login |

Pilot: S.W.A.T (SWAT)

2017. 11. 06. 19:32 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Megjött Az Akciósorozat? Bevallom, egyáltalán nem vártam a CBS őszi újoncát, főleg azért, mert mostanra 3 katonás sorozaton vagyunk túl országos tévében, amihez még beállt ugye kettő kábelről. Persze most akciózsarukról van szó, nem terepre küldött különleges egységekről, de akkor is. Innen szép meglepetést okozni?

Nyilván tudom, hogy a SWAT egy remake, de igazából ez nem sokat jelent a tényleges részt tekintve, hiszen eléggé modern problémákról szól, a pilot például konkrétan a #blacklivesmatter témához nyúl – a zsaruk oldaláról. Erre még akár azt is mondhatnák, hogy merész dolog.

Amúgy maga a széria végül inkább a Hawaii Five-0 kihívója lehetne, ha nem egy csatornán menne vele. A végső recept egy kis nyomozás és sok akció lett, amit meghintettek a komolyabb témaválasztással, hogy végül egy nagyon furcsa fordulathoz jussanak vele.

Ami nekem eladta az egészet, az a kidolgozás volt. Komolyan mondom, ritkán látni ilyen dinamikus akciókat tévében. Nem akarom az égbe éltetni a jeleneteket, hiszen az igazi tét hiányzott belőlük, és ki tudja, mennyi pénz és idő van a folytatásra, hogy maradjon a minőség, de egyszerűen jó volt nézni. Szerintem legalább a kezdőjelenetet csekkolja mindenki, aki kedveli a stílust.

Ezen kívül még pozitívumnak említeném azt is, hogy hiába mozgat rengeteg szereplőt a pilot, mégis tudták a készítői tartani az arányt. Pedig a szokásos “újonc érkezik, akin keresztül be lehetne mutatni mindenkit”-sémával dolgoztak, de aztán mégsem tömték tele információval a kezdő részt. Nem lett túlzsúfolt a végeredmény.

Az érzelmi töltet később megérkezhet, meg a karakterépítés is, és ha maradnak a jó akció, akkor akár fogyasztható is lehet a SWAT. Mondjuk valahogy le kell vetkőznie a nyomozós sorozatos idiótának nézést, avagy amikor a szereplők egymás között levezetik a következtetéseket, ami a nézőnek magyarázást jelenti tulajdonképpen.

Nem is tudom, hova pontozzam, de egy 7/10-et legalább kell adnom rá a pilot minden hibája ellenére. Persze az akciósorozatok között értem ezt a besorolást. Talán Shawn Ryanéknek ezúttal összejön idővel egy nagyobb dobás?

10 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 11. 06. 19:59

Nekem bejött, nagyon jók lettek az akciójelenetek. Olykor-olykor stílusában a Chicago PD-re emlékeztetett, csak ebben az akció több, abban meg inkább többet nyomoznak. Egyelőre biztos maradok.

cherockee - 2017. 11. 06. 20:00

hát mi nem ugyan azt néztük. az első jelenetben még verekedés közben rádión megbeszélős, kollégákkal egyszerre (!!!) lövős (ugyan kérlek hogy járókelők :D ), meg utána egyenruhában körzetben nyomozgatós SWAT, mondom SWAT…wáh, de szerencsére a reszelem a főnököm és a pimasz újonc kliséket nem sütötték el. a csaj kolléga és az egyik srác közötti nézésváltás már az egyediség csúcsa volt.

Tyberius06 - 2017. 11. 07. 00:54

Picit megnyugodtam, hogy nem csak nekem jött ez be jobban, mint a korábbiak. Nem tudom miért, de ez jobban lekötött, nem unatkoztam, valahogy a karakterek is érdekeltek. Persze voltak benne klisék, de ilyenekre már rég nem adok ezen a szinten. Olyan mintha rácsodálkozna az ember, hogy a 3-dik esőcsepp is ugyanolyan nedves mint az első kettő volt.
Az egyetlen dolog ahol nekem kilógott a lóláb az utolsó teljesen felesleges jelenet, amikor a telefonhívás megszakítja a csókot, illetve riasztja a csapat többi tagját, mert új bevetés van… Arra semmi szükség nem volt…

Bullseye - 2017. 11. 07. 02:08

@cherockee
Egen, már az előző témában is kifejtettem, hogy nekem ez a nyitó akció kiakasztóan durva volt. Mintha inkább az Ultimate Force-beli SAS-t láttam volna bevetésen, de talán még ők is visszafogottabban lövöldöznek saját városban.

winnie - 2017. 11. 07. 22:11

hé, basszus, ez rohadt jó volt, nekem nagyon bejött ez a stílus. annyira ódzkodtam az elején attól, hogy nyolcas tartományba nyomjam, de végig tetszett, 8/10. a dinamikus akciók mellett tele volt ismerős és kiszámítható elemekkel, amiket jó volt látni, a sztori viszont belterjes maradt, nem csak random, hanem tényleg volt krimiszaga, és volt benne normális történet, nem csak annyi, amennyit leszűrtek a zsaruk. és végre valahol nem untattak a lövöldözések. (kár, hogy elvágták a jelenetet, amikor a srác átugorja az autót, az jól nézett ki:)

de komolyan, az jött be a legjobban, ahogy látni lehetett, hogy építik fel tankönyvszerűen a pilotot – és a tankönyv nem véletlenül tankönyv, az működni szokott. közben pedig nem volt tankönyv íze. a mentorral, az elszúrt bevetéssel, a főnökségre ácsingózással és koppanással teremtett konfliktus, a “rivális” csapat (ez már a csi-ban is megvolt:), a romantikus szál, az újonc – és a poén, hogy minden kicsit csavarintottak, főleg az újonc kezelése jött be.

és voltak oneliner-ek!

(egyedül az ázsiai srácot éreztem roppant gyengének, a csapat többi tagja bejött.)

Tyberius06 - 2017. 11. 19. 22:31

Wow. Lehet csak nekem, de 3 rész után még mindig nézős. Ahogy elnézem, nem nagyon pörögtek rá a népek, pedig egyik kritika 7-es, másik 8-ast ad rá, az ember azt hinné, hogy megmozgat pár embert. Nekem egy stabil érdekes szintet hoz, és nem annyira az ügyek, bár azok se rosszak, hanem a karakterek. Tetszik, ahogy kezelik őket, bár egyik-másik még mindig eléggé 1 dimenziós, de gondolom részenként szépen építgetik majd őket. Egyelőre nem nagyon tudok belekötni, a pilot nagyon eladta és bár nem feltétlen hozza ugyanazt a szintet, mint a nyitás, de nem is esett nálam annyira drasztikusat. Szórakoztató, nem unalmas, vannak benne szép megmozdulások, van pár tipikus húzás (valahogy nem lepett meg a csavar Anyucival a 3-dik részben), de működik…
Még…

bobi64 - 2017. 11. 29. 18:31

Szeretem a rendőrös, kommandós, akciós sorozatokat általában. Ezt nézem is…

winnie - 2018. 03. 04. 06:21

a 2. és 3. rész után is abszolút bejön a sorozat. dinamikusak az akciók, a nyomozgatásokkal sincs semmi gond, a karakterek pont olyan szinten vannak jelen akár komolyabb, akár vicces kísérősztorikkal, ami még emészthető, szóval nagyon kellemes néznivaló eddig.

winnie - 2018. 03. 18. 06:53

1×14 után: nem nagyon változott a véleményem, engem is meglep, hogy pont ez jön be az idei heti nyomozós újoncok közül. még akkor is, ha nem nyomozós, inkább csak heti esetes.

Bence - 2018. 04. 20. 13:02

Átkínoztam magam az 1×02-re, de nem bírtam tovább. Meglep, hogy nektek tetszettek a klisés párbeszédek, kiszámítható jelenetek, hősködés, olyan… olyan amerikai, mű, nem bejövős.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz