login |

Scandal: kezdett a 7. évad – írta inifnity

2017. 10. 19. 18:10 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

– How does it feel to be the most powerful person in the world?
– Right. It feels right.

Megkezdte 7., egyben utolsó évadját a Botrány. Ha a szezonok számát nézzük, szép kort megélt a sorozat, bár kicsit sem lepődtem meg, amikor a csatorna elkaszálta végül. Természetesen kedveltem, viszont az utóbbi időben nem sikerült meggyőzniük és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Lehet, hogy nem veszítettek sokat azok, akik már korábban letették a lantot.

Ha visszagondolok az előző szezonra, egy valami biztos eszembe jut: a sorozat hű maradt nevéhez, és ezt nem feltétlenül lehet jó pontnak tekinteni. A központi téma az elnökválasztás volt, ami önmagában is érdekesnek bizonyult az aktualitása miatt, és ezt egy merénylettel spékelték meg. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Maga a merénylet, illetve annak kidolgozása nagyon tetszett, viszont ezenkívül az évadra leginkább a túlbonyolítás volt jellemző, hullámzó teljesítményben lehetett részünk.

A korábbi szezonoknál szerettem ha csavaros volt a sztori, viszont itt valami miatt nem működött rendesen. Biztos mindenki tudná sorolni a példákat, így a magam részéről ezt át is ugrom.

A merénylet esetében azonban jár az elismerés, mert fokozatosan derültek ki az infók amivel elvezettek minket/kiderült ki áll a háttérben. Végül elértük ahhoz a történelmi eseményhez, amikor beiktatták az első női elnököt az USA-ban. Az utolsó évad tehát ott veszi fel a fonalat ahol abbahagyták a sztorit.

A poszt elejére kiemelt párbeszéd vége Liv és Cyrus között hangzott el, ami egyben az előző szezon záróképsora is volt egyben. Ennek alapján viszont nem ért miket meglepetésként, ahogy az évadnyitóban Olivia jött, látott és győzött (megint).

Ezt az egy dolgot már tudhatjuk róla, hiszen alapvetően ez a sorozat alapja. Az nyilván nagyon szép és jó, ahogyan most is mindenkit kijátszott, megmutatta, ki a főnök, és nyilván karrierje szempontjából sem lehetne boldogabb, hiszen kábé ő a „világ ura”.

– Then you have to stop thinking of me as an employee and start thinking of me as what I am.
– And what is that?
– The boss.

Azonban itt több kérdés felvetődhet: az egyik, hogy vajon Liv mindenhatósága érdekli-e a nézőt? A másik, hogy van-e ellenszere valakinek Olivia ténykedése ellen? Ebből rögtön következhet a harmadik, vajon meddig mehet ez így tovább?

Egyébként most kifejezetten meg voltam elégedve Kerry Washington alakításával, jó párbeszédeket kapott, a karaktere a lehető legprofibban tesz helyre másokat. (#badassliv) A sorozat elején bevallom, nem kedveltem, viszont azóta szimpatikussá vált ő és Liv is egyaránt, szóval az egyik kedvencem.

Viszont a pasijai egyenesen siralmasak, és itt most Fitz-re és Jake-re gondolok elsősorban. Amikor már azt hittem vége van ennek a fura háromszögnek, akkor… újra előhúzzák ezt a kártyát. Remélem, jól megoldják, feloldják valahogy ezt a gordiuszi csomót, tekintve, hogy ez az utolsó szezon.

Mellie elnök lett. Hurrá. Neki szurkoltam, de sokáig nem is lehetett tudni, hogy a készítők mennyire adnak valóságalapot a sztorinak. Remélem, a karakter nem szorul nagyon Liv hátterébe, mert alapvetően megérdemli az elnökséget és kíváncsi lennék, mit terveznek számára az évad során.

Cyrus, sosem volt szimpatikus. Az előző évadban megjárta a poklot is, és most kiderült, hogy kvázi ő állt a merénylet mögött. Igazából nem tudom, mit szánnak neki a folytatásban, úgy tűnik, elég lehet az alelnöki poszt is erre az évadra. Vagy ez is egy szokásos trükk? Ki tudja.

A többi karaktert szerintem hagyjuk, nem alkottak maradandót, mindenki hozta a szokásos formáját, ami néhol unalmas volt. Gondolok most Liv apjára, és ide lehetne még venni jó pár karaktert, akik már kikoptak az évadok során.

Összegezve tehát az első két részből kiindulva, nyilván lesznek még heti esetek, de eddig nem volt annyira izgalmas a kezdés, láttunk már jobbat is. Persze ettől még mindkét részben voltak jó pillanatok, főleg az elsőben, így az összehasonlításnál mindenképp a nyitány nyert.

Kérdés, hogy pár jó pillanat mire elég, hogy alkalmas-e megtartani a fogyatkozó nézőtábor tagjait, illetve persze az is érdekel, hogy tartogatnak-e még valamit a tarsolyukban a készítők, hogy mernek-e, hogy tudnak-e valamit nagyot húzni így a végére.

Azt nem mondom, hogy tűkön ülve várom a folytatást, ha úgy alakulnak a dolgok, az is lehet, hogy csak az utolsó epizódra térek vissza. De biztos van, akit sokkal jobban megérintett ez a start, kíváncsian várom őket.

Ja, és újra van B613!

16 hozzászólás Ne habozz!

mgitta - 2017. 10. 19. 19:21

Hú, én pont fordítva vagyok Olivia megítélésével. Az elején kedveltem, a mostani két részben viszont kifejezetten irritált és rühelltem a főnökösködését és azt, hogy lényegében mindenkinél jobbnak tartja magát és szerintem lenéz mindenkit.
Félek, hogy Mellie karakterének pont az elnökség lesz a veszte. Őt is mindig kedveltem és nagyon remélem, hogy elnökként is szerepet kap, nem csak egy puszta báb lesz Liv kezében.
Valljuk be, kifulladt ez a sorozat, éppen ideje lesz lezárni.

szepi06 - 2017. 10. 19. 19:40

Köszönjük a kritikát. Én kaszáltam S6-ban, kb. a harmadik résznél. De lehet, hogy Mellie miatt ráveszem magam és befejezem. Ebből nyilván látszik, hogy mgitta véleményén vagyok, az elején kedveltem Livet, később viszont végtelenül idegesített.

Dalmayr - 2017. 10. 19. 19:49

Egyre jobban idegesít Olivia. Már lassan az apjával kerül egy szintre ezzel a rengeteg prédikálással. Jake papucs, QPA szóra sem érdemes, Mellie miatt fogom csak befejezni.

Shannen - 2017. 10. 19. 22:43

Én már az előző évadban eljutottam odáig, hogy szinte mindenki idegesített. Talán Fitz a legkevésbé.
A 6.évad utolsó percei után, amikor Olivia minden szemrebbenés nélkül tulajdonképpen megöli Vargas feleségét, én véglegesen csalódtam a készítőkben. Hol van már a fehér kalap és társai?

Csak azért kezdtem neki a 7.évadnak mert tudom, hogy ez lesz az utolsó, és a teljességre való törekvésem felülkerekedett a csalódottságomon.

Bírnám ha úgy lenne vége a sorozatnak, hogy Olivia koppanna egy nagyot. A szomorú az, hogy már tényleg senki nincs kb. aki kicsit is szimpatikus lenne.
Mellie-t én is szerettem, de azt azért kicsit erős kijelentésnek érzem, hogy “megérdemelte az elnökséget”.

Eleinte nagyon szurkoltam a Fitz&Olivia párosnak, a sok huzavona ellenére is, amit sokan nehezen viseltek, de mostanra már az sem fog meghatni, ha tényleg Vermont-ban kötnek ki és boldogságban élik életüket.

infinity - 2017. 10. 19. 23:11

Igen, szerintem is túlzás volt az a Luna ügy. Hiába kedvelem Liv-et, azért megfogalmazódott bennem hogy ez csak nem mehet végig és valahogy csak helyre teszik/megállítják Oliviát. Bár a készítőket elnézve…

szepi06 - 2017. 10. 30. 21:22

Shanen: “Én már az előző évadban eljutottam odáig, hogy szinte mindenki idegesített. Talán Fitz a legkevésbé.”

Hűha, akkor tényleg nagy lehet a baj…

Csilla0422 - 2017. 12. 22. 19:43

Melliet már az elejétől szeretem – így nagyon örültem, hogy ő lett az első női elnök.

Olivia kezdetben szimpatikus volt, de amivé vált, az nem tetszik. Remélem, hogy Jake és Liv kínkeserves halált hal. Mivel ezt szerintem nem lépik meg, így egy nagy koppanásban bízok.

Ami érdekes, hogy K.W. Livként az elején bűn rossz volt, míg ez a badass Liv kifejezetten jól megy neki.

Mekkora poén lenne, ha a végén Mellie és Fitz ismét összejönne.

Shannen - 2018. 01. 20. 14:32

7×08

Már a téli szünet előtti utolsó rész után akartam írni, hogy egy rövidet, hogy bár a színvonal egyre botrányosabb és már drámát se tudnak írni, időnként vígjátéknak remekül elmegy némely jelent/epizód. Például Olivia és az apja közti 234526. sehova nem vezető üvöltözés közben, az az apja legnagyobb követélése, hogy “Add vissza a csontjaim”, azon már tényleg csak nevetni lehetett, miközben elvileg egy, a nézők számára kedves karakter sorsa volt függőben…

Na és akkor jött most a 7×08, ahol az is megmutatkozott, hogy ezt a sorozatot már a készítők sem veszik komolyan. Konkrétan meg sem erőltetik magukat. Állítólag most ugye elbúcsúztunk egy 7 évadon át fontos karaktertől (mondjuk azért ezzel még vannak fenntartásaim, egy elégett, azonosíthatatlan holttest azért nem elég meggyőző, főleg nem a Scandal világában), aminek ugye érzelmileg elvileg hatni kellett volna ránk, nézőkre. Erre szolgáltak a flashback-ek, Kerry Washington szenvedős arca meg a csapat közös jelenetei. Ehelyett azt lehetett látni mindenki arcán, még Charlie-én is, mintha a max. az aranyhaluk halt volna meg. Ebben jó eséllyel az írók, a rendező és a színészek fásultsága is benne volt, mindenesetre csalódás volt nézni és rájönni, hogy innen már nem lesz feljebb.
De legalább Fitz végre megint előkerült.

esem - 2018. 02. 04. 11:19

7×10

Már magam sem tudom, mi tart a Scandal mellett. Teljes mértékben megértem a “kaszálókat”.
De ha már így, próbálom értelmezni a mondanivalót és a miérteket.
SPOILER
Gondolom, ez az egész Oliviáról és az apjáról szól. Csak kicsit túl piti ez a konfliktus ennyi véráldozathoz. De hát a sorozatnak ez adja a jellegét. Olivia Luna V. megygyilkolásával elindult a lejtőn (igazából már a nyomorék alelnök agyonverésével, mert azt saját kezüleg – de legalább nem előre eltervelten – tette). És most már túltesz az apján is, akinél a “anyák és gyerekek” azért még az első helyen állnak.
De komolyan, Apád elrabolja a terhes barátnődet, és a megölésével fenyegetőzik, Te odamész abba a házba, amiről tudod, hogy ott van, és meg sem nézed? Azt is tudta, melyik napra van kiírva, és mégsem akarja tudni, megszült-e? Keresem a magyarázatot – nyilván a sztori folytathatóságán kívül -, de csak azt találom, hogy nem akart a szemébe nézni Q.-nek halála előtt. (Mondjuk azért kinézhette volna egy kiképzett B613-asból, hogy nem “hagyja magát” egyszerűen agyonlőni.)
És a szülést levezető fickó? Miért kellett megölni? Talán azért, hogy lássuk a párhuzamot, Eli is megöli a barátját, ha úgy látja “szükségesnek”.
7×10

Már magam sem tudom, mi tart a Scandal mellett. Teljes mértékben megértem a “kaszálókat”.
De ha már így, próbálom értelmezni a mondanivalót és a miérteket.
SPOILER
Gondolom, ez az egész Oliviáról és az apjáról szól. Csak kicsit túl piti ez a konfliktus ennyi véráldozathoz. De hát a sorozatnak ez adja a jellegét. Olivia Luna V. megygyilkolásával elindult a lejtőn (igazából már a nyomorék alelnök agyonverésével, mert azt saját kezüleg – de legalább nem előre eltervelten – tette). És most már túltesz az apján is, akinél a “anyák és gyerekek” azért még az első helyen állnak.
De komolyan, Apád elrabolja a terhes barátnődet, és a megölésével fenyegetőzik, Te odamész abba a házba, amiről tudod, hogy ott van, és meg sem nézed? Azt is tudta, Q. melyik napra van kiírva, és mégsem akarja tudni, megszült-e? Keresem a magyarázatot – nyilván a sztori folytathatóságán kívül -, de csak azt találom, hogy nem akart a szemébe nézni Q.-nek halála előtt. (Mondjuk azért kinézhette volna egy kiképzett B613-asból, hogy nem “hagyja magát” egyszerűen agyonlőni.)
És a szülést levezető fickó? Miért kellett megölni? Talán azért, hogy lássuk a párhuzamot, Eli is megöli a barátját, ha úgy látja “szükségesnek”.
Na ez az, amit szükségesnek tartunk, az valóban szükséges? Talán ez lehet a mondanivaló. Hiszen O. is azért hagyja Q-t meghalni, hogy ne derüljön ki, mit tett, de pár snitten belül már mindenki tudja. (Egyébként én bíztam benne, hogy a repülőrobbanás megrendezett színjáték volt, de nyilván már ezek után – hacsak nem az a csavar, hogy O. tudta azt is, hogy Q. él – nem valószínű). Ugyanígy Charlie is rájön, h. él a családja, és ki is engedik a házból.
Azt látjuk, mennyire lent van O.? A fehérkalapos O. ezt a Q-szitut nem tudta volna elviselni, legkésőbb a búcsúztatón az utolsó golyót a saját fejébe röpíti. (Na és így is megkapta Eli a csontjait, miért kellett Q-t feláldozni?)
És a barátait is megvezeti. És tényleg “bitch”! Egymás után a két pasi?
amúgy meg komolyan, egy elnök nem tudja magától, hogy személyes érzelmei miatt nem kezdhet háborúba? (Legalább Mellie hallgatott a tanácsra, nem úgy, mint anno Fitz)
És mi volt ez O. anyjával? Először úgy értettem a tanácsát, hogy az apát kéne megölni. (Amúgy ezen a szinten nem ez a logikusabb?)

Nem tudom, mi lesz ebből, gondolom, Charlie már nem lesz szívbajos O. megkínzásával (de talán idáig tényleg nem mennek el), hacsak Cyrus pasija ki nem nyiratja előbb Charlie-t (bár eddig nem tűnik vérengzősnek). Már mindenki jobb O-nál (kivéve talán Jake-et), még az apja is… Ebből már jól kijönni nem fog O., hacsak ki nem derül, h. valójában nincs kezéhez tapadt vér (akár Luna Vargastól kezdve) – bár ez meg gyengus fordulat lenne. És Fitz-nek mi a szerepe ebben?
Viszont Kerry Washington tényleg jobb, ez az egyenes haj jól áll neki.
Mostmár azért nézem végig, hogy lássam, mit tudnak kihozni ebből. Csak remélem, nem lesz csalódás.

Shannen - 2018. 02. 04. 15:23

7×10
Hát innen valószínűleg már nincs lejjebb Olivia számára. Ha innen a maradék pár részben megfordítják a sztorit valamilyen erőltetett húzással és Olivia nem kerül minimum 20 évre börtönbe a sorozat végén, akkor bebizonyosodik, hogy a készítők már tényleg tesznek az egészre.

A rész egyébként egy másik mélypontot is szállított, nevezetesen a Quinn és Olivia apja közös éneklős-táncos szösszenetét a Baby One More Time-ra. Nem véletlen mondtam én már korábban is, hogy egész tűrhető vígjáték lett a sorozatból…

Zsuzsa - 2018. 02. 24. 22:18

Segítenétek felhományosítani, hogy összesen hány részből áll a 7. évad? Mikor elkezdtem az első évaddal-rajongtam a sorozatért.Bevallom Olivia karaktere nem tetszett és a nőt is alkalmasint rondának találtam- pláne a trampli járását.
A cselekmény viszont magával ragadott- elhatároztam, hogy hősiesen végignézem- de kezdem a mazochizmus határait súrolni. De most már kitartok- becsületből is!

Szóval, még hány részre eddzem magam?

winnie - 2018. 02. 25. 07:04

18 rész.

Shannen - 2018. 03. 09. 16:18

A crossover rész nem volt nagy szám (bár lehet a második fele jobb volt, de azt meg nem néztem meg), viszont a 7×13 meglepően jó volt.

Persze ha elvonatkoztatunk attól, hogy annyira nem kellett félteni a karaktereket és hát elég egyértelművé vált hamar, hogy Cyrus továbbra is Cyrus és csak a hatalom érdekli.

Ja, meg persze Olivia anyját nagyon remélem, hogy most láttuk utoljára, ez is persze felesleges volt, mert se füle se farka nem volt ennek a sztorinak ebben a részben.

És akkor most a sorozat hátralévő része arról fog vajon szólni, hogy Olivia valahogy félreállítsa Cyrus-t és biztosítsa, hogy Mellie maradjon az elnök, úgy, hogy közben Mellie persze megint nem bízik Olivia-ban? Amennyire nevetséges már ez a sok kavarás, annyira kíváncsi vagyok, hogy mire fog tulajdonképpen ez az egész kifutni.
Lassan már tényleg ott tartunk, hogy Olivia a világ összes fehér kalapját magára öltheti újra…

esem - 2018. 03. 22. 07:15

7×11 – 7×14
Hogy mi van? Mondanivalót vélek felfedezni? Összefogás: feketék a feketékért, nők a nőkért? A lemondással egész jól jöttek ki.
Kicsit hihetetlen, hogy ennyi minden nem töri meg a nőt, de nyilván ez a lényeg.
És Mellie? Kicsit megijedtem, h. jön a klisé, de az a szöveg! No. 1.! “Fitznek is megfogtad a kezét, amikor dolgoztatok?”
A kavarást még mindig soknak érzem, de azért elismerés a készítőknek. Bár nem volt sosem a kedvenc karakterem, örülök, hogy a “régi Olivia visszajött”.
Az anya-szálat én sem értettem, de talán a megbocsátást jelképezi, amiben O. is reménykedik. (A 7×14 elején a fegyvereladó annyira Maya hangján szólalt meg, h. pillanatra azt hittem…)

esem - 2018. 04. 10. 20:44

7×15-16

Na persze, Olivia hobbija az alelnök-gyilkolás, pont ezt az egyet nem tette volna meg? Illetve Jake is volt alelnök (v. csak jelölt?), így 2-t egy helyen elintézhetett volna.egyébként azt hittem, h. az lesz a csattanó, h. Cyrus, míg egyedül volt, kicserélte az üvegeken a cimkéket…
És Jake? Hétköznapi érzelmek – extra reakciók. Valaki felhúzza – és otthon a feleségén tölti ki, enyhén szólva túlreagálva a nézeteltérést.
Tényleg Mellie az egész brancsban az egyetlen, akinek nem tapad vér a kezéhez (v. Id. Fitz Grantet ő nyirta ki?)
Éljen a Girl-power!

Szaby59 - 2018. 04. 21. 17:34

Hát ez elég semmilyen zárás volt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz