login |

Survivor – 35×04: Drop your buffs!

2017. 10. 19. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

A rész kezdéséről a magyar Survivor jutott eszembe, mert tippre egy kiszavazás után következő epizód sosem kezdődött volna úgy, hogy máris a másnapi sorverseny felvezető képeit vágják be. De ez az amerikai változat, itt nem mindig van helye sallangnak, kiszavazási utáni búsongásnak, a távozóról való megemlékezésről, a pacsizásról vagy vitákról a szavazatok alakulása miatt. Bele a közepébe. Challenge. És Drop your buffs!.

Mindezt tényleg csak azért merem lelőni, mert egyrészt várható volt, másrészt kábé egy percnél következik be, és ez egyben azt is jelenti, hogy beindult a játék, hiszen most már valóban szükség lesz a taktikázásra és a social game-re, hiszen a törzskeverés (ami random, nem előre leosztott…) nem életbiztosítás, az ember jó pozícióból simán kerülhet olyan helyre, ahol a totemoszlop alján van, ahonnan nagyon nehezen tudja csak felküzdeni magát.

A három törzses felállás annyiban nem rossz switch esetében, hogy ilyenkor egy egykének is lehet esélye – például egy 2-2-1-es felállásban ő lehet a mindent eldöntő szavazat, míg máskor sima kieső, hiszen a többség le szokta darálni a kisebbséget. Most pár részig ez a felállás marad, de szerintem lesz még összevonás 2-3 rész múlva.

A keverés egyébként elég jól sült el, rengeteg új dinamikát hozott, pörgős volt a rész, csak úgy kapkodtam a fejem. És mondanom sem kell, hogy a végjáték is érdekesen alakult. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Alan esett ki. De hogy!

Na, igen. Annak ellenére, hogy előre nem kiszámítható tényező is bekavart a secret advantage-dzsel, itt eszembe sem jutott az, ami a magyar Survivor-nél, hogy mindenféle “csavarral” telezsúfolják a játékot. Főleg, hogy igazából ez is egy olyan dolog volt, mint az első részes, hatása nem nagyon volt a játékra (Alan akkor is kiesett volna, ha Devon szavaz), viszont a történetmesélést duplán is feldobta.

És ezek azok a nüanszok, amik nekem nagyon tetszenek. Itt volt ez az előny, ami nem változtatott meg semmit, mégis mindent megváltoztatott. Egyrészt a megtalálása jó pillanat, az, hogy Jessica megosztotta az infót Cole-lal, ahogy Cole tovább adta, ahogy összezördültek, és végül azok a pillanatok, amikor Devon megtalálja, alkalmazza és rájön, hogy saját magával szúrt ki. Nem bírtam mosolygás nélkül.

That is not an advantage.

Jut eszembe: Cole. WTF. Értem én, de kissé kifacsartnak tűnik az a logika, miszerint azzal akarja bizonyítani, hogy megbízható, hogy kifecsegi mindenkinek annak a titkát, aki őbenne bízott meg. Nesze neked trustworthy-ség!

Gyönyörű volt, ahogy eszkalálódott a dolog, ahogy Cole lebukott, s főleg mindez úgy, hogy végig sejtettem, hogy az egésznek a világon semmi jelentősége nem lesz, mert nem is ők fogják felhasználni a ‘titkos előnyt’. (Ami egyébként sem valami hú, de nagy dolog, főleg egy olyan törzsben, ahol a birtokosa abszolút többségben van.)

Általában nem vagyok híve annak, hogy túl sok csavart tesznek a játékba, azonban az eddigi két húzás kapott annyi réteget, hogy nagyon jól csapódjon le bennem. Az, hogy valaki hatással lehet egy másik törzsre egy kifejezetten érdekes komponens, még akkor is, ha némiképp random és pofára megy (bár most több infó volt), és a titkos aspektus, amikor átpasszolják a dolgot, az is egy nagyon jól működő húzás.

Az advantage átadása azzal, hogy MásikTony (alias Joe) jól használta az idolt a Sárgáknak nagyon jól jött, intaktak maradtak, míg a Kékek újabb embert vesztettek el. Már ez a történetszál is kifejezetten érdekessé tette a részt, de szerencsére bőven volt még mit nézni.

Például Ryan-t és Chrissy-t, ahogy lehullt a lepel a szuperidol eredetéről – nálam ez volt az évad legjobb jelenete eddig, tök jó volt, ahogy egymásra találnak, szép lenne, ha ez a szövetség kitartanak sokáig. Ugyanígy tetszett az Ashley és Alan közötti kényszerszövetség – mindig nagyon érdekes látni, hogy mi az erősebb, a korábbi törzsi szín, vagy a korábbi ellentétek.

Better than a movie.

És persze ott volt a Joe-féle bugyuta hazudozás (tipikus Tony, akkor is spílerkedik, amikor talán nincs is szükség rá), ami igencsak visszafele sült el – már várom, hogy mikor kap a pofájára, mert nem érzem őt nagyágyúnak, de ennek ellenére jól megúszta a helyzetet, még ha hülyén is taktikázott.

Még mindig nem merek tippelni, hiszen a folytatásban nagyon sok fog azon múlni, hogy melyik törzs lesz képes védettséget szerezni.

ui: A puzzle-re a védettség játékban azt hittem, hogy mennyire könnyű, de akkor a jelek szerint mégsem volt az.

      

8 hozzászólás Ne habozz!

Risi92 - 2017. 10. 19. 15:46

nagyon jó volt ez a rész, most már szerintem rendesen beindul az évad, bár nekem tetszett, hogy a Game Changershöz képest itt most sokkal több karakterizációt kapunk és kb JP-t és Roark-ot leszámítva már mindenkiről egész sokat tudunk.

nekem a nagy kedvencem Chrissy és Ali, mindkettő nagyon ügyes, de szimpatikus Desi (csak belőle nem kapunk túl sokat), Jessica és Ben is.

Rodney - 2017. 10. 19. 15:54

Ebben az évadban kifejezetten jól eltalálták a secret advantage-eket. Nem túl erősek, de hasznosak tudnak lenni, és külön pozitívum, hogy a kapó fél nem tudja, kitől van, illetve, hogy nem csak a saját törzsben használható. Ráadásul időzítettek is (köv. tribal), így jobban koordinálható a játék, mint egy classic idol esetén, ami húsz napig csücsül valaki zsebében, aztán kijátszás nélkül hazaviszi szuvenírnek. Pacsi a tervezőknek.

Volt korábban amúgy 3-ból 3 törzsbe swap? A játékosok rendesen meglepődtek rajt, én sem emlékszem ilyenre, csak 2>3, 3>2 és 4>2 rémlik.

Risi92 - 2017. 10. 19. 16:15

nem volt még 3ból 3ba swap :)

a scret advantage-k nekem is nagyon bejönnek idén!

Natale - 2017. 10. 19. 16:31

Erdekes, eddig az evadban nincs egyetlen igazan szimpatikus jatekos sem, nem tudok egyelore kinek szurkolni. (Azon kivul hogy szurkolok hogy Desi ne essen ki mert gyonyoru. Talan a legszebb akit eddig Survivorban lattam.) Devon mondjuk eleg jo arc, a “this is not an advantage” konkluzioja jopofa volt. Gyoztesre tippelni detto eselytelen, szerintem valaki olyan fog kiemelkedni akit eddig nem lattunk sokat, mondjuk Ryan aki szocialisan eleg jonak tunik, fizikailag pedig tipikusan az akire mindenki azt mondja hogy nem fenyegetes, de nyerhet egy csomo challenge-et.

Joe a letezo leglatvanyosabb modjat valasztotta a tulelesnek, de tulajdonkeppen sikerult. Viszont ha ezzel nem lett target a hatan akkor semmivel. Doctor Mike pedig eleg jo emberismeronek tunik.

Enzo - 2017. 10. 20. 02:47

35×04
Na, ez nagyon tetszett, főleg a tribal. Kritika időrendben:

1. Valóban fura, hogy egyből challenge-dzsel kezdenek, sőt, a “drop your buffs” se hangzott még el ilyen gyorsan szerintem egy részben se. Előtte azért a reakció Patrick kiesésére vicces volt :D
2. Új törzsek reakció:
új kék: Ashley&Alan, Desi&Joe, Devon
-> vajon kitart a Devon-Ryan haverság így is?
új sárga: Roark, Ryan&Ali, JP&Chrissy
-> Chrissy és Ryan együtt, annyira kellett ez a jelenet :)
ja és egybepakolták az összes számomra szimpatikus embert egy törzsbe, nagyon szurkolok nekik!
új piros: Jessica&Cole+Mike, Lauren, Ben
-> itt van egyedül 3 egy törzsből, plusz a két idősebb…
3. Végre van értelme a csapatneveknek, go Soko!
4. Secret advantage a chipsben, ügyes húzás! Jessicának szerencsés időszak ez: Cole-lal maradt, nyertek, advantage-et talált, majd megint nyertek.
5. Remélem az egész évadon végigviszik ezt az advantage-küldős témát, egészen új színt hoz a játékba.
6. Hát ez marha nagy WTF volt Cole-tól: Jessica viszonozza a múltkori szívességet és elmondja neki, erre ő eljátssza _megint_ azt, hogy elmondja mindenkinek, de szó szerint mindenkinek a saját törzséből… amikor még lehet hogy ők mennek tribalre, ez teljes baromság, ha meg már tuti hogy nem, akkor meg semmi értelme az egésznek. (Jessica facepalm-ja, amikor Cole lebukott :D csodálkoztam is, hogy nincs a galériában…)
7. Challenge: az első részében teljesen úgy tűnt, hogy a sárgák csinálják a rángatást a legjobban, ehhez képest ők jöttek ki utoljára belőle. Örültem nagyon a végeredménynek, mert pont a kékeknél akartam nézni kiszavazást, a sárgákat meg csipázom.
8. Joe magát célkeresztbe állítós taktikája egész ügyes volt, vártam a magyar verzióban is, hogy vki ezt meghúzza. Mondjuk hosszú időre nem lehet vele tervezni, az tuti, de most jól sült el.
9. Először nem értettem, hogy Jessica ha a healereket akarja erősíteni, miért Devonnak adja az idolt? Aztán leesett… :D Esküszöm a rész legjobb jelenete volt az egész felhasználás: Joe arca, amikor előveszi Devon (~”hé, nekem van idolom, ez mit akar?” kb.), meg utána a “That is not an advantage.” -> “Nem bírtam mosolygás nélkül”?? Én speciel hangosan röhögtem, fel is írom hétidézetébe :D
10. A kiszavazás nagyon meglepett, de látom Ashley-t is. Pont felírtam előtte, hogy most jól ki lehetne dobni Alant, de nem pont így számítottam rá (hanem hogy Ashley is kiteszi)…
11. Joe nagyon Tony továbbra is…azok a mozdulatok tribalön, meg ahogy beszél, minden :D

+1. Komolyan nem volt még 3->3 swap? Sose gondoltam volna, mintha még rémlene is :D

Amiens - 2017. 10. 20. 21:14

@Winnie: Nemrég véget ért az Australian Survivor 2 évada, kérdésem az lenne, lesz-e erről recenzió?

winnie - 2017. 10. 20. 22:29

amiens: én nem tudok írni, még sehol sem vagyok vele. ha valakitől kapunk, akkor lehet.

Edete - 2017. 10. 21. 14:59

Ami nekem továbbra is nagyon tetszik ebben az évadban, hogy senki sem emelkedik ki a többiek közül. Ugyanakkor senki sem teljesen buta. Mindenki olyan átlagos taktikai érzékkel bír – ok talán 2-3 ember van aki csak ágyútöltelék – és pont ezért ez igazából mindenki játéka…lehet. Most még legalábbis. Aztán persze lehet hogy valaki majd kinövi magát később, de igazán domináns egyedet nem nagyon látok.

A következő rész kapcsán azt várnám hogy a pirosak veszítsenek, ott érdekes lenne nézni egy kiszavazást.
A sárgáknál szerintem túl egyértelmű lenne hogy Roark vagy JP menne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz