a krimik agytornáin felcseperedett énemnek.

Ja, a gyilkosságok.

Megint csak a szerkezetet veszem elő, mert vicces volt, hogy ahogy haladtunk visszafele az időben, úgy nőtt a gyanúsítottak száma. A gyilkos személyét lehet banálisnak tartani, vagy nagy csavarnak, akár semmiből jött megoldásnak is, láttunk hasonlót, szerintem korrekt megoldás volt, aminek nagyon jól ágyaztak meg (utólag) – és ez is ritka, de nagyjából az 1×03 környékén kezdtem el az irányába gondolkodni, mert az egyik jelenete elég gyanús volt.

A sorozatot összességében azért szerettem nagyon, mert teljesen másmilyen befogadást kívánt meg tőlem, és annyiban nem csak gimmick volt, hogy abszolút más fényben tűntek fel egyes cselekedetek és mondatok így, visszafele mesélve, mintha megszokott sorrendben láttuk volna őket. Például egy ponton megtudjuk, hogy valaki a másiknak azt mondta, hogy “I love you” és azt, hogy ennek mi a jelentőse, de csak utána látjuk azt a pillanatot, amikor megtörténik. És ez a pillanat máris többletjelentést is kap ezáltal.

És ezért volt jó a sorozat, mert általában sikerült jelentőséget adni a történetmesélés szerkezetének. A sok említett mellékszálat, minisztorit magam sem tudom, hogy miképp értékeljem, de nem volt rossz, hogy idővel a legtöbb rendőr több lett, mint háttérszereplő, valamint az sem volt hátrány, hogy nem csak két-három kiemelt szereplő volt, hanem mindenki előtérbe kerül, hogy esetleg velük is számolhassunk kiemelt szereplőként. Volt, aki kapott is plusz jelentőséget, más pedig maradt mellékfigura.

Azonban a sorozat (főleg az utolsó két részben prezentált) erős pillanatai ellenére képtelen vagyok elmenni a megoldás mellett. Ezt a tükröződős dolgot, ami már 10 éve is meme-esedett, manapság olyan ritkán használják, még el is hinném, ha a készítők azt mondanák, hogy megvan hozzá a technológia, hogy utánanéztek, hiszen másképp nem nyúltak volna ilyesmihez. De akár reális, akár nem, a megoldás magában ettől még suta és fantáziátlan, miképp a klasszikus, “a gyilkos kvázi magát buktatja le”-húzás is.

Persze például a The Killing-ben a hasonlóan banális végső nyom sokkal jobban fájt mondjuk a 4. évad végén, mint itt, szóval a hamar túltettem magam, elkönyveltem magamban, mint kötelező, végső lépést, ami után a végjátékra térhetünk, ráadásul a behozott flashback-ek által felrajzolt tragikus történet végképp feledtette velem a nem túl ihletett megoldást.

Nem nagyon olvastam, hogy érkezne a folytatás, de azt sem, hogy nem lesz, vagy hogy eleve egy szezonosra volt tervezve a Rellik. Nyilván egy kérdőjel maradt a legvégére (az “él-e vagy hal?”-kérdésé), de nem biztos, hogy ezt muszáj megválaszolni, ráadásul nem is nagyon tudom elképzelni, hogy hasonló szerkezet mellett miképp lehetne ütősen folytatni egy második évaddal.

A Rellik teljes első szezonja elérhető magyar felirattal az HBO GO-n, tévében szinkronnal, heti sugárzás mellett eddig két rész került adásba.

14 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 10. 17. 15:08

Az év újonc sorozata nálam is, pedig 35 újoncnál tartok.

1×6

Zseniális volt a lezárás és az egész sorozat baromi jól volt felépítve, átgondolva. Mondjuk az tényleg kérdés, hogy Elaine hogyan cipelte a férfi hullát a játszótérre, de arra mondjuk volt utalás, hogy jó erőben van.

A készítők úgy látszik ebbe a sorozatukba (ahogy a Liarbe is) beleírták a szexuális erőszakot, mint lelket megnyomorító tényezőt, itt még durvább, hogy ezt ráadásul még gyerek ellen követték el. Ehhez jött még hozzá az, ahogy végignézte az anyja halálát is, szerencsétlen csaj nem csoda, hogy totál félrecsúszott az élete.

Jár a piros pont a készítőknek, mert végig nem hittem el, hogy Elaine lesz a hunyó a végén. Bár azt ugye láttuk a videón, hogy Mills vágta el a torkát az egyik áldozatnak, szóval ő is gyilkos volt tulajdonképpen, de volt itt még másik gyilkos is, ugyebár. Ott van pl. a csaj, aki megölte a saját anyját.

Egyértelmű, hogy újra meg kell nézni a sorozatot, ezúttal kicsit más szemmel.

Irgum76 - 2017. 10. 17. 20:00

hát én egy kicsit csalódott vagyok
látszólag minden apró puzzle darabka tökéletesen a helyére került

de ha nagyító alá vesszük akkor jó pár sebből vérzik a sztori
pl oké, hogy nyomozónak áll a csaj de mi a garancia arra, hogy Gabriel mellé osztják be?
a gyerekkori fénykép kint van az ágy mellett mi van ha Gabriel egyszer úgy dönt, hogy a csajnál alszik?
stb
ez a “közelíts rá a tükröződésre” meg annyira béna elcsépelt ráadásul irreális badarság
ilyen felvételen egy pixelhalmazt láthatott volna nem arcot

én még pár résszel ezelőtt azt hittem, hogy nem kapunk 100%-os választ és a következő évadra az volt a tippem, hogy a tárgyalással nyit és onnan ugyanígy visszafelé haladunk

de így nem hiszem, hogy lesz ennek folytatása
ha csak nem antológia formában

gromit - 2017. 10. 18. 01:43

Nahát, megkaptam a “mitől kattant be”-t és elindulva előrefele a “hogyan kapták el”-t is, csak épp…

“ilyen felvételen egy pixelhalmazt láthatott volna nem arcot”
+1 nekem is pont ugyanez volt erre a reakcióm

Így kicsit csalódás az utolsó rész. az agytornára hívó formátum nagyon bejött, de amikor annyira figyelnek minden kis részletre, hogy minden a helyére kerüljön, akkor pont az eset megoldásának kulcsa ennyire gyenge. (Most vissza is tekertem, tkp az arcon kívül meg is volt a pixelesség.)

“Szerintem ha nincs a tükröződés, akkor is lebukott volna Elaine”
Tényleg másképpen kellett volna lebuknia, vagy a videónak kellett volna másmilyennek, egyértelműbbnek lennie. Akkor egy szó kifogásom nem lenne :)

Na jó, még azon is elmorfondíroztam, hogy hogyan lehetett belőle rendőr, hogy semmilyen szűrőn nem akadt fenn, hogy valami probléma lenne vele. (bár érdekes módon, a pszichés defektus a Rivernél nem zavart, de ugye egész más a stílus)

Egy viszont megúszta. Bár ott Gabriel is érezte, hogy nem illik bele a sorba, és lehet, hogy most vissza is fognak térni arra az ügyre.. de az már nem igazán kiált folytatásért. Ez így elég jól le lett zárva.

Én is antológiaszerűen tudnám elképzelni,

Apati - 2017. 10. 18. 13:46

Most komolyan…”nehezen befogadható”, “érthetetlen”, “nehezen követhető”… Esküszöm átlag képességekkel bíró sorozat nézőnek vallom magam, de nekem egy percre sem tűnt helyénvalónak egyik állítás sem.
2017-et írunk, nehogy már problémát jelentsen egy kissé megcsavart időrendiség egy történet értelmezésében!
Akinek meg okoz, az nézzen Dallas-t, vagy tudom is én mit.
Bocs a kissé értelmetlen kirohanásért, de számomra is érthetetlen a széria alul értékeltsége, hiszen egy jó sztori, jól elmondva, sőt ha valaki filozófikusabb alkat, még moralizálgatni valót is jócskán találhat benne.
Szuper 6 óra volt..

szasza - 2017. 10. 19. 19:35

Nagyon tetszett! Az angolok egyszeruen nem tudnak hibázni! De mindenképp újra kell néznem – kíváncsi vagyok, milyen lesz majd úgy, hogy tudom, mik a puzzle utolsó darabkái.

kaminer - 2017. 10. 19. 20:41

Szuper sorozat volt, 2017ben már csak extrém megoldásokkal lehet engem leültetni, ha jó, aktuális, bagy foglalkoztat a történet, ha jó a képvilág vagy van 1 csavar a storytellingben. És a rellik ezt hozta, de még a liar is, volt, h hét közepén azon kaptam magam, h a megoldáson gondolkodom. Amúgy a csaj jól funkcionált mindaddig, míg a pszichomókust meg nem látta a kocsiból és akkor már túl volt a nyomozói vizsgán, ezért nem szűrték ki a teszteken. Egyedül a nagyítsd és élesítsd ki megoldás volt béna és ósdi, a többi tök hiteles volt és jól kidolgozott, remélem, lesz 2. évad új sztorival.

Jezebel - 2017. 10. 19. 20:52

Huh, mennyire durva/naturalisztikus a sorozat?
Azok alapján, amit írtál, szívesen belekezdenék, de azt semmi kedvem nézni, ahogy embereket savval locsolnak benne.
FYI a Walking Dead nem gond, de a Hannibált mondjuk abbahagytam, az AHS-t is. Piskóta vagyok, na.

winnie - 2017. 10. 19. 20:56

Jezebel: a sav hatásait végig lehet látni a főhős arcán, meg a holttestek is durván néznek ki, de nem mutatják sokáig őket (sőt, elég keveset, olyan szinten, mint a 3. kép, de nem vizsgálgatják közelről). pár tévékompatibilis véresebb jelenet van, de az nem savazás miatt, szóval így hirtelen nem emlékszem olyanra, amitől kiemelkedően naturalisztikus lenne. nyilván a főhős arcát kivéve.

jenga - 2017. 10. 20. 09:31

Marha gyenge es unalmas. A forditott tortenet vezetes az egyetlen extra(?) benne, de meg az se mentette meg a kaszamtol.

FrankLuck - 2017. 10. 20. 15:14

Igen, azért félreértés ne essék, nem vagyok értelmi fogyatékos (én sem), nem okozott leküzdhetetlen problémát a “kissé megcsavart időrendiség”, ellenben (szerintem is) baromi unalmas volt, telis-tele szereplőkkel, akiket leöntenék savval.
Nyilván akik bepróbálták, azokat érdekelte a sorozat, csak azért, mert nekem nem jött be, hadd ne tekintsem übermenschnek azokat, akiknek igen.
Igen, van olyan, hogy általad jónak tartott sorozat másnak nem jön be. A világ kegyetlen.
Nah, abbahagytam, megyek Dallast nézni.

winnie - 2017. 10. 21. 08:30

FrankLuck: a komment kissé félreérthető, azokra vonatkozik, akik írták már az első rész után, hogy nem érti, hogy lehet az, hogy valakit megölnek, utána meg semmi baja, stb- az angol lapok sportot űztek abból, hogy értetlenkedő nézői tweeteket szemlézzenek, és mindig volt alapanyag. jó eséllyel ezért is volt kevésbé sikeres a rellik, mint a liar, mert azért ez jóval bonyolultabb sorozat.

FrankLuck - 2017. 10. 21. 16:12

Oké, my bad. Angol csatornákkal igazán nem vagyok képben, azt hittem nemes egyszerűséggel a Rellik egy kevésbé nézett csatornán megy, ezért erősebb a Liar, eszembe sem jutott, hogy a Liar könnyebben fogyasztható lenne (még nem próbáltam be, de lassan sorra kerül).

Lemoni - 2017. 10. 30. 00:13

Imádtam ezt a visszafelé mesélős kidolgozást, nagyon jól összerakták. Valahol a közepénél azért (nálam ez a Gabriel savazása rész) már gyanús volt, hogy a defektes szereplők közül ki lehet a gaz, bár más indíték látszott valószínűbbnek, mégpedig az, hogy csak magának akarja a férfit, ő így sem iszonyodik tőle, mert annyira szereti. Kicsit sok drámát sűrítettek bele, minden főbb szereplőnek volt mocskos titka, de ezek a mellékszálak is szépen beleillettek a történetbe. Richard Dormert a Fortitude óta óta nagyon kedvelem, Jodi Balfour remek partnere volt ebben az őrületben. Folytatás érdekes lenne, de szegény főszereplőt órákon keresztül kezelhetnék a sminkesek, mire az égési sérüléseket ráapplikálják…..

Dawnie - 2017. 11. 02. 21:27

A sorozat nézése közben néha elvesztettem a fonalat, de elég jól összeállt a végére, egy részlet kivételével:
ha a felvételt Elaine készítette azért, hogy Mills-re terelje a gyanút, akkor az végül hogy kerülhetett Mills-hez? És miért az anyósa sírjához rejtette el, ahelyett, hogy átadta volna a rendőrségnek?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz