login |

Shameless: a 7. évad – írta Necridus

2017. 11. 05. 21:30 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika,

A nagy közönségkedvenc, az amerikai Shameless (mert ugye feldolgozásról van szó) immáron már a 8. évadjával tér vissza pár óra múlva, és nem akartam, hogy szégyenszemre összegző írás nélkül maradjon szezon, szóval jobb később, mint soha-alapon, ezt megejteném.

Az ilyen hosszú sorozatoknál mindig felmerül a kérdés: vajon olyan jó maradt az évek alatt, mint amilyen a legelején volt?

Az első három szezon (nyilván szerintem) egyszerűen nagyszerű volt, az azt követőek azonban már háttérbe helyezték azt a jellegzetes Shameless-humort, ami miatt szerethető volt a sorozat, s inkább az eseményekre koncentráltak.

A hetedik évad azonban az addigi évadok elegyeként maradt meg bennem. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Ambivalens érzéseim vannak az egész évaddal kapcsolatban. Egyrészt rossz volt látni, hogy sok karakter teljesen kifordult magából, s szinte egy új Gallagher család kerül a képernyőre.

Ez leginkább Fionán volt érzékelhető. Megismeri a Tinder előnyeit, majd berobban az ingatlanbizniszbe: megkapja Seantól a Patsy’s Pies éttermet, majd megveszi a szemben lévő mosodát, amit felújít, utána elad, s vesz egy egész épületet lakásokkal.

De mindenekelőtt rájön, hogy az ő élete csak a családja körül forgott, így összes testvérétől lakbért kér, s megmondja nekik, hagyják őt békén a kis problémáikkal.

Nem tudom… Számomra ez volt a legrosszabb jelenet az egész évadban, hiszen a családcentrikus, testvéreiért mindent megtevő Fionára már nem számíthatnak testvérei, amivel földbe tiporja a korábban felépített tiszteletet iránta.

De kérdem én, akkor kire számíthatnának? Hiszen az apjuk még mindig az a drogos, aki egykor volt. Az évad elején talál magának egy új családot a hajléktalanok között, majd az összesnek hajléktalan szállót nyit. Amit összekoldulnak társai, ő összegyűjti, s meglopja őket. Később, miután még onnan is elüldözték, Monicával találkozik, akivel ismét a 20-as éveiket élik. Drogoznak, s buszokat térítenek el, bankot próbálnak rabolni.

Lip alkoholista lett, keresi a helyét a világban, összeszűri a levet egy munkatársával, de mindig elszúrja. Nem tud visszamenni az egyetemre, a barátnője is dobja, nem sikerül józannak maradnia.

Öccse, Ian a transznemű Trevor mellett próbál megállapodni, de a börtönből kiszabadult Mickey magával akarja vinni a határon túlra. Ian az utolsó pillanatban meggondolja magát, azonban miután bevallja Trevornak, kivel volt az elmúlt napokban, amire a válasz a szakítás.

Debbie ugyanaz az idegesítő, hisztis tinilány, aki tavaly volt. Az egész évad arról szólt számára, hogy tarthatja meg a lányát, ezért hozzá akar menni egy szellemileg és testileg is fogyatékos férfihez, aki teljesen véletlenül Lip barátnőjének az öccse. Debbie koldul, Fiona mosodájában próbál munkát találni, végül mégis az a nagyszerű ötlete támadt, hogy hegeszteni fog…

Carl, aki az évad egyik fénypontja volt, a barátnője kedvéért körülmetéltette magát, majd katonai iskolába ment. Míg a többiek, mint Lip, Ian vagy Debbie kezdenek kifulladni, addig ő még tele van lehetőségekkel, s sokkal több vicces pillanatot okozott, mint testvérei.

A kis Liam idén már több szerephez jutott. Új iskolába került, Frank mellett volt látható az évad nagyobb részében, s többször is szóhoz jutott végre.

A Shameless második legfontosabb családja sokkal érdekesebb szálat hozott, mint a Gallagherék. A Ball-Fisher família újabb taggal bővült… Svetlanával.

Hogy ne toloncolják ki, Veronica elvette feleségül, majd valódi hármasházasság alakult ki. Később kiderült, hogy a házassági papírok valójában az Alibi tulajdonátvételi papírjai voltak, így Kev és V elvesztették kocsmájukat. Veronica szíve összetört, Kev pedig a tőle már megszokott, nyámnyila férfi stílusában megpróbált küzdeni, ám nem úgy sikerült, ahogy tervezte, s így lett belőle táncos egy melegbárban.

Veronica összeveszett Fionával, ami hatalmas szívfájdalmam volt az évadban. Őket elválaszthatatlan, legjobb barátoknak ismertük meg, s rettentően hiányoztak a V-Fi jelenetek, amik sokszor feldobták az egyes részeket korábban.

A Shameless-ben az az egyik legjobb, amikor nevetni lehet rajta és ahogy mindenféle, a humorfaktort növelő, szokatlan húzásokat kapunk, mégis az évad végére történik valami komoly, szívbemarkoló esemény, mint korábban Jimmy-Steve és Fiona szakítása, vagy Monica érvágása.

Ez azonban az előző 3 évadban eltűnt, de szerencsére Monica visszatérésével ismét tapasztalhattuk a 7. évadban. Kiderült ugyanis, hogy agykárosodásban szenved, s az utolsó előtti részben meghal. Mi pedig nézhettük, ahogy a családtagjai kezelik a helyzetet, ki csöndesen és zárkózottan, ki pedig hullákat ütögetve, mint Fiona.

Félre ne értsetek, nem volt rossz a 7. évad.

Az elején éreztem azt, hogy ez ugyanolyan átlagos lesz, mint az előző néhány, a vége fele azonban ismét a régi Shameless-fíling kapott el, megint jól szórakoztam, jókat nevettem, s ismét sikerült lekötnie a sorozatnak. Remélem, a 8. évad még jobb lesz, s visszatérünk az első néhány szintjére. Részemről az S7 egy 6,5-7/10, leginkább a második fele miatt.

Ui.: ha tehetném, és lehetne egy-két kérésem az írók felé, az egyik egy felújított intró lenne, a másik pedig Sheila karakterének visszahozatala. Rengeteget dobott a sorozaton, s a hiánya még most is érződik.

1 hozzászólás Ne habozz!

nzoli17 - 2017. 11. 06. 09:17

Hát igen itt is érezhető ,hogy az újabb évadok már nem olyan minőségiek mint az első 3. Bár nem is így mondanám. Csak megváltozott sok mindenben. Azt is hozzá kell tenni, hogy első pár évadban még mindegyik gyerek kiskorú volt, most meg már liamen kívül mindegyik felnőtt. Ez is közrejátszik szerintem abban ,hogy más a hangulata. De tény,hogy a 5-6.évadban már nem volt meg az a érzelmi hullámvasút, ami a legjobban adta meg a shameless egyediségét. Mikor 5 percen belül lehet önfeledten nevetni, aztán hirtelen mély depresszióba ránt az egész. De ezt az érzést úgy emlékszem többször megkaptam a 7.évadban. A hetedik évad bőven jobban sikerült ,mint az előző, főleg,hogy a karaktereken elkezdtek jobban dolgozni.

Fiona ahogy te is írtad végre elkezdett mindenki más helyett , végre saját magával foglalkozni. Lehet önzőségnek tűnnik, de én igenis szurkolok neki ,hogy sikerüljön, bár ez itt a shameless. A nagy pofoncsapás hamarosan jönni fog neki is tuti.

A legidegesítőbb szál talán Lip-é.Az ő szála nagyon jó volt ,mikor egyetemre járt ,de azóta egy függő alkeszt csináltak belőle , aki mindig visszacsúszik,pedig végig ő benne volt a legtöbb potenciál ,hogy kitörjön. Mondjuk ez is jó így ,mert ez a szomorú valóság. Sok tehetséges ember áldozata lesz valami függőségnek. És hát nem is igen lehet ebből kitörni,főleg nem ilyen környezetben. És itt kell megemlitenem Iant is. Aki végig a sorozat elejétől, butábbnak és tehetségtelenebbnek volt beállítva,mint Lip, első évadokban sokszor mutatták is ,hogy a matek dogáját is épp hogy teljesítette a felvételikhez, aztán ugye bejött a betegsége is , és mégis ő az aki, Lip-el ellentétben tud egy állandó, normális életet felmutatni. Pedig ő is megjárta a mélypontot teljesen. És ez érdekes ,hogy ő sokkal gyengébb képességű sok mindenben ,mint Lip és mégis teljesen ellentétes utat járnak be. MOndjuk ez is full valóságos. A kapott tehetség önmagában nem elég. Debbie meg nekem a gyerek óta a legirritálóbb karakter volt, főleg ,hogy milyen aranyos kislány volt sokáig, de most a 7.évadban őt is helyrehozták. És ezt jó nézni,hogy ő igazán megpróbál jó anya lenni, nem úgy mint a sajátja.
És hát a legjobb karakter az új évadokban egyértelműen Carl. Ő rengeteget fejlődött is. Kis utcagyerekből egy felelősségteljes felnőtt lett. Asszem az évad végén volt,mikor úgy jött haza a katonanásgról,hogy mire a többiek felébredtek ő már megcsinálta a reggelit. De a vagányságát szerencsére megtartották. MInden perc ,amit kap egy adott részben aranyat ér. Akár egy saját sorozatot is kaphatna.
Frank az meg Frank. MIndig tud nagyobb elvetemültséget mutatni, de az mikor Liamat beiratta egy iskolába,mert szegénnyel már tényleg senki se törödött hogy ninscs iskolája az szép jelenet volt. Sok aljasságára ,mindig jut 1 dolog amiben előjön egy kis szerethető énje.

Szóval a 7.évad bőven jobb volt ,mint az 5-6.évad. Viszont úgy emlékszem,hogy a 7.évad utolsó pár jelenete eléggé sorozatzáró montázsnak tűnt, és ha jól emlékszem a 8.évadot elégg későn is rendelték be. MEg a színészek szerződése se ment egyszerűen, talán ha jól emlékszem Fiona akart több pénzt, amit végül nem tudom megkapott e. Bár nekem ő nélküle is ugyanúgy működne az egész. De a lényeg ,hogy itt a 8.évad ami,ha már a 7.évad szintjét hozza, akkor nem lesz baj. Sok Carlt kérek :DDD Aztán kiderül lesz e újabb évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz