login |

Pilot: Gunpowder

2017. 10. 23. 14:55 - Írta: Qedrák

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A Gunpowder egy 3 részes minisorozat, amelyet a BBC mutatott be hétvégén, és amelyet elsősorban Kit Harington nevével próbáltak eladni az előzetesek, de mellette olyan ismert színészek is felbukkannak a képernyőn, mint Liv Tyler vagy Mark Gatiss.

A cím a lőpor-összeesküvésre utal, amely egy 1605-ben meghiúsított merényletkísérlet volt az angol király és a Lordok Háza ellen. Nálunk talán kevésbé ismert, de a briteknél komoly kultúrtörténeti jelenséggé nőtte ki magát, irodalmi alkotások, rádióműsorok, tévésorozatok sora hivatkozott rá. A Guy Fawkes-maszkokat viszont azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom, pedig ő elsősorban azért vált híressé, mert őt találták meg az előkészített lőporos hordók mellett.

A sorozat az összeesküvés köré szövődik, és azt mutatja be, hogy a tagjai miként jutottak el odáig, hogy végső kétségbeesésükben kísérletet tegyenek az angol nemesi elit levegőbe röpítésére.

A politikai helyzetet alapvetően jól és részletesen tárja elénk. 1605-ben I. Jakab uralkodott Angliában, aki skót királyként I. Erzsébet kijelölt örököse volt az angol trónon. Míg a Tudor-dinasztia uralmát meghatározta a katolikus-protestáns ellentét, addig Stuart-ház első uralkodója alatt már inkább a protestánsok győzelme utáni pillanatokat nézhetjük végig.

A sorozat főhőse Robert Catesby (Kit Harington), aki egy elszegényedőfélben lévő angol nemes. Titokban gyakorló katolikus, ami hozzájárul ahhoz, hogy a vagyona folyamatosan elolvadjon, mivel a nyilvános hitvallások elmaradása miatt a királyi hatóságok folyamatosan büntetéseket rónak ki rá. Catesby kénytelen végignézni, amint a vagyona elolvad, a hite miatt bebörtönzik, a környezete pedig csak titokban gyakorolhatja az igaz hitet.

Az ellenpont Robert Cecil (Mark Gatiss), I. Erzsébet királyné egykori jobbkeze, aki Jakab alatt is megőrzi befolyását, és folyamatosan arról győzködi a királyt, hogy számolja fel az utolsó katolikus fészkeket is Angliában. Jakabnak azonban oda kell figyelnie arra is, hogy a katolikus Spanyolországgal nemrég megkötött békét ne rúgja fel.

A sorozat történelmi vonatkozásban, legalábbis az első rész alapján, alapvetően rendben van, nem írja nagyon át az eseményeket, bár sok mindent nem is mutatott be. A 17. század legelejének viseleteit, fegyverzetét vagy éppen élettereit viszont látjuk a képernyőn is, (az igazán tájékozottak azért észrevehettek pár apró tévedést, amely azonban a cselekményt nem zavarta meg).

A kezdéssel azonban egy kicsit az volt a bajom, hogy talán túlságosan is hatásvadász lett.

Ez alatt elsősorban arra gondolok, hogy az első epizód feléig mindössze kettő(!) jelenetet láthattunk, a házkutatást és a kivégzést. Ez részben jól sült el, hiszen a megfelelő zenével kombinálva hatásosan adta vissza a házkutatásnak a feszültségét és lehetővé tette, hogy a színészek megmutassák a tudásukat. Az arcokon és a lassú mozdulatokon sokat idéző kamera azonban nem barátja a türelmetlenebb nézőknek.

A kivégzéses jelenetet pedig teljes egészében értelmetlennek éreztem ilyen sokáig elhúzni. Az is megfordult a fejemben, hogy ez az egész csak költségcsökkentési célból lett ennyire túlpörgetve, hiszen az epizód második felében már egy átlagos sorozat sebességével és jelenetszámával pörögtek az események.

Említettem, hogy a színészeknek a jelenetek elnyújtása nagyobb teret adott. Bevallom azonban, hogy nem vagyok benne biztos, hogy Kit Harington nem ugyanazt a karaktert játszotta el, mint a Game of Thrones-ban, legalábbis a komfortzónájából egyetlen pillanatra sem kellett kilépnie. Igaz, pontosan ezért hiányérzetem sem támadt, ahogy a többiek sem maradtak adósak a karakterükkel kapcsolatban, talán Mark Gatiss-nél láttam azt, hogy mintha kissé túljátszotta volna a szerepét.

Ahhoz képest, hogy ez (elvileg) csak egy 3 részesre tervezett sorozat, az epizód végén egyedül az elhatározás megszületéséig jutunk el.

Ha azzal a sebességgel folytatja az események bemutatását, amellyel eddig dolgozott, akkor a Gunpowder könnyen kicsúszhat az időből, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy ennél azért gyorsabb lesz a folytatás. A kevés tartalom miatt viszont hosszabban írni elég nehéz a kezdésről, hiszen aránylag kevés történést láthattunk a képernyőn. Éppen ezért reménykedem abban, hogy a folytatás többet fog nyújtani.

Ezt leszámítva összességében egy kellemes kikapcsolódást és történelmi utazást láthatunk, semmi többet, de talán a limitált epizódszám okán könnyebb szívvel néz bele majd mindenki.

5 hozzászólás Ne habozz!

egypuputeve - 2017. 10. 23. 18:51

Kb. a 40. percnél felrobbant a puskaporom.
Egy három részes sorozatnál nonszensz, hogy az első rész fele egy ház átkutatásáról, és három ember kivégzéséről kell szóljon.
Pedig a kedvenc csokim a Kit Kat..

Qedrák - 2017. 10. 23. 19:13

Csak két embert végeztek ki. ;)

Eléggé meglepődtem, amikor a második jelenet végénél rápillantottam az órára, és túl voltunk a rész több mint felét. Ehhez hasonló élmény utoljára akkor ért, amikor a Marco Polo második évadában egyszer a 20. perc körül tették be a főcímet, hogy akkor most kezdenénk az epizódot…

egypuputeve - 2017. 10. 25. 00:03

Átvitt értelemben a harmadik én lennék :)
De nem csűröm-csavarom, elírtam. Ketten voltak. Köszi a kiigazítást!
Mindegy, nekimegyek megint, ha elérhető lesz a három rész. Remélem igazad lesz, és felpörög a másik két részre.

Marcot elkezdtem vagy 3x. Sajnos nem éreztem. De bizakodok, hogy egyszer szinkronba kerülök vele, és tetszeni fog. Nem töröltem még le. Sok sorozat elsőre nem megy le. Ami pedig igen, azt többször is ízlelgetem.

Lemoni - 2017. 12. 30. 23:25

Ennyi egysíkú figurát ilyen Gatiss, Liv Tyler és Mullan kaliberű színészekkel játszani túl nagy pazarlás. Nem volt igazán jó a forgatókönyv sem, egyik oldalon a lúzerek, a másikon a gondolatolvasó gonoszok. Talán másnak majd sikerül egyszer jobban feldolgozni ezt a történelmi eseményt. Kit Harington kölyökkutyus szemei csak kicsit tompították az unalmat.

hívatlanvendég - 2018. 01. 19. 19:23

Szerintem a 2004-es Gunpowder, Treason and Plot élethűbben dolgozta fel a témát. Ez nagyon el volt nyújtva. Pluszban Kit Harington széteső fizimiskája is rontott az élményen. Így a 2. rész felénél ki is szálltam. Ahogy a kritikákat olvasom, nagy kár nem ért.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz