login |

Star Wars Rebels: kezdett a 4. évad – írta Ayrons

2017. 10. 21. 18:35 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Visszatért a Rebels egy dupla epizódos kezdéssel és egyben az utolsó évadjával.

Mindenképp érdekes, hogy idén kevesebb részt kapunk heti kettes adagban, úgy látszik, hamar le akarják zárni sorozatot. Ennek lehet az oka a közelgő film, vagy megeshet, hogy a nyolcadig epizódig hamar kanonizálni akarnak valamit. De persze az is lehet, hogy jövőre már képernyőre akarják küldeni az új animációs sorozatukat, amit még titkolnak.

Ám arra mindenképpen számíthatunk, hogy a kevesebb rész miatt (lévén az évad befejezésére a Rogue One végi csatához kell eljutni a Szellem legénységének) nem lesz töltelék és a központi szálak fogják alkotni az idei évadot. Ezt támasztották alá az előzetesek is, amelyek egy sötétebb, komolyabb évadot vetítettek a szemünk elé.

Nézzük is meg, hogy ez mennyire igazolódik be az évadkezdéssel.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az évadkezdés klasszikus in medias res: dúl a polgárháború a Mandalore bolygón.

A Lázadók egy küldetés erejéig kölcsön adják Sabine-nak Kannant, Ezrát és Choopert. A küldetés célja kiszabadítani Sabine apját, aki egy fontos személy a felkelő klánok számára. Az akció kezdetben jól indul, de hamar kiderül, hogy csapdát állítottak hőseinknek, és a Bo Katan által vezetett felmentő osztag nélkül bizony elbuktak volna. (És ezzel Katan személyében egy újabb Clone Wars-karaktert köszönhetünk a Rebels-ben.)

Maga az első rész valami fantasztikus volt, az akció a helyén volt, a karakterek közti dinamika nagyon jól működött és a történet is erősre sikeredett. Mindenképpen az erősebb részekhez sorolnám, és megkockáztatom, hogy a Clone Wars szintjét is bőven hozta.

Kiemelendő Kannan elképesztő coolsága és Heraval való rövid kis eszmecseréje. A készítők nem csak sejtetnek a köztük lévő kapcsolatról, hanem már nagyon erősen nyomják. Vélhetőleg ez egy központi szál lesz az idei évad során lettejük között. Hera a lázadásért mindent megtesz, ám Kannan kezd belefásulni, és inkább lelépne szerelmével valahova, hogy együtt éljenek távol mindentől. Nem lepődnék meg, ha Kannan az évad végére eggyé válna az Erővel.

A másik fontos karakter Sabine, aki nagyon szép utat járt be a 3. évad óta, mely során el kellett fogadnia a múltját, jövőjét és önmagát, ám még mindig kételyek gyötrik. Jó volt megismerni az apját, aki nem egy klisés klánharcos volt, hanem egy művészember. A Sabine-Ezra kapcsolat viszont nagyon nem mozog sehova, kerülgetik egymást, ennyi. Ezra sem remekelt az évadkezdésben, csupán a humor faktort szolgálta a jetpack-jével.

A rész végén valami zseniális volt, ahogy bevetették a fegyvert a birodalmiak, amikor pedig Sabine-ék végig sétáltak a mandolere-i katonák hamvain, az különösen megható volt, főképp úgy, hogy Sabine anyja és testvére is ott voltak pár perce.

Azonban amilyen jó volt az kezdés, olyan keserű szájízzel álltam fel a folytatásától. Pedig összességében egy jól összerakott rész volt a 4×02 is. Saxon testvére még bátyjánál is gonoszabb, és saját emberei is ellene fordulnak a végére. Sabine-nak nyilván vállalnia kellett a felelősséget a fegyverért, amit ő épített meg. Az ütközetek ismét jók voltak és ötletesre sikerült, ahogy elbántak Saxon testvérével, aki nem kicsit volt megalomániás.

Akkor miért írom, hogy mégis csalódás volt? Nos, két dolog miatt.

Egyrészt nem voltak az írók bevállalósak és nem merték sem Sabine anyját, sem a testvérét beáldozni, mindkettő túlélte. Pedig ha igazi mélységet akartak volna adni a dolognak, akkor legalább az egyikük meghal. Persze, lehet azzal jönni, hogy a Rebels egy gyerekműsor, de láttuk a LEGO-filmeket vagy a Disney mostani darabjait, amik kifejezetten felnőttes témákat is boncolgatnak. Szerintem simán meglehetett volna lépni itt is egy elhalálozást.

Másik gondom Bo Katan a rész végén újra a felkelők vezére lesz. Egyrészt nem tudtam átérezi Katan dilemmáját, mivel keveset szerepelt, és karaktere se volt kibontva annyira. Másrészt Sabine-nak kellett volna a végére a vezetőnek lennie, aki összefogja a klánokat. A 3. évadtól kezdve építgetik ezt nála, sőt még a dupla epizódba is voltak rá utalások. De nem, inkább legyen Katan, mert a múltja miatt ez neki jobban fekszik. Sajnos ezzel nagyon elrontották számomra a nyitányt.

Összességében azért nem volt egy rossz évadkezdés. Mandalore lepusztult világát jó volt látni (direkt megnéztem a TCW-ben, és ott csak a várost mutatták magát a bolygó felszínét nem), és az akciók és a karakterek is helyükön voltak, miképp a sztori is. Kannan és Sabine simán elvitték a részt, egyedüli negatívum a fent említett két dolog volt, ezek nagyon lehúzták nálam a kezdést.

Remélhetőleg a későbbi részekbe bevállalósabbak lesznek a készítők, mert az irány jól érződik, és látszik, hogy komorabb évadnak nézzünk elébe. Jól jönne egy kis Cassian és Bodhi is a szezon során. Ja, és bízok abban, hogy a mandalore-i szál még visszatér, mert eléggé lezáratlanul lett vége.

Nálam 7/10 volt a nyitány. Az Erő legyen veletek!

32 hozzászólás Ne habozz!

Zordon - 2017. 10. 21. 18:58

Hatarozottan a legjobb evadkezdes a Rebelstol.
Ez a duplaresz mindenkepp a top3-ban van, egy szinten csak a 2. es a 3. evad evadzaro dulpaja van, ez a 3 resz tenyleg megkozeliti/eleri a TCW szintjet.

Nekem nem okozott torest Bo-Katan fellepese es vezetove kikialtasa, mert egy olyan nepnek, ami a latottak alapjan nagy hagyomanytisztelo, a mar meglevo vezetoi tapasztalat, a testvere uralkodasa sokat nyomhat a latban. Mig Sabine egy tinedzser, akarmennyi mindent is tett. Plusz a hatalom atadasa sokszor nehezebb, mint a gyakorlasa, szerintem ez komoly jellemfejlodes.

Kanan es Hera soha nem volt nagy titok, de a korabbi sejtetest most felretettek, egyenest az arcunkba toltak, hogy kettejuk viszonyaban mi lesz a fo mozgatorugo. Ha nem csinalnak belole szappanoperat (ami a rovid evad miatt valoszinuleg nem lesz), akkor sok minden tortenhet meg.

Sabine es Ezra vonatkozasaban en abszolut semmit nem erzek/latok, szimplan baratok/fogadott testverek, akik neha egymast zrikaljak, neha meg batoritjak. Nem hinnem, hogy ezen tul barmit ki akarnak hozni a kettejuk kapcsolatabol.

Zeb pontosan 0 jatekidot kapott, ami haosnlit a 3. evadra, ott sem sok vizet zavart.

Ha nagyjabol sikerul tartani a szinvonalat, akkor eros evadnak nezunk elebe. Az idei evadnyito azok koze a reszek koze tartozik, amiert megeri vegigszenvedni egy egesz evadot is, most itt kezdesnek kaptuk, ilyen altalaban csak az evadzaro szokott lenni.

jesustomer - 2017. 10. 21. 19:37

Pedig csak nost kezdődött az első évaddal és máris vége? Miért? :/

Ayrons - 2017. 10. 21. 20:19

Hát igen hamar vége lett de legalább egy kerek egészet kapunk :) Amúgy azért lesz vége ,mert már nem akarják elhúzni egyrészt TCW szálakat akartak elvarrni másrészt összekötni a régi trilógiát az előzménnyel ami megtörtént. Nincs értelme tovább húzni a dolgokat.

Zordon: Tényleg egy nagyon jó kezdés volt. Ez csak az én személyes csalódottságom volt, de ettől függetlenül soha rosszabb kezdést SW sorozatnak.
Kannan-Hera-t kb az első évadtól lehetett tudni csak nem rakták ennyire elénk most ez megváltozott( rövid évad miatt és a zárás miatt is)
Sabine-Ezra párosnál is lehetett sejteni egy kicsit többet főképp Ezra oldaláról de ez sohasem lépett túl egy határt és most se teszik.
Zeb nem is kellett most ide. 3.évadban se volt jelen a mandalor-i történetnél.
Bo is elbukott mint vezető. De persze logikus az érved :) Csak én azt vártam ,hogy Sabine sztorija ide fusson ki.

Annatar - 2017. 10. 21. 22:00

Kanan és Chopper. Légyszi ;)

Zordon - 2017. 10. 22. 08:27

@Ayrons:
Sabine-Ezra: nalam abszolut nem tunt fel semmi tobb, mint baratsag, ha azon most tullepnenek, meglepodnek.

OK, hogy Zeb ebbol a vonalbol teljesen kimaradt, de eleve az egesz 3. evadban nem sok szerepet kapott. Neha fejbevagott valakit, aztan helo. Ugy tunik, iden sem lesz tobb szerepe.

Kanan es Hera eleg egyertelmu utalasokat kapott korabban is parszor, de ez most mar teljesen leplezetlen volt. Nem mintha baj lenne, igy biztos, hogy igy vagy ugy, de pontot tesznek a kapcsolatuk vegere.

Azert a sarga/barna festekkel leontes most sem hianyozhatott a “szinkavalkadbol”. hmmph. Nincs mas a paintben vagy meg nem fogyott el, amit a Tuzeprol hoztak 20 literes vodorben?

Igazabol nem vag sziven, hogy az evad vegen a sorozat is lezarodik, egyreszt mert igy kerek tortenet lesz, masreszt mert annyira soha nem fogott meg, hogy hianyozzon – ellentetben a TCW-vel.

Amig az uj animacio jon, addig a Forces of Destiny kellemes kis rahangolodas :)

Nagy Dominika - 2017. 10. 22. 20:38

Ahsoka viszatér a 4.évadban. Na és mivan Dart Veder-el. Ha tud valaki valamit akkor létszi irjon.

mohoyoyo - 2017. 10. 22. 21:48

Nekem is bejött a kezdés, sajnálni fogom hogy nem lesz több belőle
Szerintem Bo Katan azért kellett Sabine helyett mert neki maradni kell majd a csapattal, ilyen egyszerű. Gagyi, de érthető, biztos kell a végjátékhoz

murcee - 2017. 10. 23. 08:51

Egészen jó kis kezdés volt. Kíváncsian várom, mi lesz még itt, és tényleg kár, hogy vége. Bár azt azért jó tudni, hogy lesz még másik sorozat utána.

A Bo-Katan dologhoz csak annyit, hogy szerintem logikus volt az ő vezetésére bízni a klánokat. Egyrészt, mert Satine testvére, tehát valamilyen szinten vér szerint meg is illeti őt a cím, és tényleg tapasztaltabb vezető és harcos Sabine-hoz képest. Az más kérdés, hogy itt a jelleme sajnos nem volt annyira jól felépítve illetve ismertetve. Annak, aki a Clone Wars-t is nézte, szerintem nem annyira furcsa.

Egyébként lehetséges, hogy be akarnak vezetni a Last Jedi előtt valamit innen a canon-ba, ezért szállítják kettesével a részeket. Persze lehet, hogy csak azért, mert már jövőre jön az új széria, de azért jó ezen spekulálni.

Fehér Szabi - 2017. 10. 23. 20:22

Nem volt nagy eresztés, nagyjából erre számítottam
És ezt most nem elfogult tcw fanként írom
Tényleg erre számítottam, semmi izgalom, mikor pedig vártam, hogy lépnek valami jót, befásultak
Nemsokára vége
Jupi

Anak - 2017. 10. 25. 14:16

Lement újjabb 2 rész. Saw Garrerával a központban. Kiváncsi vagyok az ő történetében meddig jutunk el a Rebelsben, ugyanis elég fürgén szaladgált a még meglévő mindkét ép lábán és a légzőmaszkja sem volt még meg. Külön örültem Kétcsöves Edrio szerepeltetésének is, habár szerepe egészen nyúlfarknyi volt.
Szívesen látnék másokat is a későbbi csapatából (Moroff), vagy a lázadók táborából (Draven, Cassian, K2)…nagyjából mindenkit a Zsivány Egyes filmből, aki megjelenhetne. Persze úgy meg túl zsúfolt lenne a történet és nem jutna idő a Rebelses karakterek történeteinek lezárására.

Anak - 2017. 10. 25. 14:29

Még valami: Azt hittem azzal a kiemelt-női-deathtrooperrel akarnak még valamit kezdeni, de ő is elporladt a felrobbant a hajókkal.
Az első elgondolásom az volt, hogy talán a fiatal Phasma, de aztán rögtön rájöttem, hogy így az EPVII idejére már valsz túl idős lenne. Meg aztán megnéztem a szinkronhangját is és Gwendoline Christie helyett a Star Wars veterán hangnak számító Jennifer Hale volt az eltorzított női hang mögött. Így meg aztán semmiképp nem lehet Phasma.

Napsugár - 2017. 10. 25. 21:07

Megnéztem az évadnyitányt, de szerintem nem lett egy nagy eresztés. A sztori a Clone Wars Mandalore-részeinek az árnyékába sem ér (most tényleg: Sabine, mint fegyver-konstruktőr? Ez a baromság kinek az agyából pattant ki?). A többiek is gyengék, a párbeszédek is bénák, ahol lenne esély mélyíteni, ott sem teszik (lásd Sabine rokonai), vagy az évadok óta épített vezető-szerep, amiből hirtelen kiugranak. A “””humor””” (három idézőjelben) kilóra betett, és eléggé erőltetett.

Borzasztó az egész, én a harmadik után ezt nem fogom már átszenvedni, nem érdemes. Persze, magánvélemény. Szvsz a Rebelsnek a második volt a legjobb évada, ott annyira klappolt minden, nem értem, hogyan sikerült ideáig eljutni.

rodosto13 - 2017. 11. 02. 00:41

Hát, eddig az évad is olyan kb, mint amilyen a topik lelkesedése itt számomra :)
A kritika megjelenésekor nem akartam leírni, de most megragadom a lehetőséget: az első duplarészben pont a kezdeti csata volt zavaró számomra, hová tűnt az a lövészárkonyi Mandalorian, akik ott lelkesen kiálltak? Mert a csata alatt jó ha ötöt láttam, a végen meg vagy kettőt hármat? A múltkori duplarészben a felrobbantás pártiak szűklátókörűsége emelkedett ki, a mostaniban pedig a Defender önmegsemmisítése = szétesik :D (nem felrobban).
Szóval számomra eddig az előző évad jobban tetszett, ez sem rossz, mert a karaktereket megszerettem, meg érdekel is, hogy mi történik, csak néha ezek a dolgok ne lennének.

Tibo - 2017. 11. 02. 16:45

Megnéztem az első 4 részt, nagyon jó kezdés, kíváncsian várom a folytatást. Miként kapcsolják össze a Zsivány egyes történetével.
Tényleg csak 9 részes lesz az éved?

Zordon - 2017. 11. 02. 17:27

Azt hiszem, 16 reszes lesz, de ket reszletben. Szoval iden lemegy 9, es jovo tavasszal a maradek.

zolij - 2017. 11. 02. 19:04

akkor egyelőre nem jött be az Ahsoka = farkas teória

Zordon - 2017. 11. 02. 19:27

Dave Filoni postolt egy kepet (talan FB-n), amin egyertelmuen elmagyarazta, hogy Farkas!=Ahsoka.

Tibo - 2017. 11. 02. 22:09

Zordon köszi az infót az nem sokkal kevesebb a 2-3. évad részeinél.

Wall-E - 2017. 11. 03. 01:09

Srácok, ez spoiler. Nem értem.

winnie - 2017. 11. 03. 04:50

a spoilereket törölném, de most nem tudom, mit tegyek, hiszen, ha filoni posztolta, akkor az elvileg nem spoiler, mert készítő nem tenne ilyet, a képet meg nem találtam, csak ezt a nyári képet filonitól, amiben pont az ellenkezőjére utal: https://twitter.com/dave_filoni/status/872631916775657474

zolij - 2017. 11. 03. 13:03

Wall-E: ez nem spoiler, csak egy teória, lásd: https://www.starwarsnewsnet.com/2017/04/did-dave-filoni-just-gave-us-the-most-subtle-hint-that-ahsoka-lives.html

És amit winnie linkelt, az kb. cáfolja is a dolgot.

Wall-E - 2017. 11. 03. 15:12

Értem, a beszélgetésből úgy tűnt, hogy tényközlés, nehéz elkülöníteni időnként, mert szerintem elég sok topicban előfordul (pl. képregényes sorozatoknál). Természetesen senki személye ellen nem szólt az észrevételem, csak az előbb említett dolog miatt úgy gondoltam, hogy legalábbis jelzem.

Zordon - 2017. 11. 03. 16:25
Zordon - 2017. 11. 03. 16:29

ehh, kicsit kevesbe lelkesen kell utogetnem az entert, mert megint feltavnal kuldtem el a kommentet.

sorry, talan nem mindenkinek egyertelmu, de akkor dekodolom az iromanyomat.

!= annyi, mint nem egyenlo (kb a vilag osszes programozasi nyelven). Es ez van DF posztjan eleg egyertelmuen, szepen kireszletezve. (Twitter es FB kep azonos)

Ayrons - 2017. 11. 03. 22:35

Na egybe most daráltam le a 4 részt. Jók voltak.

3-4.: Nagyon jó volt látni ahogy Saw-Montha konfliktus egyre jobban kiéleződik és a lázadók is kettészakadna ebben a konfliktusba. Lásd Ezra,Hera,Sabine évelődését.
Halálcsillagra tett utalások jók voltak, megtudtuk ,hogy Saw miért mgy a Jedhara. Ezra most nagyon jó volt az évadkezdéshez képest. Kallus barátunk szépen beilleszkedett.
Vezetőség milyen kis naiv amúgy azt hiszik majd a demokrácia útján legyőzik a Birodalmat :D Palpikát ennyire nem ismerik vagy a Szenátust becsülik ennyire túl ?
Amúgy a kristály elméletileg a TCW félkész részeiből való. (Utapa kaland)
Death tropperek semmit nem érnek ez egy kicsit szomorú.

5-6.: Fúúúú ez messze a legjobb részek voltak eddig. Lothalt szépen lepusztította a Birodalom. Pacsi a készítőknek a kantinba lévő Imperial marchért. Szegény Kananek nem jön össze a csók :D Neki biztos meszeltek idén.
Lothal majmok mintha okosabbak lettek volna mint szokta. Farkas is érdekes. Csak Ezra látta vagy mások is ? Tetszik hogy mélyítik a fantáziát a történetbe, kíváncsi vagyok misül ki belőle.

Ezt már rég tudjuk ,hogy a Farkas nem Ashoka. Idén csak 9 rész lesz és jövőre a maradék. Érdekesség ,hogy 2019-be jön csak az új animációs széria.

Wall-E - 2017. 11. 04. 13:11

“Ezt már rég tudjuk ,hogy a Farkas nem Ashoka.”

Még annyit hozzátennék ehhez a spoiler-témához, csak hogy világos legyen egy ilyen ember nézőpontja is, mint az enyém:

Megnéztem a legutóbbi, hatodik epizódot, amiben feltűnt ez a farkas és segített Ezra-nak. Ezek után később feljöttem ebbe a topicba, hogy megnézzem, írt e valaki valamit a legutóbbi részekről. Ekkor látom, hogy arról beszélnek, hogy a farkas valójában Ashoka.

“akkor egyelőre nem jött be az Ahsoka = farkas teória”

ez még nem spoiler, mert ott van, hogy teória.

Ezek után jön a következő komment:

“Dave Filoni postolt egy kepet (talan FB-n), amin egyertelmuen elmagyarazta, hogy Farkas!=Ahsoka.”

Nekem fogalma sincs, hogy ki az a Dave Filoni, oké, utána lehet nézni, de itt nulla információval én nem fogom tudni, hogy ez most akkor nem azt jelenti e véletlenül, hogy a teória igazolást nyert. És mivel nem szeretek előre tudni dolgokat, ezért ha rákeresek, könnyen öngólt lőhetek, mert épp így futok bele a spoilerbe. Nem olyan szemüvegen át kell nézni, hogy már régóta világos volt, hogy ki meg mi a farkas, vagy mi nem, hiszen én a rész megnézéséig azt sem tudtam, hogy lesz farkas. Ergo könnyű azt hinni egy most látott rész után, ahol előrevetítenek valamit egy új fejleményről utána kommentben, hogy az igaz, mivel tudom, hogy rengeteg néző előre tájékozódik. Nagyon sarkos példa, de ha pl. bekommentelem a Flash-nél, hogy na a következő részben akkor tényleg meghal Xisco (oké, esetleg valami hihetőbbet), de durva, akkor biztos lesznek jópáran akik legalábbis az első pillanatban felbosszantják magukat, oké, hogy utána kiderül, hogy semmi köze a valósághoz. Mindezek tükrében pedig ez volt a reakcióm.

(Egyébként értem, hogy az ilyen néző a kevesebb, de számomra pl. az is spoiler, amikor ott van a hírekben, hogy na a kvöetkező részben visszatér ez a rég nem látott karakter az Arrow-ba. Értem, hogy benne van a trailerben, meg hivatalosan tudni lehet, meg minden, ennek ellenére nekem fogalmam sincs és tök jó ezeket a rész közben felfedezni. Azokról a dolgokról, amiket már láttunk, nagyon szeretek olvasni és beszélni, meg latolgatni is természetesen, de új dolgoknál, főleg, ha előre tudom, hogy úgy is nézem, akkor érdekesebb nem tudni a dolgokat. Emellett megértem, ez egy sorozatos oldal, ahol ezek a dolgok vannak, csak gondoltam megosztom a saját nézőpontomat, tehát ez nem is egy SW Rebels komment, csak a spoiler témához hozzászólva, mivel a jelzésem nem kritika bárki számára, mivel mint kiderült nem volt spoiler, de úgy érzem, érdemes róla írni, mert úgy érzem, rendszeresen előfordul topicokban.)

BalinT55 - 2017. 11. 09. 12:42

a rész elején olvasd el a neveket hogy kik csinálták és megtudod ki az a dave filoni :DD

GK - 2018. 02. 21. 14:07

Mi van, senki nem néz Rebelst? Vagy elakadt a szavatok?

Ayrons - 2018. 02. 21. 16:07

Én írom a kritikát róla :)

Zordon - 2018. 02. 22. 11:55

En meg mar leirtam… :D
Azert most sikerult egy picit meglepniuk. Nem volt teljesen varatlan, de meglepett, hogy megleptek.
Meg adosok egy Ahsokaval, az osszes tobbi nem igazan tudott meghatni a 4 ev alatt.

Ayrons - 2018. 02. 22. 18:37

Na hova ? :)

Zordon - 2018. 02. 22. 20:18

A sorozatot irtam le… Meg a velemenyemet a kommentekbe a 4 evad alatt. :)

Azert meg vegignezem, de nagyon remelem, hogy a kovetkezo ennel sokkal jobb lesz…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz