login |

Mindhunter: vége az 1. évadnak

2017. 10. 29. 21:01 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Máris vége? Jobban be kellett volna osztanom. Pedig nem is egy nap alatt daráltam le az egészet, esküszöm. A lelkendezés után vágjunk bele a Netflix legnagyobb őszi dobásába. Mit nekünk Stranger Things 2. vagy The Babysitter, ha helyette sorozatgyilkosok és az őket vizsgálók agyába láthatunk bele kicsit.

Nem is tudom, hogy éltessem jobban a sorozatot, mint a pilotnál tettem. Az ott felvezetett dolgokat zseniálisan kezdték kibontani. Egyszerűen bemutatják, hogy egy kósza ötletből, nyitott gondolkozásból miképp alakult ki a profilalkotás. Ráadásul az út közben ejtett hibákról sem hallgatnak.

Na jó, gondolom, a hibásan elemzett ügyekkel nem foglalkozik a sorozat, ellenben azzal, hogy a mélységbe tekintés milyen hatással van az emberre, igencsak. Mégsem lehet félrenézni, legalábbis a sorozattól, mert azért a híres pszichopata sorozatgyilkosoktól úgy tűnik, még az alakuló osztag is igyekezett távol tartani magát. Egy valakit kivéve, és nyilván az ő történetére van felhúzva az évad.

A pilot rendezését éltettem, érdekes mellé megnézni a Nerdwriter elemzését is, ami arról szól, hogy David Fincher úgy ránt be a karakterei mellé, hogy mindig velük mozgatja a kamerát. Nagyon durva amúgy, hiszen utána a nem Fincher által rendezett részekben rögtön észrevenni a statikus beállításokat. Pedig azokkal is lehet történetet mesélni.

Nem Fincheré az egyetlen igaz út nyilván, de mégis hatásos a legutolsó apróságra is kiterjedő stílusa, természetesen a sorozat emberi kíváncsiságot birizgáló témája mellett. Szerencsére a dupla premier után a fináléra visszatért még rendezni, így ő zárta le ezt az élményszámba menő évadot.

Egyszerűen jó a PeakTV világában élni, már ha az ember szereti a sorozatokat. Míg régen felmerülhetett, hogy “Jaj, miért lőnek le valami tényleg jót?”, addig most nagyjából 5 másik választható helyett, mindenki találhat magának minőségi szórakozást folyamatosan. Nekem eddig ez lett az ősz fénypontja, de egy bizonyos dara (nem a Stranger Things 2) még előttem van. Erről majd pár nap múlva.

A lényeg nyilván az, hogy a két résznyi esélyt mindenképp érdemes a Mindhunternek megadni, azoknál nem sokkal ereszkedik lejjebb a folytatás, főleg ha az ember olyanokért rajong, mint a True Detective vagy az ugyancsak Fincher által rendezett film, a Zodiac.

32 hozzászólás Ne habozz!

edg - 2017. 10. 29. 22:13

Szerintem nagyon jó cucc, mostanság kevés sorozat ránt be, de ennek sikerült. Még ilyet!

Claire8310 - 2017. 10. 29. 23:29

Nálam ez a sorozat olyan élmény volt, mint tavaly a Stranger Things. Úgyhogy a Mindhunter lett eddig az év újonc győztese.
Iszonyat berántott,a remekül megírt karakterek, alakítások és konfliktusok, a feszültség a párbeszédekben, az erős rendezés (utolsó rész utolsó jelenetei… huh… felállt a szőr a kezemen)
Bár tény, hogy ez a sorozatgyilkos téma mindig foglalkoztatott, nem tudom ettől mennyire leszek kevésbé objektív, mindenesetre a pilot óta ajánlgatom jobbra-balra mindenkinek.

bélabá - 2017. 10. 30. 00:04

Egészében nekem is nagyon tetszett, ezt azért írom le, mert most a negatívumokat fogom kifejteni.

1. Valahogy az utolsó két részben megváltozott a sorozat. Addig is voltak a főszereplők közt viták, de a végére már csak a negatívumok maradtak köztük.

Nem értem, az az “eight ripe…” megjegyzés miért váltott ki ekkora konfliktust. Azaz értem, de azt gondolom, ezt a való életben sokkal jobban meg tudják beszélni az emberek.

Érthető, hogy a három karaktert (az akadémikus nő, akinek a projekt tudományos vonatkozása a lényeg, az öreg, aki a régivágású FBI ethoszát próbálja fenntartani, és a fiatal, aki az új, hatékony módszert teszi előtérbe) fel kellett építeni, de hihetőbb lett volna a konfliktus, ha a fiatal mondjuk vehemensebben magyarázta volna a többieknek, hogy az ő módszereikkel nem lehet kihúzni azokat az őszinte infókat az elítéltekből, amik a sikerhez kellenek. Így kicsit mondvacsinált lett nekem a végső konfliktus, csak azért nem oldották meg, hogy ilyen összeveszős lehessen a vége.

2. Nem értettem az utolsó jeleneteket a kórházban. Miért ment oda? Miért vallatta ki a sorozatgyilkos? Miért nem kapott levegőt kifelé? Csak azért mert nem tudja, hogy miért ment oda? Mit akart ezzel mondani? Hogy nem tudja miért érdeklik a sorozatgyilkosok?

3. Nem értettem a részek elején lévő szösszeneteket. Azt hittem pl. a bajszos megöli a feleségét és annak a gyerekét foglalta örökbe az öreg FBI-os, vagy ilyesmi, de végül semmi, nem futott ki sehova az a szál.

4. Elhintették, hogy az öreg FBI-os gyereke mit láthatott amitől ilyen lett, aztán el is felejtették ezt a szálat.

5. Nem értem mi szükség volt a tanáros sztorira. Nem derült ki, hogy jól tette, rosszul tette amit tett. Vagy ez csak arra utalt, hogy a viselkedés vizsgálatával karrierek is tönkre tehetők?

6. A fiatal főszereplő első X rész alatti frusztrált, szabálykövető (de hatékony) viselkedése alapján nekem hiteltelen volt, hogy az utolsó részekben elkezdett pöffeszkedő lenni az eredményei miatt a kollégáival szemben, majd otthagyta az FBI-os kihallgatókat úgy is hogy az állása múlhat rajta. Nekem ez egyszerűen nem következett a személyiségéből.

Ismétlem, mindezek ellenére nagyon tetszett a sorozat, pár nap alatt daráltam le, és nézném a második évadot is azonnal.

Geza Kovacs - 2017. 10. 30. 00:30

A kibeszélőbe leírtam már elég hossza a véleményemet. Ami biztos, hogy nagyon “felnőttes” sorozatot hoztak össze, figyelni kell, az biztos, és több szempontból is érdekes.

human - 2017. 10. 30. 00:35

bélabá: a kérdéseid alapján szerintem nézd újra a sorozatot

CyClotroniC - 2017. 10. 30. 00:52

A tanáros sztori az egyik legokosabb húzása volt a sorozatnak, mert baromi sok szinten működik.

Egyrészt el lehet játszani a gondolattal, hogy ha Holden-nek igaza, cselekedhet-e pusztán megérzés alapján. Egyáltalán több-e a profilozás egy erős megérzésnél, amit aztán preventív jelleggel is lehet használni.

Másrészt azzal, hogy nem is biztos hogy igaza van, tényleg bekerült egy olyan közegbe, hogy hajlamos mindenkinek a sötét oldalát látni, és hát egy ilyen kutatómunka rendesen felemészti az embert és átformálja a gondolkodását, sőt akár az empátiáját is.

Ezeken felül pedig azért is izgalmas, mert mi van ha az igazgató abszolút őszinte volt végig, igazat mondott és csak egy újító módszert akart bevezetni, ahogy azt amúgy az FBI is teszi. Ugyanúgy belefut falakba, ellenállásba, csak azért, mert baromira fura és bizarr, amit kitalált. Az pedig ugye megint mit mond el Holden-ről, ha ő nem hisz ebben az egészben. Vagy ha ugye mindkettő igaz, az igazgató abszolút jó szándékból teszi, amit tesz, de Holden meg látja, hogy hová vezethet akár az egész.

Ezekre nincs és nem is kell konkrét válasz, pont azért bitang jó ez a mellékszál, mert kérdéseket vet fel a nézőben.

Egyébként én azt szerettem benne nagyon, hogy a szakma születése és körbejárása fontosabb számára, mint a bűnügyek. Ilyen szempontból nekem inkább egy Master of Sex jellegű period dráma, mint krimi vagy thriller, de abból lényegesen jobb, mint az elmúlt években bármi.

arsebuls - 2017. 10. 30. 01:12

“Úgyhogy a Mindhunter lett eddig az év újonc győztese.”

Én már csak a Godless hype miatt nem írom le ezt a modatot, de tény, hogy nagyon esélyes erre a címre nálam is.

JKJ - 2017. 10. 30. 08:32

Egyetértek az előttem szólókkal. De kiemelném, hogy milyen jó volt újra látni Anna Torv-ot. Ráadásul komoly szerepben, ami szerintzem kifejezetten illik hozzá.

Pilgrim - 2017. 10. 30. 09:25

human-nak: Az a bizonyos dara csak nem a Manhunt-Unabomber lesz?

Papi - 2017. 10. 30. 11:39

Anna Torv mellék vagy foszereplo a sorozatban?

human - 2017. 10. 30. 13:30

mellék

Papi - 2017. 10. 30. 14:23

kosz :)

szk - 2017. 10. 30. 14:41

bélabá

1. Az ilyen kikérdezés ma már nem meglepő, de ez a hetvenes évek. A főnök reakciói mutatják az fbi akkori viselkedési sémáját.

2. Korábban már volt egy hívása Kempertől, azért ment oda. Az ölelés már gondolom egy kicsit túl sok volt Holden számára, plussz a szakítás a csajjal, munkahelyi gondok, ebből jött a pánikroham szerintem.

3. A részek elején a szereplő egy ismert sorozatgyilkos (BTK), gondolom a második évadban tünik fel majd (ha lesz).

6. Nem ő lenne az első fiatalember aki pár jó húzás után egy kissé nagyképű és elbizakodott lesz. Ismétlem ez az egész akkor a 70-es években egy forradalmi újítás volt a bűnüldöző szervek módszereiben.

új - 2017. 10. 30. 15:27

az igazgatós “új módszer feltalálása konzervatív falakba ütközik”-párhuzam érdekes felvetés, nekem is tetszett, hogy nehezen tudom eldönteni, foglalhat-e állást a nyomozó ilyen súlyos kérdésben (ha igaz a vád, ha nem, mindenképp súlyos kimenetelű minden döntés) megérzés alapján.
mégis, mivel gyerekekről van szó, akiknek a napi felügyeletét a szülők bízták rá, az igazgató újító szándéka is csak a SZÜLŐK BELEEGYEZÉSÉVEL lenne megvalósítható. a gyerekek “törvényes felügyelői” többször kérték elvileg, hogy ne csinálja, amit és ahogy, ennek ellenére ragaszkodott a módszerhez, ráadásul a PÉNZ behozása képletbe szintén a “jobb félni, mint”-kategóriába lökik a mérleget szerintem.

El-ahrairah - 2017. 10. 30. 15:28

Jó volt de főleg az eleje.
Kicsit az évad közepétől leül az egész, a konfliktusok erőltetettnek érződtek, úgy éreztem beütött a ‘srácok kéne valamit hagyyni a második évadra is’ szindróma. A munkahelyi nagy galibánál végig azt éreztem, hogy mindenki direkt hülye csak azért, hogy lehessen dráma belőle.
Túl sok szál lett félbehagyva és Holden jellemváltozása ennek ellenére elkapkodottnak érződött.

Ettől függetlenül nagyon jó, és ott leszek a második évadnál de sokkal jobban örültem volna, ha ennél kicsit jobban ügyelnének a tempóra a készítők.

kieten - 2017. 10. 30. 21:56

“profilozás egy erős megérzésnél”
nem

bélabá - 2017. 10. 30. 22:07

El-ahrairah: Nahát, örülök hogy nem csak én éreztem ezt.

szk - 2017. 10. 31. 11:20

Egy tudós mindíg máshogy látja a dolgokat mint egy nyomozó. Az eleje szerintem csak azért volt jobb mert Kemper sokkal érdekesebb volt mint a többi páciens. Plusz az őt alakító színész is nagyot játszott.

boribon - 2017. 11. 01. 10:24

Szerintem ez az évad egyszerűen csodálatos volt, annyira hiányzott már nekem valami ilyesmi a true detective után!!
Azzal egyetértek,hogy a konfliktusban kicsit mindenki direkt béna volt, hogy kialakulhasson ez a konfrontáció, de számomra ez is még belefért. A színészek,te jó ég…! A Holden Ford-ot alakító pasas egyszerűen zseniális!!
SPOILER!
Csak nekem tűnik úgy,hogy a végén arra akarják kifuttatni az egészet,hogy agent Ford is kicsit szociopata beütésű? Nekem nagyon ez jött le,és a színész remekül hozta is ezt (legalábbis nekem), az elején tényleg egy lelkes,okos érdeklődő kis nyuszifül, de az utolsó 2 részben már a szeme csillogása olyan más :D zseniális!
Egyébként az egész évad nekem vissza tükrözte ezt az élményt,amikor a “majdnem-tökéletes-álcájú” szociopatával az ember többet beszél/időt tölt és kezded érezni,hogy valami nem stimmel…

ikelemen5 - 2017. 11. 01. 14:41

Sziasztok!
Egy kérdés, netflixe van felirat a sorozathoz?

Bonny - 2017. 11. 02. 23:03

SPOILER:

Ó, hát ennek a sorozatnak a pszichológiai vonatkozásai egyszerűen zseniálisak, főleg az, amit Forddal tettek. Kezdetben adott egy nagyon kíváncsi, innovatív természetű, a világra nyitott srác, aki mer nagyot álmodni, de amikor aztán az az álom kezd valóra válni, szembesül annak következményeivel.
A srác borzalmasan tehetséges, könnyen képes olvasni az emberekben, és szinte azonnal hasznosítani tudja a megszerzett tudást (, amit leginkább a doktornőtől kap). A borzalmas gyilkosságok során azonban az tűnik fel a nézőnek, a barátnőnek és Billnek is, hogy Ford egyszerűen élvezi ezt a helyzetet, és az égvilágon semmi empátiát nem mutat, az elhangzottak nincsenek rá hatással. Pontosan ez volt a megbotránkoztató a feszültséget generáló kifejezésben, hiszen a 70-es évben ez nagy tabunak számított. Nem feltétlenül a szexuális vonatkozásban, sokkal inkább az áldozatok családjára nézve. Persze most már felismerjük, hogy erről igenis beszélni kell, hogy meg kell ismerni a sorozatgyilkosok gondolkodásmódját.
És éppen ezért volt zseniális mind a tanár-szál, mind pedig az utolsó jelenet. A tanár-szálban a profilozás legalapvetőbb kérdései kerültek terítékre, míg az utolsó jelenetben maga Ford jelleme.
Érdemes megvizsgálni, hogy Ford válsághelyzetben kihez rohant, mert egyáltalán nem Ed volt bajban, hanem maga Ford. Ott voltak a munkahelyi és magánéletei zűrök, és egyszerűen az egyetlen biztonságos helyre menekült: Edhez. Ed megérti őt, hiszen Edet is ugyanúgy érdeklik ezek a tragikus gyilkosságok. Persze Ed el is követi, azonban ugyanolyan vehemenciával vizsgálja, mint Ford. És aztán észrevettétek, hogy az utolsó jelenetben már nem Fordnál van a gyeplő? Ed lett a főnök, ő vezeti az interjút, és itt most a bűnös Ford, akit számon kérnek, hogy mégis mi a fenét csinál. Régebben tanítani akart, és megváltani a világot, most már csak az önfényezésre futja, és valami szokatlan empátianélküliségre. Ed kérdése mindezekre vonatkozik, és az, hogy Ford azt válaszolta, hogy: “I do not know”, már azt mutatja, hogy Ford elméletben már gyilkos. Pontosan olyan helyzetben van, mint az iskolaigazgató.

Alig várom a második szálat, érdekes belebegtetett ötletek vannak, gondolok itt a bevágott gyilkosságokra és Bill fiára.

bvr - 2017. 11. 03. 02:56

Most fejeztem be. Nem volt rossz, de a pilot után sokkal többet vártam. És nem, nem a rendezéés, kamerakezelés, stb terén, hanem a forgatókönvy terén.
A téma nagyon érdekes, de ilyen “valós történet alapján” sztorit megfilemsíteni/sorozatosítani, főleg ha időben is sokat ölel át, azt nagyon nehéz. A pilot alapján azt hittem itt majd sikerül – de sajnos nem igazán…
Mindegy, volt benne egy csomó jó rész, a megfilemsítés szuper (bár ezt a filmtechnikai dolgot szerencsére az utóbbi időkben azért sok igényes sorozat megugorja már), és maga a téma is érdekel annyira hogy utánaolvassak hogy is volt ez.
A második évadot is egyelőre kíváncsian várom.

lostfanka - 2017. 11. 05. 09:17

Nagyon jo evad volt, foleg az utolso reszt fincher nagyon jol megrendezte. Ami nekem kulonosen tetszett hogy a kellekek iszonyat korhuek mindenhol, tetszett hogy kiemeltek hogy mennyire prud volt az akkori amerika.

Ford jellemme tenyleg rengeteget valtozott. Szamomra az utolso jelenet azt jelentette hogy Ed olelesevel Ford vegre megertette hogy ezek az emberek nem csak targyak akiket elemezni lehet es elvezni lehet veluk az interjuk adta lehetosegeket. Hanem valoban veszelyes pszihopatak akik barmikor kepesek megolni barkit. Kulonosen az tetszett amikor Holden elkezdu magyarazni Ednek hogy o az a fajta sorozat gyilkos aki elore mindent elterves, es finoman megmutatjak nekunk hogy a bilincses laba levan takarva, a felugyelo orvos nem is igazan figyel oda, es Ed valojaban azert lett ongyilkos hogy Holden meglatogassa. Az egesz ki volt elore tervelve.

Szamomra a ket nyomozo ellentete nem volt mesterkelt, en totalisan megertettem mindkettojuket. Viszont Anna Torv karakteret nekem nem tudtak eladni, foleg ott bukott meg mikor o volt felhaborodva Holden interju nytelvezeten mikor a prof szamara az volt a legfontosabb hogy a legtobb legaprobb fontos informaciot ki szedjek az alanyokbol.

Mellesleg koszonet a netflixnek, ez a sorozat egy tipukusan daralos sorozat, heti bontasban tuti nem neztem volna meg.

mgitta - 2017. 11. 07. 13:12

Most végeztem vele, baromi jó sorozat volt!

Jó volt látni, hogy olyan dolgok, amelyek ma már evidensek, vagy ma már másképpen beszélünk róluk, hogyan is működtek akkoriban a 70-es években. Például a nyelvezet, de rohadt jó volt, amikor Debbie megjegyezte, hogy Holden abból indult ki, hogy tudja, hogy a kihallgatott a gyilkos és eleve mindent úgy rendezett meg. Ez is egy kényes témája a kriminalisztikának, a kihallgatás technika. A tanáros rész meg pont azért volt jó, amit írtatok is fent, hogy mennyire lehet a profilozást preventív célra használni és milyen veszélyeket rejt magában.

Hary Hart - 2017. 11. 21. 18:32

nekem ez lett a pleasure of gulity sorozatom :)

JcGross - 2017. 12. 04. 08:46

Kétkedve álltam hozzá, az alapötlet elég unalmasnak tűnt. De ó mekkorát tévedtem. Oké, az alapötlet még mindig elég unalmasnak tűnik, de ahogy tálalták az egészet, a pszichológiai háttere az egésznek, az elég lenyűgöző volt. De a sorozat legjobb elemei egyértelműen Ford és Tench voltak. Az ő karaktereik voltak azok akik miatt valóban néztem a sorozatot. Bill hozzáállása a dolgokhoz, az otthoni problémái, és hogy ezek hogy nyomják rá a bélyegét a munkájára. Fordnak meg a túlzott megszállottsága és a Debbie-vel való kapcsolatának alakulása (és főleg a folytonos romlása). Bár az ő kapcsolatukat sosem éreztem túl erősnek, mindig csak úgy tűnt, hogy azért vannak együtt, mert “miért ne”, ez így kényelmes, kéznél van, de sose szerettek egymásba. Ami frissítően realisztikus volt.

A problémám a sorozattal, hogy nem éreztem, hogy lenne a történetnek egy íve. Nem igazán érzem, hogy honnan hova jutottunk. Jó, elkezdték a profilozást, de ez igazából az évad végére sokra nem jutott. A karakterek nem fejlődtek sehová jóformán, kivéve Ford-ot. Az egyetlen megfogható történet számomra az ő karakterének kibontakozása volt (és talán az Ed Kemper-rel folytatott “viszonya”). Na meg ott vannak a “folytatás-csali” bejátszások (nem néztem utána, hogy ki lehet az, biztosan kitalálták mások, de én inkább meghagyom meglepetésnek, amúgy sem tudok sokat a sorozatgyilkosokról, az eddig bemutatottakat sem ismertem). Ezek sem vezettek még sehová, ami nekem szúrja a csőrömet, őszintén szólva. De rövidek voltak, úgyhogy nagyon nem tudom emiatt leszólni a sorozatot. Természetesen nagyon várom a folytatást, remélve, hogy ezt orvosolják és megy valahová a történet.

Zuzmi - 2018. 01. 28. 17:43

Az igazgatós sztori kemény volt, de
– nagyon ideges lennék, ha egy tanár (vagy igazgató) a gyerekem lábát fogdosná, csiklandozná az iskolában – “nevelő”? szándékkal…és még pénzt is adna érte neki…
Már az túlmegy minden határon, hogy fogdossa a gyerekeket, az teljesen mindegy, hogy a lábukat – szerintem!

Csigusz - 2018. 03. 05. 14:58

Most végeztünk vele a hétvégén, nagyon patent, minőségi sorozat. Nagyon várom a folytatását! Itt kivételesen keveselltem a 10 részt.
Érdekes volt látni a 70-es évekbeli megközelítését olyan dolgoknak amik ma teljesen más megítélés alá esnek (Speck interjú, igazgató)
A főszereplő páros nagyon szuper.

Snoopyzit30 - 2018. 03. 15. 18:25

Most láttam az évadzárót és azt kell mondjam nekem nagyon hullámzó volt ez a sorozat. Voltak részek, amin elaludtam, annyira unalmas volt és amikor már azt mondtam, hogy kaszálom, akkor mindig jött 1-1 olyan momentum, ami miatt meg néztem tovább. Néha annyira száraz volt az egész, jobb lett volna több pörgős nyomozós meló bele, de talán majd a következő évadban.

Nálam olyan 7/10 lett ez az első évad. Semmiképp sem tudnám a legjobb 2017-es újoncok között emlegetni, nagyon, de nagyon erős volt ez a tavalyi mezőny.

adam - 2018. 04. 07. 01:27

Most fejeztem be, hétfőn kezdtem.
Hétvégén ledarálom megint.
Nem tudom szavakba foglalni, annyira beszippantott.
Teljesen a hatása alatt vagyok, hihetetlenül jó lett.
Lassú, szuper atmoszféra, jó téma, eszméletlen karakterek, fülbemászó számok.
Csak azért kellett ennyi nap, mert hétköznap álltam neki.

Ian - 2019. 01. 19. 13:17

SPOILER
A végén bebizonyosodik, hogy Brudos tényleg ártatlan, mivel a nyitójelenetek bajszos fickója kötözte meg abban a pózban tengerészcsomókkal a fotómodelleket. A gyerkőc meg Bill örökbefogadott gyereke lehet, az idősíkok pont kiadják, és valószínűleg a trauma miatt nem beszél. Viszont sok szál van sajnos, ami sehová sem vezetett (a macska eltűnése pl.).

Neely - 2019. 07. 12. 21:13

@bélabá: sztem nézdf meg még egyszer a sorozatot. Holden Ford INFJ, ez a napnál is világosabb. Én is INFJ vagyok, tökéletesen értem, mi miért történt abban a jelenetben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz