login |

Room 104: az 1. évad

2017. 11. 01. 20:10 - Írta: BotondB

14 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Talán nem túlzok ha azt állítom, hogy 2017 egyik legmegosztóbb sorozatát hozta el nekünk a Duplass testvérek újabb közös agymenése, a Room 104 című epizodikus antológia.

A szintén vegyes véleményeket kapó Animals című animációs komédiájuk nekem kifejezetten bejött, de azért ott is voltak hullámvölgyek. Ez végképp elmondható új sorozatukkal kapcsolatban, ahol érthetetlen mindfuck epizódoktól kezdve, elgondolkodtató sztorikig és megható történetekig mindent kaptunk az első évad tizenkét része alatt, kis híján tényleg sikerült felvonultatni a teljes palettát.

A Room 104-ban kapunk tizenkét teljesen különálló sztorit, amelyek mindegyike ugyanazon motelnek a 104-es számú szobájában játszódik – ez a közös kapocs.

Az eddigiek alapján gondolom mindenki leszűrte, hogy nem mindennapi darabról beszélhetünk. Márpedig egy rendhagyó sorozathoz, rendhagyó évadkritika dukál, így a tovább után listába szedem a 12 epizódot a számomra legjobbtól a leggyengébbig, spoilermentesen. Aki bepróbálná, az természetesen bármelyik résznek adhat esélyt – megnézheti csak a jobbakat is, az 1×03-at nem muszáj.

1×05 Internet

Éppen, amikor már a kaszán is elgondolkodtam jött ez a rész és teljesen meg tudott lepni. Az a fajta idegőrlő időhúzás, ami kifejezetten jellemző a sorozatra, itt abszolút segített növelni a csattanó erejét, ellentétben a többi epizód többségével. Nem kérdés, hogy az érzelmeinkre akartak rámenni a készítők, de itt tökéletesen sikerült is. Annak is csak ajánlani tudom, aki esetleg eddigre már abbahagyta a sorozat nézését. Nagy 10/10.1×07 The Missionaires

Egy nagyon jó hangulatú történet, az életről, az ismeretlen iránti kíváncsiság és vágyakozás átütő erejéről két rendkívül szerethető karakterrel. Az évad legfeelgoodabb jeleneteit hozta, kellő könnyedséggel, aminek konstans vigyorgás lett a jutalma részemről. Sima 9/10.

1×12 My Love

Megint csak egy nyilvánvalóan érzelmekre kihegyezett sztori, jól látható, hogy nálam ez a vonala a sorozatnak bizonyult a legerősebbnek. Kaptunk sok szépen megvalósított, bensőséges pillanatot, a férjet alakító Philip Baker Hall pedig az évad legjobb alakítását hozta, szem nem maradt szárazon utána. Legyen ez is 9/10.

1×10 Red Tent

A szezon talán egyetlen aktuálpolitikát érintő epizódja. Kifejezetten bejött, hogy nem a konkrét figura volt a középpontban, hanem a főszereplő viszonyulása az eseményekhez, illetve saját elhatározásához, a karbantartó férfi pedig annyira hiteles volt, hogy összességében jár a piros pont. Itt is jól használták az időhúzást egyébként, úgy éreztem, mintha engem tartanának fel. Csont nélkül 8/10.

1×01 Ralphie

Az 1×05 mellett ez volt a másik rész, ami egy pillanatra sem vesztette el a figyelmemet, tényleg képtelenség volt levennem a szememet a képernyőről. Végig benne volt a potenciál egy ütős csavarhoz, de amennyire izgalmas lett a vége, annyira érthetetlen is, számomra legalábbis eléggé. Kérdés, hogy direkt hagyták ennyire nyitva, vagy csak így sikerült. A hiányérzet ellenére bejött, úgyhogy megérdemel egy 7,5/10-et.

1×02 Pizza Boy

A leggyengébb azok közül, amik bejöttek. Ha korábban az ötödik és a tizedik részről azt írtam, hogy hatásos volt a konklúzió késleltetése, akkor itt pont ennek ellenkezőjét kell elmondanom. Hiába hozta az egyik legjobb csavart az epizód, mégis elég nagy probléma, hogy ötször belehaltam közben az unalomba. Emiatt sajnos csak 7/10, de a vége azért ütött.

1×08 Phoenix

Itt hiába kaptunk egy érdekes dilemmát az élet nehézségeivel való szembenézés, vagy az azok elől való elmenekülés összevetésével, sem a sztori, sem a Transparent-ből ismert Amy Landecker alakítása nem adta hozzá azt a pluszt, aki egy emlékezetesebb történethez kellett volna. Ez így csak egy korrekt 6/10, de érzésem szerint több volt benne.

1×09 Boris

Egy szerethető karakter (sőt igazából kettő), de sok más nem nagyon fért most ebbe a részbe. Kár, mert jobban meg volt a kötődés nálam a főhőshöz, mint néhány erősebb epizód esetében, de nekem vékony lett a sztori események tekintetében, pontosabban azok hiányában. Azért párszor mosolyt csalt az arcomra, ez is legyen 6/10.

1×06 Voyeur

Tök ötletes epizód, sok a szereplő múltjára utaló, ügyesen elrejtett jellel, de a többségük második nézésre jött csak át és ez általában nem túl jó jel. Túltolták a modern táncos jeleneteket, ez 25 helyett mondjuk 18 percben sokkal jobban tetszett volna, de legalább egy eredeti ötletet kaptunk, csak a megvalósításon sajnos sikerült picit megcsúszni. 5,5/10

1×11 The Fight

Az első igazán gyenge rész. Hiába a megint erős üzenet, felesleges időhúzással párosult, aminek meg is lett a böjtje. Nagyon tetszett, amikor elkezdett beindulni a cselekmény, és jól ábrázolták a küzdő felek egészségtelenül nagy nyerni akarását. Aztán néztük negyedórán át, ahogy verik egymást, és közben az addigiakhoz semmit nem sikerült hozzá tenni érdemben. Csalódás volt. 4/10

1×04 I knew you weren’t dead

Innentől már végképp nincs sok pozitív hangvételű megjegyzésem a készítők számára. Jay Duplass nagyon igyekezett megadni a sztorinak a nagyobb érzelmi töltetet, de nem járt sikerrel, még ha ez nem is az ő hibája (legalábbis nem színészet szempontjából). Ez lehet pont, hogy jobban megérint ha kap egy hosszabb játékidőt, mert fájóan kevés volt a kapcsolódási pontunk a szereplőkkel. Általában egy sorozatban az ilyen hangulatú részek mindig nagyon erősek érzelmi vonalon, de itt kijött az antológia hátránya, így sajnos minimális reakciót váltott ki belőlem. 3/10

1×03 The Knockadoo

Ez meg mi a **** volt? Nem tudom, mit lehetne erről az epizódról írni, azon kívül, hogy tipikusan az a mindfuck volt, amiről a készítő elhiszi, hogy valami nagyon egyedi és menő dolgot alkotott, közben csupán beteg agymenés az egész. Az a szerencse, hogy annyira nevetségesen rossz volt, hogy már felidegesíteni sem tudott normálisan. Természetesen 1/10.

Nagyon nehéz erről a sorozatról összességében mit mondani, mert egyrészt inkonzisztens volt, másrészt kevés a közös vonás az epizódokban. Ennek ellenére a hangulat szinte mindig nagyon rendben volt, akár a misztikus, ijesztő, vidám, vagy épp érzelmes vonalra mentek rá (utóbbi volt számomra a legerősebb egyébként).

Az ötletek és a gondolatok sokszor hihetetlenül kreatívak és érdekesek voltak, de a gyakran elvont és nehezen követhető, szokatlan megvalósításba nem egy epizód bukott bele csúnyán. A gyakran visszatérő időhúzás pedig néha nagyon jól működött, de több esetben csúnyán mellé lőttek a használatával.

A nagy minőségbeli különbségek okán értelmetlen lenne az évadra pontot adni, így csupán azt tudom mondani, hogy mindenképpen próbálja be a szimpatikus epizódokat, aki kedveli a rejtélyes és formabontó sorozatokat (a legjobb példa ide talán az Inside No 9, de persze bármi más is ebben a műfajban), mert ők szinte biztosan találnak benne kedvükre való történeteket.

14 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2017. 11. 01. 20:30

De ez most akkor komédia vagy komolyan vett?

winnie - 2017. 11. 01. 20:39

vannak vicces részek (nagyon viccesek is), vannak nem viccesek is. nincs konkrét műfaja a sorozatnak, az mindenféle – a részeknek van műfaja.

viszont, ha vicces, akkor is komolyan vett. csak poénos.

cherockee - 2017. 11. 01. 21:16

Az Inside No 9-hoz mérten nekem csalódás, ott minden részt nagyon kedveltem, talán 1-2 volt, ami nem lett annyira erős nekem, itt viszont az első rész végén tudtam, hogy “nyitva hagyott történetek” lesznek, amiket utálok. Rögtön a másodikat nem értettem, színész tréning, vagy mi is volt az? (Rég is volt már nekem.)

A 103 egy besült vicc, vagy szatíra, vagy akármi, a 104 úgy elment mellettem, 105 jó volt, az tényleg érdekes, 106 közepén kiléptem. Lehet folytatom még, mert pont látom ez után voltak a legjobbak, de a nyitva hagyott történeteket utálom.

dukyka - 2017. 11. 02. 00:22

Kb. 10 részt láttam, de nekem csak az első kettő tetszett. Az Inside No. 9 sokkal kreatívabb,átgondoltabb, meg ott képesek igazi drámát is belevinni, itt meg mintha kevés lenne a 30 perc erre.

GeoCucc - 2017. 11. 02. 10:27

A beharangozó után érdekelni kezdett, de ahogy jöttek a nem túl jó vélemények az első részekről, úgy a lelkesedésem is lankadt, így el se kezdtem. Most ez az írás hatására megnéztem az 5. részt. Nem is tudom, engem valahogy nyugtalanított az egész. Beleképzeltem magam a szereplő helyébe, hogy valaki értetlenkedik a fülembe egy ilyen fontos pillanatban, és szinte engem is felhúzott :)

Plusz a rész hangulata, az alkalmi zene és a kamera mozgásai nekem végig olyan érzést adtak, hogy rögtön valami thrillerbe illő dolog fog történni. Aztán a végétől azt vártam, hogy lesz valami csavar (pl. valahogy mégis megtalálja a szobában azt a bizonyos dolgot), de az se lett.

Nem volt végül is rossz, de úgy vagyok vele, hogy ha ez a legjobb részek egyike, akkor hagyom is.

Mondjuk az tetszett volna, vagy legalábbis úgy képzeltem ez a sorozatot, hogy lesz valami mikroszintű átívelés a részekben (például valaki megtalálja a másik által otthagyott dolgot vagy ilyesmi). Egy rész alapján persze nem tudom kijelenteni, hogy ez nincs így, de ahogy sejtem, időben is elég széles skálán ugrálnak a részek.

winnie - 2017. 11. 02. 10:36

én sem nagy lelkesedéssel kezdtem neki, pedig tudtam, hogy itt végképp nagyon szórni fognak a vélemények, hiszen egy 20-30 perces sztori megítélése minden embernél más lesz, viszont az első 2 rész nagyon bejött. a 3. rész wtf volt, érdekelt, hogy mi a franc van, de az egész felejtős, a negyedik döcögött, bár érdekes volt. szerintem simán nekimegyek a folytatásnak is, és hiszem, hogy nem fogom kaszálni.

Mersby - 2017. 11. 02. 10:46

Első két rész nem rossz. A többi kuka. (7 részt néztem) Időpocsékolás volt számomra.

fm! - 2017. 11. 02. 12:17

Nekem az első rész bejött, de a másodiktól akkora agyf@szt kaptam, hogy rögtön töröltem az egészet.

turosz - 2017. 11. 02. 13:09

Az első és – bár már kevésbé – a második rész még jó volt, aztán a 3-4 annyira lefárasztott, hogy még a hossza ellenére sem éreztem, hogy megérné több időt pazarolnom rá. Az epizodikusság miatt mondhatnám, hogy talán majd egyszer, de ilyen sorozatkínálat mellett ami manapság megy, szinte kizárt.

PositiveRush97 - 2017. 11. 02. 22:32

Nagyon érdekes sorozat, korábban én még nem találkoztam ilyennel de mivel sokan említik az Inside No. 9-t majd abba is belenézek. Örülök, hogy lesz 2.évad. Az 1.évad legjobb része számomra az 1×12 volt de azon kívül is voltak amik nagyon bejöttek, ugyanakkor amik legrosszabbként ki lettek emelve azokkal egyet értek,de főleg az 1×3 az a rész amit jó lenne elfelejteni :D

Irgum76 - 2017. 11. 05. 10:47

számomra teljesen más a sorrend mint BotondB-nak

az első két rész bejött főleg Ralphie
aztán jött a koppingó madár mondom “ez meg mi a szar volt”
de a további részek tükrében visszatekintve még az is elég jó volt
végig feszült, izgalmas hangulat végén a debil csattanóval

de ezt a hangulatot hiányoltam a többi részből

amiket BotondB első négynek sorolt be azok nálam pont a gyengébb részekhez tartoznak

nálam a ranglista ez:

#1 1×01 Ralphie
#2 1×02 Pizza Boy
#3 1×11 The Fight
#4 1×03 The Knockadoo
#5 1×04 I knew you weren’t dead
#6 1×08 Phoenix
#7 1×07 The Missionaires
futtattak még kategória rangsor nélkül:
1×05 Internet
1×12 My Love
1×10 Red Tent
amik viszont kifejezetten szarok voltak számomra:
1×09 Boris SPOILER most komolyan az volt a slusszpoén, hogy talán mégis az igazi Mikulás hagyta ott a kabátját???
1×06 Voyeur hát ez a táncikálás érdekes is lehetett volna de nem volt az 20 percen keresztül

naponta-kétnaponta egy rész jó volt Black Mirror felvezetésnek
nem bántam meg, hogy végignéztem 20 percet még a gyengébb poénokra is rászánok
de lehetett volna több misztikus rész

Jimmy,a szent - 2017. 11. 06. 14:17

Az 1×12,és a boxos bigéken kívül egyik epizód sincs kifuttatva sehová.

Lui - 2017. 11. 11. 14:17

direkt a leírásban a 2 legjobbnak tartott epizódot próbáltam be. És direkt ezért kerestem fel ezt az írást újra, hogy elmondhassam:

ez valami borzalmas. Így még nem untam semmit. Soha többet ebből egy másodpercet sem.

ha valaki a bepróbálásán gondolkodik, tényleg csak a legjobbnak tartott 1-2 epizódot próbálja be, megtudja milyen. :D
nem hiszem hogy le kell majd töltenie az egész évadot :S

Pazafizikus - 2020. 08. 27. 13:39

Én a 10. részt ( Red Tent), nem igazán értem. AQz a lényege hogy a karbantartó időutazó, aki azért jött vissza hogy a srácot megakadályozza a merénylet elkövetésében?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz