login |

Stranger Things: vége a 2. évadnak

2017. 10. 27. 21:50 - Írta: winnie

132 hozzászólás | kategória: kritika,

Délelőtt már írtam a Stranger Things 2. évados kezdéséről, most következzen az évadértékelés. Jól sejtettük, elég széles skálán várhatóak majd a vélemények, csalódástól istenítésig lesz itt minden.

Részemről (hogy rögtön a közepébe vágjak) azt kell mondjam, hogy tetszett, jó volt, de közel sem váltott ki olyan hatást belőlem, mint az S1. Ez szerintem egyrészt pár merészebb készítői döntésnek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a hangsúlyok némiképp eltolódtak a horroros/kalandos/szörnyfilmes összetevő felé a tini- és barátsztori kárára – aminek nyilván mások örülni fognak. Nem véletlen, hogy a Netflix a 13+-os első évados korhatár-besorolás után a mostani részeket “erőszak” címkével már 16+-ba sorolta

Az első évad után legjobban arra voltam kíváncsi, hogy milyen szerkezete lesz a folytatásnak, és azt kell mondjam, hogy a készítők továbbra is próbáltak mindent lefedni. Az alapfelállás abszolút az S1-et idézte meg, több motívum is hasonló volt, viszont a sztorit teljesen más irányokba kanyarították, hogy a végén a külön álló szálak összefussanak egy nagy fináléban. Más volt, mégis abszolút ismerős.

Hey! Dickheads! How come the only one helping me out is this random girl?

Ahogy azt megszokhattuk amellett, hogy megkaptuk azt, ami jóvá tette az első 8 részt, csak természetesen mindenből több és persze nagyobb jutott a 2. évadba. És szerencsére nem csak nagyban, a világ megmentésének a szintjén zajlottak a dolgok, hanem kicsiben is, új kapcsolatok alakultak ki, a régieket továbbvitték, és még az Eleven-féle mitológia is feltérképezésre került.

Összességében egyértelmű, hogy biztonsági játék volt a 2. évad, de abszolút átgondolt és tudatos. A készítők tudták, hogy mivel nem lőhetnek mellé, és még az ambíciók hiányával sem vádolnám őket. Az új ötletek és a régiek mellett több fronton is sikerült újítani, a hangulat, valamint a karakterek pedig továbbra is csillagos ötösök maradtak.

A tovább mögött folytatom komolyabb spoilerek nélkül.

A korrekt kezdés után egyébként talán a 2×02 volt, ami legkevésbé bejött, igencsak döcögött Eleven flashback-jeinek köszönhetően – bármennyire is érdekes és fontos volt a kapcsolata Hopper-rel, ezek a jelenetek kicsit nehézkesek lettek nekem.

Elég hamar kialakultak az egymás mellett futó szálak, amiknek sokszor nem szoktam annyira örülni, azonban, mint az első évadban, itt is azt éreztem, hogy nagyon jól kezelik őket, nem különítik el teljesen őket, vannak átjárások, közös pontok. És jó volt, hogy más stílusúak lettek, egyik sem került elhanyagolásra, és a megszokott párok mellett újabbak is kialakultak.

Az, hogy simán pozitívan értékelem a szezont, természetesen főként annak köszönhető, hogy az első évadban megalapozott karakterek és kapcsolatok simán elvitték a hátukon a számomra kevésbé érdekes részeket, és annak is, mert az újonnan behozott karakterek nagy része ismét csak pozitívan csapódott le bennem.

Az MVP, főleg a srácokkal való kapcsolata miatt, nyilván Max volt, de a végére szuperhősként rajzba öntött Bob, illetve a doki is teljesen rendben volt, mindkettő esetében más irányt vettek fel, mint azt eleinte sejtettem, ami mindig jó dolog. Max tesója nem sok vizet zavart, de amikor másokkal kapott közös jeleneteket (Steve-vel vagy MikeAnyuval), akkor király volt – valójában viszont csak úgy tűnt, mintha azért lett volna, hogy legyen negatívabb ember szereplő is.

Egyébként Max-ék sztorijánál eleinte örültem, hogy nem öntöttek ránk mindent az elején, homályban hagytak minket, maradtak a későbbi részekre is infók, viszont mintha idővel lemondtak volna az egészről, vagy legalábbis nem éreztem annyira megalapozottnak még a “magyarázás” után sem a kapcsolatukat, a szülők is teljesen a semmiből bukkantak elő.

A legmerészebb döntés, és talán a legsajnálatosabb Eleven és a srácok szétválasztása volt – utóbbiak nyilván együtt is nagyon jól működtek, és 11-pótléknak jött ugyan Max, vele megmaradt a tiniszál bája, a gyerekeskedés, a kínosságok, a cukiságok és persze a humor, de ettől még az első évad egyik legjobb részét hagyták el a sorozatból.

I’m going home.

Ezért abszolút nem voltam oda, habár elsőként ismerem el, hogy teljesen érthető volt a döntés, tudták, hogy mi mindent akarnak elmesélni a lánnyal/lányról, megtöltötték normálisan élettel, és megmutatták, hogy valódi, hús-vér gyerek, nem csak egy cool varázsló – képes hisztizni, elviselhetetlen és meggondolatlan is lenni. Új dinamikákba csöppent, megkapta a válaszait és még a világ is megnyílt számára.

Ilyen az egyébként, amikor a készítők érzik a bizalmat, hiszen tervezhettek hosszabb távra és tudták, hogy a 3. évadban lesz majd payoff, megkapjuk a srácok+Eleven dinamikát is, ami mögött így már sokkal több lesz. (És azért is jár a pacsi, hogy a Netflix-es, “hosszú filmes” stílus ellenére sikerült a szezonban egy teljesen epizodikus részt, egy kvázi fillert belecsempészni Eleven pittsburgh-i kiruccanásával – meglátjuk, hogy lesz-e valamilyen folytatása.)

A késleltetés erejéről nem is beszélve, hiszen ennek a szétválasztásnak volt köszönhető az, hogy a végén amikor megvolt az egymásra találás Eleven-nel, akkor az több, mint hatásos volt, szem nem maradt szárazon.

És ha már a karaktereknél tartunk: szétválasztás nem csak Eleven esetében volt, hanem a srácok is elsodródtak némiképp egymástól, aminek köszönhetően Mike eléggé semmilyen volt majdnem a teljes szezon során, pedig a lány nélkül is működőképesnek kell lennie. Igen, őt viselte meg leginkább Eleven hiánya, a durcizása ismét csak érthető, de ettől még eléggé elszürkült a karakter.

A többi gyerek (Nancy, Steve, Jonathan) és felnőtt (az ismét megszállottá váló, és első évados önmagát megidéző Joyce és a reménytelenül a “nehogy bántani merjék!”-kategóriába sodródó Hopper) hozta magát, mindről bőven volt és van is gondolatom, de nem akarok kisregényt írni róluk, nem hiszem, hogy lenne hiányérzetünk velük kapcsolatban.

(A fanservice szerencsére a mellékfigurák esetében legalább egy-egy jelenet erejéig működött, nem csak Matthew Modine tért vissza, hanem Mr. Clark, Flo, MikeApu sem lett elfelejtve, kár, hogy a két rendőr csak az elején kapott komolyabb jelenlétet. Ja, és Barb-nak is sikerült valamennyire igazságot szolgáltatni.)

A végén kaptunk egy szép hosszú, kvázi két részes finálét, ami, még ha a végső összecsapást is nézzük, kevésbé volt összecsapott, mint az S1-ben – a három frontos csatában az “ördögűzős” szál nélkül meglettem volna, de ez csak a műfaj iránt érzett viszonyomnak köszönhető, nyilván más megoldás nem nagyon volt.

A lecsengetésért természetesen jár a pacsi, jó volt a visszautalás az első szezonra (egyébként szerencsére többször is megidézték az S1-et), örültem, hogy láthattam majdnem mindenkit a természetes közegében, bár a bál is hozott nekik stresszt bőven, ezért megérte lenyomni az ellent.

A végére persze felsorolhatnám azokat a dolgokat, amik az első évadot minden idők legjobb sorozatszezonjai közé röpítette nálam, de már ezerszer volt szó a 80-as évekről, vagy a zenéről, vagy a klasszikus filmek megidézéséről, ezek mind jelen voltak a mostani szezonban is, mondhatni elvárás volt.

És akkor jöhet a harmadik évad? A végén ugyan kaptunk egy snittet, de azzal nem sok mindent lehetett kezdeni, nem ettől fogjuk véresre rágni a körmeinket, még akkor sem, ha jó eséllyel ismét a világ léte lesz a tét. Én pedig megint agyalhatok azon, hogy milyen lesz a felépítése, hogy képzelik el Hawkins-t 1985-ben.

132 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2017. 10. 27. 22:16

Ééééés… be is fejeztem az évadot.

Szerintem arra senki sem számított, hogy ugyanolyan jó lesz, mint az első évad. De még ha ugyanolyan jó lenne is, nem ütne akkorát, mert már nincs meg az újdonság ereje.

De azért jó volt. Eleven szála volt gyengébb, és ennél fogva a 7. rész.

tobias88 - 2017. 10. 27. 23:01

Vége? Még el se kezdtem :D winnie, ilyent nagyon ritkán látni tőled hogy aznap egyből bedarálod :D (avagy előre megkaptad, cikkbe nem olvastam bele a spoilerek miatt)

Feel good sorozat így a 30 feletti korosztálynak, átéljük hogy milyen volt fiatalon, ez volt a nagy ereje a sorozatnak ami a 2. évadra valószínű már nem üt akkorát.

winnie - 2017. 10. 27. 23:25

tobias88: hahh, de szép is lenne, ha megkkapnánk. azért mostanában bőven írtunk netflix-sorozatról évadkritikát péntek este, szóval annyira nem új számomra:)

Valaki - 2017. 10. 28. 01:42

En is ellogtam a melot, most fejeztuk be az asszonnyal + 2 kibeszelo resz. Nem volt rossz, de a feka kiscsajt nagyon vartsm a vegere.

dvd24 - 2017. 10. 28. 02:15

Nah most végeztem vele én is. :) Nekem nagyon tetszett, kedvencem a 6. rész, annak is a vége. Úgy vigyorogtam közben mint egy óvodás. Egy az egyben megidézték az Aliens-t, még az egyik szereplő is stimmelt + szerintem nem csak engem emlékeztet a Mind Flayer sziluettje az alien királynőre :)

Szerintem a harmadik évadban többet találkozunk Kalival is.

Szóval nem csalódtam, pedig féltem tőle, hogy túl nagyok az elvárásaim az első évad miatt. Csak így tovább.

winnie - 2017. 10. 28. 06:23

“+ 2 kibeszelo resz.”

na, igen, a beyond stranger things-et valahogy még ki kell találnom, hogyan fogyasszam el.

atheles - 2017. 10. 28. 07:12

dvd24: a 6. rész Alienes szegmensét (“Burke-kel”) végigsikoltoztam. :D

Az évad egyébként nagyon tetszett, bár a 7. rész nélkül meglettem volna még úgy is, hogy értem, mi volt a cél vele.

Érdekes lesz figyelni, milyen irányt vesz a gyerekszínészek karrierje, mert szerintem nagyon tehetségesek.

Valaki - 2017. 10. 28. 09:28

Na akkor en is irok hosszabbat, hajnal 1 utan mar csak Zombie Boy-kent neztem fel az oldalra azt az egysorost leirni :)
Szoval gratula, nem sokszor tudnak meglepni sorozatkeszitok, hogy ilyen 1 evados lezaras utan duplazni sikerul a story minosegevel.
Nagyon jok voltak az egyes “tematikus” reszek (a legjobban a Hawkins Labos Jurassic Parkon mosolyogtam, de nekem az ordoguzos is bejott).
Kicsit lehetett volna tobb idot szanni egy ujraegyesult csapatra, mert en egyszer nem ereztem az evad alatt, hogy 100%on van a “team-spirit”, ami az elso evad nagy feelgood-faktora volt, itt tobbszor jartunk a kozeleben, amikor ragtam a kormom, hogy na akkor mindjaaaart, mindjaaart, de valami bukfenc mindig kozbejott es elbaltaztak. Nyivan szandekos dolog volt ez a keszitoktol, hogy tobb szalat tudjanak mozgatni egyszerre, de szerintem nem erte meg bealdozni a Csapatot a tobb storyline-ert.
Uj szereplok okek voltak, de mar az elso evad masodik resze ota varom, hogy El-t raeresszek a normal vilagra, sajnos ezt Madmax vaganysaga (ami nagyon alabbhagyott az evad kozepere) se tudta potolni. (Amugy en nagyon vartam a csavart mind Bob, mind a californiai tesok sztoriszalaban, foleg utobbiban, mert nagyon rejtelyeskedve adtak elo nekunk oket, azt hittem legalabb orosz kemek, ha mar nem is ufok)
Hawkins Labban pacsi az emberkozeli dokiert, bar meg mindig iszonyu balfekek a tudosok es az egesz Government (nyilvan magasabb suspensio of disbelief faktor kell egy 12 evesek kore irt scifi/horror storyba, de neha akkor is kapartam a falat, hogy milyen szerencsetlen az az 5 tudos es harom katona akiket az emberiseg legnagyobb felfedezesevel/ biztonsagi kockazataval foglalkoznak)
+1 : kivancsi leszek mit kezdenek a 3. Evadban a hutobe tett demo-doggal :)

luki17 - 2017. 10. 28. 12:15

A legutolsó jelenetnél csak én vártam, hogy Dustin körbenézzen a teremben, látván hogy mindenki smárol, így ő is megpróbálja lekapni Mike nővérét?

Igazi Stranger Things poén lett volna.

Sebaj, majdnem tökéletes évad nálam, Eleven szála nem jött csak be, így 10/8.

jama speciál - 2017. 10. 28. 12:19

Én semmi merészet nem láttam ebben az évadban. Gyakorlatilag úgy aránylott az elődhöz, mint a Die Hard 2 az 1-hez. Leforgatták ugyanazt még nagyobb, ám jóval súlytalanabb és összességében unalmasabb kiadásban. Ha a készítők igazán merészet akarnak lépni, a harmadik évadban hanyagolják az amúgy tökéletes szereplőgárdát, és áthelyezik az egész cselekményt napjainkba, a gyerekszereplők felnőtt változataira és/vagy azok gyerekeire építkezve, mert harmadjára ugyanaz a sztori már hullagyalázás kategória lesz.

winnie - 2017. 10. 28. 12:40

jama speciál: az analógiánál maradva akkor benne van akár egy die hard 3 is, nem? ami nagyon más volt, mint az 1-2 – nyilván egyéni ízlés, hogy mennyire jött be, de én azt nagyon szerettem. a lényeg, hogy itt is benne van, hogy más lesz, főleg, mert végre foglalkozhatnak a teljes csapattal (eleven is), és tippre will sem lesz inaktiválva megint (ha azt megteszik megint, akkor valóban gáz lenne:), így végre megtudjuk, hogy milyen ő, ha nem zombie boy.

Alain Prosztó - 2017. 10. 28. 12:42

SPOILEREK!
SPOILEREK!
SPOILEREK!

Így hogy aludtam rá egyet, kicsit árnyaltabb lett a véleményem.

Fenntartom, hogy az újdonság varázsának elmúlása miatt sem ütött akkorát, de azért maradt egy jópofa, izgalmas kalandsorozat temérdek 80-as évekbeli popkult utalással. Ezeknek a kikacsintásoknak a nagy része ráadásul finoman volt adagolva, néhány kivétellel (pl. Terminátor) nem volt az arcunkba tolva, szóval értő megtekintés kellett a felfedezésükhöz.
Jó ötlet volt az új szereplők behozása, különösen egy “nem különleges” lány behozása a csapatba, bár tízéves gyerekeknél én nem erőltetném a “szerelmi” szálat, mert gagyi.
Nancy és Jonathan esetében már jobban működött mindez, és a jó arccá előlépett Steve helyett kellett egy tenyérbemászó gyökér is. Egyébként a látogatásuk a konteó-hívő fickónál nagyon jópofa volt, kicsit az az érzésem, hogy a szakállas töltötte be azt a szerepet, amit a Mr. Clarke az első évadban.
Nyolcaska szála szerintem nem volt valami érdekes. A következő évadokban gondolom föl fognak bukkanni még hasonló gyerekek különféle képességekkel.

Ami a második évadot szerintem gyengébbé tette, az a misztikum hiánya. Sokkal gyorsabban derültek ki dolgok, egyértelműbb volt minden. Az első évadban pl. nagyon jó volt a karácsonyfaizzókra felépített rejtély, itt kaptunk helyette térképet, de nekem azonnal leesett, mikor Will rajzolni kezdett, hogy egy nagyobb képpé fognak összeállni a lapok.
A misztikus upside down helyett meg lett egy sima föld alatti alagútrendszer. Sokkal földhöz ragadtabb volt az egész, na. Míg az előző évadban az egy szem demogorgontól kaptunk frászt, itt már falkányi demodog (persze, nem lehet ugyanazt a szörnyet kétszer ellőni) terrorizálta a jónépet. (Kicsit Alien – Aliens érzésem volt.)
De legalább a látványvilág rendben volt, különösen Will látomásaiban. Főleg a shadow monster.

Jöhetne már a harmadik évad. :-)

jama speciál - 2017. 10. 28. 13:00

winnie: elvileg benne van egy Die Hard 3 – amit én is szerettem -, gyakorlatilag nehezen tudom elképzelni. A szörnyes-dimenziókapus bonyodalom önmagában is unalmas harmadjára, azon kívül viszont milyen egyéb fenyegetés képzelhető el? Ha továbbra is a Spielberg által kitaposott úton kívánnak haladni, akkor ufók meg szovjetek, de abból szerintem az Indy 4-en traumatizálódott közönség aligha kér. Egy újabb szörnyes-dimenziókapus bonyodalmat pedig kevéssé fog feldobni ha több közös jelenetet kapnak a srácok, sőt csak még súlytalanabb lenne az egész, hisz Elevennel már a 2. évadban is feleennyi epizód alatt elrendezhető lett volna a szörnyes probléma, ezért is kellett a cselekményt olyan szerteágazóan vezetni, ahogy. Szóval szerintem az újabb szörnyes-dimenziókapus sztori már csak úgy lesz lenyelhető, ha a készítők minden mást megváltoztatnak. A ’80-as évek és napjaink kontrasztja, és a szereplők sorsának alakulása kellően érdekes kiindulópont lenne, én úgy gondolom.

Fragmented - 2017. 10. 28. 13:15

hali, ezt a beyond stranger things részt merre tudnám megnézni? nem nagyon találok rá sehol, pedig igencsak érdekelne. most fejeztem be a 2. évados darámat

Fragmented - 2017. 10. 28. 13:23

oh, mindegy.. megtaláltam netflixen, sorry az értelmetlen postért :D

Pr13m - 2017. 10. 28. 18:48

Na most végeztem én is. El kell ismerni, hogy sokban alapozott az évad az első évadra, sok elemet átemelt, de ahogy az előző évadban is a rengeteg filmes utánérzés, egyáltalán nem zavart, sőt imádtam.
Számomra ez a sorozat a történetírás egyik csúcspontja. Az összes karakter szerethető vagy éppen utálható, tökéletesen építkezik az egész míg a végén robban. A kémia a szereplők között, a dramaturgia, és hozzá a remek zenék, hangulat, egyszerűen tökéletes.
Érdekes volt az új koncepció, hogy most több külön szál volt inkább, ami a végén összeért. Eleven szála valóban nem volt a legerősebb, sőt az elején kifejezetten nem tetszett, bár leginkább azért, mert én azonnal visszaküldtem volna a kis csapathoz. A végére viszont remekül becsatlakozott. Amint vége lett az évadzárónak már néztem is volna tovább a kalandjaikat. Számomra 10/10 még a pár apró negatívum ellenére is.

naughtyl - 2017. 10. 28. 19:23

mindenre +1, tökre ezeket gondolom.

annyira édesek ezek a gyerekek, hogy nem lehet nem szurkolni teljes erővel nekik.

jöhet a következő évad, ami akkor ’85-ben játszódna,
tehát lesz benne Vissza a Jövőbe, ugye!!?

Alterego9 - 2017. 10. 28. 21:43

“’85-ben játszódna, tehát lesz benne Vissza a Jövőbe, ugye!!?”

A Madmax rész nézése közben gondoltam rá, milyen érdekes hogy az előző évadban Eleven kinézetét a Duffelék szerint Furiosa is inspirálta, most meg kapunk a helyére egy az eredeti retro Mad Max-re utaló lányt, és bárcsak lenne valami olyan szereplő a sorozatban aki az ilyen párhuzamokat észre is tudja venni.

Jópofa lenne mondjuk a következő évadban bevezetni egy új karaktert aki csinálja ugyanazokat a retró pop-kulturális utalásokat mint a többiek, de először még csak a figyelmesebb nézők veszik észre hogy azok közül néhány mintha kicsivel ’85 utánról lenne…

winnie - 2017. 10. 28. 22:02

Alterego9: eleven elvileg jóval hamarabb megvolt, mint a mad max fury road, egy interjúban csak arra utaltak, hogy a hajlevágást furiosa kinézetével tudták racionalizálni a színésznél és a családjánál. szóval volt szerepe végülis.

rick dangerous - 2017. 10. 28. 23:17

Nyilván azért kaptunk csak ilyen végső jelenetet, mert a második gyakorlatilag azzal telt, hogy az első szezonban vétett hibákat, Barb, és a szokásos horror klisét, a gonosz még egy tojása, spórája, ebihala, facehugggere megmarad, lezárják. Most a harmadik szezonban a hűtős démonkutyát kell elvarrani.
Nem volt rossz, de azért nem verném a seggem a földhöz.
A színészek és a karaktereik viszik a hátán a gyengécske történetet.
Az első szezonban vártam, hogy lesz valami csavar, hogy miért 80as évek, de nem csupán rajongói kiszolgálás volt.
A kezdő jelent és a 7. rész teljesen felesleges.
Az alagút nem volt rossz, a több demogorgon kicsit Aliens akart lenni, de nem jött össze.

A. - 2017. 10. 29. 00:33

Steve ellopta a sót:)

Geza Kovacs - 2017. 10. 29. 02:53

Megnéztem. Én tavaly se értettem, és most se értem az őrjöngő rajongást, amit ez a sorozat kiváltott. Jópofa, izgi, de annyira nem nagy szám, mármint se a történet, se a szereplők, semmi.

A becélzott nézői korosztály meg tippre úgy 20-35 év, akiknek a ’80-as évek első fele maga is maximum filmes emlék, illetve mástól hallottak róla igazából. (Azt már meg se említem, hogy Magyarországról végképp filmes emlék az egész, mert nálunk akkoriban nagyon nem így álltak a dolgok.) Ezért a “nosztalgia” témát nem igazán értem. Persze ha valaki valamiért, csak úgy, imádja a ’80-as évekbeli USA-t, akkor igen.

Az első évad újszerűsége után ez a második szokás szerint sokkal nagyobb szabású akart lenni, ami részben sikerült neki. Sok szörny, nagy dimenziókapu, stb., viszont pont ezzel szétszakította az alap kisgyerekes, családi, baráti kereteket, amit én speciel sajnálok az alap hangadó jelleg miatt. E mellett az első nekem a végére kifejezetten horror jellegű volt, és már az első részekben is voltak nagyon komoly jelenetek akkor. Most ez hiányzott, elmentek a sima akciózós szörnyes filmek irányába. Ez persze még mindig remek ’80-as évekbeli felütés önmagában.

Azt viszont nem tudom nekik megbocsátani a történetben, hogy a (korábban) MKUltra programozást folytató titokzatos bázis belső, teljes pályás letámadása után nem szólalt meg a vészcsengő sehol, és nem özönlöttek katonák, szövetségiek, stb. MINDENHONNAN az egész USA-ból (beleértve Hopper beosztottait elsőként). Persze ez kivédhető lett volna valami 5 percben elmondott csavarral, de ezt valamiért kihagyták. Pont ott vették könnyedebbre a történetvezetést, ahol az első évadban az igazi előhorror, Eleven eredete lezajlott, és ott marhára nem volt semmi poénos. Ahogy azt is, hogy a főszereplőkön kívül a városkában (’80-as évekbeli filmekre hajazóan) senkinek nem tűnt fel, hogy elég komoly áramingadozás van, valamint szörnyek üvöltenek és rohangásznak odakint. Ez nyilván azért volt, amit írtam, hogy kicsit próbálják magukat visszafogni a már amúgy is túl nagy szabású történetben, de ebben a formában számomra mellé lőttek csúnyán.

Összességében jó volt, szép munka, kíváncsi leszek, hogy folytatják. Meg kell hagyni, most sokban építettek az első évadra, de le is zárták rendesen, ha úgy tetszik. Kb. olyasmi volt, mint a Jurassic Park 1. és 2. a ’90-es években. Ott a 3. részre totál tönkrement az ötlettár, reméljük, itt nem lesz az. Én személyesen ezt a dimenziókapus-demigorgonos témából eleget kaptam, jöhetnének valami újdonsággal.

Shyllard - 2017. 10. 29. 09:14

Őszintén szólva nekem jobban tetszett, mint az első évad, volt pár egészen sötét pillanata, ami kifejezetten jót tett neki. Legjobban talán Steve szála tetszett, minden klappolt benne, a kis srácokkal a dinamikája zseniális volt és örültem, hogy nem hagyták, hogy elvesszen a nagy kalamajkában. És bár első évadban még Jonathan-nek meg Nancy-nek drukkoltam, most talán negatívumként tudom felróni, hogy rohadtul nem örültem a végére, hogy összejöttek, Jonathan annyira jellemtelen volt az egész évadban, hogy csak na… Illetve mélypont volt talán még Eleven külön városi epizódja, az ott behozott karakterek olyan szinten klisések voltak, hogy fejemet fogtam tőlük… Tudom, hogy ez valamennyire ebben a sorozatban védjegy, de abban az egy epizódban nem voltak képesek megforgatni őket, így nagyon semmilyenek maradtak továbbra is a fejemben. Ezután viszont, meg előtte is teljesen rendben volt minden, biztonsági játék volt, de néha kell az ilyen, őszintén belegondolok mostanában nem sok klasszikus gyerekek a szörnyek ellen horrorfilm van (jó persze most van egy “IT”-ünj), mindig mindent annyira egyedien akarnak csinálni, hogy azért hiányzik néha ez a jól működő műfaj. Mert nem véletlenül működik a dolog. És így a végére jobban várom a 3. évadot, mint ahogy a 2.-at az első után, valahogy jobban kifizetődőre sikeredett az egész.

Irgum76 - 2017. 10. 29. 10:09

egyenlőre nem akarok véleményt írni
csak annyit, hogy nálam megvan a hét idézete:

“- That’s the objective. Find the X
(Sean Astin)- Yeah? What’s at the X? Pirate treasure?”

ezen dőltem

(aki nem értené Sean Astin karrierjét a Kincsvadászok-ban alapozta meg ahol kalóz kincset keresnek)

igaz ez a firkálós jelenet eléggé sántított
oké így akarták párhuzamba állítani a karácsonyfaégőssel
de nincs az a 300-as iq-val rendelkező ember aki ezeket a fickákat összetudja illeszteni
(ráadásul 3D-ben rakják ki és a helymeghatározáshoz légvonalban mérnek)
az égősoros jelenet nekem hihetőbb volt annak ellenére, hogy ott a természetfeletti is bejátszott

tobias88 - 2017. 10. 29. 11:43

5. részt tudtam le tegnap, egyelőre nagy csalódás, szó szerint alig történt valami. Remélem a következő 4 felpörög kicsit

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 10. 29. 12:13

“So, Jonathan, how was the pull-out?”

szakadtam :D

LoGi0517 - 2017. 10. 29. 14:14

Remek volt.

duff - 2017. 10. 29. 14:29

tobias88, sajnos nem, 5-6-7nél nagyon leül.

Sancho Pansa - 2017. 10. 29. 14:40

a hatodik kábé az évad legjobb része volt, a hetedik meg az eleven-rész, ami lehet jó vagy nem, de az biztos, hogy nem ült.

Savitar - 2017. 10. 29. 14:47

a vége nem tetszett, hogy most akkor a 3. évadban is ez az Upside Down-os szörny lesz? ok, shadow monster, de örülnék ha más lényekkel is bővítenék a mitológiát

bvr - 2017. 10. 29. 15:46

No megvagyok az évaddal, nem is volt rossz (mármint ez pozitív, mert elég komoly visszaesésre készültem fel, főleg hogy már az első évad utolsó felével is elég komoly bajaim voltak)
Megint csak örök hála az egyszerre kijövős netflix-modellnek, és itt ráadásul ez külön szerencse, mert az első pár rész olyan vontatottnak tűnt a számomra hogy ha hetiben jön ki szerintem legkésőbb a második rész után kaszálom. Mondjuk összességében ez az egész évadra igaz, kb a fele játékidőben lett volna ezt érdemes (főleg hogy a hangulat (meg a “lopott” újdonság) sem vitte el úgy mint az első évadot)
Ja, viszont mielőtt félreérthető lenne, a kvázi-filler rész az tetszett, tehát nem arra gondoltam hogy azt kivágni, stb.
Az utolsó két lezáró rész nekem megint gyengébb volt, mert hát ugye nem a történet a legnagyobb erősség (viszont jobban tetszett mint az első évadban) Viszont volt ott pár nagyon tetsző mini-jelenet (bár legalább annyi tökbéna is)
Ja, a kis vörös hajú csaj pedig jobb volt mint Eleven az első évadban (valszeg színészként is, de a karakter is hálásabb talán)
Viszont a családi háttér meg a báty is, így ebben a formában inkább ki kellett volna vágni. Az elején még érdekesnek tűnt (bár ahhoz valami nagyon-nagyon jót kellett volna írni hogy érdemes legyen megtartani)
Szóval nem volt rossz (főleg a középső fele), bár nem volt annyira egységes (atmoszférában sem) mint az első évad, de talán nem is baj, jó hogy nem azt próbálták tovább ismételni. Meg hát több meglepetésként robbanó első évad után jó végre egy korrekt második évadot látni :)

og12 - 2017. 10. 29. 18:40

az csak nekem volt furcsa, hogy a vörös lány szülein kívül senki nem aggódott a 11-12 éves gyerekéért?

dave - 2017. 10. 29. 18:55

vége, jó volt.
Spoiler. Nem jött be amit jósolgattam végig Mad Max-szel kapcsolatban.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 10. 29. 21:16

og12: miért kéne aggódni? hisz még egy év se telt el azóta, amióta eltünt majd megkerült egy kisfiú, egy másiknak a hulláját előhalászták a tóból, és barb felszívódott… illetve a diner-ben is csak pár hullát találtak anno, hawkins-ban semmi nem történik, ami miatt aggódni kéne

winnie - 2017. 10. 29. 21:29

az írók odadobták, hogy kétszer rákérdeztek a szülők, de tudták, hogy iskolában, illetve x-nél vagy y-nál vannak, ahogy mindig is, így gondolom, nem volt miért aggódniuk. már persze, ha valóban rövid idő alatt zajlott le a szezon, illetve a végjáték. gőzöm sincs, mennyi volt, de tippre nem hosszú.

Malachi - 2017. 10. 29. 21:50

nem volt rossz, de.

első három rész totál homály, hetedikig szépen visszatért az első évad minden pozitívuma felesleges hülyeségek nélkül, a hetedik rész nekem tetszett, az utolsó kettő pedig rémes és buta kliséparádé, minden meglepetés nélkül – kizárólag a karakterek és a zenék mentették meg, semmi más.

az első évadnál amint felmerült bennem egy kérdés, hogy “ez most mire volt jó”, hamarosan jött egy a sorozat világán belül okés és érvényes válasz, ami akár arra is képes volt, hogy meglepjen, teljesen tökéletes volt minden az elejétől a végéig. a második évadban az amúgy pofonegyszerű sztorit is sikerült a végére zavarossá tenni a logikátlan döntésekkel és a szabályosan arckaparós hülyeségekkel. plusz színvonalon aluli jumpscare-ek és tényleg méltatlan kliséparádé, ahogy azt már írtam. ezek annyira kizökkentettek, hogy egyáltalán nem tudtam elmerülni a sorozat világában. nem úgy, ahogy az elsőben, hanem egyáltalán nem.

kár érte, bár a harmadikat nyilván nézzük – de már sokkal kisebb lelkesedéssel.

- 2017. 10. 29. 22:02

A hetedik rész betétele miatt több napig ütném a készítők fejét :(

bvr - 2017. 10. 29. 22:49

@Só: hát ahogy írtam is, nekem mondjuk pont tetszett a hetedik rész, de a mondanivalóm általános: szóval pont ez az egyik nagy előnye a netflix modellnek :)
“Hagyományos” esetben érteném a frusztráltságot ami miatt ütni akarnád a készítők fejét, hiszen egy hete várod már az új részt, készülsz rá, és akkor kapsz egy számodra teljesen értéktelent – és jöhet megint egy hét várakozás… Na de itt? Egyszerűen szépen áttekered és folytatod nyugiban tovább :))

csernakakos - 2017. 10. 29. 22:56

Jobb volt mint az elso evad!

Kedvencem sose lesz a Stranger Things, de roppant jo kikapcsolodas, vicces, izgalmas, zseni alakitasokkal es sound designnal. :)

gevin - 2017. 10. 29. 23:33

Nem jobb, mint az első évad, és csak annyiban rosszabb, hogy elveszett az újdonság érzése.

A sztori érdektelen és önismétlő volt, és sajnos tényleg a karakterek kárára vált, nem kaptak elég időt. Én kifejezetten örültem, hogy elmélyitik Eleven karakterét, de az évad felénél visszaengedtem volna a srácok közé, mert az első évad legerősebb dinamikáját és kötődési pontját is ez szolgáltatta. Túlhúzták a “nagy találkozást”, egyáltalán nem is ütött akkorát, mint vártam.

Végig az járt a fejemben, hogy a Duffer-tesók egyszerűen nem voltak felkészülve, mintha nem számítottak volna rá, hogy lesz lehetőségük egy második évadra – funny enough, hogy a Beyond Stranger Thingsben épp az ellenkezjőt mondja el egyikük, ez esetben csak szimplán kifogytak az ötletekből.

Felépítésben totálisan lemásolták az első évadot, ezáltal pedig szinte semmi meglepetés nem került ebbe a szezonba, ráadásul jobban szét is esett a gyerkőcök csapata, pedig a színészek idén is brillíroztak.

A legnagyobb pozitívum Dustin és Steve párosa, amely totál újszerű volt tavalyhoz képest, és egy negatív tapló karaktert sikerült megszerettetniük. Az ő jeleneteik eszméletlenül ültek végig és baromi szórakoztatóak voltak.

A filler rész egyértelműen a legrosszabb volt, totál felesleges, mintha utólag akarták volna beleerőszakolni az amúgy már kész évadba. Olyan volt, mint az utolsó Misfits évadok, amelyeket eszméletlen módon elkúrtak az angolok a kezdeti zsenialitáshoz képest. A szereplők szintekkel lejjebb voltak a többiekhez képest, és az egésznek volt egy ilyen “szuperhős, mutáns” vonulata, ami nélkül már egy rohadt reklámot sem lehet forgatni Hollywoodban és ez kifejezetten ellenszenves volt. Nyílván a motivációhoz kellett a háttérsztori, de a kivitelezés rossz volt – ahogy az a szerencsétlen hátranyalt MTV punk séró és az egész szerelés – mindegyik idiótának Kali csapatából – röhejesen festett. Totál kilógott a ST atmoszférából.

Nagyon remélem, hogy jövőre merészek lesznek és lesz valami újítás, mert az Upside Down az első szezont is alig vitte el, itt pedig gyakorlatilag unalmas és elcsépelt volt. Ha a karakterek nem sikerültek volna ilyen remekre, akkor tuti két rész után kasza.

A finálé, az utolsó tíz perc viszont telitalálat, nagyon aranyos feelgood hangulat, baromi erős jelenetek, fülig érő vigyor és Time after time. Imádtam! :)

sleepwalker77 - 2017. 10. 30. 09:54

Nálam simán elérte az első évad szintjét. Még ha a 7. rész kicsit gyengébbre is sikerült a többinél, összességében pont azt kaptam amit vártam.

Levike - 2017. 10. 30. 10:21

Dustin és Steve nagyon kitettek magukért, a bál jelenetek Dustinnal pedig az évad legjobbjai voltak szerintem. :D
Eleven karaktere sokat veszített az első évadhoz képest csakúgy, mint Hopper, aki az első évadban az egyik kedvencem volt.
Alapból nem volt úgy összeszedve a történet.
A 7. rész bármelyik zs kategóriás mutánsos gagyi sorozatban sem ütné meg a szintet.

Ezektől eltekintve tetszett, a hangulat jó része azért megmaradt és nagyon szívesen néztem, ha lesz 3. évad, az mindenképpen várós.

39lépcsőfok - 2017. 10. 30. 12:38

Jó volt az évad, nem hittem, hogy Stevenek fogok szurkolni. :) Mondjuk most, hogy a Jonathant játszó színészt lehet kitiltják az USÁ-ból, megnőttek az esélyei Nancynél!
Nekem is egyedül a Chicagói epizóddal voltak gondjaim, remélem nem ilyen irányba akarnak majd elmenni.

Még önkritika is volt benne Max által: I just wish it had a little more originality.

stockember - 2017. 10. 30. 13:26

daráltam a beyond részekkel együtt, és dejóltettem, mert csomó mindent “legitimáltak” a belső infók. pl sokan panaszkodnak Billre, h mennyire levegőben lógó sztorit kapott, erre is adnak némi magyarázatot a kibeszélőben.

a 7. rész a maga kliséivel (persze zsánerként is felfogható, de akkor is) nálam sem lett kedvenc, de ettől eltekintve végig élveztem az évadot, a hiányosságokkal és esetlenségekkel együtt is. iszonyaterős atmoszféra, halálaranyos kissrácok, szuper zenék, gyönyörű beállítások, sorolhatnám, de a lényeg: kevés sorozat tud tényleg “kikapcsolni”, a stranger thingsnek ezúttal is sikerült kirántania a monoton hétköznapokból.

yosha - 2017. 10. 30. 16:09

7. rész GTFO, de azért Kai L. Greene FTW!!!

szpojleres mókus - 2017. 10. 31. 02:03

Az első évavd jobb volt, ez szórakoztató elmegy de közel se olyan jó.

Szerintem főleg abban az időben az amerikai hadsereg mindent lebombázott volna, ha nem atombombázott volna, ez nekem kicsit elvette a kedvemet a egésztől.

JKJ - 2017. 10. 31. 16:08

szpojleres mókus.

Látszik, hogy fogalmad sincs a való világról. Azt hiszem túl sok amerikai filmet néztél. A tévképzeted mniatt nem tudtad élvezni a sorozatot. Érted, hogy mennyire gáz ez?

winnie - 2017. 10. 31. 16:27

(nekem érdekesebb kérdés az, hogy egy, mit tud a hadsereg?, kettő, amit fent is kérdeztem, hogy ez a második évad mennyi idő alatt zajlott le. mármint a hawkinsi sztori?)

Irgum76 - 2017. 10. 31. 17:09

Winnie:

Talán az előző évadban említik mikor van a téli bál
akkor abból ki lehet silabizálni

winnie - 2017. 10. 31. 17:36

ugrottunk elvileg egy évet és a vége előtt lehetett ugyancsak időugrás, engem inkább a konkrét események ideje érdekelne.

Irgum76 - 2017. 10. 31. 18:49

Hmmm
az biztos, hogy nem egy teljes évet
mert mondják, hogy mostanában jön az eltűnés évfordulója
ezért gondolják, hogy Will-nél erősödik a poszttraumás stressz
ha az első évadban van valahol dátum akkor belehetne lőni de úgy emlékszem nincs rá utalás
az tuti, hogy az első évad egy hét leforgása volt

Irgum76 - 2017. 10. 31. 19:09

na mégis van dátum wikije szerint:
November 6.-án volt Will eltűnése
http://strangerthings.wikia.com/wiki/Stranger_Things/Timeline
most meg elvileg egy nappal halloween előtt kezdődött a sztori
és mivel nem említik közben az évfordulót nekem az jön le, hogy ismét kb egy hét telt el
de csak tippelek

Hor1 - 2017. 11. 01. 01:01

King Steve for president. -_- Legnagyobb király ő volt az évadban.
A 6. rész meg magasan a legjobb rész, addig csak csordogált nekem az évad, ott tapsikoltam olyan jó volt.

inajajani - 2017. 11. 01. 23:43

A stranger things második évadának legnagyobb problémája, hogy volt egy zseniális első évad. A második évad önmagában nem lenne rossz, de az első évad tükrében a cselekmény egy jelentős része és szereplők reakciói előtt is értetlenül állok.

SPOILERESEN:
Az első évad végén a Hawkins intézet gonosz igazgatója meghal, de Hopper az ő oldalukra állt, és együttműködéséről biztosította őket; a demogorgont egy epikus csatában Eleven egyenlő félként legyőzte, bár ezért (látszólag) nagy árat fizetett; továbbá az elrabolt srác is épségben előkerült, bár felöklendezett egy ebihalat. A legfontosabb viszont, hogy összekovácsolódott egy jól működő csapat. Ebből az alapfelállásból hozták össze a második évadot.
Ami legjobban meglepett, hogy a csapatot legalább 3 különböző részre szedték, akik mintha megfeledkeznének egymásról. Mindenki a saját maga módján próbálja feldolgozni az első évad eseményeit ahelyett, hogy egymás segítségét kérnék:
1. Az immáron 4 fős gyerekcsapat gondtalanul éli az életét. A Lucast és Dustint elkezdték érdekelni a lányok, mert a „megtaláltuk a felöklendezett ebihalat” szál enélkül túlságosan kevés lett volna. Ezért bevontak 2 új szereplőt, Max-et és a bátyját, akiknek a karakterei nekem személy szerint nagyon nem jöttek be. Maxnek az a hatalmas arroganciája, amivel a kis csapathoz állt, folyamatosan azt kérdeztette, hogy mit esznek rajta a srácok, akiknek még az előző évadban Eleven volt a világ közepe. A bátyus szerepét az előző évadban tulajdonképpen már betöltötték, csak Steve alakítása annyira bejött mindenkinek, hogy nem írták ki, és mindenki meglepetésére a hősnő szerelme is az övé lett, nem pedig a „lúzer lesifotós” Jonathané. Na de sebaj, kellett az új szereplő. Dustin megtalálja a szörnyet, ami bár még csak tenyérnyi már akkora hangja van, hogy megfagy a vér, és a kuka is beleremeg. Az első évad eseményei után számomra fura volt, hogy a srácok csak úgy elkezdik babusgatni. Miután már számukra is kényesen egyértelművé vált, hogy egy fiatal Demogorgonról van szó, akkor sem a felnőttekhez (gondolok itt Hopper-re és Joyce-ra, vagy akár az intézetre, akikkel Will-en keresztül napi szinten kapcsolatban voltak) fordultak, hanem Steve-el próbálták becserkészni. Az első évadban egyetlen egy ilyen lénnyel nem bírt egy egész osztag, jóformán golyóálló volt, de ez a gyerekeket nem zavarja.
2. A másik csipet csapat Nancy és Jonathan párosa, akik nem bírják feldolgozni Barbara elvesztését, ezért nyakukba veszik a világot, hogy nyilvánosságra hoznak mindent. Itt sem értem, hogy miért nem támaszkodnak a felnőttekre, elsősorban Hopper-re. Az első évad végén Hopper egyfajta közvetítővé lépett elő az intézet és a városlakó szereplők között. Ehhez képest a második évadban ez kimerül annyiban, hogy elkíséri Will-t és családját a vizsgálatokra, de még mindig jelen van egy szembenállás.
3. Ezzel elérkeztünk Hopper és Eleven párosához. Hopper érthető okokból mindenki előtt próbálja titokban tartani Eleven jelenlétét, de kettejük kapcsolata ebben ki is merül. Tulajdonképpen elűzi maga mellől, miközben Eleven lehetne a legnagyobb segítség. Ő volt az egyetlen személy, aki az első évadban egyáltalán kárt tudott tenni a szörnyben. Ezek után miért nem kéri ki, ha a segítségét nem is, legalább a véleményét. Végül ez a minicsapat is széthullik olyannyira, hogy A 7. „filler” rész során Eleven mintha egy másik sorozatban kötött volna ki.

A klikkesedésről ennyit. Ami még zavart, a mitológia-science fiction része (és ezáltal maga az alapsztori) a sorozatnak. Kezdjük azzal, hogy mint írtam, Eleven az első évadban látszólag egyenlő félként küzdött a Demagorgonnal és hatalmas árat fizetett a legyőzéséért. Ehhez képest itt már az évad elején kiderül, hogy kutya baja, és köszöni szépen jól van (mint fehér Gandalf a Gyűrűk urában). Az első évadban volt egyetlen lény, és maga a világ (upside down), ahonnan jött. A második évadban viszont az (alien királynő mintájára) behoztak egy új szörnyet, a Shadow monstert, ami új főellenségként eléggé overpowered lett. A lénynek alapból legalább 3 fizikai formája van: Az Alien fejű óriás, ami a trailerekben, és promóciós képeken jól mutatott; alig gyerek méretű füst, ami képes volt Willt megszállni; de valójában a szörny részét képezi az alagútrendszer, (és talán az Upside down-ban minden, ami nem a mi világunkban is létező tárgy – épület – jármű, vagy demogorgon). A tudósok szerint olyan, mint egy tudattal rendelkező vírus, a demogorgonok pedig a minionjai. Hogy ennek a szuperlénynek a világunk meghódítása érdekében miért van szüksége rá, hogy Will-en keresztül kémkedjen, eléggé fogós kérdés. Legalább annyira, mint hogy Will rajzait hogyan voltak képesek olyan pontossággal egymáshoz illeszteni, hogy abból megbízható térképet kapjanak. Az egyes elemekből bármilyen alakzatot ki lehetett volna rakni, de itt még azt is felismerték, ha valahonnan hiányzott egy rész. Utóbbi csak akkor működik, ha ismered a végső képet, amit ki akarsz rakni belőle. Lehet nagyon szőrszálhasogató vagyok, de ez valahogy megmosolyogtatott.
Ami hatásos, bár szerintem légből kapott húzás volt, a demagorgonok száma. Mindenki arra számított, hogy egy kukac – egy szörny lesz, ehhez képest előkerült legalább egy tucat. A fejlődésük ütemzése megint csak érdekes. Egy év alatt kinőtt két láb, majd egy pár nap alatt tenyérnyiből kutya méretű és alakú lesz.
Elevennek persze egy miniont kinyírni nem kerül semmibe, egy jól irányzott telekinézis, és kész a hatásos belépő. Eleven annyira overpowered lett, hogy besétál az intézetbe, és fél kézzel bezárja az interdimenzionális kaput… The End… Mi lett volna, ha ezt már korábban hagyják neki?
Én az első évad alapján úgy értelmeztem, hogy mivel hozzáért a demogorgonhoz, a kapcsolat révén megnyílt az átjáró. Tehát miatta nyílt ki, de nem ő nyitotta ki. Innentől kezdve nem is vártam, hogy be tudja zárni. Most a második évad végén kiderült, hogy igazából de.

Amiket felsoroltam természetesen csak az első évad tükrében tekinthetőek negatívumnak. Alapvetően csak a következetesség hiányában találtam kivetnivalót. Még ezekkel is messze felülmúlja a most futó konkurens sorozatokat.

ThomastheBuzz - 2017. 11. 02. 00:28

Nekem jobban bejött mint az első évad valamiért. Kevés volt a misztikum de ebben a fikciós térben is számomra logikusan oldották meg a rejtélyeket, jöttek rá a megoldásokra. Az új karaktereket is szerettem kivétel a Max bátyját, aki csak indokolatlanul volt pöcs, még ha ezt az indokolatlanságot az atyai szigorral próbálták megmagyarázni akkor is számomra értelmezhetetlen. Én nem éreztem lassúnak az évadot, sőt úgy éreztem kifejezetten sok minden apróbb lényeges lépés történik/vezet a végkifejlethez. Azt hittem az évad jobban ráépül 11 testvérére de ehelyett számomra picit érdektelenné vált a filler részben. Az is kevésbé sikerült nekem drámaira, hogy 11/Jane anyukája miért ismételgeti ugyanazokat a szavakat. Ez nem is olyan rég a Bojack Horseman-ben sokkal jobban/drámaibban volt megoldva (a Henriette névre gondolok) Kivéve hacsak nem támad fel tényleg Brenner.
Nekem 2 kérdésem támadt nézés közben, meg most a sorozat nézése közben:
A filler rész Pittsburgh helyett nem Chicagoban volt?
Illetve, a demogorgonok nem kifejezetten arra támadnak csak aki valamilyen formában megsérült vagy vérzik?

demorgorgon - 2017. 11. 02. 08:02

Nekem ez az evad jobban bejött, mint az első, de volt hiányérzetem, főleg abból, hogy nem volt közös kalandjuk a srácoknak, sebaj, jövőre gondolom ez lesz az alapkoncepció. Steve pedig nagyon pozitív csalódás, az első évadhoz képest most az egyik legjobb karakter volt. Csakhát eljárhatna vmilyen boxedzésre, mert már másodszor verték agyon :)

Irgum76 - 2017. 11. 02. 09:13

“Ami hatásos, bár szerintem légből kapott húzás volt, a demagorgonok száma. Mindenki arra számított, hogy egy kukac – egy szörny lesz, ehhez képest előkerült legalább egy tucat.”

igen ez nekem is cseszte az agyam
honnan lett ennyi? (volt az két tucat is)
Will többet öklendezett ki csak nem mutatták?
vagy voltak más gazdatestek akikbe szintén belepetéztek akikről nem tudunk?
vagy ami legvalószínűbb csak amolyan nesztek ennyi van aszt kész alapon

“A fejlődésük ütemzése megint csak érdekes. Egy év alatt kinőtt két láb, majd egy pár nap alatt tenyérnyiből kutya méretű és alakú lesz.”

detto
mit csinált D’artagnan egy éven keresztül, hogy nem fejlődőt szinte semmit, ha egy szelet csokitól képes növekedni?

de mégis a legnagyobb bajom demor-dogokkal, hogy nem félelmetesek
láthatóan több pénz jutott cgi-re de ez inkább hátrányára vált az évadnak

“Eleven az első évadban látszólag egyenlő félként küzdött a Demagorgonnal és hatalmas árat fizetett a legyőzéséért. Ehhez képest itt már az évad elején kiderül, hogy kutya baja, és köszöni szépen jól van”

hát igen legalább egy hónapot tölthetett volna a Tótágasban és meggyötörten, betegen nagy nehezen juthatott volna ki
erre 5 perc alatt lazán kint van

“Eleven annyira overpowered lett, hogy besétál az intézetbe, és fél kézzel bezárja az interdimenzionális kaput… The End… Mi lett volna, ha ezt már korábban hagyják neki?”

ebben nem értek veled egyet El majd beledöglött mire sikerült bezárnia
és szüksége volt azokra a tapasztalatokra amiken keresztülment, hogy legyen miből erőt merítsen
korábban nem tudta volna megtenni

Ayrons - 2017. 11. 02. 10:17

Az Árnyékszörny elméletileg nem a Tótágasból való. És egy formája van csak. Csak képes megszállni az élőlényeket akik azután neki engedelmeskednek. Kb az egész Tótágast az uralma alá vonta.
Szerintem a demadogok nem ugyanabba a fajba tartoznak mint az első évadban lévő szörny. Amilyen ütembe fejlődtek plusz az anatómiájuk is más.

Edrick - 2017. 11. 02. 22:18

Pedig az elején (első 4 rész) mennyire szkeptikus voltam, annyira lassan indult be, hogy féltem, durván rányomja majd a bélyegét az évadra, bármilyen is lesz a folytatás. Egy nagyon kicsit még mindig ezt érzem, de azt látva, hogy ez az építkezés hova futott ki, és hogy egyáltalán miért volt erre szükség, az kell mondjam, hogy mégsem tudok haragudni rájuk. Egyszerűen nem. Az ötödik résztől kezdve olyan szinten beindultak, hogy nem tudtam vele leállni.
És egyetértek a kritikával, én is belátom, hogy miért volt jó döntés Elevent a saját szálán tartani. Mondjuk először nyilván szúrta a szemem, hogy a 6. rész Alien 2-s cliffje után képesek voltak nyomni egy fillert, de gebedjek meg, baromira tetszett.

Ilyen tudatosan és szépen építkezni, hogy aztán egy ekkora befejezést hozzanak, hát, le a kalappal. Nem nagyon tudom most jobban ragozni az élményt, és előttem úgy is leírták már sokan. Ezerrel megy a soundtrack és ebből újrázás lesz. Szerintem nálam most lépett kedvenc kategóriába a sorozat.

Jack Bauer - 2017. 11. 03. 16:50

Teljesen jó buli volt ez az évad is – a hetedik részt leszámítva.

Max és tesója a legjobb új szereplők, Bob sajnos elfogyott.

Lighter - 2017. 11. 03. 21:03

Teljesen rendben volt a 2. evad is. Semmi kivetni valo nem volt benne szamomra.
Vegen volt eroltetett kicsit a pokszeru shadow monster, hogy hogy elte tul? Bezartak a kaput, de ot egyuttal kizárták?
3. evadra azert ossze kell kapniuk magukat, ha ujdonsagot akarnak behozni. Ami muszaj lesz.
Ami az erossege a csapatnak az a sorozat buktatoja is lehet: Eleven.
Hiszen ha minden szornyet legyak, gyakorlatilag nincs ellenfele. Bar a shadow monstrerrel lehet nem birna.
Egyet ertek sokakkal, a mai 30-40-eseknek jobban bejon a feeling, az akkori vilag. Es nem kellett ahhoz Amerikaban elni, hogy legyen nosztalgia faktor.
Ha jobban kifejtik az Upside-down vilagat, az lehetne a 3. evad erossege egy uj szorny mellett.
Mert az elso evad misztikuma miatt vegig az 1-4 resz alatt azt kerdezgettem magamban: hogy jott letre a “lenti” vilag? Mibol taplalkozik? Ki/mi hozta letre? Mindig is megvolt? Masok is elnek ott, nem csak szornyek? Stb…

Lighter - 2017. 11. 03. 21:08

Azok a szalo izek vegig olyan sporak voltak? Talalgattam vegig az elso evadban.
Ha bekoptek Hoppert es a Dustint, ok nem fognak ebihalat kopni?
Szerencsere angol felirattal neztem es meg mindig nem ertem mit mondott Dustin a 3. evad kornyeken.
Mi az a tubular? :) Mi cso alaku?
Ki volt az a szakallas faszi? Hogy talaltak meg Nancyek? (Lehet itt bealudtam :)
Koszi!

Lighter - 2017. 11. 03. 21:17

Tudja valaki, miert szol mashogy a Ghostbusters mint regebben? Tv-ben jobban szolt mint hangszorobol.
Sokkal jobb minoseg volt es sokkal utosebb. Lehet remastereltek, de nem lelem sehol, Mindenhol csak regi youtube videok vannak regi klippekkel.
Vartam a 2. evad plakaton levo jelenetet Hoperel, amint ejszak vigygalja a tokoket. De nem lattam (lehet megint bealudtam? :).
Amugy meg muszaj volt “eltavolitani” 11-et a tobbi gyerektol, mert ha mindvegig veluk lett volna, akkor semmi erdekes nem tortent volna, legalabbis kevesebb.
Remelem Mamat kihozza valahogy 11 a kataton alapotbol a 3. evadban es bosszut alnak a fogonosz dokin es kiderul mi van az egesz kiserlet hattereben. Hogy lett olyan kepesseguk? Hogy fedeztek fel? Vannak meg kerdesek boven. Ugyhogy nem is olyan eroltetett a 3. evad.

denee - 2017. 11. 03. 23:29

Szerintem elképesztően zseniálisra sikerült, az elsőt is imádtam, de ott az első 4 10/10 es rész után “csak” 9.5/10 volt a többi, míg ebben az évadban a 9.5/10 es nyitány után 10/10 az összes többi, régen élveztem így sorozatot, a 7. részes kritikákat sem értem, nekem kifejezetten tetszett.

idioty - 2017. 11. 04. 00:28

Nekem is rendkívül tetszett. Bár megmondom őszintén az első rész jött be nekem kevésbé, meg az említett 7. rész is. Már csak azért sem jött be, mert végül nem sok értelme lett annak a résznek (még).
Szóval tavaly újdonság varázsa volt, és tényleg sokkal kevesebb volt benne a misztikum és így utólag ez hiányzott nagyon.
Ettől függetlenül nálam legalább 9/10 az egész úgy ahogy van.

És amin sokat röhögtem: El sokszor nem törölte le a vért az orra alól. Én nem tudom hogy bírta annyi ideig, engem iszonyúan irritál, ha az orromban van valami :)
A másik meg ahogy összerakták a térképet, az nekem totál random volt. Szerintem bármelyik kép illett volna bármelyikhez és bármit ki lehetett volna hozni belőle :D

Sshh - 2017. 11. 04. 09:00

Ledaráltuk, jó volt, de nem ütött közel sem akkorát, mint az első. Remélem a 3-at visszahozzák. Az idő múlására az egyes részek közt úgy rémlik, hogy tettek utalásokat (vissza kéne néznem pontosan hol/mit) de mintha “tegnap” meg “holnap” es efféle időhatározók elhangzottak volna. A benyomásom nekem is az volt, hogy rövid idő alatt zajlottak az események.
Egyébként az alagút számomra is sokkal földhözragadtabb ábrázolásnak hatott, a misztikum nagyon hiányzott nekem is, és az érzés is, hogy részről részre derülnek ki a dolgok. Nem nagyon volt miért izgulni.
Kíváncsi leszek a folytatásra, van néhány remek nyitvahagyott vonal, amin el lehetne indulni pl ha Eleven a 11., hol lehet a többi gyerek? Mitől alakult ki Upside down, milyen kísérlet ment félre, kormány szerepe az egészben? Látnék már valami emberi gyarlóságra kihegyezett storyt is, amiben nem csak a szörnyeket lehet szidni.:) Bár valszeg ez nem az a sorozat:)

peeeety - 2017. 11. 04. 12:06

Ahhoz képest, hogy elvileg nem erre a szereplőgárdára volt tervezve a második évad, elég nagyot ütött a dolog, nem? Ha jól emlékszem anno arról volt szó, hogy más story, más szereplőkkel, kicsit máshol.
Szóval szerintem ehhez képest nagyon jó volt a forgatókönyv. Nagyon jól illesztették a szereplőket a saját kis világukba, szerepköreikbe.
Engem az is érdekel, hogy most, hogy nyitottak az Elf és a hozzá hasonlók irányába, vajon újra láthatjuk még ezeket a karaktereket a sorozatban? Valószínűsítem, hogy igen.
Illetve Willt jól kapcsolták össze a történettel. Ami egy fontos alap volt a második évadban. Bob karaktere is abszolút nélkülözhetetlen volt és nagyon szimpatikus. A zárás is már-már idilli, de tényleg. Aztán a Dart etetés a végén, a Dustin anyu új macskát kap stb. ezek nekem nagyon fasza szerzői dolgok, amik láthatatlanul teszik teljessé a sorozatot.
Az érdekel, hogy a harmadik évad miként fog majd újra kapcsolódni ehhez, de nekem eléggé telitalálat lett ez a második kör. Még izgalmasabb és egyedibb is volt, mint az első.

István - 2017. 11. 04. 22:50

Á én imádtam az egészet nagyon jó ez a sorozat ritkán latok ilyen tökéletesen összerakott sorozatot a breaking bad óta nem tetszett ennyire sorozat és annak már jó néhány éve vége. Szóval, ha valaki gondolkozik, hogy nézze -e meg vagy semm… hát… ez a sorozat TÖKÉLETES! Imádtam minden percét és, ha belegondolok, hogy még egy év az új évad hát… valóságos szenvedés lesz kivárni.

clegane - 2017. 11. 04. 23:29

érdekes, hogy aki szerint túlhypeolt volt az első évad, annak ez a második jobban tetszett. magam is pont így vagyok vele.
még a 7. rész is bejött. gondolom a 3. évadban nagyobb hangsúlyt kapnak majd Eleven “testvérei”.
de szükség is lesz rá, hogy legyen mivel különválasztani megint a kiscsajt, mert már itt is mennyire megszenvedtek azzal, hogy ne legyen jelen a történéseknél, mert akkor egyet gondolt volna és mindjárt rendet rakott volna, és akkor hol az izgalom.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 11. 05. 02:34

most hogy írtátok, nekem is volt egy ilyen érzésem, hogy a csapattagok mintha kissé amnéziások lennének, hogy elfelejtették, hogy nem csak ők gyerekek voltak ebben az egészben korábban, nem használják ki a meglévő “szinergiákat”… persze, úgy már egy másik sztori lett volna: hé sheriff, gáz van, itt van újra demogorgon bácsi – hmm gyerekek, várjatok csak, szólok rádión 11-nek – kicsim, lécci takaríts ki a bázison megint – oké papa, csiribi-csiribá-bumm – kész vagyok, tv-zhetek tovább?

Palkovics Ádám - 2017. 11. 05. 12:18

A parafaktor a második évadra nekem nagyon lezúgott, így már nem működött nekem :(

Vox - 2017. 11. 05. 16:29

Csak rövidre fogva: nagyon komoly visszaesés az amúgy korántsem tökéletes első évadhoz képest.
A Duffer-testvéreknek volt egy egy évados koncepciója, ami még működött is, de aztán jött a nézői elvárás és abból kellett dolgozni, ami a rendelkezésre állt. Csakhogy mint kiderült se ötlet se fantázia, így összedobták az első évad alapötleteinek felnagyított verzióit (minden még több és még nagyobb), de mivel ez is csak kb. 4 részre volt elég, az egészet felduzzasztották közhelyes és gyenge tinirománccal meg tinidrámával. A négy főszereplőt illogikusan szétszedték, Elevent meg teljesen feleslegesen visszahozták az évad elején, hogy az ő szenvedését meg a közhelyes családkutatását kelljen végigszenvedni (a 7. rész nem csak a filler jellege miatt problémás, hanem, mert a lusta írói mentalitás miatt simán ebbe az irányba vihetik el a főszálat). Bőven elég lett volna a legvégén visszahozni, akár meggyötörten (1 év az Upside Downban azért nem semmi), így még hatásosabb lett volna a visszatérés és a Hopper-rel való kapcsolata is erőteljesebb lehetett volna. Elveszett a horror, a feszültség, minden teljesen természetes (lásd úgy megyünk az erdőbe egy interdimenzionális ragadozóra vadászni, mintha csak egy elveszett kutyát keresnénk). A Nancy-Jonathan-szál is teljesen felesleges, de mivel két legyet ütnek vele (romantika, plusz Barbara rehabilitációja), érthetően ezt is beletuszkolták. De mindegy, mert most, hogy Charlie Heatont szinte 100%, hogy kidbobják a sorozatból (már csak a Kevin Spacey-féle ügy miatt is), ezért Goodguy Stevie esélyei már most megnőttek – ha nincs szerencsénk, jövőre majd az ő egymásra találásukat nézhetjük.

Az új szereplők között van felesleges (Billy), az oldalági tinirománc miatt kellő (Max), vagy totál jellegtelen (Paul Reiser dokija) és olyan, akiben lett volna potenciál, ha nem áldozzák fel a sekélyes dráma oltárán (Bob) – összegezve: javarészt csak a töltelék miatt kellenek, a történetből gyakorlatilag ki is lehetne őket hagyni.

Az évad tele van baromságokkal, logikátlanságokkal a kisebbektől (Eleven belépője a 8. rész végén), a közepesen át (az Aliens-hommage jelenet), a fájdalmas hülyeségig (lásd Nancy izzó piszkavasat nyom Will oldalához).

Ami pozitívum: remek színészek (bár W. Ryder visítozásától már a frász kerülgetett), jó zenék és az előző évadból többé-kevésbé jól átmentett hangulat.

A Stranges Thingsből könnyen lehet, hogy egyévados széria válik, mert a második évadban mutatottnál jóval több fantázia és történet kell és kevesebb felesleges dráma, meg tinirománc.

10/6

winnie - 2017. 11. 05. 17:54

vox: nem hiszem, hogy heston ügyét érdemes összemosni spacey-ével:)

“az oldalági tinirománc miatt kellő (Max)”

ó, ennél sokkal komolyabb szerepe volt. a konkrét románc szinte nulla volt max esetében, később lehet, hogy lesz, de itt inkább a lány a fiúk között szerepet töltötte be, mint anno eleve az első évadban – pont annyi románcot hozott, mint a kislány tavaly, némi awkward viselkedés. a srácok kapcsán sokkal komolyabb volt a szerepe kívülről érkező tényezőként, aki úgy alakult, hogy lány, hiszen miatta (vagyis neki köszönhetően, mert inkább a srácok miatt) kvázi felbomlott egy kicsit a csapat, de némi rivalizálás szerintem messze volt a romantikától. (ami nem is biztos, hogy zavart volna, tehát nem ezért mondom, hogy nem románc.)

Vox - 2017. 11. 05. 19:22

Max lehetett volna az, amit írsz. Lehetett volna a hatodik tag, csak ehhez meg kellett volna írni a karaktert, élettel kellett volna megtölteni és legfőképpen beépíteni a csapatba. Max lényegében nem csinál semmit, azon kívül, hogy “fura” és rácsodálkozik azokra a dolgokra, amik a néző számára már nyilvánvalóak. A banda tagjai közötti kapcsolatot az első évad eseményei húzták szorosra – nem véletlen, hogy Mike, egyszerűen lehűti a lány lelkesedését, mikor közli vele, hogy attól, hogy tud mindenről, még nem tartozik közéjük. Max egy teljesen passzív karakter, aki még annyit se kapott, hogy mondjuk a csapat egyik tagjának segítsen és így legitimálja a tagságát.
Én nem éreztem azt, hogy Max miatt bomlott volna fel a csapat, szerintem semmi különösebb oka nem volt, hogy mondjuk Willt meglátogassa Dennis és Lucas is és összezárjanak (ezért írtam, hogy teljesen illogikus a szétesés). Ráadásul onnantól, hogy Dennis és Lucas marad mellette, Max csak a tinirománc-szálhoz kell (aminek szerintem a rivalizálás bőven a része volt – lásd Dennis és Steve beszélgetését az erdőben), és az ő szerepe végül ebben ki is teljesedik.
Valóban lehetett volna több, de nem lett, mert nem kezdtek a karakterrel semmit, és mert az íróknak így volt egyszerűbb.

Brynden Rivers - 2017. 11. 05. 22:37

Egenma z zavart hogy kissé ad-hoc vagy direkt késleltetve oldottak meg mindent:

– nagyon erőltetett plot armor volt hogy mindenki meghal a bázison csak a főszereplők nem. És persze egy mellékszereplő (Bob) feláldozza magát

– Willből a fekete köd vagy mi “kiégetését” igazából megtehették volna az évad közepén. Nyilván kellett az ő kémkedése, hogy az összes katona meghaljon, de ez is erőltetett volt

– Őszintén ki az idióta katonai vezető aki az ÖSSZES emberét leküldi a mélységbe egy félrebeszélő fiú látomása alapján, úgy hogy semmilyen óvintézkedést nem tesz, nem képez tartalékot, nem hív erősítést előtte?

– Eleven szétválasztása a csapattól szerintem nem volt annyira logikus és értem hogy külön utat és epikus belépőt szántak neki, de jobb lett volna ha az évad közepétől ott van és nem over-power módon írtja a szörnyeket, hanem csak segíti a lőfegyverral harcolókat

– a kapu bezárás is egy fokkal hitelesebb lett volna (így elég pik-pak ment) ha Eleven + valami Ghost Busterst megidéző szerkezet kell hozzá

Brynden Rivers - 2017. 11. 05. 22:37

* Engem az …

Hor1 - 2017. 11. 06. 16:16

Vox: “Az évad tele van baromságokkal, logikátlanságokkal a kisebbektől (Eleven belépője a 8. rész végén), a közepesen át (az Aliens-hommage jelenet), a fájdalmas hülyeségig (lásd Nancy izzó piszkavasat nyom Will oldalához).”

Mi a baromság, vagy a logikátlanság?

Vox - 2017. 11. 06. 17:53

SPOILER!
@Hor1:
Tényleg csak párat
– Eleven belépője: az addig falkában feltűnő szörnyekből – bár a Főni “földi szeme” van veszélyben – csak egy jön…na persze.
– 6. rész vége (Aliens-főhajtás): a jelenetet csapdaként aposztrofálták, de lényegében értelmetlen annak tekinteni, mert 1. csak 5 katonát ölnek meg a szörnyek 2. a szörnyek az erdőben kólincálnak, ergó a labort és a várost is bármikor lerohanhatnák; kérdés akkor, hogy eddig miért nem tették meg?
– Will “ördögűzése” közben Nancy egy hirtelen gondolattól vezérelve felkapja az izzó piszkavasat és hegyével előre a srác oldalának nyomja. Ettől minimum vagy ki kellett volna gyulladnia a srác ruhájának vagy a forró vasnak át kellett volna lyukasztania az oldalát. Biztos tűzálló a srác vagy a laborban az azbesztszálas kórházi pizsit adták rá.
– a labort annyira a kormány működteti, hogy mikor lerohanják a szörnyek, gyakorlatilag nem történik semmi. Se katonák, se kommandósok nem jönnek. De idevehetnénk az egész labort is, ami lényegében SEMMIT nem csinál azon kívül, hogy időnként lemennek a föld alá szétnézni, meg ha túl nagy lesz a csalitos, Hans odapörköl a lángszóróval.
– a négy srác szétszórása teljesen random módon történik; az első évad és a kapcsolatuk ismeretében ezt azért alá kellett volna támasztani
– D’Artagnan életciklusával se foglalkozik a széria, avagy egy évig meztelen csiga (vagy ebihal), aztán meg napok alatt rafflesia-fejű kopaszkutya, amiből valahogy hirtelen több is lesz
– Mike anyja és Douchebag Billy között lezajló flörtölés meg az egész széria legnagyobb WTF-jelenete – ezt tényleg komolyan gondolták?

H1N1 - 2017. 11. 06. 18:03

Én most fejeztem be és tetszett. Szerintem a készítők a legtöbb időt a frizurákba fektették, amiket itt látni lehetett, az valami döbbenet… :).

Egyébként az évad legjobb jelenete, amikor Dustin keresi Mike-ot és beszél az apjával. Hát azon nagyot röhögtem. Az egész egy élmény, de a végén a gyerek:

“Son of a bitch. You’re really no help at all, you know that?”

:)))))

ArcaneArrhenius - 2017. 11. 06. 19:31

SPOILER!

Vox:

-Eleven belépője: A kültéri hangokból elég egyértelmű, hogy több szörnnyel végzett egyet meg bevágott az ablakon.

– Azt senki nem mondta, hogy D’Artagnan pont ugyan abból a csigából lett mint amit Will felköhögött. Nem volt ráírva a hátára, hogy “ez Will Byers-é” addig hihették és hihettük esetleg mi is ezt amíg ki nem derült, hogy több van. Amikor Hopper lent járt az alagutakban én úgy emlékszem, hogy tele volt állattetemekkel.. D’Artagnan azokból is kikelhetett….
Meg Will valahol az erdő szélén lakik…. Dustin meg egy utca közepén…hogy került volna oda a Will álltal kiköhögött csiga pont Dustinék szemetesébe?

– Mike anyu és Billy jelenetével nem tudom mi a baj. Szerintem poén volt. Billy a tipikus rossz fiú akiért oda vannak a nők (fene az ízlésüket).

A srácok szétszórása és Eleven hiánya volt az egyik legjobb lépés az évadban. Nekem speciel tetszett, hogy az első évad fő karaktere Mike kicsit visszább lett tolva és többet foglalkoztak az oldaljátékosokkal Mint Dustin,Lucas és Will. Mike még így is azt tette ami a személyiségéből adódott már az első évadban is. Mindig a gyengébbet vagy legelesettebbet támogatja és segíti.az első évadban Elevent-t itt most Will-t pátyolgatta…Dustin & Steve duo nagyon jó húzás volt.és tetszik, hogy az első évadban utált karaktert a második évadra kedvencemmé formálták.

– Bob jó karakter volt de a legklisésebb momentum az ő halála volt..az nagyon nem tetszett.

– Nem biztos, hogy a város lerohanása volt a cél a szörnyek részéről…az alagútrendszer az Upside-Down átkúszása a valós világba….annyit tudtunk meg, hogy a fekete füst szörny kémkedik és tágítja a határokat….
nincs válasz, hogy mi a cél
A többi problémáddal egyet értek

winnie - 2017. 11. 06. 19:33

“– Mike anyu és Billy jelenetével nem tudom mi a baj. Szerintem poén volt. Billy a tipikus rossz fiú akiért oda vannak a nők ”

Az egyik legjobb volt:)

ArcaneArrhenius - 2017. 11. 06. 21:05

Ha már szóba került Billy, valaki fentebb írta, hogy látta a Beyond Stranger Things kibeszélő műsort és ott volt arról szó, hogy Billy miért szerepelt ilyen keveset az évadban… esetleg röviden leírná, hogy mi volt benne?…mert én nem láttam sajnos. Remélem terveznek még vele valamit és az eddigi csak megágyazás volt neki…
jól összegyúrták Jack Nicholsont, Three O’Clock High Buddyt és St. Elmo’s Fire Billy-t benne. Bár nekem van még egy tippem rá..amit egész végig éreztem vele kapcsolatban…Stephen King Carrie könyvéből Billy Nolan karaktere…Nomen est omen.. Billy név adva, sportkocsi adva, tahó szarházi adva… kislány telekinetikus erővel adva, remélem hasonló sorsa lesz :D

Alexejevic - 2017. 11. 07. 00:00

Felesleges ragozni, 10/10, ennyi. A mai sorozatos felhozatalban a Stranger Things egy felüdülés.
Hibátlan? Nem.
Váratlan és fordulatos a történetvezetése? Nem.
Mélyre hatóbb gondolatai vannak, mint a Leftovers-nek? Nem.
De iszonyúan szórakoztató. Minden klisétől mentes, nem akar több lenni attól, ami… A színészek remekelnek, a 80-as évek tökéletesen be van mutatva (zene, ruhák, díszletek, apró részletek, bál hangulata, cigi, kocsik, stb…). Tele van poénnal, van akció, van horror, van misztikum. A több 100 sorozat közül a Stranger Things az egyik, amelyiket képes voltam/vagyok megnézni egyhuzamban és leköt. Nagyon jól szórakoztat, nekem nagyon bejön.
Várom a 3. évadot. Le a kalappal a készítők előtt:)

Vox - 2017. 11. 07. 17:30

@ArcaneArrhenius

– Ne haragudj, számomra nem volt egyértelmű, hogy több lény lett volna.

– Feltételezzük, hogy D’Artagnan tényleg nem abból lett (amúgy a csatornán keresztül, de ennyi erővel akkor Hawkinson kívülre is kerülhetett idegen) – de akkor hol volt a többi és mitől lett hirtelen ennyi szörny? Másrészt ha “hive mind”-dal bírnak a lények, hogyhogy az első évadban csak egy idegen volt, és szó se volt “hive mind”-ról?

– Mike anyja és Billy közötti jelenet semmilyen szinten nem illett a történetbe. Valaki jó poénnak gondolta, szerintem nem csak feleslegesen akasztotta a részt, hanem a karakterekből se következett (Mike anyja alig szerepel és akkor is a fiát nyalja körbe, Billy meg kb. Berényi Ákos módjára mindig dühös, mert csak. Ja és mert az apja még nagyobb barom, mint ő (ez is mekkora megúszás, te jó ég…).

– A srácokat másképpen is szétszórhatták volna, Elevent meg max. a végén kellett volna visszahozni. Az a baj, hogy az írói lustaság, az elképzelés hiánya, meg a rajongói elvárások együttes súlya alatt megroppant a Duffer-tesók amúgy sem túl vaskos koncepciója.
Másrészt oké, hogy Mike Will mellé állt, de attól még a többieknek is oda kellett volna állniuk mellé, mert ez következik az előzményekből és a jellemeikből.

– Oké, hogy nem a város lerohanása volt a cél, de attól még logikailag sántít a “csapda”, hisz akármikor megléphették volna, amit megléptek, ehhez semmi szükség nem volt arra, hogy 5 katonát belepjen a füst és levadásszák őket (avagy újfent mindent egy kis popcult utalásért, amin örvendezhet a néző).

Nem kötözködni akarok, csak valahol borzasztóan csalódtam, hogy egy amúgy sem tökéletes első évad után (amit egyébként a hangulata, a kaland és a horror megfelelő keveréke és a karakterei bőven elvittek és szórakoztató volt), kaptam egy olcsó, közhelyekből építkező és lusta írói munkával alátámasztott folytatást.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 11. 07. 21:44

@Vox:

“(avagy újfent mindent egy kis popcult utalásért, amin örvendezhet a néző).”

üdv a stranger things csodálatos popcult-klisé világában :D

zolij - 2017. 11. 08. 12:19

Vox: a katonák azért lettek legyilkolva, mert felégették Hopper elkapásának helyszínén a csápokat. Amíg csak a minimális égetést csinálták (ami területről tudtak közvetlenül a labornál), az kevésbé zavarta Füstit, ez már átlépte a határt és valós fenyegetést jelentett rá nézve (tekintve hogy így már tudtak a tényleges kiterjedésről).

laparama - 2017. 11. 08. 13:44

Számomra egyértelművé vált,amikor mutatták,hogy sok Demodog van, hogy Dart nem az az ebihal,amit Will kiköpött az első évad végén. 1 év alatt nem fejlődött volna semmit? De ez lehetetlen,mert mint láttuk pár nap alatt igen nagyra nőnek… szóval ő nem abból van.
Szerintem Billy és MikeAnyu jelenete tök jó volt, az ilyen suttyó Billy félék szeretik a MILF-eket, hát pont láthatott egyet és beindult rá, anyu meg örült,hogy végre valaki nőként néz rá. Tipikus :D

Hor1 - 2017. 11. 08. 14:50

– Will “ördögűzése” közben Nancy egy hirtelen gondolattól vezérelve felkapja az izzó piszkavasat és hegyével előre a srác oldalának nyomja. Ettől minimum vagy ki kellett volna gyulladnia a srác ruhájának vagy a forró vasnak át kellett volna lyukasztania az oldalát. Biztos tűzálló a srác vagy a laborban az azbesztszálas kórházi pizsit adták rá.

Dehogy kellett volna kigyulladnia. Egy papír se gyullad ki annyitól ha egy pillanatra izzó parázshoz érinted, nemhogy a ruha. Más kérdés, hogy biztos Willnek ott égési sérülése kell hogy legyen, de erről nem volt szó, hogy van vagy nincs.

Vox - 2017. 11. 08. 17:49

@zolij: rendben, de ehhez semmi szükség nem volt csapdára, hisz ezt bármikor megtehették volna. Itt az a lényeg, hogy az egész erőlködésnek hat, hogy egy Aliens-hommage-t beleszuszakoljanak az epizódba.

@Hor1: szerintem tegyél egy próbát és meglátod! :) Nem mondom, hogy két pillanat alatt lángolna a ruha, de hogy kigyulladna, az tuti.

jclayton - 2017. 11. 08. 22:46

Spoileres kérdések (a fentieken túl…):

– Hogy élte túl a doktor a bázis folyosóján? Megcsócsálta egy szörny egy kicsit, aztán ment tovább a dolgára, mintha mi se történt volna?
– Egyáltalán, miként lehetséges az, hogy a szörnyek lerohannak egy bázist, de egy szobába egyikük sem néz be, ráadásul szinte zavartalanul lehet közlekedni a szintek között ugyanott?
– Ha jól tudják, mi a Demigorgon és látják, milyen gyorsan fejlődik, miért indulnak el könnyű szívvel lazán, egy szöges husánggal és rengeteg hússal kiirtani anélkül, hogy kérnének segítséget?
– Eleve miként lehet az, hogy az első évad történései után nem figyelik jobban a bázist és órákkal a katasztrófa után -semmit- sem tesznek a -seriff- segélykérő hívására?
– Mit csinál a szabadidejében az a rengeteg szörny? Tököt eszik? Hogyhogy senkinek nem tűnik fel, hogy több tucatnyi állat mászkál szabadon napok óta?
– Ha a doktor-igazgató terhelő vallomását nyilvánosságra hozták a kazettán, illetve ebből országos hír lesz, miként lehetséges az, hogy az illető a sorozat végére a városban marad és nem kasznizzák be több évre?
– Miért van az, hogy Winonán túl egyik szülő sem törődik a gyerekeivel minimálisan sem?
– Billy szála és katarzisa tényleg annyi volt a filmben, hogy egyszer elverjék?

winnie - 2017. 11. 09. 05:14

” – Miért van az, hogy Winonán túl egyik szülő sem törődik a gyerekeivel minimálisan sem?”

miért ne törődne? winona gyerekét elrabolták, a többieket nem. meg eleve nem mutatják őket, hogy mit csinálnak, de nem hiszem, hogy nagy aggodalmak lennének, mert ez a 80-as évek (ma nem nagyon engedném el a gyerekemet egyedül, akkor lazán mehettem bárhova sokkal fiatalabbon). sok gyerek nappal nincs otthon, nem nagy sokk. maga a sorozat fősztorija meg elég rövid idő alatt játszódott le.

stewieo - 2017. 11. 09. 14:40

Én jobban izgultam, mint az első évad alatt. Tetszett! Max-et imádtam, nagyon jó választás volt a szerepre sőt még a tenyérbemászó képű bátyja is. :D

Mazsola - 2017. 11. 09. 15:32

Csak most tudtam megnézni, és nekem is nagyon tetszett, újra magas minőséget kaptunk még ha műfaját tekintve popcorn is. :)

Ha jól látom eddig senki nem említette meg, ezért talán új elgondolásként hat, hogy én a 2. évad ellenfelét, illetve ezt az egész Tótágas élővilágot valamilyen szuper-intelligens növény-állat hibridnek képzelem el (talán ez volt az alapkoncepció?).
Miben nyílvánul ez meg?
Többek közt:
– Az Eleven által korábban megnyitott kapun keresztül folyamatosan nyúlványok (=gyökerek) nőttek ki. Ezeket írtották, “gazolták” a laborosok, mert azt hitték csak ennyi a történet.
– Az elkészült járatok is mind-mind valami föld alatti gyökérrendszerhez hasonlítottak, melyek behálózták Hawkins területét.
– A járatokban a mennyezeten gombaszerű kitüremkedések spórákat okádnak a levegőbe. (talán ezzel “megágyazva” a megfelelő környezetet az Upside-down lényeinek)
– Minden kapcsolatban áll egymással, az egész egy szerves organizmus.
– A demo-dog-ok is olyanok mintha kereszteznénk egy kutyát egy húsevő növénnyel.
– Stb.
Egyedül a “főnök”, az Árnyékszörny nem illik ebbe a “ragadozó növény” hasonlatba, de ettől még faszán kitalálták szerintem az egészet. És remélhetőleg okosan bővítik az eddigi univerzumot, mert ebben bőven van még potenciál.

A 7. rész szerintem szervesen kapcsolódik a történethez, nélküle nehéz lett volna Eleven karakterét ilyen szépen árnyalni, és tovább építeni: gyötrődés->düh->lázadás->útkeresés->múltfeltárás->világkitárulkozás->fejlődés->tapasztalás->csalódás->hazatalálás. Ez Hawkinsban, a kölykökkel nem ment volna hitelesen, kellett az új helyszín, csapat, történések, stb..

Az is tetszett, hogy nekem sem jöttek be a “megérzéseim”. Pl. Bobról végig azt hittem, hogy egy ügynök és a titokzatos akárkik ültették rá a család nyakára, hogy Will szem előtt legyen mindig.
“Burke” dokiról is végig az volt az érzésem, hogy elárulja, becsapja őket, és ő is más, mint akinek mutatja magát. Ez sem jött be. :)

Összességében nekem nagyon tetszett az évad, tudott újat mutatni és sok kellemes régi emléket idézni. Rengeteget írnék még róla, de kb. mindent leírtatok már itt fent.

winnie - 2017. 11. 09. 22:44
Alexander - 2017. 11. 10. 12:53

Végig nézve az évadot, baromi jó volt. Nagyon tetszett. A színészek, még a gyerekek is jók, illetve a karakterek esendőségükkel, hibáikkal együtt szerethetőek, emberiek.

Na és a hangulat..egyrészt a retro miatt, másrészt van egy bája az egésznek.

Lehetne azon húzni a számat, hogy de ez ez nem is logikos mert nem előbb mert nem később meg jaj í tüzes vas égési sérülés meg miélrt csak szörnykutya ment a házhoz miért nem egy egész falka, meg 11 mitől lett erősebb meg honnan jött Kali meg jaj de izé mehgoldás hogy pont az utolsó pillanatban jön meg és menti meg a csapatot…ja.

És még rakás dolgot fel lehetne sorolni, és lehetne húzni rajta számat, de…leszarom. Egyszerűen mind kilenc epizód élvezetes volt, vártam az estéket hogy nézhessem a következő epizódot. Ez lényeg nagyon szórakozató volt, végig lekötött, jöjjön a harmadik évad, bár már nézhetném.

A hibák meg…most komolyan, szóval azok a műfajok filmet, horror regények, amiből eleve merít a sorozat, azok a hibák ott is megvannak. Nem hibátlanok, de nem azért szerettük őket. Hanem amit itt is kiemeltem, a hangulat teremtés, a karakterek, ettől szórakoztató.

Jack Bauer - 2017. 11. 11. 03:32

@Alexander: Ámen.

Faszság szarráelemezni egy gyerekeknek szóló sorit.

winnie - 2017. 11. 11. 07:49

“Faszság szarráelemezni egy gyerekeknek szóló sorit.”

amellett, hogy szerintem gyerekeknek szóló sorozatokról nagyon sok elemzést lehet írni (nyilván nem a történet kapcsán), hanem azért, mert felelősséggel bírnak, azért a stranger things nem gyerekeknek szóló sorozat. csak gyerekekről szól, de olyan korszakról, amit egy mai gyerek nem élhetett meg, és a megvalósítás kapcsán a netflix is jelzi mindezt, hiszen az első évad 13-as korhatára után a második már 16-os korhatárral bír, így hivatalosan mindenkinek szól, kivéve a gyerekeket:)

egyébként az elemzés inkább arra szolgál, hogy az, aki nem élvezte a sorozatot, mint Alexander, elmondja, hogy mi akadályozta meg őt a műélvezetben. maga a jelenség érdekes, hogy van, aki kvázi személyes sértésnek veszi, hogy egyesek “hibát” találnak ebben-abban, de szerintem nagyon érdekes olvasni ezekről, hiszen informál minket arról, hogy mennyire mások vagyunk, hogy míg valaki ezt vagy azt pozitívumnak vagy jelentéktelen dolognak könyveli el, addig más szemében kardinális bűn. az “elemzések” nem a sorozatról beszélnek, nem arról adnak infót (hiszen már láttuk azt), hanem nagyon sokat mondanak az emberről és az ember gondolkodásáról. én mindig is ezért találtam lenyűgözőnek megalapozott és jól artikulált, szélsőségesen negatív véleményeket olvasni a legnagyobb kedvenceimről.

Mazsola - 2017. 11. 11. 16:24

“aki nem élvezte a sorozatot, mint Alexander”

Szerintem meg pont hogy tetszett neki, hiszen arról szól az egész hozzászólása, hogy minden hibája ellenére élvezte a sorozatot. :)

De vajon mi ennek a titka? Azonkívül, hogy nagyszerű a történet, tele van popkulturális utalással, jó zenével, izgalommal…?
Szerintem ott a titok nyitja, hogy SZERETHETŐK a karakterek. Tulajdonképpen az összes. Nem úgy mint pl. a mérhetetlen mennyiségű pénzből készült Star Wars I-III. részében, amelynek talán egyik legnagyobb hibája, hogy nincsenek benne szerethető karakterek, így nem nőnek közel a szívünkhöz.
Az ST-ben viszont szinte csak ilyen van. :)

Zora - 2017. 11. 13. 20:22

Na, végre megnéztem az évadot, tetszett!

Wisp - 2017. 11. 15. 08:05

Ezen a héten néztem meg, két nagy szusszra :)
Nekem is tetszett, hozta az első évad szintjét, és bár a 7. rész tényleg fura volt, igazából nem tudom lehúzni, mert annak is megvolt a varázsa, hogy egy epizód ennyire kilógott a megszokott környezetből és hangulatból. Egyébként sok minden, amit korábban felhoztatok kritikaként, igazából teljesen jogos: az évad önismétlő volt, próbált grandiózusabb lenni, ugyanakkor földhözragadtabb is lett. Ez a három dolog viszont nálam tökéletesen kiegyensúlyozta egymást, ettől lett ismerős az egész anélkül, hogy ténylegesen lerágott csontnak éreztem volna. Amúgy nem gondolnám, hogy jót tenne a sorozatnak, ha jövőre hanyagolnák a Tótágast. Ennek a szezonnak az volt az egyik fő erőssége, hogy a cselekmény teljesen logikusan következett a tavalyiéból, nem lenne jó megtörni ezt az építkezést valami random új furcsasággal. Persze ott vannak a számkódos gyerekek, akikre időszerű lesz több figyelmet fordítani, de ez még nem elég, hogy megtöltsön egy évadot.
SPOILER
Az idővonalak követésébe mondjuk nekem is beletört a bicskám: Eleven megszökik, felkutatja az édesanyját, onnan is megszökik, beáll az X-Menbe, aztán rájön, hogy a barátainak szükségük van rá, és hazamegy, a sheriff viszont mindezek alatt (látszólag) még ott tart, hogy biztos a szobájában duzzog, aztán mikor hazaesik punkrockernek öltözve, megkérdi, hogy hol a pokolban volt :D Betehettek volna egy jelenetet, mikor felfedezi az eltűnést, hogy kicsit szabadabb kezet adjanak maguknak, utána úgyse nagyon lett volna ideje foglalkozni a dologgal. Amúgy Eleven új stílusa egész addig nem tetszett, amíg el nem kezdett párbajozni az agyszívóval/árnyékmonsztával, ott, abban a megvilágításban istencsászár volt :D Szinte remélem, hogy marad neki legközelebbre is.
SPOILER
3. évados payoff alatt mit kell érteni egyébként? Addig van biztosítva a sorozat jövője? Remélem, nem azt, hogy a harmadik után már biztos a kasza.

AkosAkos - 2017. 11. 16. 17:58

Nekem 10/10.

winnie - 2017. 11. 16. 21:18

“3. évados payoff alatt mit kell érteni egyébként?”

hogy a 3. évadban majd megkapjuk a gyerekeket együtt, közös sztorival, gondolom. addig fog menni, amíg akarják, nem erre céloztam:)

Wisp - 2017. 11. 16. 22:43

Köszi, azt hittem, lehet tudni, hogy legkorábban akkor fogy el a sorozatra szánt anyagi keret, vagy ilyesmi. Remélem, még látni fogjuk, mikor a srácok leérettségiznek :)

Mazsola - 2017. 11. 17. 14:48

Remélem nem kavar be a Stranger Things jövőjébe, hogy a Disney kisgömböc módjára tovább nő, és saját streamelt “netflixet” indít…

Mazsola - 2017. 11. 17. 22:20

Wisp,

“Az idővonalak követésébe mondjuk nekem is beletört a bicskám: Eleven megszökik, felkutatja az édesanyját, onnan is megszökik, beáll az X-Menbe, aztán rájön, hogy a barátainak szükségük van rá, és hazamegy, a sheriff viszont mindezek alatt (látszólag) még ott tart, hogy biztos a szobájában duzzog, aztán mikor hazaesik punkrockernek öltözve, megkérdi, hogy hol a pokolban volt”

Azért Hopper-el is történt egy s más ez alatt:
Nyomozott, ásott egy marha nagy gödröt (fél napja ráment), megtalálta a járatot, lement, rosszul lett, elesett, elájult (ki tudja mennyi időre?), majd bolyongott (ki tudja meddig?), próbált kijutni, elkapták a csápok, magatehetetlenül feküdt (ismét nem tudjuk meddig), majd rátaláltak, elvitték a laborba, ott lábadozott, majd kimenekültek, elmentek a házba, ott vallatták Will-t. stb.
Szóval ez idő alatt simán belefért Eleven kis kirándulása. :)

Wisp - 2017. 11. 18. 09:36

@Mazsola: Igen, mivel nincs konkrét infonk arról, hogy mennyi időt ölelt fel egy-egy epizód, vagy úgy az évad általában, össze lehet rakni (meg aztán halvány gőzöm sincs az USA földrajzáról, és hogy meddig tart busszal eljutni egyik helyről a másikra). De nekem nézés közben az volt a benyomásom, hogy a gödörbeeséstől a bázis elestéig nem nagyon telhetett el több 24-48 óránál, míg egy ilyen énfelfedezős roadtripnek illene legalább egy hetet elvenni a ember életéből, bár a konkrét események tényleg beleférnek két-három napba. Csak fura volt, na :)
Bár most, hogy így mondod, Hopper még karanténban is volt asszem a bázison, az meg megint 24 óránál kezdődik.
Talán majd egyszer megírják könyvben az évadokat, azoknál valamiért nem zavar, ha nem tudom pontosan, mi miközben történik :D

SpentRocket - 2017. 11. 22. 11:52

Nagyjából végigolvastam a kommenteket… :) Most nézem újra a az 1-2 évadot, az elsőn már túl vagyok, most jön a 2. Így, hogy az elsőről is frissek a benyomásaim, és a második évadról is viszonylag azok, tényleg elmondható, hogy a második évad valamivel lemarad az elsőtől. Nem sokkal, de azért mégis. És még nem is az zavar, hogy a történet nagyvonalakban megegyezik az első évaddal, hanem inkább az, hogy az elsőben a színészek még 1,5-2 évvel fiatalabbak. Ennek a sorozatnak az egyik nagy előnye, ha nem a legnagyobb, hogy gyerekekről szól, akiknél komolyan igaz az, hogy “friends don’t lie”, és a barát az igazi barát, és ha kell, akkor szörnyeket ölünk a másikért. Engem például azért érintett meg a sorozat, mert ezt az érzést hozza vissza, és az ember önkéntelenül is vágyódik vissza oda. Ezért aggódom, hogy a harmadik évadban (már ha lesz) nehogy teljesen elvesszen ez az eleme a sorozatnak (mármint a gyermeki naivitás/bátorság).
Magáról a második évadról azt gondolom, hogy szépen hozta azt, amit várhattunk, úgy érzem, hogy a két évad együtt alkot egy egészt, így hogy Eleven nem halt meg az első évad végén (ahogy egyébként eredetileg tervezték). Az első rész tipikus példája annak, hogy hogyan kell a nézőt visszahelyezni a story-ba, a hangulata kifejezetten tetszett. Aztán beindulnak az események, alig hagyható abba egy-egy epizód végén. Az biztos, hogy a második évad sokkal erősebb horrorban, számomra ez nem volt zavaró, sőt.
Olvastam itt Max-ről és Billy-ről mindenfélét. Visszagondolva arra, mikor én ilyen idős voltam, egy lány simán belekeverhet egy barátságba, érthető Mike reakciója, főleg úgy, hogy az ő Eleven-je pedig eltűnt. Billy meg a sima badass, én róla azt gondoltam, hogy meghúzzák vele ugyanazt, mint Steve-vel az első évadban. A kis flörtölése Mike anyjával simán beleillik a sorozatba, talán kezdenek vele valamit a 3. évadban. Arról Nancy beszél az első évadban, hogy szerinte a szülei sosem szerették egymást, azt pedig Mike apján is látjuk, hogy nem annyira veti magát bele a családi életbe, a gyereknevelés általában kimerül a “Language!” típusú fegyelmezésben. Úgyhogy ha Billy felkelti anyu érdeklődését, abban nincs semmi furcsa.
A sokat vitatott 7. rész is rendben volt részemről, bár hiányzott Hawkins és a fiúk. Amúgy illett a rész a story-ba, Eleven fejlődése szempontjából szükséges volt. Ahogy azok a részek is, amelyekben látszólag csak ül a faházban és néha balhézik Hopperrel. Ezekben is azt látjuk, hogy igaz, hogy Eleven elzártan élt és semmiféle normális kapcsolata nem volt, de attól még ő is egy kamasz lány, akinek vannak nyűgjei a (nevelő) apjával.
A szörnyek száma, a demodogok növekedése, életciklusa engem nem zavart, én ezeket elfogadom.
Dufferék azt nyilatkozták, hogy megvan az Upside Down teljes mechanizmusa, működésének elvei, úgyhogy ebből tudnak meríteni. (Aztán, hogy ez kamu-e…)
A timeline-ról. Talán kiszámolható lenne, hogy pontosan hogyan telik az idő, pl. Mike és Eleven reunion-nál (a sorozat számomra legmeghatóbb része eddig) elhangzik, hogy 353 nap telt el az első évad fináléja óta.
A 3-évadról. Sok a találgatás külföldi oldalakon, fórumokon, ami kb. tökmindegy. Az biztos, hogy Dufferék Kali történetének folytatását fontolgatják (“furcsa lenne, ha nem kezdenénk vele semmit”), illetve fontolgatják Hawkins elhagyását (a karakterek, főleg Byers-ék szempontjából logikus lépés lenne). A napokban egy interjúban az egyikük elszólta magát, hogy még csak az új évad story-jának kezdeti fázisainál tartanak, Ezután mondta, hogy ezt nem szabadott volna mondania. Úgyhogy valószínűleg lesz harmadik évad, csak hivatalos bejelentés nincs. Mondjuk a Netflix részéről logikus, főleg a House of Cards és Spacey körüli balhé okán. A Netflix egyszerre kérte tőlük a 3-4 évad leforgatását, mert a gyerekek nőnek, mutálnak, pattanásosok, kamaszok lesznek, de ezt visszautasították, úgyhogy az elismerték, hogy muszáj lesz foglalkozni a kamaszkorral is, bár ezt nem tervezték. Így lehet, hogy a következő évadokban nem egy-egy év, hanem nagyobb időugrások lesznek.

Sawyer - 2017. 11. 25. 20:49

Az első évad addig tetszett, míg ki nem derült, hogy egy másik dimenzióbeli HÚSEVŐ NÖVÉNY FEJŰ SZÖRNY a mumus… Olyan volt, mint egy 8 részre bontott B-kateg mozifilm, klisékkel, olcsó megoldásokkal, filmes utalásokkal.

A második évad eleje szintén tetszett, egészen addig, míg azon kaptam magam, hogy ez egy más filmekből összeollózott nosztalgia valami, olyan lapos sztorival, hogy az pofátlanság – legnagyobb részt nyilvánvalóan az Alienből.

A gyerekszínészek korábban sem tűntek hitelesnek, ezek a kamuveszekedések annyira voltak hitelesek, mint hogy a sorozat teljesen eredeti. Kivéve a néger srác húgát, akit bármeddig elnézegetnék a tahó stílusával :D

Sajnálom, hogy ilyen összelopkodott sorozat, számomra nevetséges misztikummal, mert a magánéleti szálak és a korszak bejön, de mint mondtam, ezeket a fajta akciójeleneteket már láttam. Ezen kívül kiszámítható, és én is azt a jelzőt használom, amit korábban itt már használtak: popcorn-sorozat.

Csavardi Samu karakterénél tévedtem, ugyanis két rész után 100%-ig biztos voltam benne, hogy a cég küldte, hogy kémkedjen Byers után. De a halála annyira érintett meg, hogy semennyire. Ugyanis nagyon felszínesen kezelik az izgulni/átérezni/együttérezni-faktort.

Eleven továbbra is aranyos, de a különrészét feleslegesnek éreztem, talán csak megalapozta a harmadik évad sztoriját, mert lényegében beharangozták a fiatalok, hogy lesz valami, aztán nem lett semmi.

Az évadzáró volt a legnagyobb csalódás, de a záró képsoroknál libabőrös lettem. Ahogy felcsendül a The Police, és Eleven besétál a kétségbeesett a pofijával, és mindenki boldogan táncol :)

Ahhoz képest, hogy ezek a dögök mennyien voltak, nem hiszem el, hogy több embert nem öltek meg, vagy nem látták őket, és a cég csak így simán el tudott tussolni másodjára egy ilyen kaliberű vérontást… Ez már az elsőnél is sántított az iskolai balhénál. Meg az a demagorgonos baromság, hogy a végén a bongyor gyerek megáll jópofizni neki… És mióta lehet ezeket a lényeket csak úgy agyonlőni? Az elsőben Amerika fél hadtápját beleeresztették az akkoriba, semmi baja nem lett, itt meg egy sima soti vagy gépfegyver leteríti őket?

Szerintem túlhájpolt sorozat, bár tény, hogy a maga műfajában nem sok hasonló van. Nekem mint írtam, egy más filmekből összeollózott (E.T., Alien, Ördögűző, stb.), mindenféle eredetiséget mellőző POPCORNsorozat, sok időhúzással.

6/10 az évad.

Sawyer - 2017. 11. 25. 20:54

Ja és kegyetlen vagyok, de én ezt a Will gyereket már az első néhány tünetnél agyonlőttem volna.

inajajani - 2017. 11. 25. 23:04

Szép kis eszmefuttatás alakult ki legutóbbi hozzászólásom óta, és ahogy láttam vagyunk páran hasonló hozzáállással és véleményen (pl.: Vox és Jclayton).
Ami engem igazán zavar, hogy alapvetően nem a nosztalgiafaktor miatt szerettem meg az első évadot. Persze maga a hangulat és világ magával ragadt, viszont a lényeg, hogy ezt a világot lépésről lépésre ismerhettük meg. Minden egyes rész hozzáadott egy keveset, fokozatosan tárult ki. Tudtunk predikciókba bocsátkozni hogy vajon merre halad a történet, mi fog kisülni ebből az egészből. Én személy szerint ezért szerettem a Westword-ot, a Wayward Pines kezdeti részeit (de ha jól tudom ide sorolható a Twin Peaks is, bár azt még nem néztem). Az érzés, hogy eleinte semmit nem tudsz, csak azt látod, hogy valami gebasz van, de minden egyes résszel közelebb jutsz a megoldáshoz. Az írók persze tudják, hogy mi lesz a végső megoldás, de inkább az orrodnál fogva vezetnek. Bár az erről árulkodó jelek részről részre ott vannak, mindig sikerül egy akkora cliffhangerrel félbehagyni a történetet az egyes részek végén, hogy tűkön ülve várd a következő részt. Bogarászva a sorozattal foglalkozó oldalakat, vadabbnál vadabb ötleteket kutatva, hogy vajon mi lesz a következő részben.
A Stranger things első évada is ilyen volt. Apránként ismertük meg Eleven, a demogorgon és az upside down egyes tulajdonságait, ösztöneinek (Eleven esetén jellemét, céljainak) lehetséges mozgatórugóit. Az első évad végére pedig mindenkiről kialakult egy kép, és az egyes szereplők között pedig egy egyértelmű kapcsolatrendszer, amire a második évad történéseit érintő predikcióinkat tudtuk alapozni. No meg amire a készítőknek a második évadot illett volna alapozni. Ehhez képest mintha az egészet félreseperték volna. Ahogy az előző hozzászólásomban részletesen kifejtettem, a szereplők első évadban átélt tapasztalataiknak ellentmondó lépéseket tesznek. Szinte mindenki kezdve a gyerekekkel, a felnőtteken át egészen a tudományos kutatóintézetig. A tetteiket nem elsősorban a jellemük és tapasztalataik határozzák meg, hanem a plot, amerre az írók irányítani szeretnék a történetet (persze az őket ért élményekre jellemüknek megfelelően reagálnak pl.: Dustin mindig vicces marad, Hopper mindig marcona keménylegény, de tapasztalataik alapján a legtöbb helyzetbe bele sem kerülnének. Pl.: Dustin nem babusgatná az emberevő szörnyporontyot, Hopper nem mászna bele egyedül B terv nélkül egy potenciális csapda közepébe). Ugyanez elmondható a sorozat mitológiájáról – science fiction részéről. A szörnyeket és az upside-downt olyan tulajdonságokkal ruházták fel, amit éppen a plot megkívánt függetlenül attól, hogy ez meg volt-e alapozva, vagy egyenesen ellent mond a korábbi részekben látottaknak. Vegyük például a végső epikus csatát Eleven és a shadow monster között. Mivel mindenképpen a jóknak kell győznie, ezért az írók úgy döntöttek, hogy a második évadban az az egy bizonyos kapu az intézetben legyen kritikus a shadow monster szempontjából. Az hogy kapuból már az első évadban is volt jó néhány, amin a szereplők (akár szörny akár ember) ki-be járkáltak nem számít. Az már csak hab a tortán, hogy a shadow monsternek eredetileg nem is volt szüksége kapura, hogy átjöjjön, hiszen az upside-down-on keresztül közvetlenül szállta meg Will-t. Persze ekkor még mindig ott tartanánk, hogy a minionjai (Demodogok) elözönlötték a várost, küszöbön az invázió, és az emberiségnek kampec. De ugye a jóknak kell győznie, ezért a shadow monster legyen „hive mind”, vagyis ha kizárják nyiffanjanak ki a minionok (az első évad demogorgonjának ilyen gyengesége egyáltalán nem volt, és a hasonlóságai miatt valamilyen kapcsolatnak csak kell lennie a demodogokkal).
A szereplők tetteit a plot határozza meg (első évados) tapasztalataik helyett, és az írók !menet közben! pusztán a plot kedvéért úgy alakítják a világot (upside down-t), olyan gyengepontokkal rukkolnak elő, amik a hősöknek kedvezőek. Ezen a fantasy és science fiction irodalmak már túljutottak.
Mivel a szerzők az általuk lefektetett szabályokat ennyire lazán kezelik, megjósolhatatlanná válik a sorozat, jóformán bármivel előrukkolhatnak, és ez nem az, amire az első évad alapján a sorozattól számítottam.
Félre ne értsetek, nem azt mondom, hogy rossz a második évad, inkább úgy fogalmaznék, hogy csak akkor tudok a többiekhez hasonló lelkesedéssel tekinteni rá, ha nem mint folytatásra, hanem mint az első évad egyfajta „remake”-jére gondolok.

SpentRocket - 2017. 11. 27. 15:15

Érdekes olvasni a véleményeket. :) Azt hiszem leginkább az okozza az eltérő véleményeket, hogy emocionálisan hogyan viszonyulunk a sorozathoz. Azt már többször észrevettem, hogy én személy szerint szinte minden esetben hagyom, hogy vigyen a történet, nem gondolkodom a sztorin közben. Engem ez speciel nem zavar, de ebből adódik az is, hogy sok esetben nem veszem észre az irracionális reakciókat, a logikai bakikat. Valószínűleg így vagyok ezzel a sorozattal is. Bevallom, hogy az egésznek a hangulata nagyon elkapott, és főleg a második évad utolsó három része. Azt daráltam egymás után, és valószínűleg pont megfelelő lelkiállapotban néztem ahhoz, hogy ennyire beszippantson. Akkor már tudtam, hogy nekem ezt újra kell néznem, az első évadot is, és a Beyond sorozatot is majd.
Most, hogy a második évadot újranézem, már figyelek mindenre, arra is, hogy mikor melyik zenét használják, illetve a cselekményre, és az utalásokra is. És most már értem, hogy a “fanyalgók” :) miért is fanyalognak. Igen, a második évad olyan mint egy remake. Bizonyos kamerabeállítások, helyszínek egy-egy az egyben megjelennek. A kapcsolatokban ugyanígy. Az első évadban Lucas nem akarta elfogadni, hogy Eleven, Mike révén a csapat tagja legyen, most Mike nem fogadja el, hogy Max, Lucas révén csatlakozzon. Már már annyira, hogy ez nem lehet véletlen, sokkal inkább koncepciónak tűnik. (Hogy jó-e vagy rossz, az más kérdés…) És igen vannak olyan események, amik nem logikusak, a legzavaróbb talán Dustin, a kölyök Demodoggal.
Mindennek ellenére még mindig nagyon élvezem nézni a sorozatot, és itt jön képbe az emocionális faktor. Annyira jól összeszedték ezt a társaságot, hogy kb bármit eladnának nekem. Azaz a most feltűnő hibákon túllépek, és úgy nézem a sorozatot. Valószínű a nemzetközi hype is ennek köszönhető, nagyon jó időben forgattak le egy jó sztorit, igaz panelekből, de működik. Ráadásul a gyerekszínészek kellőképpen jó fejek ahhoz, hogy különböző talk-show-kban tovább népszerűsítsék a sorozatot. A legjobb példa erre Millie Bobby Brown, aki felnőtteket megszégyenítő módon ad interjút, az első pillanattól kezdve az ujja köré csavar bárkit, ez minden youtube-ra feltöltött interjúból látszik. Szórakoztató, értelmes, tehetséges és közvetlen, és persze csinos is. A fiúk is ügyesen adnak interjút, de egyértelműen a kislányra lehet építeni.
Továbbra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit kezdenek ezzel a helyzettel. Bízom benne, hogy a sorozat továbbra is a kapcsolatokra legalább annyi figyelmet fordít, mint a furcsa/furcsább dolgokra :), mert őszintén szólva számomra ezek a szálak adtak többet a történethez.

Wisp - 2017. 11. 27. 23:41

Dustin viselkedése tényleg WTF, ha azt vesszük, hogy egy évvel korábban majdnem kinyírta őket valami, ami Tótágasból jött – már felnőtt szemmel.
Viszont ha azonosulunk a 12-13 éves, 80’s-beli, DnD és játékterem rajongó, amatőr rádiós kiskamasz nézőponttal, nekem máris nem tűnik olyan egyértelműnek, hogy ki kéne nyírni azt a cool, idegen dimenzióból jött ebihalat. Egy gyermekpszichológus talán azt mondaná, a halálközeli traumatikus élmény üti a gyermeki kíváncsiságot, dehát ez nem is pszichológiai thriller. Ha ilyen szempontból közelítenénk, az egész szezon arról szólt volna, hogy a szereplők hogy esnek szét egyre jobban mentálisan, mert a kormány miatt nem oszthatják meg senkivel az átélt traumákat, a Byers-gyereket meg 18 éves koráig ki sem engedik a karanténból. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez így jobb évadot eredményezett volna.
Másfelől ha úgy nézzük, hogy az álmos amcsi kisváros lakóinak volt egy nagyon furcsa hete közel egy évvel korábban, amit azóta is nagyon igyekeznek elfelejteni és visszatérni a rendes kerékvágásba, akkor egész elfogadhatónak tűnik, hogy elkövetnek pár “kezdő” baromságot, mikor rájönnek, hogy közben meg baromira nincs rendben semmi, és az idegen dimenzió azóta is belülről zabálja fel a városukat. Kb. felébredtünk a rémálomból, de a valóság csak annyiban különbözik, hogy a szörny sokkal nagyobb és több is van belőle szitu…
Amúgy arról, hogy csak a nosztalgiából él-e a sorozat annyit, hogy nekem az Alien, meg még sok más referenciaanyag kimaradt, vagy csak nem voltam tőle lenyűgözve (az E.T. meg a Tűzgyújtó megvolt, meg szerintem méltatlanul marad ki mindig a Jumanji, bár az már 95ös), mégis totál magával ragadott az egész varázsa. Talán azért, mert ma már illik többet várni egy sorozattól, mint hogy para neonfényes főcíme meg elszállt elektronikus zenéje legyen, és nyolc részen át homályban tudja tartani a nézőt a miérteket illetően. Nekem azonban, akinek kb. kimaradt az az idő, mikor ennyi tényleg elég volt, üdítő felfedezni, hogy most is az lehet, ha hagyjuk magunknak elfelejteni, hogy melyik klisét hol láttuk ezelőtt, és egy pillanatra elfogadjuk, hogy az egész akár meg is történhetett volna egy erdőszéli porfészekben, valamikor a mobiltelefon előtt.
(És tényleg! Két évad, és kereken nulla izadtságszagú facebook-twitter- vagy youtube-poén. Ezért már alapból érdemes retro sorozatokat gyártani :D)

inajajani - 2017. 11. 28. 15:45

Wisp amit írsz Dustinról tökéletes példa arra, hogy a plot irányítja a szereplők cselekedeteit, és nem fordítva. Dustin körül az első évad utolsó részében hullottak a katonák, mint a legyek. Végül a Demogorgon sarokba szorította a gyerekeket, csúzlival lőtték kétségbeesésükben hátha valami csoda történik, mígnem az utolsó pillanatban Eleven falhoz csapta, és saját maga feláldozásával mentette meg a gyerekeket (Hisz Hopper kivételével mindenki úgy hiszi, hogy Eleven meghalt). Azért egy ilyen élménynek illene mély nyomot hagynia a szereplőkben függetlenül attól, hogy gyerekek, vagy felnőttek. És igen, amikor Dustin meghallotta a szemetesből jövő vérfagyasztó morgást, kiabálva kellett volna a másik irányba futnia. Gondolj bele: amikor az első évadban hallottak hasonlót, mindenki a másik irányba indult (esetleg fegyverért), mert egyértelmű volt, hogy nyomukban a szörny. Most viszont az írók úgy döntöttek, hogy mivel a hang forrását ártalmatlannak alkották, győzze le Dustin életösztönét a kíváncsisága. Egyszerűen szólva: Ha valakit megráz az áram, és túléli, nem dugja az ujját még egyszer a konnektorba. Nem kell gyerekpszichológusnak lenni ahhoz, hogy belássuk Dustin esetén ez nem érvényesül. Annyiban igazad van, hogy egy random 12-13 éves, 80’s-beli, DnD és játékterem rajongó, amatőr rádiós kiskamasz valóban hazavitte volna, hogy otthon felnevelje, de Dustin egy szörnytámadás túlélője. A második évadban nem kell mindenkit PTSD-vel gumiszobába zárni, de azért úgy sem kell tenni, mintha az első évad meg sem történt volna, és (részben) utóbbi miatt kelti bennem a második évad a remake hatását

Az „álmos kisváros furcsa hetéről” annyit, hogy egy városlakó meghalt (kocsmáros), kettő pedig eltűnt (Barb és Will). Később Will hulla és élő formában is előkerült. Egy olyan kisvárosban, ahol Hopper szerint évtizedek óta nem történt még csak öngyilkosság sem, és legfeljebb macskák szoktak eltűnni, azért ez egy kicsit több mint egy „furcsa hét”, és illene éberen tartania az álmos kisvárost.
Hopper „kezdő” hibájába bármelyik mellékszereplő belehalt volna, őt viszont a legkisebb karcolásoktól is védi a „plotarmor”. Hopper csak azért mászott bele az alagútrendszerbe, hogy a szerzők tudjanak Will szálával kezdeni valamit, és kimenthessék. Ez tipikus esete annak, amikor a szerzők pusztán a plot kedvéért hajtatnak végre tetteket a szereplőkkel. Olyan dolgokat, amiket egyébként maguktól nem tennének meg.
Erre egyébként az egyik legjobb példa a Trónok harca, amiben a hősök elindulnak !gyalog! lovak nélkül, hogy elkapjanak egy zombit. Egy olyan csapatban, ahol minden második résztvevő tud lovagolni, senkinek sem jut eszébe, hogy lóval lehet könnyebb, vagy biztonságosabb lenne. De nem, nem jut eszükbe, mert az írók az általuk kitalált módon akarják őket kimenteni, hogy utána az ellenfél kapjon némi boostot.
Ha az írók ilyen eszközökkel élnek, akkor az ront a sorozaton. A rajongók értetlenül fognak állni kedvenc szereplőik tettei előtt és azt kérdezgetik, miért viselkedik úgy, mint egy idióta…

A popkulturális utalásoknak meg kell maradniuk easter egg szinten, és nem szabadna direkt a popkult utalások érdekében alakítani a történetet-világot.
Az első évadban ez még gyönyörűen teljesült. Vegyük csak példaként a Will szájából kilógó nyúlványt. Egyértelmű volt az Alien arctámadóra való utalás, ugyanakkor mégsem ez volt az elsődleges szerepe, hanem hogy Will Hoppert saját lányára, és a lélegeztetőgépre emlékeztesse, és ezzel Hopper személyes tragédiáját kiteljesítse. Ez egyike volt azoknak a jeleneteknek, ami kiemelte a sorozatot a többi közül.
Ehhez képest a második évadban a popkult utalások már önmagukért vannak beleszuszakolva a történetbe. Vox hozta fel példának a Demodogos csapda jelenetet, ami szintén gyönyörű Aliens easter egg, de a szörnyek szempontjából nem volt értelme végigcsinálni. A shadow monster demodogjai eleve akkora túlerővel rendelkeztek, ami elég lett volna az intézet lerohanásához annélkül is, hogy 5 katonát elszeparálnak az alagútrendszerben. Emiatt erőltetettnek hat a jelenet.

Az hogy egy misztikus sorozat képes homályban tartani, váratlan fordulatokkal előrukkolni, és ezáltal akár évadokon át fenntartani az érdeklődést, csak a legjobbak kiváltsága. Olyasmi, amit érdemes megbecsülni, és küzdeni érte, hogy megmaradjon. Persze meg lehet elégedni popcorn sorozatokkal, amik ma már ezzel meg sem próbálkoznak, mégis népszerűek. Pl.: Odaát (Supernatural). A Stranger things első évada viszont ennél fényévekkel többet nyújtott. Most a legnagyobb félelme mindenkinek, hogy a Stranger things 3. évadára átmegy egy szuperhősös sorozatba. Vicces látni, ahogy a youtube-os reviewerek burkoltan arra célozgatnak, hogy a maradék 10 kísérleti alany felkutatására maximum csak spinoff sorozat formájában kíváncsiak.

Wisp - 2017. 11. 28. 18:41

Értem és tökéletesen el is tudom fogadni az álláspontod, épp csak nem osztom azt. :) Igazából a ST S02 miatt jöttem rá, hogy az ilyen, “hétköznapi emberekkel fura dolgok történnek” sorozatok alapvető típúshibája úgymond, hogy a második szezonra átmegy “fura dolgokat átélt emberek újabb fura dolgokat élnek át” sorozatba, ami lehet ugyan olyan jó, vagy jobb is, mint az eredeti koncepció, de már nem ugyan az lesz, mint amit leültünk nézni. Szóval lehet, hogy Dufflerék felrúgták a való világ logikáját, és átléptek a szürrealitás mezejére azzal, hogy továbbra is úgy kezeték a szereplőket, mint akiknek teljesen új az egész, de ez szvsz. nem hiba részükről, hanem nagyon is megfontolt koncepcionális döntés, amely koncepciót lehet szeretni vagy nem szeretni, de nekem bejött. hívhatjuk ezt rebootnak/remake-nek, nekem egyszerűen az az érzésem volt, hogy az első szezon sosem ért véget, továbbra is azt nézem, csak nem előlről, hanem új részekkel. Ilyet előtte max. epizódantológiáknál éreztem, és baromi üdítő volt egy koherens sorozat esetében megtapasztalni.
A plot armor hasonló kategória, nem hiba, csak egy eszköz, amit jó és rossz sztorikhoz is fel lehet használni. Én magamban annyival szoktam lerendezni, hogy a főhős nem azért él túl mindent, mert ő a főhős, hanem azért ő a főhős, mert túlélte mindazt, amit. A háborús sztorik sem úgy szoktak véget érni, hogy “és akkor lelőttek és meghaltam”, hanem valahogy úgy, hogy “egyedül én tértem vissza”. Ha azzal méred egy történet minőségét (bár a minőség mérése szvsz. eleve oximoron), hogy a cselekmény mennyire épül a karakterek viselkedésére a külső, írói beavatkozások helyett, akkor persze hiba a plot armor, de szerintem ezer más módon is lehet jó sztorit csinálni. A Dirk Gentlyben pl. direkt be is emelik a cselekménybe a plot armort az egyik szereplő révén, ami szvsz. zseniális szituációkat eredményez. De nem arról akarlak meggyőzni, hogy szeresd a második szezont, mert mondom, megértem, hogy mi az, amit vársz a sorozattól, ez pedig nem azt adja. Csak azt mondom, hogy amit nehezményezel/hiányolsz belőle, az nem hiba hanem feature, legalábbis nekem pont ezek miatt jött be.
(A popkult utalásokról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert az olyan nyilvánvalókat kivéve, mint a Szellemirtók jelmez meg a Terminator-reklám, továbbra sem esnek le nekem. Ez viszont nem azt kéne jelentse, hogy ha az írók öncélúan ezekre hegyezték ki a sztorit, akkor egy csomó jelenetet értelmetlennek, oda nem illőnek kéne érezzek, mint amikor egy szóviccet nem sikerül rendesen lefordítani? Bár lehet pont azért szerettem ennyire az új évadot is, mert nem szúrtak szemet a nyilvánvaló nyúlások :))

inajajani - 2017. 11. 28. 23:15

Wisp hogy lehetne „megfontolt koncepcionális döntés” az, hogy „továbbra is úgy kezelték a szereplőket, mint akiknek teljesen új az egész”. A karakterfejlődés hiánya, és karakteridegen döntések megléte nem hogy több évados sorozatoknál, de pár órás filmeknél is ciki. Az ilyesmit el szokták kerülni.
A sorozat első évadát részben az általa megalkotott karakterek emelték ki a többi sorozat közül. Igaz, hogy többségük sablonkarakterekről indult, de nagyon gyorsan levetkezték a kliséket, és emlékezetes karakterekké nőtték ki magukat. Pl.: Nancy, aki hisztis tinilányból lett használható női karakter, Steve, aki a falu bikájából lett egy szintén szerethető karakter, vagy Hopper aki lánya elvesztése óta nyugtatókon élt, és csak Will megtalálásával és újraélesztésével tudta őt végre elengedni.
Emlékezz vissza az első évadban Hopper és az intézet szembenállására, miként is próbáltak túljárni egymás eszén: az intézet csavarosabbnál csavarosabb húzásokkal próbálta meg eltusolni a dolgokat, de Hopper eszének köszönhetően mindig átlátott rajta. Végül kölcsönösen elismerték egymás képességeit, és összefogtak (az első évad végi jelenet egyértelműen ezt sugallja). A második évadban ezeket a zseniális karaktereket ledegradálták. Az intézet gyakorlatilag csak azért van, hogy növelje a kill countot (legyenek mellékszereplők, akiket a demodogok gyilkolászni tudnak). Hopper első évados éles eszét szintén nagyítóval kell keresni.

A sorozat koherenciájával pont az a baj, hogy ahogy haladunk előre egyre kevesebb van belőle. Állítólag a Duffler tesóknak van egy 30 oldalas irományuk a stranger things természetfeletti hátteréről. Ehhez képest azt érzem, hogy az easter eggek elhelyezését is nagyobb igényességgel végzik, mint az inkoherencia elkerülését. A készítők megerősítették, hogy a Demogorgon a lény Demodogot követő utolsó stádiuma. Tehát egy és ugyanazon lényről van szó. Ehhez képest tulajdonságaikat mintha csak random generálták volna:
A demogorgon legeslegelső képessége, amit a sorozatban megismerhettünk (magam sem hittem el, mikor újranéztem az első évadot), a telekinézis volt. Miközben Willt kergette, a láncos ajtózárat ezzel nyitotta ki kívülről. Soha többet nem láttuk, hogy használta volna, de megalapozta azt az elképzelést, mely szerint közte, és Eleven között szoros kapcsolat van. Elhittük, hogy Eleven, aki beszélni is alig tud talán közelebb áll a szörnyhöz, mint a gyerekekhez, akik maguk közé fogadták. Őszintén szólva zseniális történetvezetésnek gondoltam, persze a második évad világossá tette, hogy a demogorgon nem volt több, mint más sorozatok esetén az epizódgonoszok. A szörny második tulajdonsága, hogy az elektromos eszközök jelzik a közeledtét. Valahányszor megjelent, a lámpafény vibrálni kezdett, ami tökéletesen megalapozta a feszültséget. Harmadik tulajdonsága, hogy vonzza a vér, ami szintén egy hasznos információ volt. Ezt a három tulajdonságot a második évadra mind elsöpörték, és kaptak a szörnyek helyette „hive mind”-ot. Hol van ebben a koherencia? A karakteridegen döntések és cselekedetek szintén keményen lesúlytanak a koherenciára. Pont a koherencia hiánya miatt van ég és föld a két évad között, és érződik a második évad sokkal inkább remake-nek, mint folytatásnak.

A plot armor nyílt alkalmazása szintén előnytelen. Az a történet, ahol csak azért éli túl a főhős a kalandot, mert főszereplő vér csörgedezik az ereiben, jóval kevésbé érdekes, mint az, ahol ezt saját tetteinek-jellemének-tulajdonságainak-képességeinek köszönhetően !megérdemelten! éri el. Lehet-e egyáltalán izgulni egy olyan karakterért, aki bármit csinál úgysem eshet semmi baja?
A háborús témájú művek egy teljesen más kategória, hisz ott a túlélők rendszerint felteszik magukban a kérdést, miért pont én jöttem haza, miért pont én éltem túl. A túlélők bűntudata egy gyakran feldolgozott téma és persze ezt részben a szerencsés véletlen alapozza meg. Ott a személyes dráma kiindulópontja a plot armor, jelen esetünkben (Stranger things) viszont a plot armor mint megoldás jelenik meg.

Az hogy kinek mi tetszik, természetesen szubjektív. Én háromszor ültem neki a Twin peaks-nek, és a Hátrahagyottaknak (Leftovers), de egyetlen egy részt sem bírtam belőlük egy ültő helyemben végignézni. Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy a minőség és a népszerűség kéz a kézben jár. Jelenleg a legnépszerűbb sorozat, a trónok harca, amit kizárólag karakterei, a közöttük alakuló kapcsolatrendszerek, és a plot armor teljes hiánya tettek naggyá. Előtte a fantasy és science fiction sorozatokat szinte kizárólag aszerint rangsoroltuk, hogy melyikben mennyi fantasy elem van. Gondolok itt olyanokra, mint Herkules, Xena, Elveszett világ. Az volt a nézettebb, amelyikben tovább mutatták a szörnyet, meg a dinoszauruszt. A látványé, jelmezeké volt a döntő szó. És akkor jött a Trónok harca, egy olyan lovagkorban játszódó történet, amiben a fantasy elemek mennyisége sokáig kimerült 3 db sárkányban, meg egy északról közeledő veszélyben. Ha 10 éve azt mondja nekem valaki, hogy ezért lesz oda a fél világ, kiröhögöm.

Abban egyetértek Veled, hogy az első évadot felülmúlni olyan történetnél, ami nincs előre sok évadra megtervezve, nagyon nehéz. A stranger things első évadával kaptunk egy kerek egész történetet, hiszen ha az első évad végén abbahagyják, akkor sem éreznénk befejezetlennek. Az évad a történetmeséléssel, karakterek kibontásával nagyon magasra tette a lécet.

SpentRocket - 2017. 11. 29. 09:39

(Ne haragudjatok, de úgy érzem, muszáj tudálékoskodnom :) : DUFFER a név, l betű nélkül.)

Az biztos, hogy az első évad forgatása közben megváltoztatott tervek (antológia sorozatból folytatásos sorozatra) kihívások elé állították az írókat. Olyat is olvastam, hogy a sorozat ötlettel már 10 éve házaltak. Ha ez igaz, akkor ennyi idő alatt, és a feltételezett elutasítások miatt olyan szinten kidolgozták a történetet, a kapcsolatrendszert, az utalásokat, hogy minden mindennel passzoljon. A baj az, hogy mindezt egy évadra, 8 epizódra alkották meg. Aztán mikor végre forgatnak, közli a Netflix, hogy “Helló! Tetszik a cucc, adunk pénzt is, de hagyjuk az antológiát, ugyanezek a szereplők kellenek, folytassátok a sztorit.” Hát… Nem lehetett egyszerű helyzet összedobni egy második évadot. (Feltételezem, hogy ez a 30 oldalas Upside Down user’s guide is ekkor születhetett…) Biztos lehetett volna jobb történetet, erősebb kohéziót teremteni. Az azért bizalomra ad okot, hogy – ahogy már írtam – a Netflix állítólag ismét sürgette őket, amire szerencsére nemet mondtak. Azt az első évaddal bebizonyították, hogy tudnak jót írni, reméljük, hogy lesz rá elég idő és mindent lebíró akarat. :) Más nem hiszem, hogy hiányozna, mert a kreativitás megvan, és a rendelkezésre álló pénzből és népszerűségből a megfelelő író-gárdát is összerakhatják maguknak. Mindenesetre az jó hír, hogy még hivatalosan nincs bejelentve a 3. évad, de már – a hírek szerint – dolgoznak a folytatáson. És nyilván ezt nem egy bezárt, sötét szobában teszik, hanem hozzájuk is eljutnak a hírek, így talán figyelnek a kritikára, és megfogadják a rajongói/nézői tanácsokat.

Amin egy ideje gondolkodom. Nancy és Jonathan a második évadban megírja azokat a bizonyos szivárogtató leveleket a Hawkins Lab körüli gyanús dolgokról az országos újságoknak. Aztán ezt a szálat elengedtük az évadban, mert felgyorsultak az események. De ennek nem lesz szerepe a 3. és további évadokban? Vagy ha az újságírók utánanéznek, akkor annyit látnak, hogy ugyan létezik a Hawkins Lab, de semmi érdekes nincs ott? Mert a kaput bezárták, és a Snow Ball-on mindenki boldogan táncikál, éli a normális életét… Szerintem ezt a szálat lehetne vinni, akár egy túlbuzgó újságíróval.

winnie - 2017. 11. 29. 09:53

“Az biztos, hogy az első évad forgatása közben megváltoztatott tervek (antológia sorozatból folytatásos sorozatra)”

van pár félreértés meg hallomás infó ezzel kapcsolatban, de nem is interjúkat ajánlanék, hanem vannak elég jó podcast epizódok (vagy a writers panelben, vagy a wga podcastjében, most nem tudom), amiben mesélnek a sorozat eredetéről dufferék, ami kapcsán a filmjeiket is be kell vonni korábbról, valamint a wayward pines-béli munkájukat. a lényeg, hogy nem volt terv az első évad közben az antológia (elég kemény lett volna egyébként, ha a színészeket csak egy évadra szerződtetik, mert nagyon megdobta volna a folytatás költségvetését az újratárgyalt szerződés esetükben). a pitch, azaz a netflix-nek való eladási ismertető közben említették, hogy lehet antológia is a sorozat (ez talán 2014-2015-ben volt, akkor ugye még Montauk címen, más helyszínen (erről is van szó podcastben, hogy mi miért változott meg, nagyon érdekes sztori), de már eleve úgy lett megvéve, hogy ongoing, mert a netflix ezt kérte. szóval eleve így íródott minden, a folytatás lehetőségével, nem antológiaként.

SpentRocket - 2017. 11. 29. 10:31

@winnie: ez nagyon érdekes, erről nem is hallottam. Már nem emlékszem, hogy hol olvastam, de meggyőződésem volt, hogy menet közben változott a terv. Ez viszont más megvilágításba helyezi a dolgot, de annyi még talán mindig igaz, hogy egy nagyon alaposan kidolgozott első évad után kevesebb idő jutott a másodikra.
Inkább cikkeket keresek majd a témában, mert az angol nyelvű cikkekkel még elvagyok, de a podcastnak szerintem kb. a 30%-át nem érteném. :(

Wisp - 2017. 11. 29. 17:22

@inajajani: “Wisp hogy lehetne „megfontolt koncepcionális döntés” az, hogy „továbbra is úgy kezelték a szereplőket, mint akiknek teljesen új az egész”.”
Miért ne lehetne? :) Leírtam, hogy szerintem mit nyert ezzel a sorozat. Az persze, hogy tudatos koncepció, pusztán feltételezés a részemről, lehet, hogy csupán véletlenségből lett baromi jó az S02 :D Nekem midenesetre tetszett, és a kommemtek alapján nem vagyok ezzel teljesen egyedül.
Az nekem is szemet szúrt, hogy a tavalyi demogorgon egymaga táposabb volt, mint a teljes demodog sereg. Viszont 1) a demodogok tulajdoképpen “gyerekek”, így elfogadhatónak tartom, hogy nincsenek birtokában a kifejlett lény minden képességének, 2) a demogorgon ide-oda mászkált a két világ között, ezzel okozva az elektromos zavarokat (Will is a lámpákkal kommunikált, szóval ez a képesség alapvetően a Tótágashoz kapcsolódhat, nem a lényekhez), illetve így bárhova észrevétlenül eljuthatott, ami azért sokat dobott a veszélyességén. A 2. évados sereg viszont feltételezhetően már itt fejlődött ki, talán hogy alkalmazkodjanak a körülményekhez, és ne kelljen mindig visszamászkálniuk 3) a Hive Mind koncepcioja simán meglehetett már tavaly is, de egy lény esetén ezt nemigen lehet, vagy érdemes ábrázolni. Ha meg új ötlet, nekem az sem baj, szeretem, ha új elemekkel bővítenek egy meglévő univerzumot.
A plot armor egy jó sztoriban nem azt jelenti, hogy a szereplő elpusztíthatatlan, hanem hogy ha valaki meghal, annak lesz értelme. Előrébb viszi a cselekményt, vagy átad valami érzelmileg vagy morálisan fontosat. Lehet, hogy te nem tudsz izgulni az ilyen karakterekért, nekem viszont az olyan sztroikban, ahol egyáltalán nincs plot armor, a szereplők halála running gag-é válik, és pláne nem érdekel a sorsuk. Talán ezért tettem félre a Tűz és Jég Dalát nyugdíjas olvasmánynak az első könyv után, pedig az állítólag még nem is durva :)
“Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy a minőség és a népszerűség kéz a kézben jár.”
Ezzel a mondattal nem nagyon tudok mit kezdeni, hisz épp előtte írod te is, hogy ki mit szeret nézni, az szubjektív. Más mércéjét nem tudom elképzelni egy sorozat minőségének, mint hogy mennyire szórakoztató a végeredmény. Max. hogy mennyi pénzt öltek bele (és a hypeba) ami még össze is függ a népszerűséggel, de azzal pont nem igazán, hogy én személy szerint mennyire fogom élvezni.
@SpentRocket: “DUFFER a név, l betű nélkül.)”
Mea culpa, figyelmetlen voltam.
“Nancy és Jonathan a második évadban megírja azokat a bizonyos szivárogtató leveleket a Hawkins Lab körüli gyanús dolgokról az országos újságoknak. Aztán ezt a szálat elengedtük az évadban, mert felgyorsultak az események. De ennek nem lesz szerepe a 3. és további évadokban?”
Nekem teljesen úgy jött le, hogy eleve miattuk zárták be a helyet, a TVben még asszem beszélnek is a “mérgezési botrányról”. Persze addigra a személyzet nagyja halott volt, de ez legutóbb sem akadályozta meg a kormányt, hogy új emberekkel folytassák.

SpentRocket - 2017. 11. 30. 08:00

@Wisp: ahamm, újabb indok, hogy figyelmesebben nézzem az S02-t újra. :)

inajajani - 2017. 11. 30. 20:15

@Wisp Nélkülözni a karakterfejlődést, és karakteridegen tetteket végrehajtatni a szereplőkkel nem koncepció, hanem hiba, aminek a halmozása egyenes utat jelent a középszerűség felé. Sőt egyes reviewerek főleg filmek esetén direkt ezekre mennek rá, és állítják be gagyiként az adott művet (Pl.: a Kenytheone által készített Retroshock csatorna).
A plot armor nem azt jelenti, hogy ha valaki meghal, annak lesz értelme. A plot armor pejoratív jelző. Főleg akkor használják, amikor a szerzők minden logikát mellőzve védenek meg karaktereket pusztán azért, mert a történet szempontjából szükségük van rá. A hangsúly a minden logikát mellőzve jelzőn van. Erre a Stranger things 2. évadában talán még Hopper csapdába esésénél és megmenekülésénél is jobb példa Dr. Brenner (Eleven apja) megmenekülése. Az első évad végén láttuk, ahogy ráugrik a szörny, hogy végezzen vele, mint a többi intézeti alkalmazottal a fináléban. Erre csodával határos módon a második évadban előkerül a semmiből. Se azt nem tudjuk meg, hogy hol járhatott, sem azt, hogy hogyan élte túl azt, amit előtte és utána senki más. A legvalószínűbb, hogy a szerzőknek eszükben sem volt visszahozni őt a második évadra, de aztán megvonták a vállukat és visszahozták. Persze körbemagyarázni a dolgokat (ahogy Te tetted Demodog – Demogorgon ellentét feloldására) nem nehéz, most én is megpróbálom:
Dr. Brenner életben maradására a legegyszerűbb magyarázat, hogy volt a fehér köpenyének mellső zsebében egy csokoládé szelet. Dustin mellékszálából világosan kiderül, hogy a vérnél csak egy valami ellenállhatatlanabb a Demogorgonok számára, ez pedig a csokoládé. Amikor a Demogorgon ráugrott Dr. Brennerre, az nem azért volt, hogy végezzen vele, mint a katonákkal (akiknél nem volt csokoládé), hanem mert így tudta legegyszerűbben kiszedni Dr. Brenner zsebéből. Mialatt lelkesen a csokoládét majszolta, Dr. Brenner kisurrant a kijáraton, és a Demogorgon inkább a gyerekeket vette célba, hiszen náluk nagyobb valószínűséggel lehetett még csoki.
Ha ezt a szerzők megjátszanák, lehet, hogy vannak nézők, akiknek ez is tetszene, de sokan a fejüket fogva szörnyülködnének, hogy lehet ekkora baromságot kitalálni.
Minél többször élnek az írók a következetlenséggel, majd annak nyakatekert kimagyarázásával, annál kevésbé lesz a sorozat komolyan vehető, megy el a gagyi irányába, süllyed le a középszerűség szintjére, hogy aztán végül elkaszálják. A Stranger things ennél jobb sorsra érdemes.

Wisp - 2017. 11. 30. 22:22

@inajajani: Leírom megint: megértettem, hogy mit vártál volna a sorozattól, és hogy nem kaptad meg, minden jogod megvan bosszankodni miatta. De vannak a tiédtől eltérő igények is, számomra pedig sok tekintetben azok a dolgok tették élvezetessé és szerethetővé a 2. szezont, amik téged zavartak benne. Szerintem ez is teljesen rendben van, max. igénytelen tuskónak leszek címezve, aki a középszerű dolgokra bukik. Végülis az Odaátot is tök élveztem a 9. szezonig, és csak azért nem folytattam még, mert elhavazódtam más sorozatokkal, amik érdekeltek, a Trónok harca (sorozat) meg sosem vonzott :)
Viszont a Brenneres dologgal most megzavartál. Hogyhogy életben maradt? Egy jelenetből emlékszem rá, a 7. részből, de ott az illuzionista csaj vetítette ki, hogy felbosszantsa Elevent. Benéztem valamit?

inajajani - 2017. 11. 30. 23:04

Köszi SpentRocket, tényleg Duffer tesók :)

inajajani - 2017. 12. 01. 00:35

Wisp. Én sem azért írom le a gondolataimat, hogy Rád, vagy itt bárki másra ráerőltessem. Legkevésbé azért, hogy bárki kedvét elvegyem a sorozattól.
Viszont amiket leírtam tényleg aggasztanak, és jó ezeket kibeszélni függetlenül attól, hogy egyet értünk-e vagy sem.
Dr. Brenner helyzete különleges. A színész 2. évados jelenetei valóban csak látomások voltak, viszont a kivallatott intézeti alkalmazott (Ray Carroll) egyértelműen állította, hogy Dr. Brenner életben van. Természetesen hazudhatott is, tehát nem tudjuk, hogy mi az igazság. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy jelen pillanatban a Duffer tesókat komolyan foglalkoztatja a gondolat, hogy Dr. Brennert karakterét visszahozzák, viszont ettől a döntésüktől még akár el is állhatnak. Persze utóbbira elég kicsi az esély. Az első évad végén azt sejtették a nézőkkel, hogy meghalt, a második évadban felhozzák az ötletet, hogy mégis él. Ez túl nagy blöff lenne, ha nem így lenne, viszont ha életben van, a harmadik évadban hasznos információforrásként szolgálhat a maradék kísérleti alannyal kapcsolatban.

Wisp - 2017. 12. 01. 01:34

Tényleg, elfeledkeztem róla, hogy az intézetes pasi esküdözött, hogy életben van. De ez így egyelőre alig több egy easter egg-nél, lehet, hogy csak kapaszkodóként helyezték el maguknak, ha esetleg később vissza akarnák hozni a karaktert.
Amúgy tovább gondolkozva a plot armor témakörén, rájöttem, hogy az első évadban is volt rá egy példa, már ha az első szezont önálló egységként nézzük: Will nem csak hogy elmenekült a demogorgon elől, de napokig bujkált előle és a társai elől hazai pályán, ami azért elég hihetetlen, ha szigorúak vagyunk. Viszont a második évad fényében elég világosnak tűnik, hogy szándékosan hagyták életben, és talán szándékosan engedték is megmenteni, szóval lehet, hogy később még lesz pár WTF az ebben az évadban csodás módon életben maradottakkal is. Innentől színtiszta spekuláció köetkezik: nekem gyanús, hogy a demok csak a védelmezői az egész összehangolt ökoszisztémának, ami nem annyira táplálékként tekint az emberekre, hanem alapanyagként, amiket Willhez hasonlóan beépít magába, lsd. még a borg. Az intézet és a katonák veszélyeztették a terjeszkedést az égetésekkel, ezért ki kellett őket nyírni, de egyébként mások is említették korábban, hogy amennyi demodog garázdálkodott a város körül, nem csak macskáknak meg vadállatoknak kellett volna lerágott csontként végezniük. Ha igazam van, az első szezonos demogorgon idővel leszakadhatott a Hive Mindról (akkor még jóval kisebb volt az átjáró, arra pedig a jelek szerint szükség volt a mindflayer és minionjai közti kommunikációhoz), ezért kezdett el szimpla ragadozóként mindenkit levadászni. Szintén csak tipp, de bár Hoppernek azt mondták az alagutas kalandja után, hogy tiszta, korábban a Willben növekvő kis demo-lárva is átcsúszott a vizsgálatokon. Amennyien pedig ki voltak téve idén az alagutakban szálingózó szöszöknek, szinte bárkiről kiderülhet, hogy kicsi tótágas-lakók alszanak bennük téli álmot. Mindenesetre Hopper és dustin esetén csodálkoznék, ha nem merülne fel később ilyesmi, hisz őket még direkt le is köpte a gombaszerű cucc az alagutakban.

SpentRocket - 2017. 12. 01. 07:57

Brenner témakörhöz kapcsolódva, épp tegnap olvastam: “Our thing has always been, if we were gonna kill Dr. Brenner, we would’ve actually killed him. He deserves a brutal death. The fact that it was very quick and off-screen — we purposefully left it a little ambiguous there.”
(Forrás: https://editorial.rottentomatoes.com/article/duffer-brothers-on-stranger-things-2-big-surprises-hint-at-season-3-monster-threat/)

Jokki - 2017. 12. 01. 16:51

Magam részéről csalódtam. Nem nagyon, de azért csalódtam. A Kaptárból egy az egyben átemelt kutyusok, a kissé gagyi történet. 11-es testvérének felbukkanása sokat ígért, de végül egy jelentéktelen, a film történetéhez semennyire sem passzoló és befejezetlen epizód lett belőle.
Kár.
Persze lehet, hogy majd a következő évadokban lesz kibontva a szál. Már ha lesz. Az első évadhoz képest semmi újat nem tudott mutatni. A lelkizés rendben lett volna, ha van valamilyen funkciója, de itt nem volt, a szereplők semmilyen “fejlődésen” nem mentek át a hatására.
Azért ennél többet vártam. Persze láttam ennél sokkal rosszabbakat is már, szóval remélem lesz következő szezon és az ennél színvonalasabb lesz.

SpentRocket - 2017. 12. 02. 11:19

Hivatalosan is bejelentette a Netflix a 3. évadot. Amit eddig kb 99%-osan sejtettünk, azt most 100%-osan tudjuk. :)
Hát akkor arccal a jó sztori felé, reméljük Dufferék olvassák a kommenteket mindenfelé és egy részüket meg is fogadják.

SpentRocket - 2017. 12. 04. 09:02

Na, ez még érdekes lehet: https://www.youtube.com/watch?v=SsmgtO1zAhg

Metal213 - 2017. 12. 28. 12:01

Számomra a legutolsó jelenet az amivel ha kezdődik az évad akkor minden idők…

De nem, sajnos gyenge lett, pedig a karaktereket már ismerjük ezért egy nagyon jó évad ziccerét hagyták ki. Cserébe unalmasat, sok töltelékes évadot kaptak.

Reméljünk egy jobb 3.-at vagy kasza.

Csigusz - 2018. 05. 25. 10:17

Most végeztem, sokkal gyengébb lett mint az első évad. (Ha csak ugyanazt is hozza gyengébb, mert oda a varázs, de ettől függetlenül is gagyibb volt.)
Eleven szála és a filler rész, Dustin hülyesége a háziállatával, Hopper a “majd én bemegyek az alagútba” húzása, Eleven ereje a plotnak megfelelően nő; amit az s1-ben bossnak hiszel kiderül, hogy csak egy tucat minion… mind-mind fejfogósan rossz megoldások voltak.
Változó karakterfejlődés (már akinél), rengeteg önismétlés (Joyce, Will, Mike tettek bármit hozzá az évadhoz…?) és érdekes módon azokat a szereplőket kedveltem meg jobban, akiket korábban nem – Steve, Nancy is mind árnyaltabbak lettek.
(Az évad előtti hírmorzsákból meg mondták, hogy Barb és a gonosz doki is kap valami bővebb említést – hát ez még annak is kevés volt)
Egyértelműen csalódás, de ha rátesszük a szokásos überhype-ot, akkor még nagyobb.

Németh Péter - 2019. 07. 07. 15:08

aki tud az kérem segítsen azok akik látták szinkronosan a 2.évadot 1.rész-től a 8.rész-ig szinkronosan azok kérem mondják meg hogy, melyik oldalon nézték végik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz